fender stratocaster vibrakoneiston säätö ongelma {APUA}

apuaäkkii :((

Menin sitte säätämään niitä jousoa niistä kahesta ruuvista sieltä straton takaa. Noh, kysyisin, että onko niiden ruuvien oltava tismalleen samassa kohdissa? Kauhea paniikki, auttakeee !

Elisiis miten voi laskea ne sitten samaan kohtaan argh !

12

3140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mika......

      No ruuvaat ne vaan samaan kohtaan missä ne olikin ei kai siinä mitään. Niiden ei ole pakko olla ihan millilleen samassa tasossa, mutta jousien määrällä ja niillä kahdella ruuvilla säädät sitä kuinka jäykkä kampi on sekä tremolon kelluvuutta. Straton vintagetremolossahan (se jossa tremolo on ruuvattu kanteen kuudella ruuvilla) monet säätävät ne jouset niin, että ne pikkuisen "kantaa tremoloa eli tremolo ei ole ihan kannessa vaan kelluu vähän vinossa niin että sitä voi liikuttaa molempiin suuntiin. Sitten on kelluvia tremoloita (esim LiteAsh stratossa on sellainen), joissa tremolo kelluu niiden kahden tolpan varassa ja sellaisessa tremolossa jousilla säädetään tremolon keskittäminen ja palauttaminen.

      • talexptti

        Pieni kommentti.

        Kyllä ne ruuvit pitää olla nimenomaan samassa tasossa eli ns. saman pituisesti jotta se tallan asento on suorassa eikä vinossa eli jos ei ole niin jokin jousista on silloin löysemmällä kuin toinen ja toinen vetää enempi eli vaikuttaa tallan liikkuvuuteenkin siten, että talla voi joko vetää enempi basso tai treblepuolelta kun kampea käyttää.

        Se levy jota ruuveilla säädetään pitää olla ns. suorassa, johon ne jouset kiinnittyy siinä ruuvien päässä, se levy ei saa ollla vinossa. Jouset voi olla joko suorassa tai sitten vaikka siten että keskimmäinen jousi suorassa ja laitimmaiset vinossa, mutta tallan levy pitää olla suorassa jossa ne ruuvit on kiinni.

        Sitten on tuo, että onko talla sen kannen mukaisesti suorassa vaiko perä hieman ylempänä (printeisessä Fender Stratocasterissa se perä on ns. n. 1.8 mm korkeammalla eli irti kannesta kun tallan etupää, jossa on joko 2 tai 6 ruuvia on ns. kannessa kiinni).

        ns. sitten uudemmissa kelluvatallaisissa joko tallan asento pitää olla kannen mukaisesti vaaterissa samassa linjassa tai sitten ei, riippuen tallasta esim. LoPro Edge, Edge, Edge III jne. näissä on eroja ja kannattaa tutustua miten ne säädetään.

        Ilmeisesti nyt oli kyse siitä perinteisestä tallasta. Mutta olipa se talla mikä tahansa niin jousien vastalevy, jolla jousien pituutta/tiukkuutta/löysyyttä säädetään pitää olla suorassa ettei talla vedä joko basso tai treblepuolelle.


    • lallalallaalalalalla

      Kiitos kovasti sinulle. Ne ei ihan millilleen ole, mutta melkeimpä.

      Sen verran vielä, että kannattaako se dekata KOKONAAN, jos kampi ei oo hirveest hyväs kunnos enkä muutenkaa kampea käytä. Eli et dekkais sen kokonaan sinne kiinni?

      Kiitos.

      • Mika....

        Kannattaa blokata koko tremolo, jos et kampea käytä. Se voi tosiaan tehdä niin että kiristää jouset niin että tremolo on kantta vasten tai sitten vaikka puupalikat tremoloblokin molemmin puolin.


      • talexptti

        Jos et käytä kampea niin tallan jousia kireämmälle niin että perä vetää kanteen kiinni eli silleen blokkaa sen, samalla saa hieman enempi ns. sustainia eli äänen soinnin pituuttakin lisättyä kun kosketuspintaa tulee kieliestä tallan kautta kanteen, joten lisää sen puukanen väräjämistä.


    • jooelikaksnaamaaetih

      Jos blokkaa ni onks se pakollist et ne ruuvit on ihan täysin tiukkaan siellä. Mulla on kiristetty ne jouset siten, et perä vetää kantee kii mut tosiaa ne ei oo ihan kiinni ne ruuvit sielä..

      Niin ja sit viel että pitääks niitten jousien paikkoi vaihtaa, sillee et keskel ois yks, ja ihan laiois ois kaks. Ku nyt mul on ne sillee normist eli et yks keskel ja kaks vähänniinku viistos. Eihän niit tarvis vaihtaa?

      Ku vaihoin just kalliit kielet ni kuulemma jos ruuvaat ne ihan loppuun ne ruuvit ni kielet menee paskaks? Onks totta? Tottakai niit kuuluu löysätä helvetist mut joo..

      Kiitos.

      • Mika....

        Jos blokkaat tremolon, niin ei niillä ruuveilla ole siiten väliä. Tökkäät sopivaksi veistetyn palikan sinne tremoloplkin ja rungon väliin, niin jouset voi vaikka irroittaa, mutta eihän ne siellä leipää taho jos ei niiden resonointi ala ärsyttää ja jos ärsyttää, niitä kietaiset nessun jousten ympärille.


    • 12312312312312321

      Ent jouset?

    • voi11

      Vielä päätin tänne tulla. :D

      Eli kaikki on ok, blokkasin tremolon kolikoilla, ton ohjeen mukaan. https://www.youtube.com/watch?v=o4vVCVhi8hg

      Kysyisin, että onko se ihan normaalia että nyt jotkut kielet on vähän ylävireisiä, onko se blokki liian tiukka? Löysäänkö vähän sitä siten että otan vähän teippiä siitä pois.

      Se on sillein että se on tiukasti siinä mutta ihan helposti saa irti.

      Nii onko toi normaalii et jotku kielet nyt ylävirees? Tää saattaa olla tyhmä kysymys nyt tuli kyl ajatuskatkos? :D...

      Auttakeee pls!

      • Mika.....

        Kyllä se on sikä normaalia, että jos tremolo on vähänkään kellunut, niin blokki painaa sen takalaidan kanteen kiinni jolloin se menee ylävireeseen. Sä tietenkin virität kitaran tuon operaation jälkeen eikö niin? jos kitarasi menee ylävireeseen soiton aikan ilman että kosket tremoloon, niin todennäköisimmin sun satulaurat ovat liian ahtaat eli venyttyessään kieli ei pääse palautumaan vaan jääpi ylävireeseen.

        Jos asia muotoutuu ongelmaksi, niin putsaa satulan kieliurat ja pistä vähän huulirasvaa väliin että luistaa kunnolla. jotkut suosittelee lyijykynää, mutta mun mielestä se ei ole yhtä hyvä kuin rasvainen voiteluaine.


    • minäsevaan

      Kiitti Mika. :)

    • enoorobot

      Mitään ehdotonta syytä ei ole, miksi sen kynsiliittimen ruuvien pitäisi olla samassa tasossa. Jotkut kitaristit säätävät liittimen lievästi kulmaan, jotta jousien ja kielten välisten jännitysten suhde olisi mahdollisimman tasainen. Tällöin tremolon pitäisi palautua oikein kun kampi on säädetty toimimaan kahteen suuntaan.

      Se, kuinka paljon liittimeen laitetaan kulmaa, selviää kokeilemalla. Tosin mitään tieteellistä näyttöä ei asiasta liene, että vire pitäisi tällä tavalla paremmin. Siinä kun on muitakin muuttujia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1789
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1391
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1367
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe