Joka pvä ja usean tunnin

Ihmettelijä täällä

Kuinka usein päiväkodeissa on ns.laittomia tilanteita, jolloin liian vähän henk.kuntaa lapsilukuun nähden ja onko tilanteet ennakoitavissa?

22

899

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokemusta on

      Päivittäin. Henkilökuntamäärä ei riitä mitenkään esim. iltapäiväulkoilussa. Keskimäärin ulkona on iltapäivisin 1 työntekijä/ryhmä, sillä aamuvuorolaiset lähtevät kotia. Pahin aika ulkoilussa on klo 15-16, jolloin usein kaikki ryhmät ovat ulkona ja lapsia ei ole vielä paljoa haettu. Ryhmät on usein täytetty jo hieman yli, esim. 22-23 lasta per ryhmä ja 3 työntekijää. Tällä systeemillä tilanteita tulee väkisin usein, sillä henkilökuntaa ei ole tarpeeksi takaamaan koko päivän "laillista" tilannetta. Aina ei myöskään saa sijaista, voi olla että sijaista ei yksinkertaisesti ole tarjolla tai muuten ei saa ottaa laskennallisita syistä. Tilanne ei helpotu muuten kuin palkkaamalla lisää työntekijöitä tai pienentämällä lapsiryhmien kokoa.

      • mikä parempi

        Suostuisiko vanhemmat siihen, että palkataan lisää hoitajia, sehän edellyttäis tietenkin hoitomaksujen korotuksia ?! Eihän hoidosta nytkään peritä todellisia kustannuksia...


    • kokemusta on

      Se on arkea että mennään vajaamiehityksellä. Joku sairastuu tai jotkut, sijaisia ei saa jne...

      • Jo on kumma

        Ohoh ja tähänkö on perheiden ja henk.kunnan suostuttava?Siis tämänpäiväinen mitoitus ei riitä....olisko jo lakiuudistus paikallaan?Kuka luottaa päivähoitoon lapsensa....


      • on ona
        Jo on kumma kirjoitti:

        Ohoh ja tähänkö on perheiden ja henk.kunnan suostuttava?Siis tämänpäiväinen mitoitus ei riitä....olisko jo lakiuudistus paikallaan?Kuka luottaa päivähoitoon lapsensa....

        Minkä teet, kun ihmisiä ei ole, niin ei ole. Laki edellyttää jo nyt mahdottomia. Toimiva lakiuudistus olisi subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistaminen ja päivähoitopaikka ainoastaan sellaisille lapsille, joilla oikeasti on siihen tarvetta. Isovanhemmat kuolleet ym...

        Toisaalta jokainenhan voi hoitaa itse kakaransa ja tällä keinolla parantaa tilannetta päiväkodeissa.


    • gbdbfg

      Usein myös opiskelijoita jätetään lasten kanssa yksin, avustajat ovat lasten kanssa yksin ja tosiaan tuo lasten määrä suhteessa aikuisiin.

      Mitä laki muuten sanoo tuohon? Monta lasta per aikuinen?

    • sonttis2

      Päiväkodissa kai 7 lasta/ aikuinen, perhepäivähoidossa 4 lasta/ aikuinen ja ryhmäperhepäiväkodissa 5 lasta/aikuinen.
      Ainakin päiväkodissa myös lapsenikä vaikuttaa aikuisten määrään.

      • sonttis2

        Ja myös jos on erityislapsia niin se vaikuttaa.


      • pööpöti

        Ryhmiksessä sama suhdeluku kuin perhepäivähoidossa, 4 kokopäivälasta 1 osapäivälapsi (yleensä koululainen) /hoitaja.

        Päiväkodissa 7 lasta/hoitaja, silloin kun lapset ovat yli 3v.

        Nythän tätä uutta lakia sorvataan, toivotaan että sieltä tulee parannusta tähänkin asiaan.


    • sonttis2

      Mut nykyään kun ei ryhmiksissä usein enää ole niitä osapäivälapsia...

      • klikk

        eikä niitä koululaisia, ehkä joskus viime vuosisadalla oli.


    • coccoko

      Kyllähän perhepäivähoidossakin voi tulla ylitäyttötilanteita, jos toimii toisen pph:n varahoitajana, jolloin sairastunut pph ohjaa lapset varahoitajalle.

      Jos tulee ripuliepidemia, flunssa-aalto tms, niin se on selvää, että hoitajia on vaikea saada edes sijaiseksi, jos sairasaalto jyllää. Onneksi silloin yleensä myös hoidettavia on vähempi.

      Ongelmana on paljolti se, että päivähoidossa seurataan tarkkaan ns. täyttöastetta. Täyttöaste tarkoittaa sitä, että jos päiväkotiryhmän kooksi on laskettu esim. 12 lasta ja kaikki lapset ovat paikalla täyden työpäivän, niin täyttöaste on tuolloin 100. Kuten jokainen vanhempi tietää, lapsen takia tulee myös poissaoloja esim. vanhempien loman tai sairastelun takia. Silloin täyttöaste putoaa. Jos täyttöaste on liian matala, ryhmiin sijoitetaan esim. osapäivähoitoa tarvitsevia lapsia tai palkattava työntekijä saattaa olla esim. kahden ryhmän yhteinen. Lasten vanhempien kannaltahan on hyvä, että täyttöaste on matala (enemmän hoitajia per lapsi), kun taas yhteiskunnan etu on se, että mahdollisimman moni saisi hoitopaikan nykyisillä resursseilla.

      • 7676

        Perhepäivähoidossa ei saa tulla hetkeksikään ryhmäkoon ylitystä, sen sijaan päiväkodissa saa.


    • täyttöaste

      Ikävä kyllä on. Toki annamme palautetta johtajalle ja johtaja eteenpäin päivähoidon päällikölle, mutta määrärahat on tietyt ja esimiestä kuunneltava. Aika usein työ turhauttaa, kun itse pitää lapsuutta arvokkaana ja tuntee itsensä niin riittämättömäksi. Uutta päivähoitolakia odotellessa.

    • turvallista?

      Meillä ryhmiksessä on alle 2v päivittäin jopa 7-8 aamulla yhdellä hoitajalla
      ja vielä samalla pitäisi klo 5.15-6.30 välisenä aikana jotenkin yrittää vääntää aamupalaa .
      Seuraava hoitaja kun tulee vasta 7.30 vaikka tilanne ja lapsiluku olisi mikä.
      Ohjaajalle valitettu useasti, mutta niin kauan kai tehdään näin kun jotaibn sattuu ja vastuu itsellä hoitajalla.
      .Muutenkin , onhan se kivaa olla keittiössä ja kakkahommissa :) yhtäaikaa...lisäksi 1v, joita kolme, niistä kaksi ei edes kävele vielä, kiivetä kyllä osaavat.M

      Ohjaaja vain vetoaa: väliaiaisesti saa olla,ja kun on hoitajia, joiden mielestä on "kunnia-asia" pärjätä YKSIN monen kanssa. HUH.

      • plikk

        tämä on vain organisointikysymys, illalla astiat aamuksi valmiiksi liinan alle, puuro hautumaan aamulla ennen ekojen tuloa kerroskattilaan, se on siinä.


      • Ylityökielto
        plikk kirjoitti:

        tämä on vain organisointikysymys, illalla astiat aamuksi valmiiksi liinan alle, puuro hautumaan aamulla ennen ekojen tuloa kerroskattilaan, se on siinä.

        Niin ja teet ne ylitöinäkö?


    • vfrfv

      Eikös ryhmis ole ryhmäperhepäivähoitoa? Siellä pätee samat lait ja asetukset kuin perhepäivähoidossa eli ryhmäkoko ei saa ylittyä tilapäisestikään. Lain rikkomisesta on tosiaankin vastuu itse hoitajalla.

    • Vastuu kysymys

      Miten niin perhepäivähoidossa ei saa tulla hetkeksikään ryhmäkoon ylitystä?? Kyllä meidän kaupungissa saa. Esim. hoitaja on toisen hoitajan hoitolapsen varahoitopaikka. Joskus nähnyt jopa 6 lasta hoitajalla. Itse en suostu missään nimessä ottamaan yli 4 lasta. Jos jotain vahinkoa sattuisi jollekkin lapselle, on pphoitaja viimekädessä yksin vastuussa.

    • Ne Luvut

      "Ryhmät on usein täytetty jo hieman yli, esim. 22-23 lasta per ryhmä ja 3 työntekijää. Tällä systeemillä tilanteita tulee väkisin usein, sillä henkilökuntaa ei ole tarpeeksi takaamaan koko päivän "laillista" tilannetta. Aina ei myöskään saa sijaista, voi olla että sijaista ei yksinkertaisesti ole tarjolla tai muuten ei saa ottaa laskennallisita syistä. Tilanne ei helpotu muuten kuin palkkaamalla lisää työntekijöitä tai pienentämällä lapsiryhmien kokoa. "

      tämä selittyy sillä, että laissa määritelty hoitaja /laspi :
      4alle 3v lasta/1 aikuinen ja 7 yli 3vlasta/1 aikuinen onkin kongreettisesti täyttö asteisiin perustuva:

      päiväkodeissa ainakin helsingin alueella täyttö astetta ihmetellessä ei ratkaise vain kyseinen lapsi ryhmää tai päiväkotia vaan 2 eri päiväkodin ja jopa koko päiväkotialueen täyttö aste.
      Lisäksi huomioitava "sallittu tilapäinen ylitys"

      käytännössä katsottaessa yksittäistä lapsi ryhmää :
      esim. alle 3v ryhmä 2 aikuista lapsia 10-12
      kun on talon kokous on päiväunien aikaan lapsia hoitaa 1 vaikka lapset heräilevät kokouksen aikana olet yksin lapsien kanssa. ihan kriisissä saatat saada naapuriryhmästä apua , mutta heilläkin sama tilanne 1 hoitaja ja sen ryhmän lapset.

      esim.yli 3v. 22-23 lasta per ryhmä ja 3 työntekijää jne

      Mutta hei mikä parasta täyttöasteita ja laskennallisuuksia laskettaessa ei huomioida työntekijöiden vuoroja! Kuhan päivän aikana luvut kohtaavat .

      Toki on paikkoja joissa on paljon ns. puolipäivä lapsia ja heidän hoidossa olo aikansa keskittyy silloin kuin hoitajiakin on paikalla hyvin, mutta monesti ei näin ole. otetaanpa tuo Lapsia ryhmässä 22-23 kaikki paikalla no aamuvuoro tullut aikaiseen vuoroon hänen vuoronsa päättyy klo 13 tai 14 sen jälkeen ei hoitajksi pomppaa uutta hoitajaa vaan ne 2 muuta huolehtivat loppuajan. ja välillä on niin ,että tässä ryhmässä on yksi hoitajista sairastunut mutta täyttöasteeseen vedoten ei ryhmään palkata sijaista niin suurimman osan päivästä lapsia hoitaa ne 2, toki ulkoiluissa lapset ovat kaikkien yhteisvastuulla jne...


      Turvallista ja turvattua menoa?

      lait on luotu kierrettäväksi kuten se kuinka monta lasta yhden aikuisen hoidettavaksi lasketaan. Tämän "tilapäisen ylityksen kesto kun ei ole laissa määritelty ja kyllähän toisella puolella kaupunkia oleva henkilö on kaiketi hengessä mukana lapsia hoidettaessa? (täyttöasteet..)

      Vastaukseksi aloittajalle päivittäin. =/
      (tosin kesäaikaan tilanne on eri silloin henkilökuntaa on usein yltäkylläisesti , kun on vielä kesätyöntekijöitä jne)

      Lapset vaan eivät olet pelkkiä lukuja vaan ainut kertaisia yksilöitä jotka ovat tässä järjestelmässä vaan lukuja päättäjille. =(

    • Työorjanako ?

      Meidän pienessä päiväkodissa on joka päivä likaa lasta henkilökunnan määrään nähden. Ollaan 3 aikuista ja 25,5 lasta.

      Näin normipäivänä :

      Ennen kello 8.30 aamulla on jo ryhmä täysi, iltavuorolainen aloittaa työvuoronsa 9.15.

      Yksi lapsi haetaan jo kello 13, aamuvuorolainen lähtenee n. 13.15 (jos ei ota ylitöitä ulos). Jäljellä jää iltapäiväksi 2 aikuista ja 24,5 lasta.

      1-3 lasta haetaan ennen kello 15.30. Välivuorolainen tekee joka päivä ylitöitä koska kello 16 on vielä lapsia jäljellä n. 16-20. Sallittu lapsimäärä (7) yhdelle aikuiselle saadaan yleensä kello 16.30 mennessä..

      Esimiehemme mukaan saa kuulemma olla tilapäisesti likaa lapsia... Tämä tilanne on nyt sitten jatkunut kohta kolme vuotta...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2052
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      46
      1591
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1471
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      20
      1451
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe