P D James : Todistajan kuolema

alvari.raappavaara

Otava on penkonut arkistoja ja kaivanut esiin Lady Jamesin, eli Phyllis-tädin myöhäiskeski-iän tuotteen, 1977 julkaistun Todistajan kuoleman. Kiitos ny tästäkin kääntämisen vaivannäöstä, vaikken kyllä ymmärrä miksi tätä piti yli kolmekymmentä vuotta pantata?
Sillä nythän on niin, aikuistenoikeesti pitkässä juoksussa, että täti päihittää useimmat remestävät nykydekkaristit mennen tullen ja palatessa, mitä tulee juonen rakenteluun tai miljöön ja henkilöiden uskottavuuteen.
Nimittäin jos lukija diggaa perinteistä brittityyppistä laatujännityskirjallisuutta. Jossa tärkeintä ei ole vauhti ja toiminnallisuus vaan pienistä paloista rakentuvan kokonaisuuden lopullinen hahmottaminen. Ihan siitä kauimmaisesta, suljetun huoneen arvoituksesta lähtien.
Toimintakenttä, jonne komentaja Dalgliesh lennätetään murhaa selvittämään, on East Anglian suoseudulla sijaitseva alueellinen rikostutkimuslaboratorio. Ympäristö, jonka Lady J tuntenee siviiliammattinsa puolesta paremmin kuin monikaan lukijoista. Yksi laboratorion vähemmän pidetty osastopäällikkö on nuijittu hengiltä työpaikallaan, lukittujen ovien takana. Siinäpä pähkäiltävää lyyrikkodekkarille.
Jos verrataan koko genren tyyppivalikoimaan, niin Dalglieshän erottuu liki Jeesusmaisena hahmona.Ylivertaisen sivistynyt, älykäs, hyvätapainen, moraalinen ja väkivallaton melkein uskottavuuden kustannuksella. Eipä taida edes ärräpäätä purskahtaa ääneen huuliltaan harmituksenkaan sattuessa. Voisipa toivoa hänenkaltaistaan tutkijaa paikalle jos itse pistäisi naapurin äkkipäissään hengiltä.
Perin mutkikkaat ihmissuhteet ahtautuvat samalle työpaikalle, kun komentaja D niistä pala kerrallaan saa selkoa.
On serkkua, ex-vaimoa, nykyistä ja entistä salarakasta, lesbopari, ammatillista kilpailua. Kuten reaalimaailmassakin.
Ihailtavaa on Lady J:n kyky luoda kokonaisia, uskottavia ihmisiä. Jopa joku parissa lauseessa vilahtava kirkkoherran rouva tuntuu todelta ja kuin itse nähdyltä. Toki menee siinä aikaa ja mustetta kun näitä hahmoja ja elämäntilanteita rakennellaa sadan sivun verranennen kuin verihommiin päästään. Välttämättähän hyvän jännityskirjan ei tarvitse olla nelisatasivuinen. Sen osoittaa vaikkapa Joensuun Rautahuone. Tätä brittitarinaa ei ehkä pienemmällä paperimäärällä olisi pystynyt kertomaan. Ainakaan yhtä nautittavasti.
Lopultahan kaikki palaset loksahtavat omiin koloihinsa ja kokonaiskuva näyttäytyy aivan muulta kuin mihin meitä lukijoita välillä johdateltiin. Erityisjännitteen tuo tietoisuus rikollisen syvästä osaamisesta rikostutkimustieteen alueella. Joten jälkien peittely kyllä hallitaan. Ja eletään aikaa ennen kaikkivoipaa DNA-näyttöä.
Rohkenen suositella.
Samoin suosittelen Otavalle tai jollekulle muulle vikkeläliikkeisemmälle parin varhaisen kääntämättömän Dalglieshin julkaisemista. Ihan vaikka kunnianosoituksena yheksänkymppiselle Ladylle. Jonka viimeisin, Yksityispotilas, ei valitettavasti yllä tälle aiemmalle tasolle.

0

473

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

        Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
        Maailman menoa
        203
        4872
      2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

        On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
        Maailman menoa
        281
        2997
      3. 134
        1777
      4. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

        Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
        Sinkut
        225
        1592
      5. Luovutetaanko nainen?

        En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
        Ikävä
        67
        1431
      6. J-miehelle toivon

        Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
        Ikävä
        84
        1206
      7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

        Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
        Ikävä
        64
        1154
      8. By the way, olet

        mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
        Ikävä
        75
        1139
      9. Haluatko S

        vielä yrittää?
        Ikävä
        59
        1107
      10. Onko kaivattunne suosittu?

        Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
        Ikävä
        77
        1092
      Aihe