80% viinan laimentaminen on vaikeaa?

Kysyn vaan

Sitähän ei voi sellaisenaan tehdä drinkkejä vaan se on laimennettava 40 prosenttiseksi. Tämä ei kuitenkaan ole helppoa vaan laimennusvesi pitää keittää, alkoholi ja vesi pitää olla samanlämpöistä. Pitää vielä odottaa pari päivää että molekyylit ovat kunnolla sekoittuneet.

Tuollaista väitetään. Kuulostaa aika monimutkaiselta, eikö vesi ja 80% alkoholi helpommin sekoitu?

46

12183

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Turhaa niuhotusta. Asian voinee testata tekemällä toisaalta vaikeamman kautta ja toisaalta suoraan laimentamalla. Sitten vain sokkomaisteluun. Arvatenkin kymmenennen maistelukerran jälkeen eroa ei ole havaittavissa. Kemia on kokeellista tiedettä.

      • Kysyn vaan

        Niin mutta jos molekyylit eivät ole kunnolla sekoittuneet voi tapahtua jotain pahaa?! Siksi tuollaiset varotoimet tehdään...


      • Kysyn vaan kirjoitti:

        Niin mutta jos molekyylit eivät ole kunnolla sekoittuneet voi tapahtua jotain pahaa?! Siksi tuollaiset varotoimet tehdään...

        Viinaan tuntuu liittyvän legenda poikineen. Sekä vesi- että etanolimolekyylit ovat sikseen pieniä ja vikkeliä, etteivät ne muodosta kovinkaan helposti misellejä. Asia voisi olla eri viskissä, johon on liuennut vähäisiä määriä pitempiketjuista ainesta:
        http://blog.khymos.org/2007/06/03/new-perspectives-on-whisky-and-water/
        (En takaa em. blogin oikeellisuutta.)

        Jos taas haluaa estää sen, että jotain pahaa tapahtuisi, niin onhan parasta keittää sitä seosta avoimessa kattilassa, kunnes kiehumispiste nesteessä on yli 90°C. Sitten jäähdyttää nesteen ja juo reippaasti ja hyvillä mielin. Nimittäin Koskenkorvan juomitakin on monella seurannut jotain pahaa.

        Vesi ja etanoli siis liukenevat toisiinsa kaikissa suhteissa. Sekoittuminen tapahtuu ravistelemalla käytännössä siinä samassa. Sekoittumisen varmistaa liukenemisen eksotermisyys.

        http://en.wikipedia.org/wiki/Ethanol


      • Tälläistä kerrotaan
        tuttumies kirjoitti:

        Viinaan tuntuu liittyvän legenda poikineen. Sekä vesi- että etanolimolekyylit ovat sikseen pieniä ja vikkeliä, etteivät ne muodosta kovinkaan helposti misellejä. Asia voisi olla eri viskissä, johon on liuennut vähäisiä määriä pitempiketjuista ainesta:
        http://blog.khymos.org/2007/06/03/new-perspectives-on-whisky-and-water/
        (En takaa em. blogin oikeellisuutta.)

        Jos taas haluaa estää sen, että jotain pahaa tapahtuisi, niin onhan parasta keittää sitä seosta avoimessa kattilassa, kunnes kiehumispiste nesteessä on yli 90°C. Sitten jäähdyttää nesteen ja juo reippaasti ja hyvillä mielin. Nimittäin Koskenkorvan juomitakin on monella seurannut jotain pahaa.

        Vesi ja etanoli siis liukenevat toisiinsa kaikissa suhteissa. Sekoittuminen tapahtuu ravistelemalla käytännössä siinä samassa. Sekoittumisen varmistaa liukenemisen eksotermisyys.

        http://en.wikipedia.org/wiki/Ethanol

        Kapakassa eräs vanhenpi mies kertoi että jos pirtua (96%) blandaa suoraan niin se ei sekoitu kunnolla ja vatsassa se menee suoraan verenkiertoon ja voi aiheuttaa äkillisen alkoholimyrkytyksen. Siksi ainakin pirtu pitää sekoittaa samanlämpöiseen veteen ja monta päivää pitää jääkaapissa ja pulloa silloin tällöin ravistella.


      • Tälläistä kerrotaan kirjoitti:

        Kapakassa eräs vanhenpi mies kertoi että jos pirtua (96%) blandaa suoraan niin se ei sekoitu kunnolla ja vatsassa se menee suoraan verenkiertoon ja voi aiheuttaa äkillisen alkoholimyrkytyksen. Siksi ainakin pirtu pitää sekoittaa samanlämpöiseen veteen ja monta päivää pitää jääkaapissa ja pulloa silloin tällöin ravistella.

        Taitaa olla pelkkää urbaanilegendaa. Kyllä kaksi poolista nestettä sekoittuvat keskenään varsin hyvin.


      • 12+6
        Tälläistä kerrotaan kirjoitti:

        Kapakassa eräs vanhenpi mies kertoi että jos pirtua (96%) blandaa suoraan niin se ei sekoitu kunnolla ja vatsassa se menee suoraan verenkiertoon ja voi aiheuttaa äkillisen alkoholimyrkytyksen. Siksi ainakin pirtu pitää sekoittaa samanlämpöiseen veteen ja monta päivää pitää jääkaapissa ja pulloa silloin tällöin ravistella.

        Löytyisikö tarinaan uskottavampaa viitettä kuin "kapakassa eräs vanhempi mies kertoi"?

        Kapakassa kuulee varmasti vanhoilta ukoilta jorinaa jos jonkinlaista mutta tieteellinen viite väitteeseen olisi hieman uskottavampaa. Siihen asti annetaan tämä tarinan olla urbaanilegendaa. Niitähän kapakoissa kuulee.


      • Olen kuullut
        Tälläistä kerrotaan kirjoitti:

        Kapakassa eräs vanhenpi mies kertoi että jos pirtua (96%) blandaa suoraan niin se ei sekoitu kunnolla ja vatsassa se menee suoraan verenkiertoon ja voi aiheuttaa äkillisen alkoholimyrkytyksen. Siksi ainakin pirtu pitää sekoittaa samanlämpöiseen veteen ja monta päivää pitää jääkaapissa ja pulloa silloin tällöin ravistella.

        Tuon pirtujutun olen minäkin kuullut, siksi sitä ei saa Suomessa myydä, se on hengenvaarallista jos sitä ei päiväkausia sekoittele!


      • Vaara vaanii
        Olen kuullut kirjoitti:

        Tuon pirtujutun olen minäkin kuullut, siksi sitä ei saa Suomessa myydä, se on hengenvaarallista jos sitä ei päiväkausia sekoittele!

        Pirtun kanssa saa olla varovainen, alkoholimyrkytys tulee jos ei päiväkausia sekoittele.


    • Puistojoogaaja

      Ite oon tehnyt blandaukset niin, että oon keittänyt vettä ja lisännyt siihen sokeria. Kun seos on jäähtynyt, oon lisännyt sen viunan joukkoon ja seuraavana päivänä oon ryypänny ne... ja hyvin on toiminut...

      • Kysyn vaan

        Miksi olet hyvän viinan pilannut sokerilla? Liköörit on asia erikseen.


      • Puistojoogaaja
        Kysyn vaan kirjoitti:

        Miksi olet hyvän viinan pilannut sokerilla? Liköörit on asia erikseen.

        Sillon se sekottuu paremmin...


      • Kysyn vaan
        Puistojoogaaja kirjoitti:

        Sillon se sekottuu paremmin...

        Mitä tapahtuu jos laittaa 80% alkoholia lasiin, päälle esim. appelsiinimehua niin paljon että liuoksesta tulee 10% ja juo heti? Eikö ne mahassa mene ihan tarpeeksi sekaisin?


      • Puistojoogaaja
        Kysyn vaan kirjoitti:

        Mitä tapahtuu jos laittaa 80% alkoholia lasiin, päälle esim. appelsiinimehua niin paljon että liuoksesta tulee 10% ja juo heti? Eikö ne mahassa mene ihan tarpeeksi sekaisin?

        Kokeile...


    • Puisto Kemisti

      Väite on pelkkää huuhaata.

      Vesi ja viina sekoittuvat hyvin. Jossakin vaiheessa vain nestettä katoaa, kun puhdasta viinaa ja vettä sekoitetaan. Sekin tapahtuu nopeasti.

      http://www.youtube.com/watch?v=84k206qaVRU

      • iouoi

        Vettä ja etanolia sekoitettaessa seoksen kokonaistilavuus pienenee:

        http://www.helsinki.fi/kemma/kysykemiasta/2010/etanoli_ja_vesi.html

        Kun sekoitetaan vettä ja etanolia, uuden liuoksen tilavuus on todellakin alle yhteenlasketun tilavuuden. Mitään ainetta, ei vettä eikä etanolia, ei katoa mihinkään.

        Tilavuuden pienenemisen aiheuttaa se, että vesimolekyylit pääsevät lähelle etanolimolekyyliä. Vesi- ja etanolimolekyylien välille muodostuu vuorovaikutuksia, joita kutsutaan vetysidoksiksi. Vetysidoksen puoleensa vetävä voima syntyy vesi- ja etanolimolekyylien happi- ja vetyatomien välille. Tilavuus siis pienenee, kun vesi- ja etanolimolekyylit pakkautuvat lähemmäs toisiaan.

        Jos haluat valmistaa tasakoosteisen liuoksen, voimakas ravistaminen tai sekoittaminen riittää veden ja etanolin sekoittumiseen. Kolmen päivän odotusta ei tarvitse.

        Julkaistu 20.3.2010, muokattu 10.1.2011.


    • 1234***

      Kaada 80% viinaa veteen. Keitä 2 tuntia. Huomaat, että hyvin seos laimeni.

    • ***4321

      Kaada 80% viinaa veteen. Sekoita 5 minuuttia. Huomaat, että hyvin seos laimeni.

      • Näin teen

        Nesteiden pitää olla samanlämpöisiä ja huolellisesti sekoittaa. Sitten jättää pariksi päiväksi jääkaappiin, vasta sen jälkeen on valmista nautittavaksi.


      • 15+20
        Näin teen kirjoitti:

        Nesteiden pitää olla samanlämpöisiä ja huolellisesti sekoittaa. Sitten jättää pariksi päiväksi jääkaappiin, vasta sen jälkeen on valmista nautittavaksi.

        Kyllä se lämpötila äkkiä tasoittuu kun kahta nestettä sekoittaa. Toki jos mielenrauhansa vuoksi haluaa käyttää poppakonsteja ja vaikka päällään seisten sekoittaa lientänsä niin mikäs siinä.


      • 59*84
        15+20 kirjoitti:

        Kyllä se lämpötila äkkiä tasoittuu kun kahta nestettä sekoittaa. Toki jos mielenrauhansa vuoksi haluaa käyttää poppakonsteja ja vaikka päällään seisten sekoittaa lientänsä niin mikäs siinä.

        Ota 1 litran pullo. Laita siihen 250 ml 80% viinaa ja lisää siihen 250 ml puhdasta vettä. Ravista 10-15x ja sinulla on puolilitraa 40% viinaa. Lämpötilaerolla ei tässä ole mitään merkitystä.

        Sekoittaminen ja ravistaminen ovat 100x tehokkaampia keinoja kuin kuumantaminen tai jäähdyttäminen yms. Jälkimmäiset ovat amatöörejä varten (joilla ei näytä olevan oikein mitään käsitystä edes peruskemiasta.)


      • Näin tehkää
        59*84 kirjoitti:

        Ota 1 litran pullo. Laita siihen 250 ml 80% viinaa ja lisää siihen 250 ml puhdasta vettä. Ravista 10-15x ja sinulla on puolilitraa 40% viinaa. Lämpötilaerolla ei tässä ole mitään merkitystä.

        Sekoittaminen ja ravistaminen ovat 100x tehokkaampia keinoja kuin kuumantaminen tai jäähdyttäminen yms. Jälkimmäiset ovat amatöörejä varten (joilla ei näytä olevan oikein mitään käsitystä edes peruskemiasta.)

        Vesi pitää keittää ja antaa jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Tähän veteen lisätään haluttu määrä huoneenlämpöistä 80% alkoholia. Ravistetaan ja laitetaan jääkaappiin vähintään kahdeksi päiväksi. Välillä ravistetaan. Vasta kahden päivän kuluttua juoma on valmis nautittavaksi.


      • Varma tieto
        Näin tehkää kirjoitti:

        Vesi pitää keittää ja antaa jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Tähän veteen lisätään haluttu määrä huoneenlämpöistä 80% alkoholia. Ravistetaan ja laitetaan jääkaappiin vähintään kahdeksi päiväksi. Välillä ravistetaan. Vasta kahden päivän kuluttua juoma on valmis nautittavaksi.

        Tuollaisella monen päivän jääkaappisäilytyksellä juomasta tulee varmasti lasin- tai muovinpainamaa. Sellaista ei sitten kyllä pysty enää juomaan kukaan.


    • Kapakan vanhan miehen ohjeessa voi silti olla viisautta, vaikka sillä ei olekaan mitään tekemistä etanolin liukenemisen kanssa.

      1) Ohje saattaa ehkäistä alkoholismia. Tämän varmistamiseksi pitäisi löytää kaksi koehenkilöryhmää, joista A toimisi pikaohjeella ja B-ryhmä odottaisi aina pari päivää, ennen maistelun aloittamista.

      2) Likaisten kraanavesien maailmassa seoksen seisottaminen saattaa heikentää mikrobikantaa.

    • Voi olla perääkin

      Ex työkaveri aikoinaan tiputteli kotipolttoista ja se nimenomaan mainosti, että pitää ohentaa veteen ja ennen "nauttimista" antaa olla vähintään muutaman päivän huoneen lämmössä - mitä pidempään sitä pehmeämpi maku. Jos ei lanttaa etukäteen vaan ottaa käyttöön suoraan ja lanttaa vasta ennen käyttöä, maistuu kuulemma "raa'alle" vai sanoko se "kovalle" ja käy vatsan päälle herkemmin.

      Lähes kaikki muut väkiviinapohjaiset väkevät alkoholit pl. vodka ym. väkiviinat, tehdään epäpuhtaasta tisleestä (pontikan kaltaisesta). Yleensä ne laitetaan kypsyyn tammitynnyrihin ja joihinkin lisätään samalla mausteita. Yleensä mitä kauemmin kypsynyt, sitä pehmeämpää ja aromikkaampaa. Maku tulee osin epäpuhtaasta tisleestä, osin mausteista ja hieman myös astiasta.

    • Zen-Biologi

      Toinen myytti on se, että pontikkapannusta pitäisi heittää ensimmäiset tipat menemään, koska niistä lähtee näkö.

      • Voi olla perääkin

        Kysymyshän on Metanolista, jonka kiehumispiste on huomattavasti alhaisempi kuin Etanolin, jota ponun tislauksessa tavoitellaan. Metanolia syntyy aina peni määrä käymisprosessissa.

        Sen ensimmäisen kupillisen poistaminen perustuu varmaan siihen olettamaan, että Metanoli tulee ensin ja sitten vasta Etanoli. Tapahtuuko näin? Niin tai näin, ei kysymys tässä mielessä ole myytistä.


      • 1234+5678
        Voi olla perääkin kirjoitti:

        Kysymyshän on Metanolista, jonka kiehumispiste on huomattavasti alhaisempi kuin Etanolin, jota ponun tislauksessa tavoitellaan. Metanolia syntyy aina peni määrä käymisprosessissa.

        Sen ensimmäisen kupillisen poistaminen perustuu varmaan siihen olettamaan, että Metanoli tulee ensin ja sitten vasta Etanoli. Tapahtuuko näin? Niin tai näin, ei kysymys tässä mielessä ole myytistä.

        Tulee sieltä paljon muutakin kuin metanolia ennen etanolia. Siksi heitetään alkutipat mäkeen.


      • 13+5
        Voi olla perääkin kirjoitti:

        Kysymyshän on Metanolista, jonka kiehumispiste on huomattavasti alhaisempi kuin Etanolin, jota ponun tislauksessa tavoitellaan. Metanolia syntyy aina peni määrä käymisprosessissa.

        Sen ensimmäisen kupillisen poistaminen perustuu varmaan siihen olettamaan, että Metanoli tulee ensin ja sitten vasta Etanoli. Tapahtuuko näin? Niin tai näin, ei kysymys tässä mielessä ole myytistä.

        Miksi kirjoitat metanolin ja etanolin isolla?


      • kemiaa1

        orgaanisen kemian labroissa on hyvin tyypillistä tislaamisessa erottaa ensimmäiset tisleet pois ennen halutun puhtaan aineen tislautumista. Metanolin myrkyllisyyskään ei ole myytti, joten ihan oikeilla jäljillä tuossa ollaan. Orgaanisen labroissa epäpuhtauksien tislautumista seurataan kiehumispisteen muutoksesta. Eli metanoli tislautuu seoksesta vajaassa 65 cels asteessa ja puhdas etanoli vajaassa 80 cels asteessa. Tislauksen lämpötilan nousu pysähtyy aluksi epäpuhtauksien kiehumispisteeseen ja jatkaa nousuaan kunhan epäpuhtaudet ovat tislautuneet pois. Seuraavaksi lämpötilan nousu pysähtyy etanolin kiehumispisteeseen ja pysyy tasollaan kunhan etanoli loppuu liuoksesta. Lämpötila ei mitata suoraan nestefaasista vaan esimerkiksi jäähdyttimen menoaukon tuntumasta.


      • Voi olla perääkin
        kemiaa1 kirjoitti:

        orgaanisen kemian labroissa on hyvin tyypillistä tislaamisessa erottaa ensimmäiset tisleet pois ennen halutun puhtaan aineen tislautumista. Metanolin myrkyllisyyskään ei ole myytti, joten ihan oikeilla jäljillä tuossa ollaan. Orgaanisen labroissa epäpuhtauksien tislautumista seurataan kiehumispisteen muutoksesta. Eli metanoli tislautuu seoksesta vajaassa 65 cels asteessa ja puhdas etanoli vajaassa 80 cels asteessa. Tislauksen lämpötilan nousu pysähtyy aluksi epäpuhtauksien kiehumispisteeseen ja jatkaa nousuaan kunhan epäpuhtaudet ovat tislautuneet pois. Seuraavaksi lämpötilan nousu pysähtyy etanolin kiehumispisteeseen ja pysyy tasollaan kunhan etanoli loppuu liuoksesta. Lämpötila ei mitata suoraan nestefaasista vaan esimerkiksi jäähdyttimen menoaukon tuntumasta.

        Näinhän metanolin ym. ylimääräisen saa tehokkaasti pois, mutta kyllä tuo ekan kupillisen pois heittäminen taitaa olla kotikokeille enemmänkin rituaali. Eipä taida kovinkaan monella olla käytössä muuta lämpötilan ohjausta kuin se, ettei rankki ala kiehua.

        Kovin monimutkaista eikä edes kallista olisi tänä päivänä tehdä hyvinkin tarkkaa lämpötilan ohjausta. Ei vaan jaksa tässä iässä alkaa enää harjoitteleen. Kulutus on vähentynyt, Virosta voi aina käydä hakemassa edullisesti eikä tuo Alkonkaan alko perikatoon vie.

        Joku kansanperinnepuuhastelu saattaisi kiinnostaa. Hyvä vinkki jollekin elämysyrittäjälle. Jostain vanhat vehkeet ja porukalla jossain metsän siimeksessä tipautetaan ja tietysti hieman maistellaan.


      • Kolmasti kirkastettu
        1234+5678 kirjoitti:

        Tulee sieltä paljon muutakin kuin metanolia ennen etanolia. Siksi heitetään alkutipat mäkeen.

        Parasta pontikkaa saa kun se tislataan kolmeen kertaan. Silloin kaikki epäpuhtaudet lähtevät ja juoma on aivan yhtä laadukasta kuin Alkon viinat. Huonolaatuisen pontikan tunnistaa jo inhasta väristä, ei ole kirkasta, pahaakin se on ja tulee hirveä kankkunen.


      • mummelin ohjeella
        Kolmasti kirkastettu kirjoitti:

        Parasta pontikkaa saa kun se tislataan kolmeen kertaan. Silloin kaikki epäpuhtaudet lähtevät ja juoma on aivan yhtä laadukasta kuin Alkon viinat. Huonolaatuisen pontikan tunnistaa jo inhasta väristä, ei ole kirkasta, pahaakin se on ja tulee hirveä kankkunen.

        Turhaa tislata moneen kertaan, kun on hiilisuodattimet. Ja turhaa blandata sitä 8-kymppistä ensin vedellä, vaan drinkit voi tehdä aivan hyvin siihen. Viinaa vaan puolet siitä määrästä, mitä laittaisit alkon putelista. Voit tosin laittaa sitä kasikymppistä puoli lasia, puolet puolukkamehua, niin saat kivaa raikasta kiisseliä, ja seuraavana on muisti ja akka lähteneet...


    • Hevon Kukut

      Viina on kans niitä eniten mystifioituja aineita tällä planeetalla. Etanoli on niin lyhyt hiilivetyketju, sekä polaarinen molekyyli, että se sekoittuu veteen täysin rajattomasti.

    • tehdasta miettivä

      Miksi pontikka on niin pahaa? Voiko siitä mitenkään saada esim. dry vodkan tasoista lopputuotetta? Kun tehtaan rakentaminen ei ole mikään pikkujuttu

      • niettä

        Pontikka on pahaa siksi, että siinä on mukana sekä pienimolekyylisiä että suurimolekyylisiä alkoholeja. Molemmat ovat pahanmakuisia. Suurina pitoisuuksina ne olisivat myrkyllisiäkin, mutta pontikassa niiden määrä ei nouse niin suureksi. Pontikassa voi olla muutakin asiaankuulumatonta roskaa.

        Teollisesti valmistettu alkoholi sisältää VAIN etyylialkoholia. Pontikastakin saadaan parempaa, jos tislataan 2-3 kertaa ja alkusatsi heitetään pois (pienimolekyylinen metyylialkoholi) sekä tislaus lopetetaan ajoissa, jotta isomolekyyliset alkoholit eivät pääse mukaan.

        Aivan laadukas tulos saadaan vain tislauskolonnilla, joka jakaa eri alkoholit eri tisleisiin, ja teollisesella prosessilla. Vain näin saavutetaan dryn tasoinen tuote eikä aina silloinkaan, koska raaka-alkoholia tehdään huonollakin prosessilla.


    • exLekuri

      Sekoittamisessa ei ole mitään ihmeellistä, suuri osa kommenteista palstalla tuntuu olevan mutulla kirjoitettuja. Ainut asia mitä pitää mielessä on ymmärtää, että paukuista tulee äkkiä todella tujuja / väkeviä - jos esim. alkaa sekoittelemaan 80% vodkaa "kokikseen".

      En tiedä kuinka Virosta tuotu vodka vertautuu 96 % pirtuun, mutta pirtu (lähes puhdas etanoli) ei maistu juuri millekään / on varsin lievä maultaan, jos siitä sekoitetaan paukkuja. En tiedä saako Viron "vodkasta" poistettua niitä makua "parantavia" ainesosia mitkä tekevät siitä nimellisesti Vodkaa ...

      Sekoittelin aikoinani 96% pirtua muun muassa kokikseen/spriteen ja halutessaan yhdellä tuopilla sai lähes tajun pois - muistaakseni älyttömin sekoitussuhde oli itsellä 2-3 cm (desi) tavallisen oluttuopin pohjalle puhdasta 96% pirtua ja päälle kokista (ja jäitä).

      Useimmiten kyllä jaettiin puolet pirtua ja puolet vettä pulloihin ja niistä tekemään samanlaisia paukkuja kuin minkä tahansa Alkon 40-45% viinan kanssa.

      • Kokemusta on

        Ei ole mitään syytä alkaa 80% vodkaa tai pirtuakaan mihinkään muuhun sekoittamaan kuin mixeriin. Pitää pitää huoli että mixeriä on tarpeeksi ettei tule liian vahvoja paukkuja.


    • Naimha-Aslak

      Mitä turhaa lantrailemaan. Suosittelen vanhaa Lapin miehen cocktailia "Ruskaa pakkasella": pirtua pänikästä ja lunta rukkasella perään - ja äkkiä.

      • noitamies, Espoo

        "Naimha-Aslak", tässä on takana selvä väärinkäsitys. Kun etelästä menee pirtua monien käsien kautta Lappiin, se on merkillisesti laimentunut matkalla ja on enintään 10 %:sta. Siellä sitä luullaan edelleen pirtuksi. Jätä siis lumi pois. Eikä ole muutenkaan mikään kiire.


    • viinapiru666

      Juuri tässä mietin että mitä tolle pirtulle teen, kun on noita "kyllä pirtu pitää leikata ennen kun alkaa juomaan"-kommentteja tullut myös lähipiiristä.
      Onko lähipiiri tietämätön vai alanko vaan juomaan tuosta.

    • lestinkeittäjä

      Laittaa vaan puolet vähemmän, kun yleensä. Lusikka tms. kuppiin ja sekoittaa aina ennen kun juo.
      Hatusta vedetty 'tieto'. Jos joku tietää onko kossuvissyllä ja samanvahvuisella pirtuvissyllä eroa, niin olisi hauska kuulla.
      Niin joo, pirtuvissyhän on tietysti paremman makuista :P

    • MITÄÄNENOOKOSKAANOTTANU

      ELKÄÄ HYVÄT IHMISET JUOKO PIRTUA.

    • Anonyymi

      No ainakin mun 13v sisko kaato puol lasii 80% vodkaa ja puol lasii mehuu ja hengis selvis. Eikä ollu ees kännis vaikka sen vartis joi.

    • Anonyymi

      Kyllä 80% voi käyttää drinkkeihin mutta suosittelen ehdottomasti laimentamaan ainakin 40% vahvuuteen. Loppuillasta kun vapaalla kädellä kaatelee niin juomista voi tulla vähän turhan vahvoja. Humalassa on vaikea arvioida tekemisiään ja tottumattomalle alkoholimyrkytys on todellinen vaara. Takavuosina kun sitä apteekin pirtua vielä sai niin ensimmäisenä aina laimensin.

      • Anonyymi

        Näin on. Ainakin 40% vahvuuteen kannattaa laimentaa. Mieluummin ehkä jopa 50% ta 60% vahvuuteen.


    • Anonyymi

      Biindeer dandät, gaddö hängouvö. Eli 80% Stroh rommi liukenee ongelmitta kylmään kokikseen samantien juomakelpoiseksi rommikolaksi. Varmistin asian toistokokeella riittävän pitkänä koesarjana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1916
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1662
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe