Omaehtoinen opiskelija

Kaikki päin mäntyä

Hei!

Eräs tuttuni oli työvoimapoliittisessa koulutuksessa, mutta joutui koulutuksen loppupuolella sairauslomalle ja näyttö jäi suorittamatta koulutuksen puitteissa. Koulutus on jo nyt siis loppunut. Hän suorittaa sen kyllä, mutta näin kesällä lomien pyöriessä sen suoritus menee syksyyn. Ja nyt sitten työkkärissä on sanottu, koska tuttavani on omaehtoinen opiskelija , niin häneltä otetaan kokonaan työmarkkinatuki pois ja samoin lähtee myös yleinen asumistuki samoin perustein eli koska on opiskelija. Ja kaikki tuo, koska näyttö on vielä suorittamatta. Käytännössähän hän ei opiskele yhtään mitään. Työnsaanti ei ole mitenkään varmaa. Siis miten ihmeessä näin voidaan toimia? Eikö tuollaisissa tapauksissa olisi sen maalaisjärjen käyttö suotavaa? Eikö työkkärissä ollenkaan ajatella sitä, miten tämä henkilö tulee toimeen sen ajan, kun rahaa ei tule mistään? Sossustako? Joo, mutta hän saa vielä kerran viimeiset suuret summat kelalta huomenna ja se luetaan ensi kuun (heinäkuu) tuloksi, joten sieltä ei mitään tipahda vähään aikaan. Kyllä tässä on typreyys huipussaan. Henkilö voi kyllä tehdä työkkärille ns. vastalauseen tai mikä sen nyt onkaan viralliselta nimeltään eli hän ilmoittaa työkkäriin, että hän jättää näytön suorittamatta. Mutta, näin kesälomien alkaessa senkin käsittely on vasta parin kuukauden kuluttua. Voi hittolainen...kuka tällaisesta toiminnasta on vastuusta????

2

815

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 50 v

      Joku pitäisi tosiaan saada vastuuseen näistä!!!
      Eihän ne näytä nykyään ollenkaan huolehtivan siitä, miten joku tulee toimeen. Heidän mielestään sitten ilmeisesti sossu auttaa ja sysäävät kaiken vastuun sinne taholle.
      (näitä asioita on sitten moni sossun virkailija päivitellyt, että kuinka näiden tukien kanssa toimitaan näin joustamattomasti).

      Itsekin olen saanut todella törkeää kohtelua työkkärin taholta viimeaikoina.
      Pääasiallisin intressi siellä näyttääkin olevan nykyään vallankäyttö ja ilmeisesti nauttivat tästä oikein runsain mitoin.
      Tuntuu siltä, että siellä lopulta viis veisataan ihmisten työllistymisestä ja pärjäämisestä ihan oikeasti. Asiakas ajetaan usein niin ahtaalle, että työllistymisen/opiskelun onnistuminen onkin mahdotonta. Työkkärin pitäisi auttaa siinä, mutta usein tuntuu siltä, että toiminnalla onkin ihan päinvastainen tarkoitus.
      Otetaan ensin tuet pois moneksi kuukaudeksi jonkun ihme lakipykälän nojalla, joka ei tunnu ollenkaan oikeudenmukaiselta ja sitten ihmetellään, kun ihminen ei pysty rahanpuutteessa ja ympäriveloissaan enää menemäänkään heidän järjestämäänsä koulutukseen yms. jatkossa, eikä minnekään muuannekaan.
      Moni ei pysty hankkimaan enää esim. ajoneuvoa/julkisen liikenteen sarjalippua, jolla pääsisi sinne töihin ja koulutukseen. Jos työttömällä onkin ollut jokin halpa auton kottero, se on jouduttu ehkä myymään tällaisen "kurinpitotoimenpiteen" yhteydessä ja usein uhkaa mennä jo asuntokin alta. Siinä moni syrjäytyy pian melko pahasti.
      Tätä he eivät siellä näköjään yritäkään estää, päinvastoin.

      Ovathan nämä samat lakipykälät olleet jo pitkän aikaa olemassa, mutta olen ollut kyllä huomaavinani, että aikoinaan oli mukana, ihme ja kyllä, myös sellaisia virkailijoita, jotka tarpeen tullen joustivat, ainakin omalla kohdallani.
      Onkohan sinne tullut nyt jokin virkaintoinen uusi sukupolvi, siltä ainakin tuntuu.
      Vanhemmista virkailijoista saattaa vielä löytyä inhimillisiä piirteitä, mutta tuntuvat olevan katoava luonnonvara. Nuoremman polven edustajissa on taas ollut lähes pääsaääntöisesti sellaisia, että huh, huh...

      Tämän on huomannut kyllä muuallakin. Joidenkin ammattikuntien edustajissa on vanhan ja nuoren työntekijän kohdalla ero kuin yöllä ja päivällä. Vanhemmilla on useinmiten vielä maalaisjärkeä ja he osaavat joustaa ja järjestellä asioita tilanteen mukaan, mutta nuoret hiljattain alalle tulleet osaavat olla usein aivan hillittömiä pedantteja tiukkapipoja.
      En nyt halua yleistää, mutta tämän olen vaan huomannut vuosien varrella.

      Työkkärin pinnat ovat kyllä ropisseet alaspäin aika vauhdilla viimevuosina. Oma kokemukseni on, että Kelasta on alkanut saada paljon inhimillisempää ja parempaa palvelua, vaikka sitäkin on jossain vaiheessa parjattu, mutta itselläni on ollut viimeaikoina sieltä vain hyviä kokemuksia, toisin kuin työkkäristä.

      • hihda

        Täysin päinvastainen kokemus tuosta ikäasiasta ...

        Yleensä vanhemmat virkailijat ovat - ainakin nykyisin ja ainakin nuoremmille asiakkaille - todella nuivia ja tympeitä, mutta nuorista saattaa löytyä joku inhimillinenkin. Ehkä vanhemmat virrkailijat sitten palvelevat vanhempia asiakkaita paremmin ja päinvastoin.

        Mutta kyykyttämishalu ja vallan hattuun nouseminen ei aina ole iästä kiinni, vaan huonoja ja hyviä virkailijoita on niin nuorissa kuin vanhoissakin.
        Moni tympeä virkailija tuskin pärjäisi päivääkään sellaisella asiakaspalvelualalla, jossa oikeasti pitää palvella ja kunnioittaa asiakkaita, vaan samanlaisella käytöksellä valituksia satelisi ja mahdollisesti potkutkin tulisivat alta aikayksikön.

        Kelassa vedotaan yleensä aika jämptisti lakiin, vaikka poikkeus vahvistaakin säännön, mutta työkkärin virkailijoilla tuntuu olevan aivan liikaa omaa päätösvaltaa, jota sitten käytetään turhan usein asiakkaan kannalta mahdollisimman negatiivisesti ja ns. pärstäkertoimen mukaan, joten vika on oikeastaan koko järjestelmässä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1498
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1032
    3. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      39
      773
    4. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      771
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      700
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      37
      666
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe