lihottaako kilpparin vajaatoiminta?

lihomiskammo

tuleeko kaikille tuo lihominen kuvioihin tässä? sain tänään diagnoosin kilpparin vajaatoiminnasta.harrastan tanssia,muuta aerbista liikuntaa(noin tunnin kerrallaan) ja lihaskuntoilua 30-45 min kerrallaan ja näitä 4-5 kertaa viikkoon, joskus vain 3 yhteensä....onko se ihan ok teidän mielestä? kokemuksia kaipaisin :) ja sitten tuo et jotkut väittää"älä käytä viljaa ja sokereita" ei taida ihan olla totta?? :O

21

470

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .................

      Olen ollut vajaatoiminen tod. näk. koko aikuisikäni, lääkittynä nyt 9 vuotta enkä ole lihonut (BMI pyörii siellä 20 nurkilla riippuen treenistä ym.). Hyvien hiilihydraattien suosiminen käy kaikille ;) Viljojen poisjättö on helpottanut joidenkin oireita, saattaa jopa parantaa kilppariarvoja.

    • lihomiskammo

      ahaa.se on siis se viljojen logiikka.oisko hyötyy VÄHENTÄÄ sokeria ja viljoja? rakastan leipomista ja puuroja :) en tahtois kokonaan luopua näistä.

      • ....................

        Ei varmasti haittaa ole.


      • Säännöstelemättä

        En ole säännöstellyt viljan ja sokerin käyttöä esim. karppauksen tai VHH:n ruokavalion tapaan, mutta silti paino ei ole noussut vajaatoimintaa edeltäneestä ajasta. Jotkin lihoavat vajaatoiminnan seurauksena, jotkin eivät.


    • Lihottaa. Ainakin minä lihoin. Ensin laihduin kertaheitolla paljon (kilpirauhasen tulehdus iski ilmeisesti silloin). Sitten alkoi hiustenlähtö ja painnonnousu. 25 kg lisää painoa vuosien aikana ja tukasta jäljellä alle kolmasosa entisestä.

    • ihan oma valinta

      Viljaton ruokavalio ei ole karppausta vaan panostamista omaan terveyteen.

      Viljoissa ei tutkimusten mukaan ole yhtään mitään ravintoainetta, mitä ei saisi muusta ruuasta ja huomattavasti paremmin imeytyvänä. Verensokerikaan ei nouse kun syö muita kasvikunnan tuotteita viljojen tilalla.

      Vilja, peruna, riisi ja bataatti muuttuvat elimistössä suoraan sokeriksi.

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

    • Vanha vajis

      Poikkeuksiakin on, joku vajaatoiminnasta kärsivä voi jopa laihtua, mutta noin yleensä kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi tarkoittaa hidastunutta aineenvaihduntaa. Kalorien kulutus on siten pienempi kuin energialaskurit antavat olettaa. Hoitamattomana hypotyreoosi voi lihottaa vaikka 10-20kg lyhyessä ajassa. Tämö onkin usein se näkyvin oire, minkä takia hakeudutaan lääkäriin.

      Jos Thyroxin-annostus on liian alhainen, lihoo helposti ja laihtuminen on vaikeaa, vanhempana lähes mahdotonta. Vajislaisen on oltava tarkkana, mitä syö, sillä hän lihoo helpommin kuin terve ja laihduttaminen on vielä vaikeampää kuin painon kurissa pitäminen. Jos kilpirauhasta ei ole leikattu pois, vajislaisella on omaa hormonituotantoa enemmän tai vähemmän. Jos kalorien saannin pudottaa liian alas eli kitudieetille, kilpirauhanen hidastaa toimintaansa. Siinä lisääntyvät vielä muutkin hypotyreoosin oireet. Vajislainen voikin olla aikamoisessa noidankehässä. Tietyllä kalorimäärällä ei laihdu ja jos siitä pudottaa, hidastuu kilppari eikä laihdu sittenkään.

      Tärkeää onkin saada lääkitys oikealle, riittävän korkealle tasolle. Jos lääkäri määrittelee sen lähinnä TSH:n mukaan, voi annos olla liian pieni. Oireettomuus on pääasia. T4-v:n pitää olla viitteissä (useimmilla lääkityillä yläkolmanneksessa tai neljänneksessä). Jos näin on, TSH saa pudota alle viittee, jopa mittaamattoman alas.

    • kaloreita EI lasketa

      Omaa kalorinkulutusta ei tiedä kukaan, jos ei käy niitä mittaamassa jollain oikealla laitteella ja näitähän ei ole missään.

      Kun proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien saanti on optimaalista, niin elimistö polttaa rasvaa energiaksi. Ihminen pysyy terveenä, hoikkana ja energisenä.

      Laihduttaminen ei onnistu kaloreita laskemalla vaan syömällä oikein. Syömällä ihminen laihtuu ja pysyy terveenä. Länsimainen tapa laskea kaloreita koituu monen laihduttajan sudenkuopaksi. Laihduttajat väsyttävät aineenvaihduntansa syömällä mahdollisimman vähän kaloreita. Kun on sitten laihduttu vaikka 20 kiloa ja aletaan syödä toisenlaista ruokaa, turvotaan kaksinkertaisiksi.

      Ruokavalio ratkaisee 90 % painonhallinnasta, terveydestä, vastustuskyvystä, lihaskunnon kasvattamisesta ja ylläpidosta sekä lihasten palautumisesta, liikunta loput. Joten ei ole ihan sama mitä suuhunsa laittaa. Jos ei syö kunnon ruokaa ja saa kaikkia ravintoaineita (esim. D-vitamiinia, magnesiumia ja Omega-3 rasvahappoja pitää syödä kaikkien purkista lisäravinteena), niin ei laihdu, ei pysy hoikkana, lihakset kuihtuvat, ei pysy terveenä, ei jaksa eikä lihakset kehity.

      Liian monelle "tavallinen" kotiruoka on lisäainepitoisia eineksiä, viljaa eri muodoissaan, sokeria, keinotekoisia makeutusaineita, prosessoituja kasvirasvoja (margariini, kasvirasvakerma jne...), sokerisia muroja, sekä sokeririkkaita maustettuja maitotaloustuotteita. Sellainen ruoka ei riitä. Se sairastuttaa.

      Terveellisen ravinnon kivijalka koostuu kolmesta asiasta: proteiineista, väreistä ja rasvoista.

      Ravinto on yksi olennainen asia, millä pystyy vaikuttamaan rasvanpolttoon. Pääsääntö on, että mitä enemmän syöt hiilihydraatteja sitä vähemmän rasva palaa. Hiilihydraatit ovat rasvojen lisäksi kehon toinen pääasiallinen energianlähde.
      http://personal.inet.fi/koti/remeli/aitoa_ruokaa.htm


      Mikä on kaloriteoria?

      Tässä artikkelissa käsitellään sitä yleisesti totena pidettyä uskomusta, jonka mukaan ihminen lihoo tai laihtuu sen mukaan, mikä on hänen nauttimansa ravinnon sisältämän energiamäärän ja hänen kuluttamansa energiamäärän erotus. Kalori on energian perinteinen mittayksikkö.

      Kaloriteoriaan uskovat suosittelevat ylipainoisille, että näiden pitäisi syödä vähemmän kaloreita ja kuluttaa enemmän energiaa harrastamalla liikuntaa. Kun rasva sisältää muita ruoka-aineita enemmän kaloreita, erityisesti kehoitetaan välttämään rasvan syöntiä.

      Kaloriteoriassa ajatellaan, että yksilön energiantarve on esim. 2500 kilokaloria (kcal) päivässä. Jos hän saa vain 2000 kcal, muodostuu 500 kilokalorin vajaus. Sen täyttämiseksi elimistö lainaa vastaavan energiamäärän vararasvoista, mistä seuraa painon putoaminen. Jos yksilö sen sijaan saa päivässä 3500 kcal, vaikka tarve on vain 2500 kcal, hän luo 1000 kilokalorin ylijäämän, joka kerääntyy automaattisesti vararasvoiksi.

      Kaloriteorian takana on siis hyvin mekanistinen käsitys ihmisen kehon toiminnoista. Siinä ajatellaan, että ihmiskeho on kuin auton bensatankki, jossa varastoituneen energian määrä on sama kuin tankatun polttoaineen sisältämä energiamäärä vähennettynä poltetun energian määrällä.

      Kalorien vähentämiseen perustuva laihdutusteoria jää 20. vuosisadan suurimmaksi "tieteelliseksi ankaksi". "Se on ansa, huiputus, hölmö ja vaarallinen olettamus, jolla ei ole mitään tieteellistä perustaa. Ja kuitenkin se on ohjannut ravitsemuskäyttäymistämme yli puolen vuosisadan ajan.
      http://www.ahjos.net/zone/kalorit.htm

    • lihomiskammo

      no mä kerron mun ruokavaliosta.olin siis anorektikko(oon edelleen) nyt olen 49 kg ja olin 39 kiloinen.syön 3-5 kertaa päivässä nykyisin.joskus pidän 500 kalorin päiviä tarkoituksella jos on turvonnut olo tms....
      en syö lihaa.kananmunia ja maitoa kyllä. kalaa todella harvakseltaan. jos jossain tarjotaan saatan ottaa tai mies ostaa tarjouksessa semmoista.oli kamala kuulla muuten mies sanoi" ois sit parempi ettet liho ton taudin vuoksi" >:( reilua!

      noh...jatkan..mä pyrin et on tuoretta salaattia, hedelmiä, vihanneksia joka päivä ruuassa.syön leipää ja puuroa ja makaroonia ja mysliä.....ja riisiä, quinoa, superfoodei joitain, ja urheilun yhteydessä heraprotskuu.

      rahkaa ja smoothieita(itte tehdyt smoothiet) niitä menee hyvinkin paljon.marjoja syön pakkasesta.
      alkoholia käytän noin 1-2 kertaa kuukaudessa mutten humalaan asti juo kuin noin 3 kk välein yleensä.juomat koostuu : vesi ja sekaan sitruunaa, sokeriton stevia limppari, itse puristettu hedelmämehu, joskus ihan perusmehu, kahvi, tee, maito ja joskus kaakaota.

      tofut, linssit ja soijat mulla menee.noi viljatuotteet pyrin ettii täysiviljana aina, mut toki jos mies sanoo et nyt ei ole varaa kuin tähän normi makarooniin sanon ok.oon kotirouva ja mieheni maksaa ruuat.joskus tekee tiukkaa ja ostetaan perus safkoi.

      mä käytän macajauhetta, spirulinaa ja aswanghaa vakkaristi ihan siis tosin nyt on tauko menos kun on treenitaukokin, oon treenin aikana niistä saanut "lisäboostia" oon nyt flunssas ja treenitauolla.

      siinä jonkinverran...lisävitamiinit D, möller tupla, kalkki, sit mul on yleistuote jossa on sinkkiä yms.hiusten hyvinvoinnille koska ne muutenkin huonos kunnos anoreksian takia ja tää tuote jota ostin on auttanut OIKEESTI ja huomattavaasti. :) en ala mainostaan ettei tuu keskuteluu sen toimivuudesta.nyt on kyse siitä lihonko....miten voisi rukata ruokavaliota ettei liho? kokonaan en luovu viljoista ja sokerista...välillä sokeriherkuttelu on mun suuri iloni kesken työpäivän(joo kotirouvankin työ on raskasta toisinaan)..........

      • .............

        En kyllä sinuna alkais rukata ruokavaliota lihomisen pelossa, ellet tosiaan ala lihoa tällä ruokavaliolla. Me ollaan kaikki yksilöitä ja vaikka tosi monet lihoo vajaatoimintaisina vajislääkityksen pitäis estää tai edes vähentää sitä (ja jos näin ei tapahdu lääkitys on pielessä ja sitä pitää korjata) ja kaikille ei todellakaan tule niitä paino-ongelmia, vaikka lääkitys ei täysin kunnossa oiskaan.

        Tarvitset monipuolista ja ravinteikasta ruokaa, mutta soija voi hidastaa kilpirauhasta, joten sen runsasta nauttimista välttäisin näin niinkuin yleisesti.

        Ikävästi kalskahti munkin korvaan tuo sun miehen kommentti mahdollisesta lihomisesta. Vaikka itsekin tykkään, että itsestään ja painostaan täytyy pitää huolta joskus sairaudet tekee painollekin tepposet ja vähän asiallisempi asenne sais kyllä siinä kohtaa olla.


    • lihomiskammo

      mä oon alkanut lihoo oikeesti jo :O :( pari kiloo tullut yllättäin? vaik siis en oo ees syönyt mitenkä eritavalla kuin ennen.mut oon ottanut leivoksia ja leipää, ja treenaamatta viikon kun oon flunssas.... menkka aika? ehkä niiden takia tullut noi kilot? katsokaas kun siks avasin tän keskustelun kun mä pelkään et alan VÄHENTÄÄ SYÖMISTÄ sen sijaan et rukkaan ruokavaliota terveellisemmäks, ja sit taas oon anorektisen laiha. :(

      • ............

        Vajaatoiminta saattaa myös kerryttää nestettä tai muodostaa ns. limapöhöä eli myxedeemaa, joiden kans pitäis tasaantua lääkityksellä. Täälläkään ei varmasti haluta, että alat liikaa pingottaa ruuan kanssa - nyt tarvii tosiaan antaa itselleen hieman armoa.


    • lihomiskammo

      niin..no mul on nyt menkat niin kai sekin voi nostaa painoa/turvottaa? :/

      • Vanha vajis

        Jo pelkän kuukautiskierron vaikutus nestetasapainoon vaikuttaa /- 2...3 kg. Ole siis huoleti, kyllä se paino lähtee laskemaan kuukautisten jälkeen noustakseen taas uudelleen ensi kierrolla. Sitä se on naisen elämä kunnes menopaussi vapauttaa. :)


    • lihomiskammo

      mietin että pitääkö mun alkaa laihduttaa! :O oon tosissaa.....mä en oikein tiiä mitä uskallan syödä, pelottaa syödä...... :( kun on anoreksia tausta niin ihan ymmärrettävästi mulla on PAHA PELKO että lihon!!! :( ei se oo mikään ihme sil taustal kun on anoreksiaa...mieskin totes"en oo koskaan tavannut vajis tapausta joka ei oo vähintään 70 kiloinen(mä olisin niis kilois oikeeesti lihava koska oon tosi lyhyt)

      • ..........

        No ei pidä. Uskon, että aivan varmasti olet tietoinen syömistäsi kaloreista ja kulutuksesta ja JOS sun paino alkais OIKEASTI nousta (ei olis pelkkää turvotusta tms.) sä tietäisit mitä tehdä - ruokavalion ja lääkityksen tarkisttus (ja hei, lääkityksen säätövaiheessa on ihan ok, jos tulee tilapäistä notkahdusta). Sano sille miehelles, että olet netissä tavannut vajisihmisen, joka on edelleen missimitoissa, vaikka ikää on (kuulemma) nelisenkymppiä ;) - enkä todellakaan olet mikään äärimmäinen poikkeus. Oikeasti, ei kuulosta mitenkään terveeltä enempäsä pelotella sua lihomisella, vars. sun menneisyydellä :(


    • lihomiskammo

      no joo...mä treenaan et saisin lihasta, mut ku on vajis mä hengästyn hetkessä....aiemmi se ei ollut niin.jaksa 30 min lihastreenii!! :( voih......ja oksettaa kesken treenin...ei ollut näin vuosi sitten :/

    • täyskaaosss

      joku killpariin liittyvä sairaus vaatii nopeiden hiilarien syöntiä

    • tumpelo11

      vajaatoiminta hidastaa aineenvaihduntaa ja saattaa kerätä nestettä kehoon.

    • Renke

      Olen sairastanut nyt yli 20v vajaatoimintaa, joskin mukana kulkee ylitoiminnan oireita. Olen taistellut melkein saman ajan ylipainon kanssa, käynyt ravintoterapeutit, sairaanhoitajat ja kaikenkarvaiset asiaa tuntemattomat lääkärit.
      Vastauksia on tullut millonin mitäkin. Jonkun tahon mielestä syön liian vähän, toisen mielestä syön vihanneksia liikaa tai liian vähän. Milloin vitamiinit tai lisäravinteet ovat väärät...... lista on melkein loputon.
      Joku suosittelee täysin viljatonta ruokavaliota ja toinen sanoo ettei missään nimessä vijoja saisi jättää pois...
      No mene ja tiedä mikä on oikein mikä väärin.
      Totta on vain se että ylipaino on ja pysyy.

      • Näin mulla

        Lihoin ja turposin lyhyessä ajassa 20 kiloa, joista lähes 10 saanut puolivahingossa pois aloitettuani tyroksiinilääkityksen ja lisättyäni ruokavaliooni kuituja ja proteiinia, ja nyt _jaksan_ liikkua. Syömishäiriötausta mulla myös, mutta voittanut ja parantunut. Lihomisesta ahdistuin, mutta niin koomaväsyneenä en jaksanut piitata. Enkä nykyään, loistavassa kunnossa viitsi piitata! Olo on niin hyvä. :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1731
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1337
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe