miksi ei ole hyväkroppaisia karppaajia?

arvoitus ratkaistu

Lihastohtori Juha Hulmi kertoo, miksi hyväkroppaisia karppaajia ei ole olemassakaan. Karppaus ja lihaskasvu eivät sovi yhteen. Karppaajat eivät jaksa treenata matalien sokeriensa takia, eivätkä lihakset kasva yhtä hyvin kuin suositusten mukaan syövillä.


"Kun ymmärtää hitusenkin voimaharjoittelun biokemiasta lihastasolla, niin on helppo sanoa, että VHH (< 20 % hiilihydraatteja energiasta) tai ainakaan alakarppaus (< 10 % hiilihydraatteja) ei ole suositeltavaa kovalle harjoitusjaksolle tai lihasten kasvatusvaiheessa, kun haluaa treenata kovaa muutakin kuin 1-3 toiston sarjoja."

"Akuutteja vaikutuksia. Edellä mainitussa tutkimuksessa karppaajat siis söivät vähemmän hiilareita ja enemmän proteiinia ja vähemmän energiaa. Lihaksen kasvattajalle ja monelle urheilijalle alhainen energiansaanti on ”myrkkyä”. Yleisen energian vähyyden lisäksi esimerkiksi alhaisilla lihasglykogeenitasoilla treenatessa on heikentynyt lihasproteiinisynteesin aktivointi (Creer ym. 2005), vaikkakin yksi uusi tutkimus uskaltaa olla eri mieltä (Camera ym. 2012). Karppaajilla tuskin ainakaan perinteinen hypertrofistyyppinen voimaharjoitus siis stimuloi lihaskasvua läheskään optimaalisesti, mikä sitten näkyy monella kuukausien ja vuosien jälkeen. Poikkeusyksilöitä varmasti löytyy ja siitä ei nyt tässä sen enempää."


http://lihastohtori.wordpress.com/2014/04/08/vahahiilihydraattinen-ruokavalio-kovan-intensiteetin-liikunnassa-erityisesti-voimaharjoittelussa/

17

1034

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Saituri eläkeläinen

      Tuossa nyt taisivat "arvoituksen ratkaisulla" mennä lähinnä puurot ja vellit sekaisin" sillä karppaus tarkoittaa enemmän ravintoaineiden tasapainoon saattamista. Lihaksen kasvattajat puolestaan keskittyvät enemmän ulkoisen näön kehittämiseen, eli "lihasten pullisteluun".

      Kansanomaisesti liiat hiilihydraatit näkyvät pääosin "omenavartalon muodossa, kun ei sitä kulutuspuolta osta oikein säädellä. Tämän ryhmän osuus on suomalisista on jo yli 40 %, eli ei voida syyttää hiilihydraattien puutteesta, mutta itse aiheutetusta sairauksista sitäkin enemmän.

      Lihastohtori Juha Hulmi voisikin alkaa keskittymään opettaa suomalaiset muuttamaan omenavartalonsa lihaskasvuun ja vielä valiolla jossa poistetaan diabeteksen, sekä sydän- ja verisuonisairauksien muodostuminen.

    • Voihan vide

      "... ja vähemmän energiaa."

      Miksi hitossa he sitten söivät vähemmän energiaa?? Täh? Sen saa helposti täytettyä rasvalla. Jos vähänkin ymmärtää kaloreista mitään, niin pitäisi tajuta, että jos toiselle syöttää kaksi kaloria ja toiselle 2000, niin toinen jaksaa ja toinen kuolee.

      Pitää syödä riittävästi energiaa. Ei ole tieteellistä tehdä koetta niin, että toinen ryhmä saa vähemmän energiaa ja sitten syyttää sitä vähäenergisyydestä! Kuinka tyhmiä sitä voidaankaan olla?

    • painosa

      Eipä tuolla ole paljon merkitystä tavallisen ihmisen kannalta mitä kehonrakentajat syö, sillä on merkitystä vain kehorakentajille. Tosin tuossa tuotiin esille että karppaavat kehonrakentajat tutkimuksissa söivät vähemmän energiaa, onko tutkimus tehty oikein koska rasvassa on paljon energiaa. Esim. voipakka päivässä ja pullo öliiviölyä muut härpäkkeet olisi hyvä alku.


      Artikkelista löytyi myös mielenkiintoinen kohta.


      "Rasvojen demonisoinnissa ollaan monesti menty liian pitkälle ja mahdollisesti aiheutettu se, että monet miehet ja naiset ovat urheilleet mm. sukupuolihormonitasot aivan liian alhaalla esim. optimaalisen suorituskyvyn, palautumisen ja kehittymisen kannalta. Tässä karppauskeskustelu on ollut hyvä juttu, koska sen ansiosta ollaan toivottavasti päästy rasvojen suhteen pahimmista ylilyönneistä nyt toivottavasti urheilussa eroon.""


      THL porukka on tämän perusteella aika sukupuolineutraaleja :).

      • aika moni...

        ... tavallinen ihminen on nykyisin kehonrakennuksen harrastaja. Moni haluaa paitsi hoikan, myös lihaksikkaan kropan.

        Heille VHH ei sovi, koska se on tehotonta. Harrastajalla ei ole älyttömästi aikaa laittaa punttisaliin, joten on järkevä valita tehokas ruokavalio lihastenkasvun tueksi.


    • Saituri eläkeläinen

      Ylipainoisille on puolestaan tehty lukuisa määrä testejä joissa hiilihydraattien määrä on minimoitu tasoon 40-50 grammaa ja verrattu näitä sitten "normaalisti syöviin".
      Vuoden aikana vähemmän hiilihydraatteja syövät ovat laihtuneen luokkaa 25 kg vuodessa ja veriarvotkin ovat parantuneet verrattuna "normaalisti syöviin".

      Hiilihydraatit eivät ehkä ole mikään malliratkaisu kehonrakentamiseenkaan, vaan taustalla lienee monipuolinen ruokavalio lisäaineineen.

    • VHH-liikkuja

      "Karppaamalla ehkä lähtee läskiä voimaharjoittelun aikana enemmän, mutta ei kyllä kasva lihaksetkaan (Jabekk ym. 2010).
      Jabekkin tutkimuksessa läskiä siis lähti karppaajilla enemmän ja saman suuntaisia tuloksia oli myös Wilsonin ja kumppanien tutkimuksessa, ainakin alustavasti. Hiilarien liiallinen rajoitus on monilla mennyt kuitenkin yli. Ei ole kovinkaan järkevää päästää perusaineenvaihdunnan tasoa koomapotilaan tasolle."

      "McArdle-sairaus on hyvä esimerkki siitä, että mitä tapahtuu, jos glykogeenin käyttö energianlähteenä on estetty. Ai no mitä tapahtuu? Glykogeenin pilkkomishäiriöstä kärsivä ihminen ei pysty käytännössä ollenkaan kovaan liikuntaan ja hänelle syntyy lihaksiin monenlaisia myopatiaoireita."

      "Väestötason tutkimuksissa näyttö on ollut siihen suuntaan, että mitä enemmän tyydyttynyttä rasvaa on ruokavaliossa, sitä pienempi on rasvaton massa (n. 40-50 %:sti lihasta riippuen yksilöstä) (Welch ym. 2014 ja Scott ym. 2010)."

      Lisäksi kehonrakennus oli tuossa tekstissä vain omalla osuudellaan, se ei koskenut koko kirjoitusta niin kuin LCHF-rasvarit ovat halunneet ymmärtää.


      Jabekkin tutkimuksessa, jossa karppaajat söivät vähemmän (n. 200 kcal) karppaajat laihtuivat, mutta lihasmassaa he eivät saaneet treenistä huolimatta, toisin kuin hiilariruokavaliolla olevat: he laihtuivat vähemmän, mutta kasvattivat lihasmassaa. Nämä tutkimukseen osallistuvat olivat _lihavia tavallisia naisia ja liikunnan suhteen aloittelijoita_, eivät bodareita.

      Jan Verho kirjoitti FitBody -lehdessä tästä aiheesta 2014 alussa.

      Aloittajan tekstissä mainitut tutkimukset todistavat, miksi hyväkroppaisia LCHF-rasvaajia ei ole. Ne myös selittävät, miksi rasvarit ovat keskivartalolihavia.

      Ps. THL ei suosittele vähärasvaista ruokavaliota!

      • esimerk

        "Aloittajan tekstissä mainitut tutkimukset todistavat, miksi hyväkroppaisia LCHF-rasvaajia ei ole. Ne myös selittävät, miksi rasvarit ovat keskivartalolihavia."!

        Siltäkö se näyttää, eikö ole lihaksia? Minusta lihakset ovat tallella ja jopa isomipa kuin aiemmin, mutta läskit ovat saaneet kyytiä. Huomaat kyllä itsekin jos et sokea ole.. :)

        http://www.kostdoktorn.se/os-hjaltens-forvandling-med-mindre-kolhydrater


      • esimerk
        esimerk kirjoitti:

        "Aloittajan tekstissä mainitut tutkimukset todistavat, miksi hyväkroppaisia LCHF-rasvaajia ei ole. Ne myös selittävät, miksi rasvarit ovat keskivartalolihavia."!

        Siltäkö se näyttää, eikö ole lihaksia? Minusta lihakset ovat tallella ja jopa isomipa kuin aiemmin, mutta läskit ovat saaneet kyytiä. Huomaat kyllä itsekin jos et sokea ole.. :)

        http://www.kostdoktorn.se/os-hjaltens-forvandling-med-mindre-kolhydrater

        "Lihastohtori Juha Hulmi kertoo, miksi hyväkroppaisia karppaajia ei ole olemassakaan."

        Yllä olevan linkin perusteella meni tälläkin herralla asintuntijan maine.


      • VHH-liikkuja
        esimerk kirjoitti:

        "Aloittajan tekstissä mainitut tutkimukset todistavat, miksi hyväkroppaisia LCHF-rasvaajia ei ole. Ne myös selittävät, miksi rasvarit ovat keskivartalolihavia."!

        Siltäkö se näyttää, eikö ole lihaksia? Minusta lihakset ovat tallella ja jopa isomipa kuin aiemmin, mutta läskit ovat saaneet kyytiä. Huomaat kyllä itsekin jos et sokea ole.. :)

        http://www.kostdoktorn.se/os-hjaltens-forvandling-med-mindre-kolhydrater

        Näyttää siltä, että läskiä ja lihakset ovat lähteneet. Aika pehmeä pulla.


    • Balleriina Luutune

      Mattilan naama on kuin isontalon piimäleili ja vartalo wanhan mallinen kaljapullon näköinen. sitä se 10 v vhh täättää....

    • mie ite

      Meikä treenaa lihaskuntoa salilla ja treenipäivinä hiilareitra kuljettamaan proteiinit lihaksiin treenin jälkeen, välipäivinä vain vähän hiilkareita hyvin toimii ja jaksaa rasva% tällä hetkellä 12%:-)

    • Tyydyttyneen rasvan

      osuus kok. terveyteen on suuri:

      ...........jatkuu.
      1.Tyydyttyneen rasvan saannin lisääminen (a=20%), jonka saantisuositus piilorasvoineen on 1g/normaalipaino-kilo/vrk(=kevyt työ) ja maitorasvan Probiootti-bakteerien huomioiminen (a=30%).
      >>>Tyydyttyneen rasvan puuttuminen(!!!) jonka vaikutus höty-lihomiseen=50%(AB=50%)!!! Jatkuu.................

      Ja hiilareiden osuus mm. lihomiseen on yllättävän pieni:

      .......jatkuu. 4.Hiilihydraattien saannin vähentäminen (a=20%), jonka osuus höty-lihomisesta on (AB=20%):
      Jatkuu.......linkissä:
      http://pappasmurffi.nettisivu.org/mhb-kolme-vaikutukseltaan-tarkeinta-probiootti-bakteeria-ovat-immuunipuolustuksen-perusta/mhb-tee-tasta-elamantapa-rasva-ja-probiootti-remontti/



      Ja hiilari(2/3)-määrän voi jopa kolminkertaistaa Rasma-dieetissä:

      http://pappasmurffi.nettisivu.org/mhb-kolme-vaikutukseltaan-tarkeinta-probiootti-bakteeria-ovat-immuunipuolustuksen-perusta/mhb-laihduta-itseasi-turvallisesti-tyydyttyneella-maitorasvallaoikein-seka-lihota-itseasi-turvallisesti-tyydyttyneella-maitorasvallaoikein-mita-lue-ja-yllaty/

    • saituri

      Välimeren ruokavaliota tutkijan asiantuntijan mukaan terveelliset rasvat muodostuvat oliiviöljystä, avokadosta, lohesta, sardiinista ja meillä tietysti muikku lukeutuu samaan sarjaan. Lihatuotteet ja kalat mielellään luonnonravintoon liittyvinä.
      Hiilihydraatit eivät liity terveelliseen ruokavalioon mutta luonnollisesti niitä kertyy lähes kaikista ravinteista sopivassa määrin. Hiilarit liikaa nautittuna muodostavat mittavan riskin sydän- ja verisuonisairauksien muodostumiselle eikä joku kehonrakennus poista tätä ongelmaa, ehkä päinvastoin.

      • tiedoksesi

    • Wow!

      On se kumma, kun ei tämän paremman näköisiä LCHF-karppaajia löydy!

      http://www.highfatfitness.net/bilder-bikini-fitness-posering/

      "A couple of years ago I also grew an interest in ketogenic diets, and I've been following a strict Low Carb High Fat (LCHF) diet since then. The theme of the blog is my daily thoughts on health and fitness, ketosis and human biochemistry."

      Eikä vielä ihan kilpailukunnossa...

      Kuka tykkää mistäkin ja kuka arvostaa mitäkin, se on jokaisen oma asia. Minä arvostan silti eniten terveyttä ja hyvää oloa, mutta onnea tälle Martinalle matkaan!

      • VP?

        Pelkkää luuta. Hyvännäköinen?


      • VP?

        Onpas hyvännäköinen ja terveen oloinen timmi nainen, ei selvästikään mikään LCHF rasvaaja.

        Terv Veijo


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1231
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe