Onko tuhlaus mielestäsi hyve 2010-luvulla?

tuhlaan kaikki pois

http://www.hs.fi/raha/2000-luvun sukupolvelle tuhlaaminen on hyve/a1408079478299?sivu=2

Ennen tuhlaus oli synneistä suurin. Nykyisille nuorille ja nuorille aikuisille se on hyve. Sen tietää myös Alexa, joka nuoresta iästään huolimatta asuu Helsingin keskustassa ylellisessä lukaalissa, shoppailee kalliita kenkiä, matkustelee ulkomailla ja nukkuu kalliissa luksus-hotelleissa. Ja kyllä, pelkällä yo-tutkinnolla bloginkirjoittamisella ja sisustusputiikissa työskentelemällä.

Talonpoikaisyhteiskunnassa sukujen vauraus perustui säästäväisyyteen ja pitkäjänteiseen taloudenpitoon. Nykynuorille tärkeämpää ovat irtiotot. Asiat halutaan heti eikä huomenna. Tuhlaus nähdään tärkeänä osana elämää ja siitä nautitaan. Miksi opiskella tai syödä purkkihernekeittoa, kun voi shoppailla ja ostella luksuslaukkuja muutenkin? "Ei yhteiskunta pyöri ilman kulutusta", sanovat markkinatalouden nimeen käsi sydämellä vannovat. Kyllä se vain pyörisi, jos ihmiset eivät tuhlaisi niin paljon ja ajautuisi perikatoon yli menevän kulutuksen vuoksi. Pyöri se maailma ennenkin.

Oletko muodikas tuhlari vai säästeläs? Itse en ole pihi, mutta olen todella tarkka rahankäytöstä. Tavallaan halveksun tuhlausta, koska se ei ole kestävää. Mitä siitä tulisi, jos kaikki kiinalaiset alkaisivat elää kuin muotibloggaajat Suomessa? Maapallo hukkuisi jätevuoreen kymmenessä vuodessa. Tämä on tietysti vain henkilökohtainen mielipiteeni. Kannatan edelleen yksinkertaista, kestävää ja säästäväistä elämäntapaa, vaikka tuhlaus onkin muoti-ilmiö.

6

116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Säästeliäs

      Minun mielestäni se on pahe. Mutta se nyt on vain minun mielipiteeni, koska en itse tykkää tuhlata rahaa, opin jo nuorena kasvatuksen myötä säästeliääksi. On mukavaa olla nuori, alle 25-vuotias ja omistaa jo melkoinen potti rahaa, joilla voi sitten hommata piakkoin sijoitusasunnon, ilman lainaa ja jatkossakin säästää rahaa. Minulle nautintoa tuovat pienet asiat, kuten sukulaiset, perhe, kihlattuni, ystävät, maukas ja edullinen itsetehty ruoka. Paha olo tulee taas jos joutuisin ostelemaan kaikkea ja tuhlaamaan surutta tienaamiani rahoja. En meikkaa, enkä syö ollenkaan herkkuja. Lenkkeily on edullinen liikuntamuoto. Ostan vaatteita kirpputoreilta.

      Koen että ihmiset vain haalivat itselleen kauheasti menoja ja tuskailevat sitten kun rahaa ei olekaan, kun näitä menoja pidetään ns ''pakollisina menoina''. Lehtien tilaus ei ole pakollista, uusimmat puhelimet ja netit puhelimiin eivät ole pakollisia suurimmalle osalle, kuukausittainen vaatteiden ostaminen ei ole välttämätöntä. Kalleimmat juustot eivät ole pakollisia, kuten myöskän kalleimmat meikit tai meikit ollenkaan. Ruoassa voi säästää paljon, jos tekee kaiken itse, eikä ostele valmisruokia, käy ravintoloissa, osta turhia herkkuja kaupasta taikka niitä merkkituotteita, jotka ovat kalliimpia kuin jotkin kaupan omat merkit. Asun kihlattuni kanssa kahdestaan hänen omistusasunnossa ja meillä menee kuukaudessa ruokaan 170€ keskimäärin.. Leivon ruisleipää ja teen edullisia ja ravinteikkaita ruokia.

      • Mailmanlopunedellä

        Kannattaa kuluttaa ja elää velaksi kun vielä voidaan nimittäin tämäpeli ei kauaa jatku!
        Ensinnäkin Suomi on velkoineen niin huonossa jamassa lisäks maapallon luonnon varat ehtyy tolkuttomaan kulutukseen ja saasteeseen. Jotenka siitä vaan!


    • 8899

      kyllä se kestää niin kauan kuin elän....tuhlatkoon muut, minäpä säästelen....on sitten mistä ottaa kun ei niillä muilla ei niin mitään ole.

    • Entinen hipsteri

      Mitäpä tuossa niin kauan kuin töitä riittää, palkka on hyvä ja terveys kestää. Sitten muuttuu elämä erittäin ikäväksi, jos on tottunut tuollaiseen elämäntapaan ja sen edellytykset häviävät jostakin syystä. Sellaistakin saattaa sattua.

    • meizi83

      Olen itse seurannut hyvin läheltä tälläisiä henkilöitä, jotka tuhlaavat kaiken mitä saavat.

      Hyvin ei ole käynyt ns. "pitkässä juoksussa". Siinä missä järkevillä rahan käyttäjillä on omat asunnot ja talous kunnossa... näillä velkaraha-Elviksillä ei ole.

      Nykyisen tasoisia vuokria ei maksa kukaan tuhlari eläkeikäisenä, lopulta tämä tuhlauksen kulttuuri maksatetaan yhteisvastuullisesti muiden kukkarosta. Eläkeikäistä tuhlaria saadaan lopulta tukea koko loppuelämänsä ajan.

    • FU Finland

      Saa kai sitä tuhlata jos siihen on varaa, suuret tulot mahdollistavat paljon sellaista mihin pienituloisella ei ole varaa.

      Ei talous pyöri harvojen tuhlaamisen varassa, tappoverotus pilaa kaiken tässä maassa. Verojen jälkeen käteen jäävät palkat ovat ostovoimaltaan huonot, hinnat verojen takia kalliit joten suurella osalla ei ole varaa ostaa muuta kuin välttämättömyydet, pelkästään liikkuminen, työmatkat vie tarpeettoman paljon rahaa verotuksen takia. Valtio ei vain käsitä että etätyö on useimmille pelkkää utopiaa ja töissä on käytävä ihan fyysisesti paikan päälle menemällä!

      Jos kokonaisverotaakkaa laskettaisiin, ihmisille jäisi enemmän rahaa käyttöön vaikka bruttopalkka pysyisi samana ja talous alkaisi toimia enemmän normaalia maata muistuttavalla tavalla. Uskon että niitä verotulojakin tulisi enemmän kun ihmisillä olisi enemmän liikkumavaraa taloudessaan ostaa välillä jotain parempilaatuistakin tuotetta, syntyisi uusia yrityksiä, työpaikkoja, jne.
      Nythän ollaan suunnilleen pohjamudissa, kaikki on äärimmäisen kireälle verotettua, ei voi ostaa kuin välttämättömyydet ja nekin halvimpia, yrityksiä menee konkurssiin ylivoimaisten kustannusten ja heikkojen tulojen vuoksi, tulee työttömiä, velanmaksuvaikeuksia jne. pa8kaa.

      Valtiohan kiristi autoveroakin taannoin kuvitellen saavansa lisätuloja sitä kautta, käytännössä kävi niinkuin kaikki normaalit ihmiset tiesivätkin, autojen myynti sakkasi ja valtio sai entistäkin vähemmän verotuloja. Valtio ei vain vieläkään oppinut mitään, taas ollaan veroja vain kiristämässä, esim. ajoneuvovero, polttoainevero, on kyllä perk3le kovakalloista porukkaa!!

      Eipähän tässä maassa kyllä ole enää kyse reilusta meiningistä vaan ihan silkasta tavan kansan ryöstämisestä, rikollinen paskasakki on vallannut päättäjien pallit ja nyt on sitten rikolliset säätämässä laitkin, ei ihme että kaikki menee päin h3lvettiä...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1347
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1325
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe