Hartolassa "kuulovammaisena"?

köyh' ja kippee

Sattuipa tällainen juttu lauantaina. Ovikelloani soitettiin ja kun raotin ovea (olin sitä ennen ikkunasta vilkaissut minkä näköinen henkilö oven takana on) niin tämä n. 30-vuotias henkilö, joka esiintyi ulkomaalaisena (yksilösuoja estää minua kertomasta minkä maan kansalaisesta oli kysymys), näytti minulle lapun, johon oli kirjoitettu seuraavanlainen viesti:

"Minulla on kuulovamma, jonka takia voin kuulla vähän, mutta en voi puhua. Tavaroiden myynti on ainoa keino päästä leikkaukseen. Leikkaus on kallis, eikä perheeni pysty sitä maksamaan. Myyn käsin tehtyjä hahmoja ja toivon, että voin näin kerätä rahaa. Tarvitsen sitä. Auta! Kiitos."

En auttanut, koska en ole itsekään päässyt lääketieteelliseen toimenpiteeseen, joka on liian kallis kukkarolleni, etenkin kun olen työtön ja köyhä. Tuossa vaiheessa tunsin itseni julmaksi, kun hän joutui kääntymään oveltani pois senttiäkään rikkaampana, mutta sitten jäin miettimään:

a) Jos henkilöllä ei ole varaa ko. leikkaukseen niin miten hänellä on vara matkustaa toiseen maahan tuhansien kilometrien päähän kerjäämään ovelta ovelle rahaa? Matkustaminen maksaa, ja jos ei yhtä paljon kuin leikkaus niin ainakin nekin rahat olisi voinut säästää ja myydä tuotteitaan kotimaassaan.

b) Ko. henkilö kirjoitti olevansa lähes kuuro ja tarvitsevansa rahaa leikkaukseen. Lapussa, jonka hän näytti minulle, luki että hän tarvitsee rahaa leikkaukseen, mutta ei maininnut liittyikö leikkaus hänen mahdolliseen kuulovammaansa. Herkästi sitä kuvittelee, että niin olisi, mutta jos näin on niin kertokaapa te minulle millainen leikkaus henkilölle voidaan tehdä, jotta hän saisi kuulonsa takaisin. Itsekin olen kuulovammainen (en kuuro), mutta mikään leikkaus ei auta kuuloni parantamiseksi. Tämän on moni lääkäri todennut.

c) Hänen näyttämänsä lappu oli kirjoitettu suomeksi, joka ei (kirjallisesti käymämme "keskustelun" mukaan) ole hänen äidinkielensä, mutta koskapa satuin auttavasti osaamaan (muutaman fraasin) hänen äidinkieltään niin hän osoittautui myös lukutaidottomaksi.

d) Hän ei ottanut minuun katsekontaktia vaan katsoi koko ajan alaspäin tai selkeästi sivuun (ymmärrän kyllä, en ole kovin suuri ilo silmälle). Kun yritin ottaa katsekontaktia häneen niin hän peitti silmänsä käsillään (ehkä kauneuteni häikäisi hänet...LOL)

Onko käynyt teidän muiden ovilla soittelemassa?
Mitkä näiden "ovelta ovelle"-kerjääjien oikeat vaikuttimet ovat? Tämäkin yritti kovasti päästä sisälle ja jäi vielä istumaan portailleni hetkeksi kun olin sulkenut oven.

16

178

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nasse-cetä

      Jokunen vuosi sitten Lahdessa kierteli kuuromykkiä puolalaisopiskeljoita myymässä "taidetta". Joku hätä niillä oli silloinkin, mutta tuo, opisekelija ja kuuro jäi mieleeni. Ehkä 100 kg habitukseni teki sen verran vaikutusta, että kukaan ei halunnut peremmälle.

    • Onhan näitä

      Näitä on kierrellyt täällä Hartolassa vuosikaudet, suurin osa entisen Itä-Euroopan maista, jostain voisin löytää kuvallistakin materiaalia (riistakamerasta) näistä kaupustelijoista.
      Systeemi menee suurinpiirtein näin; huonosti englantia osaavat taikka täysin osaamattomat pistetään kierrokselle tälläisten kuuro/kuuromykkä lappujen kanssa, joten ei tarvitse yrittääkään puhua. Osa kiertää ilman lappuja, jotka osaavat auttavasti englantia. Esittelevät yleensä itsensä opiskelijoiksi ja myyvät monasti "omia töitään". Yhtä kaikki, tämä porukka jaetaan pakettiautoilla eri kulmakunnille jalkautumaan taikka polkupyöräilemään. Syrjäkylien pikkutietkin käydään tarkkaan läpi tällä systeemillä.
      Mitä tulee kuurouteen, koska useampia on meilläkin käynnyt kaupustelemassa, olen testannut, kuulo toimii tosi hyvin. Viimeksi alkusyksystä oli yksi "kuuro" soittelemassa ovikelloamme, kun olin tulossa kotiin, hänen ollessaan selin minuun kysyin hänen asiaansa, hyvin kuuli vaikka ei nähnyt minua lainkaan. Hänen kaivaessaan reppusta myytäviään, kerroin hänelle englanniksi, ettei kiinnosta ja en osta, hyvin kuuli senkin, vaikka ei sillä kertaa katsonut minuun lainkaan. Oli tuossa vaiheessa lauantai-iltaa n. klo 18.00, pienessä repussa näytti olleen pelkästään myytävää tavaraa, polkupyörässä etukorissa puoliksi juotu 1,5litran jaffapullo, ei muuta matkatavaraa, joten ei näitä samoja autolla jaettuja "kuuroja" taas oli.
      Joskus olen ostanut joltakin "opiskelijalta" (todellisuudessa kait työttömiä värvätty näihin hommiin, mutta kertovat olevansa opiskelijoita) hänen "oman" taulunsa, jo hinnasta tulee riitaa, kun 15 onkin sitten 50, kun huonolla englannilla solkataan. pyysin kuitenkin tältä "taiteilijalta" singneerauksen tuohon tauluun, kun minulla oli sentään kunnia olla tekemisissä itse taiteilijan kanssa. Singneerauksen saaminen työhön olikin työn takana, mutta tässä auttoi huomattava kokoeromme, tietysti minun hyväksi ja sain hyvin vastentahtoisesti tuon singneerauksen. Kun sitten seuraava opiskelija "taiteilija" tuli kaupittelemaan seuraavana suvena aivan samanlaista taulua omanaan, oli varsinainen herkuhetki ottaa esille edellisenä kesänä ostamani taulu singneerauksineen.
      Koko kupletin juoni selvisi, kun isäni sattui näkemään terveyskeskuksen parkkipaikalla, kuinka siitä autolasti ulkomaalaisia lähti polkupyöräilemään kauppareissuilleen reput selässä.
      Sitten on nämä kiikarikauppiaat, joita jossain vaiheessa oli riesana, pakettiautolla hekin liikenteessä, olivat ainakin Hartolassa S-marketin parkkipaikalla tupputtamassa kiikareitaan. Samaiset henkilöt olivat sitten samana päivänä Sysmässä Osuuspankki/R-kioski/Säästöpankki tienoilla ihmisten kimpussa kiikareineen. Ei ollut aivan kerta invaasio, sitä riitti useammaksi kerraksi kesäiseen aikaan.

    • Köyhä ja kippee

      Vaikka "köyhä ja kippee" olenkin niin minulla on ollut vara vuosia sitten ostaa halpa mutta toimiva digikamera (mitään iphoneja ja ipadeja meillä ei ole, eikä muutakaan uutta tekniikkaa - tiedoksi kiertäville kaupustelijoille, olivatpa kuuroja tai mykkiä), jolla olen ikuistanut jokaisen minulle entuudestaan tuntemattoman pärstän, joka kotioveni ovikelloa soittaa ja myös heidän kulkuneuvonsa (yksi tuli autolla, kuvassa näkyy rekisterinumero).

      Mietin, että onko toimintani ollut hätävarjelun liioittelua, mutta naapurinillani oli myös vastaavanlainen valokuvausharrastus, joten suosittelen muillekin.

      Eli mieluummin näin päin: sinä otat kuvan kaupustelijasta kuin että päästäisit hänet ottamaan kuvia omasta asunnostasi.

      Kannattaa kuitenkin olla vieraskorea ja harjoitella muutamilla "tietyillä" kielillä (joita tässä ei saa mainita, jottei saisi syytettä kunnianloukkauksesta tai saisi rasistin leiman otsaansa) perusfraasit, kuten "en osta mitään" jne. Hyväksi keinoksi olen myös todennut sen, että jos kaupustelija kertoo kansalaisuutensa niin kysyt häneltä kuka on hänen kotimaansa presidentti tai pääministeri tai mitä tahansa yleistä mikä hänen maahansa liittyy. Tulette hämmästymään! (enkä viitsi kertoa miksi, jotten syyllistyisi tiettyjen maiden koulujärjestelmän mollaamiseen).

      • Onhan näitä

        Tuo kameralla kuvaaminen on tietty ihan hyvä juttu, jos on kamera siinä käsillä silloin, mutta riistakameraa suosittelen ok-asujille ja maatiloille, muistikortilta voi sitten katsoa , jos epäilyttävää on. Riistakamera kuvaa liikettä ja kuvaa myös jos ei olla paikalla.
        Tuo, että jututtaa näitä kaupustelijoita on ihan peruskauraa, että saa vähän käsitystä missä mennään. Eri maiden kilvillä olevilla autoilla on meilläkin pihassa käyty ja polkupyörillä, kuten aiemmin kerroin ja jalkapatikassa reppuselässä.


    • sgsffdhbbh

      Korpilahdellakin oli viikko sitten sama kaveri ilmeisesti kyseessä, pitkä mies ja olkalaukku olalla.

      • pozaljusta vaan

        Aika monta pitkää miestä olkalaukku olalla kulkenut, joten enpä osaa sanoa onko meidän kulmilla liikuskellut vaan meillä kävi nainen joka näytti pahvilätyskää johon tikkukirjain oli rustattu että hän on kuuro.Nainen oli keski-ikäinen,tukevahko,keskiruskeat olkapäille ulottuvat hiukset ja silmistä näki että oli nauttinut muutakin kuin normilääkkeitä.


    • aleksander mielikäin

      Meillä täällä Jämsänkoskella kävi puolalainen kuurromykkä John.
      Johnhan onkin tietääkseni aivan yleinen puolalainen nimi. Huulilta kaveri osasi lukea tosi hyvin kun hieman avauduin hänelle.

      • nie poni maju

        Meillä Hartolassa kävi Martin-niminen. Olisiko sitten samaa sukua, jos vaikka suvussa kulkee kuuromykkyys. Itä-eurooppalainen "kertoi" olevansa. Naapurissamme kävi kuuromykkä, joka oli virolainen ja hänen nimensä oli Andrei.

        Minun mielestäni kaikki tuo osoittaa, ettei heidän vanhemmillaan ole ollut mielikuvitusta kun ovat antaneet tuollaiset tavalliset nimet lapsilleen.


      • Yllättävän paljon
        nie poni maju kirjoitti:

        Meillä Hartolassa kävi Martin-niminen. Olisiko sitten samaa sukua, jos vaikka suvussa kulkee kuuromykkyys. Itä-eurooppalainen "kertoi" olevansa. Naapurissamme kävi kuuromykkä, joka oli virolainen ja hänen nimensä oli Andrei.

        Minun mielestäni kaikki tuo osoittaa, ettei heidän vanhemmillaan ole ollut mielikuvitusta kun ovat antaneet tuollaiset tavalliset nimet lapsilleen.

        On näitä kuuromykkiä liikenteessä... Ei oikein uskoisi, ellei omin silmin näkisi.

        Jotenkin ovat ajautuneet tänne kauppaamaan kuvia ja rihkamaa.

        Montako suomalaista kuuromykkää tunnette tai monenko suomalaisen kuuromykän kanssa olette olleet tekemisissä vuosien varrella?


      • kuulovammainen itsek
        Yllättävän paljon kirjoitti:

        On näitä kuuromykkiä liikenteessä... Ei oikein uskoisi, ellei omin silmin näkisi.

        Jotenkin ovat ajautuneet tänne kauppaamaan kuvia ja rihkamaa.

        Montako suomalaista kuuromykkää tunnette tai monenko suomalaisen kuuromykän kanssa olette olleet tekemisissä vuosien varrella?

        Minä en henkilökohtaisesti tunne yhtään. En sitten tiedä jos vaikka netissä olisin kirjoitellut kuuromykän kanssa. Meillä Suomessa on hyvä terveydenhuolto ja monet potentiaaliset sairaudet pystytään toteamaan jo sikiöasteella, mikä edesauttaa monien vammojen ja sairauksien parantamisessa tai helpottamisessa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. On neuvolat ym.

        Itä-Euroopan maissa ja monissa muissakin maissa todennäköisyys jäädä ilman hoitoa on huomattavasti suurempi kuin meillä. Mutta ikävä totuus on myös se, että nämä lukuisat kuuromykät itäeurooppalaiset, jotka kerjäävät rahaa ovelta ovelle kulkemalla eivät ole parannettavissa enää. Moni asia olisi pitänyt hoitaa varhaisemmalla iällä.


      • itäeuroopassamatkann
        kuulovammainen itsek kirjoitti:

        Minä en henkilökohtaisesti tunne yhtään. En sitten tiedä jos vaikka netissä olisin kirjoitellut kuuromykän kanssa. Meillä Suomessa on hyvä terveydenhuolto ja monet potentiaaliset sairaudet pystytään toteamaan jo sikiöasteella, mikä edesauttaa monien vammojen ja sairauksien parantamisessa tai helpottamisessa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. On neuvolat ym.

        Itä-Euroopan maissa ja monissa muissakin maissa todennäköisyys jäädä ilman hoitoa on huomattavasti suurempi kuin meillä. Mutta ikävä totuus on myös se, että nämä lukuisat kuuromykät itäeurooppalaiset, jotka kerjäävät rahaa ovelta ovelle kulkemalla eivät ole parannettavissa enää. Moni asia olisi pitänyt hoitaa varhaisemmalla iällä.

        Olen matkustanut Itä-Euroopassa melkoisesti ja tutustunut aiemman puolisoni kautta paikalliseen väestöön, mutta en muista että kuuromykkien osuus olisi ollut mitenkää erityisen huomiota herättävä ja en muista yhtään kuuromykkää silloisista tuttavistani, taikka sitten, että olisi ollut tekemisissä.
        Toki erilaisia sairauksia oli, joita ei täällä Suomessa ollut enään taikka hoito oli paremmin järjestetty.
        Hieman epäilen todellista tilannetta näissä ulkomaalaisilla kaupustelijoilla täällä Suomessa


      • hail shalom
        itäeuroopassamatkann kirjoitti:

        Olen matkustanut Itä-Euroopassa melkoisesti ja tutustunut aiemman puolisoni kautta paikalliseen väestöön, mutta en muista että kuuromykkien osuus olisi ollut mitenkää erityisen huomiota herättävä ja en muista yhtään kuuromykkää silloisista tuttavistani, taikka sitten, että olisi ollut tekemisissä.
        Toki erilaisia sairauksia oli, joita ei täällä Suomessa ollut enään taikka hoito oli paremmin järjestetty.
        Hieman epäilen todellista tilannetta näissä ulkomaalaisilla kaupustelijoilla täällä Suomessa

        Harvemminpa sitä kuuromykkiin tulee tutustuneeksi missään matkoilla.
        Tuohon itäeurooppalaisten kuuromykkyyteen ja muihin synnynnäisiin sairauksiin on olemassa tieteellinen selitys, jota en tässä uskalla käydä kertomaan. Valotan asiaa sen verran, että ikäluokka, jossa sairauksia ilmenee eniten ja jonka takia itäeurooppalaiset maat eivät kykene näitä hoitamaan, koska hoidettavien määrä on niin suuri, ovat "tietyn" ikäluokan lapsenlapsia ja geneettinen perimä on johdettavissa sieltä ihan maalaislogiikalla perustellen. Täytyy myös muistaa, että itäeurooppalaiset eivät itse ole syyllisiä perimäänsä kuten ei kukaan muukaan syntyvä lapsi ole syypää itse siihen kenen lapseksi syntyy ja mitä sairauksia tai geeniperimää kantaa. Kerjäämistä en silti hyväksy, koska siinä on mukana muita, vielä ikävämpiä lieveilmiöitä.


      • Outoja kauppiaita
        hail shalom kirjoitti:

        Harvemminpa sitä kuuromykkiin tulee tutustuneeksi missään matkoilla.
        Tuohon itäeurooppalaisten kuuromykkyyteen ja muihin synnynnäisiin sairauksiin on olemassa tieteellinen selitys, jota en tässä uskalla käydä kertomaan. Valotan asiaa sen verran, että ikäluokka, jossa sairauksia ilmenee eniten ja jonka takia itäeurooppalaiset maat eivät kykene näitä hoitamaan, koska hoidettavien määrä on niin suuri, ovat "tietyn" ikäluokan lapsenlapsia ja geneettinen perimä on johdettavissa sieltä ihan maalaislogiikalla perustellen. Täytyy myös muistaa, että itäeurooppalaiset eivät itse ole syyllisiä perimäänsä kuten ei kukaan muukaan syntyvä lapsi ole syypää itse siihen kenen lapseksi syntyy ja mitä sairauksia tai geeniperimää kantaa. Kerjäämistä en silti hyväksy, koska siinä on mukana muita, vielä ikävämpiä lieveilmiöitä.

        Eipä niitä kuuromykkiä tapaa muutenkaan niin paljoa, kun heitä ei oikeasti ole niin paljoa väestöstä, n. 1 promillen luokkaa, joten ihan joka päivä ei välttämättä tule kuuroa henkilöä vastaan.
        Itse olen työskennellyt palvelualalla, rautakaupassa ja myöhemmin autokauppiaana, todella vähän näissä töissä olen tavannut kuuroja henkilöitä, mutta kotipihallani olen tavannut aika monta näiden pahvilappujen kanssa olevia "kuuroja" kaupustelijoita. Jos sitten näen samat henkilöt ihmeparantuneina jossain parkkipaikalla puhumassa kännykkään, alan jopa uskomaan ihmeisiin...


    • älkää avatko ovea

      Teit aivan oikein, niillä on asiat paremmin kuin monella suomalaisella.
      Kerrompa yhden esimerkin, oli lauantai ehtoo n klo18, tulin just kotiin, ja olin purkamassa kauppaostoksia keittiössä.
      Näin pihassa presidentti Halosen näköisen naisen ja avasin tuuletusikkunan ja kysyin mitä asiaa?
      Nainen ojensi ruotsiksi kirjoitetun lapun ja oli rahaa vailla., nainen kiitti, hymyili ja poistui.
      Kuulin samankadunvarrelta asuvilta, että nainen pyysi 20euroa päästäkseen hotelliin yöpymään.
      Kylläpä olisi tullut helpolla rahaa, jos joka omikotiasukas samankadun varrella olisi antanut.
      Tarina kertoo, että tätäkin kerjäläistä oli auto odottanut lähikaupan parkissa!

      • fakesmile

        Siis ruotsiksi kirjoitetun lapun?!!!!!!!! Minusta tuntuu, että olen törmännyt samaiseen naishenkilöön, mutta hänellä on tapana lainara rahaa, mikä tietysti tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että kerjäämässä, koska se henkilö ei maksa lainojaan takaisin vaan tekee lisää velkaa ja maksattaa muilla. Auto oli leasing-auto siellä parkissa...? Ja mies istui autossa odottamassa?


    • ihmeiden ihme

      Siitä olen iloinen että nämä ulkolaiset kuuromykät kokevat Suomessa ihmeparantumisen ja juttelevat hetken päästä kännykkään ja tilaavat maanmiehiltään kyydin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1843
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1406
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1307
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe