Lueskelin tuossa Janet ja Stewart Farrarin Withes' Goddess -kirjaa. Melko hyvä kirja Jumalattaren olemuksesta ja eri aspekteista. Yllätyin hieman kun siellä oli Eevalle ja Lilithille oma luku... ja neitsyt Marialle myös!
Mitä mieltä muut wiccat ovat tästä? Näettekö neitsyt Marian, Eevan tai Lilithin (kristitty demoni) Jumalattaren aspekteina. Ei se ajatus Eevasta tai Mariasta minusta pahalta tunnu, mutta mistä johtuu että joissain wiccakirjoissa (kuten D.J. Conwayn Wicca -kirjassa) sanotaan että todellinen noita ei palvo kristillisiä Jumaluuksia, kun taas toisissa (kuten Janet ja Stewart Farrarin Witches' Goddess -kirjassa) ollaan asettamassa Jumalattaren kruunua neitsyt Marialle ja Eevalle?
Olen hieman ymmälläni. Lisäksi ihmettelen miksi monetsi sanotaan että wicca ei usko helvettiin ja taivaaseen, kun kuitenkin Jumaluuksien tarinoissa niistä puhutaan. Persephone, manalan (helvetin) kuningatar ja Ashera, taivaan kuningatar... Ja varsinkin Eeva ja Maria kyllä liittyvät niihin!
Eeva, Maria, Lilith, -jumalattaria?
3
642
Vastaukset
- Arachne
Yritän selittää.
Ton kirjan nimihän nimenomaan on Witches´ Goddess, ei siis Wiccan Goddess. Wiccalaisuus on vain yksi noitauskonnoista, uusin jopa niistä.
Useissakin vanhemmissa noitauskonnoissa kunnioitetaan ihan sekaisin pakanallisia Jumalia ja Jumalattaria (Oshun, Yemaya) sekä Neitsyt Mariaakin. Esim. Santeria on tällainen ja jossakin määrin Voodookin, koska näihin on sekoittunut niin paljon kristillisiä vaikutteita.
Sekin pitää muistaa, että noituus ei välttämättä ole kiinni uskonnosta. Periaatteessa, voisihan olla kristittynäkin itseään pitäviä "noitia".
(Tosin en puutu siihen, että heidän uskontonsa kieltää noituuden, mutta olenpa tavannut tällaisiakin :)
Tällaiset noidat eivät vaan eivät kylläkään ole wiccoja, koska wiccalaisuus on ensisijaisesti uskonto. Ja se on todellakin, kaikilta osin niin paljon erilainen uskonto, kuin kristinusko.
Eli, mun mielestä tossa kirjassa lähinnä lähestytään Jumalattaren eri aspekteja sikälikin, mitä Jumalatar edustaa toisissakin uskonnoissa, ja katsotaan kokonaisvaltaisesti.
Vähän siihen tyyliin, että Jumalatar keksi ihmisen- kuinka monta nimeä ihminen keksi sitten Jumalattarelle :D - Viljaneito
"Lisäksi ihmettelen miksi monetsi sanotaan että wicca ei usko helvettiin ja taivaaseen, kun kuitenkin Jumaluuksien tarinoissa niistä puhutaan. Persephone, manalan (helvetin) kuningatar ja Ashera, taivaan kuningatar."
Manala oli alamaailma. Monessa esikristillisessä uskonnossa kuten Kreikkalaisessa muinaisuskossa, jossa Persephone oli eräs jumalatar, esiintyy jonkinlainen kuolleiden valtakunta. Vrt. Tuonela. Sitä ei kuitenkaan pidetä yhtälailla syntisten ja vääräuskoisten kidutuspaikkana, kuten kristittyjen helvettiä. Useimmat wiccat uskovat "Kesämaahan" tai "Välitilaan" johon kuoleman jälkeen siirrytään. Mutta se ei ole rangaistus tai palkinto. Ashera kuten Astarte olivat taivaankuningattaria, mutta niin olivat Luna ja Selenekin. Se taivas on yläpuolellamme kaartuva avaruus eikä suinkaan kristillinen taivas (joka käsitteenä syntyi paaaaljon myöhemmin), jossa sielut laulalavat iänkaikkisesti ylistytä jumaluudelleen. - sukkubus
itse en ainakaan eevaa tai neitsyt mariaa jumaluuksina palvo, mutta näen Lilithin yhtenä jumalattaren aspektina. tiedä sitten miksi : D
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 723043
- 552685
Kuoleman pelko katosi
Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä4322295- 792178
- 951976
- 361803
- 121566
Kuhmolainen on selvästi kepun lehti
Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan171527Ei mun tunteet
ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil301360Mitä nämä palautteet palstalla ovat?
Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?291329