Karenssi&työskentely&ansiosidonnainen pv-raha

utelias tietämään

Hei. Syksyllä saan 3kk:n karenssin koska sanoudun irti vakityöstäni, eikä uutta työtä ole näköpiirissä. Täytän työssäolo- ja jäsenyysehdot. Olen ollut 8 vuotta kokoaika työssä, bruttopalkka 2000€/kk. En ole aiemmin ollut työttömänä ja 500 päivää on siis täynnä.

Nyt kysyisin seuraavaa.

Jos työskentelen joko osan tai koko karenssin ajan ja saan palkkaa joka on pienempi kuin mitä sain entisestä työstäni (eli alle 2000€/kk) niin onko näillä karenssin aikaisilla tuloilla minkäänlaista vaikutusta ansiopäivärahan suuruuteen ? Tässä tilanteessa vielä olettamana se että karenssin jälkeen työt loppuu ja tipahdan heti ansiosidonnaiselle päivärahalle. Kiitoksia jo etukäteen vastauksista !

3

127

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tyottomyyskassat

      Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

      Ansiosidonnaisen päivärahan määrä lasketaan työttömyyttä edeltävän, vähintään työssäoloehdon täyttävän ajan vakiintuneesta palkasta. 34 palkallisen viikon palkkatiedot otetaan laskentaan mukaan siitä päivästä taaksepäin, josta alkaen ryhdyt hakemaan päivärahaa. Jos siis haet päivärahaa heti vakityösi päätyttyä, päivärahan määrä lasketaan tämän työsuhteen viimeisimmän 34 viikon keskiansioiden mukaan. Jos taas haet päivärahaa vasta karenssin jälkeen, laskentaan otetaan myös sen työsuhteen palkka, joka sinulla on ollut karenssin aikana.

      Ystävällisin terveisin,

      Tiina työttömyyskassasta

    • emilia11

      Työskentelin samalla työnantajalla päihdeohjaajana liki 8 vuotta, viimeisen vuoden tein 3-vuorotyötä, mutta yövuorot kävivät keski-ikäiselle vuorotyöhön tottumattomalle raskaaksi. Hakeuduin sitten päihdeohjaajaksi erääseen kuntoutuskotiin, jossa olen nyt ollut puolitoista kk, mutta en tiennyt, että joudun työskentelemään keittiössä, siivoamaan ja tekemään ruokaostoksia enemmän kuin tekemään sitä työtä, johon minulla on ammattitaitoa. Jos nyt sanoudun irti ja jään työttömäksi, niin tuleeko minulle automaattisesti 90 päivän karenssi?

    • Zäkistän

      Ei kannata irtisanoutua. Jos sun työnantaja maksaa sulle sitä palkkaa vähintään mitä sun alan TES edelllyttää, eikä palkanmaksussa tai työturvallisuudessa ole todistettavia virheitä, et voi välttää karenssia.

      Ensin määrätään 90 päivää karenssi, sitten pitää odottaa 4 viikkoa eka hakemuksen täyttämistä ja että sen voi lähettää. Eka hakemuksesta vähennetään vielä omavastuu. Joten liki 5kk rahat pitää olla jemmattuna ylimääräisenä, jos meinaa karenssista selvitä ilman konkurssia.

      Voi olla ehkä pieni mahdollisuus välttää karenssi, jos sun työtehtävät selvästi ja dokumentoidusti poikkeaa siitä mitä sä olet työsopimuksessa allekirjoittanut. Tarkista siis sun työsoppari ja katso että täsmääkö se työtehtäviin.

      Etsi siis uutta työpaikkaa ja vaihda siihen tuosta toisesta paikasta, niin ei tarvi miettiä karensseja eikä kita rahapulassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1295
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1217
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1135
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      53
      828
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      741
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      671
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      659
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    Aihe