Työtön saikulla

Kenkkalenkka

Olen ansiosidonnaisella oleva kuusikymppinen työtön. Jouduin n. 2kk :n sairauslomalle. Teenkö suurenkin rikoksen, jos ilmoitan vain liittoon "työtön"?

Nimittäin, jos lähden Kelalta hakemaan sairauspäivärahaa, niin hylky tulee melko varmasti, näin on käynyt ennenkin kohdallani, kun olen työttömänä sairastunut. Liitto on joutunut sairasajan maksamaan, monien kuukausien odottelun jälkeen.

500:n työttömyyspäivän jälkeen pääsen lisäpäiville eli eläkeputkeen, niin kohdallani ei "päivien" jatkumisella ole merkitystä. Olen muutenkin vajaakuntoinen, joten työtarjouksia ei tällä paikkakunnalla ja tässä työllisyystilanteessa ole liiemmin tarjolla.

14

200

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lievä petos....

      "Teenkö suurenkin rikoksen, jos ilmoitan vain liittoon "työtön"?"

      Eihän tuo hirveän suuri rikos ole. Sen rikosoikeudellinen nimi on lievä petos.
      Siitä tulee kiinnijäädessä sakkoja, ja tukien takaisinperintä.

    • 1233

      minä en ilmoittanut kuin liitonkassaan ja kelaan , työkkärille sanoin sitten kun seuraavan kerran soitin...kun sillä ei ole työkkärille edes mitään väliä, kassahan ne rahat maksaa omavastuuajalta ja kela muuten, se on vaan voimassa se 'työnhaku' siellä työkkärissä, eli ei ole estettä maksaa kassalla sitä pv rahaa.'Työn'hakukin on näennäist, että pykälät täyttyy, toimintasuunitelmassa kun kuitenkin lukee jottei etsi aktiivisesti töitä vaan odottaa eläkkeen alkua.

    • Saikku ei pakollista

      Kenenkään ei ole pakko vastaanottaa lekurilta saikkulappua, tai jos lekuri sellaisen kirjoittaa, niin ei toimita sitä minnekään. Yksinkertaisesti saikku on vapaaehtoinen, lekuri antaa vaan lausunnon, jolla saa haettua kelasta saikkurahaa ja jolla voi olla töistä pois - pakko tuota ei ole kenenkään ottaa. Työttömänä ollessa en ota ikinä mistään mitään saikkuja, koska se sotkee budjetin totaalisesti, erinäisiä päätöksiä joutuu oottelemaan pahimmassa tapauksessa kuukausi tolkulla ja vielä pahemmassa tapauksessa te-toimisto, tai kela keksiinin lyödä kaikki rahahanat kiinni ja valitusprosessiin voi mennä vaikka vuosi...

      • Onko järkee vai ei?

        Tilannehan muuttuu mielenkiintoiseksi, jos sattuukin olemaan töissä ja saa saikkua. Jos esim. kunnian tunnosta, tai ihan vaikka työpaikan menetyksen pelossa töihin erehtyneelle duunarille sattuu saikkuaikana työtapaturma, niin firman vakuutus ei enää korvaakaan. Mitäs läksi..


      • Ei ole pakollista
        Onko järkee vai ei? kirjoitti:

        Tilannehan muuttuu mielenkiintoiseksi, jos sattuukin olemaan töissä ja saa saikkua. Jos esim. kunnian tunnosta, tai ihan vaikka työpaikan menetyksen pelossa töihin erehtyneelle duunarille sattuu saikkuaikana työtapaturma, niin firman vakuutus ei enää korvaakaan. Mitäs läksi..

        Paitsi jos sitä saikkua ei ole kirjoitettu, niin sillon sitä ei ole olemassa. Olen ollut itsekin saikkuaikana töissä, tosin en tiennyt että mulle on sellainen lekurista tuupattu mukaan, oli piilossa reseptin välissä.. Siis työttömälle tuo saikun vastaan ottaminen tuottaa lähinnä mutkia kuukausibudjettiin rahaliikenteen jumittamisen muodossa, töissä olevankaan ei ole pakko vastaanottaa saikkua, jos ei katso sen olevan tarpeellista (tai pelkää saavansa vaikkapa kenkää saikun takia). Koeaikana voidaan työsuhde purkaa millon tahansa ilman perusteita, tietenkään saikulla ollessa näin ei saa tehdä, mutta heti saikun loputtua seuraavana päivänä on luvallista... kokemusta on.


    • erwis

      Noin ehkä menee jos on tmt tai ttt -väkeä, mutta ei ansiosidonnaisella.
      Ja jos on jokin 'masennus/uupumus' tms juttu, niin niitä hylätään...eihän niistä jotkin työnantajat edes sairauslomapalkkaa maksa, joten siksi kela niitä hylkii.
      Mutta oikeassa sairaudessa aina saa.

    • 46gfyh78i

      Aivan oikein. Sairauslappu on vapaaehtoinen ja minä ainakin olen aina sanonut lekurille että ei sitten lappua kirjoita.. On kyllä ihmetellyt mutta kun sanon että aiheuttaa vain turhaa vaivaa niin on sitten jättänyt kirjoittamatta... Se kun on vapaaehtoista ottaa lappu. Eri juttu jos on töissä niin työnantaja vaatii lapun. Silloin asiassa ei ole kummempaa. Jos taas on työttömänä niin miksi se tilanne sillon muuttusi? Kotona istutaan joka tapauksessa. Jos taas osaavat jostain ihmeen syystä tarjota työtä sairausajalla niin hakee sitten lekurilta sen lapun... Tuota pelkoa tuskin on nykysuomessa sillä viimmeiseen 5 vuoteen ei ole täällä ainakaan ollut tarjolla muuta kuin eioota.

    • Kenkkalenkka

      Ei saa Kelalta oikeassa sairaudessa aina sairauspäivärahaa. Itselläni hirvittävä selkäkipu, johtuen välilevyn pullistumasta ja limapussintulehduksesta lonkassa. Kelalta tuli hylky muutaman viikon saikusta, koska heidän mielestään ei haittaa istumatyötäni, jota tein ennen työttömyyttäni.
      Sentakia nyt ei jaksaisi niitten kanssa ruveta tappelemaan. Kysymys on pienistä rahoista n.650,00€/kk ja se sama tulisi Kelaltakin suunnilleen.
      Maalaisjärjen käyttö on tässä tapauksessa sallittua mun mielestä. Olen viestiketjun aloittaja.

      • vaikeita valintoja

        Ainoa vaan, että jos tuo sinun pullistumasi vie vaikka leikkauspöydälle, jossa pahimmassa tapauksessa käy vielä hoitovirhe, niin sitten olet kuluttanut ansiosidonnaista turhaan. Kelan 300 päivää ei myöskään kulu, kuten tarkoitus olisi. Jonka jälkeen voisit päästä työkyvyttömyyseläkkeelle.


    • ei omavastuuta

      Jos ovat kelassa aiemmin hylänneet sairaspäivärahan syynä on todennäköisesti ollut sairasloman lyhyys. Omavastuuaikahan on sairastumispäivä 9 seuraavaa sairaslomapäivää, jolta ei siis makseta sairaspäivärahaa. Kassa tai kelan työttömyysturvasta maksetaan nuo omavastuupäivät mutta huomioi, ettei yhtään yli menevää päivää.

      Jos nyt sairasloma kestääkin tuon n. 2 kk kela maksaa sen omavastuun jälkeisen ajan ja kassa tai kelan työttömyysturva sen omavastuuajalta, siis jos henkilö on työtön. Että silleen.

      Tietääkseni nykyisin sairaslomatodistukset menevät sähköisesti kelaan, joten sieltä kyllä sinua kehottavat hakemaan. Toisaalta jos kuitenkin haet tuolta ajalta työttömyyskorvausta se menee takaisinperintään kun asia huomataan. Että neuvoisin hakemaan nyt vaan sieltä kelasta sen sairaspäivärahan.

      Tuossa vielä linkki kelan sivuille.

      http://www.kela.fi/sairauspaivaraha_maksaminen

      • Ei pakollista

        Paitsi jos sanoo lekurille suoraan, ettei tarvi saikkua, sillon lekuri ei sitä kirjoita. Saikku sotkee monen pienituloisen talouden, kun rahaliikenne jämähtää jumiin pahimmassa tapauksessa kuukausiksi, ymmärrän siis paremmin kuin hyvin, ettei se saikun vastaanottaminen ole aina kovinkaan järkevää.


    • Kenkkalenkka

      Meneekö oikeesti sairauslomatodistukset sähköisesti Kelaan? Miksi sinne pitää sitten kirjotella kaiken maailman sepustukset, jos kerran jo lääkäriltä on tullut tieto sähköisesti? Ihan käsin kirjoitettu mun lappu ainakin oli ja vielä väärä alkamispäiväkin näkyi olevan. Ei olisi pitänyt ottaa sitä ollenkaan.

      Että muka kehottavat hakemaan Kelalta saikkurahaa ja sitten kuitenkin hylkäävät sen. No onhan sillä työllistävä vaikutus joillekin onnekkaille.
      En ole nyt pullistuman takia saikulla, se tapaus oli aiemmin ja hylky tuli, sentakia yritän nyt menetellä järkevästi.

      • Miksi hyväksyit sl:n

        Mielenkiintoni heräsi... eli miksi hyväksyit/vastaanotit sairasloman, jos kerran olet työtön?


    • Kenkkalenkka

      Sepä se. Kaduttaa. Jos mun tuurilla nyt.. just sitten tulisikin työtarjous. Niin.. oisinhan voinut vasta sitten hakea saikkulapun, ninku täällä on opastettu. Pitää nyt katella, jaksanko ja pystynkö taistoon Kelaa vastaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1806
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      44
      1387
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1352
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1324
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe