Kannattaako opiskelu ja työssäkäynti?

PääniHajoaa

Olen aloittamassa aikuispuolella opiskelut. Olen nuori, 23vuotias nainen. Nyt olen miettinyt pääni puhki, että kannattaako koko opiskelu ja kannattaako tulevaisuudessa työssäkäynnitkään edes.

Ulosotossa velkaa kymppitonni (noin vuosi sitten, en tiedä paljonko nyt ovat). Jos opiskelisin itselleni ammatin, saisin mahdollisesti nopeasti töitä, tienaisin rahaa (jippii.........), ja paljonkohan jäisi rahaa käteen verojen ja ulosoton jälkeen? Tämä asia mietityttää, että jääkö sitä rahaa paskaakaan.

Vuokra mulla on 200€ tässä nykyisessä asunnossa, mutta eihän sitä tiedä mistä töitä löytäisi, joten voi olla että joutuu tästä sitten muuttamaan ja on aika vaikeaa löytää halpaa vuokra asuntoa ylipäätänsäkään.

Tiedän, että jos kaiken jälkeen jää rahaa alle sossun perusosan (477€) niin sossuhan antaa toimeentulotukea, mutta sehän antaa sitä tukea vain sen vertaa että käteen jää se 477euroa?

Eli.. Olen elänyt sossun tuella nyt jonku aikaa ja on jäänyt se 477€ ja jos opiskelisin, pääsisin töihin niin kaiken helvetin paskan jälkeen jäis se sama 477€ mitä jää nyttenkin eli mitä helvetin järkeä tässä on??

Kävisin siis töissä ihanat 8h/päivä ja palkasta ei jää mitään ja tilillä komeilee normi toimeentulotuen verran josta pitäs maksaa ruoat, auton verot, vakuutukset, polttoaineet sun muut laskut. Ei ihme kun on pirun hankalaa pitää tätä opiskelumotivaatiota yllä.

Ja joo joo, olen sössinyt itse aikoinani raha asiani, tiedän, se ei ole muiden vika mutta saa sitä siltikin vituttaa perkele :(

Miten saisin tämän motivaationi pidettyä yllä ja elämänilon? Olen miettinyt että jatkanko opiskelua vai lyönkö jumalauta vaan hanskat tiskiin koko elämän osalta?

Ei jaksa, joka päivä väännän itkua kunnes nukahdan :(

30

1305

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jokota

      Millä paikkakunnalla on vuokra 200e? Jos löydät opiskelujen oheen töitä, niin olisi hyvä jotta velkalumipallo ei pääsis kasvamaan opintojen aikana.

      Mistä tuo velkasi koostuu? Mitä teet jaloille päästyäsi eri tavalla, jotta sama ei toistu? Jos et tee mitään toisin jos saat uuden mahdollisuuden, niin ei varmaan kannata nähdä vaivaa tilanteen korjaamiseksi. Kuulostaa siltä, kuin olisit jo valinnut tämän vaihtoehdon..

      Suosittelisin ottamaan yhteyttä kunnan velkaneuvojaa, jotta saisit ammattilaisen näkemuksen erilaisista etemismahdollisuuksistasi ja siitä, kuinka paljon velka paisuu kuukaudessa. Voisit tästä sisuuntua ja etsiä vaikka oppisopimuspaikan, jossa saisit ammattitutkinnon ja alkaisit heti tienaamaan ja lyhentämään velkojasi.

    • velkaneuvojalle

      Osaatko arvioida, paljonko saisit palkkaa, jos opiskeluiden jälkeen pääsisit töihin? Voit laskea maksukieltolaskurilla, paljonko uo ottaa palkasta pois ja paljonko sinulle jää: https://asiointi.oikeus.fi/web/asiointi/maksukieltolaskuri

      Laskin huvikseni, että jos nettopalkkasi olisi esim. 2000 €/kk, uo ottaa palkasta 666,67 € ja sinulle jää käteen vähän päälle 1300 €. Eli kyllä se työnteko kannattaa, koska sulle jää käteen enemmän ja velatkin lyhenee.

      Kymppitonni uo:ssa ei ole missään nimessä mahdoton maksaa pois, jos käyt töissä ja saat sen verran palkkaa, että velka lyhenee. Sitä en kuitenkaan tiedä, miten paljon potti on jo kasvanut korkoa ja paljonko se maksaa, kun opiskelet... siksi minäkin suosittelen sitä velkaneuvojaa. Ammattilaisen opastuksella saat vähän perspektiiviä tilanteeseen.

      • neuvottelija.

        Tuo 666 euroa ei ole ehdoton, sen voi neuvotella 200 euroon


    • Kymppitonnin velka kasvaa 750 € korkoa vuodessa. Ulosoton suojaosuus on yksinasuvalle 677,70 €/kk. Olet nuori ja vastavalmistuneena ammattiisi voisit tienata ensimmäisessä työpaikassasi vaikkapa 2500 €/kk. Veroihin menee n. 20 % ansioistasi, eli nettopalkkasi olisi 2000 €/kk. Ulosotto veisi 1/3 tästä, eli 667 €/kk ja käteen sinulle jäisi 1333 €/kk.

      Jos opiskelet vaikkapa 3 vuotta, on sinulla valmistumishetkellä velkaa n.12300 €.
      Aluksi velkasi lyhenee n. 600 €/kk, koska osa tilityksestäsi menee uo-maksuihin. Velka on kuitattu 20-22 kuukaudessa kokonaan, eli alle kaksi vuotta valmistumisesi jälkeen olet velaton ja luottotietosi palautuvat. Olet silloin 28-vuotias ja ensimmäisten palkankorotusten jäljiltä saat käteen 2300-2500 €/kk.

      Voit valita myös, ettet menekään opiskelemaan saati töihin. Kuukausituloiksesi muodostuu toimeentulotuki 477 €/kk, jota useampana kuukautena leikataan 20% pienemmäksi, kun kieltäydyt työstä tai opinnoista. Velkasi kasvavat korkoa vajaan tonnin joka vuosi. 15 vuoden kuluttua ne vanhenevat, eikä niitä voida enää sinulta periä. Olet silloin 38-vuotias ja elänyt pohjatoimeentulon varassa puolitoista vuosikymmentä.

      Voi olla, että valmistut suoraan kortistoon, sairastut, perustat perheen tai saat perinnön. Elämästä ei koskaan tiedä. Mutta itse valitset suunnan, minne haluat tässä ja nyt lähteä.

      • 14+3

        Tuohon viellä se fakta, että 38-vuotiaana kun olet elänyt työttömänä kokoajan niin työllistymismahdollisuus millä tahansa koulutuksella on hyvin heikko.

        Eli haluatko aloittaja hukata 15-vuotta elämästä ja elää köyhyysrajan alapuolella oma valintaisesti. Vai uhrata pari vuotta velanmaksuun ja sen jälkeen elää velattomana ja luottotiedot kunnossa?

        Valitse oikein. Itse kuittasin velat perinnöllä (Aika mitättömät, mutta siihen elämäntilanteeseen liian korkeat) ja nyt odotellaan luottotietojen korjautumista. Vaikka en niillä vieläkään mitään tee, koska en halua halua tilanteeseen jossa ei välttämättä ole tuloja vaikka menoja enemmänkin, mutta jos joskus puhelimen haluaa niin on se halvempaa, kun maksaa 500 euroa.


    • velkaaaa

      Tietenkin kannattaa. Kuten edellä kerrottu, niin velkasumma ei ole mahdoton ja pääset siitä kyllä eroon, kun saat töitä. Ja toinen tärkeä asia: mielekäs työ tuo sisältöä elämään. Itsellä useampi kymppitonni uo-velkaa. Varmaa seuraavat viisi vuotta sitä maksan 1/3 palkasta. Velka lyhenee koko ajan, vaikka tiukkaa on. Mielenterveyden kannalta ainakin itselleni on tärkeäpää käydä töissä, lyhentää velkoja kuin olla työttömänä. Sitä paitsi töissä koen onnistumisia, vaikka raha-asioissa olen epäonnistunut.

    • Mieti pitemmälle

      Kymppitonnin ulosoton maksamiseen menee pari vuotta. Alle kolmekymppisenä olet jo velaton ja pääset aloittamaan puhtaalta pöydältä. Silloin sinulla on ainakin mahdollisuus saada jotain muutakin elämästä irti kuin toimeentulotuki. 50 vuotta minimituloilla ja tanttojen hypytettävänä ei nimittäin kuulosta kovin hauskalta tulevaisuudenkuvalta.

    • PääniHajoaa

      Aloitan opiskelemaan maatalousalaa, joten palkat eivät päätä huimaa. Jos tienaisin bruttona esim. 1600€ niin tuosta lähtisi ulosoton lisäksi vielä verot, paljonkohan silloin jäisi? Osaako sitä suunilleen arvioida, tosin en tiedä veroprosenttiani?

      Jos mulle jäisi edes 900€ noiden jälkeen niin olisi sekin parempi kuin sossun tuki, mutta jos reippaasti tuosta alle niin ei jumalauta :(

      • 19+3

        Verosi olisi 11-12 % pintaan. Käteen jää suurin piirtein 1400e. Siitä 1/3 menee ulosottoon eli 470e, ja jälelle jää 930 euroa.


      • Ravaski
        19+3 kirjoitti:

        Verosi olisi 11-12 % pintaan. Käteen jää suurin piirtein 1400e. Siitä 1/3 menee ulosottoon eli 470e, ja jälelle jää 930 euroa.

        Ja sitten kun velka on maksettu, käteen jää 1400.


    • Tieto on valttia

      Älä itke, sillä sinulla on selviytymismahdollisuudet paremmat opiskelun jälkeen ja jos vaikka onnistut työtäkin saamaan, niin yksi vaihtoehto on selvitä veloista, eli ns. sosiaaliluotto, ehkäisevä toimeentulotuki ja velkajärjestely. Ilman koulutusta näkymät nykysuomessa mahdottomat. Koulutus on myös hyvin tärkeä sinulle laissa ja asetuksissa määrittämien tukien hakemisessa, joka ei kaikilta osin onnistu, jos ei tietoataitoa.

    • velkaaa

      Mieti nyt sitäkin, että onko se nyt niin hienoa elää sossutukien varassa seuraavat 40 vuotta ja pidempääkin ? Kun valmistut tai käyt töissä, niin palkasta peritään tietty osa (ks maksukieltolaskuri) ulosottoon, kunnes velka on kuitattu. Sitten saat omaan käyttöösi koko palkan. Toinen huomion arvoinen pointti on, että kun saat vakituisen työn, voit hakea Takuusäätiön takaamaa lainaa, jolla maksat velkasi pois ja lyhennät pankille pienemmällä korolla velkaa. Lue lisää Takuusäätiön sivuilta. Ei saa sinun iässäsi noin helposti luovuttaa. Kyllä tässä viiskymppiset ja vanhemmatkin hoitavat velkojaan.

    • Opiskelemaan vaan

      Jos olet jo opiskelemaan päässyt, mene ihmeessä. Saat sisältöä elämääsi ja kavereita. Olette toivottavasti paljon ulkona, se on myös tervehdyttävää.
      Opiskelussa tulee useita pieniä ja isompiakin onnistumisia, se vahvistaa itsetuntoa ja lisää motivaatiota, sekä uskoa tulevaisuuteen.
      Olet liian kauan ollut niissä pienissä ympyröissä. Mikä tahansa aktiviteetti nyt juuri parantaa tilannettasi.

    • Jokota

      Mielestäni opiskeleminen alalle, jolla bruttopalkka on 1600e ei ole kovinkaan järkevää. Pääkaupunkiseudulla pääsisit heti töihin monellekin alalle ilman koulutusta ja palkka siellä heti 2000e hujakoilla lisineen. Tottakai asuminenkin maksaa sitten eri tavalla. Ei sinua mikään muu kiinnostaisi kuin tuo maatalous?

      Itse pohdin alanvaihtoa isännöitsijäksi, kouluttavat soveltuvia ihmisiä oppisopimuksella ja keskipalkka yli 3000e..

    • surris

      Maatalousalallako bruttopalkka on 1600€? Empä taija itekään alkaa tuohon opiskelemaan jos noin paskaa palkkaa.

    • 13+12

      10 000 euron velka on viellä aika pieni, pari vuotta kun makaa niin se on jo paljon isompi ja kymmenen vuotta niin ihan törkeän kokoinen.

      Mutta ensiksi katso työllistymismahdollisuus, onko työpaikkoja ja opiskele mahdollisimman nopeasti alalle jossa työllistyminen on mahdollista. Sitten makselet velat pois. Esimerkiksi jos sinulle myönnetään kelan takaus opintolainaan, niin sillä voit maksella pois velkojasi. Ainakin pitää ne kurissa.

      Jos nyt pystyt työllistymään niin sitten on parasta, jos pystyt velkaasi maksamaan. Ihan ensiksi kannattaa lähteä juttelemaan ulosottoviranomaisen kanssa asiasta ja tehdä jonkinlainen suunnitelma. Jokainen euro, jonka saat velasta pois vähentää omaa taakkaasi.

      Eli ensiksi lähdet kipin kapin ulosottoviranomaisen luokse. Selvität nykyisen velan summan ja kehittelette jonkinlaisen suunnitelman sen hoitamiseksi. Sitten harkitset, saatko nyt töitä? Jos et niin ainoa mahdollisuus on hommata opiskelupaikka alalta josta voit saada töitä. Sitten maksat velan pois (Pääosin) ja sen jälkeen harkitset jatkokouluttautumista.

    • mies.

      Nykyään töitä ei saa paitsi naiset jos on ulkonäköä. Onko pakko kulkea autolla, myy auto, ja osta polkupyörä joka on halpa eikä tarvii vakuutusta eikä bensaa. Siinä säästää heti paljon rahaa, itse olen kulkenut fillarilla koko ikäni, eiole autoa eikä korttia edes.

      Olen töissä ja saan 2000 verojen jälkeen käteen- Vuokra n 377 euroa, sähkö 80 euroo /2 kk, netti 30 kuussa, sali 46 euroa kuussa. Muita laskuja minulla ei ole. Mulle jää siisn 1400 euroa ruokaan ja elämiseen josta laitan 400 säästöön. Olen ollut kyllä vakitöissä 10 vuotta ja olen säästänyt paljon rahaa. Potkut tulee varmasti jonain päivänä ja siksi säästän.

      Sinun tilanteessa yrittäisin hakea jotain töitä vaikka kaupasta tai jostain toimistosta tai mitä tykkäät tehdä. Olet ensin harjoittelija ja tuurilla ne voi sut palkata vakinaiseksi jos olet ahkera. Niin minulle kävi tuuri.

      Palkasta menee 1/3 osaa ulosottoon mutta senkin voi sopia ulosottomiehen kanssa . Kaikesta voi sopia kunhan vaan yrittää ja soittaa menee käymään ulosottomiehen tykönä. Voit tehdä siis maksu suunnitelman että vaikka 50-100 euroa velkaan palkasta ettei tarii makarooneja syödä.

      Velkaneuvontaan ei kannata mennä koska ne niiden kanssa ei voi neuvotella ja jos tulee vaikeuksia niin kusessa olet.

    • ryhdistäydy nyt

      Selvitäpäs nyt ihan ekaksi raha-asiasi tämän hetkinen tilanne velkaneuvonnassa. Sinua ahdistaa joka päivä nykyinen tilanne, joten eikö olisi kiva päästä asiassa eteenpäin ja saada ongelma ratkaistua?

      Jokainen meistä tekee elämässään virheitä ja sinun on nyt aika ottaa opiksi virheistäsi ja olla tekemättä sitä enää uudestaan.

      Mitäpä jos menisit esim. kauppaan töihin? Jos olet innokas, niin moni kauppa kouluttaa eteenpäin esim. osastovastaavaksi. Lisätuloja saa tekemällä sunnuntaivuoroja tai ottamalla kakkosduunin (esim. lehdenjakoa, siivousta, toinen myyntityö). Kun tekisit sitä hommaa muutaman vuoden ja ehkä kyllästyisit, niin kun velka on maksettu, niin voisit sen jälkeen mennä uudelleen koulun penkille, jos kauppatyö ei kiinnosta. Kuitenkin kaupan alalla voisi olla ehkä mahdollista myös opiskella oppisopimuskoulutuksella esim. merkonomiksi tai tradenomiksi.

      Yksi vaihtoehto on kouluttautua sairaanhoitajaksi, jos ala kiinnostaa. Töitä löytyy ja vuorolisien kanssa palkkaan saa ekstraa. Tälläkin alalla on mahdollisuus sitten erikoistua (ensiapu, leikkaussali, sisätaudit, työterveyshuolto, päihdehoito jne). Voi jatkaa opintoja alalla lisää esim. erikoistua terveydenhoitajaksi, seksuaaliterapeutiksi jne.

      Itse tein hanttihommia noin 10 vuotta ja pääsin vähä vähältä hieman askelta parempiin paikkoihin, jotka vastasivat lopulta koulutustani. Tajusin, että viimeisen 10-v aikana bruttopalkkani on noussut noin 1000 euroa. Jos olisin jättäytynyt aikoinaan sossun elätiksi, niin ne sosiaalietuuteni eivät olisi nousseet tuolla tavoin.

    • Herää unestasi jo

      Olisko aika miettiä tulevaisuutta oikeasti. Miten voit 23v miettiä, kannattaako olla toimettomana ja toisten työssäkäyvien elättinä lopun ikänsä.
      Ei ole myöskään mitenkään varmaan, että Suomi-nimisellä valtiolla on pitkään aikaa elättää ketään sossun tuilla. Ne tulevat muuttumaan vastikkeellisiksi, kuten muissakin maissa.
      Eli et saa euroakaan rahaa, jos et tee jotain. Eikö kannattaisi hankkia mieluiselta alata ammatti, kun pakkotyöllistyä toisten määräämään paikkaan, jotta saat soppajonossa pvän ruoka-annoksen.

      Mitä se sellainen elämä on?
      Missä on kunnianhimosi, halusi tehdä jotain hyödyllistä elämässäsi?

      Ja miksi olet veloissasi. Koita oppia virheistäsi. Jos ei ole rahaa, ei shoppailla tai käydä ryypäämässä tai polteta tupakkia.

    • 8+10

      Jos sulla on velkoja ulosotossa ja haluat päästä niistä eroon, ihan ensimmäiseksi ota yhteyttä ulosottomieheen. Sieltä tullaan kyllä vastaan ja voidaan sopia sen hetkisiin tuloihin nähden realistinen maksusuunnitelma. Samalla saat pysäytettyä sen velan kasvamisen.

      Aikanaan kun saat velkasi nollille, siihen pari vuotta päälle niin saat luottotiedot, kanta-asiakkuuksia, puhelimeen puhepaketit prepaidin sijaan jne.

      Eläminen on oikeasti paljon halvempaa kun on luottotiedot kunnossa ja aika harva sen oikeasti ymmärtää että ulosottomieskin on vain yksi asiakaspalvelija muitten joukossa jos itse haluaa oikeasti saada asiansa kuntoon.

      Laitahan toimeksi ja tsemppiä!

    • Pennitön uneksija

      Ei kuulosta hyvältä...mulla sama tilanne 10000 velkaa mutta ei kuitenkaan ulosotossa...käteen jää velkojen ja menojen jälkeen 200e kuussa...SINNITTELEN vaan niin kyllä ne velat muutamassa vuodessa pikkuhiljaa pienenee...sitten en enää ikinä ota velkaa! Eli sovi ulosottajan kanssa velkojen maksusta,maksat mihin kykenet...pienilläkin tuloilla aika on se joka auttaa velkojen maksussa ja jonain kauniina päivänä olet velaton ja elämä taas hymyilee! Kaikkea ei tietenkään voi hankkia ja syödä joka päivä pitsaa mutta otahan itseä niskasta kiinni ja tee itsellesi budjetti jolla suht koht selviät...TSEMPPIÄ!

    • koeta tsempata

      Ymmärrän, että turhauttaa.. alussa palkka tietysti aika pieni ja velka ei nopeasti lyhene, kun eläminenkin maksaa.. mutta tsemppiä; ajattele asioita sinne 10-20v päähän. Opiskele, hanki työtä, etene uralla, maksa velat. 10v päästä ehkä haluat lapsia ja asuntolainaa?

    • javanni2

      Samassa tilanteessa, velkaa enemmän. Olen 27 vuotias nainen. Käy ihmeessä opiskelemassa ja tee töitä. Velat lyhenee ja suojaosuuden jälkeen jää enemmän käteen, kun että olisit sossun rahoilla loppu elämän ja että velka ei paisuisi. ! :)

    • mukava työ

      Hanki sellainen ammatti josta pidät ja käyt mielelläsi töissä. Ensisijaisesti ei kannata ajatella rahaa. Ei ole oikea asenne, että muut työssäkäyvät maksavat elatuksesi, koska olet terve ja työkykyinen. On erittäin todennäköistä, että nämä ns. sosiaalipummit laitetaan tulevaisuudessa entistä ahtaammalle.
      On suuri harha kuvitella, että sossu (on työssäkävijät) maksaisi entistä suuremman osan loisimisen.

    • japuu je

      Olet oikeilla jäljillä. Työnteko ei tietenkään nykyisessä järjestelmässä kannata. Tilanne on sitten toinen kun tulee perustulo kaikille.

      Elä tuhlaa elämää tyhmyyksiin vaan elä sosiaalituella. Se on parasta elämää nykyjärjestelmässä.

    • Mies39

      Opiskelin joskus ammattiin joka ei sitten kiinnostanutkaan.
      Muutamia vuosia olin tuuliajolla ja velkaa alkoi kertymään ulosottoon muutamakymmentä tuhatta, nuorena kun hölmöilin kunnolla raha-asioiden kanssa.
      Sitten koin jonkinlaisen valaistumisen krapuloissani kun mietin että onko tässä mitään järkeä elää näin.
      Kämppä on rotankoloa pahempi, omaisuutta ei ole mitään, harrastuksia ei sen enempää. Päivät menee luuhatessa kavereiden kanssa pussikaljaa vetäen.

      Hakeuduin kouluun uudelleen, alan vaihto. Muutto koulun perässä toiselle paikkakunnalle, pääsin eroon "kavereista" joista ei ollut kuin haittaa.
      4 vuotta intensiivistä opiskelua. 7 päivää viikossa.
      Valmistuin stipendien kanssa ja sain työpaikan jo opiskelujen viimeisenä vuotena. Siitä on nyt aikaa 14 vuotta.

      Työohessa on opiskeltu lisää ja tullaan opiskelemaan. Nykyään kun ei riitä se että käy sen koulun ja olettaa olevansa "valmis" työelämässä siitä eteenpäin.

      Löytyi ala joka oikeasti kiinnostaa ja saan tehdä työtä jolla on itselle merkitystä.
      Sisältöä elämään jos ei muuta. Velkaa ei ole enää yhtään ollut vuosiin, mitä nyt pieni asuntolainan jämä enää.
      Vaikka alkuun suorastaan ****tti kun palkasta meni 1/3 ulosottoon ja sai kitkutella vuosia velkoineen.
      Mutta sinä päivänä kun sai sitten koko palkan käteen ja tiesi olevansa velaton putosi taakka harteilta ja olo oli mitä mahtavin. Tuntui onnistuneensa jossain ensimmäistä kertaa.

      Pohjalta ei ole kuin yksi suunta, ylöspäin. Ja se matka on rämmittävä itse, vaikka väkisin kyyneleet silmissä ja veren maku suussa.

    • kjh876876

      Suoraan rekryjuttuun ja sieltä duuniin jos sellaisia on. Sanoisin että se alakin on aika sama, itselle merkkaa enemmän ne työ'kaverit', koska firma missä on lapsellisia kusipäitä saavat kaikki aikuiset lähtemään. Tietenkään ei mitään bashka-alaa, jos sellaisen hyvän löydät. Oman työssäjaksamisen lopettaa kyllä nämä kusipäät, se siinä enemmän merkkaa. Löytyy hyvä porukka niin jaksaa.

      • kjahsfd986876

        toisaalta tuli mieleen että ne rekryjutut ovat kyllä aika usein juuri niitä bashka-aloja joilla kova vaihtuvuus ja se takia kai rekryt.


    • plätty

      En ole eläessäni ottanut velkaa, mutta muuten kyllä löytyy vahvoja mielipiteitä.

      Se on aika sama oletko sossupummi vai työssäkäyvä, sillä tässä kusipäiden valtiossa onnellisuus ei riipu työssäkäynnistä eikä paljon muustakaan. Täällä on näet aina kurjaa, ihan sama mikä ala tai ammatti.

      Asuntolainaa ei todellakaan kannattaa ottaa niin kauan kuin julkissektorin holtiton velkaantuminen jatkuu. Tämä paskavaltio nimeltä Suomi on 10 vuoden päästä selvitystilassa, ja siinä välissä korot nousevat moneen kertaan luottoluokituksen laskun säestäminä.

      Ja kuka se sanoi että opiskelemalla saa uusia kavereita? Eihän sitä takaa kukaan, ei edes sitä että työllistyt opiskelujen jälkeen. Kaverisuhteiden muodostaminen on Suomessa äärimmäisen vaikeaa, ja siksi olenkin ollut ilman kavereita jo puolet elämästäni.

      Terveisin 27-v, sähköasentajaksi pyrkivä, pitkän linjan sossupummi.

      • tyytyväinenrahaton

        Jos niistä mielipiteistä edes vähän tinkisi, voisi elämässään viihtyä paremmin ja kavereitakin alkaisi löytyä. Eikä tarvitsisi nähdä kaikkia vastaantulijoita ja omaa kotimaataan vastenmielisinä. Kurjuus on pitkälti koviesi välissä - ei täällä kaikilla niin synkkää ole, edes rahattomalla sosiaaliluokalla. Mielekkään työn tai harrastuksen parista voisi löytyä uusi suunta sinullekin.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1671
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1305
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1297
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      6
      1277
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe