Hiustenlähtö ja kilpirauhasen vajaatoiminta

ItkeväKalju

Hei!

Jaan tähän ketjuun kokemukseni, jotta joku muu löytäisi siitä ehkä apua tulevaisuudessa.

Olen nyt 31-vuotias nainen. Neljä vuotta sitten minulla oli vielä pitkät, kiiltävät, tummat ja keskipaksut hiukset. Olen aina suhtautunut kokeilevasti hiuksiini asenteella "ne ovat vain hiuksia, ne kasvavat takaisin". Vuonna 2011 leikkasin hetken mielijohteesta hiukset lyhyeksi. Pidin kovasti mallista ja hiukseni näyttivät hyvältä! Vuoden 2012 aikana jotain alkoi kuitenkin tapahtua. Olin väsynyt, mikään ei tuntunut hyvältä. En tajunnut sitä itse silloin, mutta minulle oli vähitellen kehittynyt kilpirauhasen vajaatoiminta. Ensimmäinen terveydestäni huomauttanut ihminen oli kampaaja (!) vuoden 2012 lopussa, joka kysyi olenko käynyt läpi jonkun sairauden tai suuren stressin. Kaikki näkyi hiuksistani enkä itse ollut tajunnut mitään.

Vuoden 2013 alussa vajaatoiminta todettiin ja sain tyroksiinilääkityksen. Tuolloin sanoin suoraan lääkärille, että hiusten tilanne häiritsee ja toivoin että asialle voisi tehdä jotain. Lääkäri pyysi odottamaan vuoden jotta kilpparilääkitys saadaan kuntoon ja arvot tasaan.

Odottelin reilun vuoden. Sinä aikana yleisoloni kohentui huomattavasti. Tunsin saaneeni takaisin otteen vanhan minääni. Värjäsin ja leikkautin hiuksia jotka auttoivat viemään ajatukset pois ohenevasta hiusrajasta.

Vuoden 2014 alkupuolella aloin tajuta että hiuksia lähtee liikaa. Ohimoilta sivujakauksen paikat ovat vetäytyneet ja niissä hiukset ovat ohuita ja katkenneita. Viimeinen niitti oli kun menin kampaajalle. Hiustenleikkuun aikana pidättelin itkua kun näin miten ohueksi hiukset olivat muuttuneet. Sen jälkeen varasin ajan omalääkärilleni. Oma lääkärini olikin lomalla, ja tilalla ollut sijainen täysin haluton ottamaan kantaa asiaan... En jaksanut enää odottaa asian kanssa.

Menin ihotautilääkärille laajan verenkuvan kanssa. Hän otti asian vakavissaan ja määräsi spironolaktonia. Nyt olen syönyt sitä vasta lyhyen hetken, mutta toiveet ovat korkealla. Raportoin tänne tuloksia kuukausien päästä. Lääkärin mukaan tuloksia voi odottaa näkyväksi 4-8 kk päästä.

9

4770

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Goldilocks

      Hienoa, että sait diagnoosin ja siihen hoitoa. Toivottavasti tuloksetkin näkyvät pian. Kilpirauhasarvoista vielä sen verran: omat kilpirauhasarvoni ovat OK, mutta lääkärini sanoi, että voisin käydä vielä laaja-alaisessa kilpirauhaskokeessa, jossa selvitetään arvot tarkemmin.

    • -empppu

      Aloittaja minkälaiset kilppariarvot sulla oli, kun vajis diagnosoitiin? Entäpä nyt? Mullakin epäilty vajista hiustentiputtajaksi, sitten ihan androgeeniperäistä hiustenlähtöä.."mukava" kuulla muidenkin kokemuksia. Miten tuo spironolaktoni millä annoksella syöt sitä? Toivottavasti sinulla auttaa!

      • pinja.s.

        Aijemmissa viesteissä laaja keskustelu spirosta.huonosti näyttää auttavan.jotkut myös kärsii lisääntyvästä hiusten lähdöstä spiron aikana ja ovat lopettaneet sen käytön.


    • ItkeväKalju

      Viestiketjun aloittajan kuulumisia. Syön nyt spiroa 4kk annoksella 75mg päivässä ja sen jälkeen annostus katsotaan uusiksi lääkärin kanssa. Mielestäni hiuksia on nyt lähtenyt vähemmän kuin aiemmin. Hiustenkasvusta en vielä osaa sanoa... Ainakin mieli on nyt rauhallisempi kun teen asialle jotain.

      Sivuoireina olen huomannut rintojen pientä turvotusta. Se tuntuu vain mukavalta kun rinnat eivät ole kovin isot muutenkaan. Lisäksi janottaa enemmän ja huomaan helpommin kuivuvani jos en juo tasaisesti vettä. Sydämentykytyksiä tai muuta epämiellyttävää oloa minulla ei ole ollut.

      En muista tarkalleen niitä huonoja kilppariarvoja. TSH taisi olla 5-6 välillä ja T3 (vai oliko se T4? No se yleisimmin mitattu) 12-14. Tällä hetkellä TSH on alle 1 ja T3 20, ja olo on loistava lähtötilanteeseen nähden.

      Kannattaa käyttää tuuhentavia hiustenhoitoaineita! Ostin "hiusnystyjä stimuloivaa" shampoota L.A Science-merkiltä ja se on todella hyvää. Hoitoainetta ei tarvitse erikseen. En usko sen muuhun vaikutukseen, mutta ihanan tuuheuttava se on.

    • paskaa puhuvat!

      kilpirauhasen vajaatoiminta on keksitty juttu.
      se on sellainen trendikäs juttu millä ylipainoiset naiset aina selittää painon nousuaan (eihän se nyt voi suklaasta ja siideristä hei johtuu eihän)

    • 150µg

      Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien määrä on kaksin- ja puolinkertaistunut Suomessa noin kymmenen vuoden aikana. Tällä hetkellä diagnosoituja tapauksia on n. 250 000


      Tyypillisimmät oireet ovat:

      väsymys
      aloitekyvyttömyys
      keskittymis- ja muistivaikeudet sekä jonkinasteinen masennus
      palelu
      taipumus painonnousuun
      ummetuksen kaltaista suolen toiminnan hidastumista
      ihon kuivumista sekä hiusten lähtöä
      hedelmällisyysongelmat: raskauden käynnistymisen vaikeudet tai keskenmenot


      Varmista rittävä jodin saanti 150µg

      • Muistakaa että

        kaikki nuo yllä luetellut oireet selittyvät myös vielä paljon yleisemmällä tilalla nimeltään YLIPAINO!


      • ItkeväKalju
        Muistakaa että kirjoitti:

        kaikki nuo yllä luetellut oireet selittyvät myös vielä paljon yleisemmällä tilalla nimeltään YLIPAINO!

        Minua vajis laihdutti. Ravinto ei imeytynyt. Lääkityksen myötä paino on noussut ja palannut normaalipainon sisälle ja näytän paljon terveemmältä. Tuon ajan valokuvia katselleena näytän vähän syöpäsairaalta... Vajaatoiminta ei siis aina välttämättä nosta painoa.


      • ItkeväKalju
        ItkeväKalju kirjoitti:

        Minua vajis laihdutti. Ravinto ei imeytynyt. Lääkityksen myötä paino on noussut ja palannut normaalipainon sisälle ja näytän paljon terveemmältä. Tuon ajan valokuvia katselleena näytän vähän syöpäsairaalta... Vajaatoiminta ei siis aina välttämättä nosta painoa.

        Korjaus typoon: näytin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1913
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1486
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      16
      1398
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe