Rakennusvalvonnan johto on epäpätevä.

Verum semper vincit

Lapin Kansa kirjoittaa 17.3. siitä kuinka Rovaniemen rakennusvalvonta teki myönteisen rakennuslupapäätöksen Rovaniemen koulutuskuntayhtymän rakennushankkeesta Viirinkankaalla. Lehti kirjoittaa että myöntäessään ko rakennusluvan, rakennusvalvonta on rikkonut mm. seuraavia rakentamisen virallisia määräyksiä;
- Maankäyttö- ja rakennuslakia, MRL. MRL on rakentamisen tärkein ja määräävin ohje.
- voimassa olevaa rakennuspaikan asemakaavaa ja asemakaavamääräyksiä. Asemakaava ja sen määräykset määrittelevät detaljitasolla rakentamisen rakennuspaikalla
Rakentamisen lainsäädännön asiantuntijoiden mielestä rakennusluvassa on rikottu myös ;
- Maankäyttö- ja rakennusasetusta, MRA
- Hallintolakia.
On vaikea kuvitella miten voitaisiin enemmän rikkoa rakennuslupia määritteleviä virallisia määräyksiä ja ohjeita.

Lapin Kansa käsittelee ko tapausta kohtuullisen laajasti, joten lehden kirjoitusta ei kannata toistaa.

Sen sijaan kannattaa kysyä, miten tuollainen on ylipäätään mahdollista, koska ei ole millään tavalla tavanomaista että viranomainen tekee tuollaisen kasan virheitä yhdessä ainoassa päätöksessä.

Rovaniemen rakennusvalvonnasta saadun selvityksen mukaan rakennusvalvontatoimiston käsittelemistä asioista n. 95% on talonrakentamiseen liittyviä tehtäviä. Julkisen tiedon mukaan sen sijaan rakennusvalvonnan kahdella ylimmällä virkamiehellä ei ole talonrakennusalan koulutusta, Eikä myöskään virkamiehellä joka myönsi viranomaispäätöksenä Rovaniemen kuntayhtymän ko rakennusluvan.
Kaupunkilaisten on pakko kysyä; Miten henkilöt joilla ei ole koulutusta talonrakennusalalle voivat tehdä talonrakentamiseen liittyviä rakennuslupia ?
Talonrakennusala on erittäin julkista ja omaa erittäin suuret yhteiskunnalliset vaikutukset, hyvin monella eri alueella, mm. kaupunkiympäristönä, sosiaalisena ympäristönä jne. Samoin talonrakennusalalla on erittäin suuret yhteiskunnalliset taloudelliset vaikutukset, todennäköisesti eri alueista suurimmat yhteiskunnalliset taloudelliset vaikutukset.
Rakennukset kestävät kymmeniä ja satoja vuosia, ihan normaalistikin. Puhumme siis erittäin suurista taloudellisista ja yhteiskunnallisista sekä pitkäaikaisista vaikutuksista.
Miten henkilöt jotka eivät ole saaneet Maankäyttö- ja rakennuslain määrittelemää rakennustarkastajalle määriteltyä koulutusta sekä koulutussuuntauksen että koulutustason suhteen kuin myös työkokemuksen suhteen, voivat toimia noin vaativissa ja yhteiskunnallisesti tärkeissä tehtävissä ?
Eivät voi toimia mitenkään muuten kuin että virantäytössä on tehty karkeita ja lainvastaisia päätöksiä. Lainlaatija on rakennusvalvonnan yhteiskunnallisesti erittäin tärkeän luonteen vuoksi määritellyt rakennustarkastajan koulutussuuntauksen ja -tason sekä työkokemuksen poikkeuksellisen tarkasti.

25

2127

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Verum semper vincit

      jatkuu:

      Rovaniemellä rakennustarkastajaa valittaessa on toimittu aivan varmasti lainvastaisesti, ilmeisesti kaikilta osiltaan. Tämän lainvastaisuuden hedelmiä kaupunkilaiset saavat nyt nauttia lainvastaisten rakennuslupapäätösten muodossa, kuten nyt on tapahtunut Viirinkankaalla. Näistä lainvastaisuuksista kirjoitti siis Lapin Kansa 27.3.2014.

      On jo viimein aika myöntää että rakennustarkastajan vaalissa on tapahtunut erittäin karkeita virheitä ja Maankäyttö- ja rakennuslain määrittelemien periaatteiden ja valintaperusteiden vastaisesti ko. rakennustarkastajan vaalissa.

      Päättäjillä on yksi ainoa mahdollisuus, korjata tekemänsä virhe välittömästi ja asettaa rakennusvalvonnan johtotehtäviin vain Maankäyttö- ja rakennuslain määrittelemät vaatimukset omaavia henkilöitä.

      Kaupunkilaisilla ei ole muuhun varaa.


      Verum semper vincit

    • Citizen Rollo

      Ko rakennuslupapäätöksen tehnyt henkilö toimii muutenkin omavaltaisesti ja varmasti
      lainvastaisesti. Hänen kerrotaan tehneen seuraavaa;
      Hän on sanonut erittäin suuren rakennusliikkeen henkilölle;
      "teidän asianne eivät edisty kaupungissa ellette vaihda arkkitehtisuunnittelijaa".
      Tämä arkkitehti on kaupungin yksi kokeneimpia ja pätevimpiä arkkitehteja.
      Yrittikö rakennustarkastaja saada jotakin tuttua arkkitehtia tilalle, vai oliko
      rakennustarkasta jonkun henkilön juoksupoika ?
      Aihetodisteet viittaavat siihen että rakennustarkastaja on ollut erään toisen
      johtavan virkamiehen sanansaattaja. Miksi, ei ole muuten tiedossa kuin sen vuoksi
      että ko virkamies on kateellinen paikkakunnan arkkitehtien menestymisestä
      markkinoilla. Muuta järkevää syytä ei ole kaupunkilaisten tiedossa.
      Ko rakennuslupapäätöksen tehnyt henkilö toimii muutenkin omavaltaisesti ja varmasti
      lainvastaisesti. Hänen kerrotaan tehneen seuraavaa;
      Hän on sanonut erittäin suuren rakennusliikkeen henkilölle;
      "teidän asianne eivät edisty kaupungissa ellette vaihda arkkitehtisuunnittelijaa".
      Tämä arkkitehti on kaupungin yksi kokeneimpia ja pätevimpiä arkkitehteja.
      Yrittikö rakennustarkastaja saada jotakin tuttua arkkitehtia tilalle, vai oliko
      rakennustarkasta jonkun henkilön juoksupoika ?
      Aihetodisteet viittaavat siihen että rakennustarkastaja on ollut erään toisen
      johtavan virkamiehen sanansaattaja. Miksi, ei ole muuten tiedossa kuin sen vuoksi
      että ko virkamies on kateellinen paikkakunnan arkkitehtien menestymisestä
      markkinoilla. Muuta järkevää syytä ei ole kaupunkilaisten tiedossa.

      • V V Väinämöinen

        Perustuslain 21 §:n mukaan jokaisella on oikeus hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.
        Saman lain 21 §:n mukaan jokaisella on oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti toimivaltaisessa tuomioistuimessa.

        Jos virkamies todisteellisesti on ilmoittanut vaatimuksensa arkkitehtisuunnittelijan vaihtamiseen, teko on katsottava rangaistavaksi. Esimerkiksi rakennustarkastaja voi pyynnöstä luetella vain tehtävään kelpoisia suunnittelijoita. Näitäkin tulee aina luetella useita. Näyttäisi peräti kummalliselta, jos virkamies osoittaisi vain yhden tai kahden henkilön omaavan tietyn suunnittelukelpoisuuden. Suunnittelijan kelpoisuus tehtävään voidaan määritellä Suomen rakentamismääräyskokoelman A2 ohjeiden mukaisesti.

        Arvostelu ei voi eikä saa kohdistua henkilöön vaan ainoastaan esitettyihin suunnitelmiin.

        Sanojalla lienee tässä tapauksessa taustallaan ympäristötekniikan koulutus (katupuolen koulutus). Ympäristötekniikan koulutuksessa rakennussuunnitteluun liittyvä koulutus on minimaalinen. Sanojalta puuttunee tässä tapauksessa talonrakennusalan peruskoulutus.

        Tässä tapauksessa voidaan selvästi osoittaa, että erittäin laajan suunnittelukokemuksen (yli 1000 suunnittelutehtävää n. 40 vuoden aikana) omaavan suunnittelijan ja rakennustarkastajan suunnittelutehtäviin liittyvällä kokemuksella ja osaamisella on suunnaton ero.

        Rakennustarkastajalla tämän eron oivaltaminen voi johtaa esimerkiksi defensiiviseen käyttäytymiseen. Defensiivisellä käyttäytymisellä tarkoitetaan esimerkiksi tilannetta, jossa henkilö kokee osaamattomuuttansa uhattavan ja pyrkii tämän vuoksi tietoisesti käsittelemään asiaa vinoutuneesti. Hyökkäys on paras puolustus. Tällä on merkitystä hänen itsekunnioituksensa ylläpitämisessä. Kukapa haluaa näyttää typerältä ja osaamattomalta työssä, joka hänen pitäisi hallita? Ja kun vielä tehtävä on julkinen ja aina julkisen arvostelun kohteena. Erään Joensuulaisen tutkimuksen mukaan defensiivisyys yritysyhteisössä lisää defensiivisyyttä.

        Jospa tuo Rovaniemeläinen viranhaltija toimiikin puolivillaisen rakennusvalvonnan laatukäsikirjan mukaisesti. Siellä kun sanotaan (Ohjaava ja neuvova rakennusvalvonta), että ”Rakennusvalvontatehtävä on perusluonteeltaan viranomaistehtävä, eikä sen perustarkoituksena ole toimia yksinään asiakkaan hyväksi”. Saman kappaleen mukaan ”Toiminnassa painotetaan vuorovaikutteista asiakaskeskeistä neuvontaa, jonka tarkoituksena on opastaa asiakasta oikeaan suuntaan ja oikeanlaisiin ratkaisuihin”. Hivenen irvaillen voisi todeta, että jospa kysymyksessä olisikin ollut laatukäsikirjan mukainen ohjaaminen, vaikka sitä ei olisikaan tehty ”täysissä ruumiin ja sielun voimissa”.

        Jos rakennustarkastajalta puuttuu suunnittelukokemus totaalisesti, mieleen tulee ajatus, että hänen taustavaikuttajanaan voisi olla joku suunnittelukokemusta hyvin vähän omaava arkkitehti, joka pyrkii osoittamaan olevansa ”primus inter pares” (ensimmäinen vertaistensa joukossa).

        Kaiken kaikkiaan, suunnittelijalla on mahdollisuus ajaa asiaansa alioikeudessa. Muuta keinoa tuollaisen virheellisen ja lainvastaisen toiminnan lopettamiseksi ei ole.


      • Media.

        Rakennusalan ammattilaiset kertovat että rak.tarkastajan toiminta aiheutti yli 0,5 miljoonan euron tappiot ko arkkitehtitoimistolle.


    • glaciēs

      Seuraava jääkausi lakaisee nämäkin ongelmat!

    • paikat kuntoon

      Epäpätevyys johtaa kyseisiin vääryyksiin. Asiantuntemus on valttia. Ainoastaan talorakennusalalla omaavaa koulutettu henkilö voi tehdä tai myöntää rakennuslupia, hän tuntee alan ja siihen liittyvät ongelmat. Sellaiset henkilöt pois päätöksenteosta, joilla ei ole asiantuntemusta, pätee myös monilla muillakin aloilla.

    • Ratkaisu;

      Suutari pysyköön lestissään ja sorainsinöörit pitää siirtää katuosastolle, vaikkapa katujen kunnossapitoon. Ei sorainsinöörejä tarvita talonrakentamisen lupaosastolla, sen asian hoitavat talonrakentamisen ammattilaiset.

      Ja äkkiä, ennekuin tulee lisää suuria ongelmia !

    • Roin vahtimestari

      "Saako naapurin tontille rakentaa Rovaniemellä ?".

      Sorainsinöörikoulutuksen saaneen rakennustarkastajan mielestä saa :))

      Virkaan valitsijoita varoitettiin aikanaan siitä että rakennustarkastajan virkaan pitää valita oikean koulutuksen (taso ja suuntaus) saanut henkilö, mutta rikollisesti käyttäytyvät valitsijat eivät kuunnelleet. Nyt niitetään sitä mitä on kylvetty, rakennustarkastajan päätökset ovat täysin laittomia, kuten tuossa Viirinkankaan lupapäätöksessä on osoitettu.

    • rak,rauno

      naisethan yleensä on nii hankalia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • EI MISSÄÄN MUUSSA

      LAPIN KUNNASSA OLE SORAINSINÖÖREJÄ rakennustarkastajina.

      TODELLA OUTO JUTTU ROVANIEMELLÄ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

      • Sorainsinööri

        Missähän sijaitsee Lapin Kunta ?


    • itseoppinut muurari

      olis tietenin suotavaa että tehtävissä olisi koulutetut ja pätevät henkilöt?? toisaalta ammattitaidon voi hankkia monella tapaa, toimiihan Rovaniemillä mm. arkkitehdin hommissa henkilöitä joilla ei ole tehtävåån koulutusta :,lehtinen, kairesto ,lehtisellä ilmeisesti kuitenkin rakennusmestarin paperi

      • Tiedot lienevät

        julkisia;
        Hiilivirta rakennusarkkitehti, Kairesto rakennusarkkitehti, Lehtinen rakennusmestari, Lehtipalo arkkitehti (Ruotsista), Päiveröinen rakennusarkkitehti, Rantakokko rakennusarkkitehti, Voutilainen sisustusarkkitehti.
        Noilla kaikilla lienee vuosikymmenien kokemus käytännön suunnittelutyössä. Ja suunniteltuja ja rakennettuja kohteita satoja.


    • itseoppinut muurari

      tietääkseni Gunnar suikk ja pasi poskiparta on rovaniemeläisiä safa arkkitehtejä, eikös sillä kairistolla jäänyt opiskelut kesken, liekkö liemi maistunut, mut ei se ammattitaito vaadi opiskelua ei lämsän ristollakaan mitään tutkintoja ole ja kuulemma pyyhkii hyvin, pitääkin käydä puristamassa riston kättä kesållä kun siellä liikun !!

      • Nuo tiedot ovat

        julkisia tarkistettuja tietoja. Tuo luettelo on henkilöistä joilla on toimiva toimisto tällä hetkellä. Lisäksi on alan ihmisiä virkamiehinä, opettajina, eläkkellä ja toisella töissä.


    • Insernööri

      Pahasti ontuu valvonta, kun noin vain asuinkerrostalosta tulee hotelli. Rakennusvalvonnan olisi syytä jalkautua tarkastamaan myös taloja joissa paljon Airnb-vuokrausta. Hotelleilta vaaditaan monenlaista turvallisuuteen liittyvää asiaa, mutta kerrostaloon voidaan valvomatta majoittaa väkeä vaikka kuinka paljon. Kukaan ei pidä lukua kuinka paljon kunakin yönä väkeä on taloissa. Esim tulipalon sattuessa mahdottomuus selvittää väen määrää.

    • Viisuri

      Ei niin ole tehtäviensä tasolla, kokonaan gryndereiden talutusnuorassa ja tiukasti. Kyllä siltä suunnalta varmaan lohkeaa jonkinlasia murusia valvojankin taskuihin! Tänä päivänä pelin henki on valitettavasti näin.

    • JoopaJooJoo

      Rovaniemen teknisen viraston virantäyttö pääsee varmasti Quinnesin ennätysten kirjaan lainvastaisista päätöksistä. Johtuukohan se siitä että ko virastoa johtaa hallintovirkamies, jolla ei mitään käsitystä teknisistä asioista.
      Joka tapauksessa taas seuuraava päätös ko virkamieheltä:

      Johtavan rakennustarkastajan virkaa tulee olle korkeakoulututkinto sopiva työkokemus asiassa lain mukaan. Viimeksi virkaan valittiin rakennusmestari vaikka hakijoina oli henkilöitä joilla oli jopa kaksi amk-tutkintoa (ammattikorkeakoulututkintoa) erittäin hyvä työkokemus ko virkaan.

      EI KAI TUOTA VOI KUIN IHMETELLÄ ETTÄ ALIKOULUTETUT VALITAAN VIRKOIHIN VAIKKA HAKIJOINA ON MYÖS ERITTÄIN PÄTEVIÄ AMMATTILAISIA.

      Tuon systeemin takana ei voi olla muita syitä kuin seuraavia;
      - ideologiset syyt
      - poliittiset syyt
      - valtapoliittiset syyt

      Tai muuten vaan mielisairas päätös.

      DEMOKRATIA ON TÄYSIN VIERAS SANA ROVANIEMEN KAUPUNGISSA.

      Rovaniemellä vissiin mielisairas hallintokulttuuri !!!!!!!!!!!!!

    • Anonyymi

      Ei Rovaniemen rakennusvalvonnalla kiinnosta muu kuin se, että sukulaiset, tutun tutut tai muut suhdeverkoston kautta löytyvät saa palkkansa eteen viran, jossa päsmäröidä ja sotkea asioita. Tekninen osaaminen ja lain hengen noudattaminen loistaa poissaolollaan.
      -
      Katseltiin puolison kanssa ostettavaa asuntoa Rovaniemellä puolenkymmentä vuotta taaksepäin. Seassa oli ilmeisesti rakennusvalvonnan tutuille lopputarkastamia taloja tai sitten osalla näiden virkamiesten suosimista rakennusliikkeistä on melko vapaat kädet toteuttaa (tai peräti hyväksyttää etänä!) talon lopputarkatus. Talojen kirjo oli moninainen.

      Villein tapaus oli talo, johon oli rakennettu kakluuniuuni olohuoneeseen. Uunia ei ollut talon rakennustiedoissa eikä pohjapiirustuksessa. Jotenkin en usko, että asukas olisi omatoimisesti rakennellut kokonaista uunikompleksia katon harjaan asti lopputarkastuksen jälkeen. Kysyin välittäjältä miten rakennusvalvonta suhtautuu "salaa" rakennettuun tulisijaan. Tänä EU-aikana kaikki muutostyöt sekä sanktiot olisivat varmasti langenneet ostajalle, kun talo pitkän hiljaiselon jälkeen joutuukin virallisen tarkastelun alle ostohetkellä. Ja itse en ole varsinaisesti Rovaniemen virkamiesten hyvä tuttu - en usko, että armoa olisi annettu

    • Anonyymi

      Aitojen korkeuksia sekä julkisivuremontteja tarkastellaan yhtä suurella tarkkuudella kuin pirun raamatunluvussa. Onhan Rovaniemi matkailijoiden kaupunki, missä kaiken pitää näyttää hyvältä - päälle päin. Asemakaavassa on mitä kummallisimpia vaatimuksia pulpettikatoista tehosteseinien väreihin ja pihan somistuksiin.

      Talon sisällä kaikki on toisin. Vähän kuin ulkokultainen parisuhde, tuo Rovaniemen rakennusvalvonta.

    • Anonyymi

      ddd

    • Anonyymi

      ddd

    • Anonyymi

      Pittaa muista talo seina koputta ja haista home.

    • Anonyymi

      huume narkit johtaa niitten lapset myy jauhoo kaduilla

    • Anonyymi

      Korruptio. Seuraa rahan jälkiä. Emm.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2082
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1624
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1321
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe