Mustalaisuus - hukassa vai hallussa?

Öinen kulkija

Nyt on kuulemma ihan vasta ollut joku keskustelu siitä, mitä mustalaisuus on. En ollut itse seuraamassa tätä keskustelua, mutta paltalkissa se ilmeisesti kuitenkin käytiin. Liitän tähän muutaman kommentin koskien sitä eilen käytyä keskustelua - oikeastaan toissapäivänä, koska kello on jo näin paljon. Lukekaa "puheenvuorot" ja kertokaa sitten, millaisia ajatuksia niistä nousi. Mitä olette mieltä, ovatko nämä ihmiset täysin väärässä ajatuksineen, vai onko sanoissa vinha perä?

Stydi Blandis kirjoitti näin:
"Jos kaikki ne eilen paltalkissa keskustellut ulkonaiset kauheudet joita romaninuoret pitävät mustalaisuutena otettaisi pois ei heille jäisi oikeaa mustalaisuutta sentin vertaa. Olisivat suurin osa pelkkiä talonpoikia. Mikä vi...tsi siinä on että aseistaudutaan, ollaan väkivaltaisia, käytetään huumeita ja viinaa, narkataan ja ollaan täysin pitelemättömiä moraalin suhteen.... mutta ei osata kaaleenkieltä...ei käytöstapoja. Ei puhtaustapoja, ei mitään.Tavat on täysin kaajeilta apinoitu kuten muukin esiintyminen.Kaverit vaihtuu viikottain ja vaatteista näkyy läpi, erikoisilla konsteilla pönkätään rinsaa niin ylös että näyttää kuin se alkaisi niskasta. Kävellään miesten kenkien yli, jätetään kengät eteiseen ja sotketaan lasten kengät, nuoret parit kehtaavat nukkua vierekkäin vanhojen ihmisten aikana. Muutaman viikon ikäisiä lapsia esitellään ii2:ssa, sotketaan kaikki ihmisten paikat kun ei tiedetä omasta likaisuudesta tuon taivaallista. Akat istuu niin et kintut näkyy, fritsuja kaulat täynnä, puheessa on v-alkuisia sanoja ihan ku kaajeilla, suuta soitetaan ja vedellään vainajia kun muka näytetään sitä kulttuuripuolta. Paksut nutut on niskassa mut ku kumarrutaan ni alkkarit näkyy. NAISILLA ON PUHKA "TASKUSSA" JA RAAMATTU KÄSILAUKUSSA.TÄMÄ EI OLE KULTTUURIA...TÄMÄ ON SITÄ SAATANAN AIKAAN SAAMAA MORAALITTOMUUTTA."

Eräs Carmen kommentoi käytyä keskustelua puolestaan näin:
"Mä oon nyt oppisopimuksessa vanhainkodilla ja sanon että en toki voi pitää omia vaatteitani töissäni ja vaikka olen siellä kaajeitten keskellä koko päivän olen silti mustalainen... Vaikka moni aattelee voi se on sielä voi siittä on tullu ihan rakli. Sanotaan että työssä käyvänä mustalaisnaisena on hankala elää, esim. pitää tosiaan tehä toöitä kolmin kertasesti että pääsee sisään työpaikkaan ja sen henkilökuntaan ja sitten painaa myös omat sukulaiset ja ihimettelee ko ei pääse tuon tuosta käymään 250km matkan päähän ko pitää olla töissä. Kaaleet painaa tässä enempi ko kaajeet. Ko kaaleet ei ymmärrä sitä että voi olla tuomosessa paikassa töissä vaikka me kunnioitetaan vanhuksia ja ne on tärkeitä ei silti ymmärretä että voin olla tuomosessa paikas töissä...Kaikista huolimatta oon mustalainen viimiseen hengen vetoon asti vaikka oonki töissä!!"

22

1007

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Öinen kulkija

      Valitettavasti tila loppui kesken, joten laitan tähän jatkoviestin vielä:

      Eräs Jaana puolestaan näin:
      "Juu hyviä kommentteja. Totta nuorisolta on "romanitavat" kadoksissa, johtuukohan ihan siitä, että vanhemmat eivät opeta heitä. No nyt moni sanoo, että ei meitäkään ole opetettu, mutta menneinä vuosikymmeninä elettiin "isoissa porukoissa" ja... lapset oppi siinä sivussa kun oli ukkeja, mummeja, tätejä, setijä, jne. jollain aikuisella oli aina aikaa neuvoa. Esim. itse olen isovanhempien kasvattama ja he opettivat esim. että kaikkia vanhoja ihmisiä tulee kunnioittaa. Eli kun olin mummun mukana pitsiliinoja myymässä ja jos puhuttelin talojen emäntiä/isäntiä sinutellen, niin mummu heti ojensi puhettani ja sanoi ettei saa sinutella. Ja monessa muussakin asiassa sain opetusta, viimeistään silloin kun tein toisella tavalla, mikä ei ollut suotavaa. Nykyään kaaleet eivät opeta lapsilleen tapoja, esim. jos kasvava lapsi juttelee, vaikka jonkun vanhan ihmisen kanssa sinutellen, niin harvoin kuulee vanhempien neuvovan lastaan, ettei saa sinutella. Sinänsä pieni juttu toi sinuttelu, mutta kun usein kuulee jopa röyhkeää puhetta. Nuoret ottaa just niitä tapoja, mitkä palvelee heidän omia mielikuvia. Hyvä juttu, että halutaan sivistystä, mutta oma identiteetti menetetään siinä sivussa kun yritetään liikaa samaistua valtakulttuuriin, luullaan, että sivistys on samaistumista.Sit vielä olen lähihoitaja ammatiltani ja valmistuin aikoinaan erinomaisin arvosanoin ja jotta saan töitä, saan tehdä kaksinverroin "töitä" niitä hakiessani. Lisäksi kun, ja jos töitä saan, niin koen usein, että saan tehdä enemmän töitä sen eteen, että olen joka tavalla tasavertainen, etten varasta, olen luotettava, osaan tehdä työni, ynm. Olen myös huomannut, että yksityinen sektori ottaa harvoin töihin, mutta joskus taas valtion sektorilta saa töitä. Niin että, ei kaikki ole samanlaisia!"

      Ps. Eräs puheenvuoron käyttänyt väitti, että keskustelua kulttuurin parantamisesta ei "kaajeitten" sivuilla näy, ja totesi sitten, että kun kaajeillahan ei olekaan kulttuuria. Tämähän ei pidä paikkaansa - toki kaajeillakin on oma tapakulttuurinsa. Kuten jokaisella kansalla!

      Ja vielä voisin sanoa senkin verran näistä nykynuorten tavoista, että juuri äskettäin törmäsin nimenomaan tuota ii2:sta selaillessani nimimerkkiin, jonka takana oli hävyttömiä kuvia nuoresta kaaleen naisesta. Tässäkö se mustalaisuus on ja tässäkö ne tavat on?

    • Nainen_Vaan.....

      Tästä aiheesta on ollut juttua ennenkin, eikä tämä siksi ole ensimmäinen eikä varmaan viimeinenkään kerta. Juttua tästä voisi jatkaa vaikka miten pitkään.

      Olen sitä mieltä, että mustalaisuus on pääosin hukassa. Se on myös hallussa, mutta jotenkin väärällä tavalla. Nimenomaan vääriä asioita "korostetaan" ja vääriin asioihin "paneudutaan". Oikeaa mustalaisuutta ei tunnu muistavan monikaan, vaikka ainahan tietysti puhutaan ja annetaan ymmärtää, että asia on toisin.

      Mustalaisuus elää - mutta voiko se hyvin? Minun nähdäkseni se on henkitoreissaan.

      Minulle pisti silmään ensimmäinen kirjoitus, jossa todetaan, että tavat on "apinoitu" kaajeilta. Onhan niitä kaajeitakin, jotka käyttäytyvät hyvin - jopa paremmin, kuin jotkut kaaleet. En oikein tykännyt sanojen asettelusta, vaikka itse kaaleita olenkin. Jotenkin tuntuu, että kaajeita - ihmisiä, joiden rinnalla me eletään jokapäiväisesti - ollaan taas jotenkin mollaamassa. Eikä se liene keskustelun kannalta olennaista, kysymyshän oli MUSTALAISUUDESTA, ei siitä, mitä valtaväestö mahdollisesti tekee.

      Tuosta ii2:sta sanon sen verran, että nykykaalon maailma tuntuu olevan siellä. Sieltä kuulee uusimmat juorut ja näkee päivitettyjä kuvia ihmisistä. Siellä sitten revitään turpaa ja tehdään Luoja ties mitä. Ties minkälaisia kuvia laitellaan koneelle. Sitäkö tää nykyajan mustalaisuus on, että ollaan jossain ii2:ssa esillä? Esillä oloahan se pääsääntöisesti on. Laitetaan kappaleet päälle ja parit niskaan - tai miehet vastaavasti jotain muuta - pääasia, että ollaan hienoina. Se hienousko on meille kaaleille tärkeintä maailmassa ja kaaleen kulttuurin pääasioista ehdottomin? Onhan se kiva kun on hienot vaatteet ja kappaleita ja hiukset laineilla, mutta se ei itsessään ole mustalaisuutta. Vaatteet on yksi osa - mutta pitäisi kai meidän pystyä olemaan mustalaisia myös esim. työpaikoilla, joilla ei voida käyttää tanttuja? Tuleeko meistä talonpoikia, kun vaatteet on "narikassa"? Jos tulee, niin jo menee heikosti, en voi muuta sanoa.

      • Öinen kulkija

        Joidenkin mielestä mustalaisuus on oikein huipussaan ja elää varsinaisia kultavuosiaan. Minäkin olen eri mieltä tästä. Tietysti nykyäänkin löytyy vielä ihmisiä - onneksi - jotka tosiaan tietävät sekä järjellään että sydämellään, mitä mustalaisuus on. Sen mukaan he sitten toimivatkin.

        Nykyajan nuorten mustalaisuus tuntuu olevan valitettavan suurelta osin hukassa. Olen myös laittanut merkille, että mustalaisuutta tunnutaan "harjoittavan" lähinnä nettimaailmassa, kuten nyt vaikka tuolla ii2:ssa. Kuitenkin se "mustalaisuus" mitä siellä näytetään ja näytellään, on useimmiten vain pintapuolista, eikä sitä siksi voi sanoa olevan todellisuudessa juuri lainkaan. Tämä on valitettavaa, sillä tuskin kukaan haluaa kaaleen kulttuurin surkastuvan.

        Olen myös Nainen_Vaan, sinun tavoin pohtinut sitä, mitä me ollaan sitten, jos meillä ei ole esim. kamppeita tai muita tällaisia ulkoisia "koristeita"? Onko esimerkiksi sellainen kaalo "julli", joka tekee kaajeen vaatteissa töitä? Tai jos vaikka joku nainen päättää olla laittamatta kaaleen vaatteita, tai mies suoria vaatteita - tuleeko heistä silloin automaattisesti kaajeita?

        Jos tulee, niin miten se on ylipäätänsä mahdollista? Mustalainenhan sitä kuitenkin on, vaikka voissa paistaisi. Oma mieli on tietysti yksi tekijä tässä hommassa - jos mustalaisuutta ei ole sydämessä, niin silloin asiain laita on luonnollisesti ihan toinen. Mutta jos ja kun mustalaisuus tulee todella sydämestä, niin onko ne muut käytöstavat vaikkapa nyt kaaleen vaatteita tärkeämpi tekijä, vai ajaako vaatetus kaiken edelle?

        Kaaleen tapoja pitäisi todellakin opettaa, koska joiltakin ne ovat selkeästi hukassa. Miksi?

        Kaaleen tapojen oppimisesta sanoisin vielä yhden asian. Jostain syystä jotkut tuntuvat kuvittelevan, että lapsi automaattisesti oppii ja tietää kaaleitten tavat, vaikka olisi pienestä pitäen kasvanut kaajeitten kanssa, eikä olisi ollut juuri minkäänlaisessa kosketuksessa omiinsa, eli kaaleisiin. Miten näin voidaan ajatella, mistä tällainen luulo edes kumpuaa? Lapsi oppii sitä, mitä hän kotona näkee, ja mihin hänet kasvatetaan. Jos valtaväestön lapsi kasvaa romaniperheessä, hän oppii automaattisesti romanitavat, elleivät nämä sijaisvanhemmat toisin opeta.


      • Nainen_Vaan.....
        Öinen kulkija kirjoitti:

        Joidenkin mielestä mustalaisuus on oikein huipussaan ja elää varsinaisia kultavuosiaan. Minäkin olen eri mieltä tästä. Tietysti nykyäänkin löytyy vielä ihmisiä - onneksi - jotka tosiaan tietävät sekä järjellään että sydämellään, mitä mustalaisuus on. Sen mukaan he sitten toimivatkin.

        Nykyajan nuorten mustalaisuus tuntuu olevan valitettavan suurelta osin hukassa. Olen myös laittanut merkille, että mustalaisuutta tunnutaan "harjoittavan" lähinnä nettimaailmassa, kuten nyt vaikka tuolla ii2:ssa. Kuitenkin se "mustalaisuus" mitä siellä näytetään ja näytellään, on useimmiten vain pintapuolista, eikä sitä siksi voi sanoa olevan todellisuudessa juuri lainkaan. Tämä on valitettavaa, sillä tuskin kukaan haluaa kaaleen kulttuurin surkastuvan.

        Olen myös Nainen_Vaan, sinun tavoin pohtinut sitä, mitä me ollaan sitten, jos meillä ei ole esim. kamppeita tai muita tällaisia ulkoisia "koristeita"? Onko esimerkiksi sellainen kaalo "julli", joka tekee kaajeen vaatteissa töitä? Tai jos vaikka joku nainen päättää olla laittamatta kaaleen vaatteita, tai mies suoria vaatteita - tuleeko heistä silloin automaattisesti kaajeita?

        Jos tulee, niin miten se on ylipäätänsä mahdollista? Mustalainenhan sitä kuitenkin on, vaikka voissa paistaisi. Oma mieli on tietysti yksi tekijä tässä hommassa - jos mustalaisuutta ei ole sydämessä, niin silloin asiain laita on luonnollisesti ihan toinen. Mutta jos ja kun mustalaisuus tulee todella sydämestä, niin onko ne muut käytöstavat vaikkapa nyt kaaleen vaatteita tärkeämpi tekijä, vai ajaako vaatetus kaiken edelle?

        Kaaleen tapoja pitäisi todellakin opettaa, koska joiltakin ne ovat selkeästi hukassa. Miksi?

        Kaaleen tapojen oppimisesta sanoisin vielä yhden asian. Jostain syystä jotkut tuntuvat kuvittelevan, että lapsi automaattisesti oppii ja tietää kaaleitten tavat, vaikka olisi pienestä pitäen kasvanut kaajeitten kanssa, eikä olisi ollut juuri minkäänlaisessa kosketuksessa omiinsa, eli kaaleisiin. Miten näin voidaan ajatella, mistä tällainen luulo edes kumpuaa? Lapsi oppii sitä, mitä hän kotona näkee, ja mihin hänet kasvatetaan. Jos valtaväestön lapsi kasvaa romaniperheessä, hän oppii automaattisesti romanitavat, elleivät nämä sijaisvanhemmat toisin opeta.

        Mä luulen, että toinen puoli sanoo, että töitä voi tehdä ihan työvaatteissa. Ja että toinen puoli sitten väittää vastaan ja sanoo, ettei töitä voi missään tapauksessa tehdä ilman kaaleen vaatteita. Kai jokainen kuitenkin itse parhaiten tietää, mitä voi tehdä. Ei kai kukaan täysjärkinen hakeudu sellaiselle alalle, kuin vaikka sairaalatyö, jossa pitää varmasti käyttää työvaatteita ja jonne voi tulla kaaleita - ellei koe, että voi oikeasti sitä työtä työn sanelemilla ehdoilla tehdä? Sillon pitää hakeutua työhön, jossa kaaleen hameet tai suorat housut voi olla päällä jatkuvalla syötöllä. Noita paikkoja on jokunen, mutta enempi on niitä paikkoja, missä tarvitaan työvaatteet.

        Mitäköhän kaaleet sanois ihmiselle, joka tekis esim. sairaanhoitajan töitä, ja joka tulis nähdyksi? On aika selvä homma, ettei siellä töissä voi juoksennelle karkuun kaaleita, vaan ne työt pitää hoitaa. Saattaahan työyhteisö ottaa kaaleen kulttuurinki huomioon, mutta pääasiallisesti siellä ei olla noudattamassa kaaleitten etikettiä vaan auttamassa ihmisiä, siis jos tästä sairaalatyöstä puhutaan. Luokittelisko nää muut kaaleet sitten tän töissäolijan suomalaiseks, jos se ei vetäytyiskään pimeimpään nurkkaan? Vai tulisko sieltä ymmärrystä? Veikkaan että molempia, vaihdellen ihmisten mukaan.

        Mä luulen myös, että toinen puoli suhtautuu ihan ok:sti, jos joku ei laita hameita, mutta joillekin asia on elintärkeä, eikä siksi anneta hyväksyntää. En tiiä sanoa, pitäiskö kaikelle aina antaa hyväksyntä vai ei, mutta kai sitä voi jokaisen antaa tehdä silti omat ratkasunsa ilman sen kummempaa vaivan näkemistä. On sairasta, jos ihminen ei voi toimia kuten itse haluaa. Minusta. Ei kaikkien mielestä.

        Ja totta kai kaaleen lapsi tarvii kaajeitten keskellä kontaktia kaaleisiin. Ja opetusta ja kasvatusta nimenomaan romanikulttuuriin. Kaaleen tavat ja niiden tietäminen ei ole mikään perinnöllinen ominaisuus, vaan kasvatuksesta riippuvaa, kyllä kai se pitäisi jokaisen ymmärtää. Vaikka totta kai muakin on tullut vastaan ihmisiä jotka on muuta väittäneet vastoin parempaa tietoa.


      • Öinen kulkija
        Nainen_Vaan..... kirjoitti:

        Mä luulen, että toinen puoli sanoo, että töitä voi tehdä ihan työvaatteissa. Ja että toinen puoli sitten väittää vastaan ja sanoo, ettei töitä voi missään tapauksessa tehdä ilman kaaleen vaatteita. Kai jokainen kuitenkin itse parhaiten tietää, mitä voi tehdä. Ei kai kukaan täysjärkinen hakeudu sellaiselle alalle, kuin vaikka sairaalatyö, jossa pitää varmasti käyttää työvaatteita ja jonne voi tulla kaaleita - ellei koe, että voi oikeasti sitä työtä työn sanelemilla ehdoilla tehdä? Sillon pitää hakeutua työhön, jossa kaaleen hameet tai suorat housut voi olla päällä jatkuvalla syötöllä. Noita paikkoja on jokunen, mutta enempi on niitä paikkoja, missä tarvitaan työvaatteet.

        Mitäköhän kaaleet sanois ihmiselle, joka tekis esim. sairaanhoitajan töitä, ja joka tulis nähdyksi? On aika selvä homma, ettei siellä töissä voi juoksennelle karkuun kaaleita, vaan ne työt pitää hoitaa. Saattaahan työyhteisö ottaa kaaleen kulttuurinki huomioon, mutta pääasiallisesti siellä ei olla noudattamassa kaaleitten etikettiä vaan auttamassa ihmisiä, siis jos tästä sairaalatyöstä puhutaan. Luokittelisko nää muut kaaleet sitten tän töissäolijan suomalaiseks, jos se ei vetäytyiskään pimeimpään nurkkaan? Vai tulisko sieltä ymmärrystä? Veikkaan että molempia, vaihdellen ihmisten mukaan.

        Mä luulen myös, että toinen puoli suhtautuu ihan ok:sti, jos joku ei laita hameita, mutta joillekin asia on elintärkeä, eikä siksi anneta hyväksyntää. En tiiä sanoa, pitäiskö kaikelle aina antaa hyväksyntä vai ei, mutta kai sitä voi jokaisen antaa tehdä silti omat ratkasunsa ilman sen kummempaa vaivan näkemistä. On sairasta, jos ihminen ei voi toimia kuten itse haluaa. Minusta. Ei kaikkien mielestä.

        Ja totta kai kaaleen lapsi tarvii kaajeitten keskellä kontaktia kaaleisiin. Ja opetusta ja kasvatusta nimenomaan romanikulttuuriin. Kaaleen tavat ja niiden tietäminen ei ole mikään perinnöllinen ominaisuus, vaan kasvatuksesta riippuvaa, kyllä kai se pitäisi jokaisen ymmärtää. Vaikka totta kai muakin on tullut vastaan ihmisiä jotka on muuta väittäneet vastoin parempaa tietoa.

        Olen monesti miettinyt, mitä tapahtuisi, jos joutuisin työpaikalla vastaavaan tilanteeseen. Siis tilanteeseen, jossa olisin itse työvaatteissa, työpaikalle tulisi kaaleita, enkä voisi lähteä siitä mihinkään "hiihtelemään". No, luultavasti joillakin olisi järkikin päässä, ja ymmärtäisivät minunkin asemani. Joiltakin puolestaan varmaan tulisi vaikka minkälaista kommenttia. Mitenköhän itse suhtautuisin niihin? Luultavasti päästäisin toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Mitäpä voisin muutakaan?

        Sehän se juuri onkin, että omat rajansa pitää itse titetää ja tuntea. Jos tuntuu, ettei missään nimessä voi laittaa työasua päälleen, ei tietenkään pidä kouluttautua alalle, jossa sitä tarvii. Sama työpaikan hakemisen kanssa. Mitäpä sitä turhaan hakemaan, jos kuitenkin kokee, että ne työvaatteet on mahdottomat. Onhan niitä muitakin aloja. Luonnollisesti jotain kannattaa tehdä ihan vaatteista riippumatta, parempi myöhäänkin kuin ei milloinkaan.

        Omien rajojen tietämisestä vielä sen verran, että kuten sanottu, jokainen itse tietää parhaiten, mitä haluaa elämältään, ja mitä niiden asioiden eteen on valmis tekemään. Joillekin kulttuurista saattaa löytyä esteitä työasioiden suhteen, joillekin kulttuuri ei ole rajoittava tekijä, joka kaatuu sillä sekunnilla, kun vaihdetaan työvaatteisiin. Oli miten oli, niin jokaisen pitäisi myös kunnioittaa toisen päätöstä. Sitäkin, jos joku päättää tehdä sairaalaympäristössä töitä hoitoasu päällä. Siitäkin huolimatta, että kaaleet saattavat nähdä.

        Mikä näidenkin asioiden suhteen on sitten sitä oikeaa mustalaisuutta? Sitä, joka ei ole meissä ja meillä vain silloin, kun pitää olla esillä?

        Kohta on pakko mennä nukkumaan. Uni painaa silmiä jo jonkin verran. Aamusta pitäisi leipoa suklaapiirakkaakin vielä. Jos tällä välin lähden, niin jatketaan lisää tämän vuorokauden puolella.


      • ansujapricilla
        Öinen kulkija kirjoitti:

        Joidenkin mielestä mustalaisuus on oikein huipussaan ja elää varsinaisia kultavuosiaan. Minäkin olen eri mieltä tästä. Tietysti nykyäänkin löytyy vielä ihmisiä - onneksi - jotka tosiaan tietävät sekä järjellään että sydämellään, mitä mustalaisuus on. Sen mukaan he sitten toimivatkin.

        Nykyajan nuorten mustalaisuus tuntuu olevan valitettavan suurelta osin hukassa. Olen myös laittanut merkille, että mustalaisuutta tunnutaan "harjoittavan" lähinnä nettimaailmassa, kuten nyt vaikka tuolla ii2:ssa. Kuitenkin se "mustalaisuus" mitä siellä näytetään ja näytellään, on useimmiten vain pintapuolista, eikä sitä siksi voi sanoa olevan todellisuudessa juuri lainkaan. Tämä on valitettavaa, sillä tuskin kukaan haluaa kaaleen kulttuurin surkastuvan.

        Olen myös Nainen_Vaan, sinun tavoin pohtinut sitä, mitä me ollaan sitten, jos meillä ei ole esim. kamppeita tai muita tällaisia ulkoisia "koristeita"? Onko esimerkiksi sellainen kaalo "julli", joka tekee kaajeen vaatteissa töitä? Tai jos vaikka joku nainen päättää olla laittamatta kaaleen vaatteita, tai mies suoria vaatteita - tuleeko heistä silloin automaattisesti kaajeita?

        Jos tulee, niin miten se on ylipäätänsä mahdollista? Mustalainenhan sitä kuitenkin on, vaikka voissa paistaisi. Oma mieli on tietysti yksi tekijä tässä hommassa - jos mustalaisuutta ei ole sydämessä, niin silloin asiain laita on luonnollisesti ihan toinen. Mutta jos ja kun mustalaisuus tulee todella sydämestä, niin onko ne muut käytöstavat vaikkapa nyt kaaleen vaatteita tärkeämpi tekijä, vai ajaako vaatetus kaiken edelle?

        Kaaleen tapoja pitäisi todellakin opettaa, koska joiltakin ne ovat selkeästi hukassa. Miksi?

        Kaaleen tapojen oppimisesta sanoisin vielä yhden asian. Jostain syystä jotkut tuntuvat kuvittelevan, että lapsi automaattisesti oppii ja tietää kaaleitten tavat, vaikka olisi pienestä pitäen kasvanut kaajeitten kanssa, eikä olisi ollut juuri minkäänlaisessa kosketuksessa omiinsa, eli kaaleisiin. Miten näin voidaan ajatella, mistä tällainen luulo edes kumpuaa? Lapsi oppii sitä, mitä hän kotona näkee, ja mihin hänet kasvatetaan. Jos valtaväestön lapsi kasvaa romaniperheessä, hän oppii automaattisesti romanitavat, elleivät nämä sijaisvanhemmat toisin opeta.

        Joo no nykyajan mustalaisuus on munkin mielestä lähinnä sitä että jotenkin esiinnytään muille. Tuntuu tyhmältä. Kuitenkin nykyajan mustalaisuutta tuntuu olevan nimenomaan se mitä tämä nainen vaan tuossa jo sanoi. Ollaan hienot vaatteet ja korut päällä. Ja mikä tärkeintä, ollaan esillä. Netissä ja muuallakin. Missä vaan kaaleita niin sinne hienostelemaan. Hei vaan mihin tää kulttuuri enää ees perustuu? Siihen hienosteluun vai? Jos oltais tavallisia ja lakattais hienostelemasta niin olisko asiat toisin? Ehkä. En sano etteikö sais laittautua hienoksi mutta onko se tosissaan se koho kohta ja pää asia. Eikö se oo ennemminkin se normaalisuus asiassa ku asiassa? Pitääkö aina olla yli ampuvaa eikö voi joskus olla ihan normaaliaki? Vaatteissa normaalisuus on minusta sitä, että ne vaatteet on puhtaat ja ehjät ja muuten siistit. Ja tietenki tarkotuksen mukaset. Ei liian tiukat tai liian lyhyet mutta ei kuitenkanan mitkään maata viistävät teltat. Hienous vaan tuntuu olevan nykyään se pääasia ja muoti. Mutta jos meillä kaaleilla on se mustalaisuus siinä niin voi rakkaat perunat.
        Jos aatellaan paskasuutta ja puhtautta siivoamisen kannalta niin seki on sanottava että monessa talossa ei ole sitäkään normaalisuutta. Mistä lie johtuu. Ja jos aatellaan muuten niin hyvänen aika mistä löyvät enää puhtaan talon. Jokanen tekee nykyään ihan mitä vaan mutta totuus on se ettei sitä ääneen sanota. Teeskennellään vaan että mitään ei oo tapahtunu ja ollaan ku ei oltaiskaan. Silti puhtautta muka vaalitaan niin tarkasti. Kuitenki käyvään ravintoloissa syömässä yms. Tiiä kuka ja minkälainen ihminen niistäki astioista on syönyt. Käyvään laivoissa sekä vanhat että nuoret. Lennetään lentokoneilla. Ja hei se että tosissaan sinutellaan vanhempia. Siihen ei ees vanhemmat ite puutu millään lailla. Sekö on jotenki kaaleenmoisuutta?
        No ehkä se nykyaikana on, kun sehän on pääasia että on superhienot kamppeet. Niillähän se mustalaisuus rakentuuki ja siihenhän tää koko kulttuuri nykyään tuntuu rakentuvanki.


      • hyvästi
        ansujapricilla kirjoitti:

        Joo no nykyajan mustalaisuus on munkin mielestä lähinnä sitä että jotenkin esiinnytään muille. Tuntuu tyhmältä. Kuitenkin nykyajan mustalaisuutta tuntuu olevan nimenomaan se mitä tämä nainen vaan tuossa jo sanoi. Ollaan hienot vaatteet ja korut päällä. Ja mikä tärkeintä, ollaan esillä. Netissä ja muuallakin. Missä vaan kaaleita niin sinne hienostelemaan. Hei vaan mihin tää kulttuuri enää ees perustuu? Siihen hienosteluun vai? Jos oltais tavallisia ja lakattais hienostelemasta niin olisko asiat toisin? Ehkä. En sano etteikö sais laittautua hienoksi mutta onko se tosissaan se koho kohta ja pää asia. Eikö se oo ennemminkin se normaalisuus asiassa ku asiassa? Pitääkö aina olla yli ampuvaa eikö voi joskus olla ihan normaaliaki? Vaatteissa normaalisuus on minusta sitä, että ne vaatteet on puhtaat ja ehjät ja muuten siistit. Ja tietenki tarkotuksen mukaset. Ei liian tiukat tai liian lyhyet mutta ei kuitenkanan mitkään maata viistävät teltat. Hienous vaan tuntuu olevan nykyään se pääasia ja muoti. Mutta jos meillä kaaleilla on se mustalaisuus siinä niin voi rakkaat perunat.
        Jos aatellaan paskasuutta ja puhtautta siivoamisen kannalta niin seki on sanottava että monessa talossa ei ole sitäkään normaalisuutta. Mistä lie johtuu. Ja jos aatellaan muuten niin hyvänen aika mistä löyvät enää puhtaan talon. Jokanen tekee nykyään ihan mitä vaan mutta totuus on se ettei sitä ääneen sanota. Teeskennellään vaan että mitään ei oo tapahtunu ja ollaan ku ei oltaiskaan. Silti puhtautta muka vaalitaan niin tarkasti. Kuitenki käyvään ravintoloissa syömässä yms. Tiiä kuka ja minkälainen ihminen niistäki astioista on syönyt. Käyvään laivoissa sekä vanhat että nuoret. Lennetään lentokoneilla. Ja hei se että tosissaan sinutellaan vanhempia. Siihen ei ees vanhemmat ite puutu millään lailla. Sekö on jotenki kaaleenmoisuutta?
        No ehkä se nykyaikana on, kun sehän on pääasia että on superhienot kamppeet. Niillähän se mustalaisuus rakentuuki ja siihenhän tää koko kulttuuri nykyään tuntuu rakentuvanki.

        Uskokaa hyvät ihmiset että mustalaisuutta ei enää ole, eikä tule, Se aika on mennyttä.
        Tämän päivän kaaleet on tekomustaalisia, pimiässä tehdään niin paljon kun keritään ja niin talonpoikasia hommia että hoito pois ja sitten kun nähään muita kaaleita niin ollaan oikeita horttokaaloja.

        Vaikea pelastaa semmosta elämään, joka on jo hukkunut ja lakannut hengittämästä.


      • Oda~
        Öinen kulkija kirjoitti:

        Joidenkin mielestä mustalaisuus on oikein huipussaan ja elää varsinaisia kultavuosiaan. Minäkin olen eri mieltä tästä. Tietysti nykyäänkin löytyy vielä ihmisiä - onneksi - jotka tosiaan tietävät sekä järjellään että sydämellään, mitä mustalaisuus on. Sen mukaan he sitten toimivatkin.

        Nykyajan nuorten mustalaisuus tuntuu olevan valitettavan suurelta osin hukassa. Olen myös laittanut merkille, että mustalaisuutta tunnutaan "harjoittavan" lähinnä nettimaailmassa, kuten nyt vaikka tuolla ii2:ssa. Kuitenkin se "mustalaisuus" mitä siellä näytetään ja näytellään, on useimmiten vain pintapuolista, eikä sitä siksi voi sanoa olevan todellisuudessa juuri lainkaan. Tämä on valitettavaa, sillä tuskin kukaan haluaa kaaleen kulttuurin surkastuvan.

        Olen myös Nainen_Vaan, sinun tavoin pohtinut sitä, mitä me ollaan sitten, jos meillä ei ole esim. kamppeita tai muita tällaisia ulkoisia "koristeita"? Onko esimerkiksi sellainen kaalo "julli", joka tekee kaajeen vaatteissa töitä? Tai jos vaikka joku nainen päättää olla laittamatta kaaleen vaatteita, tai mies suoria vaatteita - tuleeko heistä silloin automaattisesti kaajeita?

        Jos tulee, niin miten se on ylipäätänsä mahdollista? Mustalainenhan sitä kuitenkin on, vaikka voissa paistaisi. Oma mieli on tietysti yksi tekijä tässä hommassa - jos mustalaisuutta ei ole sydämessä, niin silloin asiain laita on luonnollisesti ihan toinen. Mutta jos ja kun mustalaisuus tulee todella sydämestä, niin onko ne muut käytöstavat vaikkapa nyt kaaleen vaatteita tärkeämpi tekijä, vai ajaako vaatetus kaiken edelle?

        Kaaleen tapoja pitäisi todellakin opettaa, koska joiltakin ne ovat selkeästi hukassa. Miksi?

        Kaaleen tapojen oppimisesta sanoisin vielä yhden asian. Jostain syystä jotkut tuntuvat kuvittelevan, että lapsi automaattisesti oppii ja tietää kaaleitten tavat, vaikka olisi pienestä pitäen kasvanut kaajeitten kanssa, eikä olisi ollut juuri minkäänlaisessa kosketuksessa omiinsa, eli kaaleisiin. Miten näin voidaan ajatella, mistä tällainen luulo edes kumpuaa? Lapsi oppii sitä, mitä hän kotona näkee, ja mihin hänet kasvatetaan. Jos valtaväestön lapsi kasvaa romaniperheessä, hän oppii automaattisesti romanitavat, elleivät nämä sijaisvanhemmat toisin opeta.

        pukeutuminen, taikka olemus, tai mikään muukaan voi ikinä muuttaa sitä mitä on. Ajatellaan vaikka amerikan alkuperäisväestöä, eli näitä intiaaneja. Muinoin sitä asusteltiin tasangoilla tiipiissä ja tanssittiin sadetansseja kotkansulat hiuksissa. Nykyään tuollaista ei enää näe, mutta he edelleenkin tietävät, keitä he ovat ja ovat ylpeitä omista juuristaan.


      • mie vaan2
        hyvästi kirjoitti:

        Uskokaa hyvät ihmiset että mustalaisuutta ei enää ole, eikä tule, Se aika on mennyttä.
        Tämän päivän kaaleet on tekomustaalisia, pimiässä tehdään niin paljon kun keritään ja niin talonpoikasia hommia että hoito pois ja sitten kun nähään muita kaaleita niin ollaan oikeita horttokaaloja.

        Vaikea pelastaa semmosta elämään, joka on jo hukkunut ja lakannut hengittämästä.

        olen samaa mieltä nimimerkki hyvästi,kanssasi mennyttä koko mustalaisuus,ei vaatteet tee mustalaista van ne aatteet.nyny nuoriso on todella moraalotonta,valitettavasti.käyttäytyvät tosi röyhkeästi ja huonosti.meneppäs huomauttamaan niitä jostain asiasta,vaikka olisit miten vanha niin saat pelätä että tulevat päälle.ja sit juuri nämä narkki jutut ja taplettien syöjät ovat asia erikseen.tulevat vanhojen eteen niin sekavina että kuola valuu suun pieliä pitkin ja vaattet saattaa ollla mietn sattuu päällä.kehtaavat tulla juttusille,eikä puhettakaan että edes nolottas eikä todellakaan hävettäis.ollaan niin maailman miehiä ja naisia kun ollaa saatu pää sekaisin.voi raukka parkoja näkisivät vaan itsensä vaikkapa jostain videolta .heräisivätköhän sittenkään.ei mustalaisuutta enää ole olemassa,eikä tule .sääli ,ollaan menetetty jotain kaunista ja ainutlaatuista.me jotka nyt ollaan tossa kuudenkymmin nurkilla vielä muistetaan se oikea mustalsisuus jota meidän vanhemmat eli ja opettivat sitä meille.surullista.


    • EU

      Hukassa tai hallussa: Minulle on yksi ja sama se mustalaisuus kun euroopassa polttaa natsit lapsia ja kaaleita hätyytellää siitä pitäisi enempi keskustelua pitää, kuin tuosta mustalisuudesta kun ei sitä enää olekkaa. Mitä te suomen mustaliset oikein ootte. te ootte sokeita omahyveisiä jotka ei nää nenäänsä pitemmälle.
      Mihin ollaan menossa kohta saa pelätä henkiään kuun kaajeet on ruvennu hätyyttmään monessa maas kaaleita

      • SDHHHHHH

        Mun mielestä on ihan paikallaan puhua mustalaisuudesta ja siitä että onko sitä vai eikö ole, koska minusta sitä ei ainekaan enää näy mailla eikä halmeilla, ja kuitenkin väitetään, että sitä on. Se, että puhutaan tämmösistä asioista ei mitenkään tarkoita että pitäis unohtaa muut ihmiset ja isommat vaikeudet. Jos mustalaisuutta ajatellaan niin sehän mustalaisuutta olis jos autettais ulkomaan kaaleita.


    • Aamu-Unelma

      Tämän päivän mustalaisella on sokeat silmät. Hän ei näe ihmistä, eikä ymmärrä inhimillisyydestä mitään. Mustalainen ei näe itsessään asuvaa pahaa. Hän väittää, että kaikenlainen moraalinen holtittomuus on tarttunut mustalaiseen valkolaisista. Valkolainen edustaa hänelle moraalista rappioita. Miten tämä on mahdollista, kun romanit Suomessa elävät lähinnä keskenään yhteiskunnan laidalla, olematta aktiivinen osa tätä maata? Koska tulee se päivä, että romani pystyy katsomaan itseään peilistä ja sanomaan, että kaiken perinteen aivoton eteenpäin siirtäminen on tyhmää. Jos nimittäin on niin, että vanhemmilla ei ole ollut mitään annettavaa lapsilleen. Eikö jokainen sukupolvi omalla vuorollaan ole valmis hylkäämän huonon ja rakentamaan parempaa? Siis todella miettimään, mikä on säilyttämisen arvoista.

      Nyky-mustalaisuus elää pelkissä vaatteissa. Jos ne otetaan pois, jäljelle ei jää mitään. Joidenkin mielestä mustalaisuus on yliampuvaa rikollista meuhkaamista. Heidän mielestään se on oikeaa kaalon elämää. Muiden olisi syytä vakavasti miettiä, kannattaako heitä apinoida?

      Koska useimmilla mustalaisilla ei ole mitään kosketuspintaa ja luonnollista kanssakäymistä valkolaisten kanssa, jäljelle jää vain oma ryhmä. Sitä on sitten pyrittävä miellyttämään hinnalla millä hyvänsä.

      Oikea mustalainen on sitä sydämestään. Hänelle on kertynyt elämänviisautta ja sen mukana ymmärrystä eri asioita kohtaan. Oikealla mustalaisella on varaa myöntää, että valkoturpakin on ihminen. Oikea romani uskaltaa muodostaa omia ihmissuhteita, ja luoda itsensä näköisen elämän. Jokainen romani kun on yksilö ja jokaisella on omat lahjansa elämää varten. Ne on vaan löydettävä. Nyky-mustalainen hukkaa aivan liian monta mahdollisuutta. Jos hän uskaltaisi olla ensisijaisesti ihminen ja vasta toiseksi romani maailma saattaisi näyttää erilaiselta. Paljon ystävyyttä, avunantoa ja hyviä hetkiä valuu hukkaan, kun maailmaa tarkastelee vain omasta bunkkeristaan käsin.

      Omista ongelmista on ihan turha syyttää aina muita. Tällainen ihminen ei pysty rakentamaan siltaa toiseen ihmiseen. Ja pahaa pelkään, että näitä siltoja tarvitaan tulevaiisuudessa useampi kappale. Tämän päivän romani voi vielä valita, jatkaako sokeana elämistä, vai käveleekö optikolle.
      Sama koskee tietysti valkoturpaa.

      • afgdpcjk

        Pyydän sydämestäni anteeksi, kun otin osaa äskeiseen keskusteluun!En kiireessäni lukenut kaikkia textejä, olen anteeksi pyynnön velkaa ja ennen kaikkia vanhemmille kaajeille!tämä ei tule toistumaan, sillä sydän kaajeitahan olen itsekin.
        Vielä kerran anteeksi.


      • 000===000
        afgdpcjk kirjoitti:

        Pyydän sydämestäni anteeksi, kun otin osaa äskeiseen keskusteluun!En kiireessäni lukenut kaikkia textejä, olen anteeksi pyynnön velkaa ja ennen kaikkia vanhemmille kaajeille!tämä ei tule toistumaan, sillä sydän kaajeitahan olen itsekin.
        Vielä kerran anteeksi.

        Tässä ketjussa itketään sitä, että mustalaisuus on hukassa.
        Mistä mustalaisuus lähtee?
        Kotoa.
        Kuka siellä kotona opettaa niitä pieniä pilttejä?
        Vanhemmat.
        Loppudilema: vanhemmilta on mustalaisuus ja vanhemmuus pahasti hukassa.

        Minun mielestäni ei ole mitään syytä pyytää heiltä anteeksi.
        Jokainen äiti ja isä, joka laiminlyö lapsensa tekee väärin
        ja kantaa teostaan kitkerät hedelmät.
        On valhetta väittää, että jokaisessa suomen mustalaiskodissa asiat olisivat hyvin. On ihmisiä, jotka eivät kertakaikkiaan osaa olla vanhempia. Ei voi syyttää valtaväestöä siitä, että mustalaisuus on hukassa. Se ei ole valtaväestön ongelma.

        Mitä tulee kristittyihin, en ota kantaa. Heidän tulisi mielestäni elää Jumalan lakien mukaan.

        Vanhemmuus on hukassa myös valtaväestöltä. On vaikeaa koittaa kasvattaa lasta maailmaan, kun huomisesta ei tiedä mitään. Tässä voisimme olla toisillemme tukena. Hyvässäkin kodissa kasvanut lapsi tekee mokia ja saattaa valita väärin.

        Pyydän todella sydämestäni anteeksi, että osallistuin yleisellä palstalla keskusteluun, joka ei todellakaan minulle kuulu ja josta en voi ymmärtää pätkän vertaa. En todellakaan ehtinyt lukemaan koko ketjua. Myönnän mokani.

        Mutta vastuu on vanhempien.
        ei yhteiskunnan
        opettajan
        naapurin
        sukulaisen.
        Vain vanhemman.


      • Iloinen Eestistä

        Kirjoitit paljon myös osittaisesti minunkin ajatuksia meidän mustalaisuudesta.Paljolti noiden asioiden vuoksi me muutimme Eestiin.Tahdoimme pois tuosta "ilmapiiristä" minkä suurelta osaltaan oma porukkamme on luonut ajattelemattomuuttaan."Elä ja anna toistenkin elää" periaattetta oli vaikea noudattaa siellä suomessa.Mein ei annettu näyttää sitä että me voimme tykätä myös valkolaisista ilman näkyviä ehtoja.Varmaankin ymmärrät mitä tuolla tarkoitan!?
        Nyt meistä tuntuu että olemma päässyt pois näkymättömistä siteistä ja kahleista.
        Kiitos tuosta kirjoituksestasi!Puhuit minunkin suullani.


      • Do Hok
        Iloinen Eestistä kirjoitti:

        Kirjoitit paljon myös osittaisesti minunkin ajatuksia meidän mustalaisuudesta.Paljolti noiden asioiden vuoksi me muutimme Eestiin.Tahdoimme pois tuosta "ilmapiiristä" minkä suurelta osaltaan oma porukkamme on luonut ajattelemattomuuttaan."Elä ja anna toistenkin elää" periaattetta oli vaikea noudattaa siellä suomessa.Mein ei annettu näyttää sitä että me voimme tykätä myös valkolaisista ilman näkyviä ehtoja.Varmaankin ymmärrät mitä tuolla tarkoitan!?
        Nyt meistä tuntuu että olemma päässyt pois näkymättömistä siteistä ja kahleista.
        Kiitos tuosta kirjoituksestasi!Puhuit minunkin suullani.

        on duolistinen, Äärimäisen vaikea, äärimäisen sisäistä lujuuta ja elastisuutta kysyvä. Sitä ovat ovat läpi vuosisatoje yllä pitäneet naiset, se on alkujaan naistern kultuuri. Sen tärkein ydin ja rooli on sääli ja ylpeys. Ne ovat sullottu järjevastaisesti yhteen ja se on rooli joka vaatii äärimäiset leirirjat, Kun naisen esitää säälirooliaan taidokaasta ulkopuolisille hän hankkii sillä tuloja, mutta sitä ennen kaikki arvokkuus ja kunnia on ollut tuosta väestä, mistä mustalainainen hankiin elonto - hävitetty. Omiensa joukossa ovat vastakaiset roolit, arvo ja kunnioa.
        Ai. Mitä mie näis kaajeista.

        Ei se mustalaisuus niin yksikestaista ole, kun miltä se päälisinpuolin näyttää.


    • Ei hullumpi nainen53

      että öinen kulkija, nainen_vaan, aamun unelma on kaikki yksi ja sama persoona joka käy täällä yksin neuvonpitoa siitä miten kaaleitten pitäsi olla. Joo ja kyllä siellä asiaakin on mutta keskustelun herätys oli väkinäistä kun yksi ja sama henkilö tulee kysymään vastaamaan.
      Sen vaan näkee heti tyylistä. Ja itse asiassa tämä stydi blandis jonka kirjotuksesta tämä keskustelu alkoi on vielä tämän saman henkilön neljäs persoonallisuus. Henkilö, jolla on diktaattorin käsitys omasta erinomaisuudestaa, älystään ja mukamas hauskoista letkautuksistaan. Antaa mukamas muiden mielipiteille tilaa mutta kuitenkin on yksin olevinaa se absoluuttisen totuuden kertoja. Riidanhaastaja sekä kaajeitten aliarvioija, lukekaapa tarkasti, se näkyy siellä riveillä, ei rivien välissä.
      Rauhotu ja ole älykkäämpi älys kanssa TH. Tyhjä tynnyri kolisee eniten.

      Niin, Kyösti Rothan se sitä mustalaisuutta jako sielä paltalkissa, rakkaat ihmiset, varkkupoika rasisti vinku miten pitää olla.

      • grrrrrrrrfffffff

        Minusta ihmine saapitää vaikka farkkuja jos mieli tekee pää asia kuha on vaateet päällä ei mustalaisuus tule tietystä kankaasta sillo täytyy olla päässä vikaa jos mustalaisuus tulee vaatetuksesta ja aika pienessähä toi mustalaisuus sillon on .....eihä se oo mustalaisuutta että painetaa toisia maailmalle selän takana ja räävitään turpaa kaajeen hommia tehää...minä katton sen näin että mitä sä oot toista mustalaista kohtaa oli minkä maalaine mustalaine hyvänsä ihmine ihmiselle sitä vaa näkee tosi harvoin .... nykyää jos keeleet näkee toisen kaalon ojan penkassa ne kävelee nopeesti ohi mustalaisten kuuluu pitää yhtä ja antaa jokaiselle se oma arvo

        niin se on moni nuori niiku on vanha ei mitää häpyä ihmettellään nuoria ku nuorten vanhemmatki on nii sekasortosta sakkia että en ihmettele yhtää
        näkyy niitä vanhojaki ihmisiä kellä on piikit ja piiput käsissä ei se oo yksin nuoret eikö se mene näin ett' vanhempien pitäis näytää esimerkkiä nuorille ja ansaitakkin se kunnioitus niitä on nii monia vanhoja ihmisiä tai vanhoja ja vanhoja iäkkäämpiä kumminki suustaa saattaa laskia ihan mitä vaa nuorten aikana kyllä aika ihmisten pitäis ruveta jo aattelemaa että en minä enää nii nuori oo ei sekä ois mukavalta tuntunu jos ittiää vanhemmat ihmiset tuli puhumaa hävyttömyyksiä että kyl ne on hyviä vanhat sekä nuoret


    • Anonyymi

      MITES SITTEN CARMENI JOS SIELLÄ VANHAINKODISSA MISSÄ OLET TÖISSÄ OLISI POTILAANA ROMANI VANHUS, PUKEUTUISITKO EDELLEEN VALTAVÄESTÖN ASUUN?????

      • Anonyymi

        Mistä lähtien mustalaisvanhukset ovat vanhainkodeissa asuneet?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mistä lähtien mustalaisvanhukset ovat vanhainkodeissa asuneet?

        Kyllä heitä on varsinkin pääkaupunki seudulla hyvinkin paljon. Eihän nykyisi n juuri kukaan voi vanhoja edes kotiinsa ottaa kun lähes kaikilla o n mejalot huoneet


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä heitä on varsinkin pääkaupunki seudulla hyvinkin paljon. Eihän nykyisi n juuri kukaan voi vanhoja edes kotiinsa ottaa kun lähes kaikilla o n mejalot huoneet

        Niin on. Minäkin tiedän että on


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3387
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      153
      2035
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      197
      1678
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      131
      1593
    5. 80
      1145
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1094
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      266
      996
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      123
      938
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      909
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      72
      855
    Aihe