Järjetön painonnousu!

rv 31 menossa

Kolmas lapsi. Joka raskaudessa alkanu ahdistaa tämä selittämättömän älytön painonnousu. Nyt 13kg ja viikkoja 30 3. En vaan tajua mistä se paino tulee. Tässä raskaudessa, jossa mulla kaikkein fiksuin ruokavalio, on painonnousu ollut vieläpä kaikkein rajuinta. Sitä vaan tulee ja tulee ja tulee, 600-800g viikkotahtia.

BMI ennen raskautta 20, siro olen mutta lopen kyllästynyt kuulemaan että "kun se lähtöBMIkin on niin vähän ja blaablaablaa niin ei tässä mitään.." Haluaisin tietää MISTÄ tämä johtuu. Tuntuu ettei se ole mun hallittavissa kertakaikkiaan. Pitäis nälkäkuurilla olla ja sittenkin varmasti puskis painoa.

En ole huolissani sinällään, mua vaan ahdistaa kun en tiedä mikä aiheuttaa niin suurta painonnousua. Pakostaki ajattelee missä se juju on. Kun en ole paha herkuttelijakaan. Ja verensokeritki oli hurjan matalat. Aina ne kilot on pois lähteneet, synnytyksen jälkeen on ollut tosi löllö olo mutta nopeasti saavutettu sitten timmimpi kunto. Tietääkö joku mikä voisi aiheuttaa runsaan painonnousun raskausaikana? Voisiko olla jotain hormonaalista tai perittyä? Aikaisemmissa raskauksissa painoa tuli 20kg.

14

6706

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • j3333

      Painonnousu luonnollisesti vaihtelee kaikilla tulevilla äideillä. Joillekin tulee huimasti lisäkiloja, joillekin ei sitten melkein yhtään. En sinuna stressaisi turhaan asiasta, kun raskauden jälkeen kilot saat kuitenkin helpommin karistettua. Itsekään en viitsi turhaan stressata painonnoususta, vaikka alkuraskauden aikanakin nousi niin monta kiloa.. vaikka oksensinkin hurjasti. Odotan mielenkiinnolla mikä on minun lopullinen paino. Taitaa olla ne hormonit syynä, mikäs muukaan kun ei taida ruokavaliollakaan olla mitään vaikutusta, mitä sitten syökään. Vaikka kuinka terveellisesti yrittäisi syödä niin silti paino vain nousee. Ja muista että kyllä ne rinnatkin ja maha painaa jonkin verran :-) Eli ihan normaalia painon kerääntyminen.

    • nupsu84

      En minäkään moisesta ressais.. Sulla kuitenkin on kaksi kokemusta jo aiemmin, ja tiedät että pääset kiloista eroon. Pääasiahan on, että sokrut ja muut arvot sulla on ok, eili minkään ei pitäis vauvaa ylisuureksi kasvattaa..
      Yksilöllistä se on, turvottelut tai jotain. Väliäkö sillä mistä se tulee ja sun ja vauvan vointi on ok. Ja mun korviin toi 20 kg ei oo paljoakaan. Sitte ku lähennellään 30 kg ni on jo aika tahti. Itse lihoin 18 kg raskaudessa ja muutaman kilon oon itselläni pitäny siitä ajasta...
      Tiedät, että syöt terveellisesti ja pidät itsestäsi huolta. Anna luonnon hoitaa loput. Kaikkeen ei voi vaikuttaa eikä sitä näin ollen kannate murehtiakaan!

    • täällä on kans hurjaa painonnousua tiedossa, viikkoja reilu 32. yht äkkiä nous yli kilon per viikko -> siitä sitte sokerirasitukseen. myöhemmin tuli pää kipeäksi, soitin neuvolaan ettei oo vaan raskausmyrkytystä, no ei onneksi ollut. mutta kuulemma vauva oli ottanut nyt vaan jonku kasvu pyrähdyksen/nestettä tullut enemmän kroppaan..

      alkuraskaudesta tuli painoa vain 100 g per viikko(joskus pysyi samana) ja myöhemmin 500 g. nyt samalla kertaa kun kävin tarkistuttaan raskausmyrkytyksen poisluettavaksi nii viikolle oli tullut reilu 800 g. pahin nousu viikolle on ollut 1.1 kg.

      joten täällä yks kans kauhistelee painon nousua.

    • yökköperhonen

      Siis jos sulla on normisti BMI 20, niin ei se mikään ihme ole, jos siihen tulee raskausaikana tuo 13 kiloa painoa ja enemmänkin. Tosin se on tietysti niin yksilöllistä, mutta olen kuullut, että hoikemmille saattaa raskaus tuoda enemmän kuin jo valmiiksi tuhdimmassa kunnossa oleville. Ja tommonen 12 kiloahan on ihan normimäärä. Sitä paitsi siitä painosta kertyy 25% ekan kolmanneksen aikana, 50% toisen kolmanneksen aikana - ja sit se kertyminen taas saattaa hidastua eli lopussa kertyy sit vaan sen 25% taas. Eli se voi olla hidastumaan päin nyt. Mutta tietysti taas hyvin yksilöllistä, turvotuksen määrä jne. vaikuttaa.

      Mutta mistä se kertyy, niin lapsi n. 3 kg, rintoihin n. 0,5 - 1 kg, kohtu painaa n. 1 kg, istukka vissiinkin parisataa grammaa ainakin, lisääntynyt verimäärä n. 2 kg, paljonkohan se lapsivesi taas painoikaan? Ja sitten vielä jokunen kilo turvotusta. Ja sit se jokunen kilo vararasvaa. Mä nyt heitin sitten nuo aika lailla lonkalta, kun en muista aivan tarkasti niitä, mitä lukee eri oppaissa - googleta vaikka tuota kertymistä, niin huomaat, että ei se varsinainen läskimäärä itse asiassa lisäännyt kuin jokusen kilon vaan. Joku 9 kiloa tulee ihan vaan noista normihommeleistakin - ja tapauksesta riippuen voi olla enemmänkin. Ja monet lapsetkin painaa enemmän kuin ton 3 kg (no ei tietysti vielä rv 31:lla).

      Mutta älä nyt tosiaan stressaa. Ei sulle siitä ole mitään hyötyä ainakaan.

    • mamitsuu

      Täällä olisi kohtalo toveri, ekasta paino nousi joku 30 kiloa. Ja nyt toista odotan RV 23 ja painoa tullut jo huimat 13 kiloa. En ole syönyt normaalia enempää, enkä herkuttele karkeilla, kekseillä tai vs. Ja kumminkin liikun päivittäin töissä ja kotonakin tulee tehtyä lumitöitä ja muuta vs.
      Toisille vaan tulee painoa raskauden aikana painoa. Inhottavaa mennä neuvolaan, kun tietää että valitetaan painon noususta ;(
      Ainakin ekasta sain kaikki kilot nopeasti pois, 17kiloa jäi jo sairaalaan. Vauva painoi 4.5 kg ja istukkakin huimat 1.5kg´ muut..

    • .............

      Sehän on niin yksilöllistä. Sama asiahan on myös ei-raskaana ollessa. Toisille sitä painoa vain tulee helpommin kuin toisille.

    • laiha äiti

      Yksilöllistä.
      Itse olen saanut painoa ENNEN raskautta muutaman kilon, odotusaikana tullut jokaisesta vain muutama kilo ja imetys vienyt sen 10kg, jokaisesta.
      Toiset lihoo, toiset laihtuu.
      Muistakaa: Imetys laihduttaa, yksi ainut leipä päivässä RIITTÄÄ maidon eritykseen! Elikkäs ei sitä viittä ateriaa tarvii vetää perunoiden kera... Ja paino putoaa.
      Itsellä suht pieni ruokavalio imetyksen aikana, lapset kasvanut ja itellä aina itsetunto kohentunut.
      Olen siis nytkin normaalipainoinen ellen laihakin..

    • Miina I

      Jos on ollut alipainoinen alkaessaan odottaa, niin painoa tulee enemmän. Minullekin tuli kerran 13 kg painoa lisää. Lähtöpaino oli 55 kg.Olen 175cm pitkä.

      Kerran taas paino laski odotusaikana, eli ei tullut yhtään painoa lisää vaikka vauva oli syntyessään nelikiloinen. Olin ylipainoinen, kun aloin odottaa. Laihduin sitten odotusaikana, vaikka mielestäni söin hyvin. Olin silloin sellaisessa työssä, että jouduin kävelemään noin 10 kilometriä päivittäin.

    • Samoja ajatuksia

      Hei

      mulla BMI ennen raskautta 19 ja nyt rv 27 ja risat. Painoa tullut yhteensä vajaa kolme kiloa, mutta tuo kilomäärä on tullut viime kuukauden aikana. Mulla puolestaan oli sokerit koholla, joten joudun siihen rasitustestiin. Olen kyllä liikkunut huomattavasti vähemmän kuin ennen selkäkivuista johtuen, ehkä sekin voinee vaikuttaa noihin sokeriarvoihin ja painonnousuun. Mutta kohtalotoveri olen siinä mielessä, että mietityttää, mitä tässä vielä painon suhteen tapahtuu. Tosin aion nyt lenkkeillä jotenkin joka päivä ja syödä ns. "hiilihydraattitietoisesti". Mutta ymmärrän tuon, kun sanoit, että tuntuu, ettei ole hallittavissa.Kyllä kai sitä jonkun selityksen haluaa löytää.Tsemppiä, onneksi tämä on väliaikaista.

      • kommentti tähän

        Hei. Täytyy sen verran kommentoida, että vajaa kolme kiloa kuukaudessa ei kuulosta mitenkään huolestuttavalta, varsinkin kun sinulla on ollut noin alhainen painoindeksi ennen raskautta, eikä kiloja ole tullut tuohon muuten mennessä yhtään. Päinvastoin, hyvä että nyt sentään tulee. Olet sitä paitsi sellaisilla viikoilla, että olisi sitä painoa tuohon mennessä saanut tulla jo paljon enemmänkin. Vaikka painoa tulisi sinulle kilo viikossa koko loppuraskauden, olisi kokonaispainonnoususi noin 16 kiloa raskauden aikana, mikä tuolla painoindeksillä olisi täysin normaalia. Kai ymmärrät, että painon todella kuuluu nousta raskausaikana? Se ei ole mitään lihomista, vaan jo vauva, istukka, lapsivesi, lisääntynyt verimäärä ynnä muu painavat sen 6-8 kiloa.


      • Yks hidasnousuinen
        kommentti tähän kirjoitti:

        Hei. Täytyy sen verran kommentoida, että vajaa kolme kiloa kuukaudessa ei kuulosta mitenkään huolestuttavalta, varsinkin kun sinulla on ollut noin alhainen painoindeksi ennen raskautta, eikä kiloja ole tullut tuohon muuten mennessä yhtään. Päinvastoin, hyvä että nyt sentään tulee. Olet sitä paitsi sellaisilla viikoilla, että olisi sitä painoa tuohon mennessä saanut tulla jo paljon enemmänkin. Vaikka painoa tulisi sinulle kilo viikossa koko loppuraskauden, olisi kokonaispainonnoususi noin 16 kiloa raskauden aikana, mikä tuolla painoindeksillä olisi täysin normaalia. Kai ymmärrät, että painon todella kuuluu nousta raskausaikana? Se ei ole mitään lihomista, vaan jo vauva, istukka, lapsivesi, lisääntynyt verimäärä ynnä muu painavat sen 6-8 kiloa.

        Et nyt oikein ymmärtänyt, tuossa oli kyse päin vastaisesta ihmetyksestä että miten paino oikein nousee käytännössä kun se ei hänellä nouse riittävästi ja toisilla nousee liikaa.
        Heti tarvitse alkaa syyllistämään etteikö kukaan ymmärtäisi että sen kuuluukin nousta. Ja neuvolat kun ei osaa tähänkään juuri mitään sanoa kuin että ok se on näinkin, no mitäs jos edes pääsisi ultraan kahden vakiokerran välissä että onko se kehitys normaalia vai ei.. Sydän äänet vielä sitä takaa. Todella avutonta.


    • sokeri3

      Heippa, kommentoisin, vaikka on hirveän vanha ketju. Jos on sokerit koholla ja pieni painonnousu olisin pikemminkin huolissani siitä, että saako kroppa tarpeeksi energiaa ruuasta. Jos verensokerit laskee, kun syö liian vähän, kroppa alkaa polttaa maksan rasvoja, joista verensokeri saattaa piikata huippulukemiin. Mulle kävi näin, kun en saanut syötyä kunnolla. Oli paastoarvo ainoastaan koholla, kun ei tullut iltasyömisestä mitään. Kun sitten aloin syödä illalla kunnolla, paastoarvokin saatiin kuriin. Parempi olo tuli heti, vaikka kyllä niitä raskauskilojakin alkoi sitten kertyä enemmän. Se on pienempi paha kuin jos sikiö saa jatkuvia sokeripiikkejä äidin syödessä huonosti tai epäterveellisesti. Ensin keskittyisin tasapainottamaan ruokavalion oikein ja katsomaan, että todella tulee syötyä tarpeeksi. Tässä sokeriseurannassa ei olla otettu huomioon, että jotkut eivät saa syötyä tarpeeksi. Aina valitetaan vaan siitä, että syödään liikaa.

    • ne hormonit

      Minä veikkaisin hormoneja. Hormonitoiminta ei ole yksistään progesteronia ja hCG:tä vaan luulisin, että omaa osaansa näyttelevät raskaudenkin aikana kortisoli ja kilpirauhashormoni ja adrenaliini. Jos raskaus on elimistölle stressaava, niin luulisi kortisolitasojenkin nousevan, mikä edesauttaa painonnousua. Huono nukkuminen raskausaikana (itse en juurikaan kykene nukkumaan kun kaikki asennot tuntuvat mahdottoman huonoilta) lisää kortisolia. Hormonit vaikuttavat aineenvaihdunnan nopeuteen ja sitä kautta painoon. Lisäksi liikkuminen hidastuu (ainakin minulla, en tiedä muista) ja lihasmassan väheneminen johtaa hidastuneeseen aineenvaihduntaan. Itsekään en oikein tiedä, miten estäisin painonnousua. En jaksa kovin paljon liikkua tämän vatsan kanssa. Yritän syödä kohtuudella...ja olen lisännyt joka äiväiseen ruokavalioon pari kuorellista luomuomenaa, koska omena on hyvä "laihdutusruoka" ja tukee elimistön immuniteettia.

    • werqewr

      Mulla myös kolmas raskaus ja rv 31 tulee huomenna täyteen, painoa tullut nyt 8kg, aiemmissa raskauksissa tullut yht. 10-12 kg, joten veikkaisin samaa nytkin. BMI ennen raskautta tais olla 22.5 eli normaali. Käsittääkseni tuo painonnousu ón myös hyvin yksilöllistä, ei kaikilla tule samalla lailla turvotusta kuin toisilla. En ole itsekään pystynyt liikkumaan rv 20 jälkeen supistusten takia (nyt vielä alavatsa- ja alaselkäkivut). Herkkupäivän pidän kerran viikossa eli silloin ostan vaikka karkkipussin, muuten syön suht "normaalia kotiruokaa".

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1701
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1327
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1313
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1284
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1264
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe