Asumisoikeusasuntojen asumiskustannusten nousu _Ed.kunnan puhem.

Sinä voit vaikuttaa

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_150_2013_p.shtml
Eduskunnan puhemiehelle /KIRJALLINEN KYSYMYS 150/2013 vp

Asuntoministerinä Kiuru -VASTAA... v. 2013
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨'¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨'
Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Herra puhemies, olette toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja Tytti Tuppuraisen /sd näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 150/2013 vp:

Onko hallitus tietoinen asumisoikeusasuntojen asumiskustannusten nopeasta noususta ja

mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä turvatakseen asumisoikeusjärjestelmän tavoitteiden toteutumisen?

Ote vastauksesta:
"Asumiskustannukset asumisoikeusasunnoissa muodostuvat varsin monesta tekijästä.
Asumiskustannusten suuruus asumisoikeusasunnoissa riippuu rakennus- ja tonttikustannusten suuruudesta sekä talojen hankintaan ja kunnossapitoon otettujen lainojen määrästä ja ehdoista sekä hoitokustannuksista. Yleisesti asumisen kustannuspaineet, esimerkiksi kiinteistöjen hoidon kustannuksiin liittyvät, ovat kasvamassa asumismuodosta riippumatta.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan kiinteistöjen ylläpitokustannukset ovat asuinkerrostalojen osalta nousseet vuoden aikana 3,2 %. Lämpökustannukset ovat nousseet vuoden aikana 3,2 %, kaukolämpökustannukset 3,8 % ja käyttö- ja jätevesikustannukset 4,8 %.
Ylläpitokustannusten nousu korottaa myös asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeita.

*** Vuoden 2011 alussa voimaan tulleen asumisoikeuslain muutoksen tarkoituksena oli muuttaa asumisoikeusjärjestelmää entistä selkeämpään, läpinäkyvämpään ja avoimempaan suuntaan.

*** Lainmuutoksella tehostettiin asumisoikeustalokohtaista valvontaa antamalla asumisoikeuden haltijoille entistä paremmat tiedonsaantioikeudet ja säätämällä selkeät säännökset käyttövastikkeiden eli hoitovastikkeen ja pääomavastikkeen määräytymisestä.

Lisäksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle annettiin entistä laajemmat valtuudet viranomaisvalvonnan suorittamiseen.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että asumisoikeuslainsäädännön toteutumista seurataan asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien varmistamiseksi. Hallitusohjelman mukaisesti hallituskaudelle on laadittu valtioneuvoston asuntopoliittinen toimenpideohjelma, jonka perustana ovat hallitusohjelman linjaukset.
Asuntopoliittisen toimenpideohjelman mukaan ympäristöministeriö kehittää asumisoikeusjärjestelmän asukasvalinnan toimivuutta ottaen huomioon mm. asukasvalinnan kohdentuminen asunnon tarpeen mukaan.
Samalla selvitetään asumisoikeustalojen riskienhallinnan kehittämistä.
jatkuu...
jatkuu...

9

1774

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pessimisti pakosta

      Niin kauan kun suomen asuntojen hallinnointikulut ovat tätä luokaa, sä et pääse pudottamaan hintoja.

      Isännöinti, huolto ja kaikki muut tahot ottavat viimeisen hinnan ja tekevät minimin. Ketjussa on aina muutama lusmu, joka ei tee ja sysää työt tosille. Ketjussa on aina ahne joka ottaa mutta ei anna mitään.
      Toimistot haalii asiakkaita vaikka ne ei ehdi tekemään edellisiäkään.

      Miten minkään taloyhtiön hallinnointii voi mennä näin paljon rahaa, kuten Suomessa joudutaan maksamaan?

      Kyse on myös työnjaosta. Ukkelit eivät kykene keskustelemaan keskenään eivätkä he ota mielellään toiveita vastaan. Mikään kunnollinen organisointi ei onnistu.
      Vaikka se säästäisi aikaa, vaivaa ja rahaa.

      Sen huomaa kun soittaa huoltoon: siellä vastaa joku nuori flikka/poika joka sanoo"....emmä tiiä..."
      Sitten kun sieltä tulee joku tekemään jotain, se tekee jotain mitä ei pitänyt. Ehkä sai isomman laskun aikaiseksi.

      Koko suomalainen työntekeminen on muuttumut tällaiseksi.

      Se syy on pomoissa, anheudessa ja koko hallintokerroksessa, se on työntekemisen motiivissa.
      Kukaan ei oikeasti tahtoisi tehdä mitään vaan olla lottovoittajia.

      Jos joku ketjussa tekee ja tuntee vastuunsa, häntä rangaistaan siitä. Vain juonittelevia palkitaan ja he saavat pitää duuninsa. Paikoille lajiutuu lusmujoukko.
      SE on uusi evoluutio.

      Vanha kunnon talonmies järjestelmä itseasiassa säästi aika paljon talon ylläpidon kustannuksissa. Kauko-ohjattu välinpitämätön isännöinti on kallista.

      • Ihan vaan mielipide.

        Juuri tuossa olen samaa mieltä edellisen kanssa ahneus lisääntyy näillä kuten esim. kaupungin (Hki) ulkoistamassa "palvelussa" Haso Oy:n suhteen on ollut käytäntö ilm. koko sen olemassaolon ajan jolloin ryhtyivät eli pääsivät isännöimään yhä laajenevaa asuntokantaa mutta suunnilleen samoilla pärstäkertoimilla kuten vuosien ajan ollut.

        Jokunen onneton mm. "apuisännän planttu" siellä on kokeillut siipiään, ja jos tällä esiintyy liikaa ns. palveluhenkisyyttä ja asukaslähtöistä asennetta joissain kohtaa - kohta tapahtuu niin että mies (useimmat miehiä) vaiennetaan tai on lähtö edessä!
        Nyt on jo ainakin kaksi uutta apuisännöitsijää tullut ja lähtenyt kyseisen yrityksen toiminnasta lyhyellä aikavälillä!

        Mutta ainakin he kaksi jo melko parkkiintunutta pysyy vaikka asenne on usein palvelun tarjonnasta kaukana, joista toinen ainakin on yrittäjän nahoissa toimiva jos ja kun toimii ja ongelmatilanteissa osaa hyvin väistää ja siirtää myös vastuunsa muiden kontolle!

        Pieni henkilöstön määrä tuottaa tulosta todennäköisemmin hyvin, sillä kaikki KÄYTÄNNÖN palvelut on ulkoistettu jopa useille huoltoyrittäjille, kuten myös siivous ja muut käytänteet nyt sitten hoitaakin "lisävaltuuksiensa" jopa siis ihan lain puitteissa talohallitukset eli toimikunnat jossa hyvin erilaista osallistujaa ja usein osaamattomia tärkeilijöitä, jotka hyvin vähäisillä taidoillaan ryhtyy ns. asukkaiden luottohenkilöiksi!

        Ja juuri tässä osaamattomuuden innossaan (useimmiten) vaikkakin palkattomana tekevät juuri isännöitsijälle kuuluvia tehtäviä.

        Talojen kiinteistö-huollon ja siivouksen, kuten jätehuollon, nurmikoiden ja istutusten hoidon kustannukset ovat erilliskustannuksia joita ei siis ainakaan isännöitsijä omista tuloistaan kustanna eli vähennä (mutta käyttövastikkeista kyllä jos ei lisätuloutusta tule omistajataholta eli kaupungilta) !

        Asioita ja esiin tulevia varsin monia vaikka pieniäkin hoidetaan vasta ilmoituksen /palautteen annon kautta, joskus ei sitenkään!

        Aivan kuten heillä ei olisi kiinteistöjen hoitoon muuta suhdetta kuin juuri huoltoliikkeen kautta esiin tulevat käytännön asiat?
        Vaikuttaa jo useamman vuoden kokemuksella ja näkemyksellä ko. yrittäjä ei ole millään aikataululla tai toistuvalla toimintasuunnitelmalla liikkeellä, jo näinkin valtavan ja yhä kasvavan kiinteistökannan kanssa?

        Mutta vuokra-ja muut raha-asiat ovat ilmeisen hyvin hallussa ja ajan tasalla, ainakin toimistohenkilöstön osalta.


    • pois muuttanut

      Edellisten kirjoitusten perusteella vahvistuu käsitykseni järjestelmän rakenteellisesta korruptiosta tällä alalla.

    • VaalitTulevatTaas

      Onko tämä Tuppurainen Se sama tytti Tuppurainen, jonka laajan eduskuntavaalikampanjan aikanaan Riihisäätiö rahoitti vuokrataloyhtiöiden ja vuokra-asukkaiden kustannuksella. Siitä oli aikanaan pitkät kirjoitukset Kalevassa. Jos on sama, niin ihmetellä täytyy että on otsaa kysellä vuokralla asuvien korkeita kustannuksia, jos itse on ollut niitä aiheuttamassa.

      • puitu ja naksutettu

        Riihi-säätiön tekemät kuprut kiinnostavat. Voisiko Kalevan lukijat laittaa tälle palstalle linkkejä ja historiaa Kannisen, Tuppuraisen ja SDP.n osallisuudesta asuntoasioiden maineen pilaamiseen.


      • ApurahojaMenoihin
        puitu ja naksutettu kirjoitti:

        Riihi-säätiön tekemät kuprut kiinnostavat. Voisiko Kalevan lukijat laittaa tälle palstalle linkkejä ja historiaa Kannisen, Tuppuraisen ja SDP.n osallisuudesta asuntoasioiden maineen pilaamiseen.

        Googlettamalla löytyy vaikka mitä ja oikeudenkäyntiasiakirjathan ovat kaikki julkisia. Erikoista on että toimittajat eivät tee työtään. Tytti Tuppurainen, oikealta nimeltään Tyttö Tuppurainen, omaa sukuaan Kanninen, on Riihisäätiön ja Livoli Oyn johtajan Toivo J. Kannisen tytär. Toivo J. On tuomittu kavalluksista ja avustuspetoksista vankeuteen. Vahingonkorvausoikeudenkäynti on kai parhaillaan menossa. Riihi säätiön vuokralaiset ovat maksaneet Tytin eduskuntaan. Siinä meillä on paras vuokralaisten kuppaamisen edustaja. Sdpn riveissä.


      • AsolaisillaRatsastetaan
        ApurahojaMenoihin kirjoitti:

        Googlettamalla löytyy vaikka mitä ja oikeudenkäyntiasiakirjathan ovat kaikki julkisia. Erikoista on että toimittajat eivät tee työtään. Tytti Tuppurainen, oikealta nimeltään Tyttö Tuppurainen, omaa sukuaan Kanninen, on Riihisäätiön ja Livoli Oyn johtajan Toivo J. Kannisen tytär. Toivo J. On tuomittu kavalluksista ja avustuspetoksista vankeuteen. Vahingonkorvausoikeudenkäynti on kai parhaillaan menossa. Riihi säätiön vuokralaiset ovat maksaneet Tytin eduskuntaan. Siinä meillä on paras vuokralaisten kuppaamisen edustaja. Sdpn riveissä.

        No eihän tuo Kiurun antamassa vastauksessa mainittu lakihanke vastikkeiden määrittelyn muuttamiseen ole edennyt minnekään. Oliko tuppuraisen aloite vain poliittinen manööveri jolla demarit pyörittivät julkisuutta aso asukkaiden keskuudessa. Ja oliko kysymys ikään kuin vauhdittava syy Kiurulle viedä vastikkeiden muutoshanketta eteenpäin.


      • PyhäSylvi
        ApurahojaMenoihin kirjoitti:

        Googlettamalla löytyy vaikka mitä ja oikeudenkäyntiasiakirjathan ovat kaikki julkisia. Erikoista on että toimittajat eivät tee työtään. Tytti Tuppurainen, oikealta nimeltään Tyttö Tuppurainen, omaa sukuaan Kanninen, on Riihisäätiön ja Livoli Oyn johtajan Toivo J. Kannisen tytär. Toivo J. On tuomittu kavalluksista ja avustuspetoksista vankeuteen. Vahingonkorvausoikeudenkäynti on kai parhaillaan menossa. Riihi säätiön vuokralaiset ovat maksaneet Tytin eduskuntaan. Siinä meillä on paras vuokralaisten kuppaamisen edustaja. Sdpn riveissä.

        Kyllä Tytti on sama Tyttö Kanninen, joka muun muassa aikanaan antoi rakenteilla olleelle Riihi säätiön vuokratalolle yli miljoonan markan lainan, koska isä Kanninen oli ottanut rakentamiseen tarkoitetun valtion tukeman lainan kiinteistöyhtiön kassasta omaan käyttöönsä. Korotta. Vähävarainen opiskelijatytär lainasi rahat vuosikausiksi 8% korolla. Asukkaat pantiin maksamaan täysin tarpeettomia korkoja.
        Myöhemmin vähävarainen opiskelijatyttö sai myös apurahoja opiskeluun vaikka rahat menivät johonkin oikeudenkäyntikuluihin.
        Nyt tämä Tytti on huolissaan asukkaiden vuokrista. Ja vastaa myös demarien tulevasta vaalikampanjasta. Rahoittaako Kanninen nyt demarien vaaleja Tytin kautta?


    • mietitään yhdessä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1252
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe