Juhani Seppäsen kolumni päivän IS

Tohtori Leppänen

Juhani Seppänen, tuo kyseenalainen toimittaja "Suomi on ruotsalainen " sarjasta kirjoitti tämän päivän IS:ssa kolumnin.

Ensin vuolain sanoin kehutaan kuinka ilman ruotsinkielen taitoa ei olisi voitu pitää tuota Folktingetin masinoimaa Suomi areenan tilaisuutta, jossa kielenä oli ruotsi.

Ns vihapuheet, ja varsinkin suomenruotsalaisiin kohdistuvat vihapuheet olivat teemana. Kumma juttu, kun nämä " vihapuheet " vaimenivat kertaheitolla. Itse olen kovin epäileväinen noihin " vihapuheisiin": Ettei vain kohderyhmällä ollut tekemistä asian kanssa?

Sitten Seppänen vuodattaa, että elämäntilanteesta johtuen ruotsi, ruotsi ja ruotsi on ollut hänelle elintärkeä.

Huippuna on kuitenkin mielenkiintoinen aksiooma: Ruotsinkielen opetus muutetaan valinnaiseksi. Voittajina ovat suomenruotsalaiset ja ns kaksikieliset ja häviäjänä suomenkieliset. KOSKA NIIIN moneen virkaan tai työtehtävään tarvitaan ruotsinkielen osaamista.


Vihdoinkin tuli sieltä esiin tämä ruotsinkielen jalustalle nostaminen.

Seppäselle tiedoksi: pakkoruotsin osaamisen merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa pienenee päivä päivältä.

Ylimitoitetut ruotsinkielen vaatimukset tullaan samalla tavalla karsimaan kuin pakollisen ruotsinkielen osaaminen.

Yllättävää, ettei Seppäsellä ollut sähköpostiosoitetta, johon laittaa palautetta, mikseihän...

51

482

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • http://vapaakielival

      Ruotsin kielen tarve on keinotekoinen suomessa juuri sen takia että pystyttäissiin pitämään suruhegemoniaa yllä! Ruotsin kielen tarve väheenee kun normalisoidaan tilanne poistamalla pakkotsi ja sen siivittämät vaatimukset

    • false flag

      Jostain syystä vihapuheista ei ole kuultu mitään. Itse pidän itsestään selvyytenä että se on false flag

    • Seppänen pakkoruotsittajien tapaan yrittää pitää pakkoruotsia yllä pelottelemalla, että monissa viroissa vaaditaan ruotsia. Itse asiassa sekin on jo mennyttä aikaa. Stockmann on suomenruotsalaisen rahan linnakkeita ja joutui jo kauan sitten luopumaan palkattavien henkilöiden ruotsintaidosta - kas kun ei löytyisi riittävästi väkeä töihin. Myös FINNAIR kertoi jo jokunen vuosi sitten, ettei ruotsin taitoa voida enää vaatia palkattavalta henkilöstöltä, koska palkattavia ei olisi riittävästi.

      Yioppilastutkinto näyttää tietä virkamiespakkoruotsista luopumiseen, sillä ruotsin kirjoittaneiden määrä on romahtanut muutamassa vuodessa.

      Suomenruotsalaisen hegemonia loppu on lähempänä kuin monet vielä uskovat.

      • Vesa Kaitera

        Heikki Tala kirjoitti :"Suomenruotsalaisen hegemonia loppu on lähempänä kuin monet vielä uskovat."


        Kyllähän näin hyvinkin saattaa olla. Mielestäni se sävy, mitä ruotsin kielen pakollisuuden puolesta kamppailevat tahot ovat viime kuukausina ajatuksiaan lanseeranneet, todistaa suuresta ahdistuksesta. Luulen, että olemme parhaillaan seuraamassa tuon porukan viimeistä huutoa perääntymismatkallaan.


      • Valoisa tulevaisuus
        Vesa Kaitera kirjoitti:

        Heikki Tala kirjoitti :"Suomenruotsalaisen hegemonia loppu on lähempänä kuin monet vielä uskovat."


        Kyllähän näin hyvinkin saattaa olla. Mielestäni se sävy, mitä ruotsin kielen pakollisuuden puolesta kamppailevat tahot ovat viime kuukausina ajatuksiaan lanseeranneet, todistaa suuresta ahdistuksesta. Luulen, että olemme parhaillaan seuraamassa tuon porukan viimeistä huutoa perääntymismatkallaan.

        Onhan se aivan päivänselvää, että tilanne aiheuttaa suurta ahdistusta, unettomuutta ja jopa päänsärkyä, kun henkilö- ja ryhmäkuntakohtaiset valtavat etuilu- ja nautintaoikeudet häviävät yksi kerrallaan.
        He itse ovat samalla osa ongelmaa, kun eivät suostu ymmärtämään, mihin maailma on menossa ja minkä se on jättämässä taakseen. Jos ja kun ruotsin kieli ei ole elinkelpoinen Suomessa, se ilman muuta katoaa ja muuttuu ruotsinkielisten perheiden yksityiskieleksi kotikäytöön ja kavereiden kesken.
        Normaalia evoluutiota ja luonnonvalintaa ei voi loputtomasti vastustaa pönkäämällä kannattajia rahalla ja etuisuuksilla.


      • Tietää varmuudella

        "Myös FINNAIR kertoi jo jokunen vuosi sitten, ettei ruotsin taitoa voida enää vaatia palkattavalta henkilöstöltä, koska palkattavia ei olisi riittävästi."

        Joo mutta kaikki ne hakijat palkataan jotka osaa ja heille maksetaan kielilisän muodossa parempaa palkkaa. Niin se vaan on ja siihen se tulee menemään enemmän ja enemmän.

        Surut ja muut ruotsinkielen taitoiset voittavat - fennot häviävät! Hieno homma!


      • Vesa Kaitera
        Tietää varmuudella kirjoitti:

        "Myös FINNAIR kertoi jo jokunen vuosi sitten, ettei ruotsin taitoa voida enää vaatia palkattavalta henkilöstöltä, koska palkattavia ei olisi riittävästi."

        Joo mutta kaikki ne hakijat palkataan jotka osaa ja heille maksetaan kielilisän muodossa parempaa palkkaa. Niin se vaan on ja siihen se tulee menemään enemmän ja enemmän.

        Surut ja muut ruotsinkielen taitoiset voittavat - fennot häviävät! Hieno homma!

        Tietää varmuudella kirjoitti :"Joo mutta kaikki ne hakijat palkataan jotka osaa ja heille maksetaan kielilisän muodossa parempaa palkkaa. Niin se vaan on ja siihen se tulee menemään enemmän ja enemmän."


        Ei nyt sentään. Työssä tarvitaan ammattitaitoa ja koulutuksen osaltakin on tietyt minimiehdot. Sitten on tietenkin tämä kielitaitopuolikin, mutta siinä on muitakin kieliä otettava huomioon kuin ruotsi. Esimerkiksi IT-alalla, jolla olen toiminut yli 20 vuotta, englannin osaaminen oli ehdoton vaatimus. Ruotsin taitoa minulta kysyttiin vain kahdessa työpaikkahaastattelussa niistä yli sadasta, joihin aikoinaan osallistuin. Finanssipuolella ruotsia tosin olisi todenäköisesti tarvittu melkoisesti tuota useammassa paikassa.


        Tietää varmuudella :"Surut ja muut ruotsinkielen taitoiset voittavat - fennot häviävät! Hieno homma!"


        Yleisesti ottaen kielitaitoiset pärjäävät paremmin kuin kielitaidottomat, muttei kielitaito ole yksistään ruotsista kiinni. Ruotsin kielen merkitys on Suomesa jatkuvasti pienentynyt, eikä ole mitään merkkiä siitä, että tämä trendi olisi muuttumassa. Venäjän kielen merkitys on Suomessa kasvamassa kovaa vauhtia, ja EU-ympyröissä ranskan ja saksan hallinta on hyvinkin tärkeää. Jos roikumme sitkeästi pakkoruotsissa, niin ammumme omaan jalkaamme.


    • sdfgsdfgsdfg

      Ei löydy nettiversiosta. Onko mitään suoria lainauksia?

      Ajaako Seppänen siis vapaaehtoista ruotsia?

    • matematiikka -vitsi

      Luin kyseisen kolumnin juuri.
      Aika uskomatonta, että hänkin sortui käyttämään naurettavaa "Matematiikkakin on pakollista" -lausetta. Tuo perustelu on niin naurettava, että se pitäisi painattaa t-paitaan vitsiksi.

      Seppäselle voin toki rehellisesti vastata kysymykseen "Kumpaa olet tarvinnut enemmän, integraalilaskentaa vai toista kotimaista?", että yhtä paljon - eli en kertaakaan. Jos hän haluaa verrata integraalilaskentaa ruotsiin, niiin hyvä - ehdotan, että pakkoruotsia opetetaan täsmälleen yhtä paljon kuin tätä muuten päivittäisessä käytössä olevan ja kaikille hyödyllisen matematiikan pientä osa-aluetta. Kuusi tuntia riittänee?

      Hän tosiaan pelottelee pakollisen ruotsinopetuksen poiston seurauksilla "...Häviäjiä olisivat niiden suomenkielisten perheiden lapset, jotka eivät ottaisi valinnaiseksi kieleksi ruotsia. Ja voittajia ruotsinkielisten ja kaksikielisten perheiden lapset. Tässä maassa vaaditaan yhä moniin virkoihin ja työtehtäviin molempien kotimaisten kielten taitoa."
      Haluaisinpa vielä joku päivä lukea valtamedioista kirjoituksen, jossa objektiivisesti tarkastellaan pakkoruotsin ohella virkamiesruotsin taustoja ja nykytilannetta - ja todetaan sen järjettömyys.

    • hurraaah

      Se vielä, että ruotsinkielinen voittaa aina, jos tarvitaan todella ruotsia työpaikassa, vaikka jokainen suomenkielinen olisi lukenut kaikilla asteilla pakkoruotsia. Olen itse ollut tilanteessa, sama pätevyys, mutta hurri sai paikan, vaikka olen pakko- ja vapaaehtoisesti opiskellut ruotsia paljon.

      • måns dotter

        Oletkohan tullut ajatelleeksi, ettet saanut työtä jostain ihan muusta syystä? Esimerkiksi paha asennevamma voisi olla sellainen invalidisoiva seikka...


      • järjen ääni

        Niinpä niin juuri tästä onkin kyse,sen paikan saa aidosti ruotsinkielinen vaikka
        suomenkielinen olisi pakertanut pakkoruotsia koko opiskeluaikansa ajan.

        Nähtiin se vaan aika selvästi Kokkola-tapauksessa.
        Miksi siis yrittää miellyttää tätä vähemmistöä vaan opiskella jotain muuta
        kieltä jossa lähdettäisiin edes jossain määrin samalta viivalta,vaikka ruotsin-
        kielisellä onkin kielisukulaisuuden takia etua moniin kieliin.

        Ruotsi on vuosisataisesti asettanut vaaatimuksia suomalaisille ja nämä
        "perilliset" eivät ymmärrä edelleenkään,että he ovat pieni vähemmistö,joka ei
        voi loputtomasti sanella sääntöjä.


    • huusianna.

      Vaikka integraalilaskentaa ym. ei tarvitsikaan, on yleensä tärkeää ymmärtää sen looginen merkitys. Sen avulla voi ymmärtää monia arkipäivän ilmiöitä ja siten tehdä oikeita valintoja. Siksi matematiikkaa opetetaan kaikissa kouluissa ja maissa pakollisena aineena.

      Ruotsin kieli ei ole universaali kuten matematiikka eikä se opeta logiikkaa.

    • mh,bk ö

      Juttelin hetki sitten sveitsiläisen opiskelijan kanssa. Hän myönsi, että hänellä saksankielisenä on ollut pakollinen ranska koulussa ja lukiossa - ja hänestä ne olivat aikansa eläneitä opintoja nekin. Hän itse olisi tarvinnut espanjaa ja joutuu nyt opiskelemaan sitä. Ranskaansa hän ei ole tarvinnut.

      Hän oli myötätuntoinen pakkoruotsimme vuoksi ja todella yllättynyt siitä, että meillä on pakollisia ruotsinopintoja vielä korkeakouluvaiheessa. Siellä heillä ei ole mitään pakollista "virkamieskieltä" vaikka monikielisessä valtiossa elävätkin.

      Onko virkapakkoruotsia vastaavaa käytäntöä missään maailmassa?

    • j,jgh,mh,m

      Seppäsen logiikalla sitten siis kaikki työt käytännössä Suomessa tekevät ruotsinkieliset! joita on työiässä joku 80.000, jos sitäkään
      hei kamaan... edes Helsingissä ei löydy ruotsinkielisiä vanhustenhoitajia. :D

      Seppänen muuten matkusti Porista ja Tampereelta Helsinkiin viime perjantaina junassa, istui kaljatuoppi edessään ravintolavaunussa kaikessa rauhassa toisen, yhtä laihan ja kuivettuneen miehen kanssa. Ei näyttänyt ollenkaan olevan peloissaan.
      False flaghan se oli se keväinen vihakohu.

      Jäiköhän se yhteen kajlaan, Juhanii, kun kävelit polvet notkuen Helsingin asemalla ja menit viikonlopun viettoon?

    • Vesa Kaitera

      Tohtori Leppänen kommentoi Seppäsen kirjoitusta tämänpäiväisessä Iltasanomissa:"Huippuna on kuitenkin mielenkiintoinen aksiooma: Ruotsinkielen opetus muutetaan valinnaiseksi. Voittajina ovat suomenruotsalaiset ja ns kaksikieliset ja häviäjänä suomenkieliset. KOSKA NIIIN moneen virkaan tai työtehtävään tarvitaan ruotsinkielen osaamista."


      Seppänen suurentelee selvästi ruotsin kielen tarvetta suomalaisesa työelämässä. Kaksikielisissä kunnissa sjuvasta ruotsintaidosta on tosin kiistatta etua. Mutta jos ajatellaan, että kilpailevina työnhakijoina olisivat äidinkieleltään ruotsinkielinen hakija, joka on aloittanut suomen kielen opinnot jo varhain ja puhuu sujuvaa suomea, ja sitten huonosti ruotsin opiskeluun motivoitunut ja sitä töintuskin ymmärtävä suomenkielinen, niin jos kielitaito suomi ruotsi ratkaisee, niin tulos on aivan selvä. Ei siinä siitä asiasta, että tuo suomenkielinen koululainen on aikoinaan pakotettu opiskelemaan ruotsia, ole hänelle mitään konkreettista hyötyä. Suomalaisissa lehdissä on ollut lukuisia "koivu ja tähti" tarinoita henkilöistä, jotka ovat kouluaikoinaan vihanneet ruotsin kieltä, mutta ovat pakottaneet itsensä kuitenkin opiskelemaan sitä, ja kas, siitä on ollut heille jatkossa suurta hyötyä. Tällaisiakin tapauksia varmaan on, mutta ne eivät edusta valtavirtaa.

      Seppänen tuijoittaa jutussaan aivan liikaa ruotsin kielen tarpeellisuuteen ja väheksyy EU:n suurten kielten merkitystä. Venäjän tulevan merkityksen Seppänen arvioi minusta aivan oikein. Sain jutun loppuosasta jopa sellaisen käsityksen, että Seppäen olisi valmis ottamaan peruskoulussa venäjän ruotsin kielen vaihtoehdoksi, mikä Seppäsen tausta huomioon ottaen on mielenkiintoista. Voi tietenkin olla, että olen tulkinnut hänen viimeiset lauseensa liian optimistisesti.

      • asgdfgdsf

        "Sain jutun loppuosasta jopa sellaisen käsityksen, että Seppäen olisi valmis ottamaan peruskoulussa venäjän ruotsin kielen vaihtoehdoksi"

        Tämähän on se tapa, jolla pakkoruotsin kannattajat ikään kuin antavat myöden vapaalle kielivalinnalle. Meinanderin alkuperäinen ajatus oli, että peruskoululainen voisi valita ruotsin tai venäjän ja sitoutua sitten kirjoittamaan myös tämän kielen. Kyse on siis valinnasta pakkoruotsin ja pakkovenäjän välillä, mikä ei olekaan ollut oppilaiden suosiossa. Oppilaat kun haluaisivat ruotsin sijaan lukea saksaa, ranskaa tai espanjaa, kuten Ruotsissa tehdään.

        Tällainen pieni myönnytys on pelkkää silmänlumetta. Tosiasiassa vain pakkoa pidetään tiukasti pystyssä, mutta ei jouduta perustelemaan sitä. Samalla voidaan syyttää niitä, joille tämä valinta ei kelpaa siitä, että todellisuudessa ei halutakaan tehdä työtä kielten opiskelussa vaan vain päästä helpommalla.

        Pakkoruotsille, pakkovenäjälle ja pakkosaksalle iso EI. Meidän lapsemme ansaitsevat samanlaisen mahdollisuuden valita kieliopintonsa kuin on muuallakin, Ruotsi olisi hyvä esimerkki.


    • tjtyjy

      Olisivatko siis ruotsia osaamattomat 4 miljoonaan suomalaista työttöminä, kun ne ruotsinkieliset ja pakkoruotsia opetelleet tekisivät kaikki työt?
      huvittavaa.

      • Vähän eri asia

        Ei tässä ruumiillisesta työstä puhuttukaan, vaan pitempää koulutusta edellyttävästä. Jos viettää työelämänsä lapion varressa, ei yleensä tarvitse ruotsia.


    • Ainoa kaikille pakollinen oppiaine suomenkielisille on alakoulusta yliopistoon ruotsin kieli. Siitä johtuu nimitys PAKKORUOTSI.

      Ei ole matematiikka, ei liikunta, ei biologia eikä mikään muukaan aine ruotsia lukuunottamatta pakollinen alakoulusta yliopistoon.

      Seppänen on ihan oikeasti tyhmä, kun hän puhuu pakkomatematiikasta ja integraalilaskennasta. Jokainen suomalainen ja myös suomenmaalainen tarvitsee matematiikkaa joka ainoa päivä. Miettiessään palkkaansa ja sen käyttöä, pohtiessaan asuntolainansa korkoja, korkomarginaaleja, lyhennyksiä, lottoarvontaa, ruokalaskua kaupassa, jne.

    • ikävä juttu

      Pakkoruotsittajat vaikuttavat kaikki tyhmiltä.

      On oikeastaan vaikea puhua pakkoruotsittajien kanssa, koska heistä huokuu niin suuri itsekeskeisyys ja näköalattomuus, että minkäänlainen järkipuhe ei heidän kanssaan ole mahdollista.

      • Tietää varmuudella

        No miksi ihmeessä sitten vaivaat päätäsi ja kulutat aikaasi puhumalla pakkoruotsittajille? Eduskunnassa on 191 muuta kuin ärkoopeeläistä, puhu heille!

        Pyydä persukamujasi tekemään eduskunnassa aloite perusopetuslain muuttaamisesta, miksei sitä ole jo tehty??

        Hittoako täällä kitiset!! RKP'n palstalla!! Hei haloo!!!
        Kukahan se oikeesti on tyhmä?? DORK!!


      • pablo5
        Tietää varmuudella kirjoitti:

        No miksi ihmeessä sitten vaivaat päätäsi ja kulutat aikaasi puhumalla pakkoruotsittajille? Eduskunnassa on 191 muuta kuin ärkoopeeläistä, puhu heille!

        Pyydä persukamujasi tekemään eduskunnassa aloite perusopetuslain muuttaamisesta, miksei sitä ole jo tehty??

        Hittoako täällä kitiset!! RKP'n palstalla!! Hei haloo!!!
        Kukahan se oikeesti on tyhmä?? DORK!!

        "Eduskunnassa on 191 muuta kuin ärkoopeeläistä, puhu heille!"


        Muistat varmaankin Lipposen pääministeriajoilta jolloin hän sopi RKP:n edustajan Ulla-Maj Wideroosin kanssa suomenkielisiä koskevasta pakkoruotsista ylioppilaskirjoituksissa. Riittää kun lahjoo puolueitten kellokkaat niin silloin ei tarvitse kysellä muitten mielipiteitä.

        Ex-opetusministeri Rask paljasti:

        Lipponen esti pakkoruotsin
        poistamisen yo-kokeesta


        Turun Sanomat 21.4.2004 03:01 .

        Toisen kotimaisen kielen poistuminen ylioppilaskirjoitusten pakkoaineena olisi saattanut toteutua jo viime hallituskaudella, ellei silloinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) olisi estänyt sitä.

        Edellisen hallituksen opetusministeri Maija Rask (sd) kertoi eduskunnassa tiistaina, miten hän sai puhelun pääministerin kansliasta.

        – Viesti oli selvä ja yksinkertainen: En saa tuoda muutosesitystä hallituksen käsittelyyn. Kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos (r) ja pääministeri olivat sopineet asiasta.

        – Sodassa ja politiikassa tarvitaan voimakkaita johtajia, hallitustasolla se merkitsee voimasta pääministeriä. Hallitus tarvitsee johtajan, pääministerin, joka pitää kaikki langat käsissään. En minä sitä valita, mutta nyt voi todeta, että mikä oli mahdollista kansanedustaja Wideroosille oli mahdotonta ministeri Wideroosille.

        Nykyisessä hallituksessa Rkp ei saanut enää sivustatukea ja puolueen ministerit Jan-Erik Enestam ja Wideroos jäivät yksin vastustamaan muutosta, jonka he pelkäsivät heikentävän ruotsin kielen asemaa Suomessa.

        Rask myös ihmetteli, miten Rkp nyt vaatii ruotsin kielen oppituntien lisäämistä, kun sama ei kelvannut heille edellisessä hallituksessa maaliskuussa 2002, jolloin lukioiden tuntijako oli ratkaistavana ja kaikki vaihtoehdot avoinna.


        http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1073961274/Lipponen esti pakkoruotsinpoistamisen yokokeesta

        PS. Näin toimii suomalainen demokratia vieläkin!


      • sanoo kaiken!
        pablo5 kirjoitti:

        "Eduskunnassa on 191 muuta kuin ärkoopeeläistä, puhu heille!"


        Muistat varmaankin Lipposen pääministeriajoilta jolloin hän sopi RKP:n edustajan Ulla-Maj Wideroosin kanssa suomenkielisiä koskevasta pakkoruotsista ylioppilaskirjoituksissa. Riittää kun lahjoo puolueitten kellokkaat niin silloin ei tarvitse kysellä muitten mielipiteitä.

        Ex-opetusministeri Rask paljasti:

        Lipponen esti pakkoruotsin
        poistamisen yo-kokeesta


        Turun Sanomat 21.4.2004 03:01 .

        Toisen kotimaisen kielen poistuminen ylioppilaskirjoitusten pakkoaineena olisi saattanut toteutua jo viime hallituskaudella, ellei silloinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) olisi estänyt sitä.

        Edellisen hallituksen opetusministeri Maija Rask (sd) kertoi eduskunnassa tiistaina, miten hän sai puhelun pääministerin kansliasta.

        – Viesti oli selvä ja yksinkertainen: En saa tuoda muutosesitystä hallituksen käsittelyyn. Kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos (r) ja pääministeri olivat sopineet asiasta.

        – Sodassa ja politiikassa tarvitaan voimakkaita johtajia, hallitustasolla se merkitsee voimasta pääministeriä. Hallitus tarvitsee johtajan, pääministerin, joka pitää kaikki langat käsissään. En minä sitä valita, mutta nyt voi todeta, että mikä oli mahdollista kansanedustaja Wideroosille oli mahdotonta ministeri Wideroosille.

        Nykyisessä hallituksessa Rkp ei saanut enää sivustatukea ja puolueen ministerit Jan-Erik Enestam ja Wideroos jäivät yksin vastustamaan muutosta, jonka he pelkäsivät heikentävän ruotsin kielen asemaa Suomessa.

        Rask myös ihmetteli, miten Rkp nyt vaatii ruotsin kielen oppituntien lisäämistä, kun sama ei kelvannut heille edellisessä hallituksessa maaliskuussa 2002, jolloin lukioiden tuntijako oli ratkaistavana ja kaikki vaihtoehdot avoinna.


        http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1073961274/Lipponen esti pakkoruotsinpoistamisen yokokeesta

        PS. Näin toimii suomalainen demokratia vieläkin!

        – Viesti oli selvä ja yksinkertainen: En saa tuoda muutosesitystä hallituksen käsittelyyn. Kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos (r) ja pääministeri olivat sopineet asiasta.


      • Tietää varmuudella
        pablo5 kirjoitti:

        "Eduskunnassa on 191 muuta kuin ärkoopeeläistä, puhu heille!"


        Muistat varmaankin Lipposen pääministeriajoilta jolloin hän sopi RKP:n edustajan Ulla-Maj Wideroosin kanssa suomenkielisiä koskevasta pakkoruotsista ylioppilaskirjoituksissa. Riittää kun lahjoo puolueitten kellokkaat niin silloin ei tarvitse kysellä muitten mielipiteitä.

        Ex-opetusministeri Rask paljasti:

        Lipponen esti pakkoruotsin
        poistamisen yo-kokeesta


        Turun Sanomat 21.4.2004 03:01 .

        Toisen kotimaisen kielen poistuminen ylioppilaskirjoitusten pakkoaineena olisi saattanut toteutua jo viime hallituskaudella, ellei silloinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) olisi estänyt sitä.

        Edellisen hallituksen opetusministeri Maija Rask (sd) kertoi eduskunnassa tiistaina, miten hän sai puhelun pääministerin kansliasta.

        – Viesti oli selvä ja yksinkertainen: En saa tuoda muutosesitystä hallituksen käsittelyyn. Kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos (r) ja pääministeri olivat sopineet asiasta.

        – Sodassa ja politiikassa tarvitaan voimakkaita johtajia, hallitustasolla se merkitsee voimasta pääministeriä. Hallitus tarvitsee johtajan, pääministerin, joka pitää kaikki langat käsissään. En minä sitä valita, mutta nyt voi todeta, että mikä oli mahdollista kansanedustaja Wideroosille oli mahdotonta ministeri Wideroosille.

        Nykyisessä hallituksessa Rkp ei saanut enää sivustatukea ja puolueen ministerit Jan-Erik Enestam ja Wideroos jäivät yksin vastustamaan muutosta, jonka he pelkäsivät heikentävän ruotsin kielen asemaa Suomessa.

        Rask myös ihmetteli, miten Rkp nyt vaatii ruotsin kielen oppituntien lisäämistä, kun sama ei kelvannut heille edellisessä hallituksessa maaliskuussa 2002, jolloin lukioiden tuntijako oli ratkaistavana ja kaikki vaihtoehdot avoinna.


        http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1073961274/Lipponen esti pakkoruotsinpoistamisen yokokeesta

        PS. Näin toimii suomalainen demokratia vieläkin!

        No onko vika RKPeen? Hei haloo, vaihtakaa edustajianne! Tehän ne edustajat sinne eduskuntaan äänestätte, ei RKP!! Jos ette itse 10 vuoteen ole saaneet tilannetta korjattua niin mitä te täällä itkette? Kahdet eduskuntavaalit ollut tässä välissä ja kaikki on edelleen RKPeen syytä!
        Voi ***TTU sanon mä! Olette te nefenasset kans joukko SÄÄLIÖITÄ!!

        BRAVO SFP!!! Maan paras ja tehokkain puolue!
        Länge leve SFP och PAKKORUOTSI! HURRAA!!


      • pois pakko
        Tietää varmuudella kirjoitti:

        No onko vika RKPeen? Hei haloo, vaihtakaa edustajianne! Tehän ne edustajat sinne eduskuntaan äänestätte, ei RKP!! Jos ette itse 10 vuoteen ole saaneet tilannetta korjattua niin mitä te täällä itkette? Kahdet eduskuntavaalit ollut tässä välissä ja kaikki on edelleen RKPeen syytä!
        Voi ***TTU sanon mä! Olette te nefenasset kans joukko SÄÄLIÖITÄ!!

        BRAVO SFP!!! Maan paras ja tehokkain puolue!
        Länge leve SFP och PAKKORUOTSI! HURRAA!!

        "BRAVO SFP!!! Maan paras ja tehokkain puolue!
        Länge leve SFP och PAKKORUOTSI! HURRAA!!"

        SFP=pakkoruotsi, niinhän se on.


      • Rikolliset touhuu
        pablo5 kirjoitti:

        "Eduskunnassa on 191 muuta kuin ärkoopeeläistä, puhu heille!"


        Muistat varmaankin Lipposen pääministeriajoilta jolloin hän sopi RKP:n edustajan Ulla-Maj Wideroosin kanssa suomenkielisiä koskevasta pakkoruotsista ylioppilaskirjoituksissa. Riittää kun lahjoo puolueitten kellokkaat niin silloin ei tarvitse kysellä muitten mielipiteitä.

        Ex-opetusministeri Rask paljasti:

        Lipponen esti pakkoruotsin
        poistamisen yo-kokeesta


        Turun Sanomat 21.4.2004 03:01 .

        Toisen kotimaisen kielen poistuminen ylioppilaskirjoitusten pakkoaineena olisi saattanut toteutua jo viime hallituskaudella, ellei silloinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) olisi estänyt sitä.

        Edellisen hallituksen opetusministeri Maija Rask (sd) kertoi eduskunnassa tiistaina, miten hän sai puhelun pääministerin kansliasta.

        – Viesti oli selvä ja yksinkertainen: En saa tuoda muutosesitystä hallituksen käsittelyyn. Kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos (r) ja pääministeri olivat sopineet asiasta.

        – Sodassa ja politiikassa tarvitaan voimakkaita johtajia, hallitustasolla se merkitsee voimasta pääministeriä. Hallitus tarvitsee johtajan, pääministerin, joka pitää kaikki langat käsissään. En minä sitä valita, mutta nyt voi todeta, että mikä oli mahdollista kansanedustaja Wideroosille oli mahdotonta ministeri Wideroosille.

        Nykyisessä hallituksessa Rkp ei saanut enää sivustatukea ja puolueen ministerit Jan-Erik Enestam ja Wideroos jäivät yksin vastustamaan muutosta, jonka he pelkäsivät heikentävän ruotsin kielen asemaa Suomessa.

        Rask myös ihmetteli, miten Rkp nyt vaatii ruotsin kielen oppituntien lisäämistä, kun sama ei kelvannut heille edellisessä hallituksessa maaliskuussa 2002, jolloin lukioiden tuntijako oli ratkaistavana ja kaikki vaihtoehdot avoinna.


        http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1073961274/Lipponen esti pakkoruotsinpoistamisen yokokeesta

        PS. Näin toimii suomalainen demokratia vieläkin!

        Lahjusten määrä ja maksutapa on vieläkin piilossa. Sen vuoksi tarvitaan säätiöitä ja yhdistyksiä, sekä lahjusvirkoja.


    • Totuus!

      Seppänen jättää tietoisesti mainitsematta sen faktan, että ruotsin tarve perustuu lähinnä vain pakkovirkaruotsiin. Eli tarve on keinotekoista kuten kaikki muukin "kaksikielisyydessämme".

      Ja on aivan selvää, että koulujen pakkoruotsin poiston myötä poistetaan pakkovirkaruotsi. Vasta SITTEN näemme todellisen ruotsin osaamisen tarpeen Suomessa.

      • Faktaidiootti

        Jättää mainitsematta sen faktan, että ruotsin tarve "perustuu lähinnä vain" pakkovirkamiesruotsiin? Ja mihinkäs tämä sinun "lähinnä vain" faktasi perustuu?


      • 4711
        Faktaidiootti kirjoitti:

        Jättää mainitsematta sen faktan, että ruotsin tarve "perustuu lähinnä vain" pakkovirkamiesruotsiin? Ja mihinkäs tämä sinun "lähinnä vain" faktasi perustuu?

        "Ja mihinkäs tämä sinun "lähinnä vain" faktasi perustuu?"

        Normaalisti faktat perustuvat tosiasioiden paljastamiin tarpeisiin.

        Suomessa ei ole todellista ruotsin kielen osaamisen tarvetta kuin hyvin rajallisesti!


      • Lahjusvirkailijat

        Pakkovirkaruotsi perustuu lahjusvirkoihin. Poliittisia sopimuksia tehdään yhä enemmän sopimalla palveluksen palkkioksi elinikäinen virka.


      • Tapio Rautalapio
        Lahjusvirkailijat kirjoitti:

        Pakkovirkaruotsi perustuu lahjusvirkoihin. Poliittisia sopimuksia tehdään yhä enemmän sopimalla palveluksen palkkioksi elinikäinen virka.

        Ja näistä lahjusviroista sitten esimerkkejä, ole hyvä! Ja selitys, miten ne liittyvät koulujen ruotsinopetukseen.


    • False flag MOT

      Seppänen ei ollut perjantaina, vaan oli viikko sitten junassa,Tre-Hki, eli lauantaina, palaamassa Porista SuomiAreenasta Folktingetin keskusteluista. Juna oli 17.30 Helsingissä. Kukaan ei uhannut häntä, kukaan ei mitenkään kiinnittänyt häneen huomiota. Hän nautiskeli olutta toisen miehen kanssa ravintolavaunussa kahden hengen pöydässä ja keskusteli (ohikulkijat saattoivat kuulla vain osin). -mistäpä muusta kuin suomen kieliasioista ja historiasta. Yhteisymmärrys tuntui olevan miesten välillä.
      Seppänen ei näyttänyt tuntevan oloaan mitenkään uhatuksi.
      Seppänen oli Porissa Folktingetin kutsumana, samoin kuin verorahoitteisen Yleisradion suomenkielisen internetsivuston internetpäällikko Mary Gestrin.
      On aivan selvää, että Yle:n kesällä nostattava kohu ruotsinkielisten naistoimittajien nettiuhkailusta on täysin false flag -operaatio.

      • Lintsin kävijä

        Henkkako se siinä tilittää? Oletko varjostanut kohdetta, vai mistä tiedät henkilön tekemiset noin tarkkaan? Ja erityisesti: miksi juuri Seppänen sinua kiinnostaa?
        Oletko itse asiassa syyllistynyt mainitun henkilön ja muiden julkisuuden henkilöiden uhkailuun ja podet nyt syyllisyyttä...? Onko virkavalta kenties puhutellut nettiuhkailun tiimoilta ja nyt on jo löysät housuissa?


    • junamatkustaja

      hah, en ole Heikki Tala, vaan olin SuomiAreenassa ihan omana itsenäni.
      Käytin junaa paluumatkalla, kuten Seppänenkin. Join kahvit ravintolavaunusta (korvapuustit ovat tuoreita ja konnarit rempseitä)ja minnekäs sitä silmänsä panee, jos eteen sattuu Seppäsen näköinen pakkoruotsih...
      Kukas sitä ressukkasepäästä nyt vainoaisi? Ihan on keksittyä koko uhkakohu, se on selvää.
      Kerronko lisää?
      Se toinen mies puhui aika selvästikin. Esitti kysymyksiä Seppäselle.

      • Huom.

        Olisit ohimennessä sylkäissyt sitä svekoluopiota ja sanonut pari valittua sanaa.

        Oltaisiin saatu lukea sitten joka lehdestä, kuinka svekotoimittajia taas vainotaan. ;)


      • hauskaaaa
        Huom. kirjoitti:

        Olisit ohimennessä sylkäissyt sitä svekoluopiota ja sanonut pari valittua sanaa.

        Oltaisiin saatu lukea sitten joka lehdestä, kuinka svekotoimittajia taas vainotaan. ;)

        Hah,
        varmaan jo huhu leviää, että fennot on junassa tapellut seppästen kanssa.
        On tämä hauskaa.
        Expooon asti ehtiessään se huhu on jo muuttunut totuudeksi ja pooh kirjoittaa raporttiinsa, että äärioikeisto Suomessa, on se kauheaa väkeä, sylkivät ja hyökkäsivät Areenasta tulleen ruotsia puhuneen kimppuun. Kaatoivat öänen ja hänen henkivartijansa oluttuoppinsa ja estivät konduktöötiä toivottamasta seppäsille ruotsiksi hyvää matkaa, lapusta lukien.
        Li Andersson, toimi!


    • järjen ääni

      Seppänen on oikeassa siinä,että nykyisessä Suomessa paikan saa
      ruotsintaitoinen ja tästä paras esimerkki viime ajoilta on Eva Biaudet,joka
      päihitti mm.tohtorin ylioppilastutkinnollaan viran haussa,jossa kriteerinä oli
      ylempi korekakoulututkinto.

      Onko se sitten oikeudenmukaista onkin jo ihan eri juttu.

    • stjschanett

      Nyt on Pietarsaaressa joku lyönyt päin pläsiä Stumg ung drung yhtyeen rumpalia. huhu arvelee, että se on Heikki Tala. Onhan yhtye ruotsinkielinen, kai.
      Expo tutkii asiaa...
      Li Andersson nauhoitti jo maastokengät jalkaansa ja Dan Koivulaakso nousi ylös.

      On ne kauheita ne fennot

    • kauheaaaa

      Ilmari Rositlan blogista, kommentti:

      "Pakkoruotsia vastustavat eivät ole ottaneet sitä huomioon erästä erittäin tärkeää seikkaa kun keskustellaan pakkoruotsista. Nimittäin jos ruotsinkielen taidoton suomalainen matkustaa Ahvenanmaalle lomailemaan ja haluaa ostaa Maarianhaminalaisesta jäätelökioskista jäätelön niin se ei kielitaidottomalta onnistu, ummikko jää nuolemaan huuliaan kun ruotsinkielen taitoiset suomalaiset ja paikalliset syövät raikkaan ja virkistävän tuutin tai jäätelöpuikon. Närpiöläisessä kaupassa ruotsinkielen taidoton voi jäädä ilman tomaattia, ei sekään kivalta tunnu, sekin on itkupotkuraivarin paikka. Viimeistään tuossa vaiheessa tämä ruotsinkielitaidoton ja katkera suomalainen ymmärtää että miksi ruotsinkieltä olisi kannattanut aktiivisesti opetella koulussa muutama vuosi ja miksi se on niin tarpeellinen jokaiselle suomalaiselle. Perustelen pakkoruotsin tärkeyttä juuri sillä että todennäköisesti jokainen suomalainen käy jossain vaiheessa elämäänsä Maarinhaminassa ja haluaa nauttia siellä vähintään yhden paikallisesta kioskista ostetun jäätelön.


      Rantala Jarmo
      27.7.2013, klo 4:36

      • 996767

        Onko tuo kirjoitus aito ja oikealla nimellä kirjoitettu?
        Tuohan on aivan hirveä!


      • Tyylistä sen näkee
        996767 kirjoitti:

        Onko tuo kirjoitus aito ja oikealla nimellä kirjoitettu?
        Tuohan on aivan hirveä!

        Et ilmeisesti ymmärrä satiiria.


      • Kolumnini

        Säälittävän tyhmä äijä.


      • The Real J.

        Jos oletetaan, että tuo kirjoitus olisi ihan vakavissaan kirjoitettu taitaisi ummikkoruotsinkielisillä olla asiat PALJON huonommin. Kun Ahvenanmaalainen tai ruotsinkielisestä kunnasta kotoisin oleva matkustaa johonkin suomenkieliseen kuntaan (joita on valtaosa Suomen kunnista) ei pysty ostamaan jäätelötötteröä kun ei saa ruotsinkielistä palvelua. Eikä saa ostettua tomaatteja tai mitään muutakaan.

        Lisäksi: varmaan valtaosa suomalaisista osaa puhua englantia sen verran että voi hoitaa kauppareissunsa sillä. Tokihan Närpiöläiset ja Ahvenanmaalaiset englantia osaavat ? Osaavathan ?


    • eagle4

      Joutuipa Seppänen lopettamaan ohjelmansa joidenkin mielestä veikeään kevennykseen "No suomalainenhan Suomi tietysti on". Nyt sitten taas laulaa sen lauluja, jonka leipääkin syö. RKP tarvitsee vielä näitä suomenkielisiä ruotsintaitoisia lakeijoita eli antaa Seppäsen hoilottaa.

    • Kolumnini

      Äijähän on umpityhmä.

      • oikeisiin mittoihin

        >> Äijähän on umpityhmä.


    • voi sentään

      Miten on mahdollisista että tuolla älyllä pääsi lääkäriksi, varsinkin matematiikan vertaaminen pakkoruotsiin on älytöntä.
      Ilman ruotsin kieltä kaikkialla muualla maailmassa Seppänen olisi päässyt lääkäriksi mutta ei ilman matematiikkaa.

      Mies viittaa avioliittoonsa. Onko ainoatakaan avioliittoa jossa suomenkielinen olisi säilyttänyt suomenkielisen identiteetin, vai ovatko he kaikki muuttuneet ruotsalaisiksi.?

    • rannikkoruotsalainen

      Ja tietysti pakkosuomi poistetaan jotta marginaalikielen tilalle voi valita englanti, venäjää, saksaaan , ranskaa jne. Eihän kaikki suomessa asuvat tarvitse osata suomea jos kerr suomenkieliset pärjäävät pohjoismaissa englanninkielellä.
      Tämä koskee maahanmuutajat ja ne suomenruotsalaiset jotka eivät osaa suomenkieltä.

      • Galnen

        Pitää osata suomea. Siksi pakkosuomen on säilyttävä.

        Suomenruotsalainen lapsi ei tiedä mihin aikuisena voi joutua. Hän saattaa mennä naimisiin suomalaisen kanssa. Tai töihin.


    Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1671
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1305
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1297
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      6
      1277
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe