Nilkka murtunut, mitä seurauksia kipsin jälkeen?

Aivan kamalaa

Hei 24toverit,
eli oon 15v poika, jonka nilkka murtui nyrjäyttämällä. No 5vk paketissa (puolisaapaskipsi) ja ohjeena oli että saa laittaa painoa jalalle vasta kolmannella viikolaa ja kahdella viimeisellä viikolla saa jo kävellä. No minä noudatin ohjeita ja käytän yhä keppejä kun liikun ulkona tai koulussa, mutta kotona kävelen ilman keppejä. Nyt kun on enää pari päivää kipsiä jäljellä, olen alkanut tuntemaan kipua taas murtumakohdassa. Minulla on myös sama jalka lättäjalka ja siihen päälle kyseisen jalan akillesjänne on hyvin tiukka ja kireä (en pysty liikuttamaan ääriasentoihin). Onko kenelläkään tietoa kuinka kauan menee ennenkuin pystyn kävelemään normaalisti, juoksemaan, pelaamaan jalkapalloa tai hyppimään ilman kipua nilkassa. Voiko tulla elinikäinen nilkkavaiva ja kipua nilkassa aina, kun kuntoilen?
Kiitos

14

219

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 50µg

      Parantuminen on aina yksilöllistä ja ennenkaikkea siihen vaikuttaa luustosi kunto.

      Olethan syönyt koko talven D-vitamiinia 50 µg/vrk?

      Muuten sulla on hauras luusto ja voit saada pysyvän vamman.

      D-vitamiinin lähde ihmiselle on aurinko. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain huhti-toukokuun vaihteesta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3, kello 10-16 välisenä aikana vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Ruuan merkitys D-vitamiinin lähteenä on vähäinen. Suomalainen saa hyvästäkin ruokavaliosta (runsaasti kalaa ja suositusten määrän vitaminoituja maitotaloustuotteita) alle 10µg D-vitamiinia päivää kohti. Suomessa syödään pääosin kasvatettua kalaa, jossa ei ole D-vitamiinia, johtuen kalan rehusta, joka ei sisällä D-vitamiinia.

      D-vitamiinin puute on erittäin yleistä Suomessa. Monien kroonisten sairauksien syntymekanismissa D-vitamiinin puutteella on merkittävämpi osa kuin aiemmin on tiedetty. Lähes kaikissa elimistömme soluissa on D-vitamiinireseptoreita. Yleisimpiä syöpiä, autoimmuunitauteja, I- ja II-tyypin diabetesta, infektioita sekä sydän- ja verisuonisairauksia esiintyy enemmän niillä, joilla on D-vitamiinin puutos. On varsin ilmeistä, että näiden tautien kasautuminen ja viimeaikainen lisääntyminen mm. Suomessa liittyy yleistyneeseen D-vitamiinin puutokseen. Voidaan myös todeta, että Suomessa ei olisi terveydenhuollon rahoituskriisiä, jos D-vitamiinisuositukset olisivat ajanmukaiset.



      Suuri osa lapsista ja nuorista saa liian vähän D-vitamiinia, ja moni liikkuu kasvuiässä liian vähän. Nykyiset viralliset D-vitamiinin saantisuositukset ovat liian alhaisia. Tutkimuksissa on huomattu, että lasten ja nuorten luunmurtumat ovat lisääntyneet huomattavasti. Luuston haurastuminen on asiantuntijoiden arvion mukaan syynä yli 40 000 murtumaan vuodessa. Vain 14% :lla murtumapotilaista on ollut normaali luuntiheys.
      Tuoreen tutkimuksen mukaan huonokuntoiset varusmiehet saavat helpommin lonkkamurtuman keski-iässä kuin hyväkuntoiset. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi C-vitamiinia, D-vitamiinia, magnesiumia sekä K2-vitamiinia. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa parhaiten lapsena ja nuorena, mutta aikuisenakin pitää liikkua, sillä liikunta auttaa myös tasapainon säilyttämisessä ja luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa.

      Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on D-vitamiinin puutos.

      Lastenlääkäri Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on vakava D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä. Ja hän vaatiikin, että lasten virallinen D-vitamiinin saantisuositus nostetaan 50µg:aan päivässä läpi vuoden pikkulapsilla.
      http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

      • 50µg

        Suomalaisilla D-vitamiinin puutos, viitearvot veren D-vitamiinipitoisuus (S -D-25) alle 80 nmol/l on lähes 100%:lla väestöstä, jos ei syö lisäravinteena RIITTÄVÄSTI D-vitamiinia.

        D-vitamiinin syönti purkista läpi vuoden pitäisi olla itsestään selvä asia, mutta yllättävän harva edelleen ymmärtää D-vitamiinilisän tärkeyden. Ja jos ymmärtää, niin valitettavan harva nauttii sitä riittävästi. Tutkimusten mukaan virallinen suositus ei riitä edes vastasyntyneelle. Viralliset suositukset eivät edes nouse.

        D-vitamiinia talvella 50-100µg/vrk (aikuisen normaali annos), niin alkaa iho heti ruskettumaan keväällä ja ruskettuu nopsaan.

        Johtuneen ihan siitä, että kun kropassa on D-vitamiinitasot kunnossa, niin iho voi ruskettua, sen sijaan että olis vaalea kerätäkseen mahdollisimman tehokkaasti D-vitamiinivarastoa täyteen.

        Evoluutio on vaalentanut ihomme, jotta se tuottaisi mahdollisimman tehokkaasti D-vitamiinia iholla sen lyhyen aikaa kesällä, kun se on mahdollista.

        100µg on ollut 40-60 luvulla lasten annos eli ei ole liikaa. Aikuinen kuluttaa n. 100µg D-vitaminia päivässä, jos sitä on saatavilla.


        D-vitamiinia tarvitaan kohdusta hautaan riittävästi, jotta pysyy sen puutteesta johtuvat taudit ja vaivat loitolla.

        D-vitamiini maksaa 10€ vuodessa annoksella 50-100µg/vrk (iHerb).

        Toki tuon 10€ voi säästää ja laittaa rahansa lääkäreihin ja lääkkeisiin tai vaikka yhteen pizzaan.

        Tosin joutuu säästämään 20 vuotta, jotta pääsee lääkärille ja saa lääkkeet D-vitamiinista säästetyillä rahoilla.

        Ja toki kannattaa hakea terapiaa, jos joka kulman takana näkyy joku pillerikauppias, joka haluaa sinun rahasi menevän D-vitamiiniin.

        Tässä iso tietopaketti D-vitamiinista.

        http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247


    • Kohtalotoveri ...

      Veikkaan että kävelet normaalisti viikon päästä kipsin poiston jälkeen. Nilkka on varmasti jäykkä pitkään joten pitää venytellä ja kuntouttaa muutenkin että saat normaalin liikkuvuuden takaisin. Akillesjänne on varmasti entistä kireämpi. Veikkaan että pystyt juoksemaan muutaman viikon päästä.

    • ken tietää?

      Kyllä lihasten ja jänteiden kuntoutus vie viikkoja, jos luusto on vaan kunnolla luutunut ja oikein luutunut.

      Eli pikkuhiljaa liikkeelle kipua tunnustellen, jonka pitäisi tulla vain lihaksista.

      Jos luut särkee, niin jokin on vialla.

    • nilkkamurtumiax2

      Nilkkamurtumien kanssa mene helposti se puoli vuotta-vuosi, ennenkuin paranee norm kuntoon. Liikuntaa tilanteen mukaan.

      • luuston kunto

        Kaveri parani hyvin ja nopeesti, kun oli luusto kunnossa. Tekee seisomatyötäkin vielä 8 tuntia päivässä.


    • kuuntele.
    • lailai

      Siis tuohon kysymykseenhän on ihan mahdotonta vastata tietämättä tarkemmin. Esim. jouduttiinko leikkaamaan, mitkä luut murtuivat, tuliko muita vaurioita jne.. Paraneminen riippuu aina näistä, ja joka tapaus on omansa. Eli voi olla, että paranee todella nopeasti, ja voi olla, että joutuu pitkään kuntoutukseen, Toipuminen on aina henkilökohtainen polku, joka jokaisen on kuljettava. Joillan polku on lyhyt ja tasainen, joillain pelkkää kuoppaa, mutkaa ja ylämäkeä. Toivottavasti paranit hyvin ja ongelmitta!

    • Kesäheinä

      Minulla murtui kehräsluu 5 viikkoa sitten ja nyt nilkassa on kaksi ruuvia ja kepit käytössä 6vko. Kipsi ensin 2vko, jolloin jalka vain levossa ja kontrolli. Röntgenissä näytti, että luutuu hyvin ja kaikki on paikoillaan. Sen jälkeen laitettiin kevyempi kipsi, jolla ensin 2vko puolivarauksellla ja viimeiset 2vko täysvarauksella. Kävely sujui jo 4vkon jälkeen muuten hyvin, mutta murtumakohta alkoi kipeytymään. Jos enemmän kävelee on jo todella kivuliasta. Kipu hellittää vasta yön aikana, muuten särkee levossakin. Pelkäänkin että onko tuo rasittaminen ihan oikein ja oiskohan tullut takapakkia? Voiko enää tässä vaiheessa esim. murtua uudestaan tai liikkua paikoiltaan?

      • 197

        Aika nopeasti sait luvan varata. Minulla myös ulkokehräsenmurtuma, lisäksi telaluu ja kantaluu. Umpikipsi oli 7vk, ilman varausta, ortoosi 3 vk täysvarauksella. Kyllä saat tottua kipuun vielä pitkään. Missä sinua hoidettiin? Yksityisellä vai julkisella? Ei enää ainakaan paikoiltaan liiku, kyllä se on jo hyvää vauhtia luutumassa. Kai otat vähintään 100µg D -vitamiinia?Lisäksi mafgneesium tauraatti-glysinaattia.


    • Kesäheinä

      Leikattiin Jorvissa. Aika huterat ohjeet annettiin, vaikkakaan hoidossa ei moitteen sanaa. Otan Super-D 50 päivittäin, joskus tuplana ja pelkkää magneesiumia. Luu oli sisäkehräs ja pääsin aika lailla helpommalla. Mitään muuta ei ollut, paitsi jänteistä tai nivelsiteistä ei ole tietoa. Niitä ei edes tutkittu, kuulemma paranevat itsestään kipsin kanssa kuitenkin.
      Koska käveleminen sujuu, teen kaikenlaista ja unohdan tuon jalan sekä kepitkin kadoksissa. Sitten kipu viiltää kuin puukolla. Voisko se olla tuo leikkauskohtakin, koska on vielä vähän turvoksissa, vai se luu, jota tietysti eniten pelkään, että kuormittuu ja vahingoittuu. Lohduttava vastaus, että luutuu jne..

      • 197

        Otettiinko sinulla normi röntgenit vai myösTT-kuvat? Kartiokeilakuvaus on vielä tarkempi kuin TT. Sellainen kone on ainakin Töölön Mehiläisessä jossa kävin. Siis varjoainekuvaus. Siinä näkyy kaikki tarkasti. Minä en vieläkään pääse aamulla ilman keppejä sängystä, ellen tee HETI kun silmät avaan, jumppaliikkeitä. On niin jäykkä ja kipee. Käy S-D-25 kokeessa, niin tiedät, oletko saanut tarpeeksi D- vitamiinia.


    • aika..

      Ei kannata liikaa liikkua. Kun luu on luutunut, nin lihaksetkin alkaa särkee, koska ne kuihtuu ihan parissa viikossa eli opettelet uudelleen kävelemään.

      Verisuoni- ja luustonterveyden kannalta tärkeimmät ravinteet ovat kaikki antioksidantit (marjat, kasvikset, juurekset, vihannekset, hedelmät), C-vitamiini, D-vitamiini, magnesium, Omega-3 -rasvahapot ja K2-vitamiini, joten varmista näiden riittävä saanti ruuasta ja lisäravinteista.

      Vältä maitoa ja juo vettä.

      kalsiumia on mm. kaikissa kasviksissa, marjoissa, pähkinöissä, siemenissä, kananmunan kuoressa (yhdessä keitetyn kananmunan kuoressa on 1760-3600 mg kalsiumia riippuen lähteestä. Käytä smoothiessa tai jauha kuori morttelissa ja syö sellaisenaan ruuan kera) ja kaloissa. Yli puolet maailman väestöstä ei juo maitoa ja heidän luustonsa on hyvässä kunnossa. Suomessa on lähes 1 000 000:lla ihmisellä heikentynyt luusto runsaasta maitotuotteiden ja kalsiumpillereiden kulutuksesta huolimatta.

    • Kesäheinä

      Kiitos vastauksista. Ihan tavallinen rtg, voisin kysyä vielä tuota varjoainekuvaa, jos kipu jatkuu tai pahenee. Hiukan pelottaa jo kipsistä luopuminen ja kenkien (tavallisten lenkkareiden esim.) pitäminen. Leikkauskohtakin on vielä turvoksissa. Hyvä huomautus ruuan tärkeydestä, laitankin saman tien kauppalistaan nyt enemmän vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1853
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1416
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1317
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      4
      1192
    Aihe