PAKKOTYÖ - TARJOUS, JOSTA EI KIELTÄYDYTÄ

xaxxo

“...näistä yhteiskunnan loisistahan tässä on kysymys, jotka pitäs panna liikkeelle.” - Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestön (TVY) puheenjohtaja ja “työttömien ääni“ Lea Karjalainen Voiman haastattelussa

Nalle lähti Ruotsiin, pääministeri Katainen ilmoitti erostaan ja valtiovarainministeri Urpilaisen jatkokauteen ei usko enää demareiden liberaalisiipikään. Työttömien määrä kasvaa, eriarvoisuus kasvaa ja samaan aikaan luottoluokitusyhtiö Standard & Poor's laski Suomen luottoluokituksen näkymiä vakaista negatiivisiksi. Kaikki meni.

Vaikeaan taloustilanteeseen tarvitaan syyllinen. Kun maahanmuutto on marginaalista, laiskat kreikkalaiset -kortti loppuun kulutettu ja talouspolitiikka keksittyjen pakkojen sanelemaa, on aika kyykyttää köyhiä. Menisivät hipit ******* töihin.

Hallitus päätti kehysriihessä säästää 50 miljoonaa euroa ansiosidonnaista työttömyysturvaa leikkaamalla. Nyt sosiaali- ja terveysministeri Risikon tavoitteena on, että työttömät velvoitettaisiin tekemään perusturvan eteen töitä vähintään kaksi tuntia päivässä. Kieltäytymisestä seuraisi maksimissaan 40 prosentin karenssi. Käytännössä työtön on pakotettu karenssien uhalla ottamaan vastaan omaa alaa vastaamatonta työtä kolmen tunnin työmatkan päästä kolmen kuukauden ammattisuojan jälkeen.

Vaikka päätökset on tehty, iso kysymys on, tietääkö hallitus mitä se päätti? Kun päätöksiä tehdään puutteellisin tiedoin, päätös on arvo- ei järkikysymys. Suomessa oli helmikuussa 241 000 työtöntä, joiden aktivointi onkin yhtäkkiä säästötoimenpide eikä menoerä. Samaan aikaan hallitus suunnittelee osallistavaa sosiaaliturvaa. Jos ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaaminen on teknisesti ongelmallinen kysymys, kysymys osallistavasta sosiaaliturvasta on täysin auki. Molempia markkinoidaan ratkaisuina, mutta vaikeampi kysymys onkin, ratkaisuina mihin?

Sosiaaliturvaa kehittävän työryhmän puheenjohtaja Outi Antila kirjoittaa sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivulla, että: “Tavoitteena on ennen kaikkea ehkäistä syrjäytymistä.” Kyse ei siis ole säästöistä vaan ihan vilpittömästä huolesta ihmisten hyvinvoinnista. Ja huolissaan kannattaa ollakin. Etenkin, jos sattuu olemaan työtön ja sossun asiakas.

Suomen perustuslain 18:sta momentti oikeus työhön ja elinkeinovapaus toteaa seuraavaa:

“Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla.”

Kyse on siis perusoikeuksista. Jokaisella on oikeus valita työnsä, mutta jokaisella on myös oikeus saada työstä palkkaa. Mikäli työstä ei saa alan työehtosopimuksen mukaista minimipalkkaa, puhumme pakkotyöstä, joka on Kansainvälisen työjärjestö ILO:n pakkotyön vastaisen sopimuksen kieltämää. Myös Suomi on allekirjoittanut sopimuksen.

Ministeriön ajama pakkotyöuudistusten sirpalepommi ei siis sodi pelkästään kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia vaan Suomen perustuslakia vastaan. Vaikka sekä osallistuva sosiaaliturva, ansiosidonnaisen leikkaaminen ja kehysriihen kipeät päätökset myydään eettisissä kääreissä, sisältö on meille köyhille opiskelijoille ja työttömille samaa vanhaa shaibaa: kyse ei ole koskaan porkkanasta vaan parhaimmillaankin oranssiksi maalatusta kepistä.

Väännetäänpä pari asiaa rautalangasta: vapaamatkustajia eivät karenssit kiinnosta. He ovat marginaali, joka ei katoa mihinkään, mutta jonka ruokkiminen alennetuin tuin on edullisempaa kuin kerrannaisvaikutukset, jotka syntyisivät tukien eväämisestä. Se on hyvinvointivaltion hinta. Sen sijaan enemmistöä työttömistä, jotka elävät vastentahtoisesti tuilla ja etsivät aktiivisesti töitä, rangaistaan.

Suomen työttömyys on suoraan seurausta rakenteellisesta murroksesta ja epäonnistuneesta talouspolitiikasta. Ongelma ei ole työn vastaanottamisessa tai työn luonteessa vaan siinä, että töitä ei yksinkertaisesti ole. Tyhmäkin tajuaa, että jos TE-keskuksilla on tarjota 15 000 avointa työpaikkaa, ne eivät riitä 241 000:lle suomalaiselle työttömälle, vaikka kuinka aktivoisimme.

Paras tapa ehkäistä syrjäytymistä ei ole pakko vaan mahdollisuudet. Mahdollisuudet taloudelliseen tasa-arvoon ja työhön. Työtön on kakkosluokan kansalainen, eikä sitä pakot ja rangaistukset muuta. Ansiosidonnainen tai toimeentulotuki ei ole lottovoitto, jonka turvin jäädään vetämään lonkkaa vaan perustuslain takaama perusturva, jolla selvitään juuri ja juuri. Puheet sossu-Tatuista ja maahanmuuttajaperheistä, jotka ostavat televisioita sossun maksusitoumuksilla, ovat satua. Jokainen, joka on elänyt tukiviidakossa tietää, että syrjäytyminen kumpuaa eriarvoisuuden synnyttämästä häpeästä.

http://www.city.fi/blogit/vapaamatkustaja/pakkotyo tarjous josta ei kieltaydyta/126704

14

397

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toivo talkoo

      - vastuullista politiikkaa - kokoomus.. - leipäjonojen saaristot on se tulos....

    • hommat hanskassa----

      Mene vaan sinne leipäjonojen saaristoosi soutelemaan, meillä on onneksi työväen oma puolue SDP ja työvoimaministeri Lauri Ihalainen (sdp) hommaa hoitamassa...kuten eiliset uutiset pitkäaikaistyöttömyyden räjähdysmäisestä lisääntymisestä kertoo...

    • näin

      Mitä pakkotyötä? Kyllä minä aina sanon sen palkan millä töihin menen. Tälläkin hetkellä olen töissä ja sain sen palkan minkä ennen työsuhteen alkua ilmoitin työnantajalle että millä sinne töihin tulen.

      • töttöröö

        Ja sitten heräsit ja päästit kissan ulos.


      • fghjjkjhfdd

        Hehheh. Häntä koipienvälissä teet mitä pomo käskee ja ihan kuule saat ammattiliittojen määräämän palkan. Olet ehkä itse ollut tietoinen ammattiliittojen palkoista ja sen mukaan palkkasi ehdottanut pomolle ja nyt täällä rintarottingilla kerrot että pomo maksaa mitä pyydät. Vaikka se on niinpäin että sinä teet sillä palkalla mitkä ovat määräykset. Mut ainahan voit itsellesi valehdella ja elää valheessa.


    • ghjjhgfddd

      Niin kauan kun työnteettäminen ja tekeminen on liian kallista että tuntuu että tekijöitä rangaistaan. Ja tekemättömyydestä palkitaan, niin miksi ihmeessä kuvitellaan että ketään huvittaisi tehdä töitä toiselle.

    • Lapiolinja

      “Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla.”

      Näin on, mutta kenelläkään ei ole velvollisuutta ottaa ketään toista töihin. Ehkä hieman pienemmällä palkalla voisi töitä olla, mutta sitähän ei yleissitovuus salli. No, asiat muuttuvat siinä vaiheessa, kun valtion velanottokyky loppuu ja työttömyyskorvaukset putoavat.

    • cyösti

      "Puheet sossu-Tatuista ja maahanmuuttajaperheistä, jotka ostavat televisioita sossun maksusitoumuksilla, ovat satua."

      Tatuista en tiedä, mutta mamuille sossu kyllä kustantaa kaiken eikä laske kuluja. Omin silmin nähty, kun työtön pakolainen kantaa taulutelkkaria ja lautasantennia sossun niin ikään maksamaan kämppäänsä

    • Koulutusta työnhakuu

      Tiesitkö, että nykyään voi myös opiskella omaehtoisesti työttömyyskorvauksella. Silloin työkkäri haluaa tietäää, että opiskelut etenevät... Opintososiaaliset etuudet- lomake toimitettava työkkäriin.
      Käy vaikka opiskelemassa, miten haen töitä, ja Työnantaja ottaa hakemuksesi vakavissaan.....

    • vain nöyrä juristi

      TARJOUS!

      Kielitoimiston sanakirjasta, sana "tarjous": "Sopimukseen tähtäävä tav. kirjallinen ehdotus, joka sitoo tekijäänsä."

      Siis: tarjous sitoo tarjouksen tekijää, ei tarjouksen vastaanottajaa!

      Jos työkkäri lähettää tarjouksia, niin sananmukaisesti ne eivät ole tarjouksen vastaanottajalle sitovia millään muodolla!

      • Lingvisti

        Hauska huomio. Mutta tarjous voi tarkoittaa myös samaa kuin kehotus. Eli kun kun tulee kehotus hakea kyseistä paikkaa, lienee syytä hakea.

        Oletko joskus kuullut sanonnan: tarjous, josta ei voi kieltäytyä.
        Tässä taitaa olla kyse siitä : [


    • 167-176

      Työkkärilä ja muillakin viranomaisilla kuten sossulla ja kelalla on ihan oma sanakirjansa ja oma merkitys sanoille. Valitettavasti tuota sanakirjaa ei saa mistään.

      • Gelleroitnink

        Voi olla. Mutta me kokeneet tiedetään että työtarjous tarkottaa samaa kuin määräys hakea tuota työpaikkaa. Joskus on kokemuksesta hyötyä. : )


    • Rautalankaa Twisted

      "Tarjoamme aktiivisille ja osaavalle henkilölle hyvän vakituisen työpaikan"

      Tarjous. Mitä ilmeisemmin. Nyt on kuitenkin niin, että työnantajalle jää vapaus valita, kenet hän katsoo aktiiviseksi ja osaavaksi. Hänen ei ole pakko palkata kaikkia 15 aktiivista ja osaavaa hakijaa.

      Vähän sama asia on näissä työkkärin työtarjouksissa. Työnantajan harkintaan jää, kenet hän aikanaan valitsee sopivista hakijoista. Kun työtarjous tulee, pakko meidän on ottaa yhteyttä tai sitten kantaa seuraukset, jos emme ota. Mielellämme tietysti ajattelisimme, että enhän minä ole aktiivinen enkä osaava. Mutta jätetään sen asian murehtiminen työnantajalle.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1575
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1331
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1275
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1267
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1248
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1243
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1224
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe