kuntoutusta dysfasiaan

syksyinen päivä

Haluaisin kuulla niiden vanhempien kokemuksia, joiden dysfasialapset ovat saaneet kuntoutusta puheenkehityksen ongelmiin. Tarkoitan siis muuta kuntoutusta kuin puheterapiaa, jota kyllä annetaan jokaisessa päiväkodissa ja erityiskoulussa.

Millaista muunlaista kuntoutusta suositellaan ja minkälaista kuntoutusta on tarjolla. Onko kukaan käyttänyt yksityisiä palveluja, esim. Ludus- nimisen yrityksen palveluja. Ja onko ko. kuntoutuksesta ollut hyötyä, sillä hinta on kyllä aika korkea, jos itse joutuu maksamaan.

Harmittaa se, että puhutaan kuinka tärkeää on diagnisoida puhehäiriö riittävän varhain, mutta kukaan ei kerro, miten lapsen puheenkehitystä voisi edistää.
Mitä hyötyä on diagnoosista jos apu on pelkästään puheterapia, joka tuskin yksinään auttaa vaikeammissa puhehäiriöissä. Menee hukkaan arvokkaita kehitysvuosia.

6

138

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jklskjdh

      Meillä kelan puheterapia aloitettiin lapselle 4 vuotiaana. Lapsella oli puheen tuottamisen ja ymmärtämisen vaikeuksia. Tehtiin kotona puheterapeutin antamia kotiharjoituksia. Nyt lapsi koulussa normaaliluokassa ja aika lähellä ikätasoaan puheen tuottamisessa ja ymmärtämisessä. Mielestäni puheterapia on aika tehokasta jos sen onnistuu lapselle saamaan jo varhaisessa vaiheessa.

    • Kesä 2000

      Puheterapia ja päiväkodin suunnitelmallinen kuntoutustyö usein riittävät, jos lapsella ei ole esim motorisia ongelmia. Meillä oli apuna tukiviittomat. Kaikki liikunnalliset harrasteet: srk:n jumppakerho, metsäretkeily, uinti ja uusien asioiden kokeminen olivat mukana. Äänikirjat iltaisin vahvistivat kieltä (antoivat vanhemmille lepotauon). Myös suujumpasta oli apua dyspraksiaan. Tämän rinnalla kyllä leikki muiden kanssa vahvisti puhetta. Moni tuttu on sanonut ruokaostosten olevan mainio tapa tuoda uusia sanoja.
      Itse en oikein ol vakuuttunut markkinoille tulleista kohtuuttoman kalleista kuntoutustuottajista. Varsinainen Neuropsykologinen kuntoutus on kohdennettu yleensä hieman vanhemmille esim oppimisongelmien.

    • syksyinen päivä

      Kiitos teille molemmille asiallisesta vastauksestanne ja että kerroitte omista kokemuksistanne. On lohduttavaa kuulla, että puheenkehittymistä voidaan edistää riittävästi myös aivan tavallisilla keinoilla. Minkälaisia harjoituksia puheterapeutti on antanut teille kotona tehtäväksi ja miten se on sujunut. Puheterapeutti on kehoittanut meitä lähinnä harjaamaan hammasharjalla kieltä, ts. parantamaan kielen liikkuvuutta ja joustavuutta, mutta mitään varsinaisia äänne tai muita harjoituksia ei hän ole suositellut tehtäviksi,
      Meillä poika ei ole oikein jaksanut keskittyä palapeleihin tai muihin vastaaviin tehtäviin, jonka vuoksi ajattelin, että ulkopuolinen henkilö voisi olla parempi tässä. Tosin sekin voi olla raskasta koulupäivän jälkeen. Tavallisista päivittäisistä asioista voi hänen kanssaan kyllä keskustella, mutta hiemankin pidempiä tai monimutkaisempia asioita hänen on vaikea selittää.

    • jklökö

      Kotiharjoituksia ollaan saatu mm. suujumppaa, sanojen tavutus ja ääntämsharjoituksia ym. Tehtäviä puheterapeutti on antanut välillä enemmän välillä vähemmän. Lisäksi luemme kirjoja.
      Varmaan se minkätyyppisiä tehtäviä tehdään riippuu siitä minkätyyppisiä vaikeuksia lapsella on, eli onko suun motoriikan ongelmaa, peheen ymmärtämisen ongelmaa, suppea sanavarasto. Dysfasialapsilla voi olla puheen tuotussa niin monenlaista ongelmaa että harjoitukset eivät varmaan kaikilla ole samoja.

      • Ainakannattaa

        Meillä on nyt jos isoja lapsia eli 17 ja 14 vuotias joilla molemmilla vaikea kielenkehityksen vaikeus diagnosoitu. Meillä yhdistettiin puhe- ja toimintaterapia, päsimme kelan kustantamana terapioihin. Terapiat olivat samassa paikassa välillä ja ajoittain päiväkodissa ja koulussa. Saimme myös hoidosta vastaavasta paikasta konsultoivan erityisopen koulua varten eli ohjasi tarvittaessa. Suujumppaa, oraaliaktivaattorita, toimintaharjoiuksia jne. Nyt vanhin on ammattikoulussa ja menee hyvin, juniori pienluokassa.


      • syksyinen päivä
        Ainakannattaa kirjoitti:

        Meillä on nyt jos isoja lapsia eli 17 ja 14 vuotias joilla molemmilla vaikea kielenkehityksen vaikeus diagnosoitu. Meillä yhdistettiin puhe- ja toimintaterapia, päsimme kelan kustantamana terapioihin. Terapiat olivat samassa paikassa välillä ja ajoittain päiväkodissa ja koulussa. Saimme myös hoidosta vastaavasta paikasta konsultoivan erityisopen koulua varten eli ohjasi tarvittaessa. Suujumppaa, oraaliaktivaattorita, toimintaharjoiuksia jne. Nyt vanhin on ammattikoulussa ja menee hyvin, juniori pienluokassa.

        Hei !

        Suurkiitos viestistäsi ja rohkaisustasi.
        Meilläkin on ollut toimintaterapiaa ja puhete-
        rapiaa ja edistystä on toki ollut, mutta paljon on vielä esteitä voitettavina. Välillä vaan tulee uskon puute. On kiva kuulla, että aina kannattaa yrittää ja että kuntoutuksesta on ollut teille hyötyä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1671
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1305
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1297
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      6
      1277
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe