Miksi moni odottaa 18v ikää?

Nokysympähänvain

Monet taitaa odottaa aika pitkään sitä kun täyttää 18 vuotta. Mikä siinä täysi-ikäisyydessä on niin hohdokasta? Ajokortti, baarit vai kenties jokin muu seikka?

Olen itse 18-v ja minun vanhempani eivät juuri muuttaneet tapojaan suhtautua minuun. En käy baareissa ja pk-seudulla asuessani en tarvitse autoa.

28

1171

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jfkdajrfjhaijfj

      Ehkä täysi-ikäistyminen ei tuonut muutosta sinun elämääsi, mutta joku toinen olisi heti innoissaan lähtenyt baariin/kaljanostoon ja hankkinut ajokortin.

    • Mies-21v

      Yleensä lapset ja nuoret haluavat kasvaa aikuiseksi ja päästä päättämään omasta elämästään. Onko se sitten oikeasti niin hohdokasta kun sitä tulee siihen ikään on tietenkin asia erikseen. Itse kyllä suoritin ajokortin 18-vuotiaana mutta eipä sitä oikeastaan ole viimeisen 3,5 vuoden aikana tullut tarvittua oikein mihinkään. Autot vaan ei ole koskaan napanneet yhtään pätkää ja lisäksi vihaan autolla ajamista yli kaiken.

      Baareihin pääseminen on kyllä helpottanut naisen saamista jos nyt vertaa niihin aikoihin kun oli vielä alaikäinen - silloin tyttöystävän saaminen voi olla vaikeaa ellei omista tarpeeksi kavereita, ole riittävän suosittu, kuulu piireihin jne. Monella 18 vuotta täyttävällä ei se baareihin pääseminen kylläkään muuta elämän laatua suuntaan jos toisenkaan - moni kun on pannut ja vetänyt kännejä jo joskus 14-vuotiaana.

      Miinustekijäksi täysikäistymisessä voisin omalla kohdallani mainita alkaneen kahdenkympin kriisin. Jotenkin kun sitä tuli virallisesti aikuiseksi elämä alkoi tuntua jotenkin "valmiilta" ja "eletyltä". Murrosikä oli ohi ja jotenkin se ei vaan ollut enää yllätys että millainen sitä suurin piirtein fyysisiltä ja henkisiltä ominaisuuksiltaan olisi aikuisena.

    • kjhjmnju

      Kalja, tupakka, ajokortti

      • kekkekekekeeeeeeeeee

        Hip ja jou siis


    • 18wee kohta

      Itse odotan täysi-ikäisyyttä. Olen nyt 15v. Siis haluam päästä opiskelemaan haaveammattiini ja että minua ei sanottaisi "lapseksi" eikä "tytöksi". Silloin myös ihmissuhteet on helpompi aloittaa kun ei ole alaikäinen. Siis vanhemman miehen kanssa. Tietysti sit se ajokortti, oma koti, saa päättää asioista, ja pääsee matkustelemaan ilman lupia vanhemmilta yms. Silloin se elämä vasta alkaa. Itse en sitä alkoholin takia odota, vaan mun mielestä kunnom elämä alkaa silloin. En tajua miksi siitä pitää valittaa, jos joku haluaa jo "oman elämän" tavallaan

      • dseedssf

        "18wee kohta" :DDD Kohta. Niin, vain enää vaivaiset kolme vuotta.
        Sama kuin 12-vuotiaat ilmoittaisivat ikää kysyttäessä, että he ovat kohta 18-vuotiaita.


      • Mies-21v
        dseedssf kirjoitti:

        "18wee kohta" :DDD Kohta. Niin, vain enää vaivaiset kolme vuotta.
        Sama kuin 12-vuotiaat ilmoittaisivat ikää kysyttäessä, että he ovat kohta 18-vuotiaita.

        Nopeastihan joku 3 vuotta nyt menee joka tapauksessa.


      • pleikkaria pelatessa
        Mies-21v kirjoitti:

        Nopeastihan joku 3 vuotta nyt menee joka tapauksessa.

        toi on muuten totta 15-18 tuntuu että vasta päästiin yläasteelta


      • jytejyt

        Tuossa, että väität ettei muka naispuolisia 18-vuotiaita kutsuta enää tytöiksi, olet väärässä. Usein puhekielessä vähän päälle parikymppisiäkin naisia kutsutaan vielä tytöiksi ja miehiä pojiksi. Joidenkin (etenkin iäkkäänpuoleisten) olen kuullut kutsuvan noin 18-vuotiaita jopa lapsiksi tai kakaroiksi, mutta lähinnä vain jos nuori käyttäytyisi lapsellisesti. Ne vaan kuvaavat mielikuvaa nuoresta ihmisestä, eikä siinä kyllä minun mielestäni ole mitään vikaa. Nuoriahan tuossa 20 ikävuoden molemmin puolin vielä ollaan.


    • wootwoot

      Pikkasen vaille vuos itellä et täytän 18. Ite tahon niin pois kotoa koska muut kotona on ihan erilaisia kuin mä. Äiti on kauhee nipottaja ja isäpuoli pakottaa mut liikkumaan ja olemaan hirmu sosiaalinen koko ajan.(Ite oon suhkot laiska ja oon kerenny komeroisumaan jo noin kolmen vuoden ajan.) Tappeluhan siitä meinaa kokoajan tulla.

      • Kohta19

        Ihan liian moni vanhempi on tuollainen natsi, valittaja tai ylihuolehtiva, ja luultavasti vielä 18. syntymäpäivän jälkeenkin - niin kauan kun nuori asuu kotona. Näissä tapauksissa pääsee nauttimaan täysi-ikäisyyden eduista vasta kun on muuttanut kotoa. Kotoa olisi kiva muuttaa pois.


      • iloinen 18v.
        Kohta19 kirjoitti:

        Ihan liian moni vanhempi on tuollainen natsi, valittaja tai ylihuolehtiva, ja luultavasti vielä 18. syntymäpäivän jälkeenkin - niin kauan kun nuori asuu kotona. Näissä tapauksissa pääsee nauttimaan täysi-ikäisyyden eduista vasta kun on muuttanut kotoa. Kotoa olisi kiva muuttaa pois.

        itellä ollu onni ettei vanhemmat oo enää sen jälkeen kovin paljoa vahtineet tekemisiä kun täytin 16. eikä ne vaadi muuta kuin tietää missä meen ja koska tuun takasi ja muutenki ne on tosi rentoja kun kaks isosiskoa on vähä kans joutunu kattomaan mun perään.


    • :)k

      Voi tehdä melkeinpä mitä huvittaa:juoda,polttaa,käydä baarissa,ostaa olutta,ostaa k-18pelejä ihan itse,ja ennenkaikkea ostaa läjäpäin pornolehtiä ja levyjä. Ja ajokortti ja auto...

      • :)k

        Ja voi muuttaa pois p a s k a m a i s t e n vanhempien luota


    • SeeE

      Itse ainakin odotan että olen täysikänen. Saan itse ostettua tupakkia, käydä baareissa ja tietenki se auto on tarpeen kun ei kuitenkaa mitkään hyvät kulku yhteydet ole ja kuitenki se autolla ajaminen on vaan niin mukavaa ja saa kuitenki ennemmä omia menoja määrätä.

    • mr.näätä

      "Päättää omista asioistaan"

      Tämä

    • Ei kiitos!!!!

      Ei en halua täyttää 18. Olen uusavuton enkä osaa laittaa edes ruokaa joten kotoota en halua lähteä! Pelkää myös pahasti uusia ja sosiaalisia tilanteita, ja ne saa minut hyvin ahdistuneeksi. Pelkään myös, että en saa mistään töitä ja jääväni yksin!

      • ooce

        Miksi mie haluan olla jo 18v?

        Ei oo se et saisin sit päättää enemmän omista asioistani, kun saan tehhä sen jo nyt.

        Enimmäkseen kyse on ajokortista ja siitä että sitten olisi vain pari kuukautta valmistujaisiin. -> mahd. muutto.
        Ei mulla oo nii kiire juu'a tai polttaa, toki ajattelin vetää perskännit kun täytän...

        ocetherunq


    • Mitäs itse tuumitte

      Itse en tuota päivää odottanut millään innolla, tosin silloin täysi-ikäisyys taisikin olla 21-vuotta ja mielestäni voisi olla sitä nykyäänkin. Moni tulisi tällä suojelluksi typeryyksiltä ja suhde vanhempiinkin on ehtinyt tasoittumaan teini-iän höyryistä. Hekin varmasti jo antavat tilaa omaan elämiseen.

      Niin se päivä 18-vuotta ei todella voi muuttaa yhtään mitään, ei yhdessä yössä tapahdu mitään radikaalia.
      Saattaahan se olla niin että mennään "lippa vinossa" kapakkaan juomaan pää täyteen ja tehdään kaikki typerimmät asiat mitä vaan voi.
      Joku ajaa sen uuden ajokortin hylllylle heti tai jopa kuolonkolarin.
      Suuri asia tuntuu olevan se raha, kuvitellaan että nyt hanat aukesi ja joten on tuhlataan ne heti.

      Kysyisin, onko jo ammatti olemassa, monilla taitaa olla koulutus keskeneräinen, millä rahoilla se rahoitetaan jos tuhlaa kaiken höyryjä päästelleessä.

      Valveutuneiden vanhempien olisi syytä siirtää varanne jonkinlaisen lukituksen taakse ja suoda vain jonkinlainen summa ilonpitoon, muutoin käy niin kuin erään nuorenmiehen, hän tuhlasi parissa viikossa perintövaransa, joilla olisi voinut ostaa asunnon ja saada koulutuksen, nyt sitten ei ole mitään.

      18-vuotispäivä on myös vakava päivä, se on vastuun ottaminen kaikista tekemisistään, enää ei omilla vanhemmilla lain mukana ole edes minkäänlaista elatusvelvollisuutta. Tosin monet auttavat lapsiaan eteenpäin aikuisinakin, kunnes se saatu ammatti alkaa kannatella, mikä on suuri teko vanhemmilta.
      Kuinka moni teistä nuorista aikuista edes ymmärtää, miten paljon vanhempanne teistä välittävät ja auttavat.

      Toki se auttaminen pitää osata myös lopettaa ja topakasti, muutoin nuori ei osaakaan ottaa sitä vastuun kantamista itselleen.

      • 12+8

        Puhut aika lailla asiaa.

        Olen 18-vuotias ja mielestäni minun ikäiseni ovat henkisesti enemmän teinejä kuin aikuisia. En vastusta vanhempien vastuun täydellisen loppumisen nostamista takaisin 21 vuoteen, mutta alle 21-vuotiasta ei voi estää muuttamasta opiskelun perässä pois kotoa. Rahaa pitää oppia tosiaan säästämään hyvissä ajoin ennen täysi-ikäisyyttä, ja nuorelle on syytä tehdä selväksi ettei ole viisasta tuhlata rahoja ryyppäämiseen. Jos menee juhlimaan, kannattaa ottaa mukaan vain kohtuullinen määrä käteistä. Tosin vanhemmilla pitäisi olla sitä suurempi vastuu, mitä nuorempi lapsi on kyseessä.

        Se kun autoilun ja alkoholin ikärajat ovat samat, aiheuttaa tosiaan ongelmia. Nuoret rattijuopot ovat merkittävä ongelma ja alle 21-vuotiaita kuskeja pitäisikin koskea pyöreän nollan promilleraja. On myös monia tapauksia, joissa rattijuoppo on päässyt liian helpolla, mutta kyseessä on kyllä vakava rikos.

        Ymmärrän että vanhempani tukevat minua itsenäistymään edelleenkin, mutta äitiäni en rakasta niin paljon kuin ennen. En oikein jaksa olla enää lähisuhteessa sen naisen kanssa, joka imetti minua kun olin vauva. Tahdon omaan asuntoon mahdollisimman pian (kun yliopistoaika alkaa) niinkuin monet muut suomalaisnuoret. Muutto pois vanhempien helmoista tarkoittaa oman elämän aloittamista.


    • jokuvaanmoi

      Kun täytin 18v, niin ei hetkauttanut mihinkään suuntaan käytöksessä :D Ainoa huippujuttu oli se, että muutin kotoa ja sain määräysvallan kotiintulo aikoihin. Baarit on tylsää ja alkoholi kans meh.

    • 13v.....

      Ajokortti. On kiva asua hevonkuusessa, jos lauantaina lähtee keskustaan niin vika bussi takaisin menee 14.50 tai sit vaihtoehtosest kävellä 4km pysäkilt sen 200m sijaan.

      No saahan mopon 15v, mutta talvella hitusen kylmä varmaan ajella. Ja mauto kallis&jos hajoaa - osia vaikea löytää.

      • 18 v. tyttö

        Itse asun hevonkuusessa ja mauto oli ennen autoa. Eipä siihen ole vaikeaa löytää varaosia, vaikka Chatenet Media olikin. Maksoi kyllä 6000€, mikä ei ole kovin kova summa hyvästä mopoautosta.


    • fiiliz

      No ite lähinnä en malta odottaa että pääsee elämää omaa elämäänsä vanhempien - ehkä jopa liiankin - valvovien katseiden alta :) Eniten ootan sitä että pääsee muuttamaan omaan asuntoon ja elämään omillaan, jokin siinä on sillee hohdokasta että pitäis elää jollain paskaduunilla vedelle kuppinuudeleita joka päivä, mut ainaki voi sanoa että selviää sitä iha ittekseenki :) Ja toisaalta kans ootan sitä et pääsee baariin, sitä ku ollaan mun paikkakunnalla ja ystäväpiirissä jostain syystä nii paljo hehkutettu..
      Toisaalta tähänki kysymyksee vaikuttaa aika monet asiat, ihmisen persoonallisuus ja eletty elämä - miten sitä ikinä sitten haluaakaan juhlistaa täysi-ikäisyyttä :D Mulla se tapa on tollanen, jollain muulla ihan erilaine, mut oikea tapa just sille ihmiselle :)
      Joka tapaukses, pakko fiilistellä: enää kaks kuukautta!

      • fiiliz

        Okei siis meinasin tolla paskaduunilla ja kuppinuudeleilla lähinnä opiskelijaelämää, toki elämänlaatuun haen muutosta sitte opintojen edetessä ja työpaikan parantuessa :D


    • Nokysympähänvain

      Täällä taas keskustelun aloittaja. Kun täytin 18 niin olisin toivonut
      että vanhempani nimenomaan olisivat muuttaneet tapojaan suhtautua minuun. Se sai minut perustamaan tämän keskustelun. Onneksi niin tulee tapahtumaan kun muutan pois kotoa yliopiston perässä. En kyllä rakasta kumpaakaan vanhempaani. Tosin kaljakuppilat ja autoilu eivät ole oikein minun juttujani.

      • Nokysympähänvain

        Ja minut sai myös perustamaan tämän keskustelun, että FB:ssä monelle 18 vuotta täyttävälle tulee onnittelujen yhteydessä "tätä päivää olet odottanut kauan" ja "vihdoinkin 18" ja etenkin tytöillä vielä rutkasti sydämiä päälle! Asiallisia vastauksia monella teistä!


    • aikuisena

      Saa laillisesti harrastaa seksiä itseään vanhempien henkilöiden kanssa.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1886
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe