"Älkää viekö poikani avustajaa"

tuhkatkin pesästä

Autistisille lapsille on sallitty apu kaikkein pisimpään, adhd- ja asperger-lapsilta vietiin avustajat jo toistakymmentä vuotta sitten.

Autistisen Nuutin äiti: Älkää viekö poikani avustajaa
- En näe tulevaisuuttamme kauhukuvina. Mutta ensimmäistä kertaa säikähdin nyt sitä, mihin asiat voivat pahimmillaan mennä, Noora Peltoniemi kertoo. - En näe tulevaisuuttamme kauhukuvina. Mutta ensimmäistä kertaa säikähdin nyt sitä, mihin asiat voivat pahimmillaan mennä, Noora Peltoniemi kertoo.
Julkaistu: 4.4.2014 18:26

LEIKKAUKSET Autistisen Nuutin, 8, äiti pelkää hallituksen linjaamien säästöjen johtavan erityislasten syrjäytymiseen ja laitostumiseen.
Nuutti, 8, on innokas koululainen. Hän ei puhu, mutta viestii kirjoittamalla ja kuvien avulla, sekä viemällä kädestä.

Nuutilla on autismi. Koulussa hän tarvitsee apua, että voi keskittyä opetukseen. Avustaja muistuttaa Nuuttia käymään vessassa, syömään ja laittamaan kengät jalkaan. Välillä hän tarvitsee apua kynän pitelemiseen.

Kun Nuutilla on avustaja, koulunkäynti sujuu ja poika nauttii oppimisesta. Ilman apua Nuutti jumittuu.

Pari kuukautta sitten tuli yksi sellaisista päivistä, jolloin Nuutilla oli paha olla. Yksi kouluavustajista oli ollut poissa, eikä päivä ollut sujunut. Kotona poika raapi itseään, kynsi hiuksiaan. Veti äitiä luokseen ja työnsi sitten taas pois.

Haluaisin kuulua teihin tavallisiin ihmisiin. Haluaisin vain rauhan.

Kun äiti kysyi, oliko koulussa tapahtunut jotain, Nuutti kertoi sen tavalla, joka on hänelle luontevin. Hän kirjoitti.

- Tuntuu kuin häviäisin itse kokonaan olemasta. En tunne mitään, Nuutti kirjoitti.

- Haluaisin kuulua teihin tavallisiin ihmisiin. Haluaisin vain rauhan.

Nyt Nuutin äiti Noora Peltoniemi pelkää, että Nuutilta ja muilta erityislapsilta viedään tämä mahdollisuus pois.

Peltoniemen pelko heräsi, kun hän luki maanantaina netistä OAJ:n tiedotteen hallituksen kehysriihen päätöksestä. Ryhmäkokojen säädösten muuttaminen ja avustajien lukeminen osaksi opettaja-oppilassuhteeseen saattaa merkitä ryhmäkokojen kasvamista ja sitä, ettei Nuutin kaltaisille erityislapsille riitä enää omaa avustajaa.

Kun Nuutti tuli koulusta kotiin ja näytti onnellisena reissuvihkosta, mitä koulutehtäviä hän oli tehnyt päivän aikana, Peltoniemi pysähtyi.

- Se konkreettisesti nosti esiin sen tunteen, että näin ei välttämättä kohta enää ole, että hän saisi koulussa tehdä niitä tehtäviä, Peltoniemi kertoo.

Samana iltana hän perusti Facebookiin julkisen ryhmän Tehdään Nuutin haaveesta totta!. Keskiviikkona hän aloitti adressin, jossa vaaditaan kehysriihen avaamista erityislapsia koskevan päätöksen tiimoilta uudelleen. Iltaan mennessä adressi oli kerännyt jo lähes 6000 allekirjoitusta.

- Toivon, että meidän tarinamme myötä ihmisille kirkastuisi se, mitä se pienen ihmisen elämässä tarkoittaa, kun tällaisia säästöpäätöksiä tehdään.

OAJ: Eniten tarvitsevilta otetaan pois



Hallituksen kehysriihessä päätettiin, että avustajat luetaan osaksi opettaja-oppilassuhdetta, minkä vuoksi ryhmäkokoja koskevia säädöksiä pitää muuttaa.

Tarkkaa tietoa päätöksen merkityksestä ei vielä ole, mutta Opetusalan Ammattijärjestö pelkää pahinta. OAJ arvelee päätöksen tarkoittavan sitä, että jos ryhmässä on avustaja, ryhmäkokoa voidaan suurentaa.

Toimenpiteeseen liittyy 10 miljoonan säästötavoite. OAJ on laskenut tämän tarkoittavan erityisluokanopettajien vähentämistä 160:lla.

– Sehän ei yksinkertaisesti vain ole mahdollista enää, OAJ:n kehittämispäällikkö Nina Lahtinen puuskahtaa.

– Nyt jo erityisluokanopettajien määrä on laskenut yli 200:lla vuodesta 2010. Ryhmiä on purettu ja integroitu tavallisille luokille, hän kertoo.

Jäljelle ovat jääneet eniten tukea tarvitsevista oppilaista koostuvat ryhmät, joissa tarve pienelle ryhmäkoolle on huutava.

– Juuri he tarvitsevat pientä ryhmää ja erityisesti kaikista korkeimmin koulutettua opettajaa eli erityisluokanopettajaa. Jos oppilas pystyisi avustettuna osallistumaan ja seuraamaan opetusta isossa ryhmässä, olisi hän yleisopetuksen luokalla avustajan kanssa, eikä erityisluokalla.

Tarja Kuittinen

13

251

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Leijonaemot.
    • Pimeä puoli.
    • miksi taistelua

      Terveys 5.4.2014 klo 8:14 | päivitetty 5.4.2014 klo 8:14

      Äiti: Autistinen lapseni on pikkupoika – ei tutkimusesine
      7-vuotias Jimi on luokiteltu vaikeasti vammaiseksi, mutta sitä ei voi ulkopuolisen silmin nähdä. Hänellä on hyperaktiivinen autismin muoto, joka on herättänyt ihmetystä aina lääkäreissä asti. Oikean diagnoosin saaminen vei vuosia ja vaati äidiltä taistelua.

      Kuvassa Anette Ruotsala Kalajoen Himangalta.
      Anette Ruotsala tunnisti lapsensa autismin oireet jo varhain. Kuva: Kreeta-Maria Kivioja / Yle
      Mistä on kyse?

      Avaa
      Kalajokisen Anette Ruotsalan Jimi-poika sai diagnoosin autismista 5-vuotiaana. Äiti oli huomannut jo paljon aikaisemmin, että kaikki ei ole kunnossa.

      Ongelmat näkyivät esimerkiksi leikin ja puheen kehittymisen hitautena. Lisäksi Ruotsala tunnisti sosionomiopintojensa ansiosta, että poika toisti tietynlaisia maneereja. Hän saattoi jäädä katsomaan tuntien ajaksi esimerkiksi vedenvirtausta tai pesukonetta. Lisäksi hän pudotteli tavaroita ja seurasi niiden tippumista.

      Ruotsala yhdisti käytöksen autismiin, mutta terveyskeskuksissa vilkkaan ja aktiivisen pojan oireet liitettiin aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriöön (ADHD). Oikean diagnoosin saaminen viivästyikin, koska Jimin oireet olivat harvinaisia.

      Yleinen tai stereotyyppinen käsitys on se, että autistinen henkilö käpertyy omaan maailmaansa. Autismin kirjo on kuitenkin laaja. Anette Ruotsala kertoo, että hänen poikansa on kaikkea muuta kuin passiivinen.

      – Hänellä on hyperaktiivinen autismin muoto. Hän on hyvin vilkas ja energinen sekä jatkuvasti liikkeessä.

      Pieni poika, ei tutkimusesine

      Äiti ja poika kommunikoivat eleillä ja ilmeillä sekä osittain myös kuvilla ja esineillä. Jimi on kiinnostunut tietokoneista, joten niiden hyödyntämistä pohditaan parhaillaan. Yksittäisiä sanoja hän on sanonut esimerkiksi suuttuessaan tai kuumeessa.

      Kyllä se vähän ikävältä tuntuu, että lapseni on jokin tutkimusesine. Silloin unohdetaan, että hän on ihan oikea pikkupoika.
      Jimin autismin muotoa pidetään erikoisena – ja lasta jopa ilmiönä. Äitiä taivastelu ärsyttää.

      – Viimeksikin neurologi pohti ihan innoissaan, mistä kuumeessa puhuminen voi johtua. He aina sanovat, että haluavat tutkia asiaa enemmän.

      – Toki toivon, että tutkimuksista on apua. Mutta kyllä se vähän ikävältä tuntuu, että lapseni on jokin tutkimusesine. Silloin unohdetaan, että hän on ihan oikea pikkupoika.

      Toiset vanhemmat ojentavat

      Jimi on ollut päiväkodissa ja käy nyt koulua pienryhmässä. Hänet on luokiteltu vaikeasti vammaiseksi, mutta sitä ei voi huomata ulkonäöstä. Jimi on myös liikunnallisesti hyvin etevä. Autismi tulee kuitenkin esiin esimerkiksi silloin, kun poika suuttuu ja näyttää tunteensa voimakkaasti.

      Hän näyttää täysin tavalliselta pojalta, joten autismi tulee esiin käytöksessä.
      – Suuttuessaan hän ei todellakaan käperry, vaan esimerkiksi paukuttaa ovia ja kiljuu tai tekee kiusaa.

      – Hän näyttää täysin tavalliselta pojalta, joten autismi tulee esiin käytöksessä.

      Tämä on johtanut aina silloin tällöin tilanteisiin, jossa Jimin käytös on tulkittu väärin ja äiti on saanut kuulla kunniansa. Raivokohtausten aikana muut vanhemmat ovat luoneet tuimia katseita ja kehottaneet äitiä komentamaan lastaan.

      – Tällaisessa tilanteessa Jimin käytökseen puuttuminen kuitenkin vain pahentaisi tilannetta. Raivo täytyy laukaista jotenkin muuten.

      Ruotsala kertoo neuvomaan tuleville vanhemmille avoimesti, että lapsi on vaikeasti vammainen, vaikkei sitä ulkoisesti huomaakaan. Toiset ovat tilanteesta nolostuneina sanattomia, joidenkin kanssa on syntynyt myös kiinnostavia keskusteluja.

      Taistelua takana ja edessä

      Jimin diagnoosin saaminen vei aikaa, koska ylivilkkaan pojan käytöstä ei osattu heti yhdistää autismiin. Erikoislääkärille pääsy vaati taistelua.

      – Jos en olisi vaatinut, he olisivat jääneet vielä odottamaan puheen kehittymistä.

      Jos Jimi olisi saanut kaikki terapiat aikaisemmin, kehitystaso voisi olla nyt hieman edellä.
      Oulun yliopistolliseen sairaalan lastenneurologille lähetettyihin papereihinkin kirjattiin, että poika tulee Ouluun äidin vaatimuksesta.

      – Viisi minuuttia meni, ja neurologi teki diagnoosin autismista. Hän sanoi, että ei tässä ole mitään epäselvää.

      Viivästymisestä on ollut Ruotsalan mukaan haittaa.

      – Jos Jimi olisi saanut kaikki terapiat aikaisemmin, kehitystaso voisi olla nyt hieman edellä.

      Äidin mukaan taistelu jatkuu myös tulevaisuudessa. Kamppailun kohteina ovat tällä kertaa esimerkiksi tuet, etuudet ja oikeudet. Tähänastisesta hän antaa kiitosta pienelle kotipaikkakunnalleen, jonka kautta tukitoimet ja henkilökohtainen avustaja järjestyivät nopeasti.

      http://yle.fi/uutiset/aiti_autistinen_lapseni_on_pikkupoika__ei_tutkimusesine/7169676

    • Ammattikasvattaja

      Autismi voi näkyä lapsessa monin eri tavoin. Kunnat tuijottavat vain vuosikatettaan ja paljon toden totta riippii vanhempien aktiivisuudesta. Niukkojen resurssien maailmassa arvovalinnat ovat vaikeita ja kivuliaita.

    • erit.lapsen vanhempi

      Oikeassa olet. Autisminkirjo on hyvin laaja ja autistiset lapset poikkeavat paljonkin ko. kirjon muista lapsista, eikä varmasti ole kahta samanlaista adhd- tai as-lastakaan.
      Erityislapsen kanssa elämää ei ole tehty helpoksi nyky-Suomessa, mutta ei yhteiskunnan pitäisi ainakaan vaikeuttaa näiden lasten kanssa pärjäämistä.
      Monesti aktiivisesti apua hakevalle vanhemmalle on isku vasten kasvoja kun aletaan tarjota huostaanottoa oikean avun sijasta.

      Siinä olen hiukan eri mieltä, että arvovalinnat eivät ole vaikeita, jos yhteiskunnassa on arvot kohdallaan. Eli 80-luvulla perustettua autisminkirjon tukiverkostoa ei olisi pitänyt purkaa psykiatrian kustannuksella, tämä vain yksi esimerkki niukkojen resurssien arvovalinnoista.

      • Ammattikasvattaja

        80-luvulla Suomi oli jotenkin niin toisenlainen. Julkisella sektorilla oli rahaa riittämiin. Nyt niitä arvovalintoja tehdään rahan määritteleminä. Pitkäjänteisesti päätöksien seurauksia ei pohdita. Taikasana on aina se sama, vuosikate.

        Jotenkin myös runsaasti resursseja vaativia lapsia näyttäisi olevan aiempaa enemmän. En tiedä, ovatko diagnoosit vain terävöityneet vai mistä lienee kysymys. Opettaja näkee tämän vaikkapa siinä, että moni lapsi syö koulussa lääkitystä mm. keskittymisvaikeuksien vuoksi. Mistä sekin kielii? Ongelmia lapsilla on riittämiin, diagnoosi tai ei.


    • erit.lapsen vanhempi

      Velkaantumisaste se kokoomukselle se taikasana on ja omalla rahanahneella politiikallaan viedään heikommilta tuhkatkin pesästä.

      Nimenomaan erityislasten kohdalla väärät säästöt tulevat kostautumaan, mutta todennäköisesti sitten on jo eri puolue suurin hallituspuolue ja sen niskaan kaadetaan sitten syy tästä kestämättömästä politiikasta, jonka kokoomus on Suomeen rakentanut.

      Tämän päivän Hesarin sivulta löytyy linkkejä lisää arvuutteluun siitä, mistä erityislasten määrän lisääntymisen arvellaan johtuvan.

      • Ammattikasvattaja

        Kouluissa perheiden rikkinäisyys näkyy. Valitettavasti yhä enemmän vain on niitä vanhempia, joille on aivan perusasioita selitettävä. Tuntuu todella omituiselta etteivät kaikki ymmärrä vaikkapa sitä, ettei alle kouluikäinen tarvitse pelikonetta. Lasten liikunnasta ei huolehdita. Koulusta ei välitetä. Maailma on muuttunut tällaiseksi.

        Jokainen puolue on toteuttanut samaa kokoomuslaista politiikkaa hallituksessa ollessaan.


    • eritt.lapsen vanhemp

      Ei me nyt sentään yksipuoluejärjestelmässä eletä, vaikka kokoomus onkin suurin hallituspuolue ja pääministeri pystyy pitkälle määrittelemään hallituksen linjan.
      Jos kokoomuksen pillin mukaan yksistään olisi tanssittu, niin asiat olisivat vielä hullummalla tolalla kuin ne nyt ovat. Onneksi hallituksessa on muita puolueita edes vähän jarruttamassa kokoomuksen järjetöntä yksityistämis-, eriarvoistamis- ja rikkaiden rikastumispolitiikkaa.

      • Ammattikasvattaja

        Noh, en ole nähnyt vasemmistpuolueiden juuri vasemmistolaisia arvoja puolustavan. Persujen jytky jäi merkityksettömäksi ja Soinin jälkeen puolue romahtaa. Kepu ei kykene uudistumaan ja RKP suostuu kaikkeen kun vain hallitukseen pääsee ja ruotsin kielen asemaa ei heikennetä.


      • ....................
        Ammattikasvattaja kirjoitti:

        Noh, en ole nähnyt vasemmistpuolueiden juuri vasemmistolaisia arvoja puolustavan. Persujen jytky jäi merkityksettömäksi ja Soinin jälkeen puolue romahtaa. Kepu ei kykene uudistumaan ja RKP suostuu kaikkeen kun vain hallitukseen pääsee ja ruotsin kielen asemaa ei heikennetä.

        Hallituksessa istui tasan yksi vasemmistopuolue. Vähemmistössä ollessa ei voi paljon mitään. Sinunkin kannattaa myöntää, että kukaan ei välitä lapsista paskan vertaa. Jos tuntisit lastensuojelua, niin miettisit hyvinkin onko perhetyössä mitään ideaa. Kodinhoitajia ei ole kuin paperilla ja jos oikein hyvä tuuri käy, niin vanhuksille. Päihdekuntoutukseen on jono, vaikka huostaanotto on kalliinpaa. Nyt sitten viedään erityisopetusta, just. Opettajana varmaan tajuat, että hallituksen suunnitelmat ovat täyttä paskaa ja aiheuttavat lisää lastensuojeluasiakkuuksia, kun erityistä tukea tarvitsevat alkavat oireilemaan jatkuvan hälinän ja virikkeiden lisääntyessä. Koulukiusaaminenkin lisääntyy, koska osa menestyvistä valopää oppilaista ei tajua miten kohdella erillaista ihmistä. Nämä säästöt aiheuttajat välittömiä lastensuojelun asiakkuuksia alle puolen vuoden viiveellä ja huostaanottojen lisäyksiä viiden vuoden sisällä.
        Puhun ny niistä nuorten huostaanotoista, joiden taustalla ei ole vanhempien ongelmat. (niitäkin löytyy)


    • Hullu, vai ei?
    • Kavereita löytyi.

      Kehitysvammainen Roope etsi itselleen kavereita fasebookissa ja Ylen Satakunnan jutussa. Porin Ässät huomasi Roopen viestin ja halusi lähteä 17-vuotiaan kehitysvammaisen nuoren avuksi. Luvassa on yhteistä aikaa ässäpelaajien kanssa.
      Tähän Yle uutiseen liittyy neljä muuta uutista.

      http://yle.fi/uutiset/roope_sai_jo_auttavan_kaden_porin_assilta/7170250
      ---------

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1779
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1381
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1367
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1335
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe