Sukututkimus - miksi pitää tonkia taustojaan?

Naiiviuden huippu

Sukututkijat, yritättekö kohottaa egoanne tutkimalla sukunne taustoja etsimällä linkkejä säätyläissukuihin?

58

1114

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rupilainen

      Kuka mitäkin, konnatkin kelpaavat.

      • Anonyymi

        Peruskommunisti avaa keskustelun.
        Mitäpä se muille kuuluu millaiset motiivit meillä on selvittää esi-isiämme ja -äitejämme.
        Sukututkimus liippaa kansallisuuden merkitystä ihmisen historiassa.

        Itse isättömänä äpäränä etsin isääni, luulen hänet löytäneeni hautakiven alta.
        Samalla luulen löytäneeni henkisesti rikkaan sukulaisjoukon sekä isäni että äitini puolelta.
        Jalosukuisia en usko löytäväni, ellei tervaporvareita aatelisina pidetä.

        Kaiken tuon lisäksi etsin Det sitter i Väggarna tyyliin nykyisen kotitaloni historiaa.


    • tutkijanplanttu

      Jos tarkoitit kritisoida sukututkimusta yleensä "tonkimisena", niin onko se nyt tosiaan heikoimpia harrastuksia, mitä ihminen on keksinyt? Ja se oma syyni on ensisijaisesti - pohjaton tiedonjano.

      Mutta jos sukututkimus on siten tavoitteellista, että pitäisi päästä johonkin tiettyyn päämäärään (aateliseksi, säätyläiseksi tai peräti kuninkaalliseksi) eikä tavallinen ihminen kelpaa, silloin se on hieman huvittavaa.

      • Von Johansson

        Osoittaa tietämättömyyttäsi, että kuvittelet aatelisten ja säätyläisten olevan jotain muuta kuin suomalaista sukujuurta. Kuninkaalliset erikseen, heitä ei suomalaisten keskuudessa ole.
        Mutta aatelistoon nostettiin tavallisia suomalaisia miehiä, jotka olivat kunnostautuneet sotatantereella tai muuten. "Hieno" nimi tuli sitten aatelisarvon mukana, ja usein palkkioksi hyvästä työstä maaomaisuutta. Mutta sukujuuret olivat ja pysyivät suomalaisina.

        Varattomien ja köyhien perheiden fiksut pojat saattoivat päästä koulutukseen, mutta ainoa suunta oli teologia. Kaikista tuli pappeja, koska muuta koulutusta ei vuosisatoihin ollut.Oli opittava uusi kieli, latina, ja koulutusmaan kieli, saksa tai ruotsi.

        Sivistyneistön kieli oli ruotsi, venäjä, saksa, ranska. Rahvas puhui suomea, jota ei kieleksi edes haluttu tunnustaa.

        Suomenkieliset koulut ja seminaarit tulivat vasta 1800-luvun puolivälissä. Siihen saakka koulut olivat ruotsinkielisiä. Aleksis Kivikin kävi koulunsa ruotsiksi.


    • pikemummu

      Ei veikkoset! Minua menneet sukupolvet kiinnostavat, koska tiedän, että minussa on jotakin heistä kaikista. Olen tutkaillut, millaisia isoja päätöksiä esivanhempani tekivät ja mitä seurauksia päätöksillä oli. Esim. isoisän veljistä yksi lähti Amerikkaan ja kaksi palasi ruotsinkieliselle seudulle. Yhteys näihin sukuhaaroihin ehti kadota 70 vuodessa, kunnes "löysin" heidät. Nyt meillä on ihan hauskaa yhdistellä palapelin palasia. - Tämä antaa syvyyttä harkita omiakin päätöksiäni ja mitä haluan antaa henkiseksi perinnöksi jälkeläisilleni.

    • jk

      e,me toki

    • jotkut tutkivat

      sukujaa toiset sontakasoja molemmat oikein mielenkiintoisia

      • Suku on paras

        Minä olen tutkinut vain sukua. Se on siistimpää sisätyötä. Mihin itse olet päätynyt omissa tutkimuksissasi?


    • :)

      itse tutkin sukuani, koska haluan tietää "mistä olen tullut", ja sukututkimus on hyväksi myös sen takia kun suvussa voi olla perinnöllisiä sairauksia eikä niistä välttämättä tiedä, niin sitten osaa ainakin varautua.
      Ja sairauksiin liittyen että tietää ketkä on sukua toisilleen, kun ennen naitiin jopa serkkuja, niin tietää sitten ettei välttämättä nai samasta suvusta.
      esimerkkinä vaarini vaarin suku, jossa suvut avioitui keskenään niin monta kertaa, että tänä päivänäkin yhdessä haarassa esiintyy mielenvikaisuutta. eli jos en olisi tienyt tästä haarasta ja olisin nainut siitä haarasta olevan hieman kaukaisemman sukulaiseni, niin meidän lapsemme voisi silloin hyvinkin olla sairaita, (teoriassa).

      (toivottavasti ymmärsitte tämän jutun ytimen)

      • Mökin Matti

        Joopa! Kannattaa katsella kuolinsyyt!

        On suutä huolestua, jos löytyy esim. useampia syöpään kuolleita n. 40-vuotiaita ihmisiä samasta suvusta!

        Joskus on jopa pakko tutkia sukua tällaisista syistä.


      • miksi niitä
        Mökin Matti kirjoitti:

        Joopa! Kannattaa katsella kuolinsyyt!

        On suutä huolestua, jos löytyy esim. useampia syöpään kuolleita n. 40-vuotiaita ihmisiä samasta suvusta!

        Joskus on jopa pakko tutkia sukua tällaisista syistä.

        olisi "pakko" tutkia ?
        Mehän kaikki kuolemme kuitenkin. Vai onko sukututkimuksessa käynyt ilmi että joku ei olisi kuollut.

        Mitä "suomalainen" oikein pelkää paljastuvan ?

        Hauskinta tässä suomalaisessa sukututkimuksessa on, se että oikeita tietoja pantataan kuin tärkeitä valtiosalaisuuksia !


      • Tarkkis.
        miksi niitä kirjoitti:

        olisi "pakko" tutkia ?
        Mehän kaikki kuolemme kuitenkin. Vai onko sukututkimuksessa käynyt ilmi että joku ei olisi kuollut.

        Mitä "suomalainen" oikein pelkää paljastuvan ?

        Hauskinta tässä suomalaisessa sukututkimuksessa on, se että oikeita tietoja pantataan kuin tärkeitä valtiosalaisuuksia !

        Mitä "oikeita" tietoja pantataan? Kirkonkirjat ovat kaikkien tutkittavissa, nyt jo 1900-lukuun asti useimmissa seurakunnissa.
        On vihityt, kastetut ja kuolleet, on pääkirjat, lastenkirjat... mitä ihmettä siellä voitaisiin salata?
        Tarkka sukututkija tarkistaa tiedot yhä uudelleen ja vertailee kirkonkirjojen tietoja keskenään.
        Tarkkuus on ainoa keino pysyä oikeilla jäljillä suomalaisten nen-päätteisten sukunimien keskellä.


      • Anonyymi
        Tarkkis. kirjoitti:

        Mitä "oikeita" tietoja pantataan? Kirkonkirjat ovat kaikkien tutkittavissa, nyt jo 1900-lukuun asti useimmissa seurakunnissa.
        On vihityt, kastetut ja kuolleet, on pääkirjat, lastenkirjat... mitä ihmettä siellä voitaisiin salata?
        Tarkka sukututkija tarkistaa tiedot yhä uudelleen ja vertailee kirkonkirjojen tietoja keskenään.
        Tarkkuus on ainoa keino pysyä oikeilla jäljillä suomalaisten nen-päätteisten sukunimien keskellä.

        Kirkon kirjoissa on rajattu aika, ja en tiedä onnaako; joskus katsoin mahista, mutta näytti suljetulta, et ei oikein toimi, ja onkohan edes saatavilla nykyään.


    • roskaväen jälkeläin

      Ei sukunsa selvittäminen kohota egoa, pikemminkin asettaa tutkijan miettimään omaa asemaansa sukupolvien ketjussa. Ymmärtää, kuinka pienestä on ollut kiinni, että suku jatkui. Ja käsittää miten hyvin asiat ovat nykyisin!

      Omat sukuni, kuten suomalaiset yleensäkin, ovat olleet köyhää porukkaa. Kuolemia tauteihin ja nälkään, raajarikkoisuutta, orpoutta, sotia, aviottomia lapsia. raskasta työtä vailla tietoa turvatusta tulevaisuudesta. Oltu pakkotyössä ja kuritushuoneessa.

      Kirkonkirjoista päätellen olot parantuivat merkittävästi vasta 1900-luvulle tultaessa. Ennen sukututkimuksen aloittamista kuvittelin lapsellisesti, että kaikki esi-isäni olivat jo edesmenneiden isovanhempieni kaltaisia kunnollisia, kohtuullisesti toimeentulevia ihmisiä.

      Epämiellyttävästä menneisyydestä ei suvussa puhuta. Ehkä pelätään esikuviksi sopimattomista esi-isistä puhumisen suistavan jälkipolvet kurjuuteen.

      • Rajatorpan lapset

        Kun epäilyttävistä menneisyyksistä ei puhuta, niin eihän niitä kukaan enää tiedäkkään. Vaikea on tietoja salata, kun ei ole kuullut koskaan mitään menneistä sukupolvista.
        Kyllä se suistuminen on aina omaa syytä.


    • :)

      Minua juuri kiinostaa sukujeni meinneisyys, koska vanhempani on ihan erilaisista oloista, äitini köyhää torppari sukua ja isäni varakasta talollista sukua. Jo heidän lapsuudessa olleet ruokakulttuuri on ihan erilaista vaikka samasta pitäjästä ovatkin.
      Mutta loppujen lopuks selvisi, että äitinikin esi-äiti oli pitäjän suurimman talon tyttäriä jonka lapsenlapsenlapsi sitten aikoinaan nai rengen ja heistä tuli torppareita.

    • :)

      Myös sukuaan selvittämällä ratkeaa monia kysymyksiä suvusta esim, miks ei kaikista tädeistä/sedistä tiedetä tms. ja miksi jokin asia suvussa on niin yms

    • Voisin heittää vastakysymyksen. Miksi alkuperäistä kysyjää haittaa sukututkimus? Itse haluan tietää juureni ja tiedänkin ne nyt 500 vuoden ajalta. Talollisia, torppareita, käsityöläisiä. On siellä jossain kaukaisessa sukuhaarassa avioliiton kautta joku "siniverinenkin". Itse olen harrastanut sukututkimusta jo yli kymmenen vuotta ja se on todella mielenkiintoista.
      Ihmisten asuinpaikkauskollisuus, miten joinain aikoina on ollut paljon ongelmia, sitten vuosia kun kaikki on ollut "hyvin" ja taas tullut ongelmia.

      Pitää myös muistaa, että sukututkimustakin on monenlaista. On sellaisia, joille riittää tieto vain nimiluettelo suvusta vuosisatojen taakse, ilman mitään muuta tietoa kyseisten ihmisten elämästä.
      Sitten on niitä sukututkijoita, jotka tutkivat kaiken saatavissa olevan tiedon (mm. tuomiokirjat, perunkirjat) ja silloin aukeaakin aivan eri kuva sen ajan elämästä ja ihmisistä.

      Sukututkimus huolellisesti tehtynä on mielestäni osa meidän kaikkien historiaa, ei suinkaan skandaalien tonkimista tai aatelisten sukujuurien kaivamista. Esim. itsestäni oli todella mielenkiintoista, kun sain selville, että isoäitini äidistä taaksepäin menevä sukulinja on asuttanut samaa tilaa jo 1500-luvun puolen välin paikkeilta lähtien ja isoäidin äidin sisaruksien suvuista tähän päivään tulevat sukuhaarat asuttavat kyseistä tilaa yhä edelleen.

      Jos alkuperäinen kysyjä ei halua omia tietojaan tutkittavaksi, niin se on helppo kieltää esim. maistraatissa. Rastitat siellä vain paperiin kohdan, missä kiellät tietojesi luovuttamisen sukututkimukseen. Näin sukututkimuksen ei pitäisi häiritä sinua millään tavalla.

      Mukavaa kesää ja sukututkimuksia kaikille

    • ABC- :)

      Tuntuu komealta, kun voi osoittaa sukunsa eläneen suomalaisena ja maata viljellen vuosisatojen ajan, selviytynyt katovuosista, rutoista, Isosta Vihasta ja muista tuhoista.
      Suomalaisista sukujuuristaan jokainen voi olla ylpeä. Miksi pitäisi päätyä johonkin "säätyläissukuun"? On tietenkin arvokasta, jos joku talonpoika on jaksanut kouluttaa lapsensa "säätyläiseksi". Se ei muuta suomalaista perimää miksikään.

      • ahtaat ympyrät

        Onko tärkeää osoittaa sukunsa eläneen maata viljellen ja suomalaisena? Tuohan on lähestulkoon itsestäänselvyys.

        Omassa suvussani toivon, että joskus olisi tullut ulkomailta porukkaa perimää parantamaan. Sana "perimä" viittaa enemmänkin rodunjalostukseen...


      • perimän laajuus
        ahtaat ympyrät kirjoitti:

        Onko tärkeää osoittaa sukunsa eläneen maata viljellen ja suomalaisena? Tuohan on lähestulkoon itsestäänselvyys.

        Omassa suvussani toivon, että joskus olisi tullut ulkomailta porukkaa perimää parantamaan. Sana "perimä" viittaa enemmänkin rodunjalostukseen...

        Miksi koet, että suomalaisten perimää pitäisi parantaa ulkomaalaisilla? Vai tarkoititko vain teidän omaa sukuanne?

        DNA-testien mukaan suomalaisilla on jo Euroopan laajin perimä. Esimerkiksi itä- ja länsisuomalaiset ovat kaukaisempaa sukua toisilleen kuin saksalaiset ja englantilaiset toisilleen. Emme me suomalaiset ainakaan rodunjalostustarkoituksessa tarvitse tänne ulkomaalaisia. Alla on linkki asiasta kertovaan YLE:n tiedeuutiseen:
        http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/tiede/tiedeuutiset/ita-ja-lansisuomalaisten-geneettinen-ero-selva


    • Sukututkijamimmi

      No, itse olen työssä käyvä tavis ihminen, enkä tavoittele jotain kummallista sukututkimuksesta. Ihan vain kiinnostaa nyt aikuisiällä omat sukujuureni. Jännintä olisikin, jos suvusta löytyisi oikein kunnon puukkojunkkareita tai salakuljettajia, eikä mitään säädyllisesti eläneitä taviksia!!! Sit vasta oiskin TOSI mielenkiintoista jatkaa tutkimusta!!

      -Sukututkijamimmi-

      • Sukututkijamimmi

        ...niin..tietääkö joku suvusta LAIHI jotain? Ois kiva, jos joku sukutukija vois vastailla. Kiitti! :D

        -Sukututkijamimmi-


      • Sukututkijamimmi
        Sukututkijamimmi kirjoitti:

        ...niin..tietääkö joku suvusta LAIHI jotain? Ois kiva, jos joku sukutukija vois vastailla. Kiitti! :D

        -Sukututkijamimmi-

        En ole ennen laisinkaan käynyt näillä keskustelupalstoilla paitsi nyt. Ja nyt kun kelasin taaksepäin kaikenlaisia kirjoituksia, niin voi hitsi! Ihan tumpelona nyt siis mä kommentoin! Ihania ajatuksia oli monia..toiset kyl ihan pyllystä, mielestäni. Tulkitsin katkeruutta, vihaa, syvää viisautta, kokemusta, empatiaa, haikeutta, kateutta, tyytyväisyyttä ja syvää yhteenkuuluvaisuutta tarkemmista taustatiedoista huolimatta. Koin olevani suomalainen...ihan vaan näiden keskustelujen perusteella! Tunnekirjo on laaja, mut suomalaisia me kaikki ollaan. Tausta mikä hyvänäs. Kiitti edellä kirjottaneille! Kirjoitellaan!

        -Sukututkijamimmi-


      • lukija10
        Sukututkijamimmi kirjoitti:

        En ole ennen laisinkaan käynyt näillä keskustelupalstoilla paitsi nyt. Ja nyt kun kelasin taaksepäin kaikenlaisia kirjoituksia, niin voi hitsi! Ihan tumpelona nyt siis mä kommentoin! Ihania ajatuksia oli monia..toiset kyl ihan pyllystä, mielestäni. Tulkitsin katkeruutta, vihaa, syvää viisautta, kokemusta, empatiaa, haikeutta, kateutta, tyytyväisyyttä ja syvää yhteenkuuluvaisuutta tarkemmista taustatiedoista huolimatta. Koin olevani suomalainen...ihan vaan näiden keskustelujen perusteella! Tunnekirjo on laaja, mut suomalaisia me kaikki ollaan. Tausta mikä hyvänäs. Kiitti edellä kirjottaneille! Kirjoitellaan!

        -Sukututkijamimmi-

        Ne joiden mielestä sukututkimusharrastus on p.....aa, eivät myöskään välitä minkäänlaisesta historiasta. Se on vaan se nykypäivä, eikä muuta olekaan, mitä nyt vähän ajatellaan lasten tulevaisuutta ja mahdollista perintöä.
        Kivahan se on, jos löytyy nimekkäitä esivanhempia, mutta yleensä ne jo tiedetään, tai ainakin aavistellaan, ja sukututkimus voi ne todentaa - vaikka onhan siinä epävarmuustekijä: Emme voi varmasti tietää, oliko isoisoisä todella isoisän isä vai joku muu. Naisetkin ovat pettäneet ja valehdelleet.
        Jonkun tädin salaisuutta en kyllä rupeaisi selvittelemään, on se vähän tonkimista. Sairaudetkin ovat vähän niin ja näin. Entisajan papit eivät välttämättä tienneet mistään mitään, ei kuolinsyihin voi mitään vakavasti otettavaa perustaa.
        Omia mielipiteitä nämä ovat, iski pulinatauti.


      • Eletyt elämät
        lukija10 kirjoitti:

        Ne joiden mielestä sukututkimusharrastus on p.....aa, eivät myöskään välitä minkäänlaisesta historiasta. Se on vaan se nykypäivä, eikä muuta olekaan, mitä nyt vähän ajatellaan lasten tulevaisuutta ja mahdollista perintöä.
        Kivahan se on, jos löytyy nimekkäitä esivanhempia, mutta yleensä ne jo tiedetään, tai ainakin aavistellaan, ja sukututkimus voi ne todentaa - vaikka onhan siinä epävarmuustekijä: Emme voi varmasti tietää, oliko isoisoisä todella isoisän isä vai joku muu. Naisetkin ovat pettäneet ja valehdelleet.
        Jonkun tädin salaisuutta en kyllä rupeaisi selvittelemään, on se vähän tonkimista. Sairaudetkin ovat vähän niin ja näin. Entisajan papit eivät välttämättä tienneet mistään mitään, ei kuolinsyihin voi mitään vakavasti otettavaa perustaa.
        Omia mielipiteitä nämä ovat, iski pulinatauti.

        Moni ei-sukutukija yrittää kuitenkin kertoa että sejase kuuluisa suomalainen on samaa sukua.
        "Me Virtaset" joihin kuuluu niin monenlaisia tietoniekkoja ja taiteilijoita....
        "Meidän Matin laulutaito varmaan periytyy Aatami Virtaselta, joka oli kuuluisa oopperalaulaja".

        Onkin tuomittava kovin sanoin sukututkimus, sillä sieltähän voisi paljastua, ettei sukulaisuutta olekaan olemasssa.

        On ihmeellistä, että aina ruvetaan epäilemään salavuoteutta ja nimettömien isien paljastumista, kun tietämättömät kommentoivat sukutukimusta. Ne salaisuudet ovat menneissä sukupolvissa joka tapauksessa, on sitten suku tutkittu tai ei. Jokainen voi epäillä esivanhempiaan siveettömästä elämästä ihan rauhassa, ei se ketään häiritse. Ja jos salattavaa on, niin sukutukimuksen voi aina kieltääkin.
        Menneitten aikojen ihmisten elämää ei ole tarpeen muutella tai arvostella jälkikäteen. He ovat jo elämänsä eläneet.

        Pulinataudissa oleva vastaaja voi olla rauhassa, sillä sukutukijat eivät ole haaskalintuja. Ikävät salaisuudet jätetään kertomatta. Miksi sukututkija edes haluaisi tonkia tädin elämää, riittää, kun saadaan syntymä- ja kuolinajat sukutauluun.
        Mitä tulee kuolinsyihin, niin eipähän entisaikojen lääkäritkään kovin tietäväisiä olleet, kun lapset kuolivat "rokkoon" ja aikuiset "slaagiin" tai "hermokuumeeseen".
        Kovin uskottavia kuolinsyyt eivät todellakaan ole, joten en ole aivan varma, auttaisiko esivanhempien kirjatut kuolinsyyt tämän päivän lääketiedettä.


    • :)

      Minusta oli mukava saada tietää isäni mieslinja 500 vuotta taaksepäin ja sieltä mistä tämä esi-isäni on kotivävyksi tullut on n. 2 km päässä, kun taas äitini suku on vaeltanut esim äitini naislinja vie yli 50 km päähän (eihän tuo paljon ole, mutta kuitenkin). Ja se mikä oli jännä tieto, että äitini suku on lähtösin naapurista, josta tämä meidän talo on vajaat 300 vuotta sit erotettu :) eli äiti on ns. palannut sukunsa maille ;)

    • 39

      Olen maanviljelijän tytär ja olen ylpeä esivanhemmistani, jotka ovat eläneet maaseudulla isäntinä ja emäntinä, renkeinä ja piikoina ja loisina. Tiedän yhden esi-isän, joka ei pystynyt nälkävuosien jälkeen syömään kuin velliä. Suurin ihmetyksen aihe minulle oli, että mummoni vanhemmat eivät osanneet lukea tai kirjoittaa. Mummoni syntyi viime vuosisadan alussa.

      • lukutaito

        Mistä olet saanut tietää, että isoäitisi vanhemmat eivät osanneet lukea? Lukemaan opetettiin kyllä rippikoulussa jo ainakin 1800-luvulla ja lukutaito pitäisi olla merkitty rippikirjan yhteen sarakkeeseen. Perustuuko tietosi rippikirjojen merkintöihin vai esimerkiksi perimätietoon?


      • Anonyymi

        Se se vasta ihmetyksen aihe on, että VIELÄKIN on Suomessa ihmisiä, jotka eivät osaa kirjoittaa kynällä paperille! Naapurissa asuu noin 30 v kantasuomalainen nuori, joka on läpikäynyt peruskoulun ja jonkin kaupallisen koulun, mutta EI OSAA kirjoittaa kynällä paperille eikä viitsi vieläkään edes opetella. Miten tällaiset pääsee kouluista läpi? Sitten eivät pääse mihinkään töihin, kun jo perustaidotkin puuttuvat. Kuka tällaisen ottaisi?
        Pari vuosikymmentä sitten yllätyin, kun kolmas serkkuni öMerikästä, noin 50 v perheenemäntä, EI OSANNUT käytännössä kirjoittaa mitään! Jonkinlaista alkeellista tikkukirjainpötköä ja vain vähän sitäkin. Esivanhemmat kaikki kantasuomalaisia 300 v.
        Sitten muka ollaan NIIIIN viisaita PISA -tutkimuksen perusteella! Paitsi, ettei enää ollakaan, naamiot on nyt riisuttu siitäkin huiputuksesta. Kiitos vain, poliittiset sätkynuket! Hyvin olette toimineet langoista vetäneitten tahdon mukaisesti sisäisinä vihollisinamme.


    • Ei saanut

      naimalupaa ellei osannut lukea,sillä pakolla opetettiin ihmiset lukemaan,Kinkerit olivat ennen se tilaisuus jossa tentattiin sitä lukutaitoa.Papit kiersivät kylillä pitämässä niinsanottuja lukukinkereitä ja rasti ruutuun,ennen tätä uudistusta kuntalaiset kävivät aina kirkolla suorittamaan lukutaitoaan papille.Näin Johannes Getselius pakotti SUOMENKANSAN OPETTELEMAAN LUKEMISEN.

      • Lukutaito

        Lukutaito oli varmaankin aika lailla "lukutaitoa". Eihän kodeissa juuri ollut kirjoja ja sanomalehtikin tuli harvoihin koteihin.
        Ennen kuin kansakoulut yleistyivät, pidettiin parin viikon kiertokouluopiskelua riittävänä oppimääränä, sillä "herroiksi" ne rupesivat, jotka enemmän osasivat. Kuka jää taloa pitämään, jos pojat oppivat lukumiehiksi!

        Kiitos kuitenkin, että lukutaito vaadittiin. Varmaan piti katsoa sormien läpi monenkin kohdalla, sillä olihan naimalupa annettava. Luteerus oli opittava rippikoulussa.
        Suomen kansan luku- ja kirjoitustaito on ollut korkealla tasolla jo 1700-luvulla.

        Vuosisadan vaihteessa oli kyllä vielä niitä, joilta oppi oli unohtunut. Oma isoäitini ei osannut kirjoittaa, eikä lukea käsin kirjoitettua tekstiä.
        Kirjaa hän oli oppinut lukemaan, ja piti hyvän huolen siitä, että lapsensa kävivät koulua.


      • sitroen.
        Lukutaito kirjoitti:

        Lukutaito oli varmaankin aika lailla "lukutaitoa". Eihän kodeissa juuri ollut kirjoja ja sanomalehtikin tuli harvoihin koteihin.
        Ennen kuin kansakoulut yleistyivät, pidettiin parin viikon kiertokouluopiskelua riittävänä oppimääränä, sillä "herroiksi" ne rupesivat, jotka enemmän osasivat. Kuka jää taloa pitämään, jos pojat oppivat lukumiehiksi!

        Kiitos kuitenkin, että lukutaito vaadittiin. Varmaan piti katsoa sormien läpi monenkin kohdalla, sillä olihan naimalupa annettava. Luteerus oli opittava rippikoulussa.
        Suomen kansan luku- ja kirjoitustaito on ollut korkealla tasolla jo 1700-luvulla.

        Vuosisadan vaihteessa oli kyllä vielä niitä, joilta oppi oli unohtunut. Oma isoäitini ei osannut kirjoittaa, eikä lukea käsin kirjoitettua tekstiä.
        Kirjaa hän oli oppinut lukemaan, ja piti hyvän huolen siitä, että lapsensa kävivät koulua.

        Yksi amerikanserkkuni, minua muutamaa vuotta nuorempi, ei käytännössä osaa ainakaan kirjoittaa, tuskin lukeakaan. Kävi miehensä ja anoppinsa kanssa taannoin Suomessa ja kylässä...
        Miten voi olla mahdollista, että USA:lainen valkoinen ihminen ei osaa lukea???


      • AA sano AA
        sitroen. kirjoitti:

        Yksi amerikanserkkuni, minua muutamaa vuotta nuorempi, ei käytännössä osaa ainakaan kirjoittaa, tuskin lukeakaan. Kävi miehensä ja anoppinsa kanssa taannoin Suomessa ja kylässä...
        Miten voi olla mahdollista, että USA:lainen valkoinen ihminen ei osaa lukea???

        Eikö luku- ja kirjoitustaito ole hiipumassa monissa maissa?
        Jopa kuulemma Ruotsissa on tavattu koulunsa läpi laiskottelevia, joilla ei taito ole ollut hallussa. Miten he selviävät kokeissa? Osoittaa opetusporukoiden välinpitämättömyyttä. Ei heitä voi opettajiksi mainita.


    • myös aateliton

      Ei ole henkilöä tai säätyläistä jolla ei olisi sukujuuria rahvaaseen, mutta on monia jotka sisimmässään tuntevat että eivät ole oikein koskaan nousseet rahvaan rasvaisimmasta osasta ja tuntevat siten vastenmielisyyttä kaikkia muita ns. "muukalaisia" tai historiallisia asioita kohtaan.


      On vaikeata tutkia henkilöitä josta historiassa ei enää ole jälkiä tai viitteitä. Kuka kirjottaisi minun esi-isästäni joka lantakasassa istui ja lampaiden kanssa puhui juttujaan. Henkilö joka jotain teki tai näki jotain oli usein säätyläinen ja näistä elämää suuremmista henkilöistä haluamme tarinoisamme kuulla.

      • Tutki pois vain

        Näköjään tiedät tästä henkilöstä paljon enemmän kuin moni muu saman ajan eläneistä esivanhemmistaan. Eikö sinua kiinnosta ottaa selvää, miten yhteiskunta huolehti vähäväkisistään noina aikoina?
        Sukututkimus on juuri sitä, että laajennetaan tietämystä menneiden aikojen elämästä. Itse hämmästyin lukiessani 1800-luvun alussa eläneen torpparin muisteluksia, joissa esim. kerrottiin pettuleivän valmistus. Hän oli syönyt 20 ensim. elinvuottaan aina petulla jatkettua leipää, vaihtoehtoisesti leipää, jossa oli olkisilppua.Hänen kertomuksistaan selviää kuinka ankarissa oloissa ihmisten oli elämänsä elettävä. Ei varmasti ollut harvinaista, että herkemmät menettivät mielensä hallinnan kuten sinun esi-isällesi on tapahtunut.
        Ei meillä ole mitään syytä halveksia tai vähätellä niitä ihmisiä, joiden työn tuloksena meillä nyt on yhä paremmat ja vakaammat olot.
        Kyllä siihen kehitykseen tarvittiin niin papiston, aateliston kuin työkansankin panos.


      • sitroen.
        Tutki pois vain kirjoitti:

        Näköjään tiedät tästä henkilöstä paljon enemmän kuin moni muu saman ajan eläneistä esivanhemmistaan. Eikö sinua kiinnosta ottaa selvää, miten yhteiskunta huolehti vähäväkisistään noina aikoina?
        Sukututkimus on juuri sitä, että laajennetaan tietämystä menneiden aikojen elämästä. Itse hämmästyin lukiessani 1800-luvun alussa eläneen torpparin muisteluksia, joissa esim. kerrottiin pettuleivän valmistus. Hän oli syönyt 20 ensim. elinvuottaan aina petulla jatkettua leipää, vaihtoehtoisesti leipää, jossa oli olkisilppua.Hänen kertomuksistaan selviää kuinka ankarissa oloissa ihmisten oli elämänsä elettävä. Ei varmasti ollut harvinaista, että herkemmät menettivät mielensä hallinnan kuten sinun esi-isällesi on tapahtunut.
        Ei meillä ole mitään syytä halveksia tai vähätellä niitä ihmisiä, joiden työn tuloksena meillä nyt on yhä paremmat ja vakaammat olot.
        Kyllä siihen kehitykseen tarvittiin niin papiston, aateliston kuin työkansankin panos.

        Minunkin äitini (s. 1907) oli nuoruudessaan syönyt olkileipää ihan käytännön pakosta. Pettua sen verran, että ainakin maistanut.


    • Kuka on naiivi?

      Aloitusviestiin viitaten: naiivi on ihminen, joka ei halua tietää esi-isistään mitään.

      • Anonyymi

        Minusta on kiinnostavaa tietää mistä olemme tulleet sen jälkeen kun kehityimme apinoista homo sapiens lajiksi. Itsellä on monia vaikutteita DNA:ssa eripuolilta maailmaa mm. Inuiittiä? Sukupuussani on jo noin 5000 nimeä…en todellakaan hae mitään aatelista, mutta on kiva tietää mistä todella on kotoisin?


    • ei toki naivi

      Sukututkija on huomattavasti avarakatseisempimkuin ihminen, joka pelkää, että sukua tutkimalla löytyisi jotain salattavaa tietoa ja kieltää sukunsa tutkimisen.
      .
      Historia pyyhkii meiltä oikeuden arvostella, hävetä tai kauhistella. Ihmisen elämä on eletty, mitä tapahtui, se tapahtui, ja sukutukija kirjaa muistiin tietonsa.
      Ymmärtäväinen ja hienotunteinen sukutukija voi valita sanansa kun kirjaa asiat.

      Eletyt elämät ovat joka tapauksessa dokumenteissa, joten niitten kieltäminen on turhaa. Ei ole mitään syytä hävetä esipolvia, joilla ei olekaan suhteita muista maista tulleisiin aatelisiin eikä edes rikkaisiin maanomistajiin. Suurin osa suomalaisista on pientilallisia puurtajia, toisten palveluksessa olleita tai käsityöläisiä. Ei siinä mitään hävettävää ole eikä ole naiviutta, vaikka sukujuurensa tunteekin.
      Koulutus on saatu laajemmalti vasta 1800-luvulla. Verotuksen vuoksi Ruotsin kuningas aikanaan määräsi seurakunnat pitämään tarkkaa kirjanpitoa seurakuntalaisistaan, ja siksi Suomessa on erittäin korkealaatuinen kirkonkirja-arkisto 1680-luvulta saakka.
      Seurakuntalaisilta vaadittiin lukutaito ja Luteeruksen opin tiedot, joten väestö joutui kuitenkin opettelemman lukemista lukkareiden kouluissa. Edistyksestä merkittiin tieto kirkonkirjaan.

      Rupea vain tutkimaan sukuasi. Se on mielenkiintoinen harrastus.

    • Suvut kunniaan

      Juuri oikea kysymys.

      Olisko käynyt niin, että jos ihmiset eivät saa mitään itse tehtyä niin pitää
      osoittaa olevansa muuten vain parempi, esimerkiksi kuulumalla johonkin kuuluisaan sukuun.

      Sitten seuraava kysymys onkin, että jos on itse ollut saamaton ja voi osoittaa kuuluneensa vaikkapa aatelissukuun niin mistä suvun kuuluisuus johtuu?

      Voi olla, että on saatu 1600-luvun sodissa kunnostautumalla, esimerkiksi tuhoamalla maksimimäärä vihollisia tai suojelemalla kuninkaalllisia. Siitä on seurannut ilmainen veroton muutaman tuhannen tai kymmenentuhannen hehtaarin maaomaisuus ja erityisasema valtakunnan silloisilla syrjäkulmillä, Suomessa.

    • Tiedon haluinen

      Vastaus sinulle Naiiviuden huippu!
      Tunteakseen itsensä ja oppiakseen ymmärtämään itseään, täytyisi tuntea taustansa.

    • HEH.HEH&HUU

      Naiiviuden huipulle.... Sunkin suvustasi varmaankin löytyy kytköksiä "säätyläis"-sukuihin. kun mennään taaksepäin....Me suomalaiset ollaan sen verran pieni "kylällinen" kansaa.

    • 30 vuotta hurahtanut

      Ei ole naiiviuden huippu, vaan käytännön syistä kannattaa etsiä säätyläisiä koska niistä löytyy enemmän tietoa varhaisemmiltakin ajoilta. Jos kirkkoherran sukua sattuu löytymään, pääsee tosi pitkälle ajassa taaksepäin koska tulivat usein Ruotsin puolelta säätyläissuvuista ja sitä kautta länsi-Euroopastakin. Toivat Suomeen kristinuskon Turun kautta. Itse löysin juuri sinne sukupolvien polut. Silti olen yhtä ylpeä suomalaisista talonpoikaissukujuuristani Suomessa, syvällä historiasssa ja odotan innolla kirkonkirjojen loppuun digitointia koko Suomessa aina keskiajalle asti jos mahdollista. Tunnen olevani erityisesti suomalainen ja eurooppalainenkin. Ja tiedän miten esi-isäni elivät! Kertakaikkiaan ihastuttava harrastus! Revi siitä!

      • Anonyymi

        Mitenkäs nämä tulevat sukupolvet tutkivat sukupuutaan, kun useimpien isät ovat poimittu kylmästä typpipöntöstä?


    • Anonyymi

      Satuin löytämään sukututkimuksen joka oli jännää luettavaa.
      Esi-isä on s. 1682 nimi Hindrich ...... eli nykyinen sukunimemme saksalaisena versiona.
      "Eli paikassa X ja kuoli vanhuuttaan 88 vuotiaana. Haudattu kirkon alle."
      Sitten papin tekemä selvitys ruotsiksi ja alla osaajan tekemä suomennus:
      "Nykyisin pitäjän vanhin, ollut sitä ennen talonpoikien kyvykkäin/varakkain. Ollut sekä ulkonäöltään että käytökseltään varsin rehellinen."
      Suvussa on ollut senaatin jäseniä ja siperiaan siirrettyjä murhamiehin ja kaikkea siltä väliltä.
      Kyllä tuollaiset juuret on ihan kiva löytää. Kiitos tästä sukututkija X:lle

      • Anonyymi

        Joo. Minäkin löysin esi-isäni, papin, joka teki lapsen kulkunaiselle. Lapsen löysi papin äiti pappilan navetan karsinasta kuolleena. Asiaa tutkittiin, tuomarina oli esi-isäni ja mukana oli nimismieskin, esi-isäni, joka ryyppäsi ja rellesti yhdessä tuon papin kanssa. Kaikki esivanhempiani (tiettävästi ei tuo lapsen äiti). Kaikki löytyy Suomen vanhimmasta suomeksi kirjoitetusta käräjäpöytäkirjasta.
        Löytyy toinenkin pappi. Taisi mennä ehtoollisviinit suihin eikä turpiin, kun sai 1700 -luvun alussa potkut Pajalan papin virasta muutaman vuoden siellä Könkään ruukilla oltuaan. Myöhemmin sakotettiin Iin käräjillä, koska oli ollut edellisillä käräjillä juovuksissa.
        Kaksi etäsukulaista on toimitettu Siperiaan; jälkiä ei ole sieltä löytynyt, tosin en ole juuri tutkinutkaan kun en osaa enkä viitsi. Matka tehtiin kävellen kahleissa ja kesti noin vuoden. Toinen näistä murhasi ja ryösti veljensä Kittilän erämaissa, toinen puukotti naapurinsa tappelussa.
        Näitähän riittää nykyajaltakin. Serkkujakin istunut linnassa rötöksistä. Yhden ampui paras ryyppykaverinsa metrin päästä haulikolla. Ja yksi suvun musta lammas alkoi poliisiksi häpeksi meille muille.
        Etäsukulainen kansakoulussa aina hyökkäsi kimppuuni ilman syytä, mutta pärjäsin itse kun olin pari vuotta vanhempi. Teki sitten elämäntyönsä poliisina, että sai riehua joutumatta vastuuseen mistään.
        Näistäkään ei kukaan mitään tietäisi jos ei joku kasaisi asioita. Ei ole minullakaan muuta kuin nimet ja joskus ammatit ja suurimmat rikokset paperilla. Ei vain riitä aika kaikkeen. Henkilöitä vasta 80 tuhatta, ja kaikki yhä pahasti kesken.


    • Anonyymi

      Ei suinkaan pääosa sukututkijoiksi itseään kutsuvista tutki omia esipolviaan, vaan kaikkia muita. Esimerkiksi naapureita ja puolison sukulaisia ja lasten mahdollisia kumppaneita. Kyse on ns. "sosiaalipornosta". Ihmisen aika alhaisista eloonjäämiseen liittyvistä vieteistä.

      • Anonyymi

        Mahtaa sinunkin esipolvista löytyä melkoisia roistoja kun noin kovasti pelkäät?


      • Anonyymi

        Tämä on totta. Sukututkimuksen varjolla tutkitaan elossa olevia. Etsitään höyniä,jotka kyselevät kaikenlaista ja ajan myötä se tuntuu höynästä ihan järkevältä. Pyrkimyksenä kartoittaa yksinäisiä,joilta viedään omaisuus. Espoolainen naissukututkija lähettää höynälle tekstiviestejä,mitä pitää kysyä.


    • Anonyymi

      Ei, kyllä yksi J.V. riittää näihin piireihin.

    • Anonyymi

      Rikos poliisi

    • Anonyymi

      Paljo maksaa? Taisin joskus vilkaista, mutta en kai viitsinyt maksaa. Ei mulla tosin ole juuri sukulaisten tietojakaan, edes adoptioäidin ja -isän, kun laki kieltää niitä näkymästä mulle (kun ne on kuollut, tai en tiedä mikä laki milloinkin voimassa).

      • Anonyymi

        Paljonko itse ottaisit tunnilta? Ja tunnissa ei juuri mitään löydy, harvoi päivässäkään. Ja jos ja kun joudut tilaamaan virkatodistuksia, niin se se vasta maksaakin jos on enemmän porukkaa, mistä pitää tietoa saada. Itse ei enää saa tutkia kirkonkirjojen mikrofilmejä kirkkoherranvirastoissa. On RAHA sielläkin jumalana nykyään.
        Kyllä ne tiedot saisi näistä adoptiojutuistakin, mutta ei enää ilmaiseksi. Eläömme yhä salatummassa poliisivaltiossa. Ruotsissa muuten on kaikkien täysi-ikäisten tiedot netissä osoitetta, talon rappua, kerrosta ja huoneiston numeroa myöten. Ja ketä muita asuu samassa huoneistossa. Myös se, että onko moottoriajoneuvoja tai koiria ja jos, niin merkki ja vuosimalli. Täällä kaikki on kiellettyä ja jos ei vielä ole, niin kielletäänkuitenkin. Poliisivaltio on poliisvaltio, ei siitä eroon päästä. Suomen Poliitikko ja Virkamies onkin maailmanmestari alallaan eli kyykytyksessä!


    • Anonyymi

      Rikos poliisille jos luvattomasti tutkitaan esivanhempua

      • Anonyymi

        Teepäs rikosilmoitus niin kuulet kunnon naurunrähäkän! Eihän ne tutki muitakaan rikoksia paitsi jos sanot jotain mitä voitaisiin tulkita poliitikon tai Matun halventamiseksi. Ja meslukuisesti osallistuvat Pervojen mielenosoituksiin: niistä EI tingitä!


    • Anonyymi

      Kikkeli

    • Anonyymi

      Rikos poliisi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      79
      1947
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      19
      1733
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1594
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1336
    5. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1252
    6. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1244
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1226
    8. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      45
      1203
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1202
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1181
    Aihe