vetävät koirat ohitustilanteessa

hauvveliini

Astun ulko-ovesta kahden koiran kanssa(beagke uros ja pieni terrieri tyttö).Heti astuttuani kävelytielle terrieri alkaa vetää ja sinkoilla köskuistä huolimatta.Henki ei kunnolla kule,kun panta kiristyy niin kovalle.. Beagle kävelee onneksi vielä kiltisti kuristuspannan ansiosta. Terrierin vetäminen lakkaa vähitellen kun olemme päässeet metsäpolulle. Koirat kävelevät kiltisti vierelläni toistaiseksi kunnes vastaan kävelee toine koira. Beagle riutaise hihnan heti kirelle.Terrieri ei vedä kauheasti mutta murisee hieman(ennen räksytti ja olen saanut sen karsittua aika hyvin)Onnekseni koirat eivät pidä ääntä mutta saavat käteni rakoille hihanan kiristessä..Ohitustilanteen jälkeen kummatkin jstkavat kävely kiltisti. Ongelmani om siis vetävät koirat ohitustilanteessa. Jos käytän terrieriä erikseen yksin lenkillä se saatta yltyä räksyttämään mutta jos otan beaglenkin mukaan se vain korkeintaan murisee vähän. Mistä tämä johtuu?

2

82

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 12+13

      Ystävälläni on jackrussell, joka suorastaan vihasi muita koiria, etenkin muita narttuja ja suuria mustia koiria. Koira oli aivan holtiton, kun vastaan tuli toinen koira: veti, rähjäsi minkä ehti, sekä lisäksi jäi vielä perästä katsomaan ja rähisemään. Tänä päivänä tuo koira on kuitenkin jo 10 vuotta vanha, eikä jaksa enää tuolleinsa murista vastaantulijoille, korkeintaan vähän murahtaa. Tällä koiralla oli myös samanlainen tapa kuin sinunkin terrierillä, mutta juurikin toisin päin. Koira nimittäin ryhtyi aivan mahdottoman hulluun rähinään, jos tuolla oli muita koiria (esim. koiran emo, sisko ja veli) mukana lenkillä. Kaikki nämä koirat olivat myös sen luonteisia, että vastaantulijoille rähistiin ja kimpassa rähistiin sitten oikein toden teolla, koska pieninä koirina heillä oli silloin valtaa isossa porukassa, eikä rähisty pelkästään pelosta. Ilmeisesti terrierisi rähisee pelosta: se pelkää muita koiria ja puolustautuu rähisemällä. Siksi kysynkin, että onko koira sosiaalistettu moniin vieraisiin koiriin pentuna? Onko koiralla traumoja muista koirista?

      Silloin kun taas beagle tulee mukaan lenkille, terrieri tuntee olevansa turvassa omassa laumassa, jolloin uhittelu ei ole niin suurta. Onhan hänellä "henkivartija" mukana! Terrieri tuntuu mahdollisesti luottavan toiseen koiraan paremmin kuin sinuun. Sinun tulisi näyttää terrierille, että kuka on pomo ja, että sinuun voi luottaa. 1) Yksi vaihtoehto on, että älä pakota koiraa kohtaamaan vastaantulevaa koiraa. Heti kun hihna kiristyy, käänny toiseen suuntaan. Vaikka toinen koira tulisi perästä, jatka päättäväisesti matkaasi, äläkä anna sen vilkuilla taakse. Voit ottaa jopa juoksulenkin (mutta joillakin koirilla se vain lisää pelkoa: juoksette pakoon pelottavaa, vierasta koiraa). Pysy rauhallisena, älä anna hihnan kiristyä: älä kerää hihnaa. 2) Toinen vaihtoehto on myös se, että se totutetaan tuttujen koirien kautta (vaikka se rähisisikin myös näille) ensiksi niin, että tuttu koira seisoo hihnan päässä aluksi esim. 10m päässä ja sinä lähestyt terrierin kanssa pikkuhiljaa tuota koiraa: koira ei saa vetää, sen täytyy olla rento. Pysähdy aina, kun koira alkaa vetämään. Seisot paikallasi niin kauan, että koira rentoutuu, jolloin voit ottaa taas yhden askeleen lähemmäksi toista koiraa. Jos hihna taas kiristyy, niin jälleen pysähdys. Jos hihna ei kiristy ja koira pysyy tyynenä, palkitse namilla. Tätä jatkuu niin kauan, että päästään aivan kuonokkain toisen koiran kanssa, jolloin ne luonnollisesti rauhallisessa tilassa tutustuvat toisiinsa. Tätä kautta koira oppii, ettei sen tarvitse pelätä. Toinen vaihtoehtoinen kaava tähän on seuraava: kun tuttu koira seisoo 10m päässä, keskitä koiran huomio täysin itseesi herkkujen avulla. Tämän aikana, jos koira vilkaisee toista koiraa rähisemättä rennosti edes sekunnin ajan, voi tuon palkita myös siitä. Muista pysyä kiinnostavana, ettei kontakti sinuun katkea. Kun koira on katsonut tuttua koiraa muutamaan otteeseen ja on täysin rento, voit ottaa askelia lähemmäksi tuota koiraa, kun taas hihna kiristyy, pysähdy ja keskitä huomio itseesi ja sama toistuu, kunnes ollaan kuonotusten. 3) Kolmas vaihtoehto tähän on vain yksinkertaisesti herkut: kun ohitat toisen koiran, kaiva nameja esille ja pidä koiran huomio nameissa, äläkä toisessa koirassa. Koiran on keskityttävä täysin sinuun! Jos koira ohittaa toisen koiran rähisemättä ja sinuun kontaktia pitäen, palkitse tuo niin namilla kuin myös riemukkailla silityksillä. Muista, että namien on todella oltava niin vastustamattomia, että koira todellakin haluaa niitä!

      Terrierin vetämiseen heti ovesta ulos astuttua on yksi sääntö: ennen kuin lähdet ovesta ulos, pistä koira istumaan ja rauhoittumaan, etenkin jos tuo on sitä sorttia, että jo vaatteiden pukemisesta innostuu tai pannan/hihnan koskemisesta ("ai lehdetäänkö me ulos?!!"). Voit vaikka pukea vaatteita moneen kertaa päälle ja pois, sekä pidellä hihnaa/pantaa muina miehinä niin, että et lähde ulos. Koira luultavasti kyllästyy pian tähän. Jos tuo ei innostu pukemisesta vaan nimenomaan oven avaamisesta: istuta koira ennen kuin avaat oven niin, että hihna on löysällä. Jos tuo sinkoaa heti ulos, vedä koira takaisin ja laita ovi kiinni. Tätä jatkuu niin kauan, että terrieri ei enään sinkoa ulos. Lisäksi, jotta terrieri keskittyisi sinuun, tulee sinun aluksi sulkea beagle esim. toiseen huoneeseen niin, ettei se häiritse terrieriä.

      Beaglen vetämiseen tulee myös puuttua: heti kun hihna kiristyy, vaihda suunta tai käytä edellä mainuttuja metodeja.

      Toivottavasti näistä oli jotain hyötyä. :-)

    • Lykkäänpä lusikkani

      tähän soppaan ja kehaisen heti tuota "Terrierin vetämiseen..."-sääntöä. Se nimittäin on hyvä ja pätee kaikkiin intoileviin rekkuhin.

      Ja sitten toinen, aivan erilainen juttu millä voi vahvistaa omaa johtajuutta ja laumahenkeänne koko porukankin kesken. Menkää paikkoihin joissa on perkuleesti ihmisiä ja koiria, kuten markkinoille, festivaaleille ja karnevaaleille tai urheilutapahtumiin. Kuljette vain rauhassa ihmisjoukon keskellä ilman mitään kiirettä. Kun koirilla on koko ajan liikaa virikettä näkö- ja hajukentässä, niin niiden on pakko keskittyä turvaamaan omistajaansa. Ei kiinnosta mitkään toisille rätkötykset, ei vetämiset eikä muutkaan päättömät kommervenkit. Ja koirat ovat kokemuksen jälkeenkin pitkään hiljaisia ja totisia tyyliin että "ai, tällaisiakin paikkoja on olemassa, huh!". Tätä "shokkihoitoa" on hyvä harrastaa nyt kesän aikan kun ihmisiä ja koissuleita on sankoin joukoin pihalla yhteen paikkaan kokoontuneina. Sillä on uskomaton rauhoittava vaikutus muuhunkin lenkkeilyyn ja elämään koiran kanssa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      41
      2164
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      49
      1707
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      33
      1528
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      42
      1508
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1450
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1446
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      3
      1417
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1351
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      4
      1275
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1243
    Aihe