AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  /  /  / Peruslämpö ylhäällä vai alhaalla

Peruslämpö ylhäällä vai alhaalla

14 Vastausta 164 Lukukertaa
Olisi tarkoitus pitää mökillä yksi 30m2 huone plussan puolella talven yli, mutta sähkönkulutuksen kannalta kumpi on järkevämpää: pitää lämpötila vähän yli nollan mutta max +5 vain siten että huoneen lämpö on tuolla +15 tai enemmän.

Eli kyseessä vanha hirsitalo ja siksi kysymys, koska olettamukseni on että, jos lämpötila huoneessa on +15 tai enemmän, silloin seinätkin pysyvät lämpimänä kun taasen jos lämpötila on tuolla +5 asteen tietämissä, ei sisältäpäin patterista tuleva lämpö jaksa lämmittää seiniä riittävästi jolloin seinät hohkaa kylmää enemmänkuin patteri ehtii lämmittää sisäilmaa ja näin ollen patteri hönkisi kokoajan päällä. Onko olettamukseni oikea vai onko se yksiselitteisesti siten että mitä korkeampi lämpötila, sen enemmän menee sähköä?
Käyttämättömän harakanpesän lämmityksessä ei ole mitään järkeä. Jätä mökki kylmäksi ja lämmitä silloin kun olet paikalla.
> onko se yksiselitteisesti siten että mitä korkeampi lämpötila,
> sen enemmän menee sähköä?

Kyllä se noin on talvella lämmitettäessä.
meillä mökillä vahva pyöröhirsi ja ylläpito +16c pansun vm04 ne09-ilpillä.
keskitalvella kun ei käydä niin on kylmillään, kevääseen saakka.
joku raja tuossa hirressä on, minkä ali ei sisälämpö auta pitämään puuta lämpöä varaavana vaan enemmänkin luovuttavana, 16 astetta ainakin riittää, mutta kokeilin pattereilla ja oli noin +5 niin hirret ei enää varannut. (koetin takakkaa lämmittämällä aikaa jolloin peruslämpö jäi sisälle). varmaan uusissa ilpeissä tuo +10 riittää?
ainakaan tehoa meillä tuo +16 ei vie kuin sen 300-400wattia...
Mitähän höpö höpö- juttuja nämä on? Hirrellä pitää olla jokin alalämpö, että se pystyy varaaman lämpöä, vaan ainoastaan luovuttaa? Onko hirrestä keksitty uusi musta aukko?
ei vaan totesin, että jos pidän +16 ylläpitolämmön päällä, takka alkaa lämmittämään tunti-pari pellin sulkemisen jälkeen mökkiä ja jo muutamassa tunnissa on mökki +21 ilman muita lisälämmityksiä. Kun taas pelkillä pattereilla ylläpito oli säädetty +5 ja kun takkaan pisti tulet, piti myös ilppi laittaa täysille että saa lämmöt nousemaan +21 ja se taasen kestää koko vuorokauden.
Myös kosteusmittari näytti että kannattaa pitää vaan ilppiä päällä, ettei sisään tule julmettu kosteus, tuo +5 ei siihen meillä riittänyt. jäätyykö hirret ja kestää pidempään saada ne lämpöisiksi (varaaviksi)? mökissä siis pyöröhirsi, ei lisäeristeitä tms. ymmärsitkö?
Joo, kylmän tilan lämmittäminen kestää kauemmin kuin valmiiksi lämpimän. Mutta tätähän ei kysytty.

Mitä lämpimämmäksi tilan pistää, sitä enemmän lämmitykseen menee energiaa. Eikä taatusti ole olemassa mitään rajakohtaa, jossa lämmitys yht'äkkiä alkaisi olemaan halvempaa edes hetkellisesti (Hmm... Jos lämmetessään hirsi oikenee sen verran ettei seinästä tuule läpi? En oikein jaksa uskoa).
Siis kirjoitat aivan pokkana, että +16 asteinen mökki lämpenee nopeammin +21 asteikseksi, kuin sama +5 asteinen mökki +21 asteiseksi?

Ja edelleen kirjoitat, että lämpötilan nosto alentaa suhteellista kosteutta?

Olipa tuossa kovaa tekstiä!!!

Ymmärsin tosiaan, että kyseessä on pyöröhirsi, muutenhan tuo ylläoleva ei luonnollisesti pitäisi paikkansa?!?

Pakko kysyä. Oletko tosissasi ja täysillä?
Olisit tilatessa jo huomioinut tuon ja tilannut mökkisi ainoastaan varaavilla hirsillä.
Sulla on nyt II-luokan hirttä mikä sekä varaa että luovuttaa.
Muutaman satasen lisämaksulla olisit saanut ainoastaan varaavat ja hengittävät hirret.
Sitten kun vielä ottaisit huoneen yläosan hukkalämmön talteen esim yläpohjaan ja ilpin ulkoyksikkö sinne, niin sulla olisi normaali huonelämpö 30-40 watilla.. Pumpun ei tarvitsisi olla päällä kuin klo 20-22 välisen ajan (esim claes olsonin ajastimella)
kiitos, tosi asiallinen kommetti.
Kiitos, e-suomi, kirjoitit niin paksua soopaa kuin olla voi. Varmaan sinulla oli hauskaa kun kirjoitit. Oli kiva lukea sitä.

Ja minävaantaas, häneen se meni täydestä, Viikon paras tällä palstalla.
Kyse on siis 1800 luvun puolella rakennetusta vanhasta talosta jossa on hirret sellaisia oikein "jättimäisen" paksuja hirsiä ja huoneessa jossa lämpö olisi tarkoitus pitää päällä on hirren päällä vielä jokin levy (sitä en tiedä että onko levyn takana jotain).

Lämpö olisi tarkoitus pitää sen takia päällä yhdessä huoneessa, sillä siellä on tarkoitus varastoida talven yli sellaista tavaraa joka ei saisi mennä pakkasen puolelle. Muutoin tuo mökki lämmitetään ainoastaan silloin kun siellä käydään (talvella joka toinen viikonloppu).

Sellaisen huomion olen kyllä tehnyt että ei se ihan harakanpesä voi olla sillä vaikka ulkolämpötila on nyt syksyllä ollut öisin jo miinuksenkin puolella siellä kylillä, kyseisessä huoneessa on lämpötila laskenut alimmillaan +9 asteeseen (eikä ole johtunut siitä että viereiset huoneet olisivat lämmittäneet sitä, sillä viereisiä huoneita ei ole lämmitetty lainkaan nyt syksyllä)
Koska mikään materiaali (siis ei hirsikään) ei varaa lämpöä niin, ettei se sitä jossain aikayksikössä luovuta ympäröivään ilmaan, on kaikki "ylimääräinen" lämmitys hukkalämmitystä. Materiaalien lämpötilalla ei ole vaikutusta niiden "lämmönpitokykyyn" joten mitä pienempi on mökin sisälämpötilan ja ulkolämpötilan ero, sitä vähemmän ylläpitolämmitysenergiaa kuluu.
Kyllä kai tuon peruslämmön ideana on kosteuden pito poissa, tosin tuollainen hirsirakennus ei kosteudesta juuri piittaa, mutta kun mökille tullaan niin kosteus saa sisäilman tuntumaan epämiellyttävältä, vaikka lämpömittari näyttäisikin normaali 20 asteen lämpötilaa. 12-13 astetta riittää tähän tarkoitukseen.
kailottavat ne nostavat päätään aian välillä.

Tämä hirren varauskyky tietyssä asteessa on erittäin hyvä. Ottaisiko itse panu tsätä oppia?
 /   /  /  /  / Peruslämpö ylhäällä vai alhaalla

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta