Työttömäksi jääminen ja työnhaku

tyokkari

Hei!

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä työttömäksi jäämisestä ja työnhausta TE-toimistossa.

Terveisin
Teppo työkkäristä, Tiina työttömyyskassasta ja Kirsi Kelasta

42

4951

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tyokkari

      Olen opiskelija/yrittäjä/työssäoleva, voinko ilmoittautua työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon?

      Työ- ja elinkeinotoimisto (TE -toimisto) palvelee kaikkia työnhakijoita - työssä olevia, työttömiä ja työelämään tulossa olevia. Työnhakijaksi rekisteröidään kaikki, jotka sitä pyytävät ja jotka antavat tarvittavat tiedot. Ainoastaan ulkomaalaisen rekisteröintiin työnhakijaksi liittyy tiettyjä rajoituksia.

      Esimerkiksi työkyvyttömyys tai päätoiminen opiskelu ei estä rekisteröitymistä työnhakijaksi. Kuitenkin esimerkiksi opiskelulla voi olla vaikutusta siihen, pidetäänkö henkilöä julkisessa työvoimapalvelulaissa tarkoitettuna työttömänä työnhakijana.

      Tällä hetkellä avoimia työpaikkoja voit katsoa alla olevasta linkistä:

      http://www.mol.fi/paikat/

    • tyokkari

      Miten ilmoittaudun työttömäksi työnhakijaksi?

      Työnhakusi käynnistyy, kun ilmoittaudut verkkopalvelussa tai henkilökohtaisesti TE -toimistossa ja sinut rekisteröidään työnhakijaksi.

      Käytä ilmoittautumiseen mol.fi:n asiointivalikosta löytyvää sähköistä työnhakijalomaketta (Oma työnhaku työ- ja elinkeinotoimistossa):

      https://asiointi.mol.fi/asva/asiointivalikko

      Palvelun käyttö on mahdollista sirullisella henkilökortilla tai henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. Näin työnhaku käynnistyy heti. Työnhakusi on voimassa lomakkeen lähettämisestä 10 päivää. Käy tänä aikana henkilökohtaisesti TE –toimistossa. Tällöin työttömyysetuutta voidaan maksaa työnhakijaksi ilmoittautumispäivästä alkaen, jos muuten täytät työttömyysetuuden saamisen edellytykset.

      Voit käyttää ilmoittautumiseen sähköistä lomaketta myös ilman tunnistusta. Tällöin oikeus työttömyysetuuteen voi aikaisintaan alkaa siitä päivästä kun käyt henkilökohtaisesti TE-toimistossa.

      Sähköisen lomakkeen voit täyttää myös TE-toimistossa.

      Ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Käydessäsi TE-toimistossa ota mukaasi työ- ja koulutodistukset sekä muut työnhakuun ja työttömyysetuuteen vaikuttavat asiakirjat.

    • tyokkari

      Voinko saada työttömyysetuutta?

      Työttömyysetuuksia ovat työttömyyspäiväraha ja työmarkkinatuki. Työttömyysetuuteen on oikeus
      - Suomessa asuvalla henkilöllä, joka täyttää työttömyysturvalaissa säädetyt edellytykset
      - kokoaikatyötä vailla olevalla ja sitä hakevalla työttömällä työnhakijalla, joka on työmarkkinoiden käytettävissä
      - ja jolle ei ole tarjolla työtä tai ei voida osoittaa koulutusta.

      Työkyvyttömyyseläkettä osaeläkkeenä saavalla työnhakijalla on oikeus työttömyysetuuteen, vaikka hän ei hae kokoaikatyötä.

      Työnhakijana pidetään TE-toimistoon työnhakijaksi rekisteröityä henkilöä. Säilyttääkseen oikeuden työttömyysetuuteen työnhakijan on pidettävä työhakunsa voimassa TE-toimiston edellyttämällä tavalla. TE-toimisto määrittää työnhaun uusimisajan ja -tavan.

    • tyokkari

      Olen nuori alle 25 -vuotias TE -toimistossa työnhakijana oleva, eikä minulla ole ammatillista koulutusta. Olenko oikeutettu työttömyysetuuteen?

      Työmarkkinatuki on ensi kertaa työmarkkinoille tuleville tarkoitettu taloudellinen tuki. Työmarkkinatuen saajilla on 5 päivän omavastuuaika, jolloin tukea ei makseta.

      Ammatillista koulutusta vailla olevalle maksetaan työmarkkinatukea vasta odotusajan jälkeen. Odotusaika täyttyy, kun olet TE -toimistoon ilmoittauduttuasi tai ilmoittautumista edeltävän kahden vuoden aikana ollut yhteensä viisi kuukautta työssäoloehdon täyttävässä työssä, yrittäjänä, työttömänä työnhakijana tai työhallinnon toimenpiteessä (koulutus, työharjoittelu ym).

      Mikäli olet 18-24 –vuotias, olet oikeutettu työmarkkinatukeen myös työttömyyden ajalta edellyttäen, että et ole kieltäytynyt, eronnut tai erotettu työstä, koulutuksesta tai eräistä työvoimapoliittisista toimenpiteistä. Lisäksi edellytetään, että olet hakeutunut soveltuvaan ammatilliseen koulutukseen, johon voidaan myöntää opintotukea, etkä ole kieltäytynyt, eronnut tai omasta syystä erotettu tällaisesta koulutuksesta.

      Mikäli olet alle 17 -vuotias, sinulla ei ole oikeutta työmarkkinatukeen.

      Jos olet 17-vuotias ja sinulla ei ole ammatillista koulutusta, sinulle voidaan maksaa työmarkkinatukea vain siltä ajalta, kun olet työvoimapoliittisessa toimenpiteessä, esimerkiksi työvoimakoulutuksessa, työharjoittelussa tai työhallinnon järjestämässä kuntoutuksessa.

      Vaikka työmarkkinatukioikeus olisikin menetetty siitä syystä, että em. ehdot eivät täyty, olet oikeutettu työmarkkinatukeen esimerkiksi työharjoittelun ajalta.

      Hae koulutukseen

      Jotta oikeutesi työmarkkinatukeen säilyy, sinun tulee hakea aktiivisesti ammatilliseen koulutukseen sekä kevään että syksyn yhteishaussa.

      Aktiivisena hakeutumisena pidetään seuraavaa:
      • Peruskoulututkinnon suorittanut hakee yhteishaussa vähintään kolmeen toisen asteen perustutkintoon johtavaan ammatilliseen koulutukseen
      • Ylioppilastutkinnon suorittanut hakee yhteishaussa vähintään kolmeen ammattikorkeakoulun koulutusohjelmaan tai toisen asteen ammatilliseen koulutukseen ylioppilaskiintiöstä.

      Mainituista kolmesta koulutusvaihtoehdosta yksi voi olla yhteishaun piiriin kuulumaton, tutkintoon johtava, ammatillisia valmiuksia edistävä koulutus tai peruskoulun oppimäärän suorittaneella vastaavasti hakeutuminen lukioon.

      Mikäli et tule valituksi varsinaisessa yhteishaussa, sinun tulee hakeutua TE -toimiston osoittamiin peruutuspaikkoihin sekä osallistua seuraavaan yhteishakuun.

    • tyottomyyskassat

      Mistä alkaen olen työtön ja mistä alkaen voin saada työttömyyskorvausta?

      Työttömyys voi alkaa aikaisintaan siitä päivästä kun työsuhteesi on päättynyt, ja olet ilmoittautunut TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi joko sähköisesti tai henkilökohtaisesti.

      Työttömyyskorvaukseen alkamiseen voivat kuitenkin vaikuttaa pitämättömistä vuosilomista maksetut lomakorvaukset tai eropaketti (työsuhteen päättyessä maksettava kertakorvaus).

      Mikäli sinulla on kokoaikaisen työsuhteen päättyessä pitämättömiä vuosilomia, työnantajasi maksaa sinulle lomakorvausta. Työsuhteen päättyessä tai myöhemmin maksettu lomakorvaus jaksotetaan henkilön viimeisestä työsuhteesta lasketun päiväpalkan mukaan. Lomakorvauksen jaksotusajalta ei makseta päivärahaa.

      Esimerkki:

      Hakijan päiväpalkka on 100 euroa. Hänelle maksetaan työsuhteen päättyessä lomakorvausta 1500 euroa. Lomakorvaus jaksotetaan päiväpalkan mukaan: 1500 : 100 = 15. Näin hakijalle ei makseta päivärahaa 15 päivän ajalta työsuhteen päättymisestä lukien.

      Eropaketti jaksotetaan lomakorvauksen tavoin.

      Työttömyyskorvauksessa on aina omavastuuaika, jonka ajalta ei makseta korvausta. Ansiopäivärahan ja peruspäivärahan kohdalla omavastuuaika on seitsemän työtöntä päivää tai seitsemää työtöntä päivää vastaava aika, jolloin henkilö on ollut työttömänä työnhakijana TE-toimistossa. Työmarkkinatuen kohdalla omavastuuaika on viisi työtöntä päivää.

    • kela

      Mistä saan työttömyyskorvausta?

      Työttömyyskorvausta eli työttömyysetuutta on kolmea lajia: ansiopäiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki. Jos olet työttömyyskassan jäsen, hae ansiopäivärahaa omasta työttömyyskassastasi. Jos et kuulu työttömyyskassaan, hae peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea Kelasta.

    • tyottomyyskassat

      Kuka saa ansiopäivärahaa?

      Oikeus työttömyyskorvaukseen päätetään työ- ja elinkeinotoimistossa, jossa sinun tulee ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi. Työ- ja elinkeinotoimisto antaa sinusta työvoimapoliittisen lausunnon, jonka perusteella voit hakea ansiopäivärahaa työttömyyskassastasi.

      Ansiopäivärahaa maksetaan Suomessa asuvalle työttömälle työnhakijalle, joka on täyttänyt työttömyyskassan jäsenyys- ja työssäoloehdon.

      Palkansaajan työssäoloehto täyttyy, kun olet ollut työttömyyskassan jäsenyysaikana 34 kalenteriviikkoa palkkatyössä 28 kuukauden mittaisen tarkastelujakson aikana. Viikoittaisen työaikasi tulee olla vähintään 18 tuntia kalenteriviikossa. Lisäksi edellytetään, että työstä maksettu palkka on ollut työehtosopimuksen mukainen. Ellei alalla ole työehtosopimusta, palkan on oltava kokoaikatyöstä vuonna 2011 vähintään 1071 euroa kuukaudessa.

      Yrittäjän työssäoloehto täyttyy, kun henkilö on työttömyyskassan jäsenyysaikana toiminut 48 viime kuukauden ajan vähintään 18 kuukautta yrittäjänä siten, että yritystoiminta on ollut laajuudeltaan olennaista. Laajuudeltaan olennaista yritystoimintaa on aika, jona yrittäjä on eläkevakuuttanut itsensä vähintään 8520 euron vuositulosta. Työssäoloehtoon luetaan vähintään neljä kuukautta kestäneet työskentelyjaksot.

    • kela

      Kuka saa peruspäivärahaa?

      Oikeus työttömyyskorvaukseen päätetään työ- ja elinkeinotoimistossa, jossa sinun tulee ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi. Työ- ja elinkeinotoimisto antaa sinusta työvoimapoliittisen lausunnon, jonka perusteella voit hakea peruspäivärahaa Kelasta.

      Voit saada Kelasta peruspäivärahaa, jos täytät työssäoloehdon, mutta et kuulu työttömyyskassaan tai et täytä työttömyyskassan jäsenyysehtoa. Erotuksena ansiopäivärahasta peruspäivärahan myöntäminen ei edellytä työttömyyskassan jäsenyyttä tai jäsenyysaikana täyttynyttä työssäoloehtoa.

      Palkansaajan työssäoloehto täyttyy, kun olet ollut 34 kalenteriviikkoa palkkatyössä 28 kuukauden mittaisen tarkastelujakson aikana. Viikoittaisen työaikasi tulee olla vähintään 18 tuntia kalenteriviikossa.

      Lisäksi edellytetään, että työstä maksettu palkka on ollut työehtosopimuksen mukainen. Ellei alalla ole työehtosopimusta, palkan on oltava kokoaikatyöstä vuonna 2011 vähintään 1071 euroa kuukaudessa.

      Yrittäjän työssäoloehto täyttyy, kun henkilö on toiminut 48 viime kuukauden ajan vähintään 18 kuukautta yrittäjänä siten, että yritystoiminta on ollut laajuudeltaan olennaista. Laajuudeltaan olennaista yritystoimintaa on aika, jona yrittäjä on eläkevakuuttanut itsensä vähintään 8520 euron vuositulosta. Työssäoloehtoon luetaan vähintään neljä kuukautta kestäneet työskentelyjaksot.

    • kela

      Kuka saa työmarkkinatukea?

      Oikeus työttömyyskorvaukseen päätetään työ- ja elinkeinotoimistossa, jossa sinun tulee ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi. Työ- ja elinkeinotoimisto antaa sinusta työvoimapoliittisen lausunnon, jonka perusteella voit hakea työmarkkinatukea Kelasta.

      Jos työssäoloehtosi ei täyty, voit saada työmarkkinatukea. Työmarkkinatuki on määrältään samansuuruinen peruspäivärahan kanssa, mutta se on yleensä tarveharkintaista. Työmarkkinatukeen voivat siis vaikuttaa omat pääomatulot tai puolison tai vanhempien tulot.
      Katso lisää
      http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/190701134121EH?OpenDocument

    • tyokkari

      Saanko työttömyysetuutta, jos irtisanoudun työstä?

      Voit menettää oikeutesi työttömyysetuuteen määräajaksi, mikäli työttömyys johtuu omasta syystä. Jos eroat työstä ilman pätevää syytä tai olet itse aiheuttanut työsuhteen päättymisen, karenssiaika on 90 päivää. Joissakin tilanteissa seurauksena voi olla myös työttömyysetuuden menettäminen toistaiseksi.

      Pätevänä syynä työstä eroamiseen pidetään muun muassa palkanmaksun laiminlyöntiä ja työturvallisuuden vaarantamista (työsopimuslain 8 luvun 1 §:n 2 momentin mukaiset perusteet). Ristiriidat tulee kuitenkin ensin yrittää ratkaista esimerkiksi ammattiliiton tai työsuojeluviranomaisten välityksellä.

      Itse aiheutettu työsuhteen päättyminen on kyseessä myös silloin, kun työnantaja päättää työsuhteen työntekijän oman moitittavan menettelyn johdosta.

      • osa-aikalainen

        Entä jos irtisanoutuu osa-aikatyöstä, joutuuko silloinkin karenssiin? Minuthan on sitoutettu etsimään kokopäiväistä työtä, mutta jos kohdalle osuu osa-aikatyö, niin sitäkin voisi kokeilla ja saada päiviin jotakin piristettä.


      • Erkki nimimerkki

        Itse työsuhteesta irtisanoutuessa seuraa luonnollisesti 90 päivän karenssi päivärahoihin. Alkaako karenssi takautuvasti heti työsuhteen katketessa vaiko vasta siinä vaiheessa kun ilmoittautuu työvoima toimistossa työttömäksi työnhakijaksi vaikka työsuhteen katkeamisesta olisi kulunut jo mainitut 90 päivää ?


      • Määkanskysyntaas

        Kysyn nyt täältäkin..jos haluan vaihtaa alaa, ja olen kuitenkin vakituisessa työssä, ottaisin lopputilin, onko minun mahdollista päästä työharjoitteluun, tai työelämän valmennukseen mikä se nykyään sitten onkaan. Saatan aloittaa jossain vaiheessa alan koulutuksenkin kyllä. Voinko siis lopputilin ottamisen jälkeen päästä harjoitteluun ja saada tukea?


    • tyokkari

      Mistä voin katsoa TE-toimiston asiakaspalvelun tietojärjestelmään kirjattuja tietojani?

      Henkilöasiakkaan sähköinen asiointivalikko mol.fi:n sivulla on osa TE -toimiston sähköisiä asiointipalveluja. Palvelun tavoitteena on helpottaa ja nopeuttaa työnhakijoiden palvelua TE-toimistoissa. Voit käyttää useita asiointipalveluja yhdellä tunnistautumisella.

      Palveluun pääset alla olevasta linkistä:
      https://asiointi.mol.fi/asva/asiointivalikko

      Mol.fi:n asiointivalikosta löytyvässä ”Omat työttömyysturvatiedot” –palvelussa:
      • voit katsoa työ- ja elinkeinotoimiston tekemät selvityspyynnöt, työvoimapoliittiset lausunnot sekä työvoimakoulutuksen maksatusilmoitukset
      • voit mahdollisesti antaa vastauksen TE-toimistossa tehtyyn selvityspyyntöön
      • voit katsoa työttömyysturva-asian käsittelyn tilannetta (selvityspyynnön tila)

      Kirjaudu palveluun omilla verkkopankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla. Omat työttömyysturvatiedot – palvelussa olevasta ohjeesta löytyvät yksityiskohtaiset opasteet palvelun käyttämiseen.

      28.1.2011 avattiin Kansalaisen asiointitili, joka toimii osana Suomi.fi –portaalia. Voit vastaanottaa viranomaisten lähettämät asiointiviestit ja päätökset asiointitilin kautta osoitteesta

      https://asiointitili.suomi.fi/

      Kirjaudu palveluun omilla verkkopankkitunnuksillasi tai sähköisellä henkilökortilla.

      Palvelun ensivaiheessa Kansalaisen asiointitilin kautta on saatavilla muun muassa TE -toimistosta annettu työvoimapoliittinen lausunto. Pilottivaiheen aikana asiointitilin käyttäjä saa tiedon sekä sähköisesti että paperipostina.

    • kela

      Kelan asiointipalvelussa www.kela.fi/asiointi voit
      - hakea työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa
      - täyttää työttömyysajan ilmoituksen, kun etuus on myönnetty.
      - tarkistaa, onko hakemus ratkaistu.
      - katsoa maksutietoja ja seurata esimerkiksi peruspäivärahan 500 päivän enimmäisajan täyttymistä.
      - palvelusta näet myös tekemäsi hakemukset, saamasi kirjeet sekä tukien maksupäivät ja määrät.

      Kirjaudu palveluun omilla verkkopankkitunnuksillasi tai sähköisellä henkilökortilla.

    • tyottomyyskassat

      Miten voin hakea ansiopäivärahaa sähköisesti tai tarkistaa työttömyyskassasta minua koskevat tiedot?

      Työttömyyskassat ovat ottaneet käyttöön sähköisiä asiointipalveluja, joissa voit täyttää ansiopäivärahahakemuksen, jatkohakemuksen tai tarkistaa omat tietosi. Työttömyyskassasi verkkosivuilta voit tarkistaa, mitä sähköisiä palveluja sinun kassasi tarjoaa. Kaikkien kassojen yhteystiedot löytyvät osoitteesta
      http://www.tyj.fi/default.asp?id=0&docid=1836

      Työttömyyskassan nimen kohdalta aukeaa linkki kyseisen kassan kotisivuille.

    • veli-antti

      Mitkä ovat valituspolut näistä työvoimatoimistojen ja KELAN antamista päätöksistä karensseista? Voiko tehdä valituksen läänin hallintooikeuteen suoraan mielivaltaisesta päätöksestä?

    • kela

      Moi,

      Kiitos kysymyksestäsi.

      Toimita kirjallinen valitus Kelan toimistoon, jos päätöksen antaja on Kela. Jos päätöksen antaja on joku muu, esimerkiksi työpaikkakassa tai opintotukipäätöksen antaja, toimita valitus sinne.

      Toimita valitus 37 päivän sisällä päätöksen postituspäivästä. Postituspäivän näet päätöksestä. Kela olettaa, että olet saanut tiedon päätöksestä seitsemäntenä päivänä postituspäivän jälkeen.

      Lisätietoja päätöksestä valittamiseen:

      http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/230505121953MH?OpenDocument&navtdid=080908093121AK

      Terveisin Kirsi Kelasta

      • kela

        Hei,

        lisäisin vielä edelliseen vastaukseen, että työ- ja elinkeinotoimiston lausunnosta ei voi valittaa, vaan lausunnon perusteella annettuun päätökseen. Eli Kelan päätöksistä valitetaan Kelaan ja työttömyyskassan päätöksistä työttömyyskassaan.

        Terveisin Kirsi Kelasta


    • veli-antti

      Minkä hemmetin valitusajan sisällä, kun tämä virkailija vastasi kysyessäni karenssiajan pituutta, että se päättyy silloin kun tulet eläkeikään ja rupeat saamaan kansaneläkettä, elikkä ainakin kolmen vuoden päähän koska kyse on yli 60-vuotiaasta henkilöstä. Käsittääkseni eduskunta päätti vain kolmen kuukauden karennssista päättäessään tästä työhön pakottamisesta ja jos ei pysty tekemään sitä tai kieltäytyy. Ei siellä pöytäkirjoissa näy mainintaa heittämisestä kaikkien tukien ulkopuolelle hamaan eläkeikään saakka. Ei tässä ole mitään järkeä ruveta valittelemaan nippelin pyörittäjille vaan täytyy saada tietoon korkeampi aste josta tulee myös perustelut rangaistuksesta ja mihin lakiin se perustuu. Valitusaika jos sellainen on olemassa on mennyt umpeen jo puolivuotta sitten ja miksei näistä eri mahdollisuuksista ole virkailija velvollinen edes mainitsemaan. Hyvin ivallinen ilme oli kasvoillaan kertoessaan kaikkien tukien loppuvan siihen eikä muuta, tämäkö on sitä palvelua jota tarjoatte muutenkin vaikeassa elämäntilanteessa oleville ihmisille?

      • hahhhhahat

        mulla 5kk työsssäoloehto...et kai luullut saavasi vastausta kysymykseesi?mene kyykkyyn ja ole hiljaa ja ole nöyrä,etkö ole vielä oppinut sitä kun juntti saa valtaa?mitä siitä seuraa? ps.ei henkilökohtaisesti eikä vittuiluna,tiedän prikulleen miltä nuo ihmisarvoa ja kansalaistenyhdenvertaisuusperiaatetta vastaan sotivat toimet tuntuu.Tutusminen Ruotsalaiseen työkkäri kulttuuriin on avartava kokemus....


    • tyottomyyskassat

      Jos sinulla on kysyttävää Tepolta, Tiinalta tai Kirsiltä, aloita uusi keskusteluketju palstan etusivulta. Näin mahdollisimman moni näkee kysymyksesi ja saa vastauksesta hyödyn.

      Olemme pyrkineet vastaamaan Usein kysytyt kysymykset –ketjuihin tulleisiin kysymyksiin uusissa keskusteluketjuissa.

    • jk

      vai n iin

    • hei.voiko saada peruspäiväärahaa samalla kun on omaishoitaja.?

    • Stubbe48

      Määraikainen työsopimukseni päättyy. En ole vielä löytänyt uutta työtä. Jos tulen saamaan työttömyysaikana ansiosidonnaista päivärahaa, niin voinko samaan aikaan saada vapaa-ajan toiminnasta (jalkapalloerotuomari) pieniä rahapalkkioita (ei palkkaa)?

    • Bolse

      Moi. Minkälaista ennakko varmistusta työtön voi saada siihen että työvoima toimisto on lähettänyt hänelle postia osoituksina/tiedoituksina. Käytäntöhän on se että jos posti hukkaa lähetyksen, saa työtön sanktioita siitä että ei ole toiminut ohjeen mukaisesti vaikkei ole koko postria edes saanut. Mahdollisuus on pieni mutta kuitenkin. Eli voiko asiakas vaatia emailiin tai tekstarilla vahvistuksen lähetyksestä ? Ymmärtääkseni pitäisi voida asiakkaan oikeusturvaa ajatellen.

    • hahhahhat

      Kysymys:Mol.fi julkaisemista työpaikoista,monilla aloilla on työehtosopimukset joillakin yleissitovattyöehtosopimukset,esimerkkinä käyköön kuljetusala,miten työkkärissä katsotaan että työnantaja noudattaa ko.sopimuksia?jossa kohdassa palkkaus, lukee sopimuksen mukaan,se ei todellakaan tarkoita työehtosopimusta useissa tapauksissa.Kuljetus alalla tarjotaan usein prosenttipalkkaa joka usein ei ole puoliakaan minimipalkasta.Olen ymmärtänyt että työkkäri ei ota mitään kantaa tällaisiin "avoimiin työpaikkoihin" siksi kysyn täällä.Ei ole kauhean kivaa hakea palkkojaan oikeustoimin?eihän? mutta onhan tällaisella sitten useita tahoja työllistävä vaikutus.

    • H

      Hei,

      jos työnantaja purkaa työsopimukseni koeajalla tuleeko karenssia? Ilmoituksessa ei ole merkintää syystä, ainoastaan "koeaikapurku".

    • Pampula144

      Hei,

      Mieheni saa toiselta paikkakunnalta uuden työpaikan ja perheemme (2 aikuista ja 2 alaikäistä lasta) muuttaa uudelle paikkakunnalle. Irtisanon itseni vakituisesta työstä (olen aktiivisesti hakenut töitä uudelta asuinalueelta). Joudunko pidemmälle karenssiajalle?

    • vaakakuppi

      Onko minun kohdallani menetelty oikein kun minulle annettiin työhönosoitus sellaiseen työhön ,jossa vaatimuksena oli abc ajokortti ja minulla on vain ab.
      En ottanut yhteyttä siihen työpaikkaan vaan sain karenssin joka loppuisi silloin vasta kun saan oltua töissä minimi 5 kuukautta.
      Olin silloin hakeutunut kurssille ,johon oli parin kuukauden hakuaika,jolla ei ollut mitään vaikutusta karenssiin.
      Miksi minulta perittiin päivärahoja takautuvasti n 1.5 kuukaudelta vaikka päätös karenssista tehtiin esim, 15.5 ja perittiin ajalta 1.4 asti?

    • ea

      hei,
      toimeentuloni on työttömyyden peruspäiväraha ja asumistuki Kelalta.
      Harkitsen aloittaa keikkatöiden tekemistä. Kysymykseni koskee soviteltua päivärahaa.

      Minkä verran saan tehdä kuukaudessa maksimi keikkatöitä/osa-aikatöitä (euroa) sovitellulla päivärahalla, jottei työttömyyden peruspäivärahan saaminen vaarannu ? Entä minkä verran saa ansaita sovitellulla päivärahalla, ennenkuin menettää asumistuen tai että sitä tarkistetaan?

    • Ja mitä?

      Koska ajattelitte tehdä jotain hyödyllistä palkkanne eteen?

    • kalmukki-

      "Koska ajattelitte tehdä jotain hyödyllistä palkkanne eteen?"
      Samana päivänä kun Nalle W luovuttaa 1% omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen!

    • Aatuuli

      Kaupungin/kunnan tukityöllistetyt. Haluan kysyä, miten pääsen liiton kirjoille takaisin, kun 500 päivää on kulunut. Olettaisin, että kun olen saanut kaksi perustukeen perustuvaan jaksoa á puoli vuotta, niin pääsee liiton kirjoille takaisin. Silloin on 34 kalenteriviikkoa täysi. Entäs jos on ensimmäinen kausi korotettu tukijakso, jossa puolessa vuodessa kertyy kolme kuukautta liiton päivärahaan oikeuttavaa aikaa ja saa puoli vuotta perustukeen perustuvan jakson. Niin pääseekö silloin liiton kirjoille heti? Laskelmieni mukaan tässä on ylittynyt tuo 34 viikon aikaraja. Onko sitten niin, että jos on kaksi korotettua tukijaksoa, niin tarvitsee kolmannen tai vaihtoehtoisesti perustukeen perustuvan jakson, että pääsee liiton kirjoille. Nämä olettamukset perustuvat siihen, että nämä jaksot ovat peräkkäin tai alle kahden vuoden sisällä.

    • tyottomyyskassat

      Hei

      Niinkuin itsekin mainitset, voit saada työttömyyskassan maksamaa ansiopäivärahaa 34 kalenteriviikon työssäoloehdon täytyttyä. En osaa ottaa kantaa työkkärin tukitöiden järjestämiseen, mutta 34 kalenteriviikon kertymisessä oleellista on se, että mikäli teet työtä korkeimmalla korotetulla palkkatuella, niin puolet työssäoloviikoista kerryttää työssäoloehtoa. Jos työtä tuetaan muulla kuin korkeimmalla korotetulla palkkatuella, niin kaikki työviikot kerryttävät työssäoloehtoa.

      Ystävällisin terveisin
      Tiina työttömyyskassasta

    • kesätyttönen.

      Hei
      Meillä on oma työpaikka kiinni koko kesän, ja sain itselleni järjestettyä pariksi kuukaudeksi kesätöitä, mutta hieman yli kuukausi on silti jäljellä.
      meidät siis lomautetaan kesäksi, joten miten minun pitää toimia asian kanssa? Pitääkö minun mennä heti kesätöiden loputtua ekana arkipäivä työkkäriin vai mitenkä on asia? olen aivan hukassa kun ei ole ennen tarvinnut miettiä.
      Kiitos jo etukäteen.

    • jyrki.lindroos

      hei ! Jäin sairaslomalle selkäsairauden vuoksi 11/2009 ja sain työnantajalta sairaskorvausta, 11/2010 aloin saamaan työttömyyskassalta korvausta. Nyt kokeilin työtä kahden viikon ajan eikä selkä kestänyt. Menetinkö oikeuden kassan korvaukseen ja miten minun tulisi nyt menetellä että alkaisin saamaan jotain tukea(mitä tukea kannattaa hakea?) ilman pitkiä karensseja. Työeläkehakemus hylättiin talvella 2011.

    • Meep

      Hei
      minulta päättyy määräaikainen työsopimus 30.6, jonka jälkeen minun pitää näyttää työtodistus työkkärille. Minulla on tiedossa opiskelupaikka, joka alkaa vasta 1.9. Voinko saada työmarkkinatukea heinä-elokuun välisenä aikana kun en ole vielä päätoiminen opiskelija.

    • Marianneee

      Olen vasta valmistunut opiskelija. Olen ilmoittautunut työnhakijaksi. saanko siis työmarkkinatukea, sillä en ole ollut töissä. Vaikuttaako avopuolison tulot ja jos vaikuttaa niin missä menee raja?

    • Ihkula

      Kun on ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi TE- ja elinkeinotoimistossa, tuleeko KELA:lta tämä työvoimapoliittinen lausunto kotiin, ja missä vaiheessa, ennen minkään työmarkkinatuen tms. etuuden maksamista. Ilmoittauduttu TE-ja elinkeinotoimistossa jo toukokuun lopussa, eikä mitään työvoimapoliittista lausuntoa ole vieläkään kotiin tullut.

    • Hipsukka_

      Määräaikainen työsuhteeni päättyy 30.6 ja aloita opinnot 17.8. Onko tältä väliajalta mahdollista saada jonkinlaista työttömyyskorvausta?

    • Toivoton.

      Kuka tietää oikeasti TYÖMARKKINATUEN myöntämisen perusteet?

      En täytä työssäoloehtoa, koska en ole pysytynyt maksamaan YTK:n jäsenmaksua vuodelle 2011. Työnhaku ulkomailla päättyi 21.10.2010.
      Viimeinen rahallinen YTK:n maksamatyöttömyyskorvaus oli 26.10.2010.

      01.11.2010 alkaen jäin ulkomaille seurakunnan vapaaehtoistyöhön, ilman mitään rahallista korvausta 30.04.2011 saakka. Palasin Suomeen 23.05.2011.
      Ilmoittauduin TE-toimistoon seuraavana päivänä. Myöhemmin menin Kelaan
      anomaan työmarkkinatukea. TE-toimiston mukaan, ei ole estettä työmarkkina-
      tukeen.

      Nyt alkoi ongelmat : Sain Kelasta kaavakkeen täytettäväksi. Palautin täytettynä, ja Kelan pyynnöstä lausunnon YTK:lta, etten täytä työssäoloehtoa.
      Odottelin päätöstä jota ei kuulunut. Soitin asiakaspalveluun ( Kela)
      asian tiimoilta.

      Sieltä kehoitettiin etsimään kaikki tiedot mm, tiliotteista, palkkalistoista, työtodistuksista, yms, ja toimittamaan Kelaan viimeisen 2-vuoden ajalta!!

      Menin Kelaan ja kerroin tilanteen. Siellä todettiin kaiken olevan kunnossa!

      Ennen juhannusviikkoa Kela halusi lisäselvityspyynnön:

      - palkkatodistus vapaaehtoistyöstä, työtodistus,

      Työtodistus oli näytetty aiemminTE-toimistossa ja Kelassa, mutta siihen ei otettu kantaa kummaltakaan taholla.

      - olenko ollut yhteydessä YTK:n ?

      Toimitin aiemmin YTK:lausunnon Kelaan, josta otettiin kopio.

      - puolison tulot ?

      Puoliso muuttanut ulkomailla pysyvästi. Ei kuulu Suomen
      sosiaaliturvanpiiriin. Elää pienellä eläkkeellä, ei voi avustaa minua
      rahallisesti yhtään. 100% ja pysyvästi työkyvytön. (1060€/kk)

      MITÄ KAIKKEA MINUN TÄYTYY VIELÄ TODISTAA KELALLE, ETTÄ SAAN
      JOSTAIN RAHAA ELÄMISEEN?

      Olen elänyt lainatuilla rahoilla, ja ystävien tuella. 1/2 vuoden vuokrat kaatuu
      päälle maksettavaksi heinäkuussa.

      Olen yli 50-vuotias, ja ensimmäistä
      kertaa ikinä tässä tilanteessa, ja Kelan asiakkaana.
      Alkaa usko loppua elämästäni. Viimeinen työsuhteeni päätttyi 30.11.2009

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 189
      2246
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      54
      2074
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      168
      1854
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      168
      1679
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1344
    6. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      19
      1305
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1257
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1195
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1178
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      14
      1178
    Aihe