Kuivalihan teko resepti?

Kerro oikea!

http://www.paliskunnat.fi/pororeseptit/Poronliha_tietoa/kuivaliha.htm

Taitaa olla paliskuntain yhdistys pihalla kuivalihan teon suhteen. Haluan nähdä sen naaman joka irvistämättä syö esim:
"Lihat voidaan suolata kuivasuolauksella (umpisuolaus), laittamalla
lihat ja merisuolaa esim. saaviin siten, että lihat ovat kauttaaltaan
suolan peitossa. Aika maksimi 24h."
Saattaa juoma maistua.

Toinen asia on nämä nesteessä lilluttajat:
"Suolavedessä kuluu vähemmän suolaa sillä tarvitaan esim.10 litraa
vettä 650 g suolaa, jolloin suolaprosentti 6,1 %. Liotusaika n. 1-1,5 vrk.
Mitä pidempi liotusaika on, sitä suolaisempi on lopputulos.
Mitä voimakkaampi suolaliuos on, sitä suolaisempi on liha."

Kumma kun ei vielä pesukoneessa pestä? Taitaa nesteessä olla muutkin paikat kuin lihat.

39

17277

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lapin akka

      mietimpä tuossa että mitä muita tapoja on suolata kuivaliha ennen riiputusta...itse olen kokeillut kumpaankin menetelmää ja ihan hyvää tulee jos vain suolaus aika itsellä oli molemmissa noin 8 tuntia

      • rouvisuolaama

        Mie suolaan lihat saavin pohjalle rouvia suolaa sitte liha raaja vaikka paistia ei mithän ohukaista pallaa suolaapäälle ei kovin paljonsilmä määräisesti vai, taas lihaa ja suolaa viimeiseksi ohukaiset kylkipalat päälle peitä anna kylmettyä suola imeytyy pikkuhiljaa lihan sisälle, anna olla vaikka pariviikoa riipuu keleistä ,pane sitte kuivumaan kun tulee sopivat kelit.


      • Loilaaalaailaaalloia
        rouvisuolaama kirjoitti:

        Mie suolaan lihat saavin pohjalle rouvia suolaa sitte liha raaja vaikka paistia ei mithän ohukaista pallaa suolaapäälle ei kovin paljonsilmä määräisesti vai, taas lihaa ja suolaa viimeiseksi ohukaiset kylkipalat päälle peitä anna kylmettyä suola imeytyy pikkuhiljaa lihan sisälle, anna olla vaikka pariviikoa riipuu keleistä ,pane sitte kuivumaan kun tulee sopivat kelit.

        Oikea tekotapa on aloitetaan sillä että naapurin poro nurin ja perkhataan se piilossa liiterissä ja palothellaan sopiviksi hiukopaloiksi vähän salttia hierotaan pintaan ja roikkumaan vaan.


      • rasva maha
        Loilaaalaailaaalloia kirjoitti:

        Oikea tekotapa on aloitetaan sillä että naapurin poro nurin ja perkhataan se piilossa liiterissä ja palothellaan sopiviksi hiukopaloiksi vähän salttia hierotaan pintaan ja roikkumaan vaan.

        Eihän sitä perkata eise ole kala se nyljethän ja panhan reilusti katole kuivumhan isoina raajoina.


      • makefisu
        rouvisuolaama kirjoitti:

        Mie suolaan lihat saavin pohjalle rouvia suolaa sitte liha raaja vaikka paistia ei mithän ohukaista pallaa suolaapäälle ei kovin paljonsilmä määräisesti vai, taas lihaa ja suolaa viimeiseksi ohukaiset kylkipalat päälle peitä anna kylmettyä suola imeytyy pikkuhiljaa lihan sisälle, anna olla vaikka pariviikoa riipuu keleistä ,pane sitte kuivumaan kun tulee sopivat kelit.

        erittäin hyvä, ja tulee hyvää terveisin etelän varis , joka myös tykkää hyvästä
        tulee muuten hyvää tällä toiminnalla.


      • Anonyymi
        Loilaaalaailaaalloia kirjoitti:

        Oikea tekotapa on aloitetaan sillä että naapurin poro nurin ja perkhataan se piilossa liiterissä ja palothellaan sopiviksi hiukopaloiksi vähän salttia hierotaan pintaan ja roikkumaan vaan.

        Etelän vareksille se vain onnistuu tuokin. Me vain täällä ylhäällä käsitetään, että ne porot on jollekin ainoa elinkeino, eikä niitä varasteta. Lappalaiset keskenään on asia erikseen..


    • kisura räysthäälle

      joulukinkun suolausveessä mie olen pitänny joulun jälkheen ja sitte helmimaaliskuussa ripustannu ja sokeria pakka kymmenheen lithraan sitä suola vettä ei parempata olekhaan ja parasta se se on se kaula ja niskaliha ja karistekki tieten.

      • iloithan

        Panetko sie hiivaa siihen ämpärhin ku siinä on vettä ja sokeria.


      • ruskea
        iloithan kirjoitti:

        Panetko sie hiivaa siihen ämpärhin ku siinä on vettä ja sokeria.

        panen, panen kaikkia mikkä liikkuu. iliman hiivaa taikka sientä. mitenkä itte, haaviston pekan kaveri kun olet?
        käytäppä homo kumia.


      • makefisu
        ruskea kirjoitti:

        panen, panen kaikkia mikkä liikkuu. iliman hiivaa taikka sientä. mitenkä itte, haaviston pekan kaveri kun olet?
        käytäppä homo kumia.

        lihansyölälle: pitääs olla pikku pakaaststa ja suolaa 3.5 painoprosenttia kuivalle. tulee hyvä..
        kokemusta on. Hyvät jatkot herkun parissa.


      • Anonyymi
        iloithan kirjoitti:

        Panetko sie hiivaa siihen ämpärhin ku siinä on vettä ja sokeria.

        tässä oli ketjun ylivoimaisesti tyhmin kommentti. Onnittelut iloithan, toivottavasti olet kasvanut 11 vuoden aikana järkimittoihin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        tässä oli ketjun ylivoimaisesti tyhmin kommentti. Onnittelut iloithan, toivottavasti olet kasvanut 11 vuoden aikana järkimittoihin.

        "saavin pohjalle rouvia suolaa"...
        Murteet saattavat myös aiheuttaa outoja mielleyhtymia.
        Rouvi suola on suomeksi karkea suola.


    • Lihansyöjä

      Miksi jokaikisen keskustelun joku valopää pilaa ja torpaa omilla sairailla, epäasiallisilla kommenteillaan? Minäkin avasin tämän ajatuksena saada asiallinen, oikea ohje kuivalihan laittoon.

      Siis, onko liian vaativa aihe? Laittakaa nyt edes joku oikea resepti. Olen tykästynyt kuivalihaan, mutta en ole koskaan sitä itse valmistanut. Kuinka ne lihat suolataan? Minkä kokoisiksi kannattaa paloitella? Mikä on paras liha kyseiseen tarkoitukseen? Paistiko vai? Ajattelin ostaa naudan paistia, poroa ja naudan sydämiä. Onnistuuko lasitetulla parvekkeella, onko liian lämmin ja suojaisa paikka? Kuivatus aika viikkoina?

      Tiedän, että kuivanlihan valmistajia on paljon ja toisilla pitkäkin kokemus asiasta. Nyt kunnolliset ohjeet, että ekakertalainenkin onnistuu. Kiitos!

      • haista sie

        paska. mikä sie olet arvostelemaan yhistyksen ohjetta jos et kerta ole koskaan "valmistanut". kyllä lihan saapii suolata aivan valkoseksi suolasta kun sen vain nostaa vuorokauen sisällä katolle huom.ei räystäälle kärpästen paskottaviksi


    • parastaporostasarvet

      eipä se taija kannattia enhään laittaa muualla ko tunturilapissa. mätänevät net etelän lihat lämpimässä,,,syö pirukhaan niitä,,,

      • vai katole

        Ei niitä kuivalihoja tartte viikokaupala sielä katola kuivata , myöhäsellä kevälä pari viikoa niin hyvä tullee. Ei tule liijan puisevaa.


    • mestarisuolaaja

      Lihat saaviin, väliin ripsitään karkeaa suolaa VAROVASTI, ei missään tapauksessa kilokaupalla. Vähemmän kuin kalan suolauksessa... 12 tuntia riittää varmasti, siinä ajassa suola liukenee ja imeytyy. Useimmiten kuivaliha pilataan ylettömällä suolaamisella, tapa juontuu ajoilta jolloin lihat säilytettiin kesäkaudet lämpimissä aitoissa.

      • nyt roikkumaan

        alahan panna roikkumaan lihat jo nyt on aika paksuus n5cm väljästi räystään alle roikkumaan


    • Taustaksi sen verran, että minulla on vielä aitassa se suolalaatikko. Ja on sielä merisuolaa. Mutta se on suolaliha ja suolaläski erikseen. Ei sinne kuivaksi lihaksi aiottua haudata, höpöpuhetta. Suola-arkku oli ennen välttämätön, kun liha piti saaha juhannuksen yli säilymään.

      Minä tein tänä vuonna näin, tosin suolasin vain parisen kiloa luutonta:
      - Lämmintä vettä 4 litraa, siihen pari desiä merisuolaa. Pikkuhiljaa sulattelin suolan siihen veteen niin ettei enää näkyny ko pari jyvää pohjalla. MInä tiedän että osan mielestä liian vähän suolaa, mutta ko on tuo verenpaine nykyään ihan lääkityksellä, niin pitää vähän vähempisuolasta tehä, ihan maistuu kyllä tälläkin tavala se suola.
      - Sitten leikkasin lihan. Ei mitään tuumaa vahvempaa, paras tuli ko oli reilu senttistä, kuivuuki paremmin. Ja sitten 10 litran ämpäri, vesi sinne ja yksi kerrallaan ladoin lihat sinne pitkin-poikin. Ja kaikki lihat pittää peittyä pinnan alle. Siinä saapi olla 20-24 h, älä anna olla 30 tuntia niin ko mulla kävi toissa kevhäänä, net oli niin myrkkysuola-harmaita, ettei niitä saattanu kukhaan maistaa toista kertaa.
      - Sitte roikkuhmaan, ei saa liha toisheen koskea ja päivä-lämmin-paikka pittää olla, yöllä pitäs päässä pakkaselle, että liha vettäytyy. Jos tehet fiinisti, kastauta sokeri-vedessä ennen ripustusta, tullee kuivuessaan nätti kiiltävä tumma pinta.
      - Ensimmäiset maistiaiset sain 8 yön jälkeen, enempi sitte10 yön päästä, oli kyllä hyvät ilmakki. Isä laitto kokonaisia kylkiä roikkuhmaan katole juuri arkku-suolauksen jälkeen (ei silloin mithään vettä ollu tähän hommaan), mutta niistä kyllä tuli aika monesti kärpästen ruokaa, se on vähän laiskan miehen tapa se ison raajan laittaminen.

      Minä teen ohutta hyvvää levyä, son minusta huonosti kuivunu jos sielä on märkä paikka keskelä sisälä, se kertoo että tekijä on ollu laiska tai hopussa. Liian paksussa jääpi aina keskeltä märäksi.

      Tällä tavala mie tehin tänä kevhäänä ja hyvin on maistunu. Se on se suolan saaminen lihhaan oikeala tavala, siinä se taika on, sitäkö ei saa pois ko liikaa laittaa.

    • Lihat roikkuu jo

      No tulikos oikeet ohjeet eli suolaus lihojen väliin tai suolavedessä liotus molemmat oikein nyt alkaa olla kiire lihojen kanssa mutta vieläkin kerkee.

      • Teeuvo

        Nyt se paras aika on, ja suolaus oikeasti eli kuivasuolaus.
        Lihan pesuhommat on erikseen.


      • Rovaniemen eerikki
        Teeuvo kirjoitti:

        Nyt se paras aika on, ja suolaus oikeasti eli kuivasuolaus.
        Lihan pesuhommat on erikseen.

        Niin mieki aattelin, että etelästä tulheitten höpötystä koko vesiliotus. Mutta sitte kokkeilin silläki tavala viitisen vuotta sitte. Tehin molemila tavoila. Ja kato perhana, kyllä se suolavesi tasasemmin immeytyy. Ongelma on vain luu-lihassa, siinä se luu vettää suolavettä liikaa ja luitten ympärillä on liian suolasta sitten valhmiina.

        Nykyhään tejen vain vesisuolalla luuttomat lihat ko on kampheet. Tuossa tuli sillä mikola ihan hyvät ohjeet paitti että jos laittaa hienoa merisuolaa, riittää 1,5 desiä, 2 desillä tullee aika suolasta. Ja vuorokausi on hyvä aika. Pittää aamula laittaa roikkuhmaan, että kerkeää kuivata päivän aikana ennen ensimmäistä jäätymistä. Konstit non monet. Hyvvää tullee ko ei koko paistia pistä yhtenä kappalheena.

        Ja täälä kaupungissa pittää kattoa, että kohta lentää kärpänen parin viikon päästä seinälä, pittää olla lihat silloin jo pois.


    • Nilla ja veihti

      30 vuoden kokemuksella
      voin san oa, että älä sinä Lannanmies höpäjä'!

      Umpisuolaus on nopea tapa suolata liha.
      Tuollainen 10-12 tuntia riittää.

      Leikkaa kuivamaan pantavat lihat 2 sentin vahvuisiksi kiivuiksi, syötä myötäillen.
      Kuivata helmi-huhtikuussa.
      On helppo siivuttaa kun voit leikata poikkisyyhyn.

      Opipa Lannanmies elää.....?

      • Googlesta löytyy:

        Poron kuivalihan valmistus:

        Lihan valinta
        Porosta voi kuivata kaikkia ruhonosia, yleisesti kuivataan
        luullisena kylkeä, etuselkää ja lapaa. Luuttomana paisteja
        etuselän filettä, filettä ja lapaa. Kuivattua luutonta lihaa vuollaan
        sellaisenaan lastuiksi ja napostellaan pois. Luullisista
        lihapaloista tehdään keittoja. Keiton valmistukseen käy
        mainiosti myös luuton liha.

        Paloittelu
        Kuivalihakeittoon voidaan käyttää luullista lihaa esim. kylkeä.
        Kyljet kuivataan yleensä kokonaisina levyinä, mutta toki ne voi
        ensin paloitella poikittain, jolloin ne kuivuvat suoraan kattilaan
        sopiviksi annospaloiksi.

        Luuton liha leikataan pituussuuntaan lihassyiden suuntaisesti
        pitkiksi suikaleiksi läpimitta n 5 cm maksimi.
        Paksuus vaikuttaa kuivumisaikaan.

        Suolaus
        Lihat voidaan suolata kuivasuolauksella (umpisuolaus), laittamalla
        lihat ja merisuolaa esim. saaviin siten, että lihat ovat kauttaaltaan
        suolan peitossa. Aika maksimi 24h.

        Hiertämismenetelmässä suolan ja sokerin (20%) seos hierotaan
        kuivattavan lihakappaleen pintaan. Lihapalat asetellaan tiiviisti
        astiaan ja annetaan suolautua sen jälkeen n. 14 vrk. Puolivälissä
        suolautumisaikaa lihat otetaan astiasta ja kaadetaan pois kertynyt
        lihasneste. Palat ladotaan tämän jälkeen takaisin astiaan asetellen
        ja käännellen ne eri asentoon. Kun koko suolautumisaika on kulunut
        palat nostellaan pois astiasta ja huuhdellaan sokerivedellä. Tällöin
        lihat saavat kuivuessaan kauniin kiiltävän pinnan. Tällä menetelmällä
        suolattaessa ei ole vaaraa liian voimakkaasta suolaisuudesta. Pitkä
        suolausaika raakakypsyttää eli mureuttaa samalla lihaa.

        Suolavedessä kuluu vähemmän suolaa sillä tarvitaan esim.10 litraa
        vettä 650 g suolaa, jolloin suolaprosentti 6,1 %. Liotusaika n. 1-1,5 vrk.
        Mitä pidempi liotusaika on, sitä suolaisempi on lopputulos.
        Mitä voimakkaampi suolaliuos on, sitä suolaisempi on liha.
        Suolaukseen ja suolausaikoihin ei ole yleispätevää ohjetta, kaikilla
        tuntuu olevan juuri se "oikea" suhde/aikamäärä tiedossaan. Suolan
        käyttöä kannattaa kuitenkin hillitä, jos ja kun kuivattua lihaa säilytetään
        pakasteessa. Silloinhan ei suolaa tarvitse käyttää säilyvyyden edistämiseen.
        Suolauksen oppii parhaiten kokeilemalla.

        Kaikissa suolausmenetelmissä lihaa säilytetään 0 - 2°C lämpötilassa.

        Kuivaaminen
        Perinteisesti lihoja kuivataan kevättalvella. Ahavatuuli ja lämpötilojen
        voimakkaat päivä/yö vaihtelut saavat lihat tirisemään nopeasti.
        Lihat laitetaan roikkumaan ilmavaan paikkaan ja odotellaan milloin
        ovat valmiit. Valmis liha ei saa olla sisältä punaista, vaan se on kauttaaltaan
        mustanpuhuvan tummaa. Kuivumisnopeus on riippuvainen ilmoista.
        Lihoja ei ole syytä unohtaa orrelle, sillä liian kuivaa lihaa on vaikea leikata.


    • Peräjärven Oula

      Ensi häätyy laithaa naapuri poro teuraaks. Sithen laitamma paistin suolhaan, tietenni naapurin ukon kansa. Sitte istumma nuothiolla kesälä ja nauramma ethä eipäs taija naaphurin äijä tiethää ethä syömmä ukon kans taas sen poroa.

    • persottelija

      No älä ainakhan poronlihhaa laita kuivumhan,eihän sitä syö kolomen promillen humalaskhan on se vaan niin pahhaa.Laita naudan lihhaa sitä voi syödä selevinpäinkin,on se vaan niin hyvvää!. NAM;NAM.

      • nautalihaa

        mie olen kans sitä mieltä,ettei poronliha ole läheskään niin hyvää kuin naudanliha kuivattuna.


      • herkhu
        nautalihaa kirjoitti:

        mie olen kans sitä mieltä,ettei poronliha ole läheskään niin hyvää kuin naudanliha kuivattuna.

        samaa heinäähän niile syötetetään . eihän se heinäporo ole hyvää.
        vaan karhun paisti se oon jotain.


    • Äläppä muuta sano

      Mie kokkeilin kerran sitä vesisuolavelliä lihojen suolaukseen.

      Ei olis pitänny.

      Ei meillä koirakhaan syöny semmosta lihhaa. Irvisti vain ja pötkähti seljälheen.
      Hautasin kevhäällä samhaan komhoon koiran ja suolaveellä pestyt lihat.

      Ei ole riutta koskennu siihen paikhaan.

    • suolukkaa

      Pistin pari kiloa hirven paistia,tuuman siivuina suolaukseen,(kuiva suolaus).aattelin sen 12h olla.sitte katon harjalle kuivumaan.katotaan miten täällä oulun korkeudella onnistuu.

    • ENT.PORO MIES

      Paras neuvo on että ÄLÄ MISSÄÄN NIMESSÄ LAITA PORONLIHAA KUIVUMAAN,LAITA NAUTAA SE ON PALJON PAREMPAA.

    • kermalehmä

      nauta maistuu navettalle ja sille ihtelleen,hyiettä!!!!!!!!!!!

      • tosiko vesi

        edesmennyt isäukko kuivatti lihat puhaltavalla pölynimurilla,lihat roikkumaan seinälle ja imuri alle puhaltamaan,konstit on monet.


    • poro huonoin

      Älä ainakaan Poroa laita kuivumaan,eihän sitä kukaan syö selvinpäin,mutta kyllä seki menee 2,5 promillen humalassa.

    • Niila9

      Poro on Parasta, laittoi ihan miten vaan ja alkuteksteissä oli täydellinen kuvaus poronlihan kuivauksesta.

    • japettt

      itse ainakin todennut että naudan paisti imee hieman nopeammin suolan entä poro. jotenka jos molempia valmistaa niin 8-10h nautaa ja 12h poroa "graavi" suolassa. sen jälkeen huolellinen huuhtelu ja eikun roikkumaan. tulee hyöö.

    • kuivaliha

      Suolaa lihaan nähden max 2%, suolautumis aika minimi 2 vrk, mutta voi olla vaikka 2 viikoa jos ei ilmat suosi ripustamaan laittoa. Suola ei lisäänny vaikka olisi suolassa pitempäänkin. Aina roikkumaan tuuliselle, muuta ei aurigoiselle paikalle

      • Anonyymi

        Kuivissa akoissa on valmiiksi kuiva liha.


    • Anonyymi

      Otetaan riittävästi lihaa. Nauta on yleisintä ja halvinta, mutta myös hevonen, poro, kauris tms. ovat hyviä kuivatettavaksi. Naudan lihasta paistit käyvät mainiosti kuivaukseen. Uuniin tai pieneen kotikuivuriin mahtuu yleensä maksimissaan noin 1-2 kg lihaa. Lihasta siistitään pahimmat kalvot pois.

      Liha leikataan syiden suuntaisesti, noin 0,5 cm paksuiksi, 5 cm leveiksi ja 15-20 cm pitkiksi suikaleiksi. Liha leikataan pitkittäissyyhyn, koska tällöin saa nätimpiä ja kestävämpiä palasia. Kuivaamisen kannalta ei ole mitään syytä miksei voisi leikata myös poikkisyyhyn, eli tyyli on vapaa. Poikkisyyhyn leikattu liha liha saattaa olla mureampaa ja nopeammin nestettä imevämpää.

      Lihan voi marinoida. Marinoinnilla saa lihaan pieniä makueroja. Marinadiksi sopii mikä vain öljytön marinadi. Usein käytetty versio saadaan suolasta, chilistä, pippurista, sitruunasta, balsamiviinietikasta ja soijakastikkeesta. Marinadi tehdään kulhoon, lihansuikaleet laitetaan sekaan, sekoitetaan ja laitetaan kylmään. Vuorokauden marinointi on riittävä, lihoja kannattaa käydä välillä möyhimässä jotta marinointi on mahdollisimman tehokasta.

      Lihan voi kuivata kotioloissa kahdella tavalla: uunissa tai kuivurilla. Kotikuivureiden käyttöohjeissa tuskin koskaan mainitaan lihaa, lievätkö valmistajat liian varovaisia. Tästä ei kannata hämääntyä. Jos kuivaukseen käyttää uunia, voi lihasuikaleet roikuttaa ritilästä laittamalla jokaisen suikaleen päästä cocktailtikku läpi (huom: maustettuja hammastikkuja kannattaa varoa, ne tekevät lihan lähes syömäkelvottomaksi). Ritilä laitetaan uunin yläosaan, ja alle ainakin aluksi pelti ja leivinpaperi ettei uuni likastu. Uuni laitetaan noin 70-90 asteeseen (uunista riippuen), ja luukku pidetään hieman raollaan jotta ilma kiertää ja kosteus pääsee ulos. Jos käytössä on kiertoilmauuni, niin kuivauksen voi tehdä uunin luukku kiinni. Näissä ohjeissa mainitut lihat kuivuvat noin 12-16 tunnissa.

      Kuivurilla kuivattaessa lihat ladotaan ritilöille niin, että väleihin jää jonkin verran tilaa ilman liikkua. Sitten vain kuivataan kuivurin ohjeiden ja ominaisuuksien mukaan. Kuivurissa olevien ritilöiden paikkoja kannattaa välillä vaihdella, ja ritilöillä olevia lihoja käännellä. Esimerkiksi Severin-kuivurilla täysi annos lihaa kestää noin 10 tuntia kuivua.

      Kuivuneen lihan pitäisi olla tummaa ja melko lailla kovaa. Anna kuivuneen lihan jäähtyä, ja säilö ilmatiiviiseen paikkaan, esim. Minigrip-pussiin. Säilytä pussia kuivassa paikassa ja valolta suojattuna.

      Lihaa voi käyttää joko sellaisenaan syöden (sopii erittäin hyvin yhteen oluen kanssa, sivuvaikutuksena aiheuttaa luonnottoman kovan janon), tai ruoan seassa imeyttämällä nesteeseen. Kuivaliha imee melko hitaasti nestettä, joten se kannattaa laittaa ensimmäisenä likoamaan, mielellään jopa paria tuntia ennen ruoanlaiton aloittamista.

      Liha säilyy pitkään, jopa vuosia. Tarkkaa aikaa ei voi antaa, koska se riippuu lihan kuivuudesta ja säilytysolosuhteista. Yleensä säilytys ei aiheuta ongelmia, koska liha tulee syötyä ennen kuin on viikkoakaan kulunut. Lihan, kuten muidenkin kuivatuksien kanssa, on vain mielikuvitus rajana. Kokeiltu on ainakin seuraavien lihojen kuivaamista: kana, possu, hevonen, poro, kauris, maksa, munuaiset ja sydän. Eläinkunnasta myös kalaa ja äyriäisiä voi kuivata. Kasvikunnasta voi kuivata käytännössä mitä vain.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      93
      6738
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      29
      2676
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2263
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      80
      1931
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1681
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1477
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1377
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1351
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1294
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1243
    Aihe