Viereinen navetta

LEHMÄTTTO

Lähiympäristössäni on navetta, joka kasvattaa lihakarjaa. Itse olen kasvisyöjä, enkä pidä siitä kuin hyvin usein lehmiä viedään tapettavaksi. Mutta asiaan:
Tämä navetta ja sen ympäristö ovat todella likaiset ja paskaiset. Lehmät ovat pienessä navetassa, AIVAN vieri vierekkäin. Vasikat ovat eri puolilla kuin emonsa. Tilalla on lehmän pääkalloja joka kulmassa, ja pahin: kuolleita lehmiä makaa pitkin pihaa hyvin usein! Kuolleet ovat aivan elävien lähellä ja navetassakin on kuolleita. Heinä lehmillä on vähäistä ja ihan likaista! Lisäksi lehmien navettaa ei ole siivottu ikinä! Lehmänpaskaa on myös pitkin pihaa. Lehmät eivät pääse ikinä ulos, ainoastaa enintään kuukauden kesässä (PARI LEHMÄÄ ULOS VAIN HYVIN MONESTA) pITÄISIKÖ ILMOITTAA JOLLEKKIN TÄSTÄ?

9

277

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näin se on

      Sun kannattaa varmaan puhua terapeutin kanssa ja miettiä ruokavaliota uusiksi, kasvisravinto aiheuttaa mielialan laskua ja masennusta.

    • lehmänpitäjäed

      Ai jaa, on se nyt kumma että tuollaista sallitaan mutta lehmiä kohdellaan huonosti, mitä porukkaa!!:´(

    • Lihakarjat

      Mee mieluummin keskustelemaan suoraan tilanväen kanssa, kun ilmoittelet minnekkään kuntaan. Sitäpaitsi löysin tekstistäsi monta kohtaa jotka voivat kenties liittyä tavalliseen arkeen lihakarjatilalla.
      Esim. lopetetut eläimet joutuu siirtämään navetasta pihalle odottamaan raatokeräilyn autoa, navettaan kuollutta eläintä ei välttämättä ole ehditty siirtää.¨
      Miten tiedät navetan asioista, et kai vaan ole mennyt omin lupinesi toisen navettaan ilman tilan omia vaatteita? Eläinhygienia kärsii semmoisesta.
      Vasikoita saa pitää navetassa eri puolella kun emoja, ja oletko varma että nuo kaikki "lehmät" ei sitten vaikka olisi sonneja, jolloin nuo vasikat olisi tuotu kasvamaan lihaksi toisilta tiloilta?
      Jos eläimet ovat vierekkäin, niin kyseessä on varmaan parsinavetta, sekin on nykyään vielä sallittu navettamuoto Suomessa ja vielä noin 70% navetoista on semmoisia, joten tämä ei ole tämän yhden tilan keksintö.
      Yleensä karja saa jotain muutakin rehua kun pelkkää heinää, ja miten se heinä mahtaa olla "likaista"? Kysy ruokinnasta tilanväeltä itseltään.
      Jos karja ei käy laitumella ulkona kun kuukauden kesällä, se on vielä lainmukaista, sillä kytkettyä eläintä pitää muistaakseni kesällä pitää minimissään yksi kuukausi irti. Karsinoissa, oli ne miten suuria tai pieniä hyvänsä, ei vastaavaa minimiä ole.
      Miten ne lehmänläjät sitten mahtaa olla pihaan päätyneet, jos karja ei käy ulkona? Maalla joutuu tottumaan että navetoiden yhteydessä on lantala, ja että lanta haisee. Lehmän päät kalloineen kaikkineen on lain mukaan toimitettava raatokeräykseen, vaikka lehmä teurastettaisiin kotona. Eli oletko varma ettei kyseessä ole minkään muun eläimen kalloja? Vasikoita sai ennen haudata maahan raatokeräyksen sijaan ja ketut ym. metsänelukat saattaa olla käynyt kaivelemassa vanhoja hautaamispaikkoja auki ruokaa etsiessään.
      En hyväksy eläinten huonoa kohtelua, mutta itsekin maatalouden ja karjan kanssa työskentelävänä tiedän että työssä väsyy, ja jos apua ei saa ajoissa, voi koko tilanpidon käydä hullusti.
      Mutta vaikka olet kasvissyöjä ja vaikka et henkilökohtaisesti pidä lihakarjanpitoa omien arvojesi mukaisena, niin ethän tee kiusaa millekkään tilalle, niitten pito kun on jollekkin elinkeino. Ja puhu asioista mieluiten suoraan tilallisille, ja jos mahdollista perehdy asiaan itse etukäteen, ja muista sitten rauhallisuus. Tässä minun näkemys asiaan.

    • Emäntä

      Voi hyvää päivää taas! Sun on kuule vaan muutettava ituines muualle......

    • luomumimmisty

      voit ilmoittaa eläinsuojeluyhdistykselle tai paikalliselle kunnan eläinlääkärille. Jos siis tiedät, että eläimet ovat vierekkäin, eli parressa, niin olet varmasti käynyt navetassa, isännän kanssa vai yksin?
      Kirjoituksesta päätellen olet varsin nuori, kun et osaa edes sanoa, onko kyseessä parsinavetta, eli eläoimet kytekttynä, vai karsinat, ja kun kyseessä on lihakarjatila, niin on k tilalla emolehmöt, eli lehmä imettää vasikkaansa, jolloin ne eivät voi olla erillään, vai paikka jonne ostetaan vasikat.
      Jos tilalle ostetaan vasikat, niin ne on pakko pitää erillään isoista eläimistä, aikuiset sonnit murjovat pikkuvasikat jauhelihaksi ennenkuin kissaa ehdit sanoa! Ja ostovasikat ovat yleensä sonneja, koska ne kasvavat nopeammin ja isommiksi kuin lehmävasikat

      Ja jos karjankasvattaja vaikuttaa väsyneeeltä ja haluat auttaa eläimiä niiden lyhyen elämän aikana, tarjoudu piiaksi tilalle, eli auttamaan töissä. samalla ehkä pääset paemmin perille siitä, mistä on kysymys!

    • 764y

      Jäikö iltalääkkeet ottamatta? Suomessa on sen verran valvontoja maatiloilla, ettei kertomasi ole totta. Joku voi pitää säilörehua paskana ;)

    • aloittajakk

      No, sen takia navettaan näkee että ei siinä ison oven edessä mitään seiniä ole talvipakkasillaan. Ja jos kaikki navetat on tollasia, en sellaista oo ikinä nähnykkään! Voi herran jumala, kyllä se naapurina haittaa tuollainen näkymä....
      Jos teidän mielestä se on OK, niin ei mua kiinnosta! En vaan haluu että eläimii kohdellaan huonosti.
      Ja joo, oon 16v, turha valittaa iästäni. Sanoin vain asiani.

      • Jagdpanther

        Rupee ny sitä seinän puuttumisestaki inisemään. Ota vähän selvää lihakarjan kasvatuksesta niin saatat yllättyä että voipi hieman erota lypsykarjasta.


      • 35r

        No sepä selittääkin ajatuksesi. Voi kysyä vaikka eläinlääkäriltä, jos et muuten usko. Naudoille pitää olla kolme seinäinen rakennus, siis yksi seinä saa olla aukkona. Kanssis ottaa selvää asioista ;)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1381
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1357
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1335
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1304
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe