Valvontakameroiden julkinen jako laillista?

9+12

Itseäni on viimeaikoina alkanut mietityttämään kaikenmaailman turhaakin turhempien tositv ohjelmien kuten poliisit ja vartijat materiaalin TV-levityksen laillisuus.

http://www.poliisihallitus.fi/poliisi/hallitus/home.nsf/files/Kameravalvontaopas_2010/$file/Kameravalvontaopas_2010.pdf

mainitsee mm. seuraavaa:

"Tallenteita käytetään lähtökohtaisesti vain niihin tarkoituksiin, joita varten valvontaa on suoritettu. Tallenteiden käsittelyssä on noudatettava henkilötietolain periaatteita.

Lähtökohtaisesti valvontakameramateriaalia saa luovuttaa vain järjestelmän henkilörekisteriselosteen mukaisiin tarkoituksiin. "

- Haluaisin nähdä rekisteriselosteen, jossa valvonnan asianmukaiseksi tarkoitukseksi määritetään tositv-viihde.


"Normaalia ja avointa kameravalvontaa, jossa tarkkailtavat joutuvat valvonnan kohteeksi vain ohimennen siihen varautuen, ei yleensä pidetä yksityisyyttä loukkaavana. Tosin tiettyjen henkilöiden pitkäaikainen tarkkailu esimerkiksi työpaikalla, voi olla yksityisyyttä loukkaavaa ja siten rangaistavaa salakatselua.

Rikoslain 24 luvun 8 §:ssä säädetään yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Siinä loukkaavan tiedon levittämiseen syyllistyy se,
joka oikeudettomasti joukkotiedostusvälinettä käyttämällä tai muutoin toimittamalla lukuisten ihmisten saataville toisen yksityiselämää
koskevan tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa. . .”

-Tässä kai liikutaan vähän harmaalla alueella. Ymmärrän kyllä tallentamisen ja materiaalin seuraamisen lainvalvonnan ja häirilöiden ehkäisemisen kannalta. Mutta esim. kännisen ihmisen toilailujen seuraaminen useiden minuuttien ajan ja sen esittäminen TV:ssä ei oikein mielestäni vastaa tätä tarkoitusta. Toki kasvot on sutattu, mutta varmasti tutun tunnistaa silti ja tuntematonta ei tunnistaisi vaikka kasvot näkyisi.


"Yksilöiden on hyväksyttävä julkisilla paikoilla erilainen tarkkailu kuin kotonaan. Avointa kameravalvontaa, jonka kohteeksi henkilöt joutuvat satunnaisesti julkisilla paikoilla, ei pidetä yksityisyyttä loukkaavana. "

-Onko se satunnaista, jos kerätään "parhaat palat" ja laitetaan jakoon viihteeksi? Parhaassa tapauksessa jopa kuvausryhmä paikalle pelkästään viihdettä "valvonnan" sijaan.


"Teknisiä apuvälineitä käytettäessä korostuvat tarkoitussidonnaisuus- ja objektiivisuusperiaate. Välineitä ei saa käyttää työtehtävien kannalta perusteettomaan seurailuun tai kenenkään yksityisyyttä loukkaavaan tallentamiseen.

Katselun peruste ei kuitenkaan saa olla syrjivä tai loukkaava. Katselun ajallista kestoa ei ole ohjeessa tarkasti määritelty, mutta se on lopetettava välittömästi, jos perusteita toiminnalle ei ole "

-Koko ohjelmien idea on ainoastaan ihmisiä nolaavan materiaalin jakaminen. Tätä vartenko niitä turvakameroita asennettiin alunperin?

Huomioitavaa on myös, että kuvaamista (ja materiaalin esittämistä) jatketaan minuuttikaupalla varsinaisen valvontatilanteen jälkeen. Eikö se tarkoitus kuitenkin ollut havaita esim. liian humalainen ihminen julkisella paikalla, ei ylimääräisen shown esittäminen vartijoiden paikallesaapumisen jälkeen?


Ja ennenkuin joku kysyy niin en ainakaan tietääkseni ole joutunut ko. ohjelmien tähdeksi. Mielestäni moinen viihde on vaan hieman kyseenalaista ja liikkuu todella lähellä yksityisyyden loukkaamista.

3

143

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sieriously

      Käsittääkseni rekisteriselosteessa mainitut materiaalin haltijat saavat käyttää materiaalia parhaaksi katsomallaan tavalla.

      Jos kaupan omistaja haluaa luovuttaa materiaalia ohjelman tekoa varten, hän saa niin tehdä. Luulen kuitenkin että tässä "vartijat"-ohjelman tapauksessa on varmasti menty jonkin juridisesti korrektin "nintendon" läpi ettei kenenkään ykstyisyyttä loukattaisi.

      Joten voit olla rauhassa. Jos jotakuta sinun kauppareissusi kiinnostaa, niin hän kyllä saa materiaalia muutenkin kuin televisiosta.

    • 7h5tgr

      Käytetäänkö näissä tosiTV-ohjelmissa materiaalina tosiaankin valvontakameroiden nauhoituksia vai sekoitatko vain TV-ohjelman kuvaamisen kameravalvontaan?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1863
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1426
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1384
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1344
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1327
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      4
      1192
    Aihe