Parkkipaikan törmäilystä ei tarvitse ilmiantaa itseään

kko.

Korkeimman oikeuden mukaan autoilijan ei tarvitse ilmoittaa esimerkiksi parkkipaikan pikkukolarista kolhitun auton omistajalle. Ennakkopäätös liittyi tilanteeseen, jossa autoilija kolhaisi pysäköidessään toista autoa, muttei jättänyt mitään lappua tai muuta viestiä.

Tapaus sattui huhtikuussa 2009 Helsingissä. Korkein oikeus antoi päätöksen tällä viikolla.

KKO viittasi syytetyn itsekriminointisuojaan eli siihen ettei kenenkään ei tarvitse myötävaikuttaa oman syyllisyytensä selvittämiseen. Näin ollen kenelläkään ei ole velvollisuutta ilmiantaa itseään tekemästään rikoksesta.


Korkeimman oikeuden kannan mukaan kolarista ilmoittaminen olisi edellyttänyt sellaisten tietojen antamista, että kuljettaja olisi samalla ilmiantanut itsensä liikennerikkomuksesta.

Ilmoittaminen ja syytteen vaara
Jos kuljettaja olisi menetellyt tieliikennelain 59 §:n 3 momentissa tarkoitetulla tavalla autoilija olisi siten saattanut itsensä syytteen vaaraan.

Kyseisessä lainkohdassa todetaan: ”Jos omaisuutta on vahingoittunut eikä paikalla ole ketään, joka voi ottaa vastaan tietoja ja selvityksiä, onnettomuuteen osallisen on viipymättä ilmoitettava tapahtumasta vahinkoa kärsineelle tai poliisille.”

Tätä ei siis KKO:n kannan mukaan tarvitse noudattaa.

- Kuljettaja ei myöskään ole voinut sulkea pois sitä mahdollisuutta, että ilmoituksen perusteella saatuja tietoja voitaisiin käyttää häntä vastaan mahdollisesti nostettavassa rikosoikeudenkäynnissä, kun laissa ei ole sellaisen menettelyn estävää säännöstä.

- Myöskään se seikka, että kysymyksessä olevan kaltaisesta liikennerikkomuksesta yleensä tuomitaan hyvin lievä rangaistus, ei ole peruste syrjäyttää itsekriminointisuojaa, KKO perusteli.

KKO hylkäsi kolarin ajaneen kuljettajan liikennerikkomussyytteen tästä ilmoitusvelvollisuuden rikkomisesta. Hänet tuomittiin kolhusta kuitenkin 10 päiväsakkoon. Perusteena oli silminnäkijän kertomus.

Pysäköintikolarissa oli kyse vain vähäisistä taloudellisista vahingoista. KKO huomautti, että onnettomuustilanteissa on kuitenkin auttamisvelvollisuus.

KKO tutki tapausta tietysti vain rikosoikeuden näkökulmasta, eikä ottanut kantaa siihen millainen toiminta parkkipaikkakolareissa on moraalisesti oikein.


http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/kko-parkkipaikan-tormailysta-ei-tarvitse-ilmiantaa-itseaan/4358814

6

86

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • veio

      Hyvä esimerkki maamme valheellisuudesta. Todelliset, kulissien taakse kätkeytyvät rikolliset ovat niitä joihin ei tehoa muu kuin saunan taakse kirveen kanssa. He suorastaan kerjäävät väkivaltaa itselleen.

    • veio

      Hyvä esimerkki maamme valheellisuudesta. Näin selkeästi asiat kerrotaan mutta kansa ei joko näe, ymmärrä tai ei uskalla nähdä, avata silmiä.

      LAIN teossa vaikeinta on saada sisältö sellaiseksi, että sitä voi lukea kahdella tavalla. LAKI ON eri rikkaille ja köyhille.

      Siinä yksi syy miksei liikenteen idiootteja saada kuriin. Jos on rahaa, saa tehdä lähes mitä vaan.

      Suunnittelen hyväntekeväisyysjärjestön kokoamista. Se olisi tiettyjen tahojen mielestä rikollisjärjestö. Alan näkemään asian niin ettei Alkaidat ja Isisit ole muuta kuin silmänsä avanneita ihmisiä jotka taistelevat sitä samaa epäoikeudenmukaisuutta vastaan mitä maassammekin harrastetaan lain tuntijoiden toimesta.

      • En taju, selitä!

        Miten sä tästä parkkipaikkakolaroinnista saat vedettyä esiin eriarvoisuuden rikkaan ja köyhän välillä? Vaikka 20 vuotta vanhan Ladan omistaja kolhisi uutta 50.000 euron arvoista autoa, sama sääntö pätee.


    • eiewweewr

      No eihän tässä maassa enää edes yliajon uhria jäädä auttamaan vaan karataan paikalta lähes poikkeuksetta.

      Käräjäsalissahan meillä on saanut puhua läpiä päähänsä jo kautta aikain. Taitaa tuo ns. itsekriminointisuoja päteä nykyään vähän joka asiassa.

    • Yliajon uhrin jättäminen huomiota on kriminalisoitu liikennepakona. Pysäköidyn ajoneuvon kolhaisua ei voi verrata henkilövahingon aiheuttamiseen tai tuottamiseen.

      On erilaisia oikeuden suojaamia asioita, jotka eivät ole toisiinsa verrattuna saman arvoisia. Kolhu auton puskurissa ei ole samantasoinen vahinko kuin ihmisen luiden murskaaminen. Tällöin vakavammassa tapauksessa voidaan yhteiskunnalta edellyttää parempaa oikeussuojaa uhrille.

      Jos murhaat jonkun puukottamalla tätä, ja jätät soittamatta hätäkeskukseen vertavuotavan uhrisi hengenhädästä, ei sinua tuomita erikseen heitteillejätöstä ja murhasta. Mikään ei velvoita sinua ottamaan yhteyttä poliisiin ja tunnustamaan rikostasi. Tai vaikka velvoittaisikin, ei tällaisen vaihtoehdon käyttämättäjättämistä voida lukea vahingoksesi.

      Henkilön ei voida katsoa syyllistyneen rikokseen, jos hän ei edesauta oman rikoksensa selvittämistä. Soittaminen hätäkeskukseen ei kuitenkaan vaadi rikoksen tunnustamista eikä edes nimen taikka yhteystietojen antamista. Selkeästi hädässä olevan ihmisen huomiotta jättäminen rikkoo rikostunnusmerkistöjä niin liikennepaon kuin pelastustoimen laiminlyönninkin tapauksissa.

      On viranomaisten asia todistaa hänen olleen tapahtumahetkellä paikalla.

      On jokaisen omasta moraalista kiinni, miten haluaa suhtautua kanssaihmisten avuntarpeeseen. Voimme kävellä nauraen ohi ja uskotella itsellemme, ettei vastaavaa tilannetta koskaan satu omalle kohdallemme.

      Itsekriminalisoinnin ja hädänalaisten auttamisen eron luulisi olevan selvän jokaiselle.

      • 9-1

        Käsittämätöntä, kun nykyinen tieliikennelaki on ollut voimassa jo 34 vuotta ja vasta nyt hitaat suomalaiset aktivoituvat. Ehkä silloinen lainoppinut oikeusministerikin on nukkunut, kun Eduskunta on moisen lain säätänyt.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1137
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe