Krooninen autoimmuuni urtikaria = Autoimmuuninokkosihottuma

JohannaMarjaana

http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk00764

VERTAUSKESKUSTELUA TOIVOTAAN

Onko kukaan löytänyt mitään uusia toimivia keinoja pahan uritkarian hoitoon?

Onko meitä monta, joilla on ollut kyseinen vaiva aika ajoin seurana jo vuosien ajan?

Minulla on ollut jo yli 15 vuotta. Ja välillä kun mitään oireita ei ole, niin luulen että nyt se on parantunut, mutta ei. Tauti saattaa "lehahtaa" yhdessä yössä. Ja ihoa polttelee ja pistelee ja on kauttaltaan punaisten paukamien ja läiskien peitossa.

Lisäksi ikävästi mm silmät saattavat turvota umpeen ja korvat paisua, niin ihoa todella kiristää.

22

5894

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JohannaMarjaana

      Ja vielä tiedoksi siis, että en ole millekään allerginen.
      Keho vain jostain selvittämättömästä syystä tuottaa liikaa histamiinia ja liian vähän kortisolia.

      AUTOIMMUUNITESTI on ollut ainoa, johon ihoni reagoi. Antihistamiinit siis eivät auta, paitsi XYZAL (5mg) jonkun verran hellittää tulisen polttelun tunnetta.

      Kortisoni-kuurit on kokeiltu. Hävittää kyllä läiskät, mutta aiheuttaa sivuvaikutuksena unettomuutta. Ei siis hyvä. Plus että pitkät kuurit tekevät ns. "kuutamo-kasvot". Ja kortisoni -tablettikuurit muutenkin turvottavat, ohentavat ihoa, altistavat osteoporoosille.

      Monenlaiset ruokavaliot testattu -> ei mitään vaikutusta.

      Vertaiskeskustelua olisi kiva luoda tänne meidän kaikkien tämän taudin kanssa kamppalevien luettavaksi.

      • Kutinaa

        Täällä toinen ongelman kanssa kamppaileva. Mulla tämä vaiva on ollut vasta 7kk ajan ja ajoittain olo on todella tuskainen kuten nytkin. Allergialääkkeet menee nyt neljästi päivässä mutta mitään helpotusta ne ei tunnu tuovan :(


      • RiinaKaisla

        Hei! Minulla vaiva ollut matkassa noin 8 vuoden ajan ja vieläkin jatkuu. Yritän olla ilman kortisonia ja syödä antihistamiinia mutta aina ei riitä kun menee niin pahaksi että huulet, jalat jne. turpoaa. Ei ole syytä löydetty vaikka tutkimuksia vuosien varrella on tehty melkoisesti! Olen huomannut, että vaaleat vaatteet paremmat kuin mustat (varsinkin vähänkin kireät vaatteet). Tietenkin raapiminen vie tilanteen aina pahemmaksi mutta varsinkin yöllä vaikea "vain nukkua"! Olen koittanut kaikki mahdolliset antihistamiinit ja tällä hetkellä zyrtek (tipat) tuntuu auttavan parhaiten, vaikka ei tämä silläkään lopu...


      • Rakkulamummo

        Hei,kärsin samasta oireesta.Ihoa alkaa ensin kihelmöidä,sitten tulee kutina ja sitten polte ja kutina.Ei ole auttanut histamiinit,kortisoonit,ainoa jolla saan rauhoittumaan kutinan on mentholsprii ja kylmägeeli.Ihottuma ei ole tietyllä alueella vaan kasvoista jalkapohjiin,se on niin tuskallista.Tämä alkoi kun mieheni kuoli 4.12.2017,aikaisemmin ei koskaan ollut,paitsi tietysti atooppinen iho mutta siitä selvisi rasvalla.


    • JohannaMarjaana

      Hei "RiinaKaisla" ja "Kutinaa"
      täällä valvon, kun nukahtaminen taas kutinan ja paukamien takia vaikeaa. Onneksi on viikonloppu :) Ja onneksi oli 10 kk ettei oireita ollut lainkaan. Taas alkoi keskellä talvea,,, kummallista.
      Minulta epäiltiin 15 vuotta sitten HAE-tautia, koska tämän uritkarian lisäksi minulla oli niin valtavia naaman, käsien ja jalkojen turvotuksia. Opiskelin äsken että mitä uutta tietoa siitä on saatavilla nykyään ja löysin yllätten todella paljon ihan suomenkielisiäkin artikkeleita. Tuosta Hae-tautia on olemassa kolmea (3) eri tyyppiä, joista kolmas tyyppi on AAE, joka vielä jakautuu kahteen alatyyppiin. 2.-tyypin AAE, on autoimmuunisairaus, joka lukemani mukaan erittäin harvinainen. Jotenkin epäilen että tämä mun vaivani on sitä. Ainakin oireet ovat just kuvatunlaiset, paitsi että minulla on myös tämä krooninen atooppinen autoimmuuni nokkosihottuma myös.
      Voimia teille, jos vielä satutte tänne palstalle. Ja tiedoksi vielä että minulla tämä helkutin tauti alkoi vähän päälle 30-vuotiaana ja joka vuosi on tullut lähes kalenterin tarkkuudella tammi-/helmikuussa. Ja lisätietona se, että kyllä - syön D-vitamiinia purkista :) Voi jos se auttaiskin.

    • EMMÄVAANTIIÄ

      Miten musta tuntuu että autoimmuunitauteja tulee koko ajan lisää? Ettei vaan liian teollinen ruoka ois saanut kropat häiriötilaan? Itsekin kärsin toisinaan mystisestä ihottumasta joka häviää pois yhtä lailla mystisesti. Kestää viikkoja. Tekee punertavia läikkiä milloin minnekin ja kutisee niin maan hirveesti. En oo käyny lekurilla, vaan napsin vaimon hyllystä antihistamineja.

      • Kuvia-piirtelen

        Itselläni on urtikariaa ollut kroonisena jo muutama vuosi ja välillä myös dermografismia eli piirtopaukamointia. Minulla sitä ilmenee vain hikoillessa, eikä läheskään aina silloinkaan. Normaali urtikaria on aiheuttanut sen, että käytän allergialääkkeitä jatkuvasti. Ne poistavat ainakin kutinaa.
        Lisäksi minulla on ihossa arkuutta, joka ilmenee niin, että hikoillessa pelkkä sykemittarin vyö saattaa ärsyttää ihoa joskus niin, että selässä on suoranainen rupi. Käytän kärjestä poikki leikattua sukkaa suojana ja suojan pesen joka lenkin jälkeen, kuten tietenkin huuhtelen myös vyön. Se on auttanut. Melontaa harrastavana kainaloihin on laitettava ennen lenkkiä vauvojen rasvapuuteria, tai kainalot hiertyvät pahaan kuntoon jo parissa tunnissa.

        Kohdallani ei voi olla kyse liikaa prosessoidusta ravinnosta. Teen pääsääntöisesti itse ruokani tuoreista raaka-aineista ja noudatan vielä vanhana äijänäkin melko hyvin "urheilijan ruokavaliota", jonka pitäisi olla hyvin tasapainotettu. Teollisesti valmistettua perusruokaa en syö oikeastaan koskaan. Toki maitojalosteet ja vastaavat joutuu ostamaan teollisina tuotteina.
        Joskus olen ajatellut, voisiko se johtua iltapaheestani lasista kahdsta punaviiniä, mutta tuttu lääkäri epäili sitä vahvasti, varsinkin minun määrilläni.


    • vaivaa

      eksyin tänne keskusteluun kun etsin tietoa kroonisesta urtikariasta joka uusiutuu. Olen 35 v nainen jolla urtikaria puhkesi 10 vuotta sitten ilman syytä. Alkoi taivealueiden kutinalla ja silmäluomien turpoamisella ja muutamassa viikossa eteni niin että oltiin ensiavussa huulet ja nielu turvoksissa, kauttaaltaan läikkien peitossa. Tila kesti 5 pitkää vuotta, ja kaikki mahdolliset testit tehtiin ja diagnoosi oli Autoimmuuni urtikaria. Lääkitystä oli monen moista; erilaisia antihistamiineja, kortisonikuureja, voiteita jne. Valohoito oli ainoa jota ei kokeiltu ihosyöpäriskin takia koska minulla on myös vitiligo ihosairaus. Välillä vaiva pysyi kurissa, välillä oli täysin sietämätöntä olla, jouduin olemaan sairaslomallakin kun yöt meni raapiessa. Unilääkkeet ja väsyttävät antihistamiinit tulivat tutuiksi. Lopulta päädyttiin omastakin toiveestani kokeilemaan elintensiirtolääkettä (nimeä en nyt muista). Muistan että se maksoi maltaita, ja sen käytön yhteydessä seurattiin verenpaineita ja maksa-arvoja.Puolisen vuotta söin lääkettä. yhtenä talvena olimme Egyptin lomalla, jossa söin vatsatautiin styit antibiootit. Vaiva loppui tämän matkan aikana kun seinään. Syy ei koskaan selvinnyt, oliko sattumaa että oireet helpottivat anitibioottien jälkeen? Oma epäilys oli että ne auttoivat. Lääkärin arvio on että elintensiirtolääkkeet tepsivät viiveellä. Oli mikä oli, vaiva poistui yhtä nopeasti kun tulikin. ja nyt 5 vuotta myöhemmin; kutina alkoi muutama päivä sitten taipeissa ja nyt on silmäluomet turvoksissa. Ei voi olla totta - taasko se rääkki alkaa...

    • johannamarjuska

      Voi ei!! Toivottavasti "vaivaa" nimimerkin rääkki ei alkanut. Mä niin inhoon tätä tautia tai syndroomaa. Kaikki aina sanoo, että älä stressaa, mutta kutinan alettua on vaan niin pirun vaikea olla siitä välittämättä. Omasta mielestäni en stressaa. Teeen työni hyvällä teholla ja vapaa-ajalla otan rennosti tv>:n ääressä & ulkoilen ja urheilen.

    • vaivaa

      Kyllähän siinä niin kävi että rokko palasi.. Tosin suht lievänä ainakin nyt alkuun. sama homma taas että kortisonilla vaiva lähti ja kuurin jälkeen taas palasi. Nyt pärjään kuitenkin antihistamiinilla toistaiseksi ja lähete on iho-ja allergiasairaalaan lähtenyt. Joka päivä on pelko perseessä että koska tämä taas ratkeaa pahaksi. Juu: ota rennosti. Sitä on helppoa sanoa kun ei tiedä miten helvetillinen vaiva voi olla sekä henkisesti että fyysisesti..

    • PaminJonka

      Haluaisin nähdä kuvia tästä taudista. Mulla on kasvoissa isot laikut, kutinaa joka ikäänkuin kulkee iholla. näkyy kuin uria, eli se tuntuu laajenevan jonkin verran. laikut ovat vaaleat, muttta on paukamiakin ja punoitusta? Ruusua tämä ei ole. Laajenee kuin "kukka".

    • E211plusmuut

      Lisäaineyliherkkyys oli minulla jatkuvan urtikarian syynä ja kun aloin välttämään tiettyjä säilöntäaineita pystyin jättämään antihistamiinit pois kokonaan. Saattaa olla, että on helpottunut muutoinkin iän myötä.

    • kutinaton

      Siirry kotimaiseen luomuruokaan ja valmista itse ruuat. Etsi hyvä probiootti ja ota sitä ohjeen mukaan ja RIITTÄVÄSTI.

    • Vastausta_etsinyt

      Hapoton maha (atrofinen gastriitti) on autoimmuunitauteihin (mm. Urtikaria) liittyvä tila. Hapoton maha johtuu mahalaukun parietaalisolujen heikentyneestä kyvystä erittää normaalisti vatsahappoa.
      PPI – ja H2- salpaajat (närästyslääkkeet) vähentävät suolahapon eritystä. H2-salpaajat ovat olleet reseptivapaita. Niistä ei ole tehty pitkäaikaisia turvallisuusselvityksiä.

    • Onneellinen

      Joo-o, tuttu vaiva. Mulla oli teininä ja nyt on vuodesta 2010 ollu, välil saattanu puoli vuotta olla ilman mutta ensiavusta on usein prednisolon kuuri tullu haettua.
      Viimeks ku kävin yksityislääkärillä niin siellä olikin mieslääkäri jolla itsellään ollut paha nokkosrokko ja mies kertoi 15 minuuttia mulle viimeisimmistä tutkimustuloksista joiden mukaan nimenomaan heinix on se lääke mikä parhaiten tehoaa urtikariaan mutta sitä pitää ottaa enemmän kuin yks pilleri päivässä! Se määräs mulle aamuin illoin kaksi heinix pilleriä alenevin annoksin plus tietty prednisolonin. Mut aina kun oon vikan vuoden aikana lopettanu kortisonin, niin nokkosrokko on palannut muutaman viikon sisään. Nyt sit keksin et samaan aikaan ku kortisonipillerit loppu, aloinkin käyttää taas heinix 2 tabl aamuin illoin ja ihme tapahtui! Oon ollu jo 6 viikkoa ilman urtikariaa. Ne 1 heinix päivässä mitä ennen on määrätty ei oo tehonnu mun nokkosrokkoon millään tapaa mut näköjään tällä 4 tabletilla pysyy 100% poissa! Suosittelen kaikkia epätoivoisia kokeilemaan heinixiä kaksi tabl aamuin illoin! Ja mulla siis nimenomaan autoimmuuni urtikaria, en ole allerginen yhtään millekään, testit on tehty.

    • voimeitä

      On rasittava vaiva. Havaintojani: ei viljaa, ei synteettistä kosmetiikkaa. Molemmat vaihtoon. mahd palj lääkkeittä ja stressittä. Puhdista sisäisesti ja pidä suolisto kunnossa. Chlorella-levää, c- ja d-vitamiinia reilusti. Kun tulee tulehduksia tai flunssia, ota useasti päivässä bioteekin valkosipulipuristetta ja ab-piimää. Näin pääset käsiksi sekä tulehdukseen että suolistoon. Osta (jos ei Suomesta saa, pyydä että joku tuo) valkoista tiger palmia, nimenomaaj valkoista, ja pidä se jääkaapissa. Kun paukamat roihahtaa, saat ne rauhoittumaan ja kutinat lähtee. Tuote on juuri turvonneelle ja tulehtuneelle ja viilentää tehokkaasti.

      • Anonyymi

        Vanha ketju mutta vastaan kuitenkin koska niin paljon samoja oireita kuin minulla.
        Vuosi sitten isäni kuoleman aikoihin minulla puhkesi urtikaria. Meni taistellessa puoli vuotta ennenkuin diagnoosin sain. Kamalaa aikaa kun surun keskellä luulet menettäneesi myös järkesi. Hoito aloitettiin histekillä jota söin jopa 4 kertaa päivässä. Histek kyllä auttaa mutta määrä väsyttää ihan kauheasti. Nyt syön Desloratadinia 4x päivässä. Oireet poistuvat pääosin tällä. Minulla ihossa kutinaa ja kuumotusta pääasiassa jalkapohjissa ja kämmenessä.
        Kaikki vinkit tervetulleita


    • vaivaa

      keväällä valitin uusinutta urtikariaa, joka oli 5 vuotta poissa ja yhtäkkiä palasi. kävin iho- ja allergiasairaalassa ja lääkärin arvio oli että pitkittynyt flunssa laukaisi nokkosrokon. mutta koska vaiva on vanha ja tutkimukset jo aiemmin tehty niin ei niitä tehdä uudelleen vaan aletaan hioa lääkitystä kohdalleen. HEINIX määrättiin mullekkin 2 2 annoksella ja kortisoni pois kokonaan jos mahdollista. ja ei mitään taukoja Heinixiin eli tarkkana annosten kanssa. siitä sitten tiputelleen annosta alaspäin- Toukuussa 2 2, kesäkuussa 1 2, heinäkuussa 1 1. Nyt Elokuussa pärjään 1 x Heinix iltaisin. JIPPII!! Voi kun tämä ei nyt lähtisi pahenemaan uudelleeen. Parin viikon päästä kokeilen jättää vikankin tabun pois ja katsotaan miten käy. Joku puhu täällä suolistoon liittyvistä jutuista; mullahan paasto poisti rokon aika mutta se palasi uudelleen (sillon kun urtikaria oli tosi pahana 5 vuoden ajan).

    • Suolakylpy

      Hei nim.merkki VAIVAA ja muutkin tällä palstalla kirjoittaneet.

      Mietin tuota sun aikoinaan Egyptin matkallasi saamaasi Antibioottikuuria - sehän oli siis vatsatautiin, eikä niin?
      Olen ymmärtänyt että no. suoliston kunto vaikuttaa suoraan ihon kuntoon. Voisiko olla mahdollista, että joku asia meidän suomalaisten ruokavaliossa on aivan päin mäntyä? ??
      (Onhan tätä Urtikariaa tosin myös tod. paljon USA:ssakin.)

      Jos keksitte mikä ruokavalio auttaa, niin jakakaa tietonne.
      Olen itse kokeillut lähes viljatonta. Täysin vehnätöntä myös.
      Mutta maitotuotteista en ole vielä pystynyt irrotautumaan, sillä olen todellinen juustohiiri. Ja sokeri ei varmasti tee hyvää, sen arvaan.

      Suolavesikylpyä kannattaa koettaa pahimman kutinan aikaan. Jos ei ole ammetta, niin suolavettä voi sivellä pullasudilla iholle.

    • jensma

      Itsellä lähti urticaria kun lopetin vehnän käytön, vaikka vehnälle en ole allerginen. Viikon vehnän lopettamisesta oireita tuli, mutta sitten sen kun se niin sanotusti lähti kropasta, oireet väheni ja loppu. Nyt enää vkloppu vehnä käyttäjä :D

    • JohannaMarjaana

      Hei kiitoksia kaikille kirjoituksista! Tästä on paljon apua, kun tietää että muutkin kamppailevat tämän vaivan kanssa. En esim. ollut kuullutkaan tuota uusinta tutkimustietoa Heinix-antihistamiinin tehosta. Heinix sisältää setiritsiinidihydrokloridia.

      Myös tuo Egyptin matkalla syöty antibiootti on mielenkiintoinen seikka.

      En ole koskaan käyttänyt juuri Histexiä tai Heinixiä, mutta jos on kerran muitakin auttanut, niin kokeilen kyll. Mulle on aina parhaiten toiminut Zyxal, joita otan 2 tabl aamuin illoin Urtikarian vaivatessa.
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Setiritsiini

    • Anonyymi

      Moi JohannaMarjaana ja muut.
      Minulla on ollut Urtikariana alkanut ihottuma 90-luvulta asti. Ja välillä myös epäiltiin HAE-tautia.
      Nykyisin esim tänä talvena ei ole ollut yhtään taukoa,vaan iho on ihottumassa joka aamu.
      Tämä onmyös muuttunut siten, että nuo läiskät eivät enää "kulje" tai muuta kokoaan ja muotoaan. Vaan samat näpyt ja punoitukset ovat paikoillaan päiväkausia.
      Epäilen ettei tätä enää diagnosoitaisi Autoimmuuni Urtikariaksi. Tämä käyttäytyy enemmän kuin Psoriasis, mutta ei yhtään hilseile. Paitsi sääret.
      Nivelkipujakin on nykyään sormien nivelissä.
      Tsemppiä teille kaikille. Paska vaiva, sanon minä.
      Päivääkään en kuitenkaan enää vuosiin ole ollut poissa töistä, vaan menen tyynesti töihin, vaikka otsa pullistelisi paukamista tai toinen silmäluomi turvoksissa. Tiedän kuitenkin että jo puolen päivän aika pahin on siltä päivältä ohi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1779
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1381
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1367
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1335
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe