Ulkohuussi uuteen taloon?

Alustavia suunnitelm

Pitääkö uudessa asumiskäyttöön tarkoitetussa talossa olla sisävessa? Haluaisin kompostoivan vessan, mutta en halua sitä saman katon alle.

Täyttääkö ulkohuussi nykyajan lakipykälät?

17

466

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • polehjo0
    • näinsemenee2

      Kyllä nykyisiin uusiin taloihin laitetaan kompostiveskejä sisätiloihin useinkin, miksi et halua saman katon alle? Näissähän paska menee talon alla olevaan tiiviiseen kompostisäiliöön, ja hajuja on vähemmän kun vesiveskissä.

    • Alustavia suunnitelm

      Siksi en halua kuivakäymälää samaan rakennukseen kun en halua kompostia kellariin. Haluan olla aivan varma, että kärpäset sun muut mahdolliset pörrääjät pysyvät poissa rakennuksesta, jossa asutaan. Vesivessaa taas en halua, koska minusta on typerää, että kakkapalleroni pumpataan useiden kilometrien päähän kompostoitavaksi kun saman voi tehdä jo jätteen syntypaikalla.

      Mitenköhän laillinen olisi rakenne, jossa varsinaisen rakennuksen ja ulkohuussin yhdistäisi yhtenäisellä katolla? Eli rakennusten välinen etäisyys olisi vaikka 4 - 5 m ja tämän kulkukäytävän yhdistäisi katolla. Voitaisiinko nyt puhua samasta rakennuksesta?

      Sen verran tarkennusta vielä suunnitelmissa olevasta ulkohuussista, että ajatus olisi tehdä siitä lämpöeristetty ja pitää huussin lämpötila talvella reilusti plussan puolella.

      Kiitos hyvästä linkistä ensimmäiselle vastaajalle. Valitettavasti en vielä löytänyt sieltä vessaan liittyviä asioita, mutta paljon muuta asiaa, jota on hyvä tietää kun hahmottelee uutta kotia...

    • polehjo0

      http://www.finlex.fi/data/normit/28204-G1su2005.pdf

      3.2 Tilat ja varustus
      3.2.1 Määräys
      Asuinhuoneiston tilojen ja pohjaratkaisun tulee olla aiottu käyttäjämäärä, asuntojen yhteiset tilat ja käyttötarpeiden muutokset huomioon ottaen asumisen kannalta tarkoituksenmukaisia. Asuinhuoneistossa tulee olla riittävästi tilaa lepoa, oleskelua ja vapaa-ajan viettoa, ruokailua ja ruoanvalmistusta, hygienian hoitoa sekä asumiseen
      liittyvää välttämätöntä huoltoa ja säilytystä varten.
      Asuinhuoneistossa tai sen käytössä tulee olla asianmukaiset tilat vaatehuoltoa ja irtaimiston säilytystä sekä polkupyörien, lastenvaunujen ja ulkoiluvälineiden säilytystä varten.
      3.2.2 Määräys
      Tilat tulee varustaa niiden käytön edellyttämillä kalusteilla, varusteilla sekä teknisillä asennuksilla.
      Asuinhuoneistossa tulee kuitenkin aina olla käymälä sekä riittävä perusvarustus henkilökohtaisen
      hygienian hoitoa ja ruoanvalmistusta varten.
      3.2.3 Määräys
      Asuinhuoneistossa, johon pääsy kerrostalossa kohdan 4.2.1 mukaan edellyttää hissiä, on käymälä- ja pesutilan
      oltava varustettavissa myös pyörätuolin ja pyörällisen kävelytelineen käyttäjälle. Asuntojen yhteisten tilojen
      tulee soveltua tarkoitukseensa ottaen huomioon myös liikkumisesteiselle soveltuva käyttö.

    • helpommin

      pääset kun teet talon ilman vessaa. Ei sitä laissa määrätä. Jos teet vessan niin sen on täytetttävä määrätyt säännöt. Jos sitä ei ole "olemassa" niin sitä ei myöskään koske mitkään säännöt. Tämä kuollut jätehuoltolaki määräsi kesämökeillekin viemäröinnin. No se meilläkin toteutettiin. Tarkastaja kysyi miksi pihalla on ulkohuussi ? Eihän se ole kun varasto koska siellä on myös polkupyörä.

    • polehjo0

      Oletko "helpommin" lukutaidoton? Pyydä vaikka jotain kaveria lukemaan tuo srmk:n määräys.

      • helpommin

        niin missä kohtaa sanotaan että vessa on pakollinen? Nyt tusina jo lukenut pykälät mutta moista määräystä ei ole löytynyt!!!!


    • polejo0

      Jätin tarkoituksella tilaa saivartelulle, vessa tulee tietenkin ameiikan sanasta WC eli vesikomero, Vesikomeroa ei siis asunnossa tarvita mutta kuten sanottu:"Asuinhuoneistossa tulee kuitenkin aina olla käymälä". Siis paikka johon voi tehdä niin isommat kuin pienemmät tarpeensa tarvitaan asuinhuoneistossa.

    • Takaisin luontoon

      Voi tulla sairautta, tulee hirmupakkasia, katkeaa jalka jne. Todella hyvä, että määräykset pakottavat käymälän rakanetamiseen taloon. Sitä paitsi, joskus talo ehkä myydäänkin. Vaikea olisi saada kaupan sellaista, jossa ei pissapaikkaa ole sisällä! Ulkokäymälä erikseen on ajatus, jota itsekin olen pähkäillyt. Vesilaskutkin ovat hurjat ja epäekologisuus kismittää. Meillä on vanha rintamiestalo, jossa olisi käymälälle tilakin ulkorakennuksessa. Tosin sen seinät on purettu ja otettu lisätilaksi varastoon, mutta voisihan nuo rakentaa takaisin ja ovi onkin jo olemassa. Miten idyllistä istuksia siellä kompostoivalla pytyllä kevätaamuna lintujen laulaessa.

      • Innostunut

        Mitä säännöksiä on kompostikäymälän tekemisestä esim. ulkorakennukseen kaupunkialueella? Kuka osaa vinkata?


    • Kerroppa lisää

      Enpä ole ennen törmännyt tällaiseen että joku ideologisesti vannoo hajautettuun jätteiden käsittelyyn.

      Joudut kuitenkin harmaat vedet viemäröimään ja liittymään kunnan jäteveteen tai rakentamaan pienpuhdistamon. Vai peseydytkö rännin alla sateella sen jälkeen kun olet taas kantanut satsin kakkia kompostoitumaan??

      • Hajautetun puolesta

        Onhan tuo nyt ihan selvä asia, että ulosteiden kompostointi niiden käyttöpaikalla on huomattavasti ekologisempi vaihtoehto kuin tavaran kerääminen yhteen paikkaan käsiteltäväksi.

        Onko sinusta siinä mitään järkeä, että omakotiasukas tuhlaa suuren määrän juomakelpoiseksi puhdistettua vettä huuhdellakseen jätöksensä viemäriin, josta jäte useiden pumppaamoiden jälkeen päätyy jonkin vesistön äärellä olevalle jätevedenpuhdistamolle. Samaan aikaan samat tyypit kantava selkä vääränään tontilleen Yaran ja Biolanin lannoitteita ja maanparannusaineita.

        Maksat ensin siitä, että joku muu tekee ulosteistasi multaa ja sitten taas maksat ostaessasi mullan muovipussissa takaisin? Ainakin meillä ulkohuussi on kovassa käytössä, vaikka sisävessakin löytyy.


    • 3k4å5

      Sanosinpa vain että juomakelpoista vettä tuli taas tänään taivaalta niin paljon ettei sitä kukaan jaksa juoda. Suomessa voi hyvällä omalla tunnolla vetää pökäleet veden kera puhdistettavaksi.

    • Remppaa

      Kerätkää sadevedet talteen ja huutokaa pyttynne ämpärillisellä sadevettä, tämä siis muulloin kuin talviaikaan! Säästätte vesilaskussakin luontoa unohtamatta.

    • käy naapurissa..

      Käy naapurissa ahkeraan kylässä, käytä niiden vessaa.. Jos jotain huomauttavat niin uhkaa ulkohuusin rakentamisella tontin rajalle, kyllä ne taas jonkin aikaa sinunkin jätökset antavat huuhtoa vesivessastaan alas ilman rutinoita..

    • Backdazero

      Määr. ei yl. koske vapaa-ajan asuntoa, mutta sinnekään ei voi laittaa putkea katuojaan.

    • Ekoloogista

      Sitä ihmettelen, että miksi rakentamismääräyksissä ylipäätänsä pitää jotain määrätä. Eikö se kuuluisi olla yksilön oma asia, minkälaisen vessan haluaa?

      Monesti tulee mieleen, että rakentamismääräykset ovat pelkästään siksi, että rakennustarviketeollisuus saisi tuotteitaan kaupaksi.

      Varmasti monelle hyvin tehty ulkohuussi olisi riittävä käymälä ainakin haja-asutusalueilla, mutta kuinka kävisi rakennusteollisuudelle jos ihmiset oikeasti alkaisivat haluamaan tällaisia asioita laajemmin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1555
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1331
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1267
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1265
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1243
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1238
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1224
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe