Hygieniapassi !

hygieeninenruoka

Mitä veikkaatte! Moneltako ulkomaalaiselta se puuttuu, vaikka nämä monilukuiset jannut viettävät aikaa keittiön puolella, kuka mitäkin tekemässä.

Entä hampurilaisravintolat. Miksei näissä Makeissä ja Hesburgeressa ei ole yhtään turkkilaista tai muitakaan ulkomaalaisia töissä? Moneltako suomalaiselta opiskelijalta hygieniapassi puuttuu.

Alle 3 kk työskentelevältä ei vaadita hygieeniaosaamista. Hygieeniapassi testi on suoritettava viimeistään 3kk kuluessa töiden alettua.

Valvooko kukaan käytännössä että työntekijöillä on kyseinen hygieeniapassi. Taitaa olla omavalvontaa koko touhu.

Ruuanvalmistuksessa ja käsittelyssä puhtaus on kaiken A ja O.

12

443

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • haitsiiniä

      Taitaa se passi olla kateissa aika monelta niin suomalaisilta kuin ulkomaisiltakin.

      Mutta mitä se passi tarkoittaa - käyt päivän koulutuksessa ja läpäiset kokeen. Tämän jälkeen teet ravintola-alan töitä unohtaen kaiken oppineesi. Pelkällä maalaisjärjellä ajatellen ruoka-hygienia on unohtunut, kun katselee näitä pikaruokapaikkoja ja niiden ruoanlaittotapoja.

      Huvittavaa on katsoa "tseffien" maailmanmatkoja erilaisten katukeittiöiden antimiin ja kuulla, miten maittavaa se ruoka on vaikka selvästi näkee, ettei mitään hygieniaa niissä oloissa voi olla. Pahaa teki JIMin ohjelma brittien katukeittiöiden kärryjen tasosta - oliiviöljypullolta näyttävä astia olikin virtsapullo aivan elintarvikkeiden vieressä muutaman tupakantumpin kanssa.

      Ihmisen on paskottava ainakin kerran päivässä ja kusettava muutaman tunnin välein, joten miten ihmeessä näiden katukeittiöiden hygienia voisi olla mitenkään säällisellä tasolla. Kun näkee ihmisten käytöstä, niin jo pelkkä käsienpesu on useimmille vierasta.

      Joten siitä sitten känttyä nassuun!

      • Passillinen oppilas

        Taidetaan puhua eri passista, jos sinä olet saanut hygieniapassisi päivän koulutuksella. :D


    • Onko näin

      Eihän niissä ole kuin yksi virallisesti töissä, muut on muuten vaan ja omistuskin vaihtuu usein?

    • osa tarkastuksesta..

      Valmiiksi leikatun kebabin pintalämpötila saatiin mitattua 22 ravintolasta. 12 ra-vintolaa säilytti kebabinsa kuumassa (yli 60 °C). Kahdessa ravintolassa tavoite 60 °C lähes saavutettiin (lämpötilat olivat 59,7 °C ja 56,6 °C). Kolmessa ra-vintolassa säilytettävän kebabin lämpötilat olivat 40 °C, 40 °C ja 35 °C. Viisi ravintolaa säilytti valmiiksi leikatun kebabin kylmänä (alle 8 °C). Kylmäsäilytyk-sessä olleiden kebabien lämpötilat olivat neljässä ravintolassa alle 8 °C ja yh-dellä 8,9 °C. Lainsäädännön vaatimus säilytyslämpötilasta (yli 60 °C tai alle 8 °C) täyttyi 73 %:lla (n=22) ravintoloista.

      Tarkastuksella mitattiin kebabin säilytystilan lämpötila yhteensä 30 ravintolasta. Kolmella ravintolalla oli kebab-vartaiden säilytyslämpötilassa selviä puutteita. Yhdessä edellä mainitusta kolmesta ravintolasta sulatettiin juuri tarkastushetkellä pakastinta. Kahdessa ravintolassa pakastimen säilytyslämpötiloja kirjattiin viikoittain, mutta silti tarkastuksella mitattiin lämpötilat -8 °C ja -10 °C. Tarkastuksella tehtyjen havaintojen nojalla näyttääkin siltä, että viranomaisten tekemät mittaukset ovat hyvin tarpeellisia omavalvonnassa tehtyjen mittausten lisäksi.

      Sähkölasku on pienempi kun pakastimien lämpötilat ovat korkeat.

    • Ei paljain käsin

      http://www.ruokala.net/uutiset/nain-valmistuu-whopper-hampurilainen-katso-video/1288631859483

      Tuossa videolla näytetään, kuinka hampurilainen tehdään paljain käsin.
      Eihän se auta yhtään, vaikka raaka-aineet olisivat kuinka puhtaita tahansa, jos työntekijä lisää raaka-aineet hampurilaisen väliin paljain käsin ilman hygieenisiä kertakäyttösormikkaita.
      Vaikka en ole käynyt mitään hygieniapassi koulutusta, niin pidän sitä itsestään selvänä, että jos käsitellään elintarvikkeita, varsinkin sellaisia, joita ei kuumenneta, niin tulee olla jotkin elintarvikekäyttöön tarkoitetut kertakäyttösormikkaat.
      Varsikin, kun se ruoka-annos tehdään muille.
      Se on ihan sama miten sen hampurilaisen tekee, vaikka paljain käsin, jos sen tekee ja syö itse.

      Enpä ole moista ennen nähnyt, mitä Aamu-tv:ssä näin yhtenä aamuna.
      Siinä Helsingin kauppahallissa oli lihatiski ja asiakas osti vähän arvokkaamaa lihaa, niin myyjä ihan paljain käsin otti lihatiskistä filee leikkeen ja laittoi sen pakettiin.
      Ei täällä ainakaan kaupassa asiakkaalle lihanmyyntipisteessä lihaa käsitellä paljain käsin, vaan aina on tuollaiset kertakäyttösormikkaan kädessä tai ottimet, joilla elintarvikkeita käsitellään.
      TV kuva oli kuvattu niin läheltä, että asian kyllä selvästi havaitsi.

    • haitsiinikko

      Ja mitä hyötyä on hygieniapassista, jos siihen vaadittavaa tietoa ei myös käytä tosielämässä. Itseasiassa h-passin saa kunhan istuu sen pari tuntia jossain ns. koulutustilaisuudessa ja vastaa "riittävän" hyvin kysymyksiin.

      Todellisuudessa kyseinen "todistus" ei takaa yhtään mitään. Kun katsoo kotimaisia ruokaohjelmia niin jokainen kokki sylkee enemmän tai vähemmän ruokaan nuolemalla jatkuvasti sormiaan tai lusikoitaan. Erityisen pahaa tekee kun ne tekevät sen raaka-tuotteita tehdessään kuten salaatteja tai majoneesia.

      Sormien ja lusikoiden nuoleskelu on automaattinen refleksi, joka toistuu siis myös käytännön työssä - ei siitä helposti eroon pääse. Näin oikeastaan jokaisessa ravintola-annoksessa on todellakin osa kokin panosta - jos ei osaamista niin ainakin sylkeä.

    • passi ja hammasharja

      Suoritin hygieniapassin viime kuussa. Samalla kurssilla oli 5 thaimaalaista torimyyjä pimatsua joista yksikään ei puhunut suomea. Pyörittelivät vaan persiettään ja silmiään opettajalle.
      Mulla on passi, heillä mitä todennäkösemmin ei....

      • 123ä

        mitä v....a sä sil passil teet rahastusta koko homma samoin ku toi oivahymy..ote ollu alal 35 vuotta ja tiedän mistä puhun..kokin ylpeys on et kaikki on kunnossa ei siin passia tarvita. piste.


      • passi ja hammasharja
        123ä kirjoitti:

        mitä v....a sä sil passil teet rahastusta koko homma samoin ku toi oivahymy..ote ollu alal 35 vuotta ja tiedän mistä puhun..kokin ylpeys on et kaikki on kunnossa ei siin passia tarvita. piste.

        Työnantaja vaatii ja maksaa myös. Kerroppa sama hälle .
        Työnantaja on vammisten /dementikkojen keittiöpäällikkö.
        Ja jos sulla ei ole suosittelen lämpimästi hommaamaan niin huomaat aukot tiedoissasi.


    • hygieniaajuuu

      No ei tosiaan se hygeniapassi meinaa sitä että tarjottava ruoka valmistetaan oikea oppisesti. Kukaan ei valvo oletko pessyt kätesi, jokunen vuosi taaksepäin oli muotia et ihan kotona tehtäväänkin ruokaan piti olla ne muovihanskat kädessä. Kammottavaa katsoa kun piperretään laittaa hienoa annosta, pyyhkästään kädellä otsaa tai jopa nenää ja sitten jatketaan asettelua.
      Passi on vain paperin pala että olet käynyt kurssin, toisaalta ainakin vuonna yksjakaks kun sen suoritin ei niillä tiedoilla mitä kysyttiin oikein ollut käytännössä mitään merkitystä. Vastauksetkin saatiin kysymyksiin netissä ja olihan se sitten helppo "suorittaa".
      Kunnon elintarvike valvontaa joka ruokapaikkaan. Itseltä ainakin mennyt halu käydä missään ulkona syömässä kun ei tiedä millaisessa bakteeripesässä se soppa on tehty.

    • apuava

      Kuinka monelta ruuan valmistajalta onkaan tuo kyseinen passi puuttunut viimeisten 100.000 vuoden ajalta? Ihme ettei me kaikki olla jo kuoltu.

    • Valistaja

      Oli sitten passi suoritettuna tai ei, niin tuskinpa kukaan elintarvikealan yrittäjä haluaa sairastuttaa asiakkaansa. Ruokamyrkytystapaukset ei ole ravintoloille mitään pikku juttuja, joten maalaisjärjellä varustettu yrittäjä ja hänen työntekijänsä osaavat kyllä valmistaa ravinnoksi kelpaavaa ja turvallista ruokaa asiakkailleen. Ulkomaalaisuus / etnisyys ei tähän liity mitenkään.

      Terveisin,

      Ei koskaan pizzasta / kebabista sairastunut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1853
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1416
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1317
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      4
      1192
    Aihe