äitini sairaalassa

On vaikeaa käsitellä sairaalassa olevan äitini hoidon laatua ja tarkoitusta, omaisena on niin valtava tunnelataus, näen asiat eritavoin ehkä puolen vuoden kuluttua. Hän sai aivoverenvuodon (kaatui mutta ei varmaa kaatuiko vuodon takia vai tuliko vuoto koska kaatui)
josta syystä hänellä jouduttiin lopettamaan marevan ja vuotokohta oli koteloitunut ja näkökentässä oli puutteita,tt-kuvaa otettiin ja muuta.
Kuten tapana on, äitinikin siirrettiin pian siitä terveysaseman kuntoutusosastolle
ja siellä alkoi näköön tulla lisää ongelmia mutta yhä edelleen ei asiaa tutkittu. Koska lomani alkoi, pääsin hänen luo ja kotiinsa hänen kanssaan mutta eihän siitä mitään tullut koska hyvin pian hän oireili kipuineen niin pahoin että jouduin tilaamaan ambulanssin joka vei sairaalaan joka taas palautti hänet aika nopsaan ensiavusta takaisin ettei ole mitään sellaista ensiapuhoidettavaa,eivät tutkineet näköäkään josta olin huolissani koska oli huonontunut jo niin että jouduin käsin ohjaamaan häntä kotonaan jotta voi syödä ja kulkea vessaan ja pesulle erilliseen saunarakennukseen.

120

598

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Meni päivä ja aamuyöstä jälleen kovaa kipua nyt jaloissa, soitin jälleen ambulanssin jossa oli hyvä henkilöstö, koska tunnisti oireet heti oikeiksi (ei tunne jalkaansa mutta kuitenkin koskettaessa kova kipu esim.) että nyt taitaa olla tulppaa, taas seinäjoelle, marevanin lopetus kenties sen aiheutti kun ei voitu antaa.Oli sekavaa mitä tekevät,palauttavatko taas vai tekevätkö jo jotain:
      Jalkansa "nuohotiin" kun siinä oli paljon suonikohjujakin jotta saataisin se veri virtaamaan ja hyvin pian jälleen hänet palautettiin jälleen terveysaseman kuntoutusosastolle vaikka en olisi näin halunnut koska mielestäni teho-osaston heiniä.
      Jalka hyvin kipuherkkä koska menossa kuolioonpäin,kylmempi toista.
      Yleiskuntokaan ei kovin kehuttava ja syöminen ei maistunut, olin tuolla vierellään päivittäin tunteja seuraamassa ja koettamassa voimistaa oloaan.
      Raskasta oli seurata kipujaan ja sitä miten yhä vähemmän pystyi liikuttamaan itseään ja miten kärsi, ne hyvät vähän pidemmät hetket ilman kipua tuntuivat olevan jo aika vähissä, onneksi kuitenkin niitä parempiakin tuokioita tuli ja silloin oli mukavaa jutella ja muistella kaikenlaista.
      Sitten sain sisaruksista seuraa ja kävimme yhdessä äidin luona, nyt tuli jo kuumetta mukaan liekö katedrin johdosta mene tiedä kun kuulemma ei voida tutkia tarkemmin koska tulehduslääke siinä annettavana.
      Kipuilukin ja hätä jo sitä luokkaa että yövyin luonaan ja seuraavana aamuna tuli siskoni vuorostaan jotta voin levätä.
      Pyysin että antavat rauhoittavaa, ei mitään sellaista että on sekava vaan rauhoittavaa jotta jaksaisi kipunsa kanssa ja se kipulääkitys kun tekee tosi sekavaksikin, varsinkin kun ei saa nukutuksi kunnolla ja syönti olematonta.
      Ihminen on minullekin kokonaisuus jossa yhden ja äitini tapauksessa useammankin sairauden johdosta menettämiään toimintakykyjä on raskasta ratkoa kun kipu yhä riesana, silloin hoidon kannalta olisi tärkeää että vierellä olisi aika-ajoin joku joka osaa kannustaa ja motivoida, aina me omaisetkaan emme siihen kykene. Luvattiin sitä rauhoittavaa mutta erittäin hataraksi jäi mahdollisuus saada tämä ammattiauttaja viereen.
      Tälläistä, kaikkea ei vaan jaksa kirjoitellakaan.
      Olen koettanut saada heitä antamaan Nutrilettia mutta kun ei äiti oikein tahdo syödä enkä minäkään tahtonut onnistua siinä yrityksessä, jotain sentään joskus meni mutta nutrilet kylmänä on yksi sellainen joka suht siedettävä niellä.
      Saavat lääkkeetkin menemään,pakko saada nutriletkin sillä tuli uutena huolena sekin että miten elimistö ja vatsa kestää sitä lääkemäärää ilman ravinnetta.
      Lähdin myös siitä ettei olisi tehty "nuohoushoitoa" jalkaan ellei olisi ollut näkemystä siitä että äitini on parannettavissa, ei siis ole tarkoitus heillä kiusata äitiä kiduttavalla hoidolla ja pitkittämällä kärsimystään jos ei mahdollista edes selvitä.
      Yritin ennen kotiinpaluutani vielä kysyä onko saattohoitoa kyseessä vai mitä ja miten näkevät tilansa,kauhistuivat ettei missään tapauksessa ja tähän sanomaansa luottaen koetan taistella äitini puolesta jotta saisi tarkoituksenmukaista ja kokonaisvaltaista hoitoa.
      Toivottavasti hoito ja keskustelu ei ole koskaan mitenkään valheellista jotta
      omainenkin ymmärtää missä mennään.
      Mielen puolella sen tulisi olla juuri sellaista kannustavaa puuhaa jotta se ruokakin saataisiin maistumaan sillä näistähän sen tuloksen näkee että mikä on mielenlaatu ja tahto parantua.
      Ajatukset taas harhailevat jo niin paljon eri yksityiskohdissa etten jaksa nyt
      näistä enempää, en tiedä saako tästä edes oikein tolkkua mutta oli pakottava tunne laittaa tänne tämä jotta
      osaisitte jotenkin tekin pitää omien vanhempienne puolia kun joutuva muiden hoidettavaksi ja yritetään muistaa että itse ollessamme potilaina olisi äärimmäisen tärkeää että pitäisimme toistemme puolia ja hälyttäisimme apua sitä tarvitsevalle vuodepotilaskaverille.
      Niin näin minäkin vuodekavereita jotka kykenivät auttamaan muita ja myös niin tekivät, näin myös omin silmin missä mennään.
      Siinä näkee miten tauotukset hoidetaan ja miten hoitajistakin tulee ne omat piirteet esiin kun hoitavat, näkee myös vähän itseään miten omasta läsnäolosta on apua ja miten siitä on haittaa.
      Hoitajista opin myös sen että taitoa löytyy mutta se miten sen taidon saa pidettyä
      optimaalisena, siinä on meillä pohdiskeltavaa.
      Koko ketjua tarvitaan sairaanhoidossa, sen joka osanen on tärkeä jotta hoito onnistuu ja potilas on oikeassa paikassa saaden oikeata hoitoa ja että otetaan hänet kokonaisuutena huomioon muistaen että yhtä tärkeää on ravinto kuin lääkekin.

      • Sinulla on raskasta aikaa kun äitisi sairastaa. Muista kuitenkin pitää huolta myös itsestäsi ja omasta jaksamisestasi, levotsa ja ravinnosta, vaikka paljon sairaalassa oletkin.

        Kuitenkin koita jaksaa ymmärtää sekin että hoitajat eivät ole vihamiehiänne jaav tekevät parhaansa niissä olosuhteissa mikä heille on osoitettu. Jos jotain hoitoon liittyvää valittamista, ota yhteys suoraan osaston esimieheen ja kerro palautteesi. On hoidettavankin etu että yhteityö hoitajan ja omaisten kanssa säilyy.


      • lusiinana kirjoitti:

        Sinulla on raskasta aikaa kun äitisi sairastaa. Muista kuitenkin pitää huolta myös itsestäsi ja omasta jaksamisestasi, levotsa ja ravinnosta, vaikka paljon sairaalassa oletkin.

        Kuitenkin koita jaksaa ymmärtää sekin että hoitajat eivät ole vihamiehiänne jaav tekevät parhaansa niissä olosuhteissa mikä heille on osoitettu. Jos jotain hoitoon liittyvää valittamista, ota yhteys suoraan osaston esimieheen ja kerro palautteesi. On hoidettavankin etu että yhteityö hoitajan ja omaisten kanssa säilyy.

        Vanha ihminen joka ehtoossa elelee, sen ehtoon soisi olla sellainen aikanaan uneen kevyesti tuudittava. Eihän näille sairauksille mitään voi, niitä tulee ja voi tulla monia samaan aikaan. Hoitajat eivät ole vihamiehiäni, he ovat äitini hoitajia kuten lääkäritkin ja ensiapu,uskoisin sen olevan hyvin vaativa ammatti hoitaa hommat oikein ja tajuta olla väsymättä eikä tehdä liian pitkiä tyävuoroja ansioiden takia.
        Meitä on vanhempina,työtätekevinä yms. monenlaista kulkijaa monenlaisin moraalikäsityksin ja erilaisin voimavaroin varustettuna.
        Mutta kun on vastuussa suoraan toisten hengestä, myös odotukset ovat korkealla.
        Näissähän taistellaankin siitä että saa oikeaa hoitoa ja että otettaan kokonaisuus huomioon ja inhimillisyys. Minä en voi tietää rajoitteista eikä niitä kerrota,raha puhuu ja sehän on jo yksi este hyvälle hoidolle, näin sen vain voi nähdä.
        Epäusko tulee hyväänkin hoitoon kun alkaa kuulla ja nähdä sellaista mitä ei kuuna päivänä tahtoisi. Hoidettavan etua tässä pelkästään on tarkoitus ajaa.
        Yritän muistaa nämäkin sanat, kaikki ovat nyt varteenotettavaa kuunneltavaa, kiitos.


      • Nyt laitoin palautetta sairaalatarvikkeista josko keksivät jotain että se suojakaide vuoteessa saisi suojahupun jottei jäsenet väänny ja suojakaaren peittoa kannattamaan ja jonkinlaisen kaiutinpuhelinsysteemin kommunikointiin huonokuntoisemmankin kyseessä ollessa,jos te näette jotain sairaalassa kulkiessanne tai potilaana ollessanne niin ehdotelkaa samantien jotta voitaisiin sitten aina poimia ja oivaltaa jotain käyttökelpoista potilaiden hyvinvoinnin kehittämiseksi.


      • Ei pyörää uudelleen
        vantaannainen kirjoitti:

        Nyt laitoin palautetta sairaalatarvikkeista josko keksivät jotain että se suojakaide vuoteessa saisi suojahupun jottei jäsenet väänny ja suojakaaren peittoa kannattamaan ja jonkinlaisen kaiutinpuhelinsysteemin kommunikointiin huonokuntoisemmankin kyseessä ollessa,jos te näette jotain sairaalassa kulkiessanne tai potilaana ollessanne niin ehdotelkaa samantien jotta voitaisiin sitten aina poimia ja oivaltaa jotain käyttökelpoista potilaiden hyvinvoinnin kehittämiseksi.

        "jonkinlaisen kaiutinpuhelinsysteemin kommunikointiin"
        Ne on jo olemassa mutta ongelma on siinä että huonokuntoiset etenkin iäkkäät eivät osaa kommunikoida niiden kautta, siis käyttää niitä.


      • hähh?
        Ei pyörää uudelleen kirjoitti:

        "jonkinlaisen kaiutinpuhelinsysteemin kommunikointiin"
        Ne on jo olemassa mutta ongelma on siinä että huonokuntoiset etenkin iäkkäät eivät osaa kommunikoida niiden kautta, siis käyttää niitä.

        eikö niitä sitten pitäisi kehittää tarkoitukseen sopiviksi?
        henkilökuntaa voisi myös kouluttaa opastamaan oikein niiden käyttöä.


      • Ei pyörää uudelleen kirjoitti:

        "jonkinlaisen kaiutinpuhelinsysteemin kommunikointiin"
        Ne on jo olemassa mutta ongelma on siinä että huonokuntoiset etenkin iäkkäät eivät osaa kommunikoida niiden kautta, siis käyttää niitä.

        Ne on? En niitä näe, joten niitä ei ole!!
        Huonokuntoisille juuri näitä ajattelee että saisi jotenkin puhulunavaajan suullisesti toimimaan joka täysin mahdollista, puhelimeen syötetään läheisten numerot joihin tulee tieto vaikka että "tytär Maija soittaa,sano hänelle hei jos jaksat jutella"
        ja kun ääni on saatu linjalle niin kyllä yleensä se loppukin hoituu kun se tyrär kyselee vointia ja pyytää vastaamaan, keinoja on nykyisin niin paljon mitä toteuttaa. Vieraammille joku toinen systeemi tai voihan se olla samakin jos soittajalla numerotiedustelussa nimi: "Heikki Harakka soittaa, sano hei jos jaksat jutella"


      • hähh? kirjoitti:

        eikö niitä sitten pitäisi kehittää tarkoitukseen sopiviksi?
        henkilökuntaa voisi myös kouluttaa opastamaan oikein niiden käyttöä.

        Näin todella ajattelisi, kiitos!


      • vantis5
        vantaannainen kirjoitti:

        Ne on? En niitä näe, joten niitä ei ole!!
        Huonokuntoisille juuri näitä ajattelee että saisi jotenkin puhulunavaajan suullisesti toimimaan joka täysin mahdollista, puhelimeen syötetään läheisten numerot joihin tulee tieto vaikka että "tytär Maija soittaa,sano hänelle hei jos jaksat jutella"
        ja kun ääni on saatu linjalle niin kyllä yleensä se loppukin hoituu kun se tyrär kyselee vointia ja pyytää vastaamaan, keinoja on nykyisin niin paljon mitä toteuttaa. Vieraammille joku toinen systeemi tai voihan se olla samakin jos soittajalla numerotiedustelussa nimi: "Heikki Harakka soittaa, sano hei jos jaksat jutella"

        soittajallekin kun tulee tieto että vastaat kaiutinpuhelimeen niin tietää ettei rupea sellaisia puhumaan joita ei tahdo muiden korville


      • kun aika mennä lie
        hähh? kirjoitti:

        eikö niitä sitten pitäisi kehittää tarkoitukseen sopiviksi?
        henkilökuntaa voisi myös kouluttaa opastamaan oikein niiden käyttöä.

        Voi voi... olen hiljattain saattanut hautaan oman äitini. On vaikeaa seurata läheisen ihmisen hiipumista, lähtökamppailua ja kuolemaa vaikka tietääkin että pitkän elämän on aika päättyä. Oltiin tilanteessa, jossa muisti ei enää ottanut vastaan tietoa eikä ohjausta mistään eikä kehon tilanne kestänyt uusia tutkimuksia, silti tunnen huonoa omaatuntoa, kun pyysin äidilleni hyvää kivun ja ahdistuksen lievitystä, näin varmasti nopeutin hänen hiipumistaan, toisaalta tein sen minkäolin hänelle luvannutkin, ei turhia hoitoja eikä satuttamista, vain lääkettä kipuihin.

        On vaikea tehdä oikein, niin omaisena kuin hoitajana, lääkärinäkin,koska oikeasti voi tehdä niin kovin vähän. Tunteet vellovat pitkään korkeina, kunnes mieli tyyntyy hyväksymään että ihmisen aika on vain rahtunen tätä elämää.

        Jaksamista sinulle, aloittaja.


      • sisarhentovalkoinen.

        Ei Keskus-sairaalassa pidetä vanhuksia hoidossa, sen on kirjoittamaton sopimus kuntien kanssa hoidon kalleuden vuoksi, ja henkiökunta haluaa muutenkin pitää k-sairaalan nuorekkaana, eikä vanhusten parantolana.


      • Ei pyörää uudelleen
        hähh? kirjoitti:

        eikö niitä sitten pitäisi kehittää tarkoitukseen sopiviksi?
        henkilökuntaa voisi myös kouluttaa opastamaan oikein niiden käyttöä.

        Kyllä on asioita paljonkin joita pitäisi ja joista on tehty aloitteita aloitteiden perään, mutta kun budjetit on ylitetty jo puolivälissä vuotta niin punakynä käy hankintojen kohdalla.Ja kun sairaala on tunnetusti byrokraattinen laitos, laitteiden uusiminen kestää ja kestää.

        Ja ikävä kyllä, täytyy todeta myls se että suurin osa vanhuksista jotka ovat laitoksissa, eivät osaa käyttää enää mnkäänlaisia kommunikointivälineitä. Alzheimer vie muistin ja oppimiskyvyn. He toki hyötyvät joilla muisti pelaa.
        Itse en kannata kaiutinsysteemia, ykistyisyyden suoja kärsii.


      • Ei pyörää uudelleen
        vantaannainen kirjoitti:

        Ne on? En niitä näe, joten niitä ei ole!!
        Huonokuntoisille juuri näitä ajattelee että saisi jotenkin puhulunavaajan suullisesti toimimaan joka täysin mahdollista, puhelimeen syötetään läheisten numerot joihin tulee tieto vaikka että "tytär Maija soittaa,sano hänelle hei jos jaksat jutella"
        ja kun ääni on saatu linjalle niin kyllä yleensä se loppukin hoituu kun se tyrär kyselee vointia ja pyytää vastaamaan, keinoja on nykyisin niin paljon mitä toteuttaa. Vieraammille joku toinen systeemi tai voihan se olla samakin jos soittajalla numerotiedustelussa nimi: "Heikki Harakka soittaa, sano hei jos jaksat jutella"

        Kyllä ainkakin joissain laitoksissa on, ehkä ne kuitenkin ovat sielläkin tarkoitettu hoitajine ja potilaiden väliseen käyttöön. Itse en kuitenkaan niitä suosi vaan mieluummin menen paikan päälle katsomaan kun hälytin soi.


      • Ei pyörää uudelleen
        sisarhentovalkoinen. kirjoitti:

        Ei Keskus-sairaalassa pidetä vanhuksia hoidossa, sen on kirjoittamaton sopimus kuntien kanssa hoidon kalleuden vuoksi, ja henkiökunta haluaa muutenkin pitää k-sairaalan nuorekkaana, eikä vanhusten parantolana.

        Oikea potilas oikeaan aikaan okeassa paikassa,se on tavoite. Nuorekkuusajattelusta ei liene kyse.


      • sisarhentovalkoinen.
        Ei pyörää uudelleen kirjoitti:

        Oikea potilas oikeaan aikaan okeassa paikassa,se on tavoite. Nuorekkuusajattelusta ei liene kyse.

        Hierarkia on niin paha, että mitään muuta työtä ei tehdä vaikka olisi ihan joutilaana koko päivän, vaan mennään vaikka kahvilaan norkoilemaan.


      • Ei pyörää uudelleen
        sisarhentovalkoinen. kirjoitti:

        Hierarkia on niin paha, että mitään muuta työtä ei tehdä vaikka olisi ihan joutilaana koko päivän, vaan mennään vaikka kahvilaan norkoilemaan.

        Mitä ammattiryhmää tarkoitat?


      • jos vaikka jano
        Ei pyörää uudelleen kirjoitti:

        Kyllä ainkakin joissain laitoksissa on, ehkä ne kuitenkin ovat sielläkin tarkoitettu hoitajine ja potilaiden väliseen käyttöön. Itse en kuitenkaan niitä suosi vaan mieluummin menen paikan päälle katsomaan kun hälytin soi.

        niin, moni ei uskalla painaa hälytintä jos kysymyksessä ei ole todella iso hätä, eivät uskalla vaivata pelkästään kysymyksillään paikalle tulevaa kiireistä ja äkäistä hoitsua. Kaiuttimen kautta uskaltaisivat ehkä jotain kysyäkin.


      • Ei pyörää uudelleen
        jos vaikka jano kirjoitti:

        niin, moni ei uskalla painaa hälytintä jos kysymyksessä ei ole todella iso hätä, eivät uskalla vaivata pelkästään kysymyksillään paikalle tulevaa kiireistä ja äkäistä hoitsua. Kaiuttimen kautta uskaltaisivat ehkä jotain kysyäkin.

        Kaiuttimen käyttö vaatii teknistä osaamista mitä kaikilla ei ole. Hoitajia on äkäisempiä ja ihan lempeitäkjin, itsellaäni ainakin kokemusta ihan asiallisista hoitajista joten ei kannattane yleistää äkäisyyttä kaikkia hoitajia koskevaksi.

        Ja sitä paitsi nykyajan vanhukset ja omaisensa ovat erittäin laatutietoisia, he eivät todellakaan kursaile vaatiessaan asianmukaista ja asiallista käytöstä, mikä mielestäni on ihan oikein :).Kun vaan pysyttäisiin asiassa, puolin ja toisin. Tunnekuohut kun eivät tuo ratkaisua mihinkään asiaan asioita hoidettaessa ja niihin parannuksia toivottaessa.


      • jos vaikka jano
        Ei pyörää uudelleen kirjoitti:

        Kaiuttimen käyttö vaatii teknistä osaamista mitä kaikilla ei ole. Hoitajia on äkäisempiä ja ihan lempeitäkjin, itsellaäni ainakin kokemusta ihan asiallisista hoitajista joten ei kannattane yleistää äkäisyyttä kaikkia hoitajia koskevaksi.

        Ja sitä paitsi nykyajan vanhukset ja omaisensa ovat erittäin laatutietoisia, he eivät todellakaan kursaile vaatiessaan asianmukaista ja asiallista käytöstä, mikä mielestäni on ihan oikein :).Kun vaan pysyttäisiin asiassa, puolin ja toisin. Tunnekuohut kun eivät tuo ratkaisua mihinkään asiaan asioita hoidettaessa ja niihin parannuksia toivottaessa.

        kaiuttimen käytön tuleekin olla yksinkertaista potilaalle, eiköhän hoitsut sen verran pysty tekniikkaakin oppimaan että osaavat painaa on ja off nappulaa

        meillä lapsenlapset ovat jo alle 2 vuotiaana osanneet kommunikoida itkuhälyttimen kautta ja minä ilman mitään koulutusta olen osannut käyttää sitä nappulaa siinä kuuntelukaiuttimessa

        ei ne läheskään kaikki omaisetkaan sano hoitajille mitä haluaisivat, sillä pelkäävät potilaan saavan kärsiä heidän lähdettyään

        voisitko tehdä erillisen erinomaistenhyvienhoitajien avauksen, tässä avauksessa teidän erinomaisuudesta keskustelu on mielestäni epäsopivaa, joten lopetan omalta osaltani tähän.


      • Ei pyörää uudelleen
        jos vaikka jano kirjoitti:

        kaiuttimen käytön tuleekin olla yksinkertaista potilaalle, eiköhän hoitsut sen verran pysty tekniikkaakin oppimaan että osaavat painaa on ja off nappulaa

        meillä lapsenlapset ovat jo alle 2 vuotiaana osanneet kommunikoida itkuhälyttimen kautta ja minä ilman mitään koulutusta olen osannut käyttää sitä nappulaa siinä kuuntelukaiuttimessa

        ei ne läheskään kaikki omaisetkaan sano hoitajille mitä haluaisivat, sillä pelkäävät potilaan saavan kärsiä heidän lähdettyään

        voisitko tehdä erillisen erinomaistenhyvienhoitajien avauksen, tässä avauksessa teidän erinomaisuudesta keskustelu on mielestäni epäsopivaa, joten lopetan omalta osaltani tähän.

        Just. Tyypillinen vakiriidanhaastaja ja toisten päälle oksentaja ilman minkäänlaista sovittelu- tai ymmärtämishalua.

        Ja by the way, meillä ei koskaan alle kaksivuotiaita jätetä minkään itkuhälyttimen varaan vaan aina on läsnä joku joka katsoo perään.


      • Missä on Tolkku?
        Ei pyörää uudelleen kirjoitti:

        Just. Tyypillinen vakiriidanhaastaja ja toisten päälle oksentaja ilman minkäänlaista sovittelu- tai ymmärtämishalua.

        Ja by the way, meillä ei koskaan alle kaksivuotiaita jätetä minkään itkuhälyttimen varaan vaan aina on läsnä joku joka katsoo perään.

        Miksi alle kaksivuotiaan nukkumista pitäisi katsella vieressä?
        Meillä lapsilla oli puolivuotiaasta asti omat huoneet ja itkuhälpät .
        Viereisessä huoneessa nukkuessaan on vanhemmat mielestäni ihan tarpeeksi läsnä.
        Kukakohan se täällä oksentaa, tulet riitelemään ketjuun jossa aloittajalla on ollut kova huoli ja nyt suru, kehtaat vielä haluta ymmärrystä ja sovittelua.


      • Ei pyörää uudelleen
        Missä on Tolkku? kirjoitti:

        Miksi alle kaksivuotiaan nukkumista pitäisi katsella vieressä?
        Meillä lapsilla oli puolivuotiaasta asti omat huoneet ja itkuhälpät .
        Viereisessä huoneessa nukkuessaan on vanhemmat mielestäni ihan tarpeeksi läsnä.
        Kukakohan se täällä oksentaa, tulet riitelemään ketjuun jossa aloittajalla on ollut kova huoli ja nyt suru, kehtaat vielä haluta ymmärrystä ja sovittelua.

        "meillä lapsenlapset ovat jo alle 2 vuotiaana osanneet kommunikoida itkuhälyttimen kautta"

        Kuten huomaat, kyse ei ollut alle kaksivuotiaan unen valvomista vaan kirjoittajan mielestä alle kaksivuotias osaa kommunikoida itkuhälyttimen avulla, siis osaa käyttää sitä viestimiseen. itkuhälyttimen käyttöhän lapsen unen valvontaan on ihan yleinen käytäntö.

        Eli vastaus kysymykseen kuka oksentaa: se olet myös sinä, joka otat kantaa asian vierestä ilman minkäänlaista asiassa pysymistä, menet kirjoittajaan henkilönä, et pysy asiassa. Siis olet riitelijä. Sitä paitsi oman näkökulman kertominen asiasta ei ole riitelyä, se edellyttää kuitenkin sitä että pysytään asiassa, ei aleta nokkimaan eikä piikittelemääneikä toivottelemaan muihin ketjuihin, mitä taitoa ei näytä kaikilla kuitenkiaan olevan.


      • Missä on Tolkku
        Ei pyörää uudelleen kirjoitti:

        "meillä lapsenlapset ovat jo alle 2 vuotiaana osanneet kommunikoida itkuhälyttimen kautta"

        Kuten huomaat, kyse ei ollut alle kaksivuotiaan unen valvomista vaan kirjoittajan mielestä alle kaksivuotias osaa kommunikoida itkuhälyttimen avulla, siis osaa käyttää sitä viestimiseen. itkuhälyttimen käyttöhän lapsen unen valvontaan on ihan yleinen käytäntö.

        Eli vastaus kysymykseen kuka oksentaa: se olet myös sinä, joka otat kantaa asian vierestä ilman minkäänlaista asiassa pysymistä, menet kirjoittajaan henkilönä, et pysy asiassa. Siis olet riitelijä. Sitä paitsi oman näkökulman kertominen asiasta ei ole riitelyä, se edellyttää kuitenkin sitä että pysytään asiassa, ei aleta nokkimaan eikä piikittelemääneikä toivottelemaan muihin ketjuihin, mitä taitoa ei näytä kaikilla kuitenkiaan olevan.

        Alle kaksivuotias osaa sanoa kakka, pissa, jano, nälkä, pipi ja montakin muuta sanaa, se on kommunikoitia, niin lapsilla, kuin aikuisilla ja vanhuksilla.

        Minua todellakin oksettaa potilaiden ja heidän tarpeittensa aliarviointi!


      • Ei pyörää uudelleen
        Missä on Tolkku kirjoitti:

        Alle kaksivuotias osaa sanoa kakka, pissa, jano, nälkä, pipi ja montakin muuta sanaa, se on kommunikoitia, niin lapsilla, kuin aikuisilla ja vanhuksilla.

        Minua todellakin oksettaa potilaiden ja heidän tarpeittensa aliarviointi!

        Tiedän kyllä mitä kaksivuotias osaa, meillä kuitenkaan kaksivuotiaan ei tarvitse opetella sanomaan sitä itkuhälyttimeen vaan aina on ihminen lähellä. Ja sitä paitsi minusta on eettisesti väärin jos oletetaan iäkkään huonokuntoisen huutelvan tarpeitaan kaiuttimeen. Kuten sanoin, minä ainakin hoitajana menisin mieluummin paikan päälle kysymään ja katsomaan, ts kohtaamaan sen vanhuksen.

        Kuka täällä aliarvioi potilaiden tarpeita? Asioista voidaan keskustella ilman kynsiä ja hampaita ja todeta olemassaolevat reliteetit ilman päällekäyvää vihamielisyyttä ja hyökkäävyyttä. Minua oksettaa lähinnä ilkeys kohdistuu se keneen hyvänsä.


      • sisarhentovalkoinen.
        Ei pyörää uudelleen kirjoitti:

        Mitä ammattiryhmää tarkoitat?

        Terveydenhoito


      • kun aika mennä lie kirjoitti:

        Voi voi... olen hiljattain saattanut hautaan oman äitini. On vaikeaa seurata läheisen ihmisen hiipumista, lähtökamppailua ja kuolemaa vaikka tietääkin että pitkän elämän on aika päättyä. Oltiin tilanteessa, jossa muisti ei enää ottanut vastaan tietoa eikä ohjausta mistään eikä kehon tilanne kestänyt uusia tutkimuksia, silti tunnen huonoa omaatuntoa, kun pyysin äidilleni hyvää kivun ja ahdistuksen lievitystä, näin varmasti nopeutin hänen hiipumistaan, toisaalta tein sen minkäolin hänelle luvannutkin, ei turhia hoitoja eikä satuttamista, vain lääkettä kipuihin.

        On vaikea tehdä oikein, niin omaisena kuin hoitajana, lääkärinäkin,koska oikeasti voi tehdä niin kovin vähän. Tunteet vellovat pitkään korkeina, kunnes mieli tyyntyy hyväksymään että ihmisen aika on vain rahtunen tätä elämää.

        Jaksamista sinulle, aloittaja.

        Olet tehnyt juuri niinkuin mekin teimme, kun oli vielä hoitojakso niin taistelimme hoitonsa puolesta unohtamatta kipuhoitoa ja kun tuli saattohoidon vuoro keskityimme pelkkään kivun poistoon ja mielen rauhoitukseen mahdollisin keinoin, mielestäni olemme molemmat toimineet äitimme parhaaksi.Ahdistuksen lievitys ei mitenkään heikennä potilaan olemista mielestäni sillä sehän antaa voimia keskittää ajatuksia ja voimavaroja muuhun ka kivunkin hoito tapahtuu valvonnassa joten et ole voinut toimia väärin mitenkään mielestäni niinkuin emme todella mekään. Kyllä sinusta näkee että hiljan äitisi on kuollut koska kaiken sanomasi kykenen sisäistämään erittäin hyvin. Ongelmahan on aina se että me omaiset emme tiedä mitä voidaan hoitaa ja mitä ei, siksi olemme epävarmoja. Lääkärit tietävät jo huomattavasti paremmin asioiden tilan enimmäkseen. Jaksamista sinullekin.
        Emme tiedä mistä parkuen tulemme, tulemme jostain jotenkin, samalla tavalla emme tiedä minne menemme kärsien,menemme jonnekin.


      • sisarhentovalkoinen. kirjoitti:

        Ei Keskus-sairaalassa pidetä vanhuksia hoidossa, sen on kirjoittamaton sopimus kuntien kanssa hoidon kalleuden vuoksi, ja henkiökunta haluaa muutenkin pitää k-sairaalan nuorekkaana, eikä vanhusten parantolana.

        Noin uskoisin itsekin asian olevan kokemuksen perusteella.


    • Sitä olen itse saanut seurailla, ettei iäkästä ihmistä enään hoideta niinkuin muita. Ihan sama mitä löytyy, niin jokaiseen asiaan sanotaan vain, että kun tuo ikä...

      • Näinhän se on ja ikävää kun ei kykene luottamaan heihin. Kun nytkin soitin onko syönyt ja sanottiin että nutrilettia meni 1 dl niin mietin mielessäni että onkahan tuo nyt tosi, pakko myöntää. Olen myös vierailllut siten että olen mennyt aika salaa nähdäkseni missä mennään ja kuinka kauan siellä istun ennenkuin tiedostetaan minunkin tulleen äidin viereen....
        Haluttomuudesta kuntoutukseen ja ruokahaluttomuudestakin olisi mielestäni aina siellä heidän reagoitava aivan samalla tavalla kuin kaikkeen muuhunkin oireistoon, niitä olisi jotenkin hoidettava kunnes potilas on kyvykäs itse siihen.
        Helppoahan ei ole sairaan hoito mutta kun näkee mitä se on parhaimmillaan, niin sen alempaan ei tahdo tyytyä, ei tahdo ajatella että potilaat ovat eriarvoisa, kyseessähän meidän rahoillamme palkattu toiminta!


      • Jäipähän sekin pois että kyllä hirvitti jo sekin kun äitiä vuodeosastolta kiidätettiin ambulanssilla taas sairaalan ensiapuun nyt terveysaseman vuodeosaston toimesta niin jälleen hänet vain palautettiin takaisin, ehdimme sinne ensiavun puolelle mekin ja omasta puolestani koetin sanoa että ettekö te tajua että kun kuka tahansa ja nyt terveysasema lähettää teille potilaan niin se on avunpyyntö heiltä ,älkää sit'ä väheksykö, he tarvitsevat nyt viisaampien apua ja te käännätte heille selkänne olemalla antamatta sitä. Todella julmalta tuntuu välillä. Äitinikin oli niin väsynyt siihen edestakaiseen matkaamiseen ambulanssilla kun se ei tuottanut tulosta, niin surullista se vain on kun katseli häntä siinä paareilla, kivuissaan ja hädissään.


      • traude
        vantaannainen kirjoitti:

        Jäipähän sekin pois että kyllä hirvitti jo sekin kun äitiä vuodeosastolta kiidätettiin ambulanssilla taas sairaalan ensiapuun nyt terveysaseman vuodeosaston toimesta niin jälleen hänet vain palautettiin takaisin, ehdimme sinne ensiavun puolelle mekin ja omasta puolestani koetin sanoa että ettekö te tajua että kun kuka tahansa ja nyt terveysasema lähettää teille potilaan niin se on avunpyyntö heiltä ,älkää sit'ä väheksykö, he tarvitsevat nyt viisaampien apua ja te käännätte heille selkänne olemalla antamatta sitä. Todella julmalta tuntuu välillä. Äitinikin oli niin väsynyt siihen edestakaiseen matkaamiseen ambulanssilla kun se ei tuottanut tulosta, niin surullista se vain on kun katseli häntä siinä paareilla, kivuissaan ja hädissään.

        Anteeksi, vastasin vasta ekaan viestiin, kone näytti ainoastaan sen. Olen tise ollut vuodeosastolla töissä (toimistossa) ja tiedän miten siellä mennään. Aina vedotaan rahaan muttei se niin ole, jos hoitohenkilökunnalla on aikaa 8 h työaikana yli 2 h pausseihin ei ole ihmeellistä ettei ihmisiä suihkuteta kuin kerran viikossa, meillä oli keskiviikkoisin. Sinuna koettaisin vain vaatia ja oletko saanut samassa paikassa olevien muiden omaisia mukaan?


      • traude kirjoitti:

        Anteeksi, vastasin vasta ekaan viestiin, kone näytti ainoastaan sen. Olen tise ollut vuodeosastolla töissä (toimistossa) ja tiedän miten siellä mennään. Aina vedotaan rahaan muttei se niin ole, jos hoitohenkilökunnalla on aikaa 8 h työaikana yli 2 h pausseihin ei ole ihmeellistä ettei ihmisiä suihkuteta kuin kerran viikossa, meillä oli keskiviikkoisin. Sinuna koettaisin vain vaatia ja oletko saanut samassa paikassa olevien muiden omaisia mukaan?

        Niitä on tullut juuri keskustelujen kautta kun on ollut noita jotka ovat kyenneet auttamaan ja kiitelty aina avusta miten tärkeää se on sille joka siellä sängyn pohjalla makaa niin uupuneena ja sairaana ettei kykene edes apua soittokellolla pyytämään.
        Myös tänne kirjoittamalla koetan laajentaa ihmisten ajatusta siitä mitä voivat tehdä osaltaan,kun jostain syystä tulee sairaalaan asiaa tai tahtoo auttaa, kannattaa myös ottaa selvää josko voi jotenkin vierailla tälläisillä osastoilla.
        Itse olen miettinyt myös sitä että olisi niin ihanaa kun olisi suora yhteys potilaaseen kaiuttimen kautta, voisi avata tuon yhteyden milloin tahansa ja jutella potilaan kanssa mutta siinä toki aina tulisi olla taustalla joku pehmeä musiikki tai muuta jotta mahdolliset muut vierailijat ja henkilökohtaisuudet eivät leviäisi ylimääräisille korville.


      • vantaannainen kirjoitti:

        Näinhän se on ja ikävää kun ei kykene luottamaan heihin. Kun nytkin soitin onko syönyt ja sanottiin että nutrilettia meni 1 dl niin mietin mielessäni että onkahan tuo nyt tosi, pakko myöntää. Olen myös vierailllut siten että olen mennyt aika salaa nähdäkseni missä mennään ja kuinka kauan siellä istun ennenkuin tiedostetaan minunkin tulleen äidin viereen....
        Haluttomuudesta kuntoutukseen ja ruokahaluttomuudestakin olisi mielestäni aina siellä heidän reagoitava aivan samalla tavalla kuin kaikkeen muuhunkin oireistoon, niitä olisi jotenkin hoidettava kunnes potilas on kyvykäs itse siihen.
        Helppoahan ei ole sairaan hoito mutta kun näkee mitä se on parhaimmillaan, niin sen alempaan ei tahdo tyytyä, ei tahdo ajatella että potilaat ovat eriarvoisa, kyseessähän meidän rahoillamme palkattu toiminta!

        Hoitajat eivät ole ilkeyttään ruokkimatta potilaita. Jos ruokailu on huonoa, siis potilas ei syö syystä tai toisesta, ei hoitajillakaan ole mitään taikatemppuja syömisen parantamiseksi. Miksi hoitaja valehtelisi menneen ravinnon määrää?En ymmärrä.

        Onko esim joku toiminta/puheterapeutti tarkistanut äitisi nielemistä?

        Oletko keskustellut ravitsemuksesta hoitohenkilökunnan tai lääkärin kanssa. Jos olet, mitä on sanottu? Jos ei ole saattohoidossa ja syöminen/juominen on riittämätöntä, oletteko keskustelleet esim. ravintoliuosten antamisesta tilapäisesti suoneen tai esimerkiksi peg-letkun laittamisesta, jolloin ravinto annetaan suoraan vatsanpeitteen läpi laitettavan letkun kautta potilaan vatsalaukkuun?Nenämahaletku sekin on yksi vaihtoehto, lyhytaikaisesti.

        Minusta on aina erinomaisen ikävää jos asiat ajautuvat sille mallille että omainen ja hoitaja ovat siinä tilassa että asioista ei kyetä keskustelemaan ja mennään syyttelylinjoille ilman että keskitytään itse asiaan eli potilaan hoitamiseen. Ei hoitajat ehdi aina reagoimaan ja huomioimaan jokaista omaista joka osastolle on tullut, varsinkaan jos tämä ei iste osoita että hänellä olisi hoiajalle asiaa. Mene seuraavan kerran avoimin mielin ja kysy rohkeasti mieltäsi vaivaavista asioista. Jos tämä jostain syystä ei onnistu, käy juttelemassa hoitajien esimiehen kanssa. Sinulla o oikeus saada ajantasaista tietoa läheisesi hoidosta, jotta aiheettomia epäilyksiä ei pääse syntymään.

        Läheisen sairastaminen on raskasta. Voimia Teille.


      • vantaannainen kirjoitti:

        Näinhän se on ja ikävää kun ei kykene luottamaan heihin. Kun nytkin soitin onko syönyt ja sanottiin että nutrilettia meni 1 dl niin mietin mielessäni että onkahan tuo nyt tosi, pakko myöntää. Olen myös vierailllut siten että olen mennyt aika salaa nähdäkseni missä mennään ja kuinka kauan siellä istun ennenkuin tiedostetaan minunkin tulleen äidin viereen....
        Haluttomuudesta kuntoutukseen ja ruokahaluttomuudestakin olisi mielestäni aina siellä heidän reagoitava aivan samalla tavalla kuin kaikkeen muuhunkin oireistoon, niitä olisi jotenkin hoidettava kunnes potilas on kyvykäs itse siihen.
        Helppoahan ei ole sairaan hoito mutta kun näkee mitä se on parhaimmillaan, niin sen alempaan ei tahdo tyytyä, ei tahdo ajatella että potilaat ovat eriarvoisa, kyseessähän meidän rahoillamme palkattu toiminta!

        Koita jaksaa. Tuntuu, ettei tuolla terveyspuolella oikein aina ymmärretä sitä, että se sairas vanhus on sille läheisellä tosi rakas ihminen.


      • lusiinana kirjoitti:

        Hoitajat eivät ole ilkeyttään ruokkimatta potilaita. Jos ruokailu on huonoa, siis potilas ei syö syystä tai toisesta, ei hoitajillakaan ole mitään taikatemppuja syömisen parantamiseksi. Miksi hoitaja valehtelisi menneen ravinnon määrää?En ymmärrä.

        Onko esim joku toiminta/puheterapeutti tarkistanut äitisi nielemistä?

        Oletko keskustellut ravitsemuksesta hoitohenkilökunnan tai lääkärin kanssa. Jos olet, mitä on sanottu? Jos ei ole saattohoidossa ja syöminen/juominen on riittämätöntä, oletteko keskustelleet esim. ravintoliuosten antamisesta tilapäisesti suoneen tai esimerkiksi peg-letkun laittamisesta, jolloin ravinto annetaan suoraan vatsanpeitteen läpi laitettavan letkun kautta potilaan vatsalaukkuun?Nenämahaletku sekin on yksi vaihtoehto, lyhytaikaisesti.

        Minusta on aina erinomaisen ikävää jos asiat ajautuvat sille mallille että omainen ja hoitaja ovat siinä tilassa että asioista ei kyetä keskustelemaan ja mennään syyttelylinjoille ilman että keskitytään itse asiaan eli potilaan hoitamiseen. Ei hoitajat ehdi aina reagoimaan ja huomioimaan jokaista omaista joka osastolle on tullut, varsinkaan jos tämä ei iste osoita että hänellä olisi hoiajalle asiaa. Mene seuraavan kerran avoimin mielin ja kysy rohkeasti mieltäsi vaivaavista asioista. Jos tämä jostain syystä ei onnistu, käy juttelemassa hoitajien esimiehen kanssa. Sinulla o oikeus saada ajantasaista tietoa läheisesi hoidosta, jotta aiheettomia epäilyksiä ei pääse syntymään.

        Läheisen sairastaminen on raskasta. Voimia Teille.

        Taidat olla hoitoalalla? Kun katson uudelleenkin lausettani, näen sen kykenemättömyytenä luottaa puheeseen ja olen jo kokenut sellaista että on käynyt toisin mitä on aluksi sanottu että toimitaan.
        Kuinka usein huomaatkaan kun sairaalassa oleva kävijä on nähnyt ettei joku tule ruokituksi ellei ole puuttunut asiaan ja ruokkinut? On tultu toteamaan ettei ruoka tainnut maistua ja viety se pois. No vievät, mutta heidän tulisi silloin käyttää jotain toista keinoa jos muuhun ei aikaa tai potilas ei tahdo parantua joka tuntuu kyllä aika oudolta koska suurin osa heistä haluaa ellei ole jo tuomittu että vain jokunen päivä jäljellä, mutta kun ei jaksa niin ei jaksa. Et sinä pelkojani voikaan ymmärtää, sen näen kyllä. Kerropa sinä mikä tässä meni syyttelylinjalle epäilylinjan ohi? Älä vääristä sanojani jos kerran toivot minulle voimia ja potilaan parasta ajetaan!!!
        Tule sinäkin avoimin mielin jatkamaan tätä keskustelua sellaisena kuin se tässä esille tulee vai enkö osaa ilmaista oikein asiaani. Jos näen hoitovirheitä, ne varmasti vien eteenpäin!
        Nyt en ole enää äitini lähellä vaan kaikki on puhelinsoittojen varassa ja äidilleni en voi vielä jutella koska ei jaksa.


      • vantaannainen kirjoitti:

        Taidat olla hoitoalalla? Kun katson uudelleenkin lausettani, näen sen kykenemättömyytenä luottaa puheeseen ja olen jo kokenut sellaista että on käynyt toisin mitä on aluksi sanottu että toimitaan.
        Kuinka usein huomaatkaan kun sairaalassa oleva kävijä on nähnyt ettei joku tule ruokituksi ellei ole puuttunut asiaan ja ruokkinut? On tultu toteamaan ettei ruoka tainnut maistua ja viety se pois. No vievät, mutta heidän tulisi silloin käyttää jotain toista keinoa jos muuhun ei aikaa tai potilas ei tahdo parantua joka tuntuu kyllä aika oudolta koska suurin osa heistä haluaa ellei ole jo tuomittu että vain jokunen päivä jäljellä, mutta kun ei jaksa niin ei jaksa. Et sinä pelkojani voikaan ymmärtää, sen näen kyllä. Kerropa sinä mikä tässä meni syyttelylinjalle epäilylinjan ohi? Älä vääristä sanojani jos kerran toivot minulle voimia ja potilaan parasta ajetaan!!!
        Tule sinäkin avoimin mielin jatkamaan tätä keskustelua sellaisena kuin se tässä esille tulee vai enkö osaa ilmaista oikein asiaani. Jos näen hoitovirheitä, ne varmasti vien eteenpäin!
        Nyt en ole enää äitini lähellä vaan kaikki on puhelinsoittojen varassa ja äidilleni en voi vielä jutella koska ei jaksa.

        "Kerropa sinä mikä tässä meni syyttelylinjalle epäilylinjan ohi?"

        Omasta mielestäni kirjoitin asiasta ja tarkoituksenani oli ottaa kantaa tilanteeseenne kuten oletan että toivot kun kerran tänne tilanteestanne kirjoitat.

        Kuitenkin yritän nähdä asiat ja hoidon toteutumisen puolueettomasti ja siten, miten soisin sen tapahtuvan. Ilman syyttelyitä puolin tai toisin. Ymmärrän toki että elätte nyt kriittistä elämänvaihetta, mutta minusta sekin helpottaa kun yrittää voida luottaa siihen hoitavaan tahoon. Enkä todellakaan väitä että siellä hoitopaikassa oltaisiin erehtymättömiä tai virheettömiä. Mutta hoitajat eivät tahdo pahaa potilaalle tai heidän omaiselleen. Puhumalla asiat usein selviävät.

        Syyttelylinja:
        "Näinhän se on ja ikävää kun ei kykene luottamaan heihin."
        Mahtaa olla todella järkyttävää jos ei voi luottaa äitinsä hoitajiin. Ymmärrän kyllä että sinulla on tämän johdosta todella paha olo.

        Minä olen alusta asti "tullut tähän keskusteluun avoimin mielin"ja ystävällisin tarkoituksin omien kykyjeni mukaisesti, puolueettomasti.


      • lusiinana kirjoitti:

        "Kerropa sinä mikä tässä meni syyttelylinjalle epäilylinjan ohi?"

        Omasta mielestäni kirjoitin asiasta ja tarkoituksenani oli ottaa kantaa tilanteeseenne kuten oletan että toivot kun kerran tänne tilanteestanne kirjoitat.

        Kuitenkin yritän nähdä asiat ja hoidon toteutumisen puolueettomasti ja siten, miten soisin sen tapahtuvan. Ilman syyttelyitä puolin tai toisin. Ymmärrän toki että elätte nyt kriittistä elämänvaihetta, mutta minusta sekin helpottaa kun yrittää voida luottaa siihen hoitavaan tahoon. Enkä todellakaan väitä että siellä hoitopaikassa oltaisiin erehtymättömiä tai virheettömiä. Mutta hoitajat eivät tahdo pahaa potilaalle tai heidän omaiselleen. Puhumalla asiat usein selviävät.

        Syyttelylinja:
        "Näinhän se on ja ikävää kun ei kykene luottamaan heihin."
        Mahtaa olla todella järkyttävää jos ei voi luottaa äitinsä hoitajiin. Ymmärrän kyllä että sinulla on tämän johdosta todella paha olo.

        Minä olen alusta asti "tullut tähän keskusteluun avoimin mielin"ja ystävällisin tarkoituksin omien kykyjeni mukaisesti, puolueettomasti.

        Joo, ehkä niin, ehkä tulkitsen sinut väärin kuten koen sinun tulkitsevan minun kirjoitukseni, ole vain mitä mieltä olet ja kerro vain mitä ajattelet, sana on vapaa , tämähän kuitenkin on sitä mitä ajattelin että tuon asian esiin potilaan puolesta ja omaisen, kaikkine pelkoineen ja toiveineen, olen kysellyt heiltäkin sydämeni mukaan ja ottanut kantaa sydämeni mukaan. Joidenkin puhe vain sisäistyy eritavoin kun sen sävyä aistii. Ja täällä on tullut jo esiin sitä rahakysymystä ja ikäkysymystä ja asennetta vanhuksen elinikään ja hoitoon ja miten haluamme siihen puuttua.
        Kykyjemme ja luonteemme mukaanhan me täällä ollaan, minäkin :)


      • Kurat housuissa pelk

        potilasasiamies on sellainen jonka kautta ainakin saa raportteja ja voi osaltaan koettaa ottaa selvää että hoito on asianmukaista.
        Onhan se pelottavaa pitää puolia mutta yhtä pelottavaa on olla pitämättä.
        Suuri osahan meistä pelkää sitä päivää jos joudumme potilaaksi että miten meitä sitten kohdellaan ja olemmeko liian heikkoja puuttumaan hoitoihin.


    • traude

      En osaa vastata mikä oikein mikä väärin. Itselläni vähän päinvastainen tilanne, muutin juuri vanhan äitini naapurihuoneistoon. Hän on ollut viimeiset 10 v edunvalvonnan alla (virallinen) enkä ole vieläkään saanut hänen diagnosiaan? Tiedän, että hän on hajamielinen muttei dementikko, fyysisesti yhä aktiivinen. Sain "takakautta" hänen ainoaksi diagnoosikseen, ettei hän saa solmia laillisesti sitovia sopimuksia? Mistä lääketieteen muodosta on silloin kysymys.
      Sinuna menisin juttelemaan ei hoitohenkilökunnan vaan vastaanoton ihmisten kanssa, he ovat aivan yhtä tietoisia ja useimmiten halukkaita kertomaan enemmän. Silmien vuoksi voisin ehdottaa esim. menemistä optikolle joka aivan varmasti joutuisi ohjaamaan teidät eteenpäin, olkoonkin että tarjoaisi yksityistä, ota vastaan tarjous, voit aina laskuttaa terveyskeskusta! Jaksamisia, kerro, kuinka käy.

      • kyllä minä kerron ja kiitos ajatuksistasi, optikolle on myöhäiustä mennä koska on niin huonossa kunnossa että voimia ei paljon jäljellä. Kuumeilu ja tulehduslukema yhä senverran koholla kaikesta tuosta muusta puhumattakaan mitä jo on hänellä.


      • Miksi läheiselläsi on edunvalvoja?


    • Voi sentään!
      Tuo pompottelu on kyllä vihonviimeistä!

      Yritä nyt itse pysyä kunnossa ja jatka sinnikkäästi äitisi paremman hoidon vaatimista!
      Yksityisellä puolella kaikki sujuisi toisin, mutta se maksaa...

      Oma äitini (ainoa lapsi) makaa Koukkuniemessä kakkavaipoissaan - ei ymmärrä Alzheimerin takia mistään mitään...Aikoinaan puutuin lääkityksessä päällekkäisyyteen ja sain lääkärin tekemään muutoksen. Pian kuitenkin selvisi, että hoitajien jossakin palaverissa oli vaadittu vanha lääkitys takaisin ja näin kävikin.
      Äiti on riutunut 2001 alkaen - sydän on niin vahva, että siksi vieläkin "hengissä".

      Olen niin harmissani, kun en aikoinaan eroni jälkeisiä rahasotkuja maksaessani voinut tarjota äidille parempaa hoitopaikkaa - nyt sillä ei enää ole suurtakaan merkitystä, kun hän vain nukkuu...

      Voimia ja iso rutistus Sinulle! Toivottavasti tilanne muuttuu vielä paremmaksi!

      • Voimia tarvitsemme molemmat ja ennenkaikkkea äitimme, sinulla vielä takana jo vuosien tuska. Uuvuttavaa on tosiaan se että jos jotain sovitaan niin se voi olla jo
        seuraavana päivänä kumottu. Ensiapu on se ykkönen jota pelkään eniten koska hallitsevat täysin sen mitä tehdään ja minne ohjataan. Tämän jälkeen tulee sairaala ja nämä terveyskeskusten vuodeosastot. Konsultoidessa potilaasta tietoja en ymmärrä sitäkään ettei aupna käytetä videoneuvottelua potilaan sängyn luona jolloin voidaan lähettää myös kuvallista materiaalia. Ihmettelen sitäkin ettei syöminen tunnu olevan heille vakava asia vaikka niin kova lääkityskin.
        Sänkyihinkään ei tunnuta saavan mitään sellaista menetelmää aikaiseksi että siinä olisi verenkirtoon tähtääviä toimintoja jotka voitaiosiin yksilöllisesti asentaa potilaalle.
        Kipuilevalle iholle olisi mukava kaaret sängyn yli jotta peitto ei hiertäisi jne...
        Kun pelätään kuoliota niin luulisi että jalkaa jotenkin käsiteltäisiin ihan vimmatulla tahdilla jottei niin kävisi.
        Rahaa palaa niin paljon varmasti yksityisellä että epäilen olisitko sittenkään pystynyt
        huolehtimaan muulla tavalla, yksi toimenpide voi olla jo 20000,- luokkaa hoitopäivineen.
        Minä topivon meidän molempien puolesta että myös että äitiemme elämä mitä siinä on vielä elämää, olisi kivutonta


    • Niinpä...

      Kirjoittelethan kuulumisia jatkossakin?

      Otit vakavan ja tärkeän asian esille.

    • ...

      Joop.

      Seuraillut muutamaa tapausta läheltä. Mun mielestä ihmisen kiduttaminen ei ole oikein, eikä kansantaloudellisesti kannattavaa. Jos kuitenkin haluaa huippuhoidon, sitten pitää olla massia. Ei julkisella ole mitään intressejä, eikä resursseja alkaa satsaamaan kuolevien ihmisten hoitamiseen.

      Kandee lukaista Hippokrateen vala, se tosiaan on peräisin antiikin ajalta:

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Hippokrateen_vala

      =DW=

      • Tosiasia on että nyt jo priorisoidaan ketä aktiivisesti hoidetaan ja ketä ei ja kyllä vaan tehohoitojen ulkopuolelle rajataan vanhusket ja vammaiset. Ensisijassa.

        Lisäksi hoitohenkilökunnan määrä on typistetty niin minimiin jotta iha turhaa enää odottaa että hommat yksittäisen potilaan kohdalla tulisi hoidettua viimosen päälle ja että lääke- tai muita virheitä ei tapahtuisi.


      • -------
        lusiinana kirjoitti:

        Tosiasia on että nyt jo priorisoidaan ketä aktiivisesti hoidetaan ja ketä ei ja kyllä vaan tehohoitojen ulkopuolelle rajataan vanhusket ja vammaiset. Ensisijassa.

        Lisäksi hoitohenkilökunnan määrä on typistetty niin minimiin jotta iha turhaa enää odottaa että hommat yksittäisen potilaan kohdalla tulisi hoidettua viimosen päälle ja että lääke- tai muita virheitä ei tapahtuisi.

        Siinäpä hoitajille hyvä tekosyy lusmuta.


      • ...
        lusiinana kirjoitti:

        Tosiasia on että nyt jo priorisoidaan ketä aktiivisesti hoidetaan ja ketä ei ja kyllä vaan tehohoitojen ulkopuolelle rajataan vanhusket ja vammaiset. Ensisijassa.

        Lisäksi hoitohenkilökunnan määrä on typistetty niin minimiin jotta iha turhaa enää odottaa että hommat yksittäisen potilaan kohdalla tulisi hoidettua viimosen päälle ja että lääke- tai muita virheitä ei tapahtuisi.

        Joop.

        Kannattaa sairastaa alle viiskymppisenä, mieluiten töissäolevana tai yrittäjänä. Sitä kyllä käytetään väärinkin. Tiedän kaksi tapausta, että teettivät itselleen isot remontit. Toinen paremmassa kunnossa, kuin ikinä, muttta jääräpäisesti uudelleen koulutuksesta, lopulta lekuri kirjoitti sairaseläkkeeen. Toinen puolestaan lopetti yrityksensä välittömästi leikkauksen jälkeen, odottelee sairaseläkettä ja kieltäytyy uudelleeen koulutuksesta.

        Maassa ikinä ollut näin paljon lääkäreitä. Joku muu siinä mättää kuin henkilökunnan määrä. Jonot vaan pitenevät. Toisaalta, jos hoitoon sattuu pääsemään, se sujuu vauhdilla, vaikika hoitsut lähinnä istuvatkin kahvilla.

        =DW=


      • Lusiina
        ------- kirjoitti:

        Siinäpä hoitajille hyvä tekosyy lusmuta.

        Kannattaa jauhaa jaskaa jos ei muuhun kykene ;)


      • Lusiina
        ... kirjoitti:

        Joop.

        Kannattaa sairastaa alle viiskymppisenä, mieluiten töissäolevana tai yrittäjänä. Sitä kyllä käytetään väärinkin. Tiedän kaksi tapausta, että teettivät itselleen isot remontit. Toinen paremmassa kunnossa, kuin ikinä, muttta jääräpäisesti uudelleen koulutuksesta, lopulta lekuri kirjoitti sairaseläkkeeen. Toinen puolestaan lopetti yrityksensä välittömästi leikkauksen jälkeen, odottelee sairaseläkettä ja kieltäytyy uudelleeen koulutuksesta.

        Maassa ikinä ollut näin paljon lääkäreitä. Joku muu siinä mättää kuin henkilökunnan määrä. Jonot vaan pitenevät. Toisaalta, jos hoitoon sattuu pääsemään, se sujuu vauhdilla, vaikika hoitsut lähinnä istuvatkin kahvilla.

        =DW=

        "vaikika"

        Uuuups. potut pottuina ;)

        Kyse ei olekaan lääkäreiden määrä vaan hoitajien määrästä suhteessa hoidettaviin.

        Pidätkös hoitajien esimiehiä jotenkin idiootteina jotka eivät tiedä mitä työpaikoilla tapahtuu?


      • Jos pyydetään kipulääkitystä niin kyse on nimenomaan kiduttamisen estämisestä!!
        Olkoon se sitten sitä huippuhoitoa!
        Mutta kun on jo tehty leikkaus, on sen tähdättävä paranemiseen ,eikö vain, kuka nyt tahtoo tahallaan vanhaa ihmistä rääkätä turhilla leikkauksilla????
        Massia ei ole ja ne rahat ovat meidän maksamiamme meidän kukkarostamme.
        Niin kuule pitää maksaa autottomankin autokuluihin menevistä julkisista varoista jotka ovat niin huikeat , pitää maksaa lapsettoman lapsia omaavan kouluista, kaikenlaista maksua maksetaan eri tahoille, oopperat sun muut siihen päälle.
        Kyllä me käymme koko ikäkaaren läpi vauvasta vanhukseen,hoidon loppumetreillä tulisi olla mielestäni lämmin.


      • lusiinana kirjoitti:

        Tosiasia on että nyt jo priorisoidaan ketä aktiivisesti hoidetaan ja ketä ei ja kyllä vaan tehohoitojen ulkopuolelle rajataan vanhusket ja vammaiset. Ensisijassa.

        Lisäksi hoitohenkilökunnan määrä on typistetty niin minimiin jotta iha turhaa enää odottaa että hommat yksittäisen potilaan kohdalla tulisi hoidettua viimosen päälle ja että lääke- tai muita virheitä ei tapahtuisi.

        Miksi sitten puhut että homma rehellistä kun jo itsekin mönnät samantien että raha puhuu ja jaotellaan potilaat??


      • Lusiina kirjoitti:

        Kannattaa jauhaa jaskaa jos ei muuhun kykene ;)

        Onko jaska minkä ikäinen ......


      • ... kirjoitti:

        Joop.

        Kannattaa sairastaa alle viiskymppisenä, mieluiten töissäolevana tai yrittäjänä. Sitä kyllä käytetään väärinkin. Tiedän kaksi tapausta, että teettivät itselleen isot remontit. Toinen paremmassa kunnossa, kuin ikinä, muttta jääräpäisesti uudelleen koulutuksesta, lopulta lekuri kirjoitti sairaseläkkeeen. Toinen puolestaan lopetti yrityksensä välittömästi leikkauksen jälkeen, odottelee sairaseläkettä ja kieltäytyy uudelleeen koulutuksesta.

        Maassa ikinä ollut näin paljon lääkäreitä. Joku muu siinä mättää kuin henkilökunnan määrä. Jonot vaan pitenevät. Toisaalta, jos hoitoon sattuu pääsemään, se sujuu vauhdilla, vaikika hoitsut lähinnä istuvatkin kahvilla.

        =DW=

        Mitä pidät siitä että espanjasta sinulle tulisi hoitaja, miten juttelisit hänelle omituisista oireistasi?


      • Lusiina kirjoitti:

        "vaikika"

        Uuuups. potut pottuina ;)

        Kyse ei olekaan lääkäreiden määrä vaan hoitajien määrästä suhteessa hoidettaviin.

        Pidätkös hoitajien esimiehiä jotenkin idiootteina jotka eivät tiedä mitä työpaikoilla tapahtuu?

        Ei ne idiootteja ole, kyllä ne tietää vaikka joskus toisin väittävätkin kun on vuotanut julki asioita, olet tässä oikeassa, tietoa on.


      • vantaannainen kirjoitti:

        Miksi sitten puhut että homma rehellistä kun jo itsekin mönnät samantien että raha puhuu ja jaotellaan potilaat??

        No homma on talousihmisten näkökulmasta rehellistä ja raha määrää.


      • näin se menee
        vantaannainen kirjoitti:

        Jos pyydetään kipulääkitystä niin kyse on nimenomaan kiduttamisen estämisestä!!
        Olkoon se sitten sitä huippuhoitoa!
        Mutta kun on jo tehty leikkaus, on sen tähdättävä paranemiseen ,eikö vain, kuka nyt tahtoo tahallaan vanhaa ihmistä rääkätä turhilla leikkauksilla????
        Massia ei ole ja ne rahat ovat meidän maksamiamme meidän kukkarostamme.
        Niin kuule pitää maksaa autottomankin autokuluihin menevistä julkisista varoista jotka ovat niin huikeat , pitää maksaa lapsettoman lapsia omaavan kouluista, kaikenlaista maksua maksetaan eri tahoille, oopperat sun muut siihen päälle.
        Kyllä me käymme koko ikäkaaren läpi vauvasta vanhukseen,hoidon loppumetreillä tulisi olla mielestäni lämmin.

        auto-polttoaineveroilla päin vastoin katetaan muita menoja


      • vantis 5
        näin se menee kirjoitti:

        auto-polttoaineveroilla päin vastoin katetaan muita menoja

        Ai että plussan puolella, en usko kun mietitään tiemääriä suuren autokannan vuoksi ja hoitokuluja sen vuoksi ja valaistusta sen vuoksi ja parkkipaikkojen määriä sen vuoksi ja päästöjä sen vuoksi...


      • nyt nakrattaa
        vantis 5 kirjoitti:

        Ai että plussan puolella, en usko kun mietitään tiemääriä suuren autokannan vuoksi ja hoitokuluja sen vuoksi ja valaistusta sen vuoksi ja parkkipaikkojen määriä sen vuoksi ja päästöjä sen vuoksi...

        jaa, meinaat ettei muut kuin yksityisautoilijat niitä teitä tarvitse, heh, taidat olla märkäkorva :))


      • nyt nakrattaa kirjoitti:

        jaa, meinaat ettei muut kuin yksityisautoilijat niitä teitä tarvitse, heh, taidat olla märkäkorva :))

        Tarvitsee toki, naura vain, puhuinkin SUUREN AUTOKANNAN vuoksi periaatteella, muutenhan kaistojakin tarvittaisiin vähemmän, parkkipaikkoja vähemmän, julkinen liikenne työllistäisi ja myös aikataulut tihentyisi kovan kysynnän vuoksi, päästöt vähenisi. Silleen mietin näitä


      • Do you understand?
        vantaannainen kirjoitti:

        Mitä pidät siitä että espanjasta sinulle tulisi hoitaja, miten juttelisit hänelle omituisista oireistasi?

        Mitä väliä siitä on mistä maasta hoitaja on. Toive kuitenkin olisi että osasisi suomea sen verran että ymmärtäisimme toisiamme. Hoitotyössä kun kuitenkin vuorovaikutuksella on iso rooli.


      • jäi vastaamatta
        Do you understand? kirjoitti:

        Mitä väliä siitä on mistä maasta hoitaja on. Toive kuitenkin olisi että osasisi suomea sen verran että ymmärtäisimme toisiamme. Hoitotyössä kun kuitenkin vuorovaikutuksella on iso rooli.

        miten kertoisit suomen kieltä taitamattomalle hoitajalle vaivasi ja tarpeesi?


      • vantis5
        jäi vastaamatta kirjoitti:

        miten kertoisit suomen kieltä taitamattomalle hoitajalle vaivasi ja tarpeesi?

        tässä näemme miten omat tunteet kuljettavat lukemisen ymmärtämistä siihen suuntaan mihin itsellä ajatus kulkee, todella oli juuri ja ainoastaan kyse kuullun ymmärtämisestä ulkomaalaisella, kuvaustapoja oireille on sellainen kirjo että sitä ei äkkiseltään tajua ja jos sitten ymmärtääkin ne vielä harmillisesti väärin on se sille potilaalle tosi vaikea tilanne hoidon kannalta


      • Do you understand?
        jäi vastaamatta kirjoitti:

        miten kertoisit suomen kieltä taitamattomalle hoitajalle vaivasi ja tarpeesi?

        Elekielellä, ilmeillä. Toisaalta en edes yrittäisi jos asia olisi monimutkaisempi. Siis jos olisimme suomessa. Jos olisin ulkomailla jossa suomnen kielitaito liene kovin yleinen taito, tilanne olisi hankölampi. tuolloin varaam kyselisin tulkin perään tai matkaoppaan.


      • pikku vinkki
        Do you understand? kirjoitti:

        Elekielellä, ilmeillä. Toisaalta en edes yrittäisi jos asia olisi monimutkaisempi. Siis jos olisimme suomessa. Jos olisin ulkomailla jossa suomnen kielitaito liene kovin yleinen taito, tilanne olisi hankölampi. tuolloin varaam kyselisin tulkin perään tai matkaoppaan.

        Heh, siehän aikamoinen olet kun elekielellä vaivasi kerrot ja neuvot kyselet :)))

        hei, ei kannata pitää älyttömästä lausahduksestaan kynsin hampain kiinni keksimällä vielä älyttömämpiä

        sulla on samat kirjoitusvirheet kuin yhdellä nikillisellä on tapana jankata täällä ja kuuskybäsissä


    • kuntosairaaloitaonko

      Ns. kuntoutussairaalassa ravintoterapeutti kävi luonani, kun ruoka ei maittanut millään.
      Eka päivänä jälkeensä sain ravintolisäjuoman.

      Muutama päivä sen jälkeen sain toisen. Kun hoitajaa kiittelin erikoisesta huomionosoituksesta, hän ihmetellen sanoi, että ravintoterapeuttihan suositteli minulle ko. juomaa 1x4 päivässä.
      En saanut, kuka joi, vaiko laitos laihdutti?

      Sama sairaala, jossa kuntosali oli aina ulkopuolisten vuokraama.

      • "kuntosairaaloitaonko"

        Jos sovitte ravitsemusterapeutin kanssa että sinulle kuuluu neljä juomaa per päivä, miksi et kyselleyt niiden perään jo aiemmin jos olit siinä kunnossa että kykenet kyselemään.
        Ei tarkoita että aivot saa jättää narikkaan vaikka potilaan roolissa onkin. Kysyvä löytää :). Niin minä ainakin tekisin.


      • kuntosairaaloitaonko
        lusiinana kirjoitti:

        "kuntosairaaloitaonko"

        Jos sovitte ravitsemusterapeutin kanssa että sinulle kuuluu neljä juomaa per päivä, miksi et kyselleyt niiden perään jo aiemmin jos olit siinä kunnossa että kykenet kyselemään.
        Ei tarkoita että aivot saa jättää narikkaan vaikka potilaan roolissa onkin. Kysyvä löytää :). Niin minä ainakin tekisin.

        Mistä H:tistä minä olisin tiennyt, mitä ravintoterapeutti oli mielessään miettinyt?
        Sinulla on nähtävästi ruusunpunainen kuvitelma sairaalasi käytännöstä, ei minun kanssani sovittu yhtään mistään.
        Hän kehoitti minua syömään ja juomaan kaikkea mahdollista.
        Mikä sinänsä on naiivia, kun ihminen on sairas, eikä ruoka maistu.

        Ota omat aivosi narikasta!!


      • ...32
        kuntosairaaloitaonko kirjoitti:

        Mistä H:tistä minä olisin tiennyt, mitä ravintoterapeutti oli mielessään miettinyt?
        Sinulla on nähtävästi ruusunpunainen kuvitelma sairaalasi käytännöstä, ei minun kanssani sovittu yhtään mistään.
        Hän kehoitti minua syömään ja juomaan kaikkea mahdollista.
        Mikä sinänsä on naiivia, kun ihminen on sairas, eikä ruoka maistu.

        Ota omat aivosi narikasta!!

        Mulla käsitys, ravintoterapeutti ei varsinaisesti lekuri, elikkäs neuvoo ja opastaa. Se ei älynnyt sanoa sulle, että juomaa pitää niinkuin pyytää, jos sattuisi jossain välissä maistumaan.

        =DW=


      • Lusiina
        kuntosairaaloitaonko kirjoitti:

        Mistä H:tistä minä olisin tiennyt, mitä ravintoterapeutti oli mielessään miettinyt?
        Sinulla on nähtävästi ruusunpunainen kuvitelma sairaalasi käytännöstä, ei minun kanssani sovittu yhtään mistään.
        Hän kehoitti minua syömään ja juomaan kaikkea mahdollista.
        Mikä sinänsä on naiivia, kun ihminen on sairas, eikä ruoka maistu.

        Ota omat aivosi narikasta!!

        Ei se sieltä H:sta ainakjaan tai minä en ainakaan ole sellaisesta kuullut ;).

        No eikös se ravitsemusterapeutti kertonut sinulle Sinun Omasta Ravitsemussuunnitelmastasi???

        Sitä paitsi minulla ei ole sairaalaa, kuinkas olet sellaiseen käsitykseen päässyt? Etsivä löytää tietoa halutessaan kun vaivautuu ottamaan asioista selvää.

        Jos ravitsemusterapeutti oli käynyt luonasi ruokahaluttomuutesi vuoksi, en usko että ohje oli se että kehoitti syömään ja juomaan tai sitten ammattitaidossa oli puutteita. Ylipäätään mitä ravitsemusterapeutti voi sille jos sinulla ei ole ruokahalua. Ei kai hänelläkään ole muuta keinoa kuin suunnitella miten saisit edes välttävän ravitsemuksen mahdollisimman vähällä millilitoilla ja ravintoaineilla, koska aikuinen ihminen kykenee halutessaan nielemään jotain jos tietää sen olevan itseleen tarpeeseen vaikkei ruokahalua olisikaan.


      • kuntosairaaloitaonko
        Lusiina kirjoitti:

        Ei se sieltä H:sta ainakjaan tai minä en ainakaan ole sellaisesta kuullut ;).

        No eikös se ravitsemusterapeutti kertonut sinulle Sinun Omasta Ravitsemussuunnitelmastasi???

        Sitä paitsi minulla ei ole sairaalaa, kuinkas olet sellaiseen käsitykseen päässyt? Etsivä löytää tietoa halutessaan kun vaivautuu ottamaan asioista selvää.

        Jos ravitsemusterapeutti oli käynyt luonasi ruokahaluttomuutesi vuoksi, en usko että ohje oli se että kehoitti syömään ja juomaan tai sitten ammattitaidossa oli puutteita. Ylipäätään mitä ravitsemusterapeutti voi sille jos sinulla ei ole ruokahalua. Ei kai hänelläkään ole muuta keinoa kuin suunnitella miten saisit edes välttävän ravitsemuksen mahdollisimman vähällä millilitoilla ja ravintoaineilla, koska aikuinen ihminen kykenee halutessaan nielemään jotain jos tietää sen olevan itseleen tarpeeseen vaikkei ruokahalua olisikaan.

        Kertonut? Ei kertonut.

        Se ja sama, mitä sinä uskot, tai olet uskomatta.
        Luennoi sama laitoksesi ravintoterapeutille, jos teillä edes sellaista on.

        Ja kerro hoitohenkilöstölle, ettei auta potilasta, jos hänen ravintolisänsä juottuu hoitajan ruokatorveen.


      • Lusiina
        kuntosairaaloitaonko kirjoitti:

        Kertonut? Ei kertonut.

        Se ja sama, mitä sinä uskot, tai olet uskomatta.
        Luennoi sama laitoksesi ravintoterapeutille, jos teillä edes sellaista on.

        Ja kerro hoitohenkilöstölle, ettei auta potilasta, jos hänen ravintolisänsä juottuu hoitajan ruokatorveen.

        Ai nyt sitten meni herne nenuun vai?

        Ei ole kyse siitä mitä minä uskon tai en usko, mutta joksus tuntuu että odotamme terbeydenhuoltohenkilöstöltä epäarealistisia asioita. Ja toistan: minulla ei ole laitosta, ei ole koskaan ollut siinä mielessä kuin näytätä kuvittelevan, osana muuta kuvitelmaa.

        Silloin kun käyn tapaamassa hoitohenkilöstä en heille pashaa jauha vaan yritän käyttäytyä asiallisesti ja ottaa asiat asioina enkä henkilöitä. Sillä se ei johda mihinkään.


      • hohhoijaa ja
        ...32 kirjoitti:

        Mulla käsitys, ravintoterapeutti ei varsinaisesti lekuri, elikkäs neuvoo ja opastaa. Se ei älynnyt sanoa sulle, että juomaa pitää niinkuin pyytää, jos sattuisi jossain välissä maistumaan.

        =DW=

        Kerropa viisautettu, mistä minä olisin juomaa pyytänyt, kun kukaan ei ollut minulle kertonut, että sellaista on minulle suotu?
        Kyllä täällä on helppo viisastella, kun ei asiasta mitään tiedä.
        Ammenplottis.


      • kuntosairaaloitaonko
        Lusiina kirjoitti:

        Ai nyt sitten meni herne nenuun vai?

        Ei ole kyse siitä mitä minä uskon tai en usko, mutta joksus tuntuu että odotamme terbeydenhuoltohenkilöstöltä epäarealistisia asioita. Ja toistan: minulla ei ole laitosta, ei ole koskaan ollut siinä mielessä kuin näytätä kuvittelevan, osana muuta kuvitelmaa.

        Silloin kun käyn tapaamassa hoitohenkilöstä en heille pashaa jauha vaan yritän käyttäytyä asiallisesti ja ottaa asiat asioina enkä henkilöitä. Sillä se ei johda mihinkään.

        Minä puolestani olen aina pelännyt hoitohenkilöstöä, ja heitä kohdatessani olen kuin susi kukassa.
        Eiköhän jätetä jo turhan jauhaminen, et sinä minua ymmärrä, enkä minä sinua.

        Ikävä kyllä.


      • Lusiina
        kuntosairaaloitaonko kirjoitti:

        Minä puolestani olen aina pelännyt hoitohenkilöstöä, ja heitä kohdatessani olen kuin susi kukassa.
        Eiköhän jätetä jo turhan jauhaminen, et sinä minua ymmärrä, enkä minä sinua.

        Ikävä kyllä.

        Voisimme ymmärtää jos heittäisit nurkkaan tuon marttyyriasenteen ja ottaisit asiat asioina.


      • kuntosairaaloitaonko
        Lusiina kirjoitti:

        Voisimme ymmärtää jos heittäisit nurkkaan tuon marttyyriasenteen ja ottaisit asiat asioina.

        Kerro, missä marttyyrius?
        Kerro, missä valehtelen!!
        Kerro!!
        Miksi puollustelet tietämättä totuutta?


      • Lusiina
        kuntosairaaloitaonko kirjoitti:

        Kerro, missä marttyyrius?
        Kerro, missä valehtelen!!
        Kerro!!
        Miksi puollustelet tietämättä totuutta?

        Tyylissäsi vastata minulle menemällä henkilökohtaisuuksiin. Laitan pari esimerkkiä:

        "Sinulla on nähtävästi ruusunpunainen kuvitelma"

        "Se ja sama, mitä sinä uskot, tai olet uskomatta.
        Luennoi sama laitoksesi ravintoterapeutille, jos teillä edes sellaista on."

        "Eiköhän jätetä jo turhan jauhaminen, et sinä minua ymmärrä, enkä minä sinua."

        "Ja kerro hoitohenkilöstölle, ettei auta potilasta, jos hänen ravintolisänsä juottuu hoitajan ruokatorveen."

        Epämiellyttäviltä tuntuvia, tässä tapauksessa minua aliarvioivia ja halventavia kommentteja, jotka mielestäni osoittavat että et kykene edes käsittelemään asiaa asiana ja varsinkaan jos olen kanssasi eri mieltä.

        Kysehän ei ole minusta tai minun onglemastani vaan asiasta.


      • ------
        Lusiina kirjoitti:

        Tyylissäsi vastata minulle menemällä henkilökohtaisuuksiin. Laitan pari esimerkkiä:

        "Sinulla on nähtävästi ruusunpunainen kuvitelma"

        "Se ja sama, mitä sinä uskot, tai olet uskomatta.
        Luennoi sama laitoksesi ravintoterapeutille, jos teillä edes sellaista on."

        "Eiköhän jätetä jo turhan jauhaminen, et sinä minua ymmärrä, enkä minä sinua."

        "Ja kerro hoitohenkilöstölle, ettei auta potilasta, jos hänen ravintolisänsä juottuu hoitajan ruokatorveen."

        Epämiellyttäviltä tuntuvia, tässä tapauksessa minua aliarvioivia ja halventavia kommentteja, jotka mielestäni osoittavat että et kykene edes käsittelemään asiaa asiana ja varsinkaan jos olen kanssasi eri mieltä.

        Kysehän ei ole minusta tai minun onglemastani vaan asiasta.

        "se koira älähtää" jne.


      • Rimmir tänään
        lusiinana kirjoitti:

        "kuntosairaaloitaonko"

        Jos sovitte ravitsemusterapeutin kanssa että sinulle kuuluu neljä juomaa per päivä, miksi et kyselleyt niiden perään jo aiemmin jos olit siinä kunnossa että kykenet kyselemään.
        Ei tarkoita että aivot saa jättää narikkaan vaikka potilaan roolissa onkin. Kysyvä löytää :). Niin minä ainakin tekisin.

        Eikö enää ole käytäntönä se paperikaavake potilaan sängyssä, jalkopäädyssä mitä ravintoa potilaalle annetaan ja kuinka paljon. Siihehän laitettiin lääkärirondin jälkeen muutokset jos niitä oli. Mutta jos hoitaja ei työvuorollaan ole sitä kerennyt naputtelemaan tietokoneelle niin eihän niistä muutoksista silloin kukaan tiedä-
        Täytyisi tulla takaisin entinen systeemi että hoitajat niin sairaan. kuin apuhoitajatkin saisivat keskittyä potilaisiin ja siivoustyö annetaan siivojille ja paperityöt lääkärisihteerille.


      • Lusiina
        Rimmir tänään kirjoitti:

        Eikö enää ole käytäntönä se paperikaavake potilaan sängyssä, jalkopäädyssä mitä ravintoa potilaalle annetaan ja kuinka paljon. Siihehän laitettiin lääkärirondin jälkeen muutokset jos niitä oli. Mutta jos hoitaja ei työvuorollaan ole sitä kerennyt naputtelemaan tietokoneelle niin eihän niistä muutoksista silloin kukaan tiedä-
        Täytyisi tulla takaisin entinen systeemi että hoitajat niin sairaan. kuin apuhoitajatkin saisivat keskittyä potilaisiin ja siivoustyö annetaan siivojille ja paperityöt lääkärisihteerille.

        Ei ole sängynpäässä mitään pareria, käsidesiteline korkeintaan :). Tietokoneella kaikki tieto, papereista pyritään pois tykkänään. ja kaikki on kerettävä kirjata, jos ei niin ylitöinä.


      • ...
        Rimmir tänään kirjoitti:

        Eikö enää ole käytäntönä se paperikaavake potilaan sängyssä, jalkopäädyssä mitä ravintoa potilaalle annetaan ja kuinka paljon. Siihehän laitettiin lääkärirondin jälkeen muutokset jos niitä oli. Mutta jos hoitaja ei työvuorollaan ole sitä kerennyt naputtelemaan tietokoneelle niin eihän niistä muutoksista silloin kukaan tiedä-
        Täytyisi tulla takaisin entinen systeemi että hoitajat niin sairaan. kuin apuhoitajatkin saisivat keskittyä potilaisiin ja siivoustyö annetaan siivojille ja paperityöt lääkärisihteerille.

        Tietosuoja-asiat ja yksityisyys.

        =DW=


      • Taivas varjelkoon, ja näillä mennään.....


      • ...32 kirjoitti:

        Mulla käsitys, ravintoterapeutti ei varsinaisesti lekuri, elikkäs neuvoo ja opastaa. Se ei älynnyt sanoa sulle, että juomaa pitää niinkuin pyytää, jos sattuisi jossain välissä maistumaan.

        =DW=

        Joo kaikkien potilaitten tulee luetella kaikki mahdolliset lisät sun ruooat etteivät jää ilman ja sanota että mikset älynnyt pyytää, huoh....


      • Lusiina kirjoitti:

        Ei se sieltä H:sta ainakjaan tai minä en ainakaan ole sellaisesta kuullut ;).

        No eikös se ravitsemusterapeutti kertonut sinulle Sinun Omasta Ravitsemussuunnitelmastasi???

        Sitä paitsi minulla ei ole sairaalaa, kuinkas olet sellaiseen käsitykseen päässyt? Etsivä löytää tietoa halutessaan kun vaivautuu ottamaan asioista selvää.

        Jos ravitsemusterapeutti oli käynyt luonasi ruokahaluttomuutesi vuoksi, en usko että ohje oli se että kehoitti syömään ja juomaan tai sitten ammattitaidossa oli puutteita. Ylipäätään mitä ravitsemusterapeutti voi sille jos sinulla ei ole ruokahalua. Ei kai hänelläkään ole muuta keinoa kuin suunnitella miten saisit edes välttävän ravitsemuksen mahdollisimman vähällä millilitoilla ja ravintoaineilla, koska aikuinen ihminen kykenee halutessaan nielemään jotain jos tietää sen olevan itseleen tarpeeseen vaikkei ruokahalua olisikaan.

        Nyt en oikein jaksaisi lukea sinun tekstiäsi, olet käsittämättömn tietämätön siitä mikä on sairaan potilaan tila kun hän joutuu sairaalaan ja vaadit että potilaan tulee olla valveutunut ja pyytää ja vaatia hoitoa ja ravintoa yms. ja kun
        joku sitten kertoo vaatineensa heiltä jotain (minä esim) olet sitä mieltä että nyt puututaan heidän työhönsä ja hehän
        tekevät parhaansa. Sinä et anna mitään arvoa kirjoituksesi perusteella potilaalle, et edes tahdo ymmärtää miltä hänestä voi tuntua ja miten vaikeaa hänen on hoitaa asioitaan sairaana.


      • kuntosairaaloitaonko kirjoitti:

        Kerro, missä marttyyrius?
        Kerro, missä valehtelen!!
        Kerro!!
        Miksi puollustelet tietämättä totuutta?

        Ymmärrän tekstiäsi oikein hyvin. Ymmärrän omaanikin, se on keskiverto varmaankin kun kuuntelee kokemuksia.
        Lusiinakin ymmärtää meitä heti jos astuu jollain muodolla potilaan asemaan, se tosin ei ole helppoa koska eihän sitä itse ole oikeasti sairas.


      • vantaannainen kirjoitti:

        Ymmärrän tekstiäsi oikein hyvin. Ymmärrän omaanikin, se on keskiverto varmaankin kun kuuntelee kokemuksia.
        Lusiinakin ymmärtää meitä heti jos astuu jollain muodolla potilaan asemaan, se tosin ei ole helppoa koska eihän sitä itse ole oikeasti sairas.

        Ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Nyt alkaa valjeta. Lopetakin tämän keksutelun nyt tähän.


      • Rimmir tänään kirjoitti:

        Eikö enää ole käytäntönä se paperikaavake potilaan sängyssä, jalkopäädyssä mitä ravintoa potilaalle annetaan ja kuinka paljon. Siihehän laitettiin lääkärirondin jälkeen muutokset jos niitä oli. Mutta jos hoitaja ei työvuorollaan ole sitä kerennyt naputtelemaan tietokoneelle niin eihän niistä muutoksista silloin kukaan tiedä-
        Täytyisi tulla takaisin entinen systeemi että hoitajat niin sairaan. kuin apuhoitajatkin saisivat keskittyä potilaisiin ja siivoustyö annetaan siivojille ja paperityöt lääkärisihteerille.

        Sitä kuulepas minäkin kaipasin sängyn päätyyn ja harmittelin nykyaikaa kun kuitenkin ei hoitaja aina mene tutustumaan tietokoneen viimetietoihin, kuten missä asennossa potilaan vaikea olla ja miksi, tai että yritä tyrkyttää tuota monivitamiinijuomaa kun ei ole syönyt jne.. tai on ollut paha yö ja voi olla siksi normaalia huonompi ja itkuherkempi. Sängynlaidatkin kun ovat mitä ovat niin olisi ollut niin mainio asia kun niissä olisi suojahuppu ettei tulisi ikäviä jalan jumiin jäämisiä ainakaan kovin tiuhaan.


      • ... kirjoitti:

        Tietosuoja-asiat ja yksityisyys.

        =DW=

        Ne eivät siellä muutenkaan kovin toimi koska lääkäri kiertää ja potilaita yms. ympärillä kuulemassa


      • lusiinana kirjoitti:

        Ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Nyt alkaa valjeta. Lopetakin tämän keksutelun nyt tähän.

        Kiitos


      • näköjään
        lusiinana kirjoitti:

        Ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Nyt alkaa valjeta. Lopetakin tämän keksutelun nyt tähän.

        ja vaihdat nimimerkkiä


      • häpeäisit

        pakkoruotsin vastustajan moukkamaisuus näkyy siitä mihin ketjuihin hän viestejään spämmää


    • Lusiina

      Voi mussukka!

      Katos nyt noita omia kommenttejasi tähän kesksuteluun. Mitä olet antanut tai saanut ;)?

      "Siinäpä hoitajille hyvä tekosyy lusmuta.

      ""se koira älähtää" jne."

      Koitas nyt hieman skarpata :)

      • Lusiina

        Tämä siis nikille ______


      • Lusiina kirjoitti:

        Tämä siis nikille ______

        Voi sen seitsemän pitkää pieksua!

        Ketjun aloittajaa ei näköjään kunnioiteta yhtään, kun aletaan riitelemään asian vierestä! Tosissaan tai ei, mutta mielestäni asiatonta!

        Hyi teitä "hölmöläisiä"! ;)


      • Minea44 kirjoitti:

        Voi sen seitsemän pitkää pieksua!

        Ketjun aloittajaa ei näköjään kunnioiteta yhtään, kun aletaan riitelemään asian vierestä! Tosissaan tai ei, mutta mielestäni asiatonta!

        Hyi teitä "hölmöläisiä"! ;)

        Antaa mielen virrata, se on tarkoituskin, herättää!!!
        Ei nämä äitini oloa pahenna jos ei parannakaan, soisin kyllä parantavan sillä yleinen mielipide voi joskus johtaa parempaan hoitotapaan.


      • ikävää luettavaa

        Tässä iässä ihmisillä pitäisi olla jo jonkinlainen taju siitä mitkä ketjut eivät sovi keskenäiselle nahistelulle.


      • Ei pyörää uudelleen
        ikävää luettavaa kirjoitti:

        Tässä iässä ihmisillä pitäisi olla jo jonkinlainen taju siitä mitkä ketjut eivät sovi keskenäiselle nahistelulle.

        Aivan. Toisaalta jos tällaiselle yleiselle palstalle kirjoittaa ja samalla antaa kirjoituksissaan moitetta asianosaisille ja esittää epäoikeudenmukaisia väittämiä kannattaa varautua siihen että tällaisella avoimella palstalla siihen myös otetaan kantaa.


    • Lusiina

      Emmä me riitele, meillä on näkemysero :)

    • Oma kokemus läheisen ihmisen ollessa terveyskeskusksen vuodeosastolla.
      Katsomassa käytiin niin paljon kuin mahdollista, juuri syystä, että näki miten siellä vanhusta kohdellaan.
      Jos halusi kysyä jotain, ja sai käytävältä napattua hoitajan.. tämä oli toisesta päästä rakennusta, ja jatkoi matkaansa, eiköhän olisi ehtinyt pyytää ketään asiasta tietävää paikalle, oisi jäänyt parempi kuva. Etsimällä joutui aina etsiin jonkun, joka jotain tiesi.
      Hoitajat vaihtui paljon, kun oisi tietyt hoitajat, kaikki oisi ollut selkeämpää. Mutta itsekin myönsivät väen suuren vaihtuvuuden.

      • Niin. Mistähän se suuri vaihtuvuus johtuu?


      • lusiinana kirjoitti:

        Niin. Mistähän se suuri vaihtuvuus johtuu?

        En ole alalla, eikä asiasta puhuttu (ehditty) enempää.. ehkä hiukan pahoittelivat.


      • Niin sitten sinäkin tahdoit varmistaa etkä jäädä sellaiseen tuudittavaan oloon, että kyllä siellä varmasti on hyvin, ei tarvitse mennä mitenkään avuksi.
        Minulla työkaveri jäi tosi ulos äitinsä viime hetkistä koska eivät osanneet vaatia printtejä siitä mitä on tehty ja suunniteltu, hänellekin jäi siksi erittäin ikävä kuva hoidosta. Sellaista tahtoo olla tämä touhu, vaikeaa, ainakin meillä osaamattomammille


      • Sanin kirjoitti:

        En ole alalla, eikä asiasta puhuttu (ehditty) enempää.. ehkä hiukan pahoittelivat.

        Ehkä jotain suuresta vaihtuvuudesta voi päätellä tästäkin ketjusta, edes pikkiriikkisen aavistuksen ;).


      • Lusiina
        lusiinana kirjoitti:

        Niin. Mistähän se suuri vaihtuvuus johtuu?

        Jäin miettimään tuota:

        "että näki miten siellä vanhusta kohdellaan."
        Millaista siellä kohtelu oli?


      • lusiinana kirjoitti:

        Ehkä jotain suuresta vaihtuvuudesta voi päätellä tästäkin ketjusta, edes pikkiriikkisen aavistuksen ;).

        Joo siinä voi moni luulla potilaitten olevan terveempiä ja kykenevämpiä kuin ovatkaan.
        Mitä sitten tulee meidän läheisten läsnäoloon ja kysymyksiin, ne ovat varmaan välillä kiusallisia, mutta myös kiitollisuutta on siitä kun ei heidän itsensä tarvitse niin vahtia potilasta.


    • Maamon tyttö

      Minkä ikäinen sinun äitisi on?

      Omä äitini joutui sairaalaan, alzheimerin runnomana, vuoteen omaksi, jo alle seitsenkymppisenä.
      Sitä ennen oli paljon muutakin sairautta joihin hän itse haki ja sai asiantuntijan apua.

      Itsekin sairaalassa töissä olleena kertoi kuitenkin jo hyvissä ajoin että mitään keinoapua hengissäpitämiseen ei halua sen jälkeen kun oma halu jättää.

      • Äitini on 84 vuotias. Hänellä oli kova elämänhalu vielä aivoverenvuodon jälkeenkin mutta pikkuhiljaa se alkoi hiipua kun hän tajusi ettei taida tulla enää elämisestä mitään, nyt juttelin hieman hänelle tänään ja eilenkin, tahtoo tulla itkua, puhe on jo hyvin vaikeaselkoista mutta ymmärtää kaiken mitä sanotaan, sain tosin senverran selkoa että lausahti nimeni aluksi mutta sitten alkoi hänellä tulla itkua sekaan etten saanut enää lainkaan selvää sanoistaan, nimenikin tuli selväksi vokaalien ja konsonanttien erottamisella kun tulee vain ääni ja muminaa. Tällä hetkellä vierellään toinen siskoni vuorostaan ja minä etäämmällä nyt. Pian palaan. Olin tuossa aiemminkin pari päivää pois kun äiti sairaalassa jonne en oikein hyvin päässyt kun sielläpäin niin huonot yhteydet julkisilla kulkea, maaseudun huonot puolet tuli esiin siinä.
        Onko sinun äitisi vielä olemassa?
        Eipä minunkaan äitini enää tahtonut kuin päästä pois kun vielä kykeni juttelemaan ja oli kovin sairas, sen ymmärrän hyvin ja olisi itsekästä mielestäni muuta vaatiakaan kun näkö sumeni,kipu kokoajan, vuoteenomana,ei voi edes oikein puhua enää, ainoa mitä toivoo on juuri tuo kivunpoisto ja mielenrauha kunnes pääsee lepoon. Parka pieni.


    • oma terveys tärkein

      Ongelmia voi tulla sisarusten kanssa, kun oma äiti sairastuu. Kaikki olevinaan oikeassa?

      En ymmärrä, miksi nyt alkaa haukkumaan varsinkin nuorempia sisaruksia?

      Mitään laillista oikeutta ei ole käskyttää ja siksi meni välit poikki kokonaan.

      • Se on tuskien taivalta ja epätietoisuutta ja kiukkua ja vääjäämättömän kieltämistä ja lopulta asioiden hyväksymistä ja jonain päivänä se on parhaimmillaan myös sisarusten ymmärtämistä siinä miten eri tavoin käymme ja joudumme käymään läpi eri vaiheita sietokykymme ja ymmärryksemme mukaan. Ei ole todellakaan viisasta haukkua ketään tai käskyttää miten surra ja olla, ei ole yhtä ja ainutta oikeaa tietä ja käsityksemme mikä parasta voi erota paljonkin toisistaan, lohtuna voin sanoa että usein kaikki kuitenkin tapahtuu julkisen hoidon kautta johon voimme vaikuttaa hyvin vähän, voimme kyllä olla läsnä ja yrittää toki parhaamme jotta hoito olisi asianmukaista ja potilasystävällistä hoitoa. Voimia siinä hetkessä tarvitaan joten olen pahoillani puolestasi siitä ettette voi jakaa näitä aikoja ja voimia keskenänne ellei sitten sairaus laita ajatuksianne toiseen malliin kun aika on.


    • Kirjoitan tännekin samalla kun kirjoitin terveysasemalle hoitajille viestin.
      Äitini nukkui pois aikaisin tänä aamuna, itse lähdin eilen kotiinpäin keräämään taas voimaa mennä uudelleen ja siskoni oli vuorollaan siellä. Olen äärimmäisen kiitollinen siitä ettei hänen tarvinnut kestää kauempaa saattohoitoa johon aivan hiljan siirryttiin. Kipuilutkin tuntuivat helpottaneet hoitovaiheeseen nähden ja sitä seurasi levollisempi olo vaikka ei enää kyennyt puhumaan mitään, kulmakarvansa enää liikkkuivat ja ajoittain silmät joista ei voi sanoa näkikö enää valoakaan. Nyt minulla on rauha sisälläni kamppailusta, ikävä enää jää joka ajoittain nousee pintaan.
      Suosittelen teille kaikille lukea ajoissa saattohoidosta sillä sieltä selviää tärkeää tietoa hoidoista ja mahdollisuuksista helpottaa viimehetkiä.

      • Rimmir tänään

        Otan osaa suruusi. Täytyisi olla enemmän saattokoteja jossa voisi ne viimeiset viikot saisi viettää rauhallisessa ympäristössä kipulääkityksessä.


      • Rimmir tänään kirjoitti:

        Otan osaa suruusi. Täytyisi olla enemmän saattokoteja jossa voisi ne viimeiset viikot saisi viettää rauhallisessa ympäristössä kipulääkityksessä.

        Kiitos sinulle


    • oma terveys tärkein

      Voimaa paljon ja kiitos, että sain myös voimaa jaksaa....

      • Jos ei läheisesi ole rinnallasi erimielisyyksien vuoksi niin meitäpä on muita samassa tilanteessa olleita ja olevia jotka ymmärrämme mitä kuoleman lähellä käydään läpi muutakin kuin tuo kuoleman kohtaaminen, voimme lohduttaa toisiamme tai ainakin yrittää näin tehdä.


    • 7-19

      Olet nolla---On elämä ja kuolema.

      Kädestä pitien olen nähnyt kuolema, sillä on eri vaiheet kun henki lähtee ja "sielu" poistuu.

      Elämä jatkuu, ei apinoilla.

      • Vähän outo korviini tuo tekstisi.


    • Äitisihyvätytärolet

      Vantaannainen, voimia eteenpäin itkun ja surun aikana hetkellisesti! Pääasia on sinä itse, joka ymmärtää päästää irti äidistään joka kärsi kivuista. Parhaasi mukaan olit tehnyt äitisi eteen, jotta hän saisi kokea rauhallisen kuoleman. Elämäsi jatkuu...

      • Se jatkuu, kiitos sinulle sanoistasi.
        Vanhuus ei kestä ikuisesti, kenelläkään meistä jos sinne asti pääsemme.
        Kyllä minä osaan luopuakin kun sen aika on ja sen tajuan, taistelut on silloin taisteltu.
        Nyt on aika jatkaa elämää,hautajaiset viimeinen muistotilaisuus ja sen jälkeen on vielä perunkirjojen vuoro. Kaikki muu sen jälkeen on sitä mitä välillämme on ollut, muistoja ja ikävä.


    • Jaksamista surussasi sinulle "vantaannainen".

      Oma äitini nukkui pois 84 vuotiaana n. kymmenen vuotta sitten, ikävä on käsin kosketeltava häntä aika ajoin.
      Papin sanoista muistan vain hautajaisista "Ja kun tuuli käy yli, ei häntä enää ole"

      • Saman ikäsienä kuoli sinunkin äitisi kuin minun nyt. Kiitos sinullekin sanoistasi ja ei varmaan jää minullekaan mieleen paljon näistä toimituksista vaan minäkin elän sen pohjalta mitä vuodet muistoihin toi, kaunis on lause jonka muistat.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1906
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe