Kuidun veto lähdössä käyntiin edelläkävijöille

voittajaviilis

ei enää hitaita mokkulayhteyksiä:

Iijokiseutu perjantaina 09.05.2014:

Kairan Kuidun valokuitukaapelin vetäjät suunnittelivat tiistaiaamuna urakan aloitusta lähtöpisteestään Pudasjärven Tele-talon pihalla. Lupia urakan aloituksesta odotellaan Ely-keskukselta ensi viikolla.

Runkolinjan pääurakoitsijan, Maarakennus Keräsen työporukka odotteli jo kärsimättömänä töihin pääsyä. Tuttua hommaa se kuulosti sikäli olevan, että samoille paikoille he olivat kaivaneet pari vuotta takaperin Elisan valokuitukaapelin.

Alueella kaapeliputkia on useammalla operaattorilla, mutta niiden käytöstä pitää yleensä maksaa. Kokeneiden urakoitsijoiden mukaan monessa tapauksessa on ollut halvempaa kaivaa oma.

Porukan vetäjä Mika Keränen ja kyläverkkojen tuleva rakentaja Oulun Maakone Oy:n Ilmari Tauriainen arvioivat, että saattaa noin kuukausi mennä, ennen kuin Kurenalta eteenpäin päästään.

Kairan kuidun tomitusjohtaja Mikko Kälkäjän mukaan ensimmäisessä vaiheessa runkolinjaa lähdetään viemään Kuusamon suuntaan yli Iijoen sillan ja sieltä kohti Syötteen tienhaaraa ja Rytinkisalmentietä pohjoiseen.

– Kaikkien, jotka matkan varrella haluavat päästä satasella verkkoon, on ilmoittauduttava mukaan toukokuun puoleenväliin mennessä. Muuten hinta nousee lopulle kahteen tonniin.

45

1005

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ah onnea

      Minäkin pistin kuidun tilaukseen, kun murobbs:stä luin LTE-nopeuskokemuksia. 8-20 megaa ei oikein nykyajalta kuulosta, varsinkaan kun LTE-päätelaitteita ei vielä paljoa ole käydössä. Kunhan mummotkin vaihtavat LTE-mokkuloihin ja luureihin, voi 3 megan nopeus olla tiukassa. Minä poika surfaan langattomasti kotiverkossani wlanilla 100 megaisella yhteydellä kuidun perässä.

    • kekecse

      Lol, minä en varmasti ota eikä kyllä moni muukaan :D Surfaan ihan rauhassa.

      • asdfasdf

        Onneksi toukokuu on kohta ohi jo niin ei tarvi enää tarttua tuohon "tarjoukseen". Juuri laitoin 4g/mokkulan tilaukseen. Taisi olla peräti 10euroa kuussa tarjouksesa.


      • 5 g kohta täällä
        asdfasdf kirjoitti:

        Onneksi toukokuu on kohta ohi jo niin ei tarvi enää tarttua tuohon "tarjoukseen". Juuri laitoin 4g/mokkulan tilaukseen. Taisi olla peräti 10euroa kuussa tarjouksesa.

        Soneran 4G on pian lähes kaikkien ulottuvilla!
        Soneran mobiiliverkot ovat jo nyt koko Suomen verkkoja, Hangosta Nuorgamiin. Hyvä niin, mutta edelläkävijä ei kuitenkaan voi jäädä tyytyväisenä lepäilemään laakereilleen. Nyt kääritään hihat ja lähdetään rakentamaan Suomen parasta Aitoa 4G-verkkoa.

        Tuosta linkistä voi tarkistaa 4g verkon toimivuuden omalla alueelansa esim pudasjärven :

        http://www.sonera.fi/etsi apua ja tukea/verkkokartat/peittoaluekartta

        Kuten kartasta nähdään 3g verkko kattaa jo käytännössä koko pitäjän. 4g verkko on jo laajalla alueella pudasjärveä sekä varmasti laajenee kattamaan koko suomen nopeasti. Varmasti Sonera on on luotettava palvelun tarjoaja sekä takaa asikkailensa kilpailu kykyiset tarjoukset.


    • hdglhksjl

      Lähde : http://www.mbnet.fi/artikkeli/ajankohtaiset/mb_mittasi_soneralla_suomen_nopein_4g_verkko

      MB mittasi: Soneralla Suomen nopein 4G-verkko

      Keskimäärin suomalainen 4G-verkko välittää dataa 55,6 megabittiä sekunnissa. Se on tuplasti 3G-verkkoa nopeampaa vauhtia.

      Soneralla on nopeimmat 4G-yhteydet juuri nyt, MB-lehden suurmittaukset kertovat.

      MB mittasi joulun ja loppiaisen välissä kymmenessä suurimmassa kaupungissa kolmen operaattorin 4G-verkkojen nopeudet. Eri mittaustietoja kertyi yli 2000.

      Havaintojen mukaan Soneran asiakkaat saavat keskimäärin nauttia 64,7 megabitin sekuntivauhdista. Tämä on hurja vauhti.

      Yleisesti käytössä olevilla 3G-liittymillä pääsee maksimissaan alle puoleen siitä eli noin 30 megabitin sekuntivauhtiin.

      Nopein yksittäinen mittauspiste oli Oulun lentokentällä, jossa MB:n asiantuntija Timo Helenius kellotti Soneran 4G-verkosta peräti 143 Mbit/s-vauhdin. 4G-liittymien maksiminopeus on 150 Mbit/s.

      Toiseksi nopein verkko on Elisalla, jonka keskiarvovauhti oli 53 Mbit/s. Elisan verkkoa vaivaa reikäisyys, sillä kaikista mittauspisteistä ei saatu havaintoa lainkaan.

      Mielenkiintoista on, että aiemmin Helsingin Puhelinyhdistyksenä tunnettu Elisa oli esimerkiksi Helsingissä tehdyissä mittauksissa Soneran takana. Kotipesä voisi operaattorilla olla nykyistä paremmassa kunnossa.

      Kolmanneksi – ja vertailun viimeiseksi – kisassa tuli DNA. Sen asiakkaat yltävät sinänsä hyvään 50 Mbit/s-vauhtiin.

      MB:n tulkinnan mukaan kaikki operaattorit ansaitsevat tunnustuksen verkkojensa toiminnasta.

      Vaikka verkoissa on vielä reikiä, ne ovat parantuneet selvästi esimerkiksi talvella 2013 tehdyistä mittauksista.

      Heikoimmankin operaattorin mittaustulos – 50 Mbit/s – on todella hyvää tasoa. Tutkimuksessa mitattiin latausnopeutta verkosta. Latausnopeus verkkoon oli järjestään heikompaa tasoa.

      OpenSignal-yhtiön kuuden miljoonan sovellusasiakkaan kansainvälisen tutkimuksen mukaan maailman nopein 4G-verkko on Australiassa. Se kellottaa 24,5 Mbit/s.

      Eli Suomen mittaukset osoittavat selvästi vauhdikkaampia nopeuksia. Mittaukset eivät kuitenkaan välttämättä ole suoraan vertailukelpoisia.

    • justjoo

      Lähde: https://www.sttinfo.fi/release?releaseId=10045272

      4G LTE –verkon liikennemäärät rajussa kasvussa


      DNA:n 4G LTE –verkossa on nyt yli kymmenen kertaa enemmän liikennettä kuin vielä alkuvuonna. Liikennemäärää kasvattavat erityisesti kovista nopeuksista hyötyvät verkkopalvelut, joita käytetään nyt paljon aktiivisemmin kuin esimerkiksi vuosi sitten. Myös LTE-kykyiset päätelaitteet ovat yleistyneet nopeasti.

      Ylivoimaisesti eniten 4G-verkon liikennemäärää kasvattavat puhelinten kautta katsottavat videot. Esimerkiksi DNA MatkaTV –palvelu ja muut sovellukset ovat tuoneet television ja on-demand-videot kaikkien taskuihin ja käsilaukkuihin. Myös pilvessä olevat tallennuspalvelut ovat jo hyvin yleisesti käytössä, ja verkkokokousten, etätöiden ja toimintapelien on jo kauan tunnistettu hyötyvän 4G LTE -nopeuksista.

      - LTE-nopeuksissa TV-sovellukset ja muutkin vaativat palvelut toimivat langattomasti yhtä sujuvasti kuin kiinteässä verkossa, toteaa DNA:n tuotantojohtaja Antti Jokinen.

      DNA laajentaa LTE-verkkoaan yhtä aikaa useissa kohteissa eri osissa Suomea. Syksyn kuluessa LTE –verkkoa on rakennettu suurimpien kaupunkien lisäksi Järvenpäähän, Keravalle, Kiteelle, Lappeenrantaan, Lohjalle, Mikkeliin, Nilsiään, Sotkamoon ja Tuusulaan, joissa LTE-peittoalueet kattavat nyt niiden liikekeskustat. Liikekeskustoissa tarve langattomaan tiedonsiirtoon on suurin.

      DNA:n 4G LTE –verkon laajennuksen toimintamallina on rakentaa taajamiin yhtäjaksoisen tukiasemakannan muodostamia vahvoja kuuluvuusalueita. Vahvat tukiasemaverkostot mahdollistavat hyvät nopeudet sisä- ja ulkotiloissa ja sekä liikkeellä että paikallaan ollessa.

      – Toimintamallimme on todettu tulokselliseksi myös ulkopuolisissa testeissä*. LTE-verkkomme väestöpeitto on tällä hetkellä noin 40 %, ja erityisesti niissä kaupungeissa, joihin olemme jo rakentaneet kaupungin kattavan tukiasemaverkoston, DNA:n nopeudet ovat erittäin kilpailukykyiset, Jokinen kertoo.

      DNA:n 4G LTE -verkko tavoittaa tällä hetkellä yli 2 miljoonaa suomalaista.

    • tietoa pojille

      Maaseudulla langattomat 4G yhteydet rakennetaan 800mhz taajuudella ja kapeammalla kaistanleveydellä. Käyttäjiltä keräämäni nopeustestien perusteella keskimääräinen download nopeus on 35mb. Siis kaukana luvatuista 100-150mb nopeuksista. Keskimääräinen upload nopeus on 13mb. Mutta huolestuttavinta on se, että heikoimmat nopeudet (tukiasema ruuhkautuu & hiekko kuuluvuus) nopeudet eivät erotu 3g liittymistä. Jopa alle megan nopeuksia on mitattu.

      Kuinkahan monta kertaa kehä pitää kiertää ennen kuin uskotaan että ihan kaikkeen mainintaan ei kanata uskoa. Valokuitu riittää vuosikymmeniksi eteenpäin, ja valokuitua pitkin kulkee myös se teidän mokkulaverkkonne liikenne. Ainoastaan se tukiaseman/linkkiaseman väli toimi langattomasti. Myös kaikki operaattorit (langattoman verkon tukiasemat) haluavat liittyä valokuituverkkoon. Valokuidun avulla data saadaan varmemmin ja nopeammin liikkumaan. Sitten pullonkaulaksi jää enää se pätkä tukiasemalta käyttäjälle.

      • asiantunteja

        Juuri näin. Kokemuksia maaseudun LTE:stä:

        "Aattelin, että 800 MHz olis parempi kuin 1800 MHz (suhteellisesti), mutta tämähän on hirvetätä kuraa."

        "Saunalahden 800 MHz verkko on jo niin tukossa täällä missä asun, niin on pakko vaihtaa antenniin, joka tukee vain 1800 MHz verkkoa. "


    • kkrelktsl

      Lähde : http://yle.fi/uutiset/elisa_on_rakentanut_uusia_4g-asemia_lappiin/7226395?ref=leiki-uu

      Elisa on rakentanut uusia 4G-asemia Lappiin
      Elisa on laajentanut 4G LTE -yhteyksien tarjontaa Lapissa. Elisa on päivittänyt 4G LTE –nopeudet Muonioon, Sodankylään ja Posiolle.


      Entistä nopeammat langattomat 4G-yhteydet tekevät surffailusta, etätöistä ja pelaamisesta sujuvampaa.

      - 4G LTE -nopeudet toteutettiin 800 MHz -taajuudella, joka mahdollistaa nopeiden 4G-yhteyksien rakentamisen myös haja-asutusalueille ja parantaa sisäkuuluvuutta. Tavoitteenamme on rakentaa lähivuosien aikana 4G-verkosta yhtä kattava kuin 3G-verkko on tällä hetkellä, aluejohtaja Kimmo Jokela kertoo.

      4G-verkon rakentaminen voi aiheuttaa hetkellisiä palvelutasopoikkeamia alueen GSM- ja 3G-yhteyksissä.

      Matkaviestinnän edelläkävijänä Elisa investoi verkkoonsa jatkuvasti, jotta asiakkaille pystytään tarjoamaan entistä häiriöttömämmät ja nopeammat yhteydet. Elisa on tuonut 4G-nopeudet jo yli 260 paikkakunnalle, joista LTE-nopeuksia on yli 200 paikkakunnalla.

      • huooohh

        Lähde : http://yle.fi/uutiset/keski-suomen_laajakaistayhtio_kaatumassa/7067436

        Keski-Suomen laajakaistayhtiö kaatumassa
        Talousvaikeuksiin ajautuneen verkko-osuuskunta Kuuskaistan tilalle perusteilla ollut kuntien oma verkkoyhtiö ei ole saamassa kunnanhallitusten yksimielistä tukea. Hankkeesta äänestettiin eilen monessa kunnanhallituksessa.

        Keski-Suomen kuntien laajakaistayhtiö on menossa nurin. Viidentoista kunnan yhteisen verkkoyhtiön perustamista on eilen käsitelty monen kunnan hallituksissa.

        Laajakaistasuunnitelmia ovat kaatamassa muun muassa Petäjävesi ja Uurainen. Petäjävedellä kunnanhallitus äänesti hanketta vastaan äänin 4-2. Uuraisilla päädyttiin äänin 5-2 vastustamaan yhtiöön liittymistä. Kyyjärven kunnanhallitus päätti siirtää päätöstään laajakaistahankkeeseen osallistumisesta.

        Suunnitelma sen sijaan hyväksyttiin esimerkiksi Viitasaaren, Pihtiputaan ja Toivakan hallituksissa.

        Lopulliset päätökset laajakaistayhtiön perustamisesta tehdään kuntien valtuustoissa. Jos yhdenkin kunnan valtuusto päättää jättäytyä pois yhtiöstä, koko hanke kaatuu ja kuntien laajakaistaan sijoittamat rahat menetetään.

        - Ellei vaihtoehtoa löydy nopeasti, niin minä en tiedä, miten sillä rahalla saataisiin se laajakaista toteutettua. Pahimmassa tapauksessa nämä rahat menevät, enkä oikein tiedä tahoa joka voisi nämä rahat palauttaa, sanoo laajakaista-työryhmää vetänyt Petäjäveden kunnanjohtaja Teppo Sirniö.

        Valtakunnallisen Laajakaista kaikille -hankkeen mukaan kaikilla suomalaisilla pitäisi ensi vuonna olla nopea laajakaistayhteys. Teppo Sirniön mukaan Keski-Suomessa suunnitelman toteutuminen on jo vaakalaudalla.

        - Tässä on syytä lähettää terveisiä meidän kansanedustajille ja ministereille, että tätä laajakaista-lakia ja sen aikataulutuksia tulisi ryhtyä nopeasti tarkastelemaan. Tämä on lainsädännöllinen kysymys ja nyt tarvittaisiin poliittista päätöksentekoa. Nyt jo voi sen sanoa, että tarvitaan lisää aikaa.


    • Ei mainos

      Lähes samaa tekniikkaa on kaikkien operaattorien 4g yhteydet ts. missä vähiten käyttäjiä sitä nopeampana säilyy yhteys. Kun verkko ruuhkaantuu niin nopeudet laskevat. Kantsii hankkii sellainen operaattori jolla on vähiten käyttäjiä tai sitten kuitu johon ei käyttäjämäärä vaikuta.

    • avuuruusotus

      mitä ihmettä joku tekke 100 megalla,johon päässä? istua tököttää,kun alkuhuuma on koettu,ilmeisesti väkipakolla on jottain tehtävä,mitä?elokuvia,kuvienimurointia,jne....live-katsontaa netistä....montaks tuntii
      menaatta päivässä istua tököttää,ette kerkii kuitenkaa kattoo yhtä leffaa kerralla.kunnolla....viikossa ootta varmaan kiihkonne näivettänyt....99% netissä on täyttä kakkoo ja puutaheinää,sekö kiinostaa?

      • digikuvaaja

        Kuvaan. Videoita ja HD- digivalokuvia. Tallennan ja julkaisen niitä netissä. On enemmän kuin tuskallista ladata vaikkapa yhtä 500 M videotiedostoa pilvipalvelimelle mokkulayhteyden kautta, olipa sitten vaikka mikä 3G (4G ei tietenkään palvele meitä syrjäseutulaisia vuosisataan, 5G:stä nyt puhumattakaan). Ja kun kamerasta pitäisi siirtää palvelimelle 100...200 HD-digikuvaa a 10 megaa, mokkulan välityksellä, niin eipä paljoa naurata. Kuituyhteydellä vastaavat tiedostot sujahtavat nettiin kuin tuura avantoon.


      • kuiduton
        digikuvaaja kirjoitti:

        Kuvaan. Videoita ja HD- digivalokuvia. Tallennan ja julkaisen niitä netissä. On enemmän kuin tuskallista ladata vaikkapa yhtä 500 M videotiedostoa pilvipalvelimelle mokkulayhteyden kautta, olipa sitten vaikka mikä 3G (4G ei tietenkään palvele meitä syrjäseutulaisia vuosisataan, 5G:stä nyt puhumattakaan). Ja kun kamerasta pitäisi siirtää palvelimelle 100...200 HD-digikuvaa a 10 megaa, mokkulan välityksellä, niin eipä paljoa naurata. Kuituyhteydellä vastaavat tiedostot sujahtavat nettiin kuin tuura avantoon.

        yhteiskunnanko se pitäs ne sinun kuvien tallennukset ja julkaisut maksaa. Niinku ei ois tähellisempää maksettavaa. Muuta kaupunkiin sujauttelemaan tiedostojasi niin saahaan neki rahat hyötykäyttöön. Kaikenlaista sitä kuulee,häpiäisit.


      • digikuvaaja
        kuiduton kirjoitti:

        yhteiskunnanko se pitäs ne sinun kuvien tallennukset ja julkaisut maksaa. Niinku ei ois tähellisempää maksettavaa. Muuta kaupunkiin sujauttelemaan tiedostojasi niin saahaan neki rahat hyötykäyttöön. Kaikenlaista sitä kuulee,häpiäisit.

        Asun jo kaupungissa, anteeksi vain. Ja yhteiskunta on hyväksi nähnyt rakentaa nopean laajakaistan jokaisen suomalaisen käytettäväksi, anteeksi vain. Ja itse olen kuuliaisesti veroni maksanut jo vuosikymmenien ajan yhteiskunnan kassaan, anteeksi vain. Ei ole mikään armopala yheteiskunnan taholta, jos yhteiskunta vuorostaan ojentaa auttavan kätensa tarvitsemiensa viestiliikenneyhteyksien rakentamisen muodossa, anteeksi vain...


    • avuuruusotus

      joo,sä vissiin oot ainut,joka ns.höpöhöpjä vakkoilupiliviin lähettää ja päivittäin,mahat vissiin saaha leipäsi niistä höpöhöpöistä?

    • todellisuus on karum
    • todellisuus on karum

      Langattomissa se teorettinen 150megan maksimi on jaettu alueen kaikkien käyttäjien kesken. Jokainen joka osaa tehdä laskutoimituksia ymmärtää, että aika heikolla pohjalla ollaan jos pelkän langattoman varaan jäädään.

      • hauh

        Todellisuus vielä karumpi, maaseudun lte maximinlpeus on vain 50 mbit/s. Sen kun jaat vaikka kymmenellä käyttäjällä..


    • zizizzii

      Aivan höpölöpö hommaa tuo kuitu. Muualla menneet jo konkurssiin kuitu osuuskunnat. Ratkaisu ei vain ole toimiva eikä kilpailu kykyinen. Ihan hyvin mokkula riittää arki käyttöön ja raskaampaankin käyttöön.

      • krööh

        Paskat riittää.


    • kössi

      eipä se kuitu tule olemaan sitä mitä lupaavat,ajatelkaapa sitä kun kaikki lestat pudiksella imuttaa netistä pornoa niin silloin netin käyttö hidastuu,vaikka pappi aamenen sille kuidulle antaisi niin ei se siitä nopeudu

      • housussa on

        Tokihan kuitu on hyvä, nopea ja varmatoiminen. Mutta 7 miljoonanan velkaa yhtiö ei pysty koskaan maksamaan vaan se kaatu pudasjärvisten veronmaksajien maksettavaksi kaupungin takauksen myötä.


      • eurointoilija
        housussa on kirjoitti:

        Tokihan kuitu on hyvä, nopea ja varmatoiminen. Mutta 7 miljoonanan velkaa yhtiö ei pysty koskaan maksamaan vaan se kaatu pudasjärvisten veronmaksajien maksettavaksi kaupungin takauksen myötä.

        So not? Kunhan se kuitu tulee torppaan, niin joku sitä operoi.


      • oujees

      • jesnou,tänkjuu

      • ei etanoillle

      • änkyröintiä

      • maastulli
        ei etanoillle kirjoitti:

        Jenkeissä näytetään närhen munat langattomilla pelleilijöille: gigaiset yhteydet tulevat!

        http://www.tietokone.fi/artikkeli/uutiset/supernopean_laajakaistan_lapimurto_sataan_kaupunkiin

        Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen ennustaa valokuidun läpimurtoa ennemmin tai myöhemmin. Valtio ja kunnat voisivat jouduttaa nopeiden verkkoyhteyksien rakentamista uudistamalla julkiset palvelut digitaalisiksi.

        Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen on vakuuttunut, että valokuitu lyö itsensä läpi ennemmin tai myöhemmin. Nyt sitä rakennetaan kaupunkeihin ja paikoin maaseudulle aktiivisten toimijoiden varassa. 41 prosentilla suomalaisista on mahdollisuus nopean verkkoyhteyden tarjoavaan valokuituun.

        Suuri osa maaseudusta ja omakotitaajamista jää kuitenkin väliinputoajiksi – tukea hankkeisiin ei saa, eikä kaikkia operaattoreita kiinnosta rakentaa. Langattomia 3g- ja 4g-laajakaistaliittymiä on Suomessa 3,3 miljoonaa, kaksi kertaa enemmän kuin kiinteitä.

        Finnet-liitto on 24 alueellisen puhelinyhtiön etujärjestö. Yhtiöillä on nykyisin 230000 kaapeli-tv-liittymää, 170000 kiinteää puhelin- ja 200000 laajakaistaliittymää, joista 40000 valokuidulla.

        Moni paikallisverkkoyhtiö rakentaa kuitua maaseudulle, toisin kuin pörssiyhtiöt, Matilainen huomauttaa.

        ”Asiakasomisteisissa yhtiöissä verkon takaisinmaksuaika on pitkä. Kuiturakentamisen kannattavuutta pitäisi arvioida seitsemän vuoden aikajänteellä.”

        Kuiturakentaminen on Finnet-yhtiöille tärkeää, sillä kuparilankaliittymien määrä vähenee jatkuvasti.
        Digipalvelut ensin

        Mitä valtio voisi tehdä maaseudun nopeiden verkkoyhteyksien hyväksi? Rahaako vain lisää?

        ”Ensimmäiseksi pitäisi edistää digitaalisia palveluja julkisella sektorilla. Sieltähän kysyntä lähtee liikkeelle.”

        Sähköinen asiointi on jo yleistynyt, mutta lomakkeen siirtyminen nettiin on vasta alkua. Varsinkin koulutusta ja sosiaali- ja terveyspalveluita voisi järjestää etäyhteyksien avulla.

        ”Kela antaa ennemmin taksilippuja kuin laajakaistan hankintaseteleitä. Kaikki palvelut pitäisi miettiä digitaalisuuden kautta.”

        Toinen esimerkki vanhoista asenteista on verovähennysoikeudessa. Verotukea saa kotona tehtyihin töihin, muttei esimerkiksi videoyhteyden avulla toteutettuihin palveluihin.

        Kun digipalvelut yleistyvät, nopeista yhteyksistä tulee arkipäiväisiä välttämättömyyksiä. Silloin verkkoihin liittyjiä riittää. Tukirahaa tarvitaan vähävaraisille.
        Henrik Schäfer


      • yksikaista
        maastulli kirjoitti:

        Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen ennustaa valokuidun läpimurtoa ennemmin tai myöhemmin. Valtio ja kunnat voisivat jouduttaa nopeiden verkkoyhteyksien rakentamista uudistamalla julkiset palvelut digitaalisiksi.

        Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen on vakuuttunut, että valokuitu lyö itsensä läpi ennemmin tai myöhemmin. Nyt sitä rakennetaan kaupunkeihin ja paikoin maaseudulle aktiivisten toimijoiden varassa. 41 prosentilla suomalaisista on mahdollisuus nopean verkkoyhteyden tarjoavaan valokuituun.

        Suuri osa maaseudusta ja omakotitaajamista jää kuitenkin väliinputoajiksi – tukea hankkeisiin ei saa, eikä kaikkia operaattoreita kiinnosta rakentaa. Langattomia 3g- ja 4g-laajakaistaliittymiä on Suomessa 3,3 miljoonaa, kaksi kertaa enemmän kuin kiinteitä.

        Finnet-liitto on 24 alueellisen puhelinyhtiön etujärjestö. Yhtiöillä on nykyisin 230000 kaapeli-tv-liittymää, 170000 kiinteää puhelin- ja 200000 laajakaistaliittymää, joista 40000 valokuidulla.

        Moni paikallisverkkoyhtiö rakentaa kuitua maaseudulle, toisin kuin pörssiyhtiöt, Matilainen huomauttaa.

        ”Asiakasomisteisissa yhtiöissä verkon takaisinmaksuaika on pitkä. Kuiturakentamisen kannattavuutta pitäisi arvioida seitsemän vuoden aikajänteellä.”

        Kuiturakentaminen on Finnet-yhtiöille tärkeää, sillä kuparilankaliittymien määrä vähenee jatkuvasti.
        Digipalvelut ensin

        Mitä valtio voisi tehdä maaseudun nopeiden verkkoyhteyksien hyväksi? Rahaako vain lisää?

        ”Ensimmäiseksi pitäisi edistää digitaalisia palveluja julkisella sektorilla. Sieltähän kysyntä lähtee liikkeelle.”

        Sähköinen asiointi on jo yleistynyt, mutta lomakkeen siirtyminen nettiin on vasta alkua. Varsinkin koulutusta ja sosiaali- ja terveyspalveluita voisi järjestää etäyhteyksien avulla.

        ”Kela antaa ennemmin taksilippuja kuin laajakaistan hankintaseteleitä. Kaikki palvelut pitäisi miettiä digitaalisuuden kautta.”

        Toinen esimerkki vanhoista asenteista on verovähennysoikeudessa. Verotukea saa kotona tehtyihin töihin, muttei esimerkiksi videoyhteyden avulla toteutettuihin palveluihin.

        Kun digipalvelut yleistyvät, nopeista yhteyksistä tulee arkipäiväisiä välttämättömyyksiä. Silloin verkkoihin liittyjiä riittää. Tukirahaa tarvitaan vähävaraisille.
        Henrik Schäfer

        Tulevaisuus on mobiiliverkoissa, 4G, 5G jne. Harva-alueilla vanhukset eivät tarvitse laajakaistaa. Kuituverkkojen tuottajat mielellään myyvät kuitukaapeleitaan vaikka varastonsa tyhjiksi, jos on joku tollo joka kaivaa niitä maahan.


      • Upek
        housussa on kirjoitti:

        Tokihan kuitu on hyvä, nopea ja varmatoiminen. Mutta 7 miljoonanan velkaa yhtiö ei pysty koskaan maksamaan vaan se kaatu pudasjärvisten veronmaksajien maksettavaksi kaupungin takauksen myötä.

        Kaupungin takaus taitaa olla 8 miljoonaa euroa. Ompa siinä veronmaksajille maksamista, karhukunnaan ja koulukampuksen lisäksi.


      • erikoisasiantuntija
        yksikaista kirjoitti:

        Tulevaisuus on mobiiliverkoissa, 4G, 5G jne. Harva-alueilla vanhukset eivät tarvitse laajakaistaa. Kuituverkkojen tuottajat mielellään myyvät kuitukaapeleitaan vaikka varastonsa tyhjiksi, jos on joku tollo joka kaivaa niitä maahan.

        vanhukset juuri tarvitsevat etälääkäriä, terveydenhoitajaa ja toisia vanhuksia fullhd-videoyhteydellä.5g ei tule korpiin tai se on kalliimpi kuin kuitu.


      • maamies pellollansa
        yksikaista kirjoitti:

        Tulevaisuus on mobiiliverkoissa, 4G, 5G jne. Harva-alueilla vanhukset eivät tarvitse laajakaistaa. Kuituverkkojen tuottajat mielellään myyvät kuitukaapeleitaan vaikka varastonsa tyhjiksi, jos on joku tollo joka kaivaa niitä maahan.

        Harva-alueille ei tule kuunaan 4G eikä 5G. Itse asun harva-alueella ja tarvitsen jo nyt paljon nopeaa nettiyhteyttä. Muutaman vuoden kuluttua olen jo vanhus, ja tulen tarvitsemaan laajakaistaa vieläkin enemmän kuin nyt.


    • Heikkilä

      Paholainen vetelee kaapeleita. Houkuttelee teidät vääräuskoiset lopulliseen kadotukseen. Meidän talossa ei televisiota tai muutakaan mustan magian kulttilaitteita ole ollut, eikä tule olemaan. Piste.

      • Uskon Veli

        Taivas tv7 näkyyckuidun kautta.


      • Kuidussa tulevaisuus
        Uskon Veli kirjoitti:

        Taivas tv7 näkyyckuidun kautta.

        Johan on paljon paskan lapiointia aiheesta. Suurinmalla osalla ei mitään hajua kuidun todellisesta hyödystä. 3 ja 4 kee verkkojen ylistäjät voi lähteä kurenalta ajeleen vähän sivunmalle ja kattoa miten "porno liikkuu" puhelimeen. Mitä enempi tyhjän jauhajia ja vähempi järjellä olevia,sen kauemmin takaisin maksu kestää. Kaupungeissa ei muuta enää vedetä kun kuitua. Viime viikon ukkosillakin yhteydet pimeänä vuorokauden gee verkoissa,paitti saunalahti joka toimi silloin tällöin. Se niiden gee verkkojen toiminnasta.
        Kannattais pikkasen perehtyä aiheeseen,ennen kuin alkaa mölyämään.
        Sitäpaitti tv anteeni verkot tullaan poistamaan samanlailla kun lankapuhelin verkot niiden rajoittuneisuuden ja haavoittuvaisuuden takia.


      • Onnom
        Kuidussa tulevaisuus kirjoitti:

        Johan on paljon paskan lapiointia aiheesta. Suurinmalla osalla ei mitään hajua kuidun todellisesta hyödystä. 3 ja 4 kee verkkojen ylistäjät voi lähteä kurenalta ajeleen vähän sivunmalle ja kattoa miten "porno liikkuu" puhelimeen. Mitä enempi tyhjän jauhajia ja vähempi järjellä olevia,sen kauemmin takaisin maksu kestää. Kaupungeissa ei muuta enää vedetä kun kuitua. Viime viikon ukkosillakin yhteydet pimeänä vuorokauden gee verkoissa,paitti saunalahti joka toimi silloin tällöin. Se niiden gee verkkojen toiminnasta.
        Kannattais pikkasen perehtyä aiheeseen,ennen kuin alkaa mölyämään.
        Sitäpaitti tv anteeni verkot tullaan poistamaan samanlailla kun lankapuhelin verkot niiden rajoittuneisuuden ja haavoittuvaisuuden takia.

        Elähän hättäile, kuidussa tulevaisuus. Katotaan, missä se on!!!!!!!!!!!!!!


    • eläkeläinen

      Onnom kerrot tosi asiaa.........
      Katotaanpa muutama vuosi ....ehkä pikemminki voi jo tapahtua se mitä pahoin pelkään kuidussa tapahtuvan.
      Ja mikä varaus tuolla Ranualla tehään.... ajatellaan jo muutavuosi eteenpäin ja varataan kaapeliin jo tilaa lisää, miksi täällä ei kaira tee samoin?

      • Nopein ja halvin

        Kyllä on kuituhommat aivan turhia. Tavallisella mokkulalla toimii peittoalueen ulkopuolella 4g justiin sillä liittymän max.nopeudella. Kokeilkaapa seuraavaa: Talon katolle lautas-antennista se lautanen. Polttopisteeseen mokkula, joka pistetään vaikka pakastepussiin ettei kastu. Johtoa koneelle tai reitittimelle asti. Ja sitten se tärkein: Suunnataan antenni tarkasti lähintä mastoa kohti kompassin avulla. Lähimmän maston sinulle kertoo operaattori. JA TÄMÄ TOIMII VARMASTI. Itse sain täysin toimimattoman netin pelaamaan maksimi nopeudella. Tämmöisen vinkin löysin jo vuosia sitten harrastajien nettisivuilta. Helppoa ja halpaa.


      • viänänen
        Nopein ja halvin kirjoitti:

        Kyllä on kuituhommat aivan turhia. Tavallisella mokkulalla toimii peittoalueen ulkopuolella 4g justiin sillä liittymän max.nopeudella. Kokeilkaapa seuraavaa: Talon katolle lautas-antennista se lautanen. Polttopisteeseen mokkula, joka pistetään vaikka pakastepussiin ettei kastu. Johtoa koneelle tai reitittimelle asti. Ja sitten se tärkein: Suunnataan antenni tarkasti lähintä mastoa kohti kompassin avulla. Lähimmän maston sinulle kertoo operaattori. JA TÄMÄ TOIMII VARMASTI. Itse sain täysin toimimattoman netin pelaamaan maksimi nopeudella. Tämmöisen vinkin löysin jo vuosia sitten harrastajien nettisivuilta. Helppoa ja halpaa.

        Johdon toinen pää työnnetään anaaliin, jotta tiedetään mistä mokkulat ovat.


      • Viänänen ompi mulukkku
        viänänen kirjoitti:

        Johdon toinen pää työnnetään anaaliin, jotta tiedetään mistä mokkulat ovat.

        Elähän Viänänen vittuile! Tuohan saattaa olla hyväki konsti!


    • gagaweg

      Kairan kuitu on kuoleena syntynyt hanke. Kaupunkilaisten velkaa se kyllä lisää.
      Aivan turha on pudasjärven kokoisen "kaupunkin" lähtä leikkimään pelastajaa ja valehtelemaan ihmisille kaiken maailman satuja kuidun erinomaisuudesta. Ihmiset sen päättävät mitä tilaavat.

      Mobiilioperaattorit DNA ja TeliaSonera kertoivat keskiviikkona rakentavansa yhteistyössä Itä- ja Pohjois-Suomeen lte-tekniikan 4g-verkkoa 800 megahertsin taajuusalueella.

      KOMMENTTI
      Mobiilidata kallistuu, tai sitten ei

      Teleoperaattori TeliaSoneran johto on monta vuotta valitellut, ettei nykyinen malli myydä tiedonsiirtoa kiinteään hintaan ole kestävä tapa, koska datamäärät tuplaantuvat Suomessakin vuosittain. Sonera onkin siirtynyt jo hinnoitteluun, jossa datapaketin ylittyessä tiedonsiirto kuristuu käyttökelvottoman hitaaksi.

      Suurin kilpailija Elisa taas myy datapaketteja nopeuden mukaan, eikä käyttöä ole rajoitettu, ainakaan niin sanotun "kohtuullisen käytön" rajoissa.

      Elisan tuore tuotantojohtaja Veli-Pekka Nikula, pitkän uran myös Nokian verkkoyksikössä tehnyt insinööri, on samoilla linjoilla edeltäjänsä kanssa ja uskoo myös kiinteän hinnoittelun jatkuvan.

      – Viesti asiakkailta on aivan selvä. He pitävät tällaista hinnoittelua selkeänä.

      Kolmanneksi suurimman operaattorin DNA:n johto on myös varovaisesti valitellut kasvavan tiedonsiirron kustannuksia. Se ei ole kuitenkaan voinut rajusti muuttaa hinnoittelua, kun Elisa pitää kiinni kiinteästä hinnasta. Näyttää myös siltä, ettei Elisa ole muuttamassa taktiikkaansa, vaan uskoo tekevänsä näinkin kannattavaa liiketoimintaa.

      Rakentamalla haja-asutusalueiden yhteisverkkoa DNA ja Sonera laskevat kustannuksia ja hillitsevät hinnankorotuspaineita. Hinnanalennuksia lienee siis turha toivoa.

      Suhtautuminen mobiilidatan hinnoitteluun voi myös selittää sen, miksi juuri DNA ja Sonera löysivät toisensa yhteistyöhön. DNA:n Jukka Leinonen ja TeliaSoneran Suomen maajohtaja Valdur Laid kertoivat tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että keskusteluita on vuosien saatossa käyty alalla kaikkien toimijoiden, siis myös Elisan kanssa.

      DNA:n ja Soneran verkot nivoutuvat yhteisverkon alueella tiukasti toisiinsa, koska yhteistyö kattaa myös 2g- ja 3g-verkot puheluille ja datalle. Ei olekaan suuri yllätys, jos samaa yhteistyötä jatketaan näillä näkymin vuoden 2017 jälkeen avautuvissa 700 megahertsin lte-verkoissa. Näin valitettavasti samalla verkkokisa vähenee Suomessa.
      Suomessa poikkeuksellisen yhteistyön tavoitteena on rakentaa valtakunnallinen 4g-peitto aiempaa nopeammin.

      Toinen etu yhteistyöstä on, että molempien operaattoreiden toimilupien 10 megahertsin kaistat voidaan uusilla 4g-tukiasemilla yhdistää, mikä tarkoittaa yhteensä 20 megahertsin kaistaa.

      DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen sanoo, että kaksinkertaistuva taajuuskapasiteetti melko suoraviivaisesti tuplaa myös tiedonsiirron kapasiteetin.

      – 20 megahertsin kaistan verkko on vahvempi kuin kahden operaattorin erilliset 10 megahertsin kaistat.

      Operaattoreiden nyt rakentaman lte-tekniikan teoreettinen enimmäisnopeus on 150 megabittiä sekunnissa tukiaseman solua kohti. Kapasiteetti jaetaan kaikkien solun samanaikaisten käyttäjien kesken.

      Leinonen, itsekin kesämökillään mokkuloiden ja ulkoantennien kanssa viritellyt insinööri sanoo, että käytännön nopeudet haja-asutusalueilla voivat nousta 30–80 megabittiin sekunnissa, kun aiemmin arvio on jäänyt noin puoleen tästä.

      Suomen suurimman mobiilioperaattorin Elisan tuotantojohtaja Vesa-Pekka Nikula ei ole DNA:n ja Soneran yhteisverkossa huolissaan.

      – Olemme laajentaneet 4g-verkkomme kattamaan yli 95 prosenttia väestöstä, ja kapasiteettia on nyt paljon tarjolla. Olemme saaneet verkosta asiakkailtamme hyvää palautetta.

      Nikula ei myöskään pelkää, että DNA ja Sonera pystyisivät uuden verkkonsa ansiosta myymään tiedonsiirtoa Elisaa edullisemmin ja kannattavammin. DNA:n ja Soneran johtajat keskiviikkona eivät myöskään luvanneet halvempia hintoja, vaan niiden mukaan säästetyt miljoonat eurot menevät 4g-peiton laajentamiseen muualla Suomessa.

      DNA arvioi, että operaattorin 800 megahertsin peitto on vuoden lopussa jo 90 prosenttia, kun taas Elisa laskee saavuttaneensa jo yli 90 prosenttia.

      800 megahertsin verkkojen toimilupaehtojen mukaan operaattoreiden on rakennettava ensin 95 prosentin väestöpeitto vuoden 2015 loppuun mennessä, ja siitä parin vuoden päästä 97 (DNA ja Elisa) tai 99 (Sonera) prosentin väestöpeitto. Ero johtuu taajuuskaistojen teknisistä eroista.

      • Einari69

        Edellisen jutuncydin oli tässä: Verkkokisa vähenee.

        Onneksi otin kuidun, saan taatun nopeuden ja tyhmät valittajat maksavat suurimman osan hankintakustannuksista veroina. Mukava käyttää muiden maksamaa kuitua ja nuo valittajauunot joutuvat tyhmyyttään tyytymään pätkivään, hitaaseen mokkulaan.


      • Fkfkfkff
        Einari69 kirjoitti:

        Edellisen jutuncydin oli tässä: Verkkokisa vähenee.

        Onneksi otin kuidun, saan taatun nopeuden ja tyhmät valittajat maksavat suurimman osan hankintakustannuksista veroina. Mukava käyttää muiden maksamaa kuitua ja nuo valittajauunot joutuvat tyhmyyttään tyytymään pätkivään, hitaaseen mokkulaan.

        Joko kuitu pelittää?


    • jaipr

      Vielä vuosia ennenkun alkaa pelittään!!!!!!!!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2092
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1644
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1331
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe