Takuuraha.

ei-ir-la

Hei! Muutin pois entisestä vuokraasunnosta 27.4.2012, johon olin vuokrauksen alussa maksanut takuurahaa 2 kk vuokran edestä. Nyt olen kuukauden asunut jo uudessa asunnossa, eikä minulle ole vielä maksettu kyseistä summaa takaisin. Miten minun nyt olisi toimittava, että saisin rahat? Asuin entisessä asunnossa 11 v ja 8 kk. Vuokrat maksoin ajoissa.

Yksi tietämätön!

25

2667

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rehti ja Reilu

      Lait ulosottoon !

    • fjsdijf

      Takuu on palautettava vuokrasuhteen päätyttyä, taikka vuokranantajan on heti esitettävä pätevä syy miksi takuu pidätetään (on maksamattomia vuokria, siivous jäänyt tms.)

      Kuukausi on jo aika pitkä aika. Soitto vuokranantakjalle että tämän viikon aikana maksu, tai alkaa viivästyskorko juosta. Jos ei sitten pariin viikkoon mitään tapahdu, niin yhteys lakimieheen. Jos kämppä oli jälkeesi kunnossa, niin on läpihuutojuttu vetää oikeudesta läpi. Saat rahat takaisin korkoineen, ja lakimiehenkin maksettua.

      • "Kuukausi on jo aika pitkä aika. Soitto vuokranantakjalle että tämän viikon aikana maksu, tai alkaa viivästyskorko juosta. Jos ei sitten pariin viikkoon mitään tapahdu, niin yhteys lakimieheen. Jos kämppä oli jälkeesi kunnossa, niin on läpihuutojuttu vetää oikeudesta läpi. Saat rahat takaisin korkoineen, ja lakimiehenkin maksettua."

        Vuokravukuus tulee toki palauttaa viipymättä, muuten muuten kummeksun neuvojasi.

        Aloittaja on asunut asunnossa pyöristäen 12 vuotta, ja yleisin vuokrankorotusperuste on elinkustannusindeksi. Oletetaan että aloittajan vuokra on ollut 1000 €/kk vuokrasuhteen päättyessä. Tällöin maksettu vuokravakuus on n. 1600 € (alkuperäinen vuokra 800 €/kk). Kuukauden viivästyskorko 1600 eurolle on tällä hetkellä 10,80 € kuukausi. Maksaako aloittaja 10,80 eurolla asianajajan oikeudenkäyntikulut??


      • ei-ir-la

        Olen yrittänyt ottaa vuokraisäntää yhteyttä soittamalla 2:teen eri puhelinnumeroon ja hänellä vastaaja päällä johon vastasin ja pyysin hänen ottavan yhteyttä minuun, Laitoin hänelle myös sähköpostia, johon ilmoitin tästä asiasta, mutta ei ole soittanut, eikä sähköpostiin vastanut.
        Vuokraasunto jäi siistimpään kuntoon ,kuin silloin muuttaessani siihen.
        Täytyy kait sitten ottaa lakimieheen yhteyttä, jos ei hän ota yhteyttä minuun.


    • lellu..

      Oletko ilmoittanut vuokranantajalle tilin, johon hän voi palauttaa takuuvuokran ?
      Onko sinulla kuittia takuuvuokrasta tai onko se mainittu vuokrasopimuksessa.

      Oletko soittanut vuokranantajalle ja pyytänyt takuuvuokraa takaisin ? Mitä hän sanoi ?

      • ei-ir-la

        Olen ilmoittanut tilinumeron jo siinä irtisanomisilmoituksessa.
        On takuurahasta maininta vuokrasopimuksessa ja myös maksukuitti tallessa.
        Olen jo irtisanomisilmoituksen yhteydessä erillisellä kirjeellä kysellyt takuurahan palautuksesta, mutta ei vastannut tähän kysymykseen.
        Kun soitan hänelle, kahteen eri puhelinnumeroon, on vain vastaajat päällä.
        Puhuin toiseen vastaajaan ja pyysin hänen ottavan yhteyttä minuun, mutta ei ole yhteydenottoa kuulunut.
        Myös sähköpostia laitoin ja kysyin takuurahan palautuksesta, mutta ei ole vastannut, eikä tilillä ole rahoja näkynyt.


    • hankalaaaaaaon

      Laita kirjattu kirje.
      Jotain on hullusti. ehkä hän on sairaalassa tai kuollut.....

      • ei-ir-la

        Vihdoin ja viimein vuokraisäntä kirjoitti sähköpostiini, että maksaa takuurahasta puolet 4.6.2012 ja toisen puolen 15.6.2012 ja korot 1.5.2012 lähtien.
        Nyt kysyisin tekeekö hän oikein, kun kahdessa erässä maksaa?
        Takuurahan viivytykseen hän ilmoitti vuokralaisen vaihdosta aiheutunutta ylimääräisestä kulusta.


      • ei-ir-la kirjoitti:

        Vihdoin ja viimein vuokraisäntä kirjoitti sähköpostiini, että maksaa takuurahasta puolet 4.6.2012 ja toisen puolen 15.6.2012 ja korot 1.5.2012 lähtien.
        Nyt kysyisin tekeekö hän oikein, kun kahdessa erässä maksaa?
        Takuurahan viivytykseen hän ilmoitti vuokralaisen vaihdosta aiheutunutta ylimääräisestä kulusta.

        Yksi syy erillisen vuokravakuustilin perustamiseen. Rehellinen vuokranantaja ei siltä nosta rahaa, jos taas maksaa suoraan vuokranantajalle voi rahat kadota ilman mitään todistetta.


    • mikä sopimus?

      Minun vuokrasopimuksessani sanottiin, että muuton yhteydessä takuuvuokra maksetaan seuraavaan kuun loppuun mennessä. Vuokrasuhde sinulla on taatusti ollut 30.4. asti. Joten 31.5. mennessä käsittääkseni olisi tuon takuuvuokran palautus. Riippuu paljon mitä siinä vuokrasopimuksessa lukee. Olen asunut myös sellaisissa asunnoissa, jossa takuuvuokra maksetaan takaisin heti asunnon tarkastuksen jälkeen. Ja asunto tarkastettiin viimeistään viimeisenä vuokrapäivänä. Viikon sisällä tuli takuuvuokra tilille. Tässä nyt oletetaan niin, että vuokranantajalla ei ole mitään huomauttamista asunnon kunnosta!

    • myös vuokranantaja

      "Vihdoin ja viimein vuokraisäntä kirjoitti sähköpostiini, että maksaa takuurahasta puolet 4.6.2012 ja toisen puolen 15.6.2012 ja korot 1.5.2012 lähtien.
      Nyt kysyisin tekeekö hän oikein, kun kahdessa erässä maksaa?
      Takuurahan viivytykseen hän ilmoitti vuokralaisen vaihdosta aiheutunutta ylimääräisestä kulusta."

      Ei tietenkään ole oikein, että maksaa kahdessa erässä, mutta ilmeisesti hänellä ei ole rahaa sitä ennen! On ilmeisesti käyttänyt vakuuttasi niihin ylimääräisiin kuluihin, mitä ei saa tehdä.

      Neuvoisin tyytymään tähän aikatauluun, jos todella maksaa. Jos vielä vetkuttelee, mene poliisin puheille. Säästä se sähköposti!

      Muuten ei ole mikään sääntö, että vakuus pitää maksaa kuukauden kuluessa, ellei tosiaan sopimuksessa niin lue. Huoneenvuokralaki sanoo, että mahdollisimman pian. Jos kaikki on kunnossa, tämä tarkoittaa käytännössä muutamaa päivää.
      Minulla on joskus kestänyt kauemmin, kun vuokralaiset ovat hajottaneet sitä ja tätä. Silloin minun täytyy ottaa selvää, mitä korjaaminen maksaa. Sitten vasta voin tietää, paljonko voin palauttaa.

      Olenkin ihmetellyt, miksi vuokralaiset odottavat viime tippaan eli lopputarkastukseen ennen kuin kertovat vahingoista. Jos saisin tietää niistä etukäteen, voisin ryhtyä toimeen aiemmin, ja vuokralaiset saisivat vakuuden takaisin nopeammin. Kai se on ihan inhimillinen syyllisyyden tunne.

    • Jebujebu

      Aloittajalle: Muista, että sinulle kuuluvat aikoinaan maksetun takuuvuokran lisäksi 11 vuoden ja 8 kuukauden aikana tuolle talletukselle kertynyt korko. En tarkoita mitään "viivästyskorkoa", josta jossain kirjoituksessa mainitaan, vaan ihan normaalia pankin maksamaa talletuskorkoa.

      Vuokranantaja ei saa käyttää takuuvuokria omaan elämiseensä, vaan talletuksen tulee olla erillilsellä tilillä jemmassa. Käytännössähän näin ei tietenkään aina ole ja köyhät vuokranantajat käyttävät takuurahat. Sitten ihmetellään, kun summaa ei saadakaan palautettua pois muuttaneelle vuokralaiselle. Itsekin olen saanut takuurahojen palautuksesta soitella ja uhkailla rikosilmoituksella. Ainoa syy viivytykselle oli entisen vuokranantajani huono rahatilanne, ei asunnon kunto tms.

    • ei-ir-la

      Vielä takuurahan palautuksesta! Eilen oli tullut vuokranantajalta sähköpostia, että uuden vuokralaisen vuokranmaksupäivä on 5.6.2012 ja maksaa heti kun kun heidän suoritus on kirjautunut tilille. Aikasemmin lupasi siis maksaa maanantaina 4.6, silloinhan hän jo tiesi että vuokralaisen maksupäivä on toi 5.6. Onhan hän saanut rahaa jo aikaisemmin, kun uudet vuokralaiset muutti jo 15.5 sinne.
      Olen kuullut entiseltä naapuriltani, että hänellä on monen kuun yhtiövastikkeet maksamatta.

    • Termit ja asiat kunt

      Laki ei tunne mitään takuuvuokraa tai takuurahaa, joten vuokraisäntä on varmaan tulkinnut sen lahjaksi.

      Vuokraisäntä voi vaatia ennakkovuokraa, tai sitten sopimuksella voidaan asettaa vakuus, jota säilytetään pankissa.

    • Jebujebu
    • myös vuokranantaja

      Taas Vuokralaisten keskusliitto jakaa virheellistä tietoa. Vakuuden korko EI kuulu vuokralaiselle. Tästä on menty oikein käräjillekin, ja vuokranantaja voitti. On siis oikeuden päätös asiasta.

      • Osoita päätös.

        Tietysti korko kuuluu sille kenen raha on, eli vuokralaiselle.

        Tietysti on mahdollista toimia niinkin päin että vuokranantajalta vaaditaan vakuus., mutta se taitaa olla aika harvinasta.


    • ettekö te opi?

      Voi avuttomat toope, takuuta kun ei pitäisi maksaa vuokranantajalle, vaan tallettaa pankkiin, jolloin se on vain panttina ja vuokralainen saa esimerkiksi korkotulot.

      • akuankka313

        Eipä sillä ole merkitystä onko raha vuokranantajan tilillä vaiko vuokralaisen omistamalla vakuustilillä. -Monesti vaan raha kannattaa tallettaa vuokranantajan tilille, koska pankit hoksasivat tässä rahastusmahdollisuuden, ja alkoivat periä peräti 150e maksua tilin panttauksesta. Itse olen usein ehdottanut vakuuden maksua pankkitililleni, josta se on sopimusehtojen täytyttyä myös helppo maksaa takaisin. Korkoja en ole koskaan laskenut, mutta jos asia tulisi puheeksi, heitän mielelläni muutaman euron ylimääräistä vuokralaiselle (korkona)..

        Korko ei kovinkaan merkittävä summa nääs ole esim. normaalissa, vaikkapa 1300e vakuussummassa vielä.. vaikka asukas asuisi sitten pidempäänkin.


    • Ninnukka-annukka

      Opiskelija-asunnossa vuokralaisena olleet, siis Hoasilla, Kuopaksella tai vastaavalla. Miten pian olette saaneet TAKUURAHAN takaisin? Monessa kohtaa sanotaan, että se on palautettava VIIPYMÄTTÄ. Eikä viikkojen tai kuukuden kuluttua? Onko näin tapahtunut? Minusta tuntuu, että opiskelijoita kohdellaan huonommin kuin muita kansalaisia!

      • vuokralainen1

        Ei pelkästään opiskelijoita kohdella huonommin. Kävi tässä itselle niin että takuuvuokra luvattiin maksaa heti kun asunto on katsottu ja avaimet luovutettu. Odottelin 2 viikkoa ja mitään ei kuulunut, yritin soittaa ja laitoin teksitiviestin kumpaankaan ei vasttattu. Kun kolmas viikko oli menossa otin kuluttaja-asiamieheen yhteyttä miten toimia. Sieltä annettiin ohjeet että laittaa lasku viivästyskoron kanssa, ja maksu suoritettava välittömästi. Koksa takuuvuokran maksusta oli kulunut jo kohtuu aika niin käskivät periä viivästyskoron. Seuraavana aamuna oli takuuvuokra palautettu, mutta viivästyskorkoa ei ollut maksettu. Tässä kyseessä siis yksityinen vuokran-antaja. En tiedä saanko viivästyskorkoa summaa koskaan. Kannatta olla tarkkana vuokra-antajien kanssa ja huolella tehdä sopimukset.


      • JormaNäätänen
        vuokralainen1 kirjoitti:

        Ei pelkästään opiskelijoita kohdella huonommin. Kävi tässä itselle niin että takuuvuokra luvattiin maksaa heti kun asunto on katsottu ja avaimet luovutettu. Odottelin 2 viikkoa ja mitään ei kuulunut, yritin soittaa ja laitoin teksitiviestin kumpaankaan ei vasttattu. Kun kolmas viikko oli menossa otin kuluttaja-asiamieheen yhteyttä miten toimia. Sieltä annettiin ohjeet että laittaa lasku viivästyskoron kanssa, ja maksu suoritettava välittömästi. Koksa takuuvuokran maksusta oli kulunut jo kohtuu aika niin käskivät periä viivästyskoron. Seuraavana aamuna oli takuuvuokra palautettu, mutta viivästyskorkoa ei ollut maksettu. Tässä kyseessä siis yksityinen vuokran-antaja. En tiedä saanko viivästyskorkoa summaa koskaan. Kannatta olla tarkkana vuokra-antajien kanssa ja huolella tehdä sopimukset.

        Laita viivästyskorkolasku 5e muistutuskulun kanssa perään. Jos ei maksa, laita perintään esim. suomen perintätoimistolle.


    • vuokralainen1

      Eikö perintätoimistolle pidä maksaa jos sitä kautta alkaa perimään?

    • jorm1

      Ei välttämättä. Perintätoimisto perii kulut sitten velalliselta..

    • taasrahaton

      Nuo edellämainitut ongelmat ovat kohta historiaa kun kaupalliset vuokravakuudet ja maksusitoumukset syrjäyttää perinteiset rahavakuudet. Silloin ei tarvitse tapella vakuuksista vuokranantajan kanssa koska vakuuden sinne on toimittanut palveluntarjoaja. Palveluilla nayttää kyllä olevan aika kovat hinnat mutta eipähän ole omat rahat lojumassa vuokranantajan käytettävissä. palveluita on ainakin vuokravakuus.com ja vissiin nordealla/op on joku saman tyyppinen palvelu

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      17
      1225
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe