Ihana synnytys!

Tammimamma_24

Synnytin esikoiseni reilu viikko sitten ja voin kertoa, että se oli hienoin kokemus elämässäni!

Kärsin koko raskauden enemmän ja vähemmän synnytyspelosta, joka voimistui tietysti kokoajan loppua kohden... Luin täällä netissä kaiken maailman kauhutarinoita ja pelkäsin, ettei kyseisestä hommasta millään voi selvitä hengissä. Ihmettelin, miksi naiset tekevät lapsia, jos se todella on niiiiiin kamalaa.

Ei se ollut! Se oli mielenkiintoinen, voimistava ja todellakin ihana kokemus! Se vahvisti minun ja mieheni välistä sidettä, mies oli aivan ihana koko synnytyksen ajan ja rakastuin häneen uudelleen! Kätilöni oli ihana ja kannustava... Tunnelma salissakin oli niin mahtava, ilmassa oli sellainen tekemisen meininki ja olin innoissani! Se sattui perhanasti, eihän sitä kukaan kiellä. Muttei todellakaan niin paljon, kuin olin etukäteen pelännyt.

Kaikki te, jotka nyt mietitte ja pelkäätte lähenevää synnytystänne, avoimin mielin vain! Sitä ei voi mitenkään suunnitella etukäteen, mutta antautukaa sen mukaan ja se vie teidät mennessänne, lopulta se tuntuu mahtavalta!

Itselleni jäi niin hyvä ja kaunis muisto koko toimituksesta, että nyt kun pahin baby blues painaa päälle ja mieli on herkässä, melkein päivittäin purskahtelen itkuun vain siitä syystä, että mieleeni tulvahtaa se ihana muisto synnytyksestä ja sen jälkeisistä hetkistä laitoksella. On lähes haikeaa, etten ole enää raskaana ja nyt se kaikki on ohi. Vaikka ihanan nyytin sieltä mukaani sainkin.

42

4720

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huooh

      No tälläisiä orgastisia synnytyksiä on ehkä yksi tuhannesta jotta sitä rataa sitten kannattaa haaveilla vaaleanpunaisesta synnytyksesta..

      • arägijpoe

        Sori vaan, mutta selvästikään kyseessä ei ollut mikään "orgastinen" synnytys. Kipulääkkeitä tosiaan on nykyään hyviä, ja esimerkiksi minun lähipiirissäni tuon tyyppisiä synnytyksiä on useita. Yllättävää, jos niitä tosiaan on vain yksi tuhannesta... Ärsyttikö sinua niin paljon, että joku on yllättynyt positiivisesti, että piti heti kirjoittaa joku hapan kommentti? Minun mielestäni on hienoa, että myös näitä onnistuneita synnytyksiä tuodaan esiin kun kuitenkin niitä "aivan hirveitä kokemuksia" kovaan ääneen aina kuulutetaan. Sitä paitsi se on juurikin niin, että ne kamalimmat kokemukset kyllä vilisee täällä palstoilla, mutta synnytyksestä positiivisesti yllättyneet ovat yleensä hiljaa. Totta kai synnytyksessä moni asia voi mennä pieleen, mutta kyllä siihen silti kannattaa ihan avoimin mielin suhtautua. Varsinkin Suomessa, jossa riskit synnytyksissä on minimoitu.


      • nöpö nöpö

        Minä olen synnyttänyt viisi vauvaa ja jokainen synnytys on ollut ihana kokemus. Ehkä synnytykseni ovat olleet keskimääräisiä lyhyempiä, kun niiden kesto kaikkinensa on ollut 2-5 tuntia. Synnytyssalissa olen nopeimmillaan ollut alla puoli tuntia ja enimmillään pari tuntia.

        Ehkä se kesto ei kuitenkaan aina ole se pahimmaksi tekevä tekijä, joskin on selvää, että kovin kipeänä kymmeniäkin tunteja ollessa, on vaikea kokea synntyksen olevan niin ihana kokemus. Kyllä minullakin supistukset olivat tietenkin kivuliaat ja repesinkin kovin yhdessä synnytyksessä.

        Vaikka synnytyksistäni on jo 15, 17, 19, 21 ja 23 vuotta, niin ei aika ole kullannut muistoja. Olen aina sanonut, että synnyttäminen on minulle ollut aina helppo ja kiva kokemus. Loppuraskauden selkäkivut ja käsien jokaöinen puutuminen olivat mielestäni paljon harmillisempia raskauden harmeja.


    • diiba

      2 synnyttänyt ja ei se nyt mikään lempitoiminto ole. 3. edessä enkä halua vielä edes ajatella sitä,vaikkei niin pahoja muistoja olekaan. Ei se mitään herkkua ole. Yksin olen synnyttäny.

    • spälmän

      Minullakin oli kovia pelkoja synnytyksen suhteen mutta kun kaikki oli ohi niin olin äimänä kuinka heppoa se olikin.
      Turhia pelotteluita lukenut ennen synnytystä. Jälkikäteen aateltuna pahin vaihe oli hetken aikaa supistukset ennen epiduraalia, itse synnytys ei niinkään paha vaikka kyllä sekin paikoissa tuntui.
      Nyt kohta vuosi synnytyksestä ja saan toisen kokemuksen synnyttämisestä jota odotan jo innolla

      • Tammimamma_24

        Arvasin että heti joku on katkerana, kun kirjoitan omasta positiivisesta kokemuksestani. Tämä palsta nyt kaiken kaikkiaan on täynnä niin katkeroitunutta ja negatiivista sakkia, että ei mikään ihme. Anteeksi jos nyt yritin vain kannustaa ja piristää niiden mieltä, jotka pähkäilevät ja pelkäävät samoja asioita kuin minä raskausaikanani. Enkä todellakaan usko, että olen vain yksi tuhannesta, luulen että meitä yllättyneitä tosiaan on monia. Ihan turhaan niitä pelkkiä kauhutarinoita jatkuvasti kuulutetaan. Nykypäivänä on niin hyvät lääkkeet ja puitteet hoitaa koko homma, joten monelle äidille synnytys voi olla mahtava ja hyvä kokemus. Monella menee varmasti kaikki ihan hyvin. Itse olin todella onnekas, että sain melkein oppikirjan mukaisen synnytyksen, kaikki meni lähes täydellisesti. Muttei se mikään orgastinen synnytys ollut, kärsin kyllä saatanallisista kivuista ja tein työtä 12 tunnin ajan. Mutta loppujen lopuksi ajateltuna, sen kivun todellakin kesti ja palkinto minkä työstäni sain, nollasi kaiken... Mieleen jäi vaan kaunis ja ihana muisto.

        Älkää te synnytyspelosta kärsivät kuunnelko aina niitä pahoja juttuja, luottakaa itseenne ja siihen että kaikki voi mennä myös aivan hyvin! Synnytys on luonnollinen ja aika arkipäiväinen juttu, lapsia syntyy kokoajan ja se on sellainen juttu, mikä menee ihan omalla painollaan ja varmasti siitä selviää.

        Mun mielestä se on vähän omastakin asenteesta kiinni. Jos lähtee siihen touhuun avoimin mielin, tsemppi päällä ja rohkeasti antaa sen kivun viedä, niin ei käy kuinkaan!

        Halusin vain tuoda tälle palstalle jotain hyvääkin joskus. :)


    • SM

      Mie olen täälä menossa rv 19 6 ja jo heti plussauksen jälkeen ollut enemmän taikka vähemmän synnytyshommat mielessä ja pikku hiljaa hiipiny ahdistus ja pelko alitajuntaan asiaa ajatellessa.

      Eipä ole enhän, kiitos sulle tammimamma! Kivi vierähti syämmeltä ja pelko katosi. Oli kyllä ensimmäinen positiivinen synnytys-tarina ja niitä on tullu luettua kyllä iha rohki monta jo tässä vaiheessa.

      Kiitos tuhannesti! Lisää näitä !!

      • garee

        Joo on se kumma kun heti suhtaudutaan negatiivisesti jos joku kerrankin kertoo jotain positiivista synnytyksestä... Ihan kuin naisilla olisi joku tarve saada lietsottua pelkoa toisillekin naisille jos itsellä on ollut ikävä synnytys. Miksi muuten kerrottaisiin aina niin dramaattisesti synnytyksistä... Ja tuntuu vielä että nämä ihmiset ketä näitä kauhutarinoita kertoo lisää vähän väriä vielä näihin tarinoihin että saa aikaan niitä ihailevia "Voi että kun sulla oli rankka synnytys-kommentteja. Ärsyttävää mun mielestä, varsinkin sellaisen näkökulmasta joka vielä odottaa omaa ekaa synnytystään niin tuntyy tylsältä kun jotkut väkisin haluavat iskostaa sun mieleen synnytyspelkoa.


      • tulipa purkaus
        garee kirjoitti:

        Joo on se kumma kun heti suhtaudutaan negatiivisesti jos joku kerrankin kertoo jotain positiivista synnytyksestä... Ihan kuin naisilla olisi joku tarve saada lietsottua pelkoa toisillekin naisille jos itsellä on ollut ikävä synnytys. Miksi muuten kerrottaisiin aina niin dramaattisesti synnytyksistä... Ja tuntuu vielä että nämä ihmiset ketä näitä kauhutarinoita kertoo lisää vähän väriä vielä näihin tarinoihin että saa aikaan niitä ihailevia "Voi että kun sulla oli rankka synnytys-kommentteja. Ärsyttävää mun mielestä, varsinkin sellaisen näkökulmasta joka vielä odottaa omaa ekaa synnytystään niin tuntyy tylsältä kun jotkut väkisin haluavat iskostaa sun mieleen synnytyspelkoa.

        Mua surettaa kanssa tämä meidän synnytyskulttuuri. Synnytyksestä saa puhua vaan niin että se on jotain hirveää mistä juuri ja juuri selviää lääkkeiden avustuksella ja urheudella, mutta kamalaa siis jokatapauksessa. Jokainen ensisynnyttäjä on jo valmiiksi ihan peloissaan ja paskanjäykkänä, ei luota kehoonsa pätkääkään eikä odota mitään muuta kuin sairaalan armoille heittäytymistä ja sitä että medikalisoitunut systeemi toivottavasti heidät jotenkin kuljettaa tästä läpi. Ja eihän sen väliä ole miten se menee ja miltä se tuntuu "kunhan vaan äiti ja lapsi selviävät hengissä".

        Synnytys vaan on aika paljon kiinni sieltä korvienvälistäkin. Ei täysin, mutta paljon. Omaan kehoonsa luottava, rentoutumiseen pystyvä ja aktiivisesti asennoituva synnyttäjä selviää synnytyksestä paljon todennäköisemmin ilman virhetarjontoja, imukuppeja ja kaikenlaisia toimenpiteitä jotka yleensä johtavat vain uusiin toimenpiteisiin. Niitä ikäviä kokemuksia olisi ihmisillä paljon vähemmän, jos naiset luottaisivat omaan kykyynsä synnyttää ja sairaalassa tuettaisiin synnyttäjän jaksamista ja aktiivisuutta. Mutta nykyään lähes joka synnyttäjä pelkää ja jännittää jo valmiiksi, eikä sairaalassa yritetäkkään saada synnyttäjää rentoutumaan, vaan hoidetaan tilannetta vain tekemällä synnyttäjä enemmän potilaaksi ja puuduttelemalla sitten...

        Kärjistän nyt, kyllä. Mutta suren kovasti sitä miten monen synnytyskokemus on kamala, kun se voisi olla ihana ja voimaannuttava. Omat synnytykseni ovat olleet mahtavia! Odotan jo innolla että pääsen tämän kolmannenkin synnyttämään. Eikä kyse ole siitä että olisin joku yksi tuhannesta, kyllä minunkin synnytyksissäni kipua on ollut! Nyt vain tiedän jo sen että se kipu on kamalaa ja sietämätöntä vain jos jännitän, olen makuulla ja pistän synnytystyölle vastaan. Mutta kun liikun, rentoudun, tunnen olevani turvassa, luotan itseeni ja annan kehoni tehdä mitä se osaa, kipu on hyvää ja elämää tuovaa. Silloin kipu pysyy hoidossakin pehmeillä keinoilla: vedellä, hengityksellä ja laululla, lämmöllä, kosketuksella.

        Tiedän että ärsytän monia. Mutta ei huono synnytyskokemus yleensä kenenkään yksittäisen synnyttäjän omaa syytä ole. Siihen ovat vaikuttaneet ne kaikki kamalat synnytystarinat joita elämässään on kuullut, se joka puolelta tunkeva ajatus ettei nainen ole kykenevä synnyttämään. Tämä medikalisoitunut synnytysten hoito, jossa vakuutetaan että jokainen synnytys on vaarallinen ja riski, ja kaikkien tulisi synnyttää vain tehohoitomahdollisuuksien läsnäollessa. Valmennukset joissa vakuutetaan että kipu on hirveää ja se on kestettävissä vain puudutteilla. (miksei siellä voida esim. puhua siitä että sydänäänet usein huononevat kun äiti makaa ja paranisivat jos äiti nousisi ylös ja liikkuisi? tai siitä että puudutukset ja makuuttaminen lisäävät virhetarjontoja, episiotomioita ja imukupin käyttöä?)


      • hirveä synnytys

        Niin, synnytyksestä selviää kyllä. Tsemppiä!


    • Neljän äiti

      Minusta tuntuu, että kuulijat oikein haluavat kuulla synnytystarinat aina mahdollisimman kamalassa muodossa. Olen elämäni aikana lukenut sadoittain erilaisia synnytystarinoita ja mielestäni niistä suurin osa on positiivisia. Samoin minulla on itselläni takana nyt neljä synnytystä ja kaikki kokemukset ovat minusta erittäin hienoja ja positiivisia. Me naiset olemme todella etuoikeutettuja, kun meillä on mahdollisuus synnyttää. Kuitenkin kun kerron jollekin yksityiskohtaisemmin synnytyksistäni, niin poikkeuksetta niitä kauhistellaan. En ymmärrä miksi, koska en minä niitä mitenkään väritä kamalammiksi ja minun oma kokemukseni on niistä hyvin positiivinen. Synnyttäminen on kivaa! Miksi kukaan ei usko sitä?

      Mainittakoon vielä, että minä olen neljästä synnytyksestäni kolme hoitanut ilman kivunlievityksiä. Tai viimeisimmässä oli akupunktioneulat selässä. Kyllähän se sattuu, mutta kun sen kivun osaa ottaa vastaan rentona, niin se on ihan siedettävää. Ja lopputulos on aivan ihana!

      Onnea sinulle vauvasta!!!

    • sgkögögk

      Mä kanssa ihmettelen synnytyksen ympärillä olevaa kauhutarina -kulttuuria. Ja sitä mustavalkoisuutta, mitä tähänkin aloitukseen heti tuli: jos kerrot jotain myönteistä, tällaisia "orgastisia synnytyksiä on niin harvassa". Ihan tavalliselta synnytykseltä tuo mun korviin kuulostaa, olematta sen orgastisempi.
      Samaan tyyliin meni mullakin esikoisen syntymä jokunen kuukausi sitten: synnytyksen jännittämistä, kipua, uusi yhdistävä kokemus mun ja miehen välille sekä kätilö, jolta sain hyvän avun ja tuen tapahtumaan. Ja hieno palkinto koko puserruksesta.
      Olin etukäteen toivonut synnyttäväni ilman lääkkeellistä kivunlievitystä, mutta kuitenkin päädyin siihen ja ei siinä mitään. Avoimin mielin vaan, niin kestää muutokset eikä jää suremaan kun kaikki ei mennyt niin kuin ajatteli etukäteen. Jos pyrkii näkemään kaikessa ne hyvät puolet, selviää synnytyksestäkin eteenpäin. Itse en voi sanoa olleeni henkisesti niin vahvoilla, että kokemus oli siksi hyvä ja vahvistava. Päinvastoin, kivun määrä ja laatu yllättivät, samoin avautumisvaiheen hitaus (eli tuskaaaaa). Joten olin aikalailla kivun armoilla, sen sijaan että olisin noussut sen yläpuolelle, antautunut sille tai mitä näitä nyt saakaan lukea... MUTTA minuutti ja supistus kerrallaan kului sekin yö ja lopulta epiduraali armahti nukkumaan vajaaksi tunniksi ennen lopullista ponnistusta. Silti koen että kaikki meni ihan nappiin. Ja samaan touhuun menen vielä uudestaankin.

      • räkätti80

        Minusta on hienoa että joku tosiaan jaksaa kertoa näinkin positiivisia tarinoita. Silti tuo sinun, AP, juttu oli ihan realistinen. Noin sen toivoo juuri käyvänkin. Itellä kaksi synnytystä takana, oli tuskaa ja kipua ja verta ja eritteitä, napanuoraa kaupan ympärillä, murtunutta häntäluuta sun muuta todella epämielyttävää, mutta kokemusta en siltikään vaihtaisi pois. Minusta ihan tuntuu että ne naiset joilla ei ole lapsia ja jotka eivät ole synnyttäneet ovan paitsi jostain suuresta (ja tässä en todellakaan vähättele lapsettomia naisia).


      • -
        räkätti80 kirjoitti:

        Minusta on hienoa että joku tosiaan jaksaa kertoa näinkin positiivisia tarinoita. Silti tuo sinun, AP, juttu oli ihan realistinen. Noin sen toivoo juuri käyvänkin. Itellä kaksi synnytystä takana, oli tuskaa ja kipua ja verta ja eritteitä, napanuoraa kaupan ympärillä, murtunutta häntäluuta sun muuta todella epämielyttävää, mutta kokemusta en siltikään vaihtaisi pois. Minusta ihan tuntuu että ne naiset joilla ei ole lapsia ja jotka eivät ole synnyttäneet ovan paitsi jostain suuresta (ja tässä en todellakaan vähättele lapsettomia naisia).

        Pelkäsin myös ennen synnytystä kipua, repeämistä, tikkien ompelua, entä jos istukka ei irtoakaan... Kaikkea mitä on edessä. Synnytyssaliin mentäessä kerroin kätilölle, että toivoisin synnytystä ilman epiduraalia (kammoan ajatusta että joku pistää minua selkärankaan) mutta jos sitä jossakin kohdassa haluan niin tuikatkaa sinne vaan!

        Mutta:

        Kuuden tunnin jälkeen kätilö kehui, että hienosti otan vastaan vielä nämäkin supistukset ja kysäisi, että josko ottaisin ilokaasua ja yrittäisin hieman nukkua. Tunti tästä ja pieni tyttö oli sylissäni, ja edelleen ainoa kivunlievitys tuo ilokaasu. Silti en voi sanoa että ihan oikeaa, suurta kipua olisin tuntenut.

        Itseäni auttoi ajatus siitä, että jokainen supistus vie lähemmäksi päämäärää ja että vielä tämän yhden kun kestän... Makaamaan en tosiaan halunnut jäädä, koska neuvolan täti kertoi minulle että se saattaa hidastaa tapahtumaa. Seisten keinuttelin supistukset läpi, mieheni tukemana.

        Ja tosiaan, avoimin mielin sinne kannattaa mennä ja luottaa kroppaan, se oikeasti TIETÄÄ mitä tehdä!!


      • huooh
        - kirjoitti:

        Pelkäsin myös ennen synnytystä kipua, repeämistä, tikkien ompelua, entä jos istukka ei irtoakaan... Kaikkea mitä on edessä. Synnytyssaliin mentäessä kerroin kätilölle, että toivoisin synnytystä ilman epiduraalia (kammoan ajatusta että joku pistää minua selkärankaan) mutta jos sitä jossakin kohdassa haluan niin tuikatkaa sinne vaan!

        Mutta:

        Kuuden tunnin jälkeen kätilö kehui, että hienosti otan vastaan vielä nämäkin supistukset ja kysäisi, että josko ottaisin ilokaasua ja yrittäisin hieman nukkua. Tunti tästä ja pieni tyttö oli sylissäni, ja edelleen ainoa kivunlievitys tuo ilokaasu. Silti en voi sanoa että ihan oikeaa, suurta kipua olisin tuntenut.

        Itseäni auttoi ajatus siitä, että jokainen supistus vie lähemmäksi päämäärää ja että vielä tämän yhden kun kestän... Makaamaan en tosiaan halunnut jäädä, koska neuvolan täti kertoi minulle että se saattaa hidastaa tapahtumaa. Seisten keinuttelin supistukset läpi, mieheni tukemana.

        Ja tosiaan, avoimin mielin sinne kannattaa mennä ja luottaa kroppaan, se oikeasti TIETÄÄ mitä tehdä!!

        Niin sitä omaa mielipidettäkö ei sitten muut saa sanoa kuin sinä ap vain? Tarkoitus ei ole lannistaa ketään vain olla realistinen!!!!!!! Aika toki kuultaa muistot mutta kyllä se niin jäätävää paskaa on jotta turha lietsoa väärää positiivista YLEISTÄ kuvaa... Aika harva synnytys on ihgu


      • kjhkjkjhk
        huooh kirjoitti:

        Niin sitä omaa mielipidettäkö ei sitten muut saa sanoa kuin sinä ap vain? Tarkoitus ei ole lannistaa ketään vain olla realistinen!!!!!!! Aika toki kuultaa muistot mutta kyllä se niin jäätävää paskaa on jotta turha lietsoa väärää positiivista YLEISTÄ kuvaa... Aika harva synnytys on ihgu

        Miksi 2 vrk kestänyt helvettikokemus olisi jotenkin realistisempi kuin esim. ap:n kuvaus?
        Eikö realismia voi olla molemmat?
        Hienoa että ap nostaa esiin tärkeän aiheen: positiiviset tarinat synnytyksistä. Ja voihan positiivinen kokemus jäädä, vaikkei kaikki niin nappiin menisikään. Ehkä kaksi vrk kivuissa ollut synnyttäjä voisi iloita siitä että pääsi kivusta eroon vain kahdessa vuorokaudessa. Jotkut sairaudet, joihin liittyy krooninen kipu, voivat kestää vuosia. Hiukan myönteistä ajatusta kehiin ainaisen surkuttelun sijaan.


      • Tammimamma_24
        kjhkjkjhk kirjoitti:

        Miksi 2 vrk kestänyt helvettikokemus olisi jotenkin realistisempi kuin esim. ap:n kuvaus?
        Eikö realismia voi olla molemmat?
        Hienoa että ap nostaa esiin tärkeän aiheen: positiiviset tarinat synnytyksistä. Ja voihan positiivinen kokemus jäädä, vaikkei kaikki niin nappiin menisikään. Ehkä kaksi vrk kivuissa ollut synnyttäjä voisi iloita siitä että pääsi kivusta eroon vain kahdessa vuorokaudessa. Jotkut sairaudet, joihin liittyy krooninen kipu, voivat kestää vuosia. Hiukan myönteistä ajatusta kehiin ainaisen surkuttelun sijaan.

        Mä en yhtään ihmettele, että jos asenne on synnyttämään mennessä se, että 'tämä on yhtä helvettiä, en varmastikaan selviä tästä, en kestä tätä kipua, tämä on ihan perseestä koko homma ja blaablaa', niin varmasti tuntuu todella pahalta koko toimitus.
        Jäätävää paskaa? Miten joku voi edes ajatella asiasta noin, kun on saanut homman päätökseen ja nyytin syliin?

        Kuten tuossa joku aikaisemmin kirjoitti, se todellakin on paljon synnyttäjän asenteesta kiinni. Toki jokaisen oma kipukynnys vaikuttaa ja se miten erilaista kipua sietää. Toiset huonommin, toiset paremmin.

        Mulla on ilmeisesti sitten korkea kipukynnys, koska... synnytyskipu oli mielestäni erilaista, hermoja raastavaa, melko koettelevaa ja paikoin inhottavaa, muttei edes pahinta kipua mitä voisin omaan kroppaani kuvitella! En missään vaiheessa ajatellut, että nyt mä kuolen tähän kipuun, en kestä tätä. Halusin lääkkeitä kipua lievittämään, koska se oli tuskaista, mutta se kipu ei ollut edes lähimailla sitä kipua mitä olin niin sairaasti pelännyt, ihan vain siitä syystä että kaikki toitottaa joka helvetin paikassa sitä, miten kamala kokemus synnytys on. Miten kamalaa se kipu on, kamalampaa kuin mikään muu koskaan jne.

        Siis mitä ihmettä? Olenko mä oikeasti nyt joku poikkeustapaus sitten? Mun mielestä se oli helkkarin kiva kokemus kaikkinensa!

        Pelkäsin jotain välilihan leikkaamistakin ihan kuollakseni, kun siitä peloteltiin että se sattuu. Ja etenkin kuulemma sen ompelu, se se vasta painajainen on. Siis täh? Jos se puudutetaan, miten se voi sattua? En mä halua nyt suututtaa ketään, mutta kuinka kipuherkkä voi olla? Samaten epiduraalin laitto, eihän se tuntunut missään. Anteeksi nyt te kaikki, jotka otatte tästä kipinää, mutta mä en ymmärrä miten niistäkin voi saada jonkun kauhuskenaarion aikaan.


        Olen sitten ilmeisesti yksi tuhannesta, joka on saanut kokea jonkun orgastisen synnytyksen, mitä lie se sitten onkaan. En vain todella voi käsittää, jos synnytyksestä on enemmän huonoja kokemuksia kuin hyviä.
        Mun ensimmäinen ajatus koko homman jälkeen oli se että "tässäkö tää oli, tätäkö mä pelkäsin, tämähän meni hyvin". Kuitenkin 12 tuntia on pitkä aika, enkä koe että olisin vetässyt läpi maailman helpoimman ja nopeimman synnytyksen. Mutta ei se tuntunut edes pitkältä ajalta, koska ekojen kunnon suppareiden alkaessa sitä meni jonkinlaiseen kuplaan, jonka sisällä sitä leijui koko synnytyksen ajan.

        Mun mielestä se on vaan yksinkertaisesti kaunis tapahtuma ja halusin sen täällä kailottaa kaikille! Ihan vain siksi, että joku pelkäävä lukisi tämän ja kokisi olonsa edes hieman helpommaksi.

        Onneksi sentään muutamat jakoivat kanssani tämän mielipiteen, niin en koe olevani ihan luonnonoikku...


      • Sandtra
        Tammimamma_24 kirjoitti:

        Mä en yhtään ihmettele, että jos asenne on synnyttämään mennessä se, että 'tämä on yhtä helvettiä, en varmastikaan selviä tästä, en kestä tätä kipua, tämä on ihan perseestä koko homma ja blaablaa', niin varmasti tuntuu todella pahalta koko toimitus.
        Jäätävää paskaa? Miten joku voi edes ajatella asiasta noin, kun on saanut homman päätökseen ja nyytin syliin?

        Kuten tuossa joku aikaisemmin kirjoitti, se todellakin on paljon synnyttäjän asenteesta kiinni. Toki jokaisen oma kipukynnys vaikuttaa ja se miten erilaista kipua sietää. Toiset huonommin, toiset paremmin.

        Mulla on ilmeisesti sitten korkea kipukynnys, koska... synnytyskipu oli mielestäni erilaista, hermoja raastavaa, melko koettelevaa ja paikoin inhottavaa, muttei edes pahinta kipua mitä voisin omaan kroppaani kuvitella! En missään vaiheessa ajatellut, että nyt mä kuolen tähän kipuun, en kestä tätä. Halusin lääkkeitä kipua lievittämään, koska se oli tuskaista, mutta se kipu ei ollut edes lähimailla sitä kipua mitä olin niin sairaasti pelännyt, ihan vain siitä syystä että kaikki toitottaa joka helvetin paikassa sitä, miten kamala kokemus synnytys on. Miten kamalaa se kipu on, kamalampaa kuin mikään muu koskaan jne.

        Siis mitä ihmettä? Olenko mä oikeasti nyt joku poikkeustapaus sitten? Mun mielestä se oli helkkarin kiva kokemus kaikkinensa!

        Pelkäsin jotain välilihan leikkaamistakin ihan kuollakseni, kun siitä peloteltiin että se sattuu. Ja etenkin kuulemma sen ompelu, se se vasta painajainen on. Siis täh? Jos se puudutetaan, miten se voi sattua? En mä halua nyt suututtaa ketään, mutta kuinka kipuherkkä voi olla? Samaten epiduraalin laitto, eihän se tuntunut missään. Anteeksi nyt te kaikki, jotka otatte tästä kipinää, mutta mä en ymmärrä miten niistäkin voi saada jonkun kauhuskenaarion aikaan.


        Olen sitten ilmeisesti yksi tuhannesta, joka on saanut kokea jonkun orgastisen synnytyksen, mitä lie se sitten onkaan. En vain todella voi käsittää, jos synnytyksestä on enemmän huonoja kokemuksia kuin hyviä.
        Mun ensimmäinen ajatus koko homman jälkeen oli se että "tässäkö tää oli, tätäkö mä pelkäsin, tämähän meni hyvin". Kuitenkin 12 tuntia on pitkä aika, enkä koe että olisin vetässyt läpi maailman helpoimman ja nopeimman synnytyksen. Mutta ei se tuntunut edes pitkältä ajalta, koska ekojen kunnon suppareiden alkaessa sitä meni jonkinlaiseen kuplaan, jonka sisällä sitä leijui koko synnytyksen ajan.

        Mun mielestä se on vaan yksinkertaisesti kaunis tapahtuma ja halusin sen täällä kailottaa kaikille! Ihan vain siksi, että joku pelkäävä lukisi tämän ja kokisi olonsa edes hieman helpommaksi.

        Onneksi sentään muutamat jakoivat kanssani tämän mielipiteen, niin en koe olevani ihan luonnonoikku...

        Ja hyvä että kailotit! Kyllä meitä synnytystä kammoavia ensikertalaisia on ihan tarpeeksi peloteltu, ja onkin todella mukava kuulla myös positiivisia asioita tuosta uudesta, jännittävästä tilanteesta. Itselläni kun kipupelkojen lisäksi vaivana on vielä suunnaton alastomuuden häpeä ja muiden ihmisten edessä eritteidensä ja "yksityisten osiensa" esittelemisen kammo, niin mennään henkisellä tasolla kaikin puolin pelottavissa asioissa. Mutta minkäs teet, näitä tunteita kun on sukurasitteena kantanut mukanaan penskasta asti (kyllä, jopa gynekologilla käynnitkin ovat minulle hirveitä) niin ne on vain pystyttävä tosipaikan tullen ohittamaan. Siksi on mukava lukea edes yhden osa-alueen kohdalta positiivisiakin kokemuksia, se vähän helpottaa!


      • Kuuntele kehoasi
        Sandtra kirjoitti:

        Ja hyvä että kailotit! Kyllä meitä synnytystä kammoavia ensikertalaisia on ihan tarpeeksi peloteltu, ja onkin todella mukava kuulla myös positiivisia asioita tuosta uudesta, jännittävästä tilanteesta. Itselläni kun kipupelkojen lisäksi vaivana on vielä suunnaton alastomuuden häpeä ja muiden ihmisten edessä eritteidensä ja "yksityisten osiensa" esittelemisen kammo, niin mennään henkisellä tasolla kaikin puolin pelottavissa asioissa. Mutta minkäs teet, näitä tunteita kun on sukurasitteena kantanut mukanaan penskasta asti (kyllä, jopa gynekologilla käynnitkin ovat minulle hirveitä) niin ne on vain pystyttävä tosipaikan tullen ohittamaan. Siksi on mukava lukea edes yhden osa-alueen kohdalta positiivisiakin kokemuksia, se vähän helpottaa!

        Itsellä kaksi synnytystä takana ja voin kyllä sanoa että elämäni upeimpia kokemuksia. Ei ollut kivutonta hommaa (molemmat synnytykset meni muutamalla imasulla ilokaasua), mutta palkitsevaa. Jotenkin kroppa vaan ohjaa sut ajattelemaan jotain muuta kun sitä kipua, ja keskityt siihen lapsen syntymään. Vaikka tuli repeämiä, niin ei niitä kyllä siinä synnytyksesä tajua. Mielestäni ikävin kohta synnytyksessä oli lopussa kun kätilö ompeli repeämät paineli kohtua.


      • ölukjhjhfhgf
        Kuuntele kehoasi kirjoitti:

        Itsellä kaksi synnytystä takana ja voin kyllä sanoa että elämäni upeimpia kokemuksia. Ei ollut kivutonta hommaa (molemmat synnytykset meni muutamalla imasulla ilokaasua), mutta palkitsevaa. Jotenkin kroppa vaan ohjaa sut ajattelemaan jotain muuta kun sitä kipua, ja keskityt siihen lapsen syntymään. Vaikka tuli repeämiä, niin ei niitä kyllä siinä synnytyksesä tajua. Mielestäni ikävin kohta synnytyksessä oli lopussa kun kätilö ompeli repeämät paineli kohtua.

        oikeassa siinä, että itse synnytys on lopuksi aika pieni hetki, sen kestää kyllä.

        Itselläni tuli laskeuma, ja se helvetti alkoi synnytyksestä. En ole vieläkään päässyt korjausleikkaukseen, synnytyksestä kohta 20 vuotta, olen yrittänyt hakea apua, mutta vaivaani vain vähätellään.

        En olisi tehnyt lasta jos olisin tiennyt kudosheikkoudesta. Ja se on muuten osin perinnöllistä, eli kyselkää naiset äideiltä ja mummoilta.


    • Kannustuksen kannall

      Ihanaa, että kerrot tämän! Mä olen kuullut enemmän myös näitä kyllä siitä henkiin jää- tarinoita, kun niitä muita. Muutamia pahempia, mutta jopa kätilö-ystäväni myöntää, että ne huonosti menneet synnytykset ovat ne yksi tuhannesta, vaikka välillä, kun näkee kaiken mitä voi sattua, tuntuisikin, että meneekö tää aina niin... No, ei mene, hänelläkin 3 onnistunutta reissua takana. Yksi kaverini on ollut hengen vaarassa joka ikinen raskaus, loppuajasta on verenpaineet nousseet jne. mitä kaikkea, munauaiset pettää mutta... 3 lasta silti. Ettei se nyt niin traumatisoivaa voi olla, jos perkele sen tekee 3 kertaa uudelleen! Hän itse sanoi, että niin, voihan sen niinkin ottaa, mutta tämä on elämää ja se siitä, ei hän sitä nyt koe niin kamalana asiana.
      Yksi ystävä minulla on, jolla lääkäri hoiti asian täysin päin persettä, hän synnytti 3 vuorokautta, kun synnytys käynnistettiin uudelleen ja uudelleen ja lopulta hän oli niin kipeä ja väsynyt, että vihasi lastaan ensimmäiset viikot, ja sairastui masennukseen: mutta niin, missä asiassa ei voi asiat mennä pieleen? Mikä tässä maailmassa on täydellistä? Kuitenkin suurin osa ystävistäni on kokenut synnytyksen joko ihan tavallisena, siis elämään kuuluvana asiana ja vauvan arvoisena, tai sitten positiivisena, hyvänä kokemuksena, mistä on saanut voimia tavalliseenkin elämään.

      Äitini, joka on realisti, sanoi, että semmosta se on, turha siellä on itkeä tai huutaa, tuhlaa vaan voimiaan ja tekee turhaa draamaa. Menee ja tekee sen mitä on tehtävä: siinä se. Että eipä se oikea realistikaan mitään kauhutarinoita kerro. Ehkä ne kauhutarinat vaan tulee aina esiin ja ilmi, kun ei meillä suomessa saa kertoa mitään hyvää eikä positiivista. Ei meillä saa nauttia perheestään, puolisostaan, synnytyksistään, olla onnellinen lapsistaan. Pitää valittaa, olla tyytymätön ja ruikuttaa, tehdä kauhutarinoita jos niitä ei muuten ole, ja olla mahdollisimman kiittämätön kaikesta. Niinkun se ois joltain pois, että saa olla tyytyväinen. Ja joistain asioista taas pitäisi olla niin hemmetin tyytyväinen tai häpeissään tai syyttää itseään, mistä taas ei kuuluisi... Esim. Synnytyksen pitää olla aina kauheinta mitä maailmassa on, ihan niinkun köyhyydestä ei saa koskaan valittaa ja siihen taas pitää olla tyytyväinen, synnytyksen ja raskauden ihanuudesta ei saa puhua mitään, mutta työttömyydessäkin pitää vaan olla onnellinen. Onnellisista asioista ei saa olla onnellinen, onnettomista ei saa olla onneton. Luonnollisia pitää pitää epäluonnollisina ja epäluonnollisia asioita ottaa vastaan suurella hyväksynnällä.

      Tämä kertomus on kaunis ja kannustava: ihan niinkun niitten huonojen kokemusten omaavien pitäisi jotenkin kauhistuttaa muut, varmistaa, että varmasti muutkin saa vaan paskaa pelkoa ja enemmän kun tarpeen ja ettei ole tarkoituskaan neuvoa, kertoa huonoista jutuista siksi että "kyllä siitäkin selviää" vaan että lannistukaa muut, pelätkää naiset jne.
      Kiitos sinulle todella paljon, on rohkaisevaa ja kivaa lukea, että joku saa positiivisia kokemuksia ja osaa olla onnellinen tämmöisestä: onhan nyt lapsen syntymä aina ainutlaatuista ja elämän tärkeimpiä asioita. Joillain se ei mene kuten pitäisi, surua mahtuu maailmaan, mutta ei sillä saa tukahduttaa iloa. Ei ne ole toisiltaan pois. Molemmista pitää ja saa keskustella. Kiitos rohkaisusta!

      • Voe.

        Kyllä aloittaja nyt vähän liioittelee ihanimmasta kokemuksestaan. Olisin kyllä sitä mieltä,että nautit huomattavasti enemmän siitä lapsen tekovaiheesta.


      • kjlkllk
        Voe. kirjoitti:

        Kyllä aloittaja nyt vähän liioittelee ihanimmasta kokemuksestaan. Olisin kyllä sitä mieltä,että nautit huomattavasti enemmän siitä lapsen tekovaiheesta.

        Aloittajahan ei kerro kokemuksestaan ihanimpana, vaan hienoimpana kokemuksena elämässään. Ja sillä on eroa, ainakin minulle.
        Eikä se tekovaihe aina ole niin kukkeaa, kyllä mulla synnytyksestä selviäminen oli huomattavasti isompi häppening elämässä kuin yksi seksikerta tuhansista.. ;D


    • mielipide...

      Hyvä, jos sinä pidit. Osa taas ei osaa edes pelätä, vaan juurikin menee asenteella että "kyllä siitä selvii". Ja he saavat kauheat traumat. Synnytys tosiaan _olikin_ jotain hirveää, mihin he ei olleet osanneet varautua.

      Omaan asenteeseen voi vaikuttaa, totta. Mutta siihen se jääkin. Melkein mihinkään muuhun synnytyksessä sitten ei voikaan vaikuttaa: lapsen asentoon, lantion kokoon, kudosten joustavuuteen, vauvan kokoon, ehtiikö saada kipulääkettä, kätilön asenteeseen jne.

      (Oikein hirvitti äidin puolesta kun luin eilisen uutisen 6-kiloisesta vauvasta, joka oli synnytetty alateitse.)

      • ödoghötjrh

        Se on muuten jännä juttu, että synnytyksen kamaluutta saa kauhistella ihan niin paljon kuin huvittaa, mutta heti kun joku kertoo oman positiivisen kokemuksensa niin johan alkaa pursuta niitä "ei se kuule ole kaikilla tuollaista, hyvä että sinulla oli, mutta osalla on ihan hirveää". Eiköhän se ole itsestäänselvää? Olen silti sitä mieltä, että synnyttämään kannattaa mennä avoimin mielin, koska etukäteen panikointi ei ainakaan auta yhtään mitään. Toki jokainen järkevä aikuinen ihminen on tietoinen riskeistä ja niistä monista asioista, jotka synnytyksissä voi mennä pieleen, mutta niihinkään etukäteen märehtiminen ai auta mitään. Kyllä, joillekin synnytys on kamala kokemus, mutta ihan yhtä lailla on niitä, joille se on upea kokemus. Tätä jälkimmäistä vain ilmeisesti ei saisi sanoa ääneen, koska nämä marttyyrisynnyttäjät ottavat siitä heti nokkiinsa. Sori, mutta joillekin se on hieno tapahtuma. Ikävää, että se ei ole sitä kaikille, mutta kyllä kaikilla pitäisi silti olla oikeus kertoa kokemuksestaan. Ihana synnytys on ihan yhtä oikea synnytys kuin kamalakin synnytys.


    • ajatus...

      Omista synnytyksistäni on aikaa jo 6 ja 10 vuotta, mutta edelleen olen sitä mieltä, että synnytkset ovat kamalimpia kokemuksia mitä elämässäni on tapahtunut. Ihan normisynnytyksiä, jopa nopeita, kun aikaa molemissa kului 6 tuntia. Mitään tramaattista ei muutenkaan tapahtunut, mutta koin ne hirveinä. Siksi en koskaan tavoita näitä tunteita, joita omatkin ystäväni hehkuttivat ihanista synnytyksistä.

      • avoimin mielin

        Minusta ei ole väärin kertoa ihanista kokemuksista, koska synnyttäjä kuitenkin kuulee niitä huonojakin kokemuksia.. hyvä vain että on edes muutama hyvä kertomus antamassa sitä uskoa itselle rankaan urakkaan..
        Pelkäsin tulevaa synnytystä alkuun todella paljon, mutta raskauden edetessä ajatukset jotenkin muuttuivat ja kypsyivät siihen ajatukseen että kohta mennään synnyttämään, ja loppuvaiheessa ei enää pelottanut, mieli lähinnä täyttyi sellaisella avoimuudella.. kun oman synnytyksen kulkua ei kuitenkaan voi juuri ohjailla, vaan se menee niinkuin on mennäkseen, ni turhahan sitä on alkaa pelkäämään sen enempää..Toisaalta ajattelin sitä että jotenkin sen vauvan on sieltä ulos tultava ja yleensä helpointa on synnyttää alateitse.. palautuminen nopeampaa kuin leikatessa yms.. tavallaan heräsi mielenkiintokin sitä kipua kohtaan joka on tulossa..

        Olin itsekin kuullut pelkkiä "kauhutarinoita".. tai no realistisiahan nekin ehkä olivat.. mutta kyllä ne kauhealta kuulostivat etukäteen kun synnytyksestä ei ole mitään kokemusta. Ihmiset kertovat siitä miten paljon ovat revenneet ja kuinka hirveästi tikkejä laitettiin ja kuinka joku on huutanut ja kiroillut ja miten yhtäkkiä sattuikin sitä ja tätä ja niin edelleen.. Kaikilla ei kuitenkaan tapahdu edes minkäänlaista repeämää.. Minäkin sain kuulla tällaisesta vasta melko lähellä tulevaa synnytystä, tai ehkä olin kuullut ennenkin satunnaisesti mutta ne unohtuvat niiden hurjien tarinoiden joukossa.. sitten yhtäkkiä niitä positiivisia tarinoita alkoikin tulvia.. Olin ennen luullut että KAIKKI repeävät.. ja sehän hirvitti, kukapa sitä haluaisi revetä.. en ainakaan minä.. mutta kuinka helpottavaa oli kuulla että joku takaportti onkin olemassa, valitettavasti ei mitään varmaa keinoa siitä ettei repeäisi, mutta mahdollista sekin olisi..No minähän en sitten revennyt, tai no 2tikkiä limakalvoon, mikä on mielestäni sama kuin ei ollenkaan.. ü

        Mutta että näin "pienillä asioilla" realistisista tarinoista voi tulla kauhutarinoita.. tai oikeastaan se mikä on tarkoitettu realistiseksi kertomukseksi johon tikit sun muut luonnollisesti voivat kuulua, voi tietämättömällä muuntua pelkoja aiheuttavaksi kauhuskenaarioksi..
        Ketäpä kipu ei kavahduttaisi, kukapa sitä ei edes vähän pelkäisi jos etukäteen tietäisi sellaista olevan tulossa..

        Synnytys on jotenkin niin omalaatuinen tapahtuma, se tunnelma jossa aika rientää ja se uudenlainen positiivinen kipu ja se jännitys siitä mitä kohta tapahtuu.. kaikki on niin ennen kokematonta.. positiiviseksi sen kivun voi ajatella siksi että kun tietää minkä vuoksi se on.. Eihän sellaista kipua, mitä se pahimmillaan oli, kestäisi juuri hetkeä kauempaa jos se tilanne ei olisi synnytys..

        Ensimmäiset päivät synnytyksen jälkeen ajattelin että olihan se hullujen hommaa.. vaikka minä en edes revennyt, synnytys oli nopea, 5h 30min avautuminen ja 12min ponnistus.. Sain olla ammeessa ja sain aqua rakkuloita ja sain epiduraalin..Etukäteen ajattelin että yritän niin pitkään ilman lääkkeitä kun vaan suinkin mutta jos yhtään tuntuu niin otan puudutuksen vaan heti.. kipu ei ollut kovinkaan pahaa, mutta ajattelin että jos vaan saan puudutuksen ni otan kyllä, mitä sitä turhaa tätä epämiellyttävää oloa tuntemaan. no en saanut vielä, olin ammeessa sain niitä jotain rakkuloita, ja sopivasti kun olo alkoi oikeasti olla tukala, sain epiduraalin.. ah sitä helpotusta, ei muutakuin nukkumaan.. missään ei tuntunut minkäänlaista kipua, kunnes se pikkuhiljaa alkoi palata, mutta olinkin jo valmis ponnistamaan, joten ei muutakuin lääkitys kiinni ja hommiin.. päätin että ponnistan kerralla kunnolla, ompahan nopeampaa ohi.. mutta alkuun en oikein uskaltanut täysillä kun huomasin että tämähän sattuu kun venyy niin hirmusesti.. Mutta turhaapa sitä pitkittämään ja sitten antaa mennä vain, ja pari ponnistusta ja se oli siinä.. ihana vauva rinnalle! sitä onnen määrääääää...


      • avoimin mielin2
        avoimin mielin kirjoitti:

        Minusta ei ole väärin kertoa ihanista kokemuksista, koska synnyttäjä kuitenkin kuulee niitä huonojakin kokemuksia.. hyvä vain että on edes muutama hyvä kertomus antamassa sitä uskoa itselle rankaan urakkaan..
        Pelkäsin tulevaa synnytystä alkuun todella paljon, mutta raskauden edetessä ajatukset jotenkin muuttuivat ja kypsyivät siihen ajatukseen että kohta mennään synnyttämään, ja loppuvaiheessa ei enää pelottanut, mieli lähinnä täyttyi sellaisella avoimuudella.. kun oman synnytyksen kulkua ei kuitenkaan voi juuri ohjailla, vaan se menee niinkuin on mennäkseen, ni turhahan sitä on alkaa pelkäämään sen enempää..Toisaalta ajattelin sitä että jotenkin sen vauvan on sieltä ulos tultava ja yleensä helpointa on synnyttää alateitse.. palautuminen nopeampaa kuin leikatessa yms.. tavallaan heräsi mielenkiintokin sitä kipua kohtaan joka on tulossa..

        Olin itsekin kuullut pelkkiä "kauhutarinoita".. tai no realistisiahan nekin ehkä olivat.. mutta kyllä ne kauhealta kuulostivat etukäteen kun synnytyksestä ei ole mitään kokemusta. Ihmiset kertovat siitä miten paljon ovat revenneet ja kuinka hirveästi tikkejä laitettiin ja kuinka joku on huutanut ja kiroillut ja miten yhtäkkiä sattuikin sitä ja tätä ja niin edelleen.. Kaikilla ei kuitenkaan tapahdu edes minkäänlaista repeämää.. Minäkin sain kuulla tällaisesta vasta melko lähellä tulevaa synnytystä, tai ehkä olin kuullut ennenkin satunnaisesti mutta ne unohtuvat niiden hurjien tarinoiden joukossa.. sitten yhtäkkiä niitä positiivisia tarinoita alkoikin tulvia.. Olin ennen luullut että KAIKKI repeävät.. ja sehän hirvitti, kukapa sitä haluaisi revetä.. en ainakaan minä.. mutta kuinka helpottavaa oli kuulla että joku takaportti onkin olemassa, valitettavasti ei mitään varmaa keinoa siitä ettei repeäisi, mutta mahdollista sekin olisi..No minähän en sitten revennyt, tai no 2tikkiä limakalvoon, mikä on mielestäni sama kuin ei ollenkaan.. ü

        Mutta että näin "pienillä asioilla" realistisista tarinoista voi tulla kauhutarinoita.. tai oikeastaan se mikä on tarkoitettu realistiseksi kertomukseksi johon tikit sun muut luonnollisesti voivat kuulua, voi tietämättömällä muuntua pelkoja aiheuttavaksi kauhuskenaarioksi..
        Ketäpä kipu ei kavahduttaisi, kukapa sitä ei edes vähän pelkäisi jos etukäteen tietäisi sellaista olevan tulossa..

        Synnytys on jotenkin niin omalaatuinen tapahtuma, se tunnelma jossa aika rientää ja se uudenlainen positiivinen kipu ja se jännitys siitä mitä kohta tapahtuu.. kaikki on niin ennen kokematonta.. positiiviseksi sen kivun voi ajatella siksi että kun tietää minkä vuoksi se on.. Eihän sellaista kipua, mitä se pahimmillaan oli, kestäisi juuri hetkeä kauempaa jos se tilanne ei olisi synnytys..

        Ensimmäiset päivät synnytyksen jälkeen ajattelin että olihan se hullujen hommaa.. vaikka minä en edes revennyt, synnytys oli nopea, 5h 30min avautuminen ja 12min ponnistus.. Sain olla ammeessa ja sain aqua rakkuloita ja sain epiduraalin..Etukäteen ajattelin että yritän niin pitkään ilman lääkkeitä kun vaan suinkin mutta jos yhtään tuntuu niin otan puudutuksen vaan heti.. kipu ei ollut kovinkaan pahaa, mutta ajattelin että jos vaan saan puudutuksen ni otan kyllä, mitä sitä turhaa tätä epämiellyttävää oloa tuntemaan. no en saanut vielä, olin ammeessa sain niitä jotain rakkuloita, ja sopivasti kun olo alkoi oikeasti olla tukala, sain epiduraalin.. ah sitä helpotusta, ei muutakuin nukkumaan.. missään ei tuntunut minkäänlaista kipua, kunnes se pikkuhiljaa alkoi palata, mutta olinkin jo valmis ponnistamaan, joten ei muutakuin lääkitys kiinni ja hommiin.. päätin että ponnistan kerralla kunnolla, ompahan nopeampaa ohi.. mutta alkuun en oikein uskaltanut täysillä kun huomasin että tämähän sattuu kun venyy niin hirmusesti.. Mutta turhaapa sitä pitkittämään ja sitten antaa mennä vain, ja pari ponnistusta ja se oli siinä.. ihana vauva rinnalle! sitä onnen määrääääää...

        Kaikessa tässä minun mielestäni pahinta oli se ponnistaminen.. Se sattui ja se oli valtavan rankkaa.. Olin väsynyt suorituksesta muutaman päivän ja sitten alkoi nousu ja 3vk päästä oli todella hyvä olo ilman niitä ihmeellisia mielialan vaihtelu itkuja,ü
        Synnytystä pahempaa oli mielestäni kuitenkin se aika synnytyksen jälkeen kun itketti kokoajan ja imetys ei meinannut oikeen onnistua.. nännit rikki ja tissit täynnä maitoa.. sitä keskittyisin pelkäämään enemmän kuin synnytystä.. tai turha sitäkään on pelkäämään alkaa, mutta perehtyy etukäteen miten voisi ehkäistä ettei nännit rikkoudu tms.. ja tässäkin täytyy muistaa että eihän ne kaikille mene rikkikään..
        Mutta lansinoh on hyvä suoja karaistumattomille rinnanpäille..

        Nykyään synnyttäminen on kuitenkin verrattaen helppoa kun ajatellaan kivunlievityksiä ja muita mahdollisuuksia synnytyksen helpotukseen.. Käyttäkää niitä ja antakaa itsellenne lupa käyttää kaikki mahdolliset helpotuskeinot.. aina sekään ei vain ole mahdollista.. valitettavasti..

        Tällaisia mietteitä minulla ja synnytys todellakaan jäänyt mieleen kauheana kokemuksena.. Se oli kivulias, en sanoisi että ihana, mutta todellakin vauvan arvoinen kokemus, ja vauvakin on niin mahtava (3kk) että voisin vaikka samantien lähteä synnyttämään.. Ja AMME, sitä suosittelen kokeilemaan, se pehmentää paikkoja ja ehkäisee repeämiä joita niin moni pelkää ü


      • Lähes mummi

        Minäkin olen 28, lähes, vuotta sitten synnyttänyt. Lapsen saamisessa oli jo niin paljon eri vaiheita, että kipu oli itselleni sivuseikka, kunhan lapsen saan - saamme.
        Huolimatta asenteesta, eteen tuli leikkaus sydänäänten vähennyttyä.
        Kaikki meni hyvin nopeasti siihen vaiheeseen tultua.

        Näitä muistelen, koska odotan mummiksi tuloa tänä vuonna! Kannustan miniääni. Ja yritän olla liikaa puuttumatta. Iloitsen elämän ihmeestä ja toivon kaikille sitä tunnetta.


    • Noustress

      Olipa kiva lukea kokemuksestasi. :)

      Itse en ole vielä ajatellut juurikaan koko synnytystä, koska raskaus vielä aika alussa. Mutta uskon, että synnytys ei ole niin kamala asia kuin annetaan aina ymmärtää. Kontrollifriikille varmaan hirveä paikka, jos ei mene niin kuin on suunnitellut. Itse suhtaudun kaikkiin asioihin elämässä avoimin mielin, joten eiköhän se synnytyskin sitten ole "yksi jännittävä asia muiden joukossa". Varmasti se on yksi tuskallisimmasta kokemuksista, mutta... niin sitä vaan naiset synnyttää vielä useaan otteeseen, vaikka ovatkin synnytyksen kauhut kokeneet. Eli onko se loppujen lopuksi sittenkään niin hirveä kokemus...?

      Minun kuulemat kokemukset synnytyksestä on, että sattuu ihan hirveesti, mutta jokainen tekisi sen uudestaan, koska palkkio on mitä ihanin. "Onneksi" olen kokenut esim. keskenmenon (oli todella kivulias kokemus), joten ei kipukaan ihan tuntematon asia ole. Eiköhän siitä synnytyksestä selvitä, nykyään se on sitä paitsi tietääkseni aika iisi kokemus verrattuna entisaikojen synnytyksiin... Siis noin niin kuin kivunlievityksen yms. kannalta ajateltuna..

      • Noustress

        Huomasin vasta tuon viestini jälkeen, miten ikäviä kommentteja olit saanut.. :(

        Mikä meitä suomalaisia oikein vaivaa? Iloisista asioista ei saisi kirjoitaa, negatiivisista kyllä. Jos joku voivottelee vaivojaan/kokemuksiaan, toisen on yksinkertaisesti PAKKO pistää paremmaksi. Että kun "MINULLA menee NÄIN huonosti..."

        Onneksi raskaus on saanut minut jättämään kitisijöiden kommentit vähemmälle arvolle. Mieluummin luen noita hyviä kokemuksia. Ja ei, se ei tarkoita, ettenkö ajattelisi realistisesti, mutta ei kaikkea tarvitse ottaa aina niin mutrusuin. :)


    • uteliassynnyttaja123

      voiko synnytystä verrata paskantamiseen kipunsa puolesta?

      • sektioäiti

        Sain lapseni sektiolla. Koko juttu oli tosi hieno ja muutenkin hyvin samankaltainen kuin ap:n, mutta sillä isolla erolla ettei ollut kipuja ennen lapsen syntymisen eikä jälkeen. Tosi upea kokemus.


      • hehheee

        ..pirun kovalla saa vatsa kyllä olla :D


    • Ihan mahtavaa!

      Täällä myös yksi ihana synnytys. Aivan mahtava kertakaikkiaan! Olin ihan euforiassa. Kätilö ihmetteli että oho wau onneksi olkoon oot tainnu harjoitella tää olis pitäny saada videolle ei tätä kukaan usko! Omalla kohdallani se tosin edellytti ahkeraa ja tietoista valmentautumista, tiedon etsimistä ja sen käyttämistä itse, aktiivisesti, muun maailman kommentit sivuuttaen. Neuvolasta ei saanut näihin juttuihin mitään apua, siellä lähinnä itse kerroin heille menetelmistä. Ja muutenkaan ei kannattanut näistä jutella juuri kenenkään kanssa, eivät ihmiset usko tai ole valmiita siihen, että synnyttäminen voi olla mahtavaa! Kyseessä ei niinkään ole se, mitä kenellekin synnytyksessä tapahtuu, vaan se, miten pystyy käyttämään oman kehon ja mielen voimavaroja saadakseen tapahtumista mahdollisimman hyvän kokemuksen, tapahtui mitä tapahtui. Itse halusin synnytyksestäni paljon, halusin kokea hyvän fiiliksen, luottavaisuuden, turvallisuuden, onnen ja ilon, omien voimieni ja voimavarojeni käytön, henkisesti hyvän selviytymisen tilanteesta, mitä ikinä tapahtuisikaan. Sain sen, treeni todella kannatti, kokemus oli upea, olen niin onnellinen että olen nainen että saatoin tuon kokea! Ja että uskalsin toista kertaa ruljanssiin lähteä. Takana nimittäin oli aiempi synnytys, johon menin asenteella meen vaan sairaalaan kyllä ne sit hoitaa, en uskalla edes ajatella asiaa etukäteen. Traumahan siitä jäi, voi kun olisin tajunnut jo silloin valmistautua tosissani ja kunnolla. Vaan en tiennyt että noin iso asia jätetään neuvolassa ja koko yhteiskunnassa kokonaan sivuun: se, että naisen keho ja mieli pystyy mahtaviin asioihin jos nainen vaan treenaa ja saa tietoa, ja synnytys on sellainen kohta naisen elämässä, kun näitä voimavaroja todella tarvitaan. Tietoa onneksi netistä nykyisin löytää jos haluaa, neuvolassa näistä ei kai vieläkään tiedetä. Suomeksi ehkei vielä niinkään mutta englanniksi kyllä. Kiinnostuneille vinkkeinä vaikkapa orgasmic birth ja hypnobabies. Itseään, asennoitumistaan ja sitä, miltä asiat tuntuvat, voi ja ehdottomasti kannattaa treenata itse. Jos haluat vähänkin enemmän kuin vain selviytyä hengissä, etsi ja käytä tietoa. Jos haluat minimoida kivun kokemuksen, sekin saattaa onnistua. Itse pyrin siihen, että koen tuntemukset intensiivisenä paineena, en kipuna. Onnistui! Ja vielä, todellakin, kyseessä ei ole se, mitä tapahtui, vaan se, millainen kokemus jäi. Olin valmistautunut siten, että tapahtui mitä tapahtui, säilytän luottamukseni itseeni, uskalluksen ja rohkeuden, vaikka henki menisi. Siinä karisikin treenatessa pelot tehokkaasti :) Treeni antoi myös odotusaikaan paljon mielenrauhaa, onnea ja rohkeutta, joista oli todella hyötyä haasteiden keskellä.
      Todella, synnytys voi olla aivan mahtava kokemus. Mutta ei sen tarvitse olla, ellei halua :) Meitä on jokaiseen veneeseen, jokaisella on oma tapansa nähdä elämä ja jokainen haluaa vähän eri asioita, ehkä tietämättäänkin. Hyvä niin, erilaisuutta tarvitaan, se on rikkaus.
      Lisäksi vielä, oman kokemuksen voi jälkeenkinpäin alkaa nähdä eri tavoin, vaikkapa hiukan positiivisemmin, jos haluaa. Hyviä hetkiä etsimällä, pieniäkin, miettimällä, mikä omassa kokemuksessa oli hyvää. Näitä hetkiä koetan nykyisin etsiä ensimmäisestä kokemuksestani, ja se tuntuu rankalta mutta helpottavalta. Näiden kokemusten käsittely vie joka tapauksessa vuosia ja on tärkeää ja arvokasta, samoin kuin toisten kuuleminen, niin että jokainen saa vapaasti kertoa kokemuksistaan muiden tukemana, riippumatta kokemusten sisällöstä. Rohkeutta ja tukea jokaiselle, uskaltakaa luottaa itseenne ja tukea toisianne!

    • ammattitaidosta kiin

      Synnytys oli ihan hieno kokemus. Sen jälkeenhän se "helvetti" vasta alkoi. Välilihan haava oli ommeltu hutaisten kiinni, se repesi ja oli kaksi kuukautta kipeä. Ei ole vieläkään alapää entisensä.

      Osastolla ei saanut kunnollisia ohjeita haavan hoitoon eli ei ohjattu varomaan istumista tai käyttämään istuinrengasta vaan päinvastoin sanottiin että voit sitten istua ihan normaalisti kunhan otat kipulääkettä. Ohjeita ei tullut vaikka kertoi että epäilee että haava repsottaa jo. Verta valui ympäri lattioita mutta kukaan ei tarjoutunut auttamaan siivoamisessa. Olisi pitänyt vaan jättää pesutilat reteesti sikolättikuntoon jokaisen käynnin jälkeen. Kusia piti mittailla raskausmyrkytyksen jälkeen tämän kaiken keskellä vielä muutama päivä synnytyksen jälkeenkin. Hirvitti jättää vauvaa yksin siksi aikaa kun hoiti itseään. Vähän olisi tarvittu henkilökohtaisempaa hoitoa siellä synnyttäneiden osastolla. Eikä puutteet suinkaan jäänyt näihin.

      No ensi kerralla tiedän niin ei tarvitse hoitajien vaivautua senkään vertaa. Ja osaan synnytyssalissakin sanoa jos alkaa huimaan että nyt tarttis varmaan tarkistaa verenpaine että onko mahdoliisesti romahtanut niin kuin synnytyksen jälkeen on tapana jos on kärsinyt raskausmyrkytyksestä. Että tarttis varmaan se keittosuolapussi tuoda. Saattaisi se nesteen saanti vähän tota imetyksenkin aloitusta avittaa.

    • SiSSi

      Kyllä minusta tuolla omalla asennoitumisella vaikuttaisi olevan aika suuri merkitys synnytyksen kulkuun ja siihen miten niitä tapahtumia muistelee jälkeenpäin. Eiköhän jokaisella ole liittynyt synnytyksessä tuskan tunteita ainakin jossain vaiheessa, mutta jos pelkästään muistelee niitä negatiivisia asioita sieltä niin varmasti on ollut huono kokemus kaikinpuolin. Mitä sitten tähän toiseen ääripäähän tulee, ei tämä orgasmic birthkään enää ihan luonnollliselta kuulosta, ainakaan omalla kohdalla.:)

    • 1515151511515

      Kyllä siihen muukin kuin asenne vaikuttaa. Menin synnytykseen oikein reippaalla asenteella, eikä pelottanut, kun olin lukenut näitä kaikkia juttuja siitä, kuinka synttyjä vajoaa transsiin, jossa kivuntuntemukset lievenevät ja keho erittää kipua lievittäviä hormoneja. Alku menikin hyvin, mutta siinä vaiheessa avautumisvaiheen loppupuolella alkoivat supistukset olla aivan kauheita, ne kestivät ainakin 1,5 min ja niillä oli väliä alle puoli minuuttia. Siinä eivät enää hyvä asenne, hengitystekniikat ja liikkuminen auttaneet mitään. Epiduraali sentään vei kaiken kivun pois.

    • Ystävä

      Joskus sitä mennään synnyttämään. Ilman mitään pelkoa. Raskaus mennyt hyvin.. mutta sitten aivan yllättäin, synnytyksessä äidillä tuli tukos aivoihin. Vauva selvisi. Äiti ei. Isä jäi yksin vauvan kanssa. Niin yllättävä ja arvaamaton asia. Tästä on nyt kulunut yli vuosi, silti vieläkin kyynel tulee silmäkulmaan kun ajattelee asiaa.

      • Huokaus

        Oli surullista. Sellaista elämä on joskus.
        Kannattaa turvata Jeesukseen kaikkina päivinä.


    • Iltatähden odottaja

      Jollakin tähän (jo vanhaan) ketjuun kirjoittaneella taisi olla samantapainen kokemus kuin itsellänikin, että ensimmäistä synnytystä en osannut pelätä, kun en tietänyt mitä odottaa, ja sitten se olikin jotain ihan järkyttävää, mitä itse ei pystynyt kontrolloimaan ollenkaan. Repesinkin kyllä pahasti, että oli se oikeasti fyysisestikin raju kokemus (epäonnistuneella kivunlievityksellä), ja seuraavaa synnytystä pelkäsinkin sitten ihan kamalasti. Sen pelon ansiosta kuitenkin työstin mieltäni ja kehoani synnytystä varten ja kävin synnytyspelkokeskustelussakin. Se toinen synnytys olikin sitten ihan päinvastainen, ja voisin myös sanoa kokemuksen olleen upea ja voimaannuttava. Tavallaan sillä pelolla kai on tarkoituksensakin, mutta eihän siihen itse tapahtumaan oikein ensimmäisellä kerralla osaa varautua, kun ei pysty tietämään minkälaista se on ennen kuin sen kokee. Ja synnytykset nyt vaan on erilaisia jokaisella, joillakin helpompia, joillakin vaikeampia, oli varautunut tai ei.

      Ensi kesänä olisi edessä kolmas synnytykseni kymmenen vuoden jälkeen siitä hyvästä synnytyskokemuksesta. Sen ansiosta en nyt osaa pelätä, joten jännityksellä odotan, minkälainen kokemus nyt on edessä. Vaikuttaako pelottomuus taas niin, että olen ihan hukassa, kun synnytyksen aika koittaa. Vaikka toisaalta uskon, että molempien kokemusten perusteella tunnen nyt kehoni niin hyvin, ja osaan hyödyntää sen voimavaroja, että hyvin se menee. Mielenkiinnolla silti odotan, että minkälainen juuri se synnytys tulee olemaan. Onko yhtä nopeasti etenevä kuin ne kummatkin aiemmat vai jotain ihan muuta. Se jää sitten nähtäväksi.

    • helpohko tääläkin

      synnytys meinaan. hienointa elämässä todellakin. kyllä se sattuu mutta korkea kipukynnyt varmaan mullakin sitten. mulla kaikki kävi niin äkkiä (kaikkineen kolmisen tuntia) etten ehtinyt saamaan kun buranan kipuun. ainut mikä jäi harmittaan oli se ettei kukaan ehtinyt missään vaiheessa edes vilkaiseen olenko avautunut. sitten vasta kun sanoin että nyt en enää kestä ilman lääkkeitä niin huomattiin että jaa, vauvan päähän jo näkyy ja äkkiä saliin... ja mies ei ehtinyt näkemään syntymää. ens kerralla sitten korjataan nuo virheet, toivon että yhtä nopeesti kuitenkin tapahtuu kaikki ja mieluusti kyllä synnytän ilman lääkkeitä sillonkin. synnytyksen jälkeen olin varma että repeämiä tuli ja pahasti mut kätilö mietti hetken yhden tikin laittamista, jätti senkin sitten tikkaamatta :) sanoinkuvaamattoman mahtavaa oli kaikki, varsinkin se vauva. paljon oon vauvoja aiemminkin nähnyt mut se oli niin epätodellinen ja ihana ettei voi olla mitään niin hienoa. en voi ymmärtää kuinka joku vois olla sellasen jälkeen sellanen ettei rakastais omaa lastaan. tuntuu ettei semmosia voi olla olemassa, kaikkia hulluja mitä lehdistä lukee... oma lapsi on rakkainta ja tärkeintä mitä ihmisellä voi olla. enkä aiemmin kovin lapsirakas ees ollut. mut jälkikäteen vois ajatella etten varmaan onnellinenkaan ollut. enkä tiennyt rakkaudesta mitään. oih tätä onnea

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14861
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    6. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    7. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    8. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    9. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe