Muonio autioitunut. "Liiketilat ja omakotitalot tyhjillään"

Kotipaikka ikävä

Muoniossa oli vielä viisi vuotta sitten todellinen liikeyritystoiminta ja omakotitalot asuttuina. Liiketilojen peruskorjauksiin ja omakotitalojen saneerauksiin oltiin innoissaan. Tuonnoin oli vielä nousu kausi meneillään.
Viiden vuoden jälkeen nyt ajelin autolla ympäriinsä. Muonion asuin ja liike keskus alueen katselmuksena.
Vaimo sanoin miksi sinun silmistäsi valuu vettä ja vastaus. Olen järkyttynyt, missä määrin Muoniossa on nyt tyhjillään liikehuoneistoja. Samoin paljon omakotitaloja on asukkaistaan tyhjentyneet ja myös rappioitumassa. Suurin ikäluokka on pitkälle nyt lyhyessä ajassa poistunut manalan maille, eikä asuntojen asumiseen jatkajaa.

44

1346

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyllä Muonio vielä..

      ...mutta katsokaapa Pelloa ja Kolaria. Muonio on niihin nähden vielä elinvoimainen. Siihen on kolme syytä: liikenteellinen solmukohta, kylmäteknologia sekä matkailu.

    • et sitte huomannu

      Meillä soon matkailun helmi täällä, sole muijen keksimä, vaan Muonion perua.

    • -Tietäjä-

      En ihmettele, miksi kukaan tänne haluaisi edes jäädä?

      Muualla on töitä ja autolla pääsee.

    • Kyllä Muoniossa...

      ...vielä jonkin verran töitä on ainakin kylmäteknologiassa talviajan samoin matkailussa. Kauppa rajojen yli on myös kohtalaisen hyvä työllistäjä. Sitä etua ei Sisä-Suomen pienillä paikkakunnilla ole. Lisäksi on vielä perinteisiä vanhoja elinkeinoja, joidenka piirissä ihmisiä on jonkin verran. Muonio on vielä jokseenkin virkeä paikka verrattuna moneen muuhun suomalaiseen vastaavankokoiseen pieneen kuntaan ja kirkonkylään. Toki ovat nämä ennen niin takuuvarmoina pidetyt lennättimet, postit, rajat sun muut yhteiskunnan työpaikat häipyneet. Ne ajat ovat siis ohi ja tuskin koskaan enää palaavat.

      Ihmisten koulutustaso on kohonnut valtavasti 30 - 40 vuodessa ja tietoliikenneyhteyksissä on tapahtunut todellinen muutos, joten etätyönkin mahdollisuus on Muoniossa lisääntynyt. Eli on niitä mahdollisuuksia tullut lisää. Toki niiden eteen on yritettävä.

      • -Tietäjä-

        "kylmäteknologia" (lue: rata ja ajot, https://www.google.fi/maps/@67.8598044,23.7799804,13z?hl=fi) työllistää ne muutamat harvat parhamillaan noin 5kk ajaksi.

        Matkailu työllistää sieltä joulun tienoilta sinne maaliskuun loppuun. Ne harvat työt on jaettu tutuille ja kavereille

        Ei näiden töiden päälle voi rakentaa elämää ja onneksi nuoret ovat sen tajunneet ja ovat lähteneet muualle töihin/opiskelemaan.

        Ja turha puhua etätöistä. Etätyö tarkoittaa yleensä toimisto työtä mihin ihmisillä ei ole koulutusta tai kiinnostusta.


    • Tiän mieki

      Kylmäteknologia ja matkailu työllistää ne muutamat harvat ja tutut. Näin edellä oleva kirjoitti. Hyvä, kun työllistää ne. Ilman sitä noita työllistäjiä ei olisi niille muutamillekaan työpaikkoja. Kun puhutaan muutamista, kai se tarkoittaa sesonkina kuitenkin muutamia satoja.

      Etätyätä ei ole kuin niille iyhmisille, joilla on koulutusta ja kiinnostusta. Näin kirjoitettiin myös. Siinäpä se. Täytyy olla kiinnostunut työstä ja kouluttautua, jos mielii olla työelämässä.

      On vain hyvä, että nuoret lähtevät ja kouluttautuvat ja tulevat sitten takaisin. Työllistävät itsensä ja antavat myös vaurautta ja hyvinvointia omalle paikkakunnalleen.

      Ennen oli talvella savotat. Isännät lähtivät hevosineen savotoille ja emännät hoitivat perheen ja ne muutamat lehmänkantturat navetoissaa. Perheen ruokahuolto pelasi näin. Nyt vaikkapa isännät tai emännät ajavat muutaman kuukauden testausautoja ja työskentelevät hotelleissa ja kuka missäkin tuon talven ajan. Ovat sitten lopun vuodesta kotona, keräilevät hilloja ja tekevät, mitä tekevät, Välillä aina saavat vähän palkkaakin kesäajan hommista. Jos ei ole työtä, tulee kassalta ansiosidonnaista. Tuo on siis sitä tämän päivän arkea. Elämä kuitenkin näyttää soljuvan hyvin Muoniossa ja muoniolaisilla.

    • Oma valinta

      Turhaa se on vanhoja haikailla, tai ei ne ainakaan koskaan takaisin tule. Maailma on aina jatkuvassa muutoksessa ja meidän pitäisi pysyä siinä kelkassa mukana.
      Kiinnostusta tarjolla olevaan työhön on löydyttävä, tai sitten mukauduttava ajatukseen olla ilman mitään työtä. Kyllä se on niin yksinkertaista.
      Ne rahat ansiosidonnaisiin tulevat sieltä missä työtä riittää tehtäväksi. Sieltä etelän kolmiosta. Helsiki-Turku-Tampere kolmiossa on jonkun vision mukaan tulevaisuudessa 80% tämän maan työstä joskus tulevaisuudessa.
      Me teemme sitä mitä täältä löytyy. Välillä ainakin itse käyn muualla hommissa muutaman kuukauden. Ei kuitenkaan kotoaan pois haluaisi muuttaa, joten se on elintaso suhteutettava sen mukaan.

    • Myönteisyyttä

      Turha on tosiaan vanhoja haikailla. Sillä ei elä. Täytyy vaan tehdä työtä, mitä pystyy ja jos ei pysty, täytyy hankkia sellaisia ammatteja ja taitoja, jotta pystyy työllään elämään.

      Ansiosidonnaiset tosian on jonkun maksettava kuten myös kaikki sosiaalituet jne. Eläkkeet ovat ansaittua palkkaa ja kaikki vapaaehtoiset eläkkeet ja vakuutukset ovat taas asianomaisen säästöjä. Jokainen osallistuu varojensa ja kykyjensä mukaan sosiaalietuuksien rahoittamiseen, joten mikään näistä ei ole niin yksiselitteistä.

      Turha valittaminen ei elätä ketään ja kateus vielä vähemmän. Positiivinen mielenlaatu tekee helpommaksi elää tätä elämää.

    • Kotipaikka ikävä

      Avaukseni. Hyvät kirjoituksen Muoniolaisten työskentelystä ja toimeentulo varmuudesta työllistettyinä, opiskeluista ja muusta.
      Avauksen yhteydessä avasin. Etuovi.com. Muonio- Myytävät loma- asunnot, omakotitalot ja liiketilat.
      Niitä on myynnissä paljon. Kiinteistö asiat ovat Muoniossa minulle hyvin tuttua työssä ja kaupankäynnit omaisuuden vaihdoissa.
      Onhan Muoniossa pitkään tyhjillään ollut omakoti taloja rappeutumassa, eikä täytä kelvollisuutta asumiseen ja monet ovat jopa rinnalle rakentaneet omakotitalon tilalle.

    • Kot1

      Muonio on hyvä ja turvallinen asuinpaikka, harmi vain että kaikki julkinen palvelu ja ym. lakkautetaan. Muonio on parempi paikka siitäkin näkökulmasta, että kun ollaan länsirajalla, niin itänaapurimme tuottama lisääntyvä ahdistus ja kiristys, ei niin pahasti kirpaise, kuin mitä suomen itälaidalla.

    • ennenvoivoi

      ennen ei muoniossa niitä huumeittenkäyttäjiä näkyny, mutta nykyään neki on joka tyhjän talon pihassa narkhaamassa

    • normi hommoo

      No kyllä pikkuhiljaa ihmiset muuttaa työn perässä isonpiin kaupunkeihin. Se on ihan yleinen suuntaus, ei mikään Muonion erikoisuus.
      Nuoret ihmiset muuttaa ensin opiskelemaan ja jäävät sitten sinne, missä työtä tarjolla.

    • nostalgiaa

      Kyllä näin tietenkin on, mutta saattaa joku paluumuuttajakin olla. Riippuu tietenkin elinmahdollisuuiksista. Muoniolla on monia etuja kaupunkeihin nähden. On haittojakin eli pitkät matkat pakollisiin palveluihin.

      Yleensä ihmisillä rupeaa kiinnostamaan juuret varttuneemmalla iällä ja se pane haikailemaan lapsuuden ja nuoruuden kotiseudulle. Eläkeläiset monesti totuttavat näitä unelmiaan, jos on mahdollisuuksia. Tosin monesti huomataan melko pian, että tutut ja sukulaiset ovat vähissä ja nuorempia ei enää tunne. Täytyy vain aktivoitua ja pyrkiä eri yhdistyksiin ja toimintoihin mukaan taatakseen viihtyvyytensä. Muussa tapauksessa on tyydyttävä vanhojen tuttujen ja sukulaisten hautajaistilaisuuksiin. Niistähän on muodostunut eräänlaisia sukutapaamisia.

    • Kallista asumista

      Kovin paljon näkyy olevan tupia savuttomina ja valottomina. Meitä mahdollisia ostajia ja vuokraajiakin tyhjille tuville löytyisi, mutta kovin taitavat omistajat pitää hintoja ja vuokria korkeina. Kuvitellaan, että hinnat voidaan määrätä ruuhkasuomen hintatason mukaan ja kun tähän ei päästä niin tuvat pidetään tyhjillään ja rapistumassa. Näin kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

    • talo vaatii työtä

      Totta on niin kuin sanot.

      Kysyntä ja tarjonta määrävät hinnat ja ne ovat sitten vasta kohdallaan, jos kaupat syntyvät. Tänä päivänä taitaa olla ostajan markkinat.

      Toisaalta nuo "savuttomat ja valottomat" tuvat ovat monesti myös perikuntien omistamia ja niitä ei voi niin helpolla myydä. On myös sellaisia, jotka odottelevat, että eläkeajat koittavat ja muuttavat sitten niihin asumaan.

      Talo ja ympäristö tosiaan rapistuvat nopeasti, jos niitä ei hoideta ja huolleta. Jos talon jättää kylmilleen yhdeksikin talveksi, kyllä se on melkein entinen talo ja jos pihan jättää hoitamatta yhdeksi kesäksi, vaatii se ison työn, jos meinaa saada sen jotenkin asutun näköiseksi.

    • On siinä...

      ...sekin, että jos myyt vanhan talon ja ostaja rupeaakin väittämään huonosta sisäilmasta tai homeesta tai milloinpahan mistäkin - oli se sitten aiheellista tai ei - vaikeudet alkavat ja se saattaa maksaa paljon. Monesti on niin, että edelliset asukkaat ovat rakentaneet talon ja asuneet kymmeniä vuosia, eikä ole oireilleet. Uusi asukas rupeaa oireilemaan välittömästi.

      Ei kerta kaikkiaan uskalla enää myydä vanhaa taloa, vaikka se tuntuisi kuinka hyvältä, eikä ole koskaan nähty tai löydetty mitään homeita.

      • Älä myy - Pura talo.

        Kyllä tosi on, että Maakaaren tarkoittama piilovirhepykälä koskien vanhoja taloja, on melko kohtuuton, myyjän vahingoksi. Se suorastaan houkuttaa ostajaa ostamaan vanhan talon ja sitten vaatimaan hinnan alennusta tai korvauskustannuksia myyjältä kohtuuttoman suurista - ja usein turhista - korjauskustannuksista. Mikäli riitely etenee oikeuteen asti, siitä hyötyvät ainakin asianajajat.
        Myyjän kannattaa olla tarkkana ja huolehtia siitä, että myytävä talo on erittäin hyvin valokuvattu; kaikki nurkat kellarista välipohjaan asti. Samoin, että kuntotarkastus on teetetty varmasti ammattitaitoisella kuntotarkastajalla. Ja kaikki todisteluaineisto on säilytettävä mielellään yli 10 vuotta, mikä on saatavan yleinen vanhenemisaika. Vaikkakin myyjän vastuu myydystä kohteesta vähenee 5 vuoden aikana.
        Muista myös teettää kauppakirja ammattilaisella ja luetella kaikki mahdolliset piilovirhepaikat ja mahdolliset / mahdottomat salaiset virheet, tai ilmoita suoraan, että talo on purkukuntoinen, vain tontti liittymineen on arvokas.
        Lainlaatijoiden tulisi kiireen vilkkaa tarkistaa Maakaaren 2 luvun 17 § tältä osin ja ryhdyttävä kohtuullistamaan myyjän osaa.


      • Peruskorjaaja tekn
        Älä myy - Pura talo. kirjoitti:

        Kyllä tosi on, että Maakaaren tarkoittama piilovirhepykälä koskien vanhoja taloja, on melko kohtuuton, myyjän vahingoksi. Se suorastaan houkuttaa ostajaa ostamaan vanhan talon ja sitten vaatimaan hinnan alennusta tai korvauskustannuksia myyjältä kohtuuttoman suurista - ja usein turhista - korjauskustannuksista. Mikäli riitely etenee oikeuteen asti, siitä hyötyvät ainakin asianajajat.
        Myyjän kannattaa olla tarkkana ja huolehtia siitä, että myytävä talo on erittäin hyvin valokuvattu; kaikki nurkat kellarista välipohjaan asti. Samoin, että kuntotarkastus on teetetty varmasti ammattitaitoisella kuntotarkastajalla. Ja kaikki todisteluaineisto on säilytettävä mielellään yli 10 vuotta, mikä on saatavan yleinen vanhenemisaika. Vaikkakin myyjän vastuu myydystä kohteesta vähenee 5 vuoden aikana.
        Muista myös teettää kauppakirja ammattilaisella ja luetella kaikki mahdolliset piilovirhepaikat ja mahdolliset / mahdottomat salaiset virheet, tai ilmoita suoraan, että talo on purkukuntoinen, vain tontti liittymineen on arvokas.
        Lainlaatijoiden tulisi kiireen vilkkaa tarkistaa Maakaaren 2 luvun 17 § tältä osin ja ryhdyttävä kohtuullistamaan myyjän osaa.

        Älä myy pura. Käsitysesi on pitkälti erehdyttävää tietoa. Ostajan tulee tutkia tai tutkituttaa myös kohde omalta osaltaan ja jos tuonnoin todetaan virheellisyyksiä teknisen avustajan tutkimisen perusteella reklamoi. Vanhan talon osalta on tärkeätä, että ennen myyntiä suorituttaa alan asiantuntijat tutkimisen myyntiä varten, ostaja ehdokkaalle ennen kauppaa annettavaksi.
        Vanhaa taloa myytäessä, kiinnostavinta on mitkä korjaukset on suoritettu ja voi olla myös vahingon korjauksia. Ostaja ottaa enimmäkseen riskin itselle ostaessa vanhan talon.
        Vanhan talon osalta lähdetään siitä, että koska on omakotitalo valmistunut, vanhalle talolle arvioidaan arvo kuoletus, että heti iän myötä todettavissa missä määrin vaatii peruskorjausta. Ostajan on varauduttava siihen, että yllättäviä näkymättä puutteita tulee korjauksessa esiin ja ostaja vastaa myös niistä, korjatessaan vanhaa taloa. Vaikkakin tarkastus on suoritettu, usein kaupassa mainitaan ostajan ryhtymisetä perus korjaukseen ynnä muuta ja niin. Ei suinkaan myyjälle tulee vastuuta hinnan alennuksesta, vaikka ostaja olisi jo vuosia asunut ennen peruskorjausta. Muutamassa vuodessa voi talo mennä käytössä hyvinkin huonoon kuntoon. Asunnon myynnin jälkeen ei suositella, että ostaja rikastuisi myyjän kustannuksella. Asunnon arvo korjatessa usein uusiutuu ja arvo nousee peruskorjauksessa. Lähinnä aivan uudessa talossa, voi hyvitystä seurata merkittävän virheen johdosta. Myytävälle kiinteistölle myyntiä varten tarkastuslausunnon antaja on osaltaan vastuussa, koska myyjä ei osaa tietää rakennuksen kuntoa. Pahinta on jos ostajaehdokkaan hyväksi arvon tarkastaja syyllistyisi ostajan eduksi, että onkin syyllistynyt päinvastaiseen tekoon myyjän vahingoksi.


    • erämaan ajattelija

      Taloa ei koskaan pitäisi kylmäksi jättää, tai sitten joutuu myymään sitä purkukuntoisena, se taas ei saatavaa hintaa ainakaan nosta, päinvastoin.

      Ei tee omaisuus ihmistä onnelliseksi, tämä sen käytännössä hyvin toteen näyttää.

      • Cognito ergo sum___

        Lain pitäisi olla sen verran tasapuolinen sekä myyjälle että ostajalle, että ostaja vanhan talon ostettuaan, ei ryhdy heti kaupanteon jälkeen vaatimaan vanhan talon muuttamista uudeksi taloksi myyjän kustannuksella.


    • kovat_hinnat

      Ei autioituminen ainakaan asuntomarkkinoilla näy. Etuovi.com:n mukaan muoniossa on myytävänä kolme taloa. Hintataso Rovaniemen mukainen. Esimerkiksi:
      5mh tupak s/kph khh 2wc 2vaatehuone 2kuisti parvek, 185,0 m², 199 000 €

      Tämä siis Muoniosta.

      • en minä ainakaan

        Pyytää saa .mutta kuka hullu maksaa satatuhatta enempää iänvanhoista taloista????


      • kovat_hinnat
        en minä ainakaan kirjoitti:

        Pyytää saa .mutta kuka hullu maksaa satatuhatta enempää iänvanhoista taloista????

        Varmaan joku hullu. Luulisin, koska kiinteistövälittäjät eivät ota myyntiin kohteita joissa hintapyyntö on aivan epärealistisia. Luultavasti 199k€:n pyyntihintaisesta talosta realistinen myyntihinta on 180k€:n tienoilla.

        Vaikea sanoa, koska Muonissa asuntokauppa on niin pientä, ettei ne näy http://asuntojen.hintatiedot.fi/ -sivustossa. Pitänee seurata, kuinka nuo kolme kohdetta etuovessa menee kaupaksi. Jos menevät myydyksi alta 3kk:n, niin todenäköisesti on myyjä saanut lähelle omaa pyyntihintaansa.

        Vertasin pikaisesti Rovaniemen, Kemin ja Tornion toteutuneita kauppahintoja. Tornion ja Rovaniemen kohdalla kauppahintaan näyttäisi vaikuttavan suuresti alue missä talo on myynnissä, mutta pyyntihinnat näissä Muonion kohteissa on lähellä Rovaniemen hintoja. Kallista? Kyllä, mutta asuntojen hintojen perusteella Muonio ei ole vielä kuollut. Kaikkihan me ymmärretään, että tilanne voi muuttua hyvin äkkiä.

        Liiketilojen hintoja en nopeasti etsien löytänyt Muoniosta minkäänlaista hintatietoa, niin ei voi ottaa kantaa.


      • kuulija
        en minä ainakaan kirjoitti:

        Pyytää saa .mutta kuka hullu maksaa satatuhatta enempää iänvanhoista taloista????

        ota huomieoon ensin.onko tontti minkä kokonen ja sijainti.ei kaikilla ihmisillä ole pakko myydä .taloja ja maita..ennen sanoitiin että .mettässä ja maassa ja kiinteistössä arvo pysyy.


    • kuka maksaa pyynnin

      Niin, pitäisi kertoa ne toteutuneet kaupat, ei myytävänä oleva vielä paljoa kerro.
      Usein ihmisillä on tunnepitoinen näkemys omasta mökistään, niistä sitten pyydetään kuin paremmastakin, eikä kukaan osta.

      • Katso sieltä

        Maanmittauslaitos julkaisee vuosittain kiinteistöjen kauppahintatilaston: vuositilaston keväällä ja puolivuotistilaston alkuvuoden kaupoista syyskuussa.

        Seuraava tilasto julkaistaan keskiviikkona 3.9.2014.

        Tilastot tuotetaan Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä kiinteistöjen kauppahintarekisteristä. Sen tiedot perustuvat kaupanvahvistajien ilmoituksiin, joita täydennetään kunnissa ja maanmittaustoimistoissa. Rekisteri on julkinen ja se sisältää tiedot kaikista kiinteistönluovutuksista vuodesta 1985 lähtien koko Suomen alueelta.
        www.maanmittauslaitos.fi
        Eipä näytä montaa kiinteistökauppaa tehdyn vuonna 2013 Muoniossa. Koko Lapin alueella keskihinta omakotitalokiinteistöistä on 80.000 euron luokkaa. Saahan sitä pyytää vaikka miljoonan laavustaan.


      • PikkuVilppi mielessä
        Katso sieltä kirjoitti:

        Maanmittauslaitos julkaisee vuosittain kiinteistöjen kauppahintatilaston: vuositilaston keväällä ja puolivuotistilaston alkuvuoden kaupoista syyskuussa.

        Seuraava tilasto julkaistaan keskiviikkona 3.9.2014.

        Tilastot tuotetaan Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä kiinteistöjen kauppahintarekisteristä. Sen tiedot perustuvat kaupanvahvistajien ilmoituksiin, joita täydennetään kunnissa ja maanmittaustoimistoissa. Rekisteri on julkinen ja se sisältää tiedot kaikista kiinteistönluovutuksista vuodesta 1985 lähtien koko Suomen alueelta.
        www.maanmittauslaitos.fi
        Eipä näytä montaa kiinteistökauppaa tehdyn vuonna 2013 Muoniossa. Koko Lapin alueella keskihinta omakotitalokiinteistöistä on 80.000 euron luokkaa. Saahan sitä pyytää vaikka miljoonan laavustaan.

        Miten on kunnassa rakennuslupa-asiat? Tuleeko seuraamuksia, jos rakennan joen varteen pienen töllin enkä hae rakennuslupaa? Joillakin paikkakunnilla sakko on melko suuri, jos ei hae lupaa rakennukselleen ja sitten jää kiinni, naapurit yleensä käräyttää.
        Rikoshan se on, että sellaista luvatonta suunnittelee, mutta kait sitä aina suunnitella saa? Suunnittelu ei kait ole vielä rikos?


    • laita pois vaan

      Ei ne pikkumökeistä etes huomauta, soon niin tavallista.

      • En mie tie

        Verottaja kyselee aina arvoa, kun on haettu rakennuslupa, joko uudelle tai vanhan peruskorjaukselle tai laajennukselle. Sillä perusteella määritellään kiinteistövero kullekin kiinteistölle. Kiinteistövero kartuttaa suoraan kunnan kassaa.
        Onko ymmärrettävä niin, että joko Muonion kunta on niin rikas, että sille on yhdentekevää, saako kiinteistötuloa vai ei?
        Vai onko ymmärrettävä asia niin, että kunta suojelee luvatonta rakentamista / laajennuksia, jos ei aseta mitään sakkoja luvattomalle rakentamiselle? Eli siis tavallaan suojelee verokeinottelua? Eikös siinä koetella lain rajoja?


      • Säännöt kohalleen
        En mie tie kirjoitti:

        Verottaja kyselee aina arvoa, kun on haettu rakennuslupa, joko uudelle tai vanhan peruskorjaukselle tai laajennukselle. Sillä perusteella määritellään kiinteistövero kullekin kiinteistölle. Kiinteistövero kartuttaa suoraan kunnan kassaa.
        Onko ymmärrettävä niin, että joko Muonion kunta on niin rikas, että sille on yhdentekevää, saako kiinteistötuloa vai ei?
        Vai onko ymmärrettävä asia niin, että kunta suojelee luvatonta rakentamista / laajennuksia, jos ei aseta mitään sakkoja luvattomalle rakentamiselle? Eli siis tavallaan suojelee verokeinottelua? Eikös siinä koetella lain rajoja?

        Onko kunta noin rikas? Että ei kiinteistövero kelpaa.

        Miksi sitten hakee lisää valtiontukea?

        Omat nurkat pitäisi ensin laittaa kuntoon.


    • Kyllä Muoniossa on elämää, vaikka hiljenee se pikkuhiljaa. Töitä saavat ne jokka ottavat itteään niskasta kiinni ja lähtevät kouluun. Kouluttamattomille ei ole enää niitä savottatöitäkään. Työkkäri pikakurssittaa pakolla ne "kodinhoitajiksi" ja pääsevät mummoja tyräähmän ja siivoamaan. Mutta näinhän se on aina ollu.

      Kunnan kehitykseen voi jokainen vaikuttaa ostamalla omalta tavarat ja palvelut omalta kylältä eikä hakemalla kaikkea Narikalta tai Rovaniemeltä. Kohta tulevat hiihtäjät ja alkaa sutina kylällä. Mitä jos joku keksis niille jonku iltahomman? Pukkais vaikka joele luisteluraan, semmosen kilometriä pitkän, solis niille hyvä homma. Viidellä eurolla pääsee luistelemaan. Olis hiihtäjille tervetullut vaihtelu.

      Ideoita liikkeelle, väkeä on hankala lissää tänne hommata, myyään enemmän niile jokka tänne jo jostaki syystä tullee.

    • Avauksen suorittaja

      Muonion ja Enontekiön kunta kehittyminen, sekä omat näkemykset. Vuonna 1962 syksyllä olen muuttanut Enontekiölle ja edelleen Muonioon 1967 ja 2009 Muoniosta etelään, sekä Muonion asukkaana olen ollut myös sen jälkeenkin.
      Talous ja työ paikat Muonio ja Enontekiö. Kiirunan kaivos työllisti Suomesta siellä työssä käyviä, Pää teiden perus rakentaminen. Koulu rakennukset ala- ja yläasteen, sekä lukion koulu rakentamiset. Pankki rakennukset, poliisiasemat, kunnan virasto, hotellit Enontekiö. Sähkö Voima linja rakentamiset, samoin puhelinlinjojen rakentamiset. Terveydenhoitopalvelut ja rakentaminen. Kuntayhtymän terveyskeskus Muonio ja toimipiste Enontekiö. Tele erittäin hyvä työnantaja, eli puhelin, rajavartiosto, tulli ja rakentamiset heillä.
      Muonion ja Enontekiön kunnat kehittyivät erittäin ripeätä vauhtia 1960 luvun alusta lukien ja työntekijöistä oli pulaa. Henkilöauto kanta lisääntyi, erittäin nopeasti 1965 alkaen. Olemme eläneet 1960-1980 välillä molemmissa kunnissa kunnat ja kuntalaiset lähes rikkaudessa tuon ajan. Vain osa mainintoja hyvinvoinnista. Anteeksi kiire virheineen.

    • Merensinnen

      Muoniossa on useita vanhoja rakennuksia, joissa ei enää asuta. Kuitenkin monet rakennukset ovat korjauskelvollisia, lähinnä vapaa ajan asunnoiksi.
      Tämän kalaisia paikkoja kannattaisi pörssissä kaupata ja aika usein myös eräät ostavat itse korjattavaksi rakennukset, koska tällöin on vapaa- ajan asunnossa ainakin katto suojana. Järkevää olisi myydä määräala rakennuksille ja lähinnä maan arvo, sekä rakennus, joko purettava tai itse tehtynä voisi olla korjauskelvollinen.
      Eräät halvalla ostaessaan voivat, jopa myöhemmin muuttaa paikkakunnalle vakinaiseksi asukkaaksi, kunhan on rakennuksen korjannut vakituiseen asumiseen.

      • halbempi lahota

        Vanhaa ei kannate myydä.Ostetaan halvalla sitten aletasn valittamaan homeesta ym:ta. Ei uskalla, varsinkin etelän kulkija tietää oikeudet.


      • kaikilla sama laki
        halbempi lahota kirjoitti:

        Vanhaa ei kannate myydä.Ostetaan halvalla sitten aletasn valittamaan homeesta ym:ta. Ei uskalla, varsinkin etelän kulkija tietää oikeudet.

        ei etelä humut ole paremmassa asemassa kun met.lakisääntöinen kuntokartotus kun tehdään .kaikki on silloin tehty.siitä ei voi valittaa.ammattihminen kun tekee sen..pysykhöön etelän humut etelässä.


    • Teknillisestä

      Asuin kelpoisena omakotitalon, eli asunnon myynti. Ei nykyään enää myydä, ellei ennen kauppaa ole tehty kunto kartoitusta. Tuonnoin tukitaan myös mahdolliset home ongelmat.
      Nykyään lähes kaikki omakotitalot, jotka on lähimmän 10 vuoden aikana Muoniossa myyty, näissä lähes kaikissa on ennen myyntiä tehty kuntotarkoitus.
      Huijareitakin löytyy, jotka yrittävät etsiä kaupan jälkeen mitä ihmeellisimpiä vikoja rakennuksista, mutta kuntokartoituksilla juuri hylätään yritykset. Huijarit yrittää juuri ostaessa välttää, ettei ole kunto kartoitusta ole tehty.

      • tönö

        Alappa rakentaan uutta taloa. Eipä juuri alle 150 tonnin saa kuin alle sataneliöisen tönön tontti ja liittymät päälle.


    • Näin on

      Ja kunnan elinkeinotoimi vaihtoon.

    • 1960-19--

      Palataan ajassa taaksepäin 1960 ja vielä 1970 luvulle tultaessa Muoniossa oli kauppoja niin sanottuja sekatavarakauppoja 8 kpl sekä Ruotsin puolella 2 kauppaa,Rungvisti myi autoja ja myi kotitalouskoneita,vaateliikkeitä oli 2 Baareja oli 4 matkustajakoteja 2 huoltoasemia niin ikään 3 olipa täällä myös ravintola josta sai väkeviä,seppä takoi rautaa ja teki kaikenlaiset metallityöt,oli toimiva urheiluseura jossa pidettiin tansseja,siellä kävi Suomen silloiset huippuorkesterit esintyjineen,hiitokilpailut pidettiin pääsiäisenä eikä ollut pulaa osanottajista heitä tuli sekä Ruotsista,Norjasta ja Suomen huiput ottivat osaa kilpailuun,Pääsiäinen oli okein kulta-aikaa Muoniolle,mutta nyt kunta on vajonnut sinne kivikautiselle ajalle kuka voi antaa vastauksen miksi näi on käynyt?

      • kepu taannuttaa

        vappuna oli pyöräkilpailut ja timo taikuri esiinty täydelle salille. oli koskimelontakisoja, jokkiksessa jäärata-ajot. acerbin keino ja acr. nuorisoa oli pe-la iltoina keskusta ja pulimäki täynä. kyllä on tosiaan kuihtunu koko kylä. oli mukava olla muoniolainen 1980-luvulla.


      • töitä naisille
        kepu taannuttaa kirjoitti:

        vappuna oli pyöräkilpailut ja timo taikuri esiinty täydelle salille. oli koskimelontakisoja, jokkiksessa jäärata-ajot. acerbin keino ja acr. nuorisoa oli pe-la iltoina keskusta ja pulimäki täynä. kyllä on tosiaan kuihtunu koko kylä. oli mukava olla muoniolainen 1980-luvulla.

        Minä perustan pordellin sinne.


    • :) jee

      Muuttakaa äkkiä pois sieltä Muoniosta.

      • etellänjunaan

        kokoajan täältä lähtee .


    • pikkutupa

      Lapisa vuokrat on etelän tasoa ja vanhojen tupien hinnat yleensä vaan tuppaa oleen korkiat vaikka talo ois kamalassa kunnossa. Paljo niitä tyhyjiä taloja näyttää olevan, mutta monet on ollu niin kauan jo kylyminä, ettei niistä saa mökkiä enää ku puskutraktorilla.

      Ostaisin kyllä ja muuttasin muonioon asuun jos löytyy sopivalla hinnalla talo jostain sivukyliltä. Ei mitään isoa ja kallista torppaa, vaan vaatimattomaan elämään sopivaa taloa alakavia eläkepäiviä varten. Jos joku tietää hilijasesa myynnisä olevia ja sellasia joista omistaja tai perikunta haluaa päästä eroon, niin vinkkiä voi laittaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      20
      1303
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1272
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1186
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1184
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1163
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1161
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1157
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1129
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe