Maissin korjuu

Jäi käymättä

Maaseudun Tulevaisuudessa oli ilmoitus maissin korjuunäytöksestä Etelä-Pohjanmaalla.

Jos joku sattui käymään, niin kertoisitko, oliko siinä kyse ihan kypsien siementen puinnista? Kun hieman epäilyttää, ettei ne maissin tähkät ehdi Suomen kesässä kypsiksi asti valmistua.

7

1742

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • En käynnyt, mutta

      ..arvelen homman hoituneen silppurilla rehuksi. Rehumaissi ei meidän korkeuksilla juuri ehdi niin kypsäksi valmistua, että pääsisi puimaan kunnolla puimurilla.
      Itse olen joskus puinnut Massikallani maissia sen verran, että voin sano puinneeni maissia.
      Tänä kesänä aikaisin kylvetty maissi ehti juuri ja juuri valmistua, että voisi saada jyvät irti ehjinä puimurilla. En ole kuitenkaan rohjennut puimuriani tarjoilla maissihalmeeseen.

    • Maissius

      "Tänä kesänä aikaisin kylvetty maissi ehti juuri ja juuri valmistua, että voisi saada jyvät irti ehjinä puimurilla."

      No, onhan tuo sinänsä rohkaiseva uutinen, että omaa siementä joinakin kesinä voidaan saada. Siitähän se rehumaissin kasvatus saadaan käyntiin.

      Tuosta sinun kirjoituksesta saa sen kuvan, että maissia voi puida tavallisella puimurilla. Jos niin on, niin sehän on hyvä uutinen. Olen kuvitellut, että maissi puidaan jollakin sitä varten valmistetulla puimurilla, kun siinä on ainakin joidenkin lajikkeiden osalta niin suuret ja tiiviinnäköiset tähkät.

      • En käynnyt, mutta

        Maissin puintiin kyllä tarvitaan erikseen siihen kehitetty leikkuupöytä puimuriin, mutta tuo kokeiluni oli sen verran pienimuotoinen puinnin suhteen, että ihan tavallisella pöydällä sen puin isolla Massikallani, johon toki olisi saatavilla sellainenkin pöytä millä maissia pystyy suurempia määriä puimaan.
        Meidän tilalla on viljelty rehumaissia ensimmäisen kerran 40 vuotta sitten isäni aikana. Kanadalainen rehumaissi ehti silloin varsin hyvin valmistumaan. Itse olen viljellyt maissia vuosien aikana pienemmässä mitassa satunnaisesti, nyt viimeisen viiden vuoden aikana on tullut erilaisia kokeiluja suoritettua.

        Maissilla on kuitenkin yksi huono ominaisuus meidän oloihimme nähden, maissi on pitkän yön kasvi ja sen kasvurytmi ei oikein sovellu meidän oloihimme, paras kasvu saavutetaan yön pidentyessä.


    • Uutuudet viehättää

      ".... maissi on pitkän yön kasvi ...."


      Niinhän sen sanotaan olevan. Mutta luulisi tämän ongelman olevan jollakin keinoin hoidettavissa. Voisi kuvitella, että on olemassa lajikkeita, jotka ovat paremmin sopeutuneet oloihimme, vaikkapa jossakin Etelä-Amerikassa, ja joita risteyttämällä saataisiin aikaan lyhyttä yötä sietäviä uutuuksia. Ja olisihan se geenimanipulointi käytettävissä, mutta kun sitä ei Suomessa hyväksytä.

      On se vaan tämä maissi niin ylivertaisen tuottoisa rehukasvi, että luulenpa sen lähivuosina tavalla tai toisella yleistyvän Suomen viljelykasvien valikoimassa. Sanotaanhan, että maissista saa Suomenkin oloissa kaksinkertaisesti rehua tavalliseen timoteihin verraten ja yhdellä korjuukerralla. Se tosin on yksivuotinen, mutta melko tiheään nämä runsaasti lietelantaa sängelle levittävät karjankasvattajat joutuvat uusimaan näitä tavanomaisiakin heinäviljelmiä. Maissia kasvattamalla taitaisi sekin ongelma helpottua, että mihin saa lietelannan mahtumaan. Maissi kun tietääkseni sietää heinäkasveja paljon runsaamman lietelannoituksen.

      • En käynnyt, mutta

        Etelä-Amerikka ei niin etelässä ole, että sieltä lajikkeita kannattaisi tuoda, tämä ihan kokemuksella. Kanadasta on mahdollista tuoda sellaisia lajikkeita jotka lähempänä meidän olojamme.


    • sgasfrhbgbh

      Fiksu viljelijä pussittaisi maissinjyvät valmiina popcornina.

      • Paljonko olet pussit

        ..tanut näitä viljelytuotteita? Olen tässä vuosien aikana viljellyt monenlaista kasvia isommassa ja pienemmässä mittakaavassa. On pussitettu ja jalostettu, purkitettu ym. Ongelmaksi tulee markkinointi. Minulla oli sopimuksia kauppojen kanssa, silti oli vaikeuksia ajoittain. Tuotteitani myytiin suoramyyntihalleissa, niin pitkään kun niitä oli voimissaan. Suoramyyntihallit hyytyivät monella paikkakunnalla omaan mahdottomuuteensa. Myimme suoraan tilalta tuotteita , sekä erilaisissa tapahtumissa mm. autokilpailuissa meillä oli varsin vetävä tuote, silti homma oli aika vaikeaa saada kannattavaksi. Henkilöstö- ja rahtikulut kasvoivat melkoisiksi, esim. suoramyynti tilalla sitoi vähintään yhden henkilön hoitamaan sitä. Itse hoidin kuljetuksia kukonlaulun aikaan autolla kauppaliikkeisiin ja suoramyyntihalleihin, iltamyöhällä pakattiin vielä tuotteita, kyllä tuli päivälle pituutta!
        Parhainta kauppaa oli, kun myimme torikauppiaille tuotteitamme ja he hakivat tuotteet tilaltamme tietyllä hinnalla. Paras kate tuli tästä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1903
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1476
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      13
      1384
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1280
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe