Naapurina omaishoitaja

Jokujostain-X

Naapurina on jo pitkän aikaa toiminut omaishoitaja. Asumme kerrostalossa pienessä maalaiskunnassa toisessa kerroksessa. Kerrostalo on jo vanha 1960-luvulla rakennettu, eikä meillä ole minkäänlaista hissiä.



Käytän omaishoitajastamme yleisnimeä rouva Peltola.



Rouva Peltolan aviomiestä en käytännössä IKINÄ ole tavannut! En esim törmännyt mieheen porraskäytävässä. Olemme muuten hyvin pieni taloyhtiö!



Rouva Peltola on varsin onnistuneesti ikään kuin piilotellut aviomiestään jo vuosikausia. Itse asun vuokralla, he omistusasunnossa. Nyt jo 13-vuotta putkeen kyseisessä pikku pitäjässä.



Rouva Peltolaan törmään suunnilleen joka päivä kylällä, mutta en puhu hänelle mitään, eikä hän minulle. Aviomiestä en käytännössä IKINÄ ole tavannut!



Noin 1-2 vuotta sitten aloin kuitenkin havaita, kuinka Rouva Peltolan kotona rampattiin erillaisten ambulanssimiesten ja hoitajien kanssa. En voinut käsittää, ketä vanhaa ukkelia he siellä oikein käivät noutamassa? Alunperin ajattelin, että Rouva Peltolan isä oli tullut hänen luokseen vierailulle pyörätuolissa.



Noin vuosi sitten ambulanssi vierailuja kuitenkin alkoi tulla yhä tiuhempaan tahtiin. Suunnilleen kerran kuussa. Alunperin herra Peltolaa yksinkertaisesti vain kannettiin pyörätuolissa alas portaita. En oikein voinut ymmärtää ja käsittää, miksei rouva Peltola vain yksinkertaisesti pyytänyt meitä naapurita apuun, että hänen aviomiehensä voisi köydä lenkillä ulkona jokaikinen päivä.



No, en silloin vielä tullut ajatelleeksi, ettei Suomessa yksinkertaisesti puhuta naapureille. En myöskään tullut ajatelleeksi että MINUNHAN naapurina kuuluisi tehdä tämä aloite!



Mutta viimeisen 6-kk aikana herra Peltolan terveydentila on käytännössä RAJUSTI huonontunut! Pyörätuolin sijaan hänet kannetaan suunnilleen kerran kuussa paareissa ambulanssiin. Viimeaikoina tästäkin on luovuttu, ja ambulanssi henkilökunta ja nuoremmat omaiset käytännössä ramppaavat sisään asuntoon, mutta eivät sieltä ulos.



Olen nähnyt herra Peltolan kasvot parisen kertaa, ja hän vaikuttaa todella surkealta ja vanhalta mieheltä, jonka paikka suoraan sanoen ei enää ole kotona.



Tunnen nyt oloni tosi noloksi, kun en tarjonnut apuani rouva Peltolalle aiemmin, mutta samalla huomaan hänen aviomiehensä tervedentilan käytännössä RAJUSTI huonontuneen. Minusta tuntuu, että pyörätuoli reissut kylillä ovat nyt kokonaan ohi, koska hän ei tunnu pääsevän enää liikkumaan ollenkaan edes omaisen kanssa, jos pystyisi.



Olen aika kiukkuissani siitä, että en ole tavannut koko äijää VUOSIIN! Me olemme hyvin pieni maalaispitäjä, samoin kuin käytännössä HYVIN pieni taloyhtiö. Kuinka tämä mies on voinut päästä pakenemaan "kyttävää silmääni"



Toisin sanoen, kuinka kauan häntä on siellä asunnossaan käytännössä MUUMIONA pidetty!!!?



Sanon suoraan, että en pidä tästä naisesta. Hän on ihan normaalin näköinen ja tapainen mummo, mutta hän on piilotellut aviomiestään mahdollisesti VUOSIA onnistuneesti asunnossaan. Kyseinen mies ilmiselvästi tarvitsee LAITOSPAIKAN!



Kyse on ihan siitä peruasiasta, että mies ei pääse ulos asunnosta käytännösä IKINÄ!



Voin olla väärässä, mutta oma uskomukseni on, että tämä on iän tuoma sairaus eikä äkkinäinen halvaantuminen. Se perustuu niihin harvoihin aikoihin jolloin ovensilmästä olen nähnyt herra Peltolan.



Olen tietoinen omaishoitajien rankasta tilanteessa tässä maassa;

http://www.hs.fi/kotimaa/a1416462506415



Kerran putosi kirje rouva Peltolalle vahingossa omaan postiluukukuuni. Hän saa TOIVOTTAVASTI sen oman pieneläkkeensä päälle noin 380€ tai jotain siihen malliin vanhan aviomiehensä hoitamisesta.



Hänellä on paljon ystäviä ja käy säännöllisesti vierailijoita. Kysyn kai vähän sammoisen mielipide hommelin, että pitäisikö minun lähettää hänelle kirje, jossa tarjoaisin hänelle apua omaishoidossa? Ajattelin odottaa vasta sen jälkeenm kun ambulanssi seuraavan kerran käy, mutta nyt on suoraan sanoen ollu vähän hljaista viimeisen 6-kk ajan. En oikein tiedä, onko mies enää edes elossa?

4

122

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aivon1

      Itse en huolehtisi asiasta jos ei naapuri juttele ja asia tule puheeksi. Jokainen ei halua/tarvitse apua vaikka ulkopuolinen voisi luulla. Ulkoilukin on vähän niin ja näin. Monesti maristaan ettei ole päässyt ulos moneen vuoteen, mutta todellisuudessa ei haluakaan mennä. Suurempi ongelma yleensä on ettei asiakkaita/potilaita saa pihalle vaikka sorkkaraudalla vääntäisi (vaikka olisi ulkoiluttajat, pyörätuolilla viejät ym.).

      • Naapurille

        Aivan niin. Jos mies Alzheimeria tai muuten liikuntakyvytön niin eipä paljon liiku.
        Kotihoito varmaan hoitaa häntä. Laitos sitten kun ei pysty kotona hoitamaan.
        Ambulanssi käy kun tilanne vaatii usea sairaus voi olla syy siihen.
        Sairaala heti lähettää potilaan kotiin jos siellä omaishoitaja virallisesti.
        Kyse myös jaksaako toinen hoitaa ilman apua voi olla itsekin sairas *hoitaja*
        En puuttuisi asioihin koska nähtävästi hoitoa on. Viran puolesta kotihoito ja sosiaalihenkilöstö huolehtii asioista.


    • Jokujostain-X

      Juu, panin vaan merkille viime Perjantaina, että kyllähän siellä kaksi sosiaalityöntekijää tai siis hoitajaa kävi tätä vanhaa naista katsomassa. Aviomies MAHDOLLISESTI yhä siellä sisällä, kuka tietää?


      Ainakaan tässä vaiheessa en siis tule puuttumaan tapahtumien kulkuun. Sanotaanko, että asumme aika pienellä paikkakunnalla "keskellä ei mitään" ja tämä vanha nainen on sekä omaishoitaja, joka asuu "omistusasunnossa" josta ei käytännössä mahdollisesti IKINÄ pääse eroon!


      Aika keljua "omistaa" kämppä kerrostaloasunnossa. Isommallakin paikkakunnalla sehän käytännössä tarkoittaa että olet taloyhtiön hallituksen ja heidän oikkujensa ORJA! Maksamasi yhtiövastike on käytännössä ihan sama asia kuin vuokra! Ihme, että ihmisiä on saatu HUIJATTUA kyseiseen "omistuksen" muotoon.

    • OOTPA PAHA!

      Oletpa todella omituinen kerrostalokyttäjä!Sinuako se nyt sitten vaivaa kun omistavat asunnon ja sinä asut vain vuokralla?Lopeta tuon naapuriesi vahtiminen,ja pidä huolta omista asioistasi!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2092
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1644
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1331
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe