Vinyyli / muovilattia

alliumaporrum

Lueskelin tuossa juttuja lattiamateriaaleista, ja monessakin paikassa on puhetta vinyylilattioista. Mikäs tuossa nyt on ero "perinteiseen" muovimattoon, vai onko siis kyseessä täysin sama asia?? Itse ainakin käsitän että vinyyli on muovia.

JOS nuo ovat eri asioita, onko noissa jotain oleellista eroa jos haluaa vetää vanhan muovimaton päälle uuden lattiapinnan?

31

23043

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vinyyli on PVC:tä

      Erona "perinteisiin" muovimattoihin, että vinyylimatot ovat kokonaan PVC-muovia ja niissä ei ole sellaisia pehmeitä pohjakerroksia kun "perinteisissä" muovimatoissa. Vinyylit ovat sen verran jäykkää ja painavaa tavaraa, että ne ovat hieman laminaattilautoja pienempinä laattoina, jotka joko liimataan alustaan tai hieman paksummissa on lukkopontti.

    • Kiitokset vastauksesta! Pari tarkentavaa kysymystä vielä:

      - Jos vinyyli on PVC:tä, mitäs nuo "perinteiset" muovimatot sitten ovat?
      - Onko noissa käytön (esim. kestävyys, puhdistettavuus, mukavuus, äänenvaimennus) kannalta jotain selkeitä eroja, eli vinyyli vs. muovimatto? Eli kumpi parempi, ja miksi?
      - Mites sitten vinyylissä tuo pontti vs. liimattava, onko suurta eroa käytön kannalta? Asennuksen suhteen käsittääkseni molemmat ovat itse tehtävissä.

      • Pinta PVC:tä

        Vanhoissa perinteisissä muovimatoissa pintakerros on PVC:tä ja pohjana jotain pehmeää ja kevyempää. Onhan vinyyleitä ollut aikaisemminkin, mutta kallimpina niitä ei jurikaan asennettu asuintiloihin. Puhtaanapito on suuremman työn takana kuin lautaparketeissa tai laminaateissa. Liimattavat vinyylit kannattaa asennuttaa ammattilaisilla, jos sellaista alkaa mieli tekemään. Vanhat matot ehdottomasti pois alta ja hyvät pohjatyöt. Vinyylin läpi peilaa pienet epätasaisuudet. Emissiot kannattaa selvittää etukäteen.


      • Oho meni
        Pinta PVC:tä kirjoitti:

        Vanhoissa perinteisissä muovimatoissa pintakerros on PVC:tä ja pohjana jotain pehmeää ja kevyempää. Onhan vinyyleitä ollut aikaisemminkin, mutta kallimpina niitä ei jurikaan asennettu asuintiloihin. Puhtaanapito on suuremman työn takana kuin lautaparketeissa tai laminaateissa. Liimattavat vinyylit kannattaa asennuttaa ammattilaisilla, jos sellaista alkaa mieli tekemään. Vanhat matot ehdottomasti pois alta ja hyvät pohjatyöt. Vinyylin läpi peilaa pienet epätasaisuudet. Emissiot kannattaa selvittää etukäteen.

        Miten niin puhtaanapito suuremman työn takana ? Vinyylin käyttö on kaikkein vaivattominta.


      • Anonyymi
        Oho meni kirjoitti:

        Miten niin puhtaanapito suuremman työn takana ? Vinyylin käyttö on kaikkein vaivattominta.

        PVC hajoaa auringon valossa ja vapautuu klooria! Ei siis sovellu rakennusten ulkopintaan.


    • "Liimattavat vinyylit kannattaa asennuttaa ammattilaisilla, jos sellaista alkaa mieli tekemään. Vanhat matot ehdottomasti pois alta ja hyvät pohjatyöt".

      Miksi näin? Käsitin että noita liimattavia myydään nimenomaan siihen tarkoitukseen että ne on helppo itse läiskiä olemassa olevan lattian päälle..?

    • kontaktiliima

      Vinyyli liimataan "konulla" kauttaaltaan kiinni alustaan.Niitä on eri laatuisia. Esim. 0.5 kalvolla ja miillisellä. Hienoja kuoseja, Ei äkkiseltään erota puusta. Eri kokoisia lautoja ja laattoja. Asennetaan runsaasti julkisiin tiloihin, kestävyytensä vuoksi. Voit rakentaa kuvioita yms. Käy nyt ihmeessä jossain asiantuntijalla katsomassa ja kyselemässä.

    • En edes tiedä mitä tuo "konu" on, mutta tarkoitin siis tällaisia itseliimautuvia:

      https://www.netrauta.fi/portal/sisustaminen/vinyylilattiat/vinyylilattia_easyfloor__itseliimautuva__tammilankku

      http://www.gerflor.fi/lattiat-kotiisi/tuotesivu/senso-rustic,135.html

      Kyseessä siis tosiaan remonttikohde, johon pitäisi saada suht helpolla & järkevällä hinnalla mukavamman näköinen lattia nykyisen muovimaton sijaan/päälle. Onko kellään kokemusta näistä; onko tosiaan helppo "kenen vaan" asentaa, ja toimiiko noin muuten pidemmän päälle?

      • konu

        on kontaktiliimaa. Älä usko, jos joku sanoo, että voit liimata uudet vinyylit vanhan muovimaton päälle. Eikä muutenkaan ole tee-se-itse-juttu.


    • Ok, kiitos selvennyksestä.

      Voitko vielä hieman tarkentaa; miksi ei kannata tehdä noin? Mitä ongelmia tuo vanhan päälle liimaaminen voi aiheuttaa? Ja mikä tuossa itseliimautuvan asentamisessa on niin vaikeaa ettei kannata itse yrittää? Ainakin ponttilaminaatin asentaminen tuntui olevan vallan simppeliä puuhaa, noin yhden kerran kokemuksella.

      Pahoittelut kun näin "jankkaan", mutta kun ei asiaa itse ymmärrä on parempi kysellä tyhmiä kuin maksaa oppirahoja...

    • hiaseyksikkö

      No, koskaan ei voi tietää miten ne reagoivat toisiinsa.Toinen voi elää enemmän tai vähemmän lämmön ja kylmän vaikutuksesta.Mitä sitten tapahtuu, on herran huomassa. En tiedä ottaako tarrasi kiinni muovimattoon ja pysyykö, kuinka kauan. Entä jos keskelle lattiaasi nousee ensi kesän helteillä kupla, päänkokoinen? Puukolla halki ja lisää konua, nyt myös sen muovimaton alle. Ja piano painoksi, kunnes ottaa kiinni. Kirjoitatko sitten tänne, olette vastuussa, haluan takuun neuvoihin. Saattaa olla, että äänesi hukkuu korpeen. Olen teettänyt satoja neliöitä, kontaktiliimalla liimattavaa kapeaa vinyylilautaa, joka on hyvin pysynyt alustassaan, epoksia. Ei täälläkään voi antaa ihan pölhöjä neuvoja, edes ilmaiseksi. Annan vaan, jos tiedän. Silti kannattaa suhtautua varauksella esitettyihin juttuihin täällä ja niin myös rautakaupassa.

      • Se konu

        eli kontaktiliima ei ole mitään itseliimautuvaa, vaan aivan vanhanaikainen pinnalle levitettävä liima. Vaatii hetken aikaa reagoida ilman kanssa. Ei ihan ensikertalaisen hommia ainakaan ilman osaavaa kaveria.


    • hammaslastalla

      Ja kun olet levittänyt sen konun lattiaan, pitää odottaa kunnes se on noin pintakuiva. Siinä odottaessa kannattaa vetää savut, samassa tilassa.----- Ja katsella pilven reunalta, kun vinyylitarvikkeet ja perhe, nousevat samaan pilveen.

    • Kiilto2plus

      Mitään Konua tarvitse.

      Normaali Mattoliima joka kuivatetaan "Tarraliimaksi" käy.

      Kukaan niitä Kontaktiliimalla liimaa. No Portaisiin tai vastaaviin ehkä mutta ei tasaiseen Lattiaan.

    • MääItte

      Siis noissa linkin lattioissahan on liima itsessään, ei niihin mitään muita aineita tarvita.

      • 2mm tavaraa

        eikä mikään hitti.


    • remonttinais

      Itse olen kans mietiskellyt tuota itseliimautuvaa. Kovasti myyjä kehui itse laittaneensa (senso) testimielessä makuuhuoneeseensa. Jollei ole tarkka voi kuulemma jäädä pieniä rakoja lankkujen väliin. Täältä ei näköjään oikeen järkeviä käytännön kokemusta/ neuvoja/ apuja (perusteluja) saa. Pitänee kysellä vielä muualta.

    • yksvaan

      Tuommonen itseliimautuva vinyyli"lankku" on niin uusi keksintö että kovin monella ei voi olla siitä kokemusta.

      • harkitsija.

        mää hokasin tuota liimattavaa Senso vinyyliä kaupassa tänään. Hyvältä näyttää....Mieli tekisi laittaa makkarin lattiaan vanhan muovilattian päälle. Tosin jossain on sanottu, että ei saa laittaa.....toisaalla taas on kielletty pehmeän muovilattian päälle asentaminen. ota tuostakin selvää.

        jos laittaisin parketin tai laminaattia (tai lukkoponttivinyyliä), niin joutuu ehkä lyhentämään ovia, että sopivat avautumaan. Se ei paljo innosta.


    • Kontaktiaktimuovi

      Taitaa olla helpompi tapa levittää se Liima lattiaan ja lätkiä ne Lankut siihen kuin töhrätä jotain tarrapapereita irti niistä Vinyylien pohjista.
      Myyjäthän toki kehuvat tuotteitaan jostain syystä. Mistäköhän ?

      • Tässähän seppä on

        Liimaisi pelkät suojapaperit lattiaan.


    • yovas

      Meille on tulossa mahdollisesti tuota senso rusticia. Ammattimies tulee laittamaan lattiaan, laitetaan tod näk vanhan (ohut, kova) muovimaton päälle, mutta väliin laitetaan primer sekä tasoite, eli ei suoraan lattiapintaan kiinni. Tuo sitten joidenkin satasien lisäkustannuksen, mutta on silti halvempaa kuin 10mm lukkoponttilankku.

      • Tee vaan

        Itse kiinnittäisin kyllä enemmän huomiota lattian toimivuuteen jatkossa. Sulla tulee nyt monta eri kerrosta joissa kaikissa kiinnittyvyys on heikko lenkki. Laita ammattimiehen numero jääkaapin oveen, noi maton päälle tasoitukset ei ole kovin varmoja juttuja. Joo, tiedän kyllä että niitä on tehty täällä ja tuolla ja toimii mutta uiva lattia on kuitenkin toimivampi ratkaisu. Vallankin jos toi Senso Rustic tulee tarralla/liimalla kiinni.


    • Kätevä emäntä

      Meillä on tuota Senso Rusticia ja oli helppo asentaa ihan itse. Työstäminen kävi terävällä mattoveitsellä ja Fiskarssin saksilla.
      Helppo pitää puhtaana, mopataan nihkeällä. Pentukoiran pissi jäljet voi pyyhkäistä kätevästi hieman kosteammalla. Isojen ja painavien koirien kynsistä ei jää jälkiä.

      Suosittelen!

    • penttira

      Tehtaan edustaja sanoi, että kiinnittämiseen voi halutessaan kayttää tarraliimaa(esim Thomsit E188), mutta ei ole tarpeellista. Alusta käsitellään ennen asennusta tartuntapohjusteella http://www.gerflor.fi/data/classes/produit/produit_271_ft2pays16.pdf
      En kyllä suosittele asentamaan vanhan muovimaton päälle ko. lattiaa. Epäonnistumisen riski suuri...

    • Gilean

      Itse laitoin juurikin tuota Senso Rusticia keittiööni pari vuotta sitten remontin yhteydessä, ja ei kyllä ole kaduttanut, päinvastoin, nyt suunnittelen koko muun oleskelutilan lattioiden päällystämistä tuolla. On hyvännäköistä, mukavantuntuista (paljaankin) jalan alla ja helppo asentaa. Mitään liimoja ei tarvita, vaan lankun pohjassa on oma liima joka pitää kyllä hyvin. Jos on tarve vaihtaa niin esim. kuumailmapuhaltimella lämmittää lankkua hetki ja helposti irtoaa.

      Asennuksessa pitää vaan olla tarkka että lankut menevät kiinni toisiinsa, itsellä jäi pariin kohtaan pieni rako ja sinne kerääntyy kuonaa helposti...

      Keittiössäni oli vanhan puulattian päällä linoleumi jonka päälle tuon vinyylilattian kiinnitin, nyt pitää testata jossain huoneessa suoraan vanhan lautalattian päälle näiden kiinnittämistä miten hyvin pysyy (suoraan puulattian päälle asentamista ei suositella koska puu voi elää ja näin ollen vinyyliin tulla rakoja, mutta itsellä on 45 vuotta vanhat tiukasti kiinnitetyt laudat joiden ei kovin paljoa pitäisi elää).

      • Rintama

        Kyllä se vanhakin puulattia voi elää ilmankosteuden mukaan. Eikö voisi ajatella jotain lukkopontti pinnoitetta, jota ei liimata ts. jää uivaksi.


    • Peetrusska

      Tuo liimattava "tarraparkettin" asennus ohjeet löytyy sivulta: http://www.gerflor.fi/data/classes/produit/produit_271_ft1pays16.pdf

      Älä usko metsästä huuteleviin.
      Muovimaton päälle asennus onnistuu vain jos matton kauttaaltaan kiinni lattiassa ja se on kovaa muovia. Pehmeän muovimaton päälle asennus EI todellakaan kannata...

      Betonilattia on ihan paras pohja, sitten puu. Todellakin peilaa kaiken alla olevan epätasaisuuden. Rustic mallistossa ei varmaan haittaa niin paljoa, jos näin käy - sillä se on kuvioinniltaan vanhan puun näköistä.

      Laitoin asennusliimalla Senso Rustik Pecania pikkuvessan seinään n. 2 vuotta sitten ja olen tykännyt siitä niin ulkonäöltään ja kuin myös käytössä. Tänä kesänä tulee saunaneteisen lattia ja "kodinhoitohuoneen" lattia tuosta valkolakatun näköisestä versiosta (ei vesipistettä eikä kaivoja tilassa).

      Ihan hävyttömän kallista tavaraa!!!! Keittiökin pitäisi laittaa ja olkkari.

      Parasta siinä on palasten korjaaminen, iso koira ja kissat on tuhonneet lautalattian pinnan ja kun ne jatkossa tuohoaa tuota vinyyliä - niin vioittuneet palaset saa yksittäin irti lämmittämällä ja tilalle vain uusi pala.

      • 543535

        Oletteko laittaneet Sensoa parketin päälle? Tarvitseeko silloin primeriä käyttää?


    • Anonyymi

      Varma juttu:

      Kannattaa laittaa ensin kerros pintalateksia, kaataa siihen vähän vettä, kiehuttaa.

      Sitten vaan parketti päälle ja liimapinta ylhäällä maalarinteippiä kauttaaltaan. Sitten maalia vähän pintaan ja päälle laminaatti ja vielä muovimatto.

      Toimii!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1826
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      46
      1608
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1554
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1497
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1485
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1395
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1153
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe