Kokemukseni vainajan katsomisesta

Oma kokemukseni

Aika moni kyselee täälläkin kannattako vainajaa mennä katsomaan. Tässä kokemustani.
Sukulaiseni oli kuollut noin 3 viikkoa sitten ja hänelle oli tässä välissä tehty myös avaus. Eli, oli jo kulunut aikaa plus avaus päälle.
Ennen hautajaistilaisuutta menimme katsomaan vielä vainajaa. Meille "varoitettiin" että vainaja on esim. kasvoiltaan jo muuttunut mutta saamme toki katsoa.
Halusimme silti katsoa.
Vainaja oli hyvin erinäköinen mitä eläessään. Kyllä minä hänet tunnistin mutta... kasvoissa oli jo selvästi "maatumisen" merkkejä, suuri osa otsasta oli punaisenkirjavantumma, samoin silmäluomet olivat sen väriset ja esim. kädet olivat pääosin sen väriset. Sen sijaan kun joku laittanut että on hyvin valkoinen tai kalpea ei tässä tapauksessa pitänyt paikkansa. Enemmänkin kirjava ja ehkä hiukan kellertävä tai jopa hiukan vihertävä.
Silmät olivat painuneet syvälle ja kun katsoi luomia tuntui ettei luomien alla enää ole "silmämunia" eli luomet olivat lattanat tai jopa kääntyneet hiukan sisällepäin. Toinen sierain oli hiukan oudonnäköinen, vähän kuin toinen puoli nenästä olisi pikkuisen litassa.
Koko keho oli kuin ilmapallo josta on päästetty kaasut pois. Keho oli "littana" ja vähän kuin levinnyt siinä samalla sivuillepäin.
Ilme ei ollut nukkuva vaan oikeasti kuollut. Leuan kohdilla näkyi avauksesta tikkausta. Koska kallo oli avattu niin siihen valkoiselle tyynylle oli tihkunut nestettä, punertavaa/oranssinruskeaa, en osaa sanoa oliko verta vai jotakin maatumisnestettä, kallohan avataan ja viilto kai tehdään korvasta korvaan takaa.
Oli todellakin täysin kuolleen näköinen, ei missään nimessä nukkuvan näköinen. Ilme oli ehkä hivenen kärsivä mutta ei silti pelottava.
Voinee sanoa, osan mielestä olisi ollut jo pelottava näky.
Jännää oli myös se, ei ollut enää ihmisen näköinen. Vaan täysin vahanuken näköinen. Ei oikein pystynyt ymmärtämään että siinä oli ihminen. Jotenkin kuvitteli, siinä makaa oudon näköinen vahanukke.
Mitään pahaa hajua en huomannut, sen sijaan jonkinlainen desinfioimisnesteen tms. haju oli huoneessa, hiukan erikoinen haju mutta ei yhtään paha.
Tämä oli siis oma realistinen näkemykseni tilanteesta.
Kaiken jälkeenkin sanon, siinä ei ollut mitään kamalaa. Kun ei sitä vainajaa osaa mieltää ihmiseksi enää. Se vain on niin vahanukkemainen.
Tekisin uudestaankin tämän vainajan katsomisen.
Toisaalta, jos olisi ollut hyvin herkkä ihminen, voi olla että kyseinen tilanne olisi ollut jotenkin kauhistuttava. Itse olen enemmänkin rohkea ja rempseä.
Olen nähnyt toisen vainajan vain joitakin tunteja kuoleman jälkeen ja oli hyvin erinäköinen mitä vainaja joka ollut jo viikkoja säilössä. Hän oli vielä oman näköinen mutta hänkin jo oli tavallaan muuttunut, iho oli kellertävä ja vähän vahamainen, jo silloin, silmät hiukan kuopilla ja piirteet jollain tapaa terävät. Oli elottoman näköinen joka tavalla.

12

1102

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei, Oma kokemukseni

      Kerrot miltä 3 viikkoa aiemmin kuollut sukulaisesi näytti käydessäsi häntä katsomassa ennen siunausta. Jotkut tosiaan miettivät "kannattaako" vainajaa katsoa. Se on aina hyvin henkilökohtainen päätös ja omaisille tosiaan kerrotaan etukäteen, jos on oletettavaa, että vainaja on kovin muuttunut ulkonäöltään, kuten tapauksessasi oli. 3 viikkoa kuolemasta on melko pitkä aika, siinä ajassa vainaja jo muuttuu. En ole tavannut omaisia, joiden mielestä oma läheinen olisi pelottavan näköinen kuoltuaan. Tämä johtuu varmasti juuri siitä, että kyseessä on heidän läheisensä. Niinpä sanonkin omaisille, jotka tätä asiaa phtivat, ettei vainajan näkeminen ole pelottavaa. En kuitenkaan sano, että hän on nukkuvan näköinen - ei hän nuku, hän on kuollut ja silloin elintoiminnot ovat lakanneet. Yleensä omaisille vainajan näkeminen on "hyvä asia". Kuolema tulee konkreettiseksi, varsinkin jos on kyseessä äkillinen kuolema, jota on vaikea muuten edes uskoa. Kysymykseen kannattaako vainajaa katsoa, on vaikea antaa yhtä vastausta. Riippuu tilanteesta. Mutta aika vähän on syitä siihen, että katsominen kannattaisi jättää väliin, jos itse tahtoo nähdä läheisensä vielä ennen hautaamista ja samalla vielä hyvästellä hänet.

      Ystävällisesti,
      Pirkko-pappi

    • Ulrika

      Kiitos Sinulle viestistäsi. Rakkaani siunataan viikon kuluttua ja mietin, pitäisikö minun jättää hänelle viimeinen tervehdys niin, että näen hänet vainajana vai pidänkö sen mielikuvan. joka minulla on hänestä elossa. Onkohan vainajan katsomisella merkitystä oman surutyön kanssa? En ole milloinkaan nähnyt vainajaa, Vaikuttaakohan vainajan näkeminen mielikuvaan siitä, joka minulla on hänestä? Kirjoitit vainajan olleen sukulaisesi. Kuinkahan läheisiä olitte? Toki me kaikki olemme erilaisia, mutta minäkin edelleen mietin, pitäisikö minun käydä katsomassa rakastani vai jätänkö viimeisen jäähyväisen arkulle?

      • Hei Ulrika

        Otan osaa suruusi. Elät raskasta aikaa. Sinulla on nyt viikko aikaa miettiä tahdotko nähdä läheisesi vielä vai jätätkö viimeisen tervehdyksen ilman sitä. Mietit onko vainajan katsomisella merkitystä surutyön kannalta. En usko sen ainakaan vaikeutuvan. Voi olla niin päin, että sinua helpottaa, jos voit vielä nähdä hänet ja ikään kuin "sanoa" hänelle jotain. Toki voit ajatuksissasi sanoa saman arkun ääressä vaikket olisi nähnyt häntä enää. Olen myös sitä mieltä, että vainajan näkeminen tuskin muuttaa mielikuvaasi hänestä. En osaa ajatella miksi niin kävisi... Tulisiko joku kanssasi katsomaan häntä? Se voisi olla hyvä, kun et ole nähnyt koskaan vainajaa. Ehkäpä päätös valkenee sinulle pikkuhiljaa tulevan viikon aikana. Luota omaan ratkaisuusi, kun sellaisen saat muodostettua.

        Voimia sinulle,
        Pirkko-pappi


      • ''''''''''''

        Minun mielestäni Ulrika, älä käy.
        Parempi että säilytät muiston rakkaastasi sellaisena kun hän oli eläessään.
        Olin aikuisen lapseni kuolinvuoteen äärellä viimeiseen hengenvetoon. Suutelin häntä otsalle ja sanoin, saat nukkua rauhassa, ei tulla katsomaan ruumistasi jonka olet jättänyt. Hän kuoli pitkän taistelun jälkeen syöpään, oli muuttunut paljon jo ennen kuolemaansa.
        Muistelen ja ajattelen häntä sellaisena kun oli voimissaan.


      • Ulrika
        '''''''''''' kirjoitti:

        Minun mielestäni Ulrika, älä käy.
        Parempi että säilytät muiston rakkaastasi sellaisena kun hän oli eläessään.
        Olin aikuisen lapseni kuolinvuoteen äärellä viimeiseen hengenvetoon. Suutelin häntä otsalle ja sanoin, saat nukkua rauhassa, ei tulla katsomaan ruumistasi jonka olet jättänyt. Hän kuoli pitkän taistelun jälkeen syöpään, oli muuttunut paljon jo ennen kuolemaansa.
        Muistelen ja ajattelen häntä sellaisena kun oli voimissaan.

        Kiitos viesteistä. Rakkaani sairastui ja riutui ennen kuolemaansa. Uskon, että kuoleman jälkeen ei ulkonäössä ole suurta muutosta. Jo viimeisinä päivinä kävin tarkistamassa että hän hengitti, kun hän oli unessa. Viimeisenä päivänä en voinut olla paikalla. En tiennyt tilanteen olevan niin vakava ja olin toisella paikkakunnalla töissä. Uskon, että pahinta elämässä on menettää oma lapsi. Minulle ei ole lapsia suotu. Voi, kun selviäisin siunaus- ja muistotilaisuudesta! Sen jälkeen voin käpertyä omaan rauhaan.


    • Lohtu

      Minä kävin katsomassa sairaalan kappelissa (29 vuotta sitten) isäni ruumista. Olen kiitollinen siitä, että sain nähdä hänen ruumiinsa. Näky on yhä mielessäni elävänä. Se lohduttaa minua. Siinä ei ollut mitään pahaa. Päinvastoin, rakkaan ihmisen kuolleen ruumiinnäkeminen lohduttaa, koska ensimmäinen, hyvin selkeä ajatus, mikä minut täytti,boli että hänen sielunsa ei enää asu tuossa ruumiissa. Oli ihmeellistä, miten selkeänä tuo ajatus tuli. Kuolema ei tuntunut lopulliselta erolta, koska siinä käsitti, että sielunsa on vainluopunut ruumiista asuinsijanaan.

      Aivan samanlainen oli kokemukseni 13 vuotta sitten, kun näin läheisen ihmisen ruumiin arkussa ennen siunaustilaisuutta.

    • Ketjun aloittaja

      Mukava kun herätti keskustelua. Olen siis ketjun aloittaja. Kysymys uskallanko katsoa vainajaa vaan tuntuu olevan todella yleinen. Itse halusin vastata siihen aivan niin kuin asian siinä näin.
      Vaikka rehellisesti kerroin että oma kokemukseni oli, vainaja oli jo ehkä hieman "pahan" näköinen, en missään nimessä kadu että katsoin, tekisin saman heti uudestaan. Ja meillehän varoitettiin, vainaja on muuttunut ja sen takia kasvot on peitetty mutta he eivät kiellä meitä nostamasta liinaa kasvoilta. Ja oli muuttunut, mutta en kadu että nostimme liinan, en missään nimessä.
      On myös jännää miten näky vainajasta katoaa nopeasti. Nyt en enää muista miltä hän näytti vaikka silloin silmiini todellakin piirtyi hänen kuvansa.
      Eniten kai hätkähdytti se totaalinen elottomuus ja se miten vahanukenoloinen vainaja on.
      Ehkä kuitenkin, jos on mahdollista, vainajaa kannattaa käydä katsomassa heti, eli esim. samana päivänä kun on kuollut. On hyvin selvää, kun ihminen on avattu ja on kulunut viikkoja kuolemasta, jotain muutoksia siinä tapahtuu.
      Mutta jos siihen ei ole mahdollisuutta, rohkaisen käymään silti katsomassa.
      Sen lisään vielä, kyseessä oli vanha ihminen jolla toki oli eläessään jo ryppyjä esim. kasvoissa. Jostain syystä kasvot olivat silenneet eli ei ollut ryppyjä vaan sellainen vahamaisuus kasvoissakin. Toinen asia, kädet olivat suhteettoman suuren näköiset (siis kädet jotka olivat laitettu yhteen vähän kuin rukoukseen) muuhun kroppaan verrattuna, hänellä ei ollut eläessää suuret kädet mutta olivat kuin "lapiot" ja turvonneet, en tiedä oliko jotenkin muu kroppa niin paljon pienentynyt ja mennyt painuksiin ja käsiin jäänyt turvotus tai jotain... Se oli erikoisen näköistä. Lisäksi kädet olivat päältä oudot, sinipunaturkoosikirjavat ja ahavoituneet.

    • Muistot

      Minulla taas sellaiset kokemukset, kun olen nähnyt useammankin läheisen ruumiit, että ruumiin näkeminen ei vaikuta muulla tavoin, kuin että tekee selkeämmäksi sen kuoleman. Uskoo paremmin, että läheinen on todella kuollut. Ruumiin näkeminen ei minulla vaikuta siihen minkälaisena muistan heidät. Ruumiin voi muistaa vain silloin kun haluaa jostain syystä, kuten nyt.

    • Ikävä

      Just näin silloin uskoo ja on uskottava, että läheinen on poissa. Sitten vielä aivan viimeiseksi varmuudeksi kun arkkua aletaan kantaan hautaan.

    • Nainen, 37 v.

      Olen nähnyt 3 läheistäni kuolleena. Isoäidin, isoisän ja isotädin. Isoisä ja isotäti kuolivat syöpään kesällä, joten heitä oli säilytetty ruumishuoneella pakastimessa. Isoäiti kuoli talvella sydänkohtaukseen, joten eristämättömällä ruumishuoneella pakkanen hoiti säilymisen hautaamiseen asti. Yhdelläkään ei ollut tullut vielä selviä ulkoisia muutoksia, mutta he kaikki näyttivät vahanukeilta. Se oli jotenkin todella konkreettista, että arkussa oli vain rakkaan ihmisen kuori.

      Vainajan näkeminen ei tuntunut pahalta, vaan pikemminkin jollain tavalla lohduttavalta. Sain kuitenkin jättää viimeiset hyvästit. Aion jatkossakin katsoa arkkuun, mikäli lupa annetaan.

    • Ulrika

      Kiitos aloittajalle, että annoit ketjun jatkua. Rakkaani siunaus on huomenna. Vielä kun keksisi, miten näistä elämän pirstaleista saisi kasaan jotakin...
      Rakkaudella Ulrika

    • pimpelo

      Vainaja saattaa tarrata yllättäen kiinni käteesi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1836
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1622
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe