Matkakulut

JVG81

Hei! Käyttääkö verottaja matkakulujen laskemiseen jotain kaavaa vai miten verotuspäätöksessäni on kymmenien eurojen tarkkuudella arvioitu matkakulujani viime vuodelta? Joka tapauksessa luku on vain lähes puolet siitä mitä matkakuluihin käytännössä meni, vaikka veropäätöksessä on työmatkan pituus ja työsuhteen kesto oikein. En ymmärrä miten ko. luku on saatu, sillä matkustin aina junalla ja ostin aina kuukausilipun, joskus jopa pidemmänkin, ja silti toteutuneet matkakulut olivat lähes kaksinkertaiset veropäätöksen arvioon nähden.
Joudunko tyytymään tähän vai täytänkö ja palautanko ilmoitusosan vai miten toimin?
Kiitos avusta ja tällaisesta palvelusta!

59

1389

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvää päivää

      Maksimi matkakuluissa on 7000 e.

    • Hei ja kiitos kysymyksestä sekä palautteestasi!


      Veroilmoituksella näkyvä matkakulujen summa on sama, joka on huomioitu verokortillasi. Verokorttia varten ilmoittamasi matkakulut siirtyvät suoraan esitäytetylle veroilmoitukselle.


      Tarkista matkakulut ja korjaa niitä tarvittaessa. Esitäytetyn veroilmoituksen tiedot voit korjata vaivattomasti verkossa www.vero.fi/veroilmoitus


      Ystävällisin terveisin
      Sanni Verotiimistä

    • JVG81

      Hei! Kiitos paljon vastauksesta. Sen verran vielä tarkentaisin, että ilmoitanko suoraa toteutuneet matkakustannukset vai pitääkö niistä laskea pois esim viikonloppujen osuus ja vähentää? Matkustin siis junalla ja ostin aina kuukausilipun, joskus pidemmäksikin aikaa. Siksi siis kysyin käytetäänkö siinä jotain laskukaavaa.
      Kiitos jälleen kerran!

    • Hei!

      Matkakulujesi määrään vaikuttaa työpäivien määrä, käytetty kulkuneuvo ja kulkuneuvon lippuhinnat.

      • Ilmoita matkakulut toteutuneiden matkojen mukaan.
      • Laske kulut halvimman käytettävissä olleen lippuhinnan mukaan, vaikka olisit käyttänyt muuta lippua tai esim. omaa autoa.
      • Halvin lippuvaihtoehto on yleensä kuukausilippu (mahdollisine liityntälippuineen), 44 matkan lippu tai tietyn alueen seutulippu.
      • Säännöllisessä ansiotyössä työpäiviä on yleensä 5 päivää viikossa ja 22 päivää kuukaudessa.
      • Työssäkäyntikuukausia on vuodessa yleensä 11, koska loma-ajalta ei voi tehdä vähennystä.
      • Työpäiviä on vuodessa yleensä 242 päivää.

      Ystävällisin terveisin Tarja Verotiimistä

    • Sinde

      Hei!
      Olen muuttanut vuoden sisällä ja näin ollen työmatkanikin muuttui. Minkä mukaan lasken kilometrit kodin ja työpaikan välillä?
      Kiitos jo etukäteen!

    • Työn ilo

      Hei! Työskentelen osa-aikaisesti joka toinen viikko. Käytännössä minulle on edullisinta ostaa kuukausiseutulippu; yksittäin ostettujen kertalippujen hinnaksi tulee enemmän kuin mitä seutulipun hinta on. Myös 14 päivän seutulippu ei käy tähän tarkoitukseen, koska olen töissä joka toinen viikko. Miten ilmoitan matkakulut, koska käytännössä ostan kuukausilipun joka kk ja hyväksyykö verottaja sen?

    • Hei nimimerkki "Sinde" ja kiitos kysymyksestäsi!


      Ilmoita ja laske matkakulut molemmista kotiosoitteistasi erikseen. Helpoiten saat ilmoitettua tiedot verkossa www.vero.fi/veroilmoitus


      Ystävällisin terveisin
      Sanni Verotiimistä

    • Enkun ope

      Opettajan työhöni kuuluu kesken päivän siirtyminen koululta toiselle (kunnan sisällä). Näistä olen saanut korvaukset, mutta pitääkö kilometrit ilmoittaa myös verotuksessa?

    • raksaduunari1

      Hei.

      Teen hommia rakennusalalla ja varsinaista kiinteää työpaikkaa/toimistoa ei ole vaan matkat teen omalla autolla suoraan kotoa työmaille joiden sijainti vaihtuu aika monta kertaa vuodessa!

      Työnantaja on maksanut oman auton käytöstä raksa tessin mukasta päivittäistä verovapaata kulukorvausta joka on ollut esim yli 50km edestakasesta(100km yht/pv) matkasta 11.6€
      Tuo summa tietysti vihtuu riippuen onko matka pitempi vai lyhempi!

      Onko minulla tuon kulukorvauksen lisäksi oikeus vielä vähentää kilometrit verotuksessa tulonhankkimiskuluina pitämäni ajopäivikirjan kilomterien mukaan? tuo kulukorvaus on kuitenkin merkittävästi pienempi kun mitä kaava 0.25 x 100km antaisi!

    • matkustavaopiskelija

      Hei!
      Kysymykseni koskee matkakulujen vähennystä sellaisessa tilanteessa, jossa opiskelija asuu osan vuotta väliaikaisella muuttoilmoituksella opiskelupaikkakunnalla, mutta käy samanaikaisesti tekemässä töitä kotipaikkakunnallaan.
      Eli pysyvät kirjani ovat vielä Savonlinnassa vanhempieni kotona. Myös työpaikkani, jossa käyn töissä opiskelujen ohessa ympärivuoden osa-aikaisella sopimuksella, sijaitsee Savonlinnassa, tosin yli 40 kilometriä kaupungin toisella puolella. Minulla on kuitenkin ollut asunto myös Joensuussa, jossa olen ollut väliaikaisesti kirjoilla opiskelujen takia. Olen käynyt töissä Savonlinnassa perättäisinä päivinä siten, että olen ajanut Joensuusta asunnoltani suoraan töihini ja tämän jälkeen olen ajanut vakituiseen kotiosoitteeseeni (vanhempieni koti), käynyt sieltä käsin muutamat työpäivät ja tämän jälkeen olen ajanut töistä suoraan Joensuun kotiini. Pysyvässä kotiosoitteessani olen yöpynyt, sillä matkaa töihin kertyy sieltä käsin lähes 80 kilometriä vähemmän kuin Joensuun kodistani.
      Kysymykseni kuuluu, että voinko laskea matkakuluni todellisten kulujen mukaan siten, että työmatkani koostuisivat osittain Joensuusuun asuntoni ja työpaikkani välisistä matkoista ja osittain vakituisen kotiosoitteeni ja työpaikan välisistä matkoista? Vai voinko laskea matkakulut aina pelkästään vakituisesta kotiosoitteestani Savonlinnasta, vaikka todellisuudessa olen ajanut työmatkoista Joensuun kodistani (jossa olen siis ollut väliaikaisella muutolla kirjoilla).
      Esimerkiksi kahden perättäisen työvuoron matkakulut ovat todellisuudessa tulleet seuraavasti:
      JNSkoti - Työ - SLNkoti - työ - JNSkoti

      Minulla on aikaisempinakin vuosina hyväksytyt perusteet oman auton käytölle, mutta on vähän epäselvää, mistä matkan osista voin kuluja laskea. Kiitoksia paljon jo etukäteen avustanne!

    • Hei kaikki matkakuluista kysyneet ja kiitos kysymyksistänne!

      Vastaan tässä viestissä useampaan kysymykseen.

      ”Työn iloa” kysyi matkakulujen vähentämisestä hänen työskennellessään osa-aikaisesti. Asunnon ja työpaikan välisten matkojen matkakustannukset vähennetään halvimman kulkuneuvon käyttökustannusten mukaan laskettuina. Halvin kulkuneuvo on yleensä julkinen kulkuneuvo.

      Ilmoita matkakulut halvimman kulkuneuvon ja halvimman lipputyypin mukaan laskettuina, kuten olet kysymyksesi perusteella tehnytkin.

      ”Enkun ope” kysyi työnantajan jo korvaamista matkoista. Koska matkat on jo korvattu sinulle, et voi saada niistä verovähennystä, joten sinun ei tarvitse ilmoittaa kyseisiä matkoja veroilmoituksessasi.

      ”Raksaduunari1” kuulostaa siltä, että työskentelet ns. erityisellä alalla. Verotuksessa aloilla, joilla erityistä työntekemispaikkaa alalle tunnusomaisen työn lyhytaikaisuuden vuoksi joudutaan usein vaihtamaan, matkakulujen ja lisääntyneiden elantokustannusten korvaaminen ja vähentäminen eroaa hieman muista. Erityisiä aloja ovat rakennus-, maanrakennus- ja metsäala. Erityisten alojen säännöksiä sovelletaan vain palkansaajaan, jolla ei ole varsinaista työpaikkaa.

      Jos sinulla ei ole varsinaista työpaikkaa (eli paikkaa josta haet esimerkiksi työmääräykset tai työvälineet), voidaan sinulle maksaa päivittäisistä työmatkoista verovapaana matkustamiskustannusten korvaus. Myös ateriakorvaus (9,50 euroa vuonna 2013) on verovapaa, jos sinulla ei ole mahdollisuutta työnantajan järjestämään työpaikkaruokailuun työmaalla tai sen välittömässä läheisyydessä. Päivittäisistä työmatkoista maksettu päiväraha ei ole kuitenkaan verovapaa erityisillä aloilla.

      Jos työnantaja ei ole korvannut matkustamiskustannuksia, voit vähentää matkat tulonhankkimiskuluina todellisten kustannusten mukaan. Muun selvityksen puuttuessa vähennys on omaa autoa käytettäessä 0,25 euroa/kilometri. Kuluista saat vähentää vain sen osuuden, jota työnantaja ei ole korvannut verovapaasti.

      Jos työnantaja ei ole maksanut ateriakorvausta, on sinulla oikeus tehdä vastaavan suuruinen vähennys. Jos työnantaja on maksanut ateriakorvausta pienemmän määrän, voit vähentää ateriakorvauksen ja työnantajan maksaman korvauksen erotuksen. Vähennyksen saamiseksi on esitettävä selvitys työnantajasta, työajasta, työmaan sijainnista ja työpäivien lukumäärästä.

      Alla olevasta linkissä lisää tietoa erityisalojen matkoista:
      http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Matkakulut/Erityisalojen_matkat

      Myös ”matkustavaopiskelija” kysyi matkakustannuksista. Tapauksessasi on kyse asunnon ja työpaikan välisistä matkakustannuksista. Voit vähentää asunnon ja työpaikan välisten matkojen matkakustannukset halvimman kulkuneuvon mukaan laskettuina. Matkakustannukset voit siis vähentää asunnolta työpaikalle kulkemisesta, mutta et asunnolta asunnolle kulkemisesta.

      Jos käytät asunnon ja työpaikan välisellä matkalla omaa autoa, voit vähentää matkakulut oman auton mukaan vain seuraavissa tilanteissa:
      -jos julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä tai
      -jos kävelymatka pysäkille on vähintään 3 kilometriä tai
      -odotusaika (ei siis matkustusaika) meno-paluumatkalla on yhteensä vähintään 2 tuntia.

      Alla olevasta linkissä lisää tietoa matkakuluista:
      http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Matkakulut/Asunnon_ja_tyopaikan_valiset_matkat


      Ystävällisin terveisin,
      Laura Verotiimistä

    • kysyvä

      Hei, miten ilmoitan seuraavat matkakulut. Joudun käyttämään työmatkoilla omaa autoa, koska työajat ovat sellaiset ettei julkisilla pääse kulkemaan. 1.-31.3 kuljin omalla autolla, tämä asia ok. 1.4.-31.12.2014 käytössäni työnantajan käyttöetuauto, miten ilmoitan kilometrit työkilometrit/omat ajot löytyvät ajopäiväkirjasta liitänkö sen mukaan? Mitä tarkoittaa matkavähennys 0,20€/km työäsuhdeauto?

      • Tervehdys "kysyvä" ja kiitos kysymyksestäsi!

        Kun sinulla on työnantajan auto käytössäsi, sinulle vahvistetaan autoetu. Autoedun verotusarvo lasketaan Verohallinnon vuosittain vahvistamien laskentasääntöjen mukaisesti.

        Autoedun arvoon vaikuttavat auton hankintahinta, käyttöönottovuosi sekä lisävarusteet. Joissakin tilanteissa kaavamaisesti laskettuun autoedun arvoon voidaan tehdä muutoksia. Muutoksille voi olla perusteita esimerkiksi silloin, jos työajoja on ollut kalenterivuoden aikana yli 30 000 km tai ajopäiväkirjamerkintöihin perustuvat yksityisajot ovat vähäisiä (alle 18 000 km vuodessa). Selvityksenä yksityisajokilometreistä voi olla esimerkiksi asianmukaisesti täytetty ajopäiväkirja.

        Ajopäiväkirja voi olla manuaalinen tai elektroninen. Ajopäiväkirjasta pitää näkyä päivittäin ajettu kilometrimäärä, sekä työ- että yksityisajot. Työajoista on lisäksi merkittävä:
        - ajon alkamis- ja päättymisakankohta,
        - ajon alkamis- ja päättymispaikka, tarvittaessa ajoreitti,
        - matkamittarin lukema ajon alkaessa ja päättyessä, matkan pituus,
        - ajon tarkoitus ja
        - auton käyttäjä.

        Ajopäiväkirja on nykyään mahdollista liittää myös sähköisenä Veroilmoitus verkossa -palvelussa: www.vero.fi/veroilmoitus

        Matkakustannukset vähennetään halvimman kulkuneuvon mukaan myös niissä tapauksissa, joissa työntekijällä on autoetu ja hän käyttää luontoisetuautoa asunnon ja työpaikan välisiin matkoihin. Jos halvimpana kulkuneuvona voidaan pitää luontoisetuautoa, vähennyksen määrä on 0,20 euroa/km.

        Kevätterveisin,

        Mikko Verotiimistä


      • Sania987
        vero-tiimi kirjoitti:

        Tervehdys "kysyvä" ja kiitos kysymyksestäsi!

        Kun sinulla on työnantajan auto käytössäsi, sinulle vahvistetaan autoetu. Autoedun verotusarvo lasketaan Verohallinnon vuosittain vahvistamien laskentasääntöjen mukaisesti.

        Autoedun arvoon vaikuttavat auton hankintahinta, käyttöönottovuosi sekä lisävarusteet. Joissakin tilanteissa kaavamaisesti laskettuun autoedun arvoon voidaan tehdä muutoksia. Muutoksille voi olla perusteita esimerkiksi silloin, jos työajoja on ollut kalenterivuoden aikana yli 30 000 km tai ajopäiväkirjamerkintöihin perustuvat yksityisajot ovat vähäisiä (alle 18 000 km vuodessa). Selvityksenä yksityisajokilometreistä voi olla esimerkiksi asianmukaisesti täytetty ajopäiväkirja.

        Ajopäiväkirja voi olla manuaalinen tai elektroninen. Ajopäiväkirjasta pitää näkyä päivittäin ajettu kilometrimäärä, sekä työ- että yksityisajot. Työajoista on lisäksi merkittävä:
        - ajon alkamis- ja päättymisakankohta,
        - ajon alkamis- ja päättymispaikka, tarvittaessa ajoreitti,
        - matkamittarin lukema ajon alkaessa ja päättyessä, matkan pituus,
        - ajon tarkoitus ja
        - auton käyttäjä.

        Ajopäiväkirja on nykyään mahdollista liittää myös sähköisenä Veroilmoitus verkossa -palvelussa: www.vero.fi/veroilmoitus

        Matkakustannukset vähennetään halvimman kulkuneuvon mukaan myös niissä tapauksissa, joissa työntekijällä on autoetu ja hän käyttää luontoisetuautoa asunnon ja työpaikan välisiin matkoihin. Jos halvimpana kulkuneuvona voidaan pitää luontoisetuautoa, vähennyksen määrä on 0,20 euroa/km.

        Kevätterveisin,

        Mikko Verotiimistä

        Voinko ilmoittaa verotoimistoon jos haluankin jatkossa ilmoittaa keväisin ajetut työmatkat? Nyt ne on huomioitu verokortilla.


    • Hei ja kiitos kysymyksestäsi ”Sania 987”

      Verokortille lasketut matkakulut siirtyvät suoraan esitäytetylle veroilmoitukselle, josta sinä tarkistat vastaako arvioidut matkakulut todellisia kuluja.

      Halutessasi voit poistaa matkakulut verokortilta ja ilmoittaa ne sitten, kun esitäytetty veroilmoitus tulee keväällä. Huomioi kuitenkin, että kun lähdet muuttamaan matkakuluja verokortille, muutos koskee vain kuluvaa vuotta. Mikäli haluat ilmoittaa matkakulut aina keväisin on sinun tehtävä verokortti muutos vuosittain.

      Verokortti muutoksen voit tehdä verokortti verkossa palvelussa,
      http://www.vero.fi/fi-FI/VKV tai soittamalla meidän palvelunumeroon 020 697 000.

      Kevät terveisin
      Tanja Verotiimistä

    • Kalle82

      Hei,

      Olen lukenut tätä viestiketjua ja muitakin, mutta silti minulle jäi vähän epäselväksi yksi kohta. Olen kulkenut koko vuoden junalla työmatkani kotikaupunkini ja työkaupunkini välillä, olen aina ostanut kausikortin, yleensä 1kk, välillä pidempikin, ehkä kahdesti olen poikkeuksellisesti ostanut kertalipun. Minulla on kuitit kaikista matkoista tallella. Voinko laittaa veroilmoitukseen yhteenlasketut toteutuneet matkakustannukset? Vai pitääkö niistä alkaa laskemaan ja vähentämään viikonloppujen osuutta tms.? Eli riittääkö että ilmoitan toteutuneet kulut vai pitääkö minun laskea jotain?

    • Kalle82

      Lisäisin vielä äskeiseen, työpaikkani on 2,5km päässä työkaupunkini rautatieasemalta, käytin satunnaisesti julkisia ja matkakorttia johon latailin arvoa. Kuukaudessa näitä kuluja tuli n.20-40€, mutta niistä ei valitettavasti ole kuitteja tai kirjanpitoa olemassa. Voiko/olisko voinut nämä lisätä matkakustannuksiin? Turvauduin julkisiin vain silloin kuin minun oli ehdottomasti oltava työpisteellä ennen klo 08 tai jos sää sitä edellytti.

      Kiitos avusta ja tästä palvelusta!

      • Hei nimimerkki Kalle82 ja kiitos kysymyksistä!

        Matkakulut ilmoitetaan toteutuneiden matkojen mukaan, halvimman käytettävissä olleen lippuhinnan mukaan. Halvin lippuvaihtoehto on yleensä kuukausilippu (mahdollisine liityntälippuineen), 44-matkan lippu tai tietyn alueen seutulippu.

        Tilanteessasi voit laskea kuukausilipun määrän x 11 kuukautta. Ei tarvitse vähentää viikonloppujen tms. osuutta ja kuitteja ei tarvitse liitää veroilmoitukseen.

        Voit myös vähentää matkakuluissa työpaikkakunnalla syntyneiden lippuhintojen määrät.

        Ystävällisin terveisin
        Sari R Verotiimistä


    • Matkat

      Hei,

      Korjasin veroilmoitukselle matkakulut oman auton käytön mukaan. Varmistaisin, että meni oikein. Minulla on ollut kolme asuinpaikkaa vuoven aikana. Tein jokaisesta osoitteesta oman matkan veroilmoitukselle; onko oikein vai olisinko voinut tehdä yhden matkan ja eritellyt tekstiosaan nuo eri osoitteet ja niiden kilometrit?
      Kiitos jo etukäteen!

      • Hei nimimerkki Matkat ja kiitos kysymyksestä!

        Olisit voinut ilmoittaa kilometrit yhdellä erittelyllä ja lisätietoja – kenttään lisäselvitystä eriteltynä.

        Ilmoittamasi tapa ei ole kuitenkaan väärin, joten ei tarvitse tehdä korjausta.


        Ystävällisin terveisin
        Sari R Verotiimistä


      • minna5
        vero-tiimi kirjoitti:

        Hei nimimerkki Matkat ja kiitos kysymyksestä!

        Olisit voinut ilmoittaa kilometrit yhdellä erittelyllä ja lisätietoja – kenttään lisäselvitystä eriteltynä.

        Ilmoittamasi tapa ei ole kuitenkaan väärin, joten ei tarvitse tehdä korjausta.


        Ystävällisin terveisin
        Sari R Verotiimistä

        Hei,

        Selailin viestejä enkä löytänyt tietoa. menen joka toinen viikko klo 7.00 töihin ( ei pääse julkisilla ) ja joka toinen klo 8.00 ( pääsee julkisilla). laitanko 4,5 kk ( 99 päivää ) oman auton mukaan ja sitten 40 kerran lippu monta kertaa ? Kolmen lippuvihkon hinnan ?

        YSt
        minna


    • Hei nimimerkki minna5 ja kiitos kysymyksestäsi.


      Merkitse ne kerrat oman auton käytön mukaan kun et pääse kulkemaan julkisilla kulkuneuvoilla.


      Ne kerrat kun pääsisit kulkemaan julkisilla, merkitset julkisen mukaan halvimman käytettävissa olevan lippuhinnan mukaan. Halvin lippuvaihtoehto on yleensä kuukausilippu (mahdollisine liityntälippuineen), 44-matkan lippu tai tietyn alueen seutulippu.


      Ystävällisin terveisin
      Sari T Verotiimistä

    • Epätietoinen33

      Hei!

      Siis jos matkakulut esitäytetyssä veroilmoituksessa ovat oikein ei tarvitse tehdä mitään? Oliko matkakuluja ennen mainittu esitäytetyssä lomakkeessa vai onko tämä tervetullut uudistus? Mietin vain kun joka kevät on pitänyt täyttää muutos ilmoitukseen ja nyt ilmeisesti ei kun vuosikausia sama työmatka ollut.

    • Hei Epätietoinen33 ja kiitos kysymyksestäsi!

      Jos esitäytetyllä veroilmoituksella olevat tiedot ovat oikein, ei sinun tarvitse tehdä sille mitään.

      Kuten aiemmassa vastauksessa mainittiin, veroilmoituksella näkyvien matkakulujen summa on sama, joka on huomioitu verokortillasi. Verokorttia varten ilmoittamasi matkakulut siirtyvät suoraan esitäytetylle veroilmoitukselle.

      Keväisin terveisin,
      Laura Verotiimistä

    • Kalle82

      Hei, kysyisin vielä että kun olen ilmoittamassa matkakuluiksi toteutuneet kulut, miten huomioin viimeisen kausilipun jossa muutama päivä kuuluu vuodelle 2013 ja loput vuodelle 2014? Jätänkö huomioimatta kokonaan vai laskenko jokaiselle päivälle hinnan (kausilipun hinta jaettuna kausilipun päivien määrällä) ja lisään sen muihin matkakuluihin? Menin jo lisäämään matkakulut netissä, pystynkö vielä lisäämään siihen nämä puuttuvat muutamat päivät? Kiitos avusta.

      • Hei nimimerkki Kalle82 ja kiitos kysymyksestä!

        Matkakulut tulee ilmoittaa toteutuneiden matkojen mukaan. Voit korjata/lisätä veroilmoituksen tietoja netin kautta veroilmoituksella merkittyyn palautuspäivään saakka.

        Ystävällisen terveisin
        Marita Verotiimistä


    • matkustelijatar

      Hei!

      Kyselisin opiskelijan matkakustannuksista verotuksessa. Olen kirjoilla kaupungissa A, mutta kävin keväällä työharjoittelussa ja jonka jälkeen jatkoin "normaalisti" töissä paikkakunnalla B.

      Onko työharjoittelun aikaisia matkakustannuksia mahdollista vähentää verotuksessa? Minkä perusteella lasketaan opiskelijan matkakustannuksen suuruus, jos halvin matkustuskeino on esimerkiksi juna/VR. Ostin itselleni kyseiseksi ajaksi normaalin kausilipun, joita on vain yhden hintaisia, mutta voinko vähentää tätä kustannusta verotuksessa vai pitääkö minun laskea summa opiskelijahintaisilla sarjalipuilla? Kiitos jo etukäteen!

      • Hei nimimerkki matkustelijatar ja kiitos kysymyksestä!

        Mikäli työharjoittelun ajalta et ole saanut palkkaa, matkakuluja ei voi vähentää verotuksessa. Ohessa tarkempaa tietoa asunnon ja työpaikan välisistä matkakuluista http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Matkakulut/Asunnon_ja_tyopaikan_valiset_matkat(31733) ja opiskelijan matkakulujen vähennysoikeudesta http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Matkakulut/Tyottoman_ja_opiskelijan_matkakulut(31742).

        Ystävällisen terveisin
        Marita Verotiimistä



    • laikkari2

      onko matkakulujen omavastuu pienempi,kun on työtön osasta vuotta,ja pitääkö siitä mainita ilmoituksessa

      • Hei nimimerkki laikkari2 ja kiitos kysymyksestä!

        Omavastuuseen vaikuttaa työttömyyskuukausien määrä. Matkakulujen yleistä omavastuuta (600 euroa) pienennetään 55 eurolla jokaista täyttä työttömyyskuukautta kohti. Täydeksi työttömyyskuukaudeksi katsotaan 21,5 työttömyyspäivää. Omavastuuosuus on kuitenkin vähintään 110 euroa.

        Verohallinto laskee omavastuuosuuden viranomaisilta saamiensa tietojen perusteella, joten sitä ei tarvitse itse laskea.

        Ystävällisen terveisin
        Marita Verotiimistä


    • apuak

      hei...asun kirkkonummella
      Olen vaihtanut työpaikkaa viimevuonna 3 kertaa ensimmäinen alkoi 7.1.13 ja päättyi 28.4.2013 käytin omaa autoa työaikojen vuoksi. Seuraava alkoi 1.5.2013 ja olin espoossa käytin omaa autoa vaikka julkisillakin olisi päässyt, sitten kävi niin että sain lokakuussa toisen toimipisteen myös työkseni helsingistä. Eli olin töissä jokatoinen viikko 2päivää espoossa ja 3 hesassa, seuraavalla viikolla 3espoossa ja 2hesassa jne.

      Eli ilmoitanko tuon 7.1-28.4.13 kilometrien mukaan ja pari kuukautta kirkkonummi-espoo junalipulla. Ja loput jolloin jouduin käymään myös hesassa niin kirkkonummi-espoo lipulla.
      Voiko kilometrejä ilmoittaa jos ei ole pitänyt ajopäiväkirjaa vai pitääkö sekin ilmoittaa nyt sitten kirkkonummi-espoo lipulla?....kiitos

      • apuak

        tarkoitin tuossa kun kävin myös hesassa että kirkkonummi-helsinki lippu...menee jo pää sekaisin


      • Hei "apuak" ja kiitokset kysymyksistäsi!

        Ilmoita asunnon ja työpaikan väliset matkakulut eriteltynä kullekin työpaikalle.

        Jos käytät asunnon ja työpaikan välisellä matkalla omaa autoa, voit vähentää matkakulut oman auton mukaan vain seuraavissa tilanteissa:
        - jos julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä tai
        - jos kävelymatka pysäkille on vähintään 3 kilometriä tai
        - odotusaika (ei siis matkustusaika) meno-paluumatkalla on yhteensä vähintään 2 tuntia.

        Jos et ole alkuvuonna pystynyt käyttämään julkista liikennettä, voit vähentää toteutuneet asunnon ja työpaikan väliset matkat esimerkiksi oman auton mukaan. Tällöin vähennyksen määrä on 0,25 e / km. Ajopäiväkirjaa ei vaadita.

        Jos julkinen kulkuneuvo on ollut käytettävissä toukokuusta eteenpäin, laske kulut halvimman käytettävissä olleen lippuhinnan mukaan, vaikka olisit käyttänyt muuta lippua tai esim. omaa autoa. Halvin lippuvaihtoehto on yleensä kuukausilippu (mahdollisine liityntälippuineen), 44 matkan lippu tai tietyn alueen seutulippu.

        Voit laskea omiin työpäiviin ja kulkemisiin soveltuvan halvimman lippuvaihtoehdon ja ilmoittaa sen mukaisen vähennyksen julkisen liikenteen osalta.

        Keväisin terveisin
        Sami Verotiimistä


    • Moi.

      matkakulut 22 pv kuukaudessa arkisin täyttyvät kuukautta kohti. entä jos on viikonloppuisin välillä töissä noin 10 kertaa viikonloppuisin vuodessa voiko ne lisäksi vähentää myös vai meneekö ne omankustannus piikkiin.

      • Hei "marcoboy"!

        Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut vähennetään todellisten työpäivien mukaan. Ylimääräisenä tehdyt viikonlopputyöt lisäävät siis työpäiviesi määrää. Tällöin työpäiviä voi vuositasolla olla enemmänkin, kuin yleensä säännöllisessä työssä käytetty 242 päivää (11 kk x 22).

        Mikäli julkinen kulkuneuvo on arkisin käytettävissä, mutta viikonloppuisin joudut käyttämään esimerkiksi omaa autoa, ilmoita molempien kulkuneuvojen kustannukset erikseen.

        Keväisin terveisin
        Sami Verotiimistä


      • vero-tiimi kirjoitti:

        Hei "marcoboy"!

        Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut vähennetään todellisten työpäivien mukaan. Ylimääräisenä tehdyt viikonlopputyöt lisäävät siis työpäiviesi määrää. Tällöin työpäiviä voi vuositasolla olla enemmänkin, kuin yleensä säännöllisessä työssä käytetty 242 päivää (11 kk x 22).

        Mikäli julkinen kulkuneuvo on arkisin käytettävissä, mutta viikonloppuisin joudut käyttämään esimerkiksi omaa autoa, ilmoita molempien kulkuneuvojen kustannukset erikseen.

        Keväisin terveisin
        Sami Verotiimistä

        entä jos käyttää arkena (22pv) sekä viikonloppuna omaa autoa voiko Se silloin olla enemmän kun 22 pv ? keskinmäärin yks viikonloppu kuussa tulee käytyä töisssä?


      • marcoboy kirjoitti:

        entä jos käyttää arkena (22pv) sekä viikonloppuna omaa autoa voiko Se silloin olla enemmän kun 22 pv ? keskinmäärin yks viikonloppu kuussa tulee käytyä töisssä?

        Moikka,

        Säännöllisessä ansiotyössä työpäiviä on yleensä 5 päivää viikossa ja 22 päivää kuukaudessa. Sinun tapauksessasi toteutuneita työpäiviä voi olla enemmänkin, kuin tuo yleensä käytetty 22 päivää. Laske matkakulusi toteutuneiden työpäivien mukaan.

        Sami Verotiimistä


    • nie1

      HEI!
      Asun kahdessa eri osoitteessa, toisesta osoitteesta tulee työpaikalle 25 km, toinen on lähellä työpaikkaa. Kun haen matkakorvauksia, niistä päivistä, kun olen kulkenut kauempaa, laitanko liätietoihin, että työmatkat kuljetaan kahdesta eri osoitteesta.


    • Keikkaileva JV

      Hei. Teen silloin tällöin keikkoja järjestyksenvalvojana. Tavallisesti keikoille ei kyyditystä vaan kukin saapuu keikkakohteeseen omin neuvoin. Työnantaja ei maksa korvausta oman auton käytöstä keikoille osallistumisesta. Voinko merkata kilometrit matkakuluhin tavalliseen tapaan asunnon ja työpaikan välisiin matkoihin vai tarvitseeko se merkata jotenkin erikseen?

    • Hei "Keikkaileva JV"!

      Kun työskentelet vaihtuvissa työkohteissa, voit vähentää matkakulusi sinulle aiheutuneiden kulujen mukaan, ellet ole saanut korvausta työnantajaltasi. Omaa autoa käytettäessä vähennys on 0,25 e / km.

      Keikkahommissa matkakuluja ei merkata asunnon ja työpaikan välisiin matkakuluihin vaan tulonhankkimiskuluihin. Jos menet kotoa suoraan vaihtuviin työkohteisiin, voit vähentää kulut käyttämäsi kulkuneuvon mukaan tulonhankkimiskuluina siltä osin, kuin ne ylittävät viran puolesta tehtävän tulonhankkimisvähennyksen 620 euroa. Ilmoita kulut kuitenkin kokonaisuudessaan vähentämättä viran puolesta tehtävää 620 euron vähennystä.

      Ilmoita tulonhankkimiskulut paperisen veroilmoituksen kohdassa 4.3. tai veroilmoitus verkossa -palvelussa http://www.vero.fi/veroilmoitus. Veroilmoituksella kannattaa selvittää mistä ja mihin työmatkoja on kuljettu, matkan pituus ja kuinka usein mihinkin kohteeseen on kuljettu.

      Vilkaise myös lisätietoa henkilöasiakkaan vero-oppaasta 2013: http://portal.vero.fi/public/?contentid=30695&sitenodeid=9370

      Keväisin terveisin
      Sami Verotiimistä

      • Pilkunviilaaja

        Edellisessä vastauksessa varmaan tarkoitettu veroilmoituksen kohtaa 3.4. Tosin vieläkin osuvampi kohta olisi mielestäni 3.5. ja C, vaikka varsinaisesti erityisalasta ei olekaan kyse, matkakuluja kuitenkin. :)


      • Pilkunviilaaja kirjoitti:

        Edellisessä vastauksessa varmaan tarkoitettu veroilmoituksen kohtaa 3.4. Tosin vieläkin osuvampi kohta olisi mielestäni 3.5. ja C, vaikka varsinaisesti erityisalasta ei olekaan kyse, matkakuluja kuitenkin. :)

        Hei "Pilkunviilaaja"!

        Kiitos viilauksesta, numerot heittivät kuperkeikkaa. Oikea paikka on todellakin veroilmoituksen kohta 3.4. ja sieltä kohta muut kulut.

        Kiitokset!

        Sami Verotiimistä


      • pihalla ku lumiukko

        Tervehdys

        Olen siivousalalla. Menen suoraan kotoa työkohteisiin. Osa kohteista on 5x vko ja osa 2xvko ja 1xvko. Kohteita on yhteensä kahdeksan. Liikun omalla autolla. Haenko erityisalojen perusteella vai millä veroilmoituksessa? Eli kotoa työkohteeseen, josta siirryn seuraavaan kohteeseen jne.


    • Ihmettelijä

      Soitin eilen verotoimistoon ja sain sieltä ohjeen, et tulonhankkimiskuluihin kohtaan 3.4 ei merkitä enää mitään matkakuluja. Tämä uudistus tullut voimaan virkailijan mukaan vuonna 2012. Kaikki matkakulut merkitään kohtaan 3.5 Matakulut. Kohdan C. matkakulut vähennetään verotuspäätöksellä tulonhankkimiskuluina. Mikä on oikea tieto?

    • Hei Ihmettelijä!

      "Pihalla kuin lumiukko" kysymykseesi on vastattu alottamassasi viestiketjussa: http://keskustelu.suomi24.fi/node/12228931.

      "Keikkaileva JV" -nimimerkin tapauksessa matkakulut tosiaan ilmoitetaan kohdassa 3.4., koska kyseessä eivät ole erityisalojen matkat. Jos kyseessä olisi erityisalojen matkakulut, kulut laitettaisiin kohtaan 3.5C.

      Ystävällisin terveisin,
      Laura Verotiimistä

    • J.L.

      Hei

      Eikö tuohon sähköiseen veroilmoitukseen enää ilmoiteta julkisen liikenteen erittelyä, kun menee sekä junalla että bussilla?
      Esim. kulkuneuvo / km /euroa niin kuin paperisessa veroilmoituksessa.
      En löydä sieltä työmatkojen erittelyosaa lainkaan.

    • apuvvva

      Olin viime vuonna kirjoilla vanhemmillani espoossa mutta asuin lähes koko vuoden tyttöystäväni luona vantaalla ja loppuvuodesta muutimme yhteen vantaalle. Työpaikkani on espoossa. Laitanko matkakuluihin espoon sisäisestä lipusta korvauksen vai voinko laittaa seutulipun hinnan koko vuodelta vai vaan viimeiseltä kolmelta kuukaudelta kun asuin virallisesti vantaalla?

    • Hei J.L. ja kiitos kysymyksestäsi.

      Veroilmoitusverkossa -palvelussa ei tarvitse eritellä matkoja julkisen kulkuneuvon mukaan. Ilmoitat vain päivittäisen edestakaisen matkan sekä lippujen yhteishinnan ajanjaksolta, jolta olet hakemassa matkakuluja vähennyksenä.

      Halutessasi voit ilmoittaa erittelyn lisätietoja kohdassa. Tarvittaessa tarkempi erittely pyydetään sinulta myöhemmin.

      Keväisin terveisin,
      Heidi Verotiimistä

    • Akateemikko1

      Terve!

      Lähetin veroilmoitukseni, palautuspvm 15.5, viime viikolla ja huomasin lähetyksen jälkeen virheen matkakululaskuissani. Miten saan korjattua virheen? Tiedot eivät vielä näkyneet internetissä.

    • ljklläölkä

      Käy korjaamassa netissä.

      • lukija1

        ''ljklläölkä'' :

        ''Palautuspvm 15.5'', ''tiedot eivät vielä näkyneet internetissä''


      • ljklläölkä
        lukija1 kirjoitti:

        ''ljklläölkä'' :

        ''Palautuspvm 15.5'', ''tiedot eivät vielä näkyneet internetissä''

        Ilmoita siitä huolimatta oikea tieto. Korvaa aiemmin ilmoitetun.


    • Hei ja kiitos kysymyksestäsi Akateemikko1!


      Ja kiitos myös kommentoijille.

      Ymmärsin kysymyksestäsi, että palautit ilmoituksesi sähköisesti.

      Voit korjata tai täydentää Veroilmoitus verkossa -palvelussa jo lähettämiäsi tietoja viimeiseen palautuspäivääsi asti. Kirjaudu palveluun uudestaan ja korjaa tai täydennä ilmoittamiasi tietoja ja lähetä tiedot Verohallintoon. Korjatut tiedot korvaavat aikaisemmin lähettämäsi tiedot.


      Ystävällisin terveisin
      EijaP Verotiimistä

    • Freelancerin matkat

      Matkakulujen osalta olin viime vuonna freelancer ja matkakuluja kului omalla autolla lähes 8000€ edestä? Ilmoitanko kuluneet vai 7000€?

    • Tietämätön

      Moi verotiimi!

      Olen tekemässä veroilmoitusta ja tarvisin vähän apua matkakulujen ilmoittamisessa.
      Olin viime vuonna töissä helmikuun lopusta lokakuun alkuun, ja kahdessa eri työpaikassa. Tammi-, marras- ja joulukuun olin kokonaan työttömänä. Pitääkö minun mainita ilmoituksessa jossain kohtaa tästä työttömyys-ajasta, että saan pienennettyä omavastuuosuuta? Vai huomioidaanko työttömyys automaattisesti ja vähennetään omavastuuosuudesta?
      Helmikuulta työttömyyttä on kolme viikkoa ja lokakuulta kans kolme viikkoa, niin laskenko viikot vain yhteen ja ilmoitan sen yhdeksi kokonaiseksi työttömyyskuukaudeksi?
      Olen myös muuttanut erille paikkakunnalle työn aikana, teenkö näistä erikseen ilmoituksen vaan laskenko samaan kohtaan yhteiskilometrit kummastakin osoitteesta?

      Kiitoksia paljon jos ehditte vastaamaan!

    • Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

      Jos korjaat veroilmoituksesi verkossa, voit laittaa eri työmatkat omina kohtinaan kuluiksi. Paperilomakkeella ne tulee yhdistää ajoneuvon mukaan samaan kohtaan. Halutessasi voit laittaa erittelyn paperilomakkeen lisätiedot kohtaan.

      Työttömyyspäivät tulevat verohallinnon tietoon suoraan työttömyyskorvauksen maksajalta.

      Ystävällisin terveisin
      Merja Verotiimistä

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1620
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1285
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1267
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1210
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      1
      1146
    Aihe