Intilaiset ja romanit

pohdiskelija.

Aika jännä juttu ainakin mitä suomessa olen pannut merkille niin eivät mustalaiset muistuta paljoakaan Intialaisia ainakaan ulkonäöltänsä, olettaen, että mustalaiset ovat alunperin sieltä päin lähtöisin? Tummia toki ovat Intialaiset, mutta ovat selvästi tummempia ja ovat paljon pienempiä ja kasvonpiisteet erilaiset. Onko mustalaiset sitten sekoittuneet jotenkin muihin rotuihin vuosisatojen saatossa? Mustalaiset ovat mielestäni melko kookkaita ja osa aika vaaleita, myös ylipaino on melko yleistä niillä.

53

1702

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pohdiskelija.

      Otsikon kirjoitusvirhe korjattu

      Intialaiset

    • 647698

      Mustalaisten mukana tuli eurooppaan noissa isoissa muuttoaalloissa myös intialaisia sukuja jotka on sekoittuneet eri mustalais heimojen kanssa, joissain heimoissa on selvästi enemän intialaisia piirteitä kuin joissain taas ei ole mitään muuta kuin samankaltainen kieli.

      • 6486436

        Sinä syytät minua valehteliaksi, mitä Yahoshua sanoo tuommoiseen? Tietäkö edes miksi kutsuit minua valehteliaksi, mikä otti sinusta vallan kutsua minua noin?


    • ei sama

      "pohdiskelija" oikeilla jäljillä olet. Ei heillä ole mitään yhteistä, ei edes uskonto. Tavat ei ole samat.työn teot ei samat. Hajutkaan ei ole samat. Mutta parempi vaan sannoo, samaa sakkii, vaikka eivät oikeesti oletkaan.Kyllä he olivat Indiassa muutama sata vuotta. Ja suomessa 500 vuotta. Siinä onkin pohtimista. Musiikki, ei sama,kerjääminen ei sama. Veri on kokonaan erilainen. Varastaminen ei sama, pettäminen ei sama. Ei mitään samaa

    • pieniä eroja

      Eikö ne intialaiset ole kovia tekemään työtä? Taitavat olla kovin työteliäitä? Eivät istua ihmettele kulmahousut jalassa mersun takapenkillä vaan menevät riksalla töihin?

    • näin se meneepi

      Siis mustalaiset ovat oma heimonsa, joka on aikoinaan asunut Intiassa ja joutunut siellä vainotuksi. Eli erinäköisyys selittynee jo sillä, että kyse on ihan eri ihmisryhmästä kuin nämä "perus intialaiset".

      • ertyuiop

        Mutta, olkoon vaan ihmiset siinä luulossa, että ollaan Indialaisii, vaikka ei oltaskaan.
        Nautitaan siittä niin kauan kun sitä piisaa. Kohta sekin loppuu.


      • hoihoihoi!

        Onko perusintialaisten puheenjohtaja Tino Singh?


    • latcho drom

      Intiassa asuu lukematon määrä erilaisia heimoja, ei "intialainen" ole mikään homogeeninen kansanryhmä. Romanit olivat vain yksi heimo, intialaisia romaneita asuu maassa edelleen.

      Katsokaa Yle Areenasta dokumentti,joka esitettiin viime viikolla ja jossa eri maiden romaniorkesterit matkustavat yhteiskiertueelle Amerikkaan. Samoin kannattaa katsoa Tony Galliffin musiikkielokuva Youtubesta, elokuva kertoo Romanien matkasta eri maiden halki: LATCHO DROM. Siinä elokuvassa näytetään myös Romanien elämää, musiikkia, tanssia ym. Intiassa.

      Romanien perinteisiä ammatteja myös Intiassa ovat olleet metallityöt, eläintenkesyttäminen (karhut ja käärmeet), musiikki, korien teko, hevosten kouluttaminen ja kengitys, ym. kiertolaisuuteen sopivat ammatit.

      Geenitiede myös vahvistaa asian. Kuin myös kielitiede, mutta geenejä vastaan ei voi millään uskonnollisella legendalla todistella.

      • tietäväinen

        ""Kuin myös kielitiede"Kirjoitat satuja, et ole asioista tietoinen. "Geenitiede myös vahvistaa asian"". Ole hyvä , ja laita totisteet. Mustaa valkoisella, näihiin kahteen asiaan. Minä laitan sitten vasta todisteet, mustaa valkoisella. Tuosta Geenitiedeestä,sitä ei ole ikinä todettu, Se on niin kuin valetta, mitä kirjoitit. Minulla on kaksi epäilystä, kuka sinä olet,joka yrität valehdella. Siis sinä valehtelet.


      • Kerro rohkeasti

        Keitä näistä jumalista romanit tuntee ? Pitäisi tuntea, jos olisivat Indialaisia. Koska tässä on vain pieni osa Indian jumalista;

        A
        Agni

        B
        Brahma

        D
        Devi

        G
        Ganesha
        Gayatri

        H
        Hanuman

        I
        Indra

        K
        Krishna

        L
        Lakshmana

        N
        Nataraja

        R
        Rama

        S
        Shaivismi
        Shiva
        Sita

        V
        Vishnu
        Lisäksi

        Rotat, lehmät


      • Ei tietenkään
        Kerro rohkeasti kirjoitti:

        Keitä näistä jumalista romanit tuntee ? Pitäisi tuntea, jos olisivat Indialaisia. Koska tässä on vain pieni osa Indian jumalista;

        A
        Agni

        B
        Brahma

        D
        Devi

        G
        Ganesha
        Gayatri

        H
        Hanuman

        I
        Indra

        K
        Krishna

        L
        Lakshmana

        N
        Nataraja

        R
        Rama

        S
        Shaivismi
        Shiva
        Sita

        V
        Vishnu
        Lisäksi

        Rotat, lehmät

        Miksi kristittyjen (joita Suomen romanit ovat) pitäisi tuntea muiden uskontojen jumalia?
        Ja kyllä se lähtömaa on suomeksi kirjoitettuna ihan Intia, ei India.


      • Toi hin tukke

        KIELI
        Ennen 1800-luvun loppua, hepreankieli oli säilynyt ainostaan juutalaisten pyhien kirjoitusten traditioiden kielenä. Mutta sitten
        sionistit elvyttivät sen takaisin puhekieleksi.
        Joten Israelissa asuvien juutalaisten lisäksi useimmat muut juutalaiset eivät vieläkään pysty keskustelemaan hepreaksi.mutta ei tämä tee heistä yhtään vähemmän juutalaisia .mustalaiset eivät puhu hepreaa vaan omaa romani tsibiski kutsumaansa sanskritin sukista kieltä.mutta miksi,sen haluaisin tietää.miksi mustalaiset puhuvat täysin eri kieliperheeseen kuuluvaa kieltä kuin juutalaiset?johtava mustalaisia tutkinut kirjailija angus fraser toteaa kirjassaan "the gypsies" että historialliset kielitieteilijät eivät ole päässeet yksimielisyyteen varhaisten romanien kieltä puhuvien ihmisten rodullisesta tai etnisestä alkuperästä.hänen mukaansa on todisteita ,että monien etnisten ryhmien on todettu vaihtaneen kieltä aikojen saatossa.joten millään varmuudella ei voida todistaa sukulaiskieltä puhuvien ihmisryhmien olevan sukua keskenään.tätä taustaa vastaa voimme todeta,että kielten ero ei estä meitä uskomasta.että romani tsibiä puhuvat mustalaiset olisivat pohjoisten israeliläisten jälkeläisiä.
        Voimme myös olettaa että romani tsib ei välttämättä ole mustalaisten alkuperäinen kieli.eli jos kielitieteilijät eivät pysty todistaa mustalaisten rodullista ja etnistä alkuperää.niin on ainakin mahdollista heidän puhuneen hepreaa tai vaihtaneen sen joskus sanskritin sukuiseen kieleen paettuaan israelista.
        meidän pitäisi kuitenkin vielä selittää miksi muinaiset pohjoisisraelilaiset alkoivat puhua assyriaan siirtonsa jälkeen intialaista kieltä.pohdiskellessaani näitä asioita luin werner kellerin kirjaa "the bible as history".selailessani kirjaa pysähdyin kohtaan,joka ei välttämättä kiinostanut minua tutkiessani kadotettuja heimoja.kirjan kohta kertoi nimittäin israelilaisten viettämistä 40 vuodesta erämaassa.mutta juuri silloin löysin hämmästyttävän asian.luin suwardata-nimisen prinssin kuninkaalleen kirjoittamasta kirjeestä.tässä lyhyt ote kirjasta:

        "mielenkiintoisin asia tässä kirjeessä oli tyylin ja sisällön lisäksi sen kirjoittaja,prinssi suwardata.hänen nimensä osoittaa selvästi hänen olleen indoarjalaisten jälkeläisiä.prinssi indaruta jonka hän myös mainitsee kirjeessään oli samaten indoarjalainen.vaikka saattaa kuulostaa omituiselta,kolmanneksella kirjeenvaihtoa harrastaneista kaanaanin prinsseistä on indoarjalainen tausta"

        mitäpä muutakaan tämä voisi merkitä kuin,että muinaiset kaanaanilaiset puhuivat sanskritin sukuista kieltä.tuo tieto ei olisi muuten ehkä merkinnyt minulle mitään,mutta olin juuri lukenut jakeita Jesajan kirjan 19.luvusta.
        "sinä päivänä on viisi kaupunkia egyptin maassa puhuva kaanaanin kieltä ja vannova valan Herralle Sebaotille." (Jes.19:18,vanha käänös)
        Tämä voimakas raamatun kohta kertoo viidessä kaupungissa puhutun Kanaanin kieltä kuten olemme nähneet, tuo kieli oli muinaisen sanskritin sukuista aivan kuten romani tsinbin.

        PS. koita ymmärtää tämä, kun luet


      • Minä nauran sinulle

        et another ethnic group from Persia.

        There is yet another, very special group which came to Europe and to other areas of the world, from Persia. Their language contains a large percentage of Persian words (that indicates that they must have left Persia before the Moslem occupation which started in the 600s). That special group of people is relatively few in number, and it has served other gods and still does that, just as the Bible says the scattered, "lost" tribes of Israel would do. That ethic group is spread over the whole world, among all nations, just as the Bible says the tribes of Israel would be.

        That group is persecuted and hated, just as the Jews are hated. They are not tolerated by other people, just as the Jews are not. They have for a long time been a wandering people, on the move, just as the Bible said that the "lost" tribes would be, and just as the Jews have been. Also they were gassed by Hitler, just as he gassed the Jews. That ethnic group, that "peculiar people" is, of course, the "Gypsies" and the "Travellers": The Romani people, not to forget the Domari people in the Middle East.

        According to historical sources, the Romani people of Europe have their origins in Persia. Even those who claim that the Romani people supposedly came from India, draw maps which show that they came into Europe from the Persian area. The question is, did the Romani people actually spread, from Persia, both to the east (India) as well as to the west (Europe)? That is not really known; one can only make guesses. The theory about "Punjab origins" appears to be a mere opinion of someone, probably based on virtually nothing. The Romani people came to Europe partially via Syria and Egypt. The western route is said to have given them their name E-gypti-ans, later reduced to "gypsies". A note: Deuteronomy 28:68 mentions a moving of Israelites back to Egypt by ships. That must have happened hundreds of years ago. The Romani have come to Europe from Egypt. The gypsies who stayed in Egypt (today, there are around 1,000,000 of them) are called Domari, instead of Romani which is the name for those who moved on.

        Back to the Romani people. Again, their language has a large percentage of Persian words. Despite that fact, some try to "trace" their language to India. A certain writer had a list of Romani words (Gypsy language) which supposedly were "related to Indian" but which in fact were old and native in (for instance) Swedish. That kind of "language tracing" is not credible. Apparently, some people first decide that a given Romani word "must have come from India" and then they set out to produce "proof" for that claim of theirs. That is not the way to go. One must also consider the fact that the Germanic languages of Europe (including German, Dutch, Frisian, English and the Scandinavian languages) are all related and belong to the language-group which is called "Indo-European". Simply: Indian and European languages have a common source. Because of that, one should of course expect them to have some things in common. But, that does not mean that the Germans come from India, or that the Romani/Domari people did. If one used the same kind of methods as some use for "tracing" the Romani language and people, then one could just as well trace the German or British languages and peoples as having come from India. Which, of course, would be nonsense.

        http://www.biblepages.web.surftown.se/ey17b.htm

        Rabbi
        "Another interesting Romany word is "manrho", meaning bread, that sounds precisely like the Hebrew "man-hu", that is what the Israelites exclaimed when they found the "manna" in the wilderness (Exodus 16:15). Yet, as the origins should not be sought through the language, I shall not extend this topic here."

        Kuin aloitetan käsittelyn Romani tutkiman DNA ei vain Indian kansa, olen minä 100% varma etää Geneettinen testaus Lähi Idän perään tule oleman yhteis .

        "Nearly 45% of Y chromosomes belong to haplogroup VI-68, and a single lineage within that haplogroup, found across Romani populations, accounts for almost one-third of Romani males. A similar preservation of a highly resolved male lineage has been reported elsewhere only for Jewish priests (Thomas et al. 1998""

        "Rom/ Gypsy Pollution laws: Any relationship or behavior that affects the honor of the groups is either 'clean' or 'unclean'. The Gypsies have their own system of purity as elaborate as that in ancient Bible times. ""

        http://nabataea.net/gypsies.html

        ""Roma is an Ancient Egyptian word meaning (Egyptian) men"


      • vieläkin nauran
        Minä nauran sinulle kirjoitti:

        et another ethnic group from Persia.

        There is yet another, very special group which came to Europe and to other areas of the world, from Persia. Their language contains a large percentage of Persian words (that indicates that they must have left Persia before the Moslem occupation which started in the 600s). That special group of people is relatively few in number, and it has served other gods and still does that, just as the Bible says the scattered, "lost" tribes of Israel would do. That ethic group is spread over the whole world, among all nations, just as the Bible says the tribes of Israel would be.

        That group is persecuted and hated, just as the Jews are hated. They are not tolerated by other people, just as the Jews are not. They have for a long time been a wandering people, on the move, just as the Bible said that the "lost" tribes would be, and just as the Jews have been. Also they were gassed by Hitler, just as he gassed the Jews. That ethnic group, that "peculiar people" is, of course, the "Gypsies" and the "Travellers": The Romani people, not to forget the Domari people in the Middle East.

        According to historical sources, the Romani people of Europe have their origins in Persia. Even those who claim that the Romani people supposedly came from India, draw maps which show that they came into Europe from the Persian area. The question is, did the Romani people actually spread, from Persia, both to the east (India) as well as to the west (Europe)? That is not really known; one can only make guesses. The theory about "Punjab origins" appears to be a mere opinion of someone, probably based on virtually nothing. The Romani people came to Europe partially via Syria and Egypt. The western route is said to have given them their name E-gypti-ans, later reduced to "gypsies". A note: Deuteronomy 28:68 mentions a moving of Israelites back to Egypt by ships. That must have happened hundreds of years ago. The Romani have come to Europe from Egypt. The gypsies who stayed in Egypt (today, there are around 1,000,000 of them) are called Domari, instead of Romani which is the name for those who moved on.

        Back to the Romani people. Again, their language has a large percentage of Persian words. Despite that fact, some try to "trace" their language to India. A certain writer had a list of Romani words (Gypsy language) which supposedly were "related to Indian" but which in fact were old and native in (for instance) Swedish. That kind of "language tracing" is not credible. Apparently, some people first decide that a given Romani word "must have come from India" and then they set out to produce "proof" for that claim of theirs. That is not the way to go. One must also consider the fact that the Germanic languages of Europe (including German, Dutch, Frisian, English and the Scandinavian languages) are all related and belong to the language-group which is called "Indo-European". Simply: Indian and European languages have a common source. Because of that, one should of course expect them to have some things in common. But, that does not mean that the Germans come from India, or that the Romani/Domari people did. If one used the same kind of methods as some use for "tracing" the Romani language and people, then one could just as well trace the German or British languages and peoples as having come from India. Which, of course, would be nonsense.

        http://www.biblepages.web.surftown.se/ey17b.htm

        Rabbi
        "Another interesting Romany word is "manrho", meaning bread, that sounds precisely like the Hebrew "man-hu", that is what the Israelites exclaimed when they found the "manna" in the wilderness (Exodus 16:15). Yet, as the origins should not be sought through the language, I shall not extend this topic here."

        Kuin aloitetan käsittelyn Romani tutkiman DNA ei vain Indian kansa, olen minä 100% varma etää Geneettinen testaus Lähi Idän perään tule oleman yhteis .

        "Nearly 45% of Y chromosomes belong to haplogroup VI-68, and a single lineage within that haplogroup, found across Romani populations, accounts for almost one-third of Romani males. A similar preservation of a highly resolved male lineage has been reported elsewhere only for Jewish priests (Thomas et al. 1998""

        "Rom/ Gypsy Pollution laws: Any relationship or behavior that affects the honor of the groups is either 'clean' or 'unclean'. The Gypsies have their own system of purity as elaborate as that in ancient Bible times. ""

        http://nabataea.net/gypsies.html

        ""Roma is an Ancient Egyptian word meaning (Egyptian) men"

        http://www.egypt-tehuti.org/books/egyptian-romany-pg.ht ml

        Yet another ethnic group from Persia.

        There is yet another, very special group which came to Europe and to other areas of the world, from Persia. Their language contains a large percentage of Persian words (that indicates that they must have left Persia before the Moslem occupation which started in the 600s). That special group of people is relatively few in number, and it has served other gods and still does that, just as the Bible says the scattered, "lost" tribes of Israel would do. That ethic group is spread over the whole world, among all nations, just as the Bible says the tribes of Israel would be.

        That group is persecuted and hated, just as the Jews are hated. They are not tolerated by other people, just as the Jews are not. They have for a long time been a wandering people, on the move, just as the Bible said that the "lost" tribes would be, and just as the Jews have been. Also they were gassed by Hitler, just as he gassed the Jews. That ethnic group, that "peculiar people" is, of course, the "Gypsies" and the "Travellers": The Romani people, not to forget the Domari people in the Middle East.

        According to historical sources, the Romani people of Europe have their origins in Persia. Even those who claim that the Romani people supposedly came from India, draw maps which show that they came into Europe from the Persian area. The question is, did the Romani people actually spread, from Persia, both to the east (India) as well as to the west (Europe)? That is not really known; one can only make guesses. The theory about "Punjab origins" appears to be a mere opinion of someone, probably based on virtually nothing. The Romani people came to Europe partially via Syria and Egypt. The western route is said to have given them their name E-gypti-ans, later reduced to "gypsies". A note: Deuteronomy 28:68 mentions a moving of Israelites back to Egypt by ships. That must have happened hundreds of years ago. The Romani have come to Europe from Egypt. The gypsies who stayed in Egypt (today, there are around 1,000,000 of them) are called Domari, instead of Romani which is the name for those who moved on.

        Back to the Romani people. Again, their language has a large percentage of Persian words. Despite that fact, some try to "trace" their language to India. A certain writer had a list of Romani words (Gypsy language) which supposedly were "related to Indian" but which in fact were old and native in (for instance) Swedish. That kind of "language tracing" is not credible. Apparently, some people first decide that a given Romani word "must have come from India" and then they set out to produce "proof" for that claim of theirs. That is not the way to go. One must also consider the fact that the Germanic languages of Europe (including German, Dutch, Frisian, English and the Scandinavian languages) are all related and belong to the language-group which is called "Indo-European". Simply: Indian and European languages have a common source. Because of that, one should of course expect them to have some things in common. But, that does not mean that the Germans come from India, or that the Romani/Domari people did. If one used the same kind of methods as some use for "tracing" the Romani language and people, then one could just as well trace the German or British languages and peoples as having come from India. Which, of course, would be nonsense.

        http://www.biblepages.web.surftown.se/ey17b.htm

        Rabbi
        "Another interesting Romany word is "manrho", meaning bread, that sounds precisely like the Hebrew "man-hu", that is what the Israelites exclaimed when they found the "manna" in the wilderness (Exodus 16:15). Yet, as the origins should not be sought through the language, I shall not extend this topic here."

        Kuin aloitetan käsittelyn Romani tutkiman DNA ei vain Indian kansa, olen minä 100% varma etää Geneettinen testaus Lähi Idän perään tule oleman yhteis .

        "Nearly 45% of Y chromosomes belong to haplogroup VI-68, and a single lineage within that haplogroup, found across Romani populations, accounts for almost one-third of Romani males. A similar preservation of a highly resolved male lineage has been reported elsewhere only for Jewish priests (Thomas et al. 1998""

        "Rom/ Gypsy Pollution laws: Any relationship or behavior that affects the honor of the groups is either 'clean' or 'unclean'. The Gypsies have their own system of purity as elaborate as that in ancient Bible times. ""

        http://nabataea.net/gypsies.html

        ""Roma is an Ancient Egyptian word meaning (Egyptian) men"

        http://www.egypt-tehuti.org/books/egyptian-romany-pg.ht


      • lopeta hohiposkiero
        Ei tietenkään kirjoitti:

        Miksi kristittyjen (joita Suomen romanit ovat) pitäisi tuntea muiden uskontojen jumalia?
        Ja kyllä se lähtömaa on suomeksi kirjoitettuna ihan Intia, ei India.

        No, siksi, kun sanovat, että olemme Indiasta. Kait ne olisi joku noista jäännyt meidän pääkoppaan


      • ehheheh
        lopeta hohiposkiero kirjoitti:

        No, siksi, kun sanovat, että olemme Indiasta. Kait ne olisi joku noista jäännyt meidän pääkoppaan

        Niin että jos esi-isät satoja vuosia sitten ovat eläneet hindulaisuuden vaikutuksessa, lähteneet sitten sieltä ja omaksuneet eri uskonnon, niin nykymustalaisella tarttis olla sisäänrakennettuna tietoisuudessa Intian jumalat ym?

        Siinä tapauksessa vauvana ulkomailta adoptoitujen lastenkin pitäisi uudessa kotimaassaan puhua automaattisesti syntymaan kieltä ja harjoittaa sen maan uskontoa, vaikka eivät koskaan olisi olleet missään tekemisissä niiden asioiden kanssa! Niinkö?


      • Ville vallaton
        ehheheh kirjoitti:

        Niin että jos esi-isät satoja vuosia sitten ovat eläneet hindulaisuuden vaikutuksessa, lähteneet sitten sieltä ja omaksuneet eri uskonnon, niin nykymustalaisella tarttis olla sisäänrakennettuna tietoisuudessa Intian jumalat ym?

        Siinä tapauksessa vauvana ulkomailta adoptoitujen lastenkin pitäisi uudessa kotimaassaan puhua automaattisesti syntymaan kieltä ja harjoittaa sen maan uskontoa, vaikka eivät koskaan olisi olleet missään tekemisissä niiden asioiden kanssa! Niinkö?

        Euroopan unioni arvioi että eussa on kahdeksasta-kahteentoista miljoonaan indian alkuperän omaavaa mustalaista. Maailmanlaajuisesti on arvioitu olevan enemän kuin 15miljoonaa Intian mustalaista, kertoi asiaa paljon tutkinut Paul Polansky seminaarissa.

        Polansky, kierteli yhdistyneiden-valtakuntien ylläpitämiä leirejä Kosovassa, sen jälkeen kun Kosovon vapautus armeijan sotilaat hyökkäsivät mustalaisten päälle, hän kertoi etteivät he olleet lähteneet intiasta yhdessä aika jaksossa, eikä yhdessä kastissa.

        Hän kertoi että Intian mustalaisilla vieläkin käytössä oleva kasti systeemi, on myös käytössä Kosovon pakolais leireissä.

        "UN leirissä, ihmiset tietyistä kasteista ostivat vaimonsa, kuten vanhassa tavassa lounais-punjabissa. Osa vieläkin ajattelee että aurinko on tärkeämpi kuin Jumala"

        Polansky kertoi, aurinko temppelin tuhosta Multaniassa 985 JK olevan suurin syy mustalaisten muuttoliikkeeseen Intiasta.

        Polansky kertoi, että Egypstistä häädettyjen islamilaisten valloitettua Multanian (nykyinen Pakistan), on voinut päätyä massiiviseen maastamuuttoon.

        "kymmenelläluvulla, Multanian valloittivat ääri-islamistit Egyptistä. He olivat Kermatians ja he käännyttivät suurimman osan Punjabin kansasta Islamiin. The Karmathians hyökkäsivät ja tuhosivat Aurinko temppelin, pakottaen pakoon kaikki jotka olivat tekemisissä temppelin kanssa.

        "Tänäpäivänä Euroopassa, mustalaisia ei kutsuta Multanialaiseiksi mutta monet vieläkin vannovat valojaan Auringolle"

        Toinen huomattava maastamuutto näyttäisi olevan 13luvun alussa, kun Mongoolit aloittivat valloittaa Afghanistania ja Lounais Intiaa. "kolmas diaspora" liittyy ihmisiin jotka pakenivat maanjäristyksen jälkeen länsi-kashmirin ja luoteis maakuntaan 13 ja 14 vuosisadalla.

        Viimeinen mustalaisten iso virtaava maastamuutto, todennäköisesti juontui siitä kun Rajputit hävisivät Chitorissa 1303 JK.

        Puhutun historian ja sosiaalisten käytäntöjen lisäksi, todellinen syntyperä löydetään DNA testien avulla, Euroopan mustalaisten ja heidän kaukaisten serkkujen ja kastien kanssa Intiasta ja Pakistanista. Jo nyt jotkin testit näyttävät erittäin loistavia tuloksia

        "Minun näkemykseni tästä diasporasta Intiasta Eurooppaan, joita me kutsumme mustalaisiksi, on se että heidän diaspora on kestänyt yli tuhannenvuotta, Biharista Punjabiin ja Kashmiriin, Afganistanista ja Keski-Aasiasiasta, lähi-itään ja viimein Eurooppaan.

        Jokatapauksessa, heitä yhä ajetaan pois eri äärimistien taholta ja he elävät jatkuvassa pelossa.

        Lähde: http://www.sanghparivar.org/forum/indian-gypsies-yet-to-be-recognised-as-part-of-diaspora


      • we34r5t6789
        Ville vallaton kirjoitti:

        Euroopan unioni arvioi että eussa on kahdeksasta-kahteentoista miljoonaan indian alkuperän omaavaa mustalaista. Maailmanlaajuisesti on arvioitu olevan enemän kuin 15miljoonaa Intian mustalaista, kertoi asiaa paljon tutkinut Paul Polansky seminaarissa.

        Polansky, kierteli yhdistyneiden-valtakuntien ylläpitämiä leirejä Kosovassa, sen jälkeen kun Kosovon vapautus armeijan sotilaat hyökkäsivät mustalaisten päälle, hän kertoi etteivät he olleet lähteneet intiasta yhdessä aika jaksossa, eikä yhdessä kastissa.

        Hän kertoi että Intian mustalaisilla vieläkin käytössä oleva kasti systeemi, on myös käytössä Kosovon pakolais leireissä.

        "UN leirissä, ihmiset tietyistä kasteista ostivat vaimonsa, kuten vanhassa tavassa lounais-punjabissa. Osa vieläkin ajattelee että aurinko on tärkeämpi kuin Jumala"

        Polansky kertoi, aurinko temppelin tuhosta Multaniassa 985 JK olevan suurin syy mustalaisten muuttoliikkeeseen Intiasta.

        Polansky kertoi, että Egypstistä häädettyjen islamilaisten valloitettua Multanian (nykyinen Pakistan), on voinut päätyä massiiviseen maastamuuttoon.

        "kymmenelläluvulla, Multanian valloittivat ääri-islamistit Egyptistä. He olivat Kermatians ja he käännyttivät suurimman osan Punjabin kansasta Islamiin. The Karmathians hyökkäsivät ja tuhosivat Aurinko temppelin, pakottaen pakoon kaikki jotka olivat tekemisissä temppelin kanssa.

        "Tänäpäivänä Euroopassa, mustalaisia ei kutsuta Multanialaiseiksi mutta monet vieläkin vannovat valojaan Auringolle"

        Toinen huomattava maastamuutto näyttäisi olevan 13luvun alussa, kun Mongoolit aloittivat valloittaa Afghanistania ja Lounais Intiaa. "kolmas diaspora" liittyy ihmisiin jotka pakenivat maanjäristyksen jälkeen länsi-kashmirin ja luoteis maakuntaan 13 ja 14 vuosisadalla.

        Viimeinen mustalaisten iso virtaava maastamuutto, todennäköisesti juontui siitä kun Rajputit hävisivät Chitorissa 1303 JK.

        Puhutun historian ja sosiaalisten käytäntöjen lisäksi, todellinen syntyperä löydetään DNA testien avulla, Euroopan mustalaisten ja heidän kaukaisten serkkujen ja kastien kanssa Intiasta ja Pakistanista. Jo nyt jotkin testit näyttävät erittäin loistavia tuloksia

        "Minun näkemykseni tästä diasporasta Intiasta Eurooppaan, joita me kutsumme mustalaisiksi, on se että heidän diaspora on kestänyt yli tuhannenvuotta, Biharista Punjabiin ja Kashmiriin, Afganistanista ja Keski-Aasiasiasta, lähi-itään ja viimein Eurooppaan.

        Jokatapauksessa, heitä yhä ajetaan pois eri äärimistien taholta ja he elävät jatkuvassa pelossa.

        Lähde: http://www.sanghparivar.org/forum/indian-gypsies-yet-to-be-recognised-as-part-of-diaspora

        """"olen lukenut tuosta miten monet tutkiat ovat ristiriidoissa, tuon asian suhteen, ovatko mustalaiset lähteneet yhdessä aikajaksossa kun toiset tuntiat väittävät että muuttoliike on tapahtunut kolmessa pidemmässä aikajaksossa, itselle kävisi paremmin mieleen tuo, kolmen pidemmän aikajakson liike, joista voisi myös päätellä johtuneet nämä kolme eri heimon nimeä, Dom, Lom ja Rom.
        Myös tämä Aurinko temppeli, Multaniassa on kiinnostanut ja olen lukenut siitä erilaisia teorioita, toisissa kerrotaan mustalaisten olleen heidän ketkä toivat kauan aikaa sitten tämän uskonnon Multaniaan ja jonne joka puolelta Intiaa, pyhimykset ovat vaeltaneet tekemään kunnioitusta ja toivat erittäin suuria lahjoituksia, temppeli oli ollut erittäin tunnettu varsinkin sen suuren kulta määrän ja erilaisten jalokivien takia, kuten myös mahtavan aurinko-ikonin takia. Toisessa teoriassa kerrotaan että mustalaiset ovat olleet tuon temppelin taiteilioita, muusikoita jne ja kun Islamit olivat valloittaneet Multanian, he tappoivat kaikki papit ja ajoivat kaikki temppelin yhteydessä olleet ihmiset maanpakoon, jolloin temppelin alkuperäiset rakentajat olisivat lähteneet mustalaisten matkaan ja saaneet oman kastinimen Rom."""""""


      • kopioitu

        kopioitu
        14.9.2004 14:41
        0
        Sulje
        simolta ja raimolta
        meidän esi isäs ei olle sukova indian
        Kirjoittanut: simo, 14.9.2004 klo 09.21

        Data provided by the social sciences as well as genetic research suggest that the 8-10 million Roma (Gypsies) who live in Europe today are best described as a conglomerate of genetically isolated founder populations. The relationship between the traditional social structure observed by the Roma, where the Group is the primary unit, and the boundaries, demographic history and biological relatedness of the diverse founder populations appears complex and has not been addressed by population genetic studies.

        http://www.biomedcentral.com/1471-2350/2/5

        tässä tarkemin sanotan etää tämä 1000 ihmisen heimo ei olle sukva kantaväestölle.
        As well as looking at over 1100 samples of Romany from Europe, they studied six samples from India and found that the similarity in genetic markers supported the theory that the founder group, of perhaps under 1000 people, came from India. missä luke tämän texstin peräsää ei lue came from India sinä itee pannit sen sihen .lue minun tutkimus mee romanit 1000 joukostaa jaa tämä joukoo ei olle sukova indialasia esi isäsle

        Gypsies) who live in Europe today are best described as a conglomerate of genetically isolated founder populations has not been addressed by population genetic studies.
        mustalaiset tulle pienstä heimosta mikä on isoleratuu kantaväöstelltä mihin heidä ei voi geeni mukan yhdistää .lue paremin.ja tutkijat on aina sanonut etää tullemee koko indiasta .mutta näin ei olle vain yhestää heimosta.joka ei olle geeni mukan sukva kantaväöstelle .lue paremin

        keneen verrattiin
        Kirjoittanut: raimo, 14.9.2004 klo 12.32

        Legend has it that European Gypsies came from Egypt but a new genetic study
        has shown they came from a small population that emerged from ancestors
        in India around 1000 years ago.

        Kommentti:
        Vaikka geneettinen tutkimus voisikin yhdistää väitetyllä tavalla mustalaiset Intiassa n. 1000 vuotta sitten asuneisiin esi-isiinsä, asia ei vielä selitä heidän alkuperäänsä eikä kumoa teoriaa, että nämä esi-isät puolestaan olisivat niiden Median kaupunkeihin, Halahiin ja Habur-joen varsille, reilun 1000 km:n päähän Panjubista ja Indus-virrasta, assyyrialaisten 720-luvulla eKr. pakkosiirtämien isralilaisten jälkeläisiä.

        Kyseinen geenitutkimus ei siis selitä, keihin romaaneja on verrattu ja mistä nämä puolestaan ovat kotoisin. Mikäli heidän juurensa ovatkin Israelissa ja ovat israelilaisten jälkeläisiä, on heitä osa mahdollisesti vielä Intiassa. Onko missään todistettu, että kaikki mustalaiset ovat lähteneet pois vielä tuolloin Panjubista? Eihän tutkimuksessa puhuta intialaisesta kantaväestöstä, vaan oletetuista
        mustalaisten esi-isistä!

        Eikö kuka tahansa voi havaita, geeniperimää, tummat hiukset, ruskeat silmät jne. Jos intialaiset ja juutalaiset pukeutuisivat mustalaisiksi, jokainen voisi nähdä selvästi, että monet juutalaisetkin muistuttavat enemmän mustalaisia.
        Katso esim. tätä Israelilaista naisministeriä ja ajattele hänen päälleen romaaninaisen puku, jota suomessa käytetään. Miltä näyttäisi? Siis kuin ilmetty romaani. Olisi mielenkiintoista tietää, mistä Jaakobin heimosta tämä ministeri on kotoisin eli onko suku alun perin Juudasta vai Israelista.


      • jatkoooooo
        kopioitu kirjoitti:

        kopioitu
        14.9.2004 14:41
        0
        Sulje
        simolta ja raimolta
        meidän esi isäs ei olle sukova indian
        Kirjoittanut: simo, 14.9.2004 klo 09.21

        Data provided by the social sciences as well as genetic research suggest that the 8-10 million Roma (Gypsies) who live in Europe today are best described as a conglomerate of genetically isolated founder populations. The relationship between the traditional social structure observed by the Roma, where the Group is the primary unit, and the boundaries, demographic history and biological relatedness of the diverse founder populations appears complex and has not been addressed by population genetic studies.

        http://www.biomedcentral.com/1471-2350/2/5

        tässä tarkemin sanotan etää tämä 1000 ihmisen heimo ei olle sukva kantaväestölle.
        As well as looking at over 1100 samples of Romany from Europe, they studied six samples from India and found that the similarity in genetic markers supported the theory that the founder group, of perhaps under 1000 people, came from India. missä luke tämän texstin peräsää ei lue came from India sinä itee pannit sen sihen .lue minun tutkimus mee romanit 1000 joukostaa jaa tämä joukoo ei olle sukova indialasia esi isäsle

        Gypsies) who live in Europe today are best described as a conglomerate of genetically isolated founder populations has not been addressed by population genetic studies.
        mustalaiset tulle pienstä heimosta mikä on isoleratuu kantaväöstelltä mihin heidä ei voi geeni mukan yhdistää .lue paremin.ja tutkijat on aina sanonut etää tullemee koko indiasta .mutta näin ei olle vain yhestää heimosta.joka ei olle geeni mukan sukva kantaväöstelle .lue paremin

        keneen verrattiin
        Kirjoittanut: raimo, 14.9.2004 klo 12.32

        Legend has it that European Gypsies came from Egypt but a new genetic study
        has shown they came from a small population that emerged from ancestors
        in India around 1000 years ago.

        Kommentti:
        Vaikka geneettinen tutkimus voisikin yhdistää väitetyllä tavalla mustalaiset Intiassa n. 1000 vuotta sitten asuneisiin esi-isiinsä, asia ei vielä selitä heidän alkuperäänsä eikä kumoa teoriaa, että nämä esi-isät puolestaan olisivat niiden Median kaupunkeihin, Halahiin ja Habur-joen varsille, reilun 1000 km:n päähän Panjubista ja Indus-virrasta, assyyrialaisten 720-luvulla eKr. pakkosiirtämien isralilaisten jälkeläisiä.

        Kyseinen geenitutkimus ei siis selitä, keihin romaaneja on verrattu ja mistä nämä puolestaan ovat kotoisin. Mikäli heidän juurensa ovatkin Israelissa ja ovat israelilaisten jälkeläisiä, on heitä osa mahdollisesti vielä Intiassa. Onko missään todistettu, että kaikki mustalaiset ovat lähteneet pois vielä tuolloin Panjubista? Eihän tutkimuksessa puhuta intialaisesta kantaväestöstä, vaan oletetuista
        mustalaisten esi-isistä!

        Eikö kuka tahansa voi havaita, geeniperimää, tummat hiukset, ruskeat silmät jne. Jos intialaiset ja juutalaiset pukeutuisivat mustalaisiksi, jokainen voisi nähdä selvästi, että monet juutalaisetkin muistuttavat enemmän mustalaisia.
        Katso esim. tätä Israelilaista naisministeriä ja ajattele hänen päälleen romaaninaisen puku, jota suomessa käytetään. Miltä näyttäisi? Siis kuin ilmetty romaani. Olisi mielenkiintoista tietää, mistä Jaakobin heimosta tämä ministeri on kotoisin eli onko suku alun perin Juudasta vai Israelista.

        The researchers were first alerted to the idea that the Romany may be descended
        from a small founder population when they discovered that certain genetic mutations in the population were shared in people who were not directly related.

        This occurs in other groups that have developed from small founder populations such as the Finns, Ashkenazi Jews, the population of Quebec in Canada and possibly the Australian island state of Tasmania, Kalaydjieva, told ABC Science Online.

        kommentti:

        Kun tietty geneettinen muunnostekijä, jota on mustalaisilla, löytyy myös muiden kansojen ihmisiltä, askenaasi-juutalaiset mukaan lukien, eivät tutmukset edelleenkään kumoa mustalaisten israel-jälkeläisyyttä. Onhan eri kansojen ihmisille Jumala varmasti laittanut geeniperimään samanlaisiakin tekijöitä, perinnöllisiin sairaudentorjuntamekanismeihin jne. Joten samoja
        elementtejä voi löytyä kaikkialta. koska ovathan kaikki yhdestä ihmisestä, Aadamista perittyä, Jumalan asettamaa.

        The idea that Romany people came from India was first proposed 200 years
        ago based on similarities between their language and the Indian language
        Sanskrit, said Kalaydjieva. But such studies were inconclusive.

        "There are quite a few examples where a population adopts a language but
        this does not necessarily mean its biological roots belong to the same place
        as the larger population that speaks this language," she said.

        kommentti: Siis englanninkielinen tekstikään
        ei pidä kielisukulaisuustutkimusta todisteena
        siitä, että romanit olisivat Intiasta, koska
        kielen voi omaksua ilman, että se todistaa
        biologista alkuperää.

        Miksi Raamatun alkutekstistä löytyy mustalaiskielen sanoja: jeger, saha, dutha, galed, massa, meriba jne. Miksi isän sängyn päällä ei saa istua, kuten Ruben teki jne.
        Tällaisia asioita vilisee Raamatussa ja romanikulttuurissa! Miksi? Vain siksi, että
        juuret ovat Pohjois-Israelissa!

        Kaikki mitä Vanhan Testamentin profeetat puhuvat Efraimista ja efraimilaisista, liittyvät mustalaisiin!

        Tutkitaan rukoillen! Siunatkaa mustalaisia ja juutalaisia! Kertokaa heille laki, että tulisi synnintunto ja käskekää tehdä parannus ja ottaa
        vastaan armo ja evankeliumi Jeesuksen Kristuksen
        nimessä ja veressä, käydä synnintunnon hädässä
        läpi ahtaasta portista ja saada anteeksi varkautensa, noituutensa, petoksensa ja kaikki synnit ja uudistus Pyhän Hengen voimasta ja voitelusta ja jota ei ole kastettu, ottaa kaste!

        Siunatkaa mustalaisia ja juutalaisia, kertokaa, että heidän vaivanaivakansa päättyy ja Jumala kokoaa omansa takaisin Aabrahamille, Iisakille,
        Jaakobille eli Israelille lupaamaan maahan!

        siunauksin t.raimo


      • Elokuvat ovat 99% fantasiaa niin myös tämä Gatliefin tekemä. Tutkimus joka väittää romaneiden olevan Intialaisia, pohjaa ei-romanitaustaisten lingvistikkojen ja antropologien oletus 'teorioihin'. Yksikään tähänastinen tutkimus ei ole kyennyt aukottomasti selvittämään romaneiksi kutsuttujen alkuperää. Tottakai romanikielen pohjana on sanskriitti 30% sanastosta, mutta sanskriittia puhuttiin nykyisen Irak/Iran alueelta alaspäin koko lähi-idän alueella muinoin sivistyskielenä kuten englantia nykyään. Ja vielä yksi tähänastisen tutkimuksen heikkous on se, että kukaan edellä mainittujen alojen tutkijoista ei ole ollut romaneihin liitetyn sosio-kulttuurisen alan asiantuntemusta edustava (mukaan lukien uskonto ja puhtaus/epäpuhtaus käsitteistö). Mitä tulee varsinaiseen geeni eli DNA tutkimukseen, sitä on alettu tehdä viimeisten 20-vuoden aikana ja yllätys yllätys, on paljon romanisukuja jopa kokonaisia heimokuntia, joilla onkin seemiläinen tai peräti juutalainen DNA. Joten romaneiden faktuaalinen alkuperä on siis edelleen auki, vaikka todistetusti romanit elivät Intiassa noin 1000 vuotta ja Suomessakin 500 vuotta.


    • aabeeceeddeedeeedede

      Joidenkin indian legendojen mukaan romanit olivat sotineet pohjois indian rajoilla satoja? vuosia mm muslimi ja mongoli valloittajia vastaan ja joskus 1000luvulla sodan hävitessä ja heidän kuningaan kuoltua he vannoivat etteivät asetu mihinkään ennen kuin saavat valloittajat lyötyä ja osa heistä lähti eurooppaan asti ja osa kiertää yhä indiassa aavikoilla kylien ja kaupungien väleillä. Mutta hei intia on pikkasen vanhempi sivilisaatio joka on nähnyt emperiumeja jos toista, on ollut eri heimojen koti ja valloitus paikka pitkiä aikoja, kuka on oikein alkperäinen Intialainen? Keitäs ne Arjalaiset ol yms eri heimot?

    • feeralo

      Kun mainitaan romaneiden lähtöpaikaksi intian, niin tarkoitetaan sen aikaista historiallista intiaa johon kuului myös nykyinen Pakistanin alue.
      Sieltä löytyy romaneiden näköisiä ihmisiä miljoonia.

    • Romales

      Hyvin suurella todennäköisyydellä voidaan väittää, että meikäläisten esi-isät ovat aikoinaan asuneet Intiassa. Suurin osa vielä siellä Intian ja Pakistanin rajamaastossa. Se ei välttämättä tarkoita, että he eivät aikoinaan olisi tulleet sinne jostakin, mutta siitä ei ymmärtääkseni ole mitään varmaa tietoa.

      Persia-yhteyksille on olemassa myös jonkinlaisia perusteluita (tai muihin indoarjalaisiin heimoihin). Ottaen huomioon intialaisten ja indoarjalaisten historiallisen yhteyden, voidaan piirteitä löytää molemmista ryhmistä, oli alkuperä kummassa tahansa (Intiassa tai Persiassa). Ukkini kertoi joskus teoriasta, että Intiaan aikoinaan tulleet indoarjalaisista (joista pääosa sekoittui indus-virran kulttuurin ihmisiin) osa olisi elänyt eristäytyneesti ja säilyttänyt indoarjalaisen indentiteettinsä. Tämä selittäisi yhteyden Lähi-itään kaartaneisiin indoarjalaisiin (persialaisiin, meedialaisiin). Toki, aivan yhtä suuriin saavutuksiin meikäläiset eivät ole yltäneet kuin nuo kulttuurit.. mutta olisi kiva ajatella, jos meissä olisi jotain samaa kuin heissä. Oli niin tai näin, intialaisista tai indoarjalaisista juurista voi olla ylpeä.

      • 5777436

        kaikki osoittaa että mustalaiset on olleet erittäin taitavia noissa ajoissa ja mitä kauemmas mennään niin taidot olleet vielä tärkeimpiä ja mustalaiset on kulkeneet taitojensa kanssa tuhansia vuosia,metalli,eläin,korjaus,rakentaminen yms, euroopassakin vaikka vainottiin alku metreiltä asti on mustalaisia tarvittu kipeästi ja ilman mustalaisten taitoja voi olla mahdollista että eurooppa ei ois tämän kokoinen tällä hetkellä,kyllä historia näistä kieroillen kertoo mutta ei missään nimessä kohota mustaaisten osinkoa europan puolustamisessa ja rakentamisessa, edes musikin kehittämisestä ei tahota antaa kuuin jotkin maat jotain kunniaa.

        sodissa mustalaiset on olleet huippuja hevoskäsittely,metalli eli aseiden tako ja ylläpito ja erittäin taitavia sotialaita. tuo alue mistä mustalaiset lähti eurooppaan oli jatkuvien hyökkäysten alla, muslimit ja mongolit, ilmeisesti satoja vuosia kunnes 1000luvun alussa puolustus viimein kaatui ja hajaantui kolmeen suuntaan. tuo alue on ollut juuri israelin heimojen ja persian kolonisaatioiden aikaan saannosta vuosiakausia ekr.


      • novvoi(ei kirj.)

        Kun kerran olette alueella syntynyt populaatio olette sen kulttuureihin yhtä lailla osallisia kuin muutkin alueen asukkaat. Intialaisista juurista voi muutenkin olla ylpeä aluehan on yhden varhaisimman suurkulttuurin kehto ja oli sitä jo kauan ennen kuin Israelin pikkukansa oli lähi-idässä edes syntynyt. Se johon jotkut teistä kristillisperäisten uskonnollisten tarinoiden vuoksi kovasti haluaisivat kuulua. Ikävä kyllä israelilaisuus/juutalaisuus ei ole satu vaikka siihen tarinoitakin kuuluu, vaan tosimaailman etninen uskonto joka ei ole kadonnut mihinkään sen jälkeen kun se syntyi ja johon teillä ei ole geneettisiä tai historiallisia yhteyksiä mutta on molemmat Intiaan.


      • ei oo tosi
        novvoi(ei kirj.) kirjoitti:

        Kun kerran olette alueella syntynyt populaatio olette sen kulttuureihin yhtä lailla osallisia kuin muutkin alueen asukkaat. Intialaisista juurista voi muutenkin olla ylpeä aluehan on yhden varhaisimman suurkulttuurin kehto ja oli sitä jo kauan ennen kuin Israelin pikkukansa oli lähi-idässä edes syntynyt. Se johon jotkut teistä kristillisperäisten uskonnollisten tarinoiden vuoksi kovasti haluaisivat kuulua. Ikävä kyllä israelilaisuus/juutalaisuus ei ole satu vaikka siihen tarinoitakin kuuluu, vaan tosimaailman etninen uskonto joka ei ole kadonnut mihinkään sen jälkeen kun se syntyi ja johon teillä ei ole geneettisiä tai historiallisia yhteyksiä mutta on molemmat Intiaan.

        No miksi pitäisi olla geneettinen tai historiallinen yhteys jonkun uskonnon juuriin, että sitä voisi tunnustaa? Mieti nyt kuinka monta miljardia ihmistä maailmassa on tänä päivänä kristittyjä, vaikka ovat syntyperältään ja historialtaan todella kaukana kristinuskon synnyinsijoilta?

        Vastaa tähän: Saako sinun mielestä vauvana Suomeen tuodun kiinalaisen lapsen kasvattaa kristityksi, kun hän kuitenkin sattuu olemaan "käynyt syntymässä" sintolaisuuden, taolaisuuden, buddhalaisuuden ja muiden itämaiden uskontojen synnyinsijoilla??


      • novvoi(ei kirj.)
        ei oo tosi kirjoitti:

        No miksi pitäisi olla geneettinen tai historiallinen yhteys jonkun uskonnon juuriin, että sitä voisi tunnustaa? Mieti nyt kuinka monta miljardia ihmistä maailmassa on tänä päivänä kristittyjä, vaikka ovat syntyperältään ja historialtaan todella kaukana kristinuskon synnyinsijoilta?

        Vastaa tähän: Saako sinun mielestä vauvana Suomeen tuodun kiinalaisen lapsen kasvattaa kristityksi, kun hän kuitenkin sattuu olemaan "käynyt syntymässä" sintolaisuuden, taolaisuuden, buddhalaisuuden ja muiden itämaiden uskontojen synnyinsijoilla??

        Nyt olet ymmärtänyt väärin, kristinusko on universaali uskonto ja totta kai kuka avain voi olla kristitty. Puhuin joidenkin romanien innosta olla alkuperältään israelilaisia, ei ole todisteita romanien israelilaisesta alkuperästä, ei geneettisiä eikä historiallisia, vaan se tarina on joidenkin kristittyjen kehittämä ja ylläpitämä.


      • Bakro

        Mistä tulet romani?

        Onko eri maiden romaneilla jokin yhteinen alkuperä, ja mistä juontaa halu erottautua valtaväestöstä?

        ja mistä juontaa halu erottautua valtaväestöstä?


        Helsingin Aleksilla slovakialaiset, romanialaiset ja moldovalaiset romanit myyvät kukkia ja koruja. Jotkut heistä kerjäävät polvillaan rukousasennossa: pitävät kä­siään yhdessä kasvojen edessä ja katsovat alaspäin pää kallellaan kuin klassisessa maalauksessa.

        Brasovin kaupungissa Romanian Transilvaniassa noin joka neljäs asukas on romani. Muuan äiti taluttaa aamupäivällä kolme kouluikäistä lastaan kerjäämään kadunkulmiin. Esikoisella on haitari, ja hän soittaa hyvin. Illansuussa äiti hakee heidät. Missä välissä lapset pääsevät kouluun?

        Pohjois-Ranskassa Lillen kaupungissa on joitakin vuosia sitten alettu pitää romanilapsille kouluja busseissa, jotka seuraavat asuntovaunuleirejä. Sosiaalipolitiikan tutkijan Delphine Bruggermanin kolme vuotta sitten kirjoittaman raportin mukaan bussin ovi suhahtelee tiheään:

        Seitsemänvuotias Bianca tulee myöhässä: "Mun piti tiskata." Sitten yhdeksänvuotias Lucie nousee paikaltaan, sanoo: "Mä lähden hakeen Melissaa", ja palaa kohta: "Eikun Melissa peseekin ensin tukkansa, se tulee pian."
        Lapsilla ei ole yhteistä aikakäsitystä keskenään saati opettajan kanssa. "He hahmottavat tilan, ajan ja paikan niin eri tavalla kuin me." Opettajat ovat ottaneet tavakseen vetää verhot bussin ikkunoiden eteen, jotta lapset eivät katselisi koko ajan ulos. Bussin ulkopuolella romanileiri jatkaa elämäänsä, äidit ja pikkusisaret koputtelevat ohi mennessään ikkunoihin: "Hei-hei." Joskus lapset vetävät itse verhot eteen.


      • JATKUU.
        Bakro kirjoitti:

        Mistä tulet romani?

        Onko eri maiden romaneilla jokin yhteinen alkuperä, ja mistä juontaa halu erottautua valtaväestöstä?

        ja mistä juontaa halu erottautua valtaväestöstä?


        Helsingin Aleksilla slovakialaiset, romanialaiset ja moldovalaiset romanit myyvät kukkia ja koruja. Jotkut heistä kerjäävät polvillaan rukousasennossa: pitävät kä­siään yhdessä kasvojen edessä ja katsovat alaspäin pää kallellaan kuin klassisessa maalauksessa.

        Brasovin kaupungissa Romanian Transilvaniassa noin joka neljäs asukas on romani. Muuan äiti taluttaa aamupäivällä kolme kouluikäistä lastaan kerjäämään kadunkulmiin. Esikoisella on haitari, ja hän soittaa hyvin. Illansuussa äiti hakee heidät. Missä välissä lapset pääsevät kouluun?

        Pohjois-Ranskassa Lillen kaupungissa on joitakin vuosia sitten alettu pitää romanilapsille kouluja busseissa, jotka seuraavat asuntovaunuleirejä. Sosiaalipolitiikan tutkijan Delphine Bruggermanin kolme vuotta sitten kirjoittaman raportin mukaan bussin ovi suhahtelee tiheään:

        Seitsemänvuotias Bianca tulee myöhässä: "Mun piti tiskata." Sitten yhdeksänvuotias Lucie nousee paikaltaan, sanoo: "Mä lähden hakeen Melissaa", ja palaa kohta: "Eikun Melissa peseekin ensin tukkansa, se tulee pian."
        Lapsilla ei ole yhteistä aikakäsitystä keskenään saati opettajan kanssa. "He hahmottavat tilan, ajan ja paikan niin eri tavalla kuin me." Opettajat ovat ottaneet tavakseen vetää verhot bussin ikkunoiden eteen, jotta lapset eivät katselisi koko ajan ulos. Bussin ulkopuolella romanileiri jatkaa elämäänsä, äidit ja pikkusisaret koputtelevat ohi mennessään ikkunoihin: "Hei-hei." Joskus lapset vetävät itse verhot eteen.

        Saattoivat vaeltaa Intiasta

        Romanitutkimusta jo miltei neljäkymmentä vuotta tehnyt kulttuuriantropologi ja Helsingin yliopiston dosentti Anna-Maria Viljanen on tyytyväinen kuullessaan, että Lillessä kaupunki ottaa lusikan kauniiseen käteen ja järjestää kouluja romanien luokse. Yleistyksiä on silti syytä jarrutella: - Ei ole olemassa mitään yhtä romanikansaa tai yhtenäistä romanikulttuuria.

        Tiedetään, että Eurooppaan saapui vaeltelevia ryhmiä Luoteis-Intiasta yli tuhat vuotta sitten. - Käytännössä romanien vaelluksesta Intiasta Eurooppaan on kuitenkin tullut kertomus, jossa faktat, olettamukset ja myytit sekoittuvat, Viljanen toteaa. - Aina ei tiedetä, keistä edes puhutaan.

        Suomessa ei vielä 1970-luvulla romanien keskuuteen ollut yleisesti levinnyt käsitystä, että he olisivat intialaista sukujuurta. Tuolloin he pitivät itseään Israelin kadotettuna heimona.


      • jatkuuu
        JATKUU. kirjoitti:

        Saattoivat vaeltaa Intiasta

        Romanitutkimusta jo miltei neljäkymmentä vuotta tehnyt kulttuuriantropologi ja Helsingin yliopiston dosentti Anna-Maria Viljanen on tyytyväinen kuullessaan, että Lillessä kaupunki ottaa lusikan kauniiseen käteen ja järjestää kouluja romanien luokse. Yleistyksiä on silti syytä jarrutella: - Ei ole olemassa mitään yhtä romanikansaa tai yhtenäistä romanikulttuuria.

        Tiedetään, että Eurooppaan saapui vaeltelevia ryhmiä Luoteis-Intiasta yli tuhat vuotta sitten. - Käytännössä romanien vaelluksesta Intiasta Eurooppaan on kuitenkin tullut kertomus, jossa faktat, olettamukset ja myytit sekoittuvat, Viljanen toteaa. - Aina ei tiedetä, keistä edes puhutaan.

        Suomessa ei vielä 1970-luvulla romanien keskuuteen ollut yleisesti levinnyt käsitystä, että he olisivat intialaista sukujuurta. Tuolloin he pitivät itseään Israelin kadotettuna heimona.

        Romanien tulosta kerrottaessa mainitaan yleensä kreetalaisen fransiskaanimunkin Simon Simeoniksen kirjaama havainto vuodelta 1322. Hän kuvailee kiertolaisia, jotka väittivät olevansa Nooan kiroamaa Haamin sukua.
        Romanien historian suureen kertomukseen kuuluu myös käännekohta, jossa romanit ikään kuin löydettiin 1700-luvun puolivälissä. Silloin kielentutkijat havaitsivat, että heidän keskenään puhumansa kieli on sukua muinais-Intian sanskritille.

        - On kuitenkin mahdotonta tietää, ovatko vanhimmissa kirjallisissa kuvauksissa esitetyt vaeltajat olleet nykyromanien esi-isiä vai oliko kyseessä jokin muu havainnontekijälle outo joukko, Viljanen korostaa. - Ja se, mitä kieltä ihmiset puhuvat, ei yksistään riitä ratkomaan sitä, mistä he ovat kotoisin.


      • JATKUU..
        jatkuuu kirjoitti:

        Romanien tulosta kerrottaessa mainitaan yleensä kreetalaisen fransiskaanimunkin Simon Simeoniksen kirjaama havainto vuodelta 1322. Hän kuvailee kiertolaisia, jotka väittivät olevansa Nooan kiroamaa Haamin sukua.
        Romanien historian suureen kertomukseen kuuluu myös käännekohta, jossa romanit ikään kuin löydettiin 1700-luvun puolivälissä. Silloin kielentutkijat havaitsivat, että heidän keskenään puhumansa kieli on sukua muinais-Intian sanskritille.

        - On kuitenkin mahdotonta tietää, ovatko vanhimmissa kirjallisissa kuvauksissa esitetyt vaeltajat olleet nykyromanien esi-isiä vai oliko kyseessä jokin muu havainnontekijälle outo joukko, Viljanen korostaa. - Ja se, mitä kieltä ihmiset puhuvat, ei yksistään riitä ratkomaan sitä, mistä he ovat kotoisin.

        Nykyromanit ehkä Euroopasta

        Romanien yhteistä alkuperää epäilevät esimerkiksi antropologit ja sosiaalihistorioitsijat brittiläinen Judith Okely ja hollantilainen Leo Lucassen. He esittävät, että eri maissa romaneiksi nimitetyt ryhmät periytyvät liikkuvien ammattien harjoittajista, jotka esiintyivät romaneina saadakseen näiden liikkumisvapauksia.

        Eräänlaisia wannabe- tai feikkiromaniryhmiä on Euroopassa yhä: muun muassa Britannian Travellers ja Pohjois-Euroopan kiertelevä vantefolk.

        Monien romanien eurooppalaisen alkuperän puolesta puhuu myös se, että Intiasta tulleet toisen tai kolmannen polven maahanmuuttajat olisivat tuskin osanneet antaa alkuperästään raamatunhistoriallisia selityksiä esimerkiksi munkki Simeonikselle. Varhaisissa lähteissä romanit vaikuttavat tunteneen Euroopan aivan liian hyvin.

        Entä romanikieli? Ehkä Euroopassa kiertelevät eri ryhmät ovat vain omaksuneet sen versioita yhteiseksi kielekseen.

        Moni valtaväestön mielestä eksoottinen piirre voi olla perua maan ja lähialueiden omasta historiasta. Helsingissä jo monta sukupolvea asuneet romanit sanovat "mie" ja "sie". Se on murretuliainen Karjalasta, joka oli viime sotiin saakka maamme romanien keskeisimpiä asuinseutuja. Monet lapsen syntymään liittyvät perinteet muistuttavat 1800-luvun yleisiä maaseututapoja. Tuolloin romaninaisen ja suomalaisen valtaväestön talonpoikaisnaisen asutkin olivat samankaltaisia. Romanihameiden musta plyysikangas otettiin käyttöön vasta 1920-luvulla.

        Tapaa tarkastella romaneja on ruokkinut myös orientalismi, harrastelijoiden ja tutkijoidenkin taipumus nähdä itä kiehtovampana kuin länsi: yhtäältä viisaampana ja ylevämpänä, toisaalta takapajuisena ja järkiajattelulle aukeamattomana.

        Romanit itsekin pönkittävät eksoottisuuttaan sillä, että heille on tärkeää olla aitoja ja alkuperäisiä. - Kun eri maiden romanit kohtaavat, he alkavat väitellä siitä, Viljanen kertoo. Ruotsin romaneille Suomen romanit ovat primitiivisiä. Ja kun Suomeen alkoi tulla romaneita Slovakiasta ja Romaniasta jo vuosia sitten, Suomen romanit ottivat asiakseen kertoa, että täällä tulee olla kunnolla.


      • JATKUUUUUUUUU
        JATKUU.. kirjoitti:

        Nykyromanit ehkä Euroopasta

        Romanien yhteistä alkuperää epäilevät esimerkiksi antropologit ja sosiaalihistorioitsijat brittiläinen Judith Okely ja hollantilainen Leo Lucassen. He esittävät, että eri maissa romaneiksi nimitetyt ryhmät periytyvät liikkuvien ammattien harjoittajista, jotka esiintyivät romaneina saadakseen näiden liikkumisvapauksia.

        Eräänlaisia wannabe- tai feikkiromaniryhmiä on Euroopassa yhä: muun muassa Britannian Travellers ja Pohjois-Euroopan kiertelevä vantefolk.

        Monien romanien eurooppalaisen alkuperän puolesta puhuu myös se, että Intiasta tulleet toisen tai kolmannen polven maahanmuuttajat olisivat tuskin osanneet antaa alkuperästään raamatunhistoriallisia selityksiä esimerkiksi munkki Simeonikselle. Varhaisissa lähteissä romanit vaikuttavat tunteneen Euroopan aivan liian hyvin.

        Entä romanikieli? Ehkä Euroopassa kiertelevät eri ryhmät ovat vain omaksuneet sen versioita yhteiseksi kielekseen.

        Moni valtaväestön mielestä eksoottinen piirre voi olla perua maan ja lähialueiden omasta historiasta. Helsingissä jo monta sukupolvea asuneet romanit sanovat "mie" ja "sie". Se on murretuliainen Karjalasta, joka oli viime sotiin saakka maamme romanien keskeisimpiä asuinseutuja. Monet lapsen syntymään liittyvät perinteet muistuttavat 1800-luvun yleisiä maaseututapoja. Tuolloin romaninaisen ja suomalaisen valtaväestön talonpoikaisnaisen asutkin olivat samankaltaisia. Romanihameiden musta plyysikangas otettiin käyttöön vasta 1920-luvulla.

        Tapaa tarkastella romaneja on ruokkinut myös orientalismi, harrastelijoiden ja tutkijoidenkin taipumus nähdä itä kiehtovampana kuin länsi: yhtäältä viisaampana ja ylevämpänä, toisaalta takapajuisena ja järkiajattelulle aukeamattomana.

        Romanit itsekin pönkittävät eksoottisuuttaan sillä, että heille on tärkeää olla aitoja ja alkuperäisiä. - Kun eri maiden romanit kohtaavat, he alkavat väitellä siitä, Viljanen kertoo. Ruotsin romaneille Suomen romanit ovat primitiivisiä. Ja kun Suomeen alkoi tulla romaneita Slovakiasta ja Romaniasta jo vuosia sitten, Suomen romanit ottivat asiakseen kertoa, että täällä tulee olla kunnolla.

        Pakistanissa kielisukulaisia

        Olisi houkuttelevaa vertailla Luoteis-Intian oletetun alkukodin nykykulttuureja romanikulttuureihin. Mielekästä se ei ole, sillä tahoillaan väestöt ovat eläneet yli tuhannen vuoden ajan täysin erilaisissa ympäristöissä. - Nyky-Intiassa ei ole mitään intialaista verrokkiryhmää, alkuromaneita, joihin Euroopan romaneita voisi suoraan rinnastaa, Viljanen toteaa.

        Toisaalta Intian tutkijoille tuhat vuotta ei ole pitkä aika. Helsingin yliopiston indologian emeritusprofessorin Asko Parpolan mukaan nykyisessä Pohjois- ja Koillis-Pakistanissa on useitakin kansoja, joiden kielet ovat lähellä Euroopan romanikieliä ja jotka muistuttavat esimerkiksi Suomen romaneita. Tällaisiin kansoihin kuuluvat vaikkapa loharit, jotka kiertelevät härkävankkureilla ja toimivat rautaseppinä ja muusikoina.

        Pohjois- ja Koillis-Pakistanin alueen kielet, kuten domaaki, ovat tulvillaan samaa indoarjalaista sanastoa, vahvistaa Helsingin yliopiston indologian dosentti Bertil Tikkanen. Kielellinen etäisyys domaakin ja Suomessa puhuttavan romanikielen välillä on samaa luokkaa kuin etäisyys ruotsin ja saksan välillä.

        Nimi juontuu musiikista

        Romanien itse itselleen antama nimitys rom juontuu sanskritin sanasta dom tai domba. Se tarkoittaa alhaiseen kastiin kuuluvaa ihmistä, joka elättää itseään musiikilla. Dom on myös sanassa domaaki. - Kaikkien romanikielten tai -kansojen nimet, kuten rom Euroopassa, lom Armeniassa tai doom Syyriassa, ovat johdettavissa samasta sanskritilaisesta kastinimestä dom(b)a, Tikkanen kertoo.


      • JATKUU,,
        JATKUUUUUUUUU kirjoitti:

        Pakistanissa kielisukulaisia

        Olisi houkuttelevaa vertailla Luoteis-Intian oletetun alkukodin nykykulttuureja romanikulttuureihin. Mielekästä se ei ole, sillä tahoillaan väestöt ovat eläneet yli tuhannen vuoden ajan täysin erilaisissa ympäristöissä. - Nyky-Intiassa ei ole mitään intialaista verrokkiryhmää, alkuromaneita, joihin Euroopan romaneita voisi suoraan rinnastaa, Viljanen toteaa.

        Toisaalta Intian tutkijoille tuhat vuotta ei ole pitkä aika. Helsingin yliopiston indologian emeritusprofessorin Asko Parpolan mukaan nykyisessä Pohjois- ja Koillis-Pakistanissa on useitakin kansoja, joiden kielet ovat lähellä Euroopan romanikieliä ja jotka muistuttavat esimerkiksi Suomen romaneita. Tällaisiin kansoihin kuuluvat vaikkapa loharit, jotka kiertelevät härkävankkureilla ja toimivat rautaseppinä ja muusikoina.

        Pohjois- ja Koillis-Pakistanin alueen kielet, kuten domaaki, ovat tulvillaan samaa indoarjalaista sanastoa, vahvistaa Helsingin yliopiston indologian dosentti Bertil Tikkanen. Kielellinen etäisyys domaakin ja Suomessa puhuttavan romanikielen välillä on samaa luokkaa kuin etäisyys ruotsin ja saksan välillä.

        Nimi juontuu musiikista

        Romanien itse itselleen antama nimitys rom juontuu sanskritin sanasta dom tai domba. Se tarkoittaa alhaiseen kastiin kuuluvaa ihmistä, joka elättää itseään musiikilla. Dom on myös sanassa domaaki. - Kaikkien romanikielten tai -kansojen nimet, kuten rom Euroopassa, lom Armeniassa tai doom Syyriassa, ovat johdettavissa samasta sanskritilaisesta kastinimestä dom(b)a, Tikkanen kertoo.

        Pakistanissa kielisukulaisia

        Olisi houkuttelevaa vertailla Luoteis-Intian oletetun alkukodin nykykulttuureja romanikulttuureihin. Mielekästä se ei ole, sillä tahoillaan väestöt ovat eläneet yli tuhannen vuoden ajan täysin erilaisissa ympäristöissä. - Nyky-Intiassa ei ole mitään intialaista verrokkiryhmää, alkuromaneita, joihin Euroopan romaneita voisi suoraan rinnastaa, Viljanen toteaa.

        Toisaalta Intian tutkijoille tuhat vuotta ei ole pitkä aika. Helsingin yliopiston indologian emeritusprofessorin Asko Parpolan mukaan nykyisessä Pohjois- ja Koillis-Pakistanissa on useitakin kansoja, joiden kielet ovat lähellä Euroopan romanikieliä ja jotka muistuttavat esimerkiksi Suomen romaneita. Tällaisiin kansoihin kuuluvat vaikkapa loharit, jotka kiertelevät härkävankkureilla ja toimivat rautaseppinä ja muusikoina.

        Pohjois- ja Koillis-Pakistanin alueen kielet, kuten domaaki, ovat tulvillaan samaa indoarjalaista sanastoa, vahvistaa Helsingin yliopiston indologian dosentti Bertil Tikkanen. Kielellinen etäisyys domaakin ja Suomessa puhuttavan romanikielen välillä on samaa luokkaa kuin etäisyys ruotsin ja saksan välillä.

        Nimi juontuu musiikista

        Romanien itse itselleen antama nimitys rom juontuu sanskritin sanasta dom tai domba. Se tarkoittaa alhaiseen kastiin kuuluvaa ihmistä, joka elättää itseään musiikilla. Dom on myös sanassa domaaki. - Kaikkien romanikielten tai -kansojen nimet, kuten rom Euroopassa, lom Armeniassa tai doom Syyriassa, ovat johdettavissa samasta sanskritilaisesta kastinimestä dom(b)a, Tikkanen kertoo.


      • JATKUU..
        JATKUU,, kirjoitti:

        Pakistanissa kielisukulaisia

        Olisi houkuttelevaa vertailla Luoteis-Intian oletetun alkukodin nykykulttuureja romanikulttuureihin. Mielekästä se ei ole, sillä tahoillaan väestöt ovat eläneet yli tuhannen vuoden ajan täysin erilaisissa ympäristöissä. - Nyky-Intiassa ei ole mitään intialaista verrokkiryhmää, alkuromaneita, joihin Euroopan romaneita voisi suoraan rinnastaa, Viljanen toteaa.

        Toisaalta Intian tutkijoille tuhat vuotta ei ole pitkä aika. Helsingin yliopiston indologian emeritusprofessorin Asko Parpolan mukaan nykyisessä Pohjois- ja Koillis-Pakistanissa on useitakin kansoja, joiden kielet ovat lähellä Euroopan romanikieliä ja jotka muistuttavat esimerkiksi Suomen romaneita. Tällaisiin kansoihin kuuluvat vaikkapa loharit, jotka kiertelevät härkävankkureilla ja toimivat rautaseppinä ja muusikoina.

        Pohjois- ja Koillis-Pakistanin alueen kielet, kuten domaaki, ovat tulvillaan samaa indoarjalaista sanastoa, vahvistaa Helsingin yliopiston indologian dosentti Bertil Tikkanen. Kielellinen etäisyys domaakin ja Suomessa puhuttavan romanikielen välillä on samaa luokkaa kuin etäisyys ruotsin ja saksan välillä.

        Nimi juontuu musiikista

        Romanien itse itselleen antama nimitys rom juontuu sanskritin sanasta dom tai domba. Se tarkoittaa alhaiseen kastiin kuuluvaa ihmistä, joka elättää itseään musiikilla. Dom on myös sanassa domaaki. - Kaikkien romanikielten tai -kansojen nimet, kuten rom Euroopassa, lom Armeniassa tai doom Syyriassa, ovat johdettavissa samasta sanskritilaisesta kastinimestä dom(b)a, Tikkanen kertoo.

        Vaikeuksissa keskiajalta asti

        Romaneilla ei ollut helppoa keskiajan Euroopassa, kun vauraus kasvoi ja rajoja alettiin vartioida. Valtaapitäville oli tärkeää saada alamaiset pysymään paikoillaan, jotta voitiin kantaa veroa ja kutsua miehiä aseisiin. Kiertolaisuus oli laeilla kiellettyä, ja liikkumiseen piti saada lupa ruhtinailta ja korkea-arvoisilta vallanpitäjiltä.

        Romanit esiintyivät usein pyhiinvaeltajina: he kertoivat itse paavin määränneen heidät kiertämään rangaistukseksi siitä, että he turkkilaisten painostuksesta olivat luopuneet kristinuskosta Egyptissä. He saattoivat myös kertoa olevansa kansaa, joka oli ristiinnaulinnut Jeesuksen ja kulki sovittaakseen tekonsa.

        Suhteet paikallisväestöön kiristyivät. Romaneja syytettiin veronkierrosta, irtolaisuudesta, erilaisista rikoksista ja noituudesta. Vuonna 1489 Speyerin valtiopäivillä Saksassa romanit määrättiin karkotettaviksi. Siitä lähtien romanien historian voisi kirjoittaa listaksi vainoja, karkotuksia, joukkotuhoja, pakkosopeuttamista ja holhoamista.

        1520-luvulla Kustaa Vaasa määräsi romanit karkotettaviksi Ruotsin valtakunnasta. Ensimmäiset dokumentit romaneista Suomen alueella kirjattiin Ahvenanmaan Kastelholmassa vuonna 1559. Siellä vouti pidätti romaniryhmän ja takavarikoi heidän hevosensa. Kuningatar Kristiina antoi vuonna 1637 käskyn, jonka mukaan kaikki valtakunnasta tavatut romanit piti hirttää.

        1600-luvulla Suomen kenraalikuvernööri Per Brahe yritti asuttaa romaneja oman läänityksensä Kajaanin vapaaherrakunnan autioituville tiloille. Edellytyksenä oli, että romanit osallistuisivat itärajan puolustamiseen. Erämaatiloille pakkoasutetut romanit palasivat kuitenkin kiertolaisiksi.


      • JATKUU...
        JATKUU.. kirjoitti:

        Vaikeuksissa keskiajalta asti

        Romaneilla ei ollut helppoa keskiajan Euroopassa, kun vauraus kasvoi ja rajoja alettiin vartioida. Valtaapitäville oli tärkeää saada alamaiset pysymään paikoillaan, jotta voitiin kantaa veroa ja kutsua miehiä aseisiin. Kiertolaisuus oli laeilla kiellettyä, ja liikkumiseen piti saada lupa ruhtinailta ja korkea-arvoisilta vallanpitäjiltä.

        Romanit esiintyivät usein pyhiinvaeltajina: he kertoivat itse paavin määränneen heidät kiertämään rangaistukseksi siitä, että he turkkilaisten painostuksesta olivat luopuneet kristinuskosta Egyptissä. He saattoivat myös kertoa olevansa kansaa, joka oli ristiinnaulinnut Jeesuksen ja kulki sovittaakseen tekonsa.

        Suhteet paikallisväestöön kiristyivät. Romaneja syytettiin veronkierrosta, irtolaisuudesta, erilaisista rikoksista ja noituudesta. Vuonna 1489 Speyerin valtiopäivillä Saksassa romanit määrättiin karkotettaviksi. Siitä lähtien romanien historian voisi kirjoittaa listaksi vainoja, karkotuksia, joukkotuhoja, pakkosopeuttamista ja holhoamista.

        1520-luvulla Kustaa Vaasa määräsi romanit karkotettaviksi Ruotsin valtakunnasta. Ensimmäiset dokumentit romaneista Suomen alueella kirjattiin Ahvenanmaan Kastelholmassa vuonna 1559. Siellä vouti pidätti romaniryhmän ja takavarikoi heidän hevosensa. Kuningatar Kristiina antoi vuonna 1637 käskyn, jonka mukaan kaikki valtakunnasta tavatut romanit piti hirttää.

        1600-luvulla Suomen kenraalikuvernööri Per Brahe yritti asuttaa romaneja oman läänityksensä Kajaanin vapaaherrakunnan autioituville tiloille. Edellytyksenä oli, että romanit osallistuisivat itärajan puolustamiseen. Erämaatiloille pakkoasutetut romanit palasivat kuitenkin kiertolaisiksi.

        Heikommilla kuin juutalaiset

        Romanien ja juutalaisten välillä on joitakin yhtymäkohtia. Kumpikin tunnetaan kansana, joka elää hajaannuksessa eri puolilla maailmaa. Molempia on vainottu. Ulkopuolisen on vaikeaa muttei aivan mahdotonta liittyä romaniksi tai kääntyä juutalaiseksi. Sekä romanien että juutalaisten kulttuureissa arvostetaan yksilön valintoja ja ilmaisuvapautta. Kummatkin ovat erikoistuneet kaupankäyntiin ja käsitöihin. Elinkeinona Euroopassa on ollut yksityisyrittäjyys.

        Kuitenkin nykyisen etnisen stereotypian mukaan juutalaiset ovat hyvin koulutettuja ja niittävät Nobelin palkintoja mutta romaneilta voi odottaa korkeintaan Idols-kandidaatteja. Miksi kävi näin, vaikka lähtökohdat olivat samankaltaiset?

        Ranskalainen historioitsija Emmanuel Todd on esittänyt, että kun uskonpuhdistuksen jälkeen tavallisen kansan keskuuteen alkoi levitä lukutaito, juutalaiset omaksuivat sen nopeasti ja siitä tuli heitä yhdistävä ja muista erottava tekijä. Lukutaidon ja sen mahdollistaman oppineisuuden vuoksi heidän sosiaalinen ja taloudellinen asemansa lähti nousuun. Romanit valitsivat päinvastoin. Luku- ja kirjoitustaidon torjumisesta tuli yhteenkuuluvuutta lujittava tekijä.

        Tämä ei ole niin kummallista kuin nykylukijasta voi kuulostaa. 1500- ja 1600-luvuilla ei ollut lainkaan itsestään selvää, että yhteiskunnan laitamilla kannattaisi innostua latinalaisista aakkosista, etenkään, kun lukutaito pitkään assosioitui vain kristinuskoon. Muun kuin kristillisen tekstin painaminen oli jopa kiellettyä. Lukutaitoon investoiminen tai opettelun torjuminen saattoi aikanaan olla yhtä mielivaltainen valinta kuin nykyään se, investoiko Nokian vai Soneran osakkeisiin. Kansatieteellisempi vertaus on vaikkapa sienten käyttö. Joissakin kulttuureissa sieniä syödään, toisissa ei, ei edes nälkäkuoleman partaalla.


      • JATKUUU
        JATKUU... kirjoitti:

        Heikommilla kuin juutalaiset

        Romanien ja juutalaisten välillä on joitakin yhtymäkohtia. Kumpikin tunnetaan kansana, joka elää hajaannuksessa eri puolilla maailmaa. Molempia on vainottu. Ulkopuolisen on vaikeaa muttei aivan mahdotonta liittyä romaniksi tai kääntyä juutalaiseksi. Sekä romanien että juutalaisten kulttuureissa arvostetaan yksilön valintoja ja ilmaisuvapautta. Kummatkin ovat erikoistuneet kaupankäyntiin ja käsitöihin. Elinkeinona Euroopassa on ollut yksityisyrittäjyys.

        Kuitenkin nykyisen etnisen stereotypian mukaan juutalaiset ovat hyvin koulutettuja ja niittävät Nobelin palkintoja mutta romaneilta voi odottaa korkeintaan Idols-kandidaatteja. Miksi kävi näin, vaikka lähtökohdat olivat samankaltaiset?

        Ranskalainen historioitsija Emmanuel Todd on esittänyt, että kun uskonpuhdistuksen jälkeen tavallisen kansan keskuuteen alkoi levitä lukutaito, juutalaiset omaksuivat sen nopeasti ja siitä tuli heitä yhdistävä ja muista erottava tekijä. Lukutaidon ja sen mahdollistaman oppineisuuden vuoksi heidän sosiaalinen ja taloudellinen asemansa lähti nousuun. Romanit valitsivat päinvastoin. Luku- ja kirjoitustaidon torjumisesta tuli yhteenkuuluvuutta lujittava tekijä.

        Tämä ei ole niin kummallista kuin nykylukijasta voi kuulostaa. 1500- ja 1600-luvuilla ei ollut lainkaan itsestään selvää, että yhteiskunnan laitamilla kannattaisi innostua latinalaisista aakkosista, etenkään, kun lukutaito pitkään assosioitui vain kristinuskoon. Muun kuin kristillisen tekstin painaminen oli jopa kiellettyä. Lukutaitoon investoiminen tai opettelun torjuminen saattoi aikanaan olla yhtä mielivaltainen valinta kuin nykyään se, investoiko Nokian vai Soneran osakkeisiin. Kansatieteellisempi vertaus on vaikkapa sienten käyttö. Joissakin kulttuureissa sieniä syödään, toisissa ei, ei edes nälkäkuoleman partaalla.

        Kadehditaanko elintapaa?

        Keski-Euroopan maissa kaupunginjohtajat ovat nostaneet kätensä pystyyn romanien asunto-ongelmien edessä. Joitakin puistonosia ja pysäköintialueita on hiljaisella hyväksynnällä varattu odottamaan romanien asuntovaunuleirejä. Millaista itsevarmuutta ei-romaneilta vaatisikaan tehdä sama perässä: tulla ja panna leiri pystyyn ja lähteä jälleen. Jospa mustalaisvihaan liittyykin myös kateutta? Edustaako kauhisteltu verikoston perinne loogisinta ja inhimillisintä oikeustajua, joka ei tyydyty koivupaneloiduissa ja loisteputkilla valaistuissa oikeussaleissa, pykälän se ja se mukaan? Eräät ne tekevät kaiken itse.

        - Ei romanikulttuuri ole anarkistista eikä sääntöjä ehdoin tahdoin rikkovaa, vaikka pääväestö kokee sen sellaiseksi, Anna-Maria Viljanen painottaa.

        Romanit ovat mitä suurimmassa määrin riippuvaisia valtaväestöstä, sillä kukaan ei elä omavaraistaloudessa. Se, että romanit ovat säilyttäneet kulttuuriaan, on itse asiassa osoitus heidän sopeutuvuudestaan. He poimivat ympäristöstään sen, minkä katsovat itselleen tärkeäksi ja muokkaavat siitä itsensä näköisen. Sitä paitsi romaniuskin muuttuu koko ajan. Nykyromanit Suomessa ovat lukutaitoisia.

        Mikseivät romanit omaksuessaan paikallisen kielen ja uskonnon omaksu saman tien kaikkea muutakin, mene valtavirran mukana ja sulaudu siihen? Eikö elämä olisi niin helpompaa? Mitä hyötyä romaneille on romaniudesta?

        - Se on oikeastaan väärä kysymys, sillä ei kulttuurista välttämättä ole hyötyä, Viljanen vastaa. Yhteisyyden tunne kuitenkin auttaa monessa. - Viime kädessä romaneilla on toisensa, ja he saavat arvostusta ja huolenpitoa oman ryhmänsä sisältä.

        Romaniäideillä on hyvin vähän synnytyksen jälkeistä masennusta, ilmeisesti siksi, ettei heitä jätetä yksin lapsen kanssa. Romanit katsovat itse olevansa moraalisesti vaativampia ja tiukempia kuin pääväestö, jossa ihmiset pukeutuvat epäarvokkaasti farkkuihin ikään ja sukupuoleen katsomatta ja jossa perheenisät voivat tappaa vaimonsa ja omat lapsensa. Viljanen on tutkinut pitkältä ajalta oikeuden pöytäkirjoja, ja niistä päätellen romanit tekevät äärimmäisen harvoin henkirikoksia oman perheen ja oman suvun sisällä.


      • BAKRO
        JATKUUU kirjoitti:

        Kadehditaanko elintapaa?

        Keski-Euroopan maissa kaupunginjohtajat ovat nostaneet kätensä pystyyn romanien asunto-ongelmien edessä. Joitakin puistonosia ja pysäköintialueita on hiljaisella hyväksynnällä varattu odottamaan romanien asuntovaunuleirejä. Millaista itsevarmuutta ei-romaneilta vaatisikaan tehdä sama perässä: tulla ja panna leiri pystyyn ja lähteä jälleen. Jospa mustalaisvihaan liittyykin myös kateutta? Edustaako kauhisteltu verikoston perinne loogisinta ja inhimillisintä oikeustajua, joka ei tyydyty koivupaneloiduissa ja loisteputkilla valaistuissa oikeussaleissa, pykälän se ja se mukaan? Eräät ne tekevät kaiken itse.

        - Ei romanikulttuuri ole anarkistista eikä sääntöjä ehdoin tahdoin rikkovaa, vaikka pääväestö kokee sen sellaiseksi, Anna-Maria Viljanen painottaa.

        Romanit ovat mitä suurimmassa määrin riippuvaisia valtaväestöstä, sillä kukaan ei elä omavaraistaloudessa. Se, että romanit ovat säilyttäneet kulttuuriaan, on itse asiassa osoitus heidän sopeutuvuudestaan. He poimivat ympäristöstään sen, minkä katsovat itselleen tärkeäksi ja muokkaavat siitä itsensä näköisen. Sitä paitsi romaniuskin muuttuu koko ajan. Nykyromanit Suomessa ovat lukutaitoisia.

        Mikseivät romanit omaksuessaan paikallisen kielen ja uskonnon omaksu saman tien kaikkea muutakin, mene valtavirran mukana ja sulaudu siihen? Eikö elämä olisi niin helpompaa? Mitä hyötyä romaneille on romaniudesta?

        - Se on oikeastaan väärä kysymys, sillä ei kulttuurista välttämättä ole hyötyä, Viljanen vastaa. Yhteisyyden tunne kuitenkin auttaa monessa. - Viime kädessä romaneilla on toisensa, ja he saavat arvostusta ja huolenpitoa oman ryhmänsä sisältä.

        Romaniäideillä on hyvin vähän synnytyksen jälkeistä masennusta, ilmeisesti siksi, ettei heitä jätetä yksin lapsen kanssa. Romanit katsovat itse olevansa moraalisesti vaativampia ja tiukempia kuin pääväestö, jossa ihmiset pukeutuvat epäarvokkaasti farkkuihin ikään ja sukupuoleen katsomatta ja jossa perheenisät voivat tappaa vaimonsa ja omat lapsensa. Viljanen on tutkinut pitkältä ajalta oikeuden pöytäkirjoja, ja niistä päätellen romanit tekevät äärimmäisen harvoin henkirikoksia oman perheen ja oman suvun sisällä.

        Maaria Ylänkö on filosofian tohtori ja vapaa toimittaja, joka asuu Ranskassa.

        Tietoja artikkelia varten antoi myös Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen erikoistutkija Kimmo Granqvist, joka on kirjoittanut kirjan Suomen romanin äänne- ja muotorakenne (Suomen Itämainen Seura ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus 2007).

        PS. Hieno juttu, ja joka sana totta. Täällä palstalla on muutama hörhö, jotka painaa, ja järsii meitä romaneita, koko kansaa


      • Bakro
        JATKUUU kirjoitti:

        Kadehditaanko elintapaa?

        Keski-Euroopan maissa kaupunginjohtajat ovat nostaneet kätensä pystyyn romanien asunto-ongelmien edessä. Joitakin puistonosia ja pysäköintialueita on hiljaisella hyväksynnällä varattu odottamaan romanien asuntovaunuleirejä. Millaista itsevarmuutta ei-romaneilta vaatisikaan tehdä sama perässä: tulla ja panna leiri pystyyn ja lähteä jälleen. Jospa mustalaisvihaan liittyykin myös kateutta? Edustaako kauhisteltu verikoston perinne loogisinta ja inhimillisintä oikeustajua, joka ei tyydyty koivupaneloiduissa ja loisteputkilla valaistuissa oikeussaleissa, pykälän se ja se mukaan? Eräät ne tekevät kaiken itse.

        - Ei romanikulttuuri ole anarkistista eikä sääntöjä ehdoin tahdoin rikkovaa, vaikka pääväestö kokee sen sellaiseksi, Anna-Maria Viljanen painottaa.

        Romanit ovat mitä suurimmassa määrin riippuvaisia valtaväestöstä, sillä kukaan ei elä omavaraistaloudessa. Se, että romanit ovat säilyttäneet kulttuuriaan, on itse asiassa osoitus heidän sopeutuvuudestaan. He poimivat ympäristöstään sen, minkä katsovat itselleen tärkeäksi ja muokkaavat siitä itsensä näköisen. Sitä paitsi romaniuskin muuttuu koko ajan. Nykyromanit Suomessa ovat lukutaitoisia.

        Mikseivät romanit omaksuessaan paikallisen kielen ja uskonnon omaksu saman tien kaikkea muutakin, mene valtavirran mukana ja sulaudu siihen? Eikö elämä olisi niin helpompaa? Mitä hyötyä romaneille on romaniudesta?

        - Se on oikeastaan väärä kysymys, sillä ei kulttuurista välttämättä ole hyötyä, Viljanen vastaa. Yhteisyyden tunne kuitenkin auttaa monessa. - Viime kädessä romaneilla on toisensa, ja he saavat arvostusta ja huolenpitoa oman ryhmänsä sisältä.

        Romaniäideillä on hyvin vähän synnytyksen jälkeistä masennusta, ilmeisesti siksi, ettei heitä jätetä yksin lapsen kanssa. Romanit katsovat itse olevansa moraalisesti vaativampia ja tiukempia kuin pääväestö, jossa ihmiset pukeutuvat epäarvokkaasti farkkuihin ikään ja sukupuoleen katsomatta ja jossa perheenisät voivat tappaa vaimonsa ja omat lapsensa. Viljanen on tutkinut pitkältä ajalta oikeuden pöytäkirjoja, ja niistä päätellen romanit tekevät äärimmäisen harvoin henkirikoksia oman perheen ja oman suvun sisällä.

        Entä ”KADONNEET HEIMOT”?
        ”Puhuessaan paikasta, jossa maanpakoon ajetut juutalaiset olivat Josefus sanoo: ”… nämä sukukunnat ovat olleet Eufratin toisella puolella tähän asti ja heitä on suunnaton joukko, jota ei voi arvioida numeroin” (Antiquities of the Jews, Book XI, Chapter 5, Section 2). Hän sanoi israelilaisten olevan ”Eufratin toisella puolella, idässä – ei lännessä, kuten monet ”kadonneitten sukukuntien” kannattajat väittävät. Apokryfiset kirjallisuuslähteet mainitsevat tuntemattoman joen nimeltä ”Sambatyon”, jonka takana hajallaan olevat israelilaiset asuivat. Ei ole syytä ajatella, että sellainen joki olisi Mesopotamian länsipuolella vaan ainoastaan itäisillä mailla, todennäköisesti Persiassa tai jopa Intiassa. Ja ainoa paikka josta luultavasti kadonneita Israelilaisia tulee etsiä on Aasiassa, pääasiassa Intiassa ja joissakin paikoissa Afrikassa, mutta ei Euroopassa. Joillakin Intian niemimaan kansoilla on todellakin monia samanlaisia piirteitä kuin muinaisilla israelilaisilla, nimittäin mustalaisilla, Kashmirin heimoilla, kalasheilla, afgaaniheimoilla ja joillakin muilla. Äskettäin palautettuja kadonneita israelilaisia ovat Intian ”B’ney Yisrael” ja ”B’ney Menasheh” (Kiinasta, vaikkakin asuivat aikaisemmin Intiassa). Joka tapauksessa ei ole helppo tehtävä saada selville, kuuluvatko he johonkin tiettyyn sukukuntaan vai ei ”. ( Lähde: http://www.imninalu.net/2history02.htm#Exile Avraham Sandorin sivut).


    • t44t43t

      Jep ja eurooppalaiset kieletkin on indo-eurooppalaisia mutta ei eurooppalaiset ole indiasta lähtöisin :D

    • kkkaalonpoika

      Mikä kummallinen pakkomielle joillakin kaaleilla on todistela, että ollaan "valittu kansa"? Ajatus valitusta kansasta on juutalaisten kansallinen myytti, jollaisia on kaikilla kansoilla: "Me olemme jotain erityistä".

      Raamattu on kokoelma legendoja, kansanperinnettä, psa omaa ja osa lainattua kansantarustoa paljon vanhemmista kulttuureista. Intian kulttuuri ja historia on vähintään yhtä hieno kuin juutalaisten vastaava. Miksi kummassa sitä pitäisi hävetä saati kieltää oma perimämme ja alkuperämme?

    • Jeesuksen oma

      Miksi Hitleri halusi tuhota kaksi kokonaista vanhaa kansaakuntaa ? Miksi ? Tottakai siihen täytyy olla hyvin painava syy. Eikö joka ikiselle tapahtumalle, ole jokin syy ? Oletteko lukiat samaa mieltä kansani ?

      Tämä "kkkaalonpoika" jutullekin täytyy olla syy, miksi hän noin vääntelee.

      Toiseksi uskon,niin juutalaisten kuin mustalaistenkin kärsivän saman saatanallisen suunnitelman vaikutuksista tuhota heidät ennen Jeesuksen toista tulemista. Tosi asiassa natsismin nousun ja toisen maailmansodan tarkoituksena olleen tuhota systtemaattisesti kaksi Israelin vanhaa heimoa, juutalaiset ja mustalaiset. Tämä selittäisi natsien äärimmilleen viedyn antautumisen tämän tehtävän tämän tehtävän loppuun saattamiseen.
      Vaikka he olivat häviämässä sotaa, he pyrkivät tappamaan mahdollisimman monta juutalaista ja mustalaista aivan sodan viimehetkiin saakka.

      Tässä ei suikaan ollut kysymys rodullisen ajattelumallin menemisestä lian pitkälle, vaan yksinkertaisesti saatanallisesta suunnitelmasta. Ja syy tuollaiseen suunnittelmaan on tämä: Raamatun profetiat kertovat Messiaan tulevan kummallekin Israelin heimolle ja yhdistävän ne ikiajoiksi yhden messianiisen kuninkaan alle. Mutta jos saatana pystyy tuhoamaan toisen niistä tai kummatkin, Jumalan sanan voima rikkoituisi, Kristus ei palaisi, , ja saatanan ennustettu tuho tuho kumattaisiin lopullisesti.

      Mutta tämähän on tietenkin mahdotonta ! Jumalan sana ja kaikki profetiat toteutuvat tarkalleen ja oikiaan aikaan.

      Turha on potkia tutkainta vastaan. Jeesus on Herra, eikä toista tule.

      • novvoi(ei kirj.)

        Juutalaisten tuhoamien oli Hitlerin päätarkoitus ei muiden vaikka hän muitakin tuhosi.Juutalaiset edustivat hänelle kaikkea pahaa , vaikutusvaltaista pahaa. Sitten oli noita muitakin huonompia rotuja ja ihmisiä mikä mistäkin syystä, romaneja, slaaveja ja myös myös mielisairaat ja kehitysvammaiset sekä homoseksuaalit joita myös vainottiin hyvin aktiivisesti .

        Hitlerin ajatukset nojasivat suurelta osin Euroopan kirkkojen ja koko kristinuskon vuosisataisiin opetuksiin juutalaisista jumalan tappajina ja pahoina ihmisinä jotka silkkaa ilkeyttään kieltäytyivät jopa kääntymästä ainoaan "oikeaan "uskontoon, eli kristinuskoon .

        Ei pidä myöskään unohtaa että ajatus messiaasta on juutalainen ja siihen EI sisälly ajatusta jumalan pojasta eikä uskonnosta joka alkaa vainota juutalaisia . on juutalainenkin Raamattu, ei vain se kristittyjen UT.

        Heimot ovat sekoittuneet, sionismin myötä on saatu oma valtio, ihmisten työllä ihmisten maailmassa . Ihan samalla tavalla Israelin kansa on nousut uudestaan ja uudestaan omalla työllä, älyllä ja loputtomalla yritteliäisyydellä .Mikä nyt on lähi-idän ainoa demokratia ja maailmanlaajuisesti innovaatioiden, tieteen teknologian yksi huippumaita ? Enkelitkö sen siihen asemaan nostivat ?

        Ei mikään teologinen tekijä, saatana tai muu, sovi selitykseksi Hitlerille, ihmiset tappoivat toisia ihmisiä ihan ilman saatanaa samoin kuin Stalinin vainoissa tai Pol Potin . Niitä ei sentään kukaan yritäkään selittää minkään uskonnon teologian mukaan.
        Romanit ovat Intian heimo, yhtä vähän israelilaisia kuin suomalaiset.


      • novvoi(ei kirj.

        Pieleen meni.


    • kkkaalonpoika

      Kaaleitten alkuperäinen uskonto on jonkinlainen shamanistinen luonnonuskonto, siitä ei ole kovinkaan kauan aikaa kun ennustaminen, unennnäkö ja merkkien lukeminen oli ihan jokapäiväistä joka suvussa. Nyt ne on kristinuskon takia demonisoitu, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että kaaleet ovat mystikkoja.

      Moni kristitty kaalo pelkää aaveita ja tulkitsee edelleen uniloita..................

      Ja Euroopan kaaleista suuri osa on muslimeja.

      Miten missäkin. Mystiikka yhdistää meitä kaikkia maailman mustalaisia.

      • Anonyymi

        Ei se mystiikka kylläkään kristityille sovi. Se on Raamatunvastaista. Raamatussa kielletään kaikenlainen ennustaminen.


    • Gitanoes

      Pohdiskelija, itsekin olen tuota samaa miettinyt. Intiassa on monennäköisiä ihmisiä, osassa on kyllä paljon samoja piirteitä kuin meissä, tämän olen huomannut kun olen tutustunut eri puolilta valtavaa maata asuviin intialaisiin. Tummempia intialaiset kyllä ovat kuin Euroopan romanit, mutta osittainen sekoittuminen vuosisatojen aikana vaaleampiin eurooppalaisiin selittää tämän. Esimerkiksi Lähi-idän romanit ovat meitä tummempia.

      Ylipaino Suomen romaneilla johtuu huonoista elintavoista. Omille lapsille yrittänyt opettaa terveistä elämäntapoja, liikkumisen ja ruoan suhteen.

      Itse olen mietiskellyt sellaista, että olisiko auttaisiko historiamme meitä ymmärtämään intialaisia paremmin ja oppisimmeko me muita nopeammin hindin kielen? Näitä voisi hyödyntää kaupankäynnissä tuon nousevan talouden kanssa.

    • eno

      ei uskos et tavallinen kaalo menee noin alhaiselle tasolle et heitää herjaa toisistaan --kuniotustauksien jamielipiteiten siivoamista

    • Anonyymi

      Taattarit turkki

    • Anonyymi

      Romanit on niitä alkuperäisiä faaraoita niitten jälkeläisiä Egyptin muslimivalloitus tai arabivalloitus tapahtui suunnilleen vuosina 639–642. Wikipedia

    • Anonyymi

      No kyllähän ne fröökkynät aika isoja on ja miehetkin suht vatsakkaita mutta kyllä nillä monilla on ihan samoja juttuja kuin intialaisilla eli monilla on jännästi ulkonevat etuhampaat ja rako etuhampaiden välissä.
      Tosi monella myös mustat silmänympärykset.

    • Anonyymi

      Kaaleet ovat peräisin Grönlannista ja lähimmät sukulaiset ovat eskimoita. Tämän olen osoittanut geeni- ja kielitutkimuksilla. Nuo Intia- ja Israel-teoriat ovat suoraan sanottuna pelkkää huuhaata.
      Yo-professori Feija Forssasta vaan

    Ketjusta on poistettu 26 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2082
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1624
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1321
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe