Raha ja kotityöt

16+6=22

Onko oikein, että vähemmän ansaitseva puoliso vastaavasti tekee enemmän kotitöitä?

27

222

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihan miten te sen keskenänne sovitte.

    • Ellallay

      Ei tähän mitään sääntöä ole. Riippuu myös kuinka kiireistä elämää viettää tämä vähemmän ansaitseva (esim koulu ja työ on aika raskas yhdistelmä) ja toisekseen tarkoitatko tällä että maksat enemmän teidän yhteisiä kuluja kuin hän?

      Sanoisin nyt joka tapauksessa, että kyllä siitä itselle tulisi ahdistava olo jos ajattelen tuollaista teoreettista tilannetta. Se siivoaa joka kerkee. Ellei tämä "vähemmän ansaitseva" nyt ihan työtön ole.

    • ………………..

      En mä sitä ansioiden mukaan jakaisi, vaan käytettävissä olevan ajan. Jos toisella on esim. huomattavasti lyhyempi työaika matkoineen, sitten voisi olla paikallaan tehdä enemmän kotitöitä.

    • koti-ihminen

      Hyvä ratkaisu olisi, että enempi tienaava maksaisi hieman suuremman osan siivoojan palkasta, sillä kotona on sata muuta paaaaljon mielenkiintoisempaa hommaa kuin siivous,, vaikkapa ruoanlaitto;)

    • Truth

      On, onko oikein että kotona oleva vaatiin tasa-arvoa kotitöissä?

      • NäinMeillä

        "On, onko oikein että kotona oleva vaatiin tasa-arvoa kotitöissä?"

        On toki. Se, mikä on milloinkin tasa-arvoista, riippuu kuitekin aina tilanteesta.
        Jos toinen on pelkästään kotona, hän toki tekee enemmän kotitöitä mutta ei silti kaikkea. Yhdessä kotona olevalla ajalla asioita tekevät molemmat ihan tasapuolisesti.


    • 71-5pv / 66

      Hyvin on asiat jos täytyy välttämättä hakea joku tuollainen riidan aihe!

    • pbtvricwa

      Aika nihkeältä kuulostaa, jos aletaan kotihommia jyvittää kummankin ansaisemien eurojen mukaan. Meillä on kumpikin kulloisistakin tuloista riippumatta antanut kaikki yhteiseen pottiin. Molemmat siis kontribuoivat sen, minkä pystyvät ja kotihommissa kumpkin yrittää tehdä nin paljon, ettei toiselle tulisi liikaa tekemistä. Ollaan ikään kuin sitouduttu yhteiseen hyvään juttuun, johon kumpikin laittaa kaikkensa sen mukaan, miten pystyy.

    • miksrahahallitajatte

      Täällä yleinen ajattelumalli, jossa raha ohjaa kaikkea toimintaa on todella vierasta ajattelua, millaisia ihmisiä nää oikein on, oliskohan lapsuuteen liittyviä ja jonkinlaiseen turvattomuuteen?

      • miksikotityöthallise

        Minusta täällä on ajatusmalli, jossa kotityöt ohjaavat kaikkea toimintaa. Liittyy varmaan lapsuuteen.


      • aika pölkkypää
        miksikotityöthallise kirjoitti:

        Minusta täällä on ajatusmalli, jossa kotityöt ohjaavat kaikkea toimintaa. Liittyy varmaan lapsuuteen.

        Aloittaja ainakaan ei lapsena ole tehnyt minkäänlaisia kotitöitä koskaan.


    • se enemmän ansaitseva

      Ei ole. Vähemmän ansaitseva ei ole enemmän ansaitsevan kodinhoitaja.

    • BEM

      Ei se kotitöiden jakaminen pitäisi olla tuloista kiinni vaan ajasta ja taidoista. Se tekee, joka ehtii ja kykenee. Tuttava, jossa mies on investointiryhmässä osakas. Hirmuinen palkka ja paljon vapaa-aikaa. Nainen on talouspäällikkö hyvä palkka ja paljon töitä. Mies tekee melkein kaikki kotityöt.

      Mutta arvon naiset. Muistakaa, että nä kotitöitä on myöskin autoon ja omaisuuteen liittyvät kunnossapitotyöt.

      • Näinmeillä

        Aloituksesi oli karvat pystyyn nostava (tienaan 6x enemmän kuin puolisoni) mutta loppuosa on juuri kuten sanoit. Näillä tasa-arvosankareilla unohtuu aina, aina, ne miesten työt näistä kirjoituksista. Kyllä mä lähden siitä että tehdessäni 10-12 tuntisia päiviä meillä ei tästä asiasta tarvi keskustella ja autan kun ehdin


      • JuuuriNäin
        Näinmeillä kirjoitti:

        Aloituksesi oli karvat pystyyn nostava (tienaan 6x enemmän kuin puolisoni) mutta loppuosa on juuri kuten sanoit. Näillä tasa-arvosankareilla unohtuu aina, aina, ne miesten työt näistä kirjoituksista. Kyllä mä lähden siitä että tehdessäni 10-12 tuntisia päiviä meillä ei tästä asiasta tarvi keskustella ja autan kun ehdin

        Miesten auto jo omaisuus ja niiden huolto... eli painetaan pitkää päivää jotta saadaan hommattua itselle harrastukseksi jotain suht turhaa ihan huvikseen rassattavaksi ja ajatuksena on että kotihuolto pyörii itsekseen. Joku korjaa jopa työkalut kaatosateesta ruoan, puhtaiden vaatteiden, siivouksen ym. normihomman lisäksi ja paremmin tienaavana voi keskittyä käymään töissä kartuttamassa eläkkeitä ja säästötilejä itselle ja ostelemassa leluja itselle ja mistään aikuisten asioista ei tarvitse huolehtia. Auttelee oikein joskus jos ehtii tahi kiinnostaa jotta "äiskä" pysyy tyytyväisenä, kuinka jalomielistä. Ja arvatenkin tätä satunnaista uhrautumista pitää ylistää viikko putkeen ainakin.

        Mitähän tapahtuisi jos vaimo haluaisi tehdä 12 tuntisia päiviä sekä rentoutua vapaa-ajallaan. auttelee kotihommissa jos viitsii? Kuka siitä kotitontista sitten on vastuussa jos kukaan ei ehdi vai onko piian vaan hyväksyttävä ettei koskaan edes voi todellisuudessa tulla sen päätöksen eteen että haluaako tienata enemmän vai ei?

        Muistathan myös mainita kaikissa käänteissä kuinka merkityksetöntä on naisesi työ verrattuna sinun pitkiin päiviisi ja suureen palkkaasi.


      • kokemustaon
        Näinmeillä kirjoitti:

        Aloituksesi oli karvat pystyyn nostava (tienaan 6x enemmän kuin puolisoni) mutta loppuosa on juuri kuten sanoit. Näillä tasa-arvosankareilla unohtuu aina, aina, ne miesten työt näistä kirjoituksista. Kyllä mä lähden siitä että tehdessäni 10-12 tuntisia päiviä meillä ei tästä asiasta tarvi keskustella ja autan kun ehdin

        Niin ja jos aina teet 10-12 tuntisia päiviä, niin liittokin on ohi enemmin tai myöhemmin...

        nimim, kokemusta on.


    • ffhhrryyddnnvvbb

      Kyllähän oma vapaa aika on nykymaailmassa arvossaan. Yhdessä sopien kuka tykkää mistäkin ja kuka osaa ja haluaa tehdä. Ja aina voi palkata siivoojan apuun.

    • Oppeliini1

      Palkasta riippumatta, se jolla enemmän aikaa, tekee enemmän kotitöitä.
      Kuinka voisi olettaa että puoliso joka tekee 12 tuntista työpäivää 6 pävänä viikossa (ja toinen puoliso tekisi vain 7 tuntista 5 päivänä) tekisi myös kaikki kotityöt?

      Halooooo?

      • Tsori

        7 tuntia päivässä harvemmin on superliksainen joten silloin tuloerotkaan ei ole suuret. Mun mielestä alle 500 euron ero nettopalkassa ei ole edes mainitsemisen arvoinen asia. Ja tässä taidettiin yllä keskustella oikeasti isoista tuloeroista


    • 71 / 66

      Lapsellista laskemista! Eiköhän tilanteet ja tarpeet olisi terveempi peruste töiden jakaantumiselle.

      Omassa elämässämme olemme vaikeuksitta liikkuneet äärestä toiseen.
      Alkupäässä liittoamme meni 7-vuotta, etten minä tehnyt sisäpuuhista mitään muuta kuin tarvittavat huonekalujen siirrot.
      Vaimoni mentyä osa-aikaiseen iltatyöhjön, klo17 - 20, oli panokseni, lauanttaisiivousta lukuun ottamatta, olematon.

      Alkuvuosina tein lumityöt ja leikkasin ruohon kunnes poikamme pystyi niihin.

      Myöhemmin oli yksi vuosi jolloin minä tein suunnilleen kaiken.

      Viimeiset 14-vuotta olen tehnyt, rättien käsittelyä ja pesua, sekä tiskikoneen käyttöä lukuun ottamatta suunnilleen kaiken muun, ml. täydellinen ruokahuolto, kuljetukset yms. vaikka eläkkeeni on melkein 3 x vaimoni vastaava.

      Kun muusta ei ole tarvinnut riidellä niin emme ole katsoneet aiheelliseksi aloittaa sitä kotitöistäkään.
      Vähemmän itsekkyyttä niin sujuu ilman laskelmia.

    • Yhteinen etu

      Kotitöiden jako tulojen suhteessa ei ole suoraviivaista, vaan myös muut tekijät on huomioitava.

      Tekijät:
      - käytettävissä oleva aika
      - maksujen suhde

      Eihän mikään takaa, että paremmin ansaitseva maksaisi myös menoista tulojen suhteessa.

      Kaikkein epäreiluin tilanne syntyy, kun reilusti paremmin ansaitsevalla olisi kaikkein eniten aikaan käytettävissään, mutta maksaisi kustannuksista vain puolet. Tällöin heikommin ansaitseva voi joutua elämään köyhyysrajalla, raataen silti kotitöistä valtaosan ilman vapaa-aikaa.

      Parisuhdetta kannattaa ajatella yhteisyrityksenä siten, että pyritään takaamaan molemmille osapuolille kokonaisuutena yhtälainen tilanne elintason ja vapaa-ajan suhteen.

      Jos omat tuloni olisivat miestä reilusti suuremmat, ei minulle olisi mikään ongelma kustantaa myös hänen elämistään yhteisen edun nimissä. Olen niin joskus tehnytkin - ja vienyt miehen esimerkiksi ulkomaan matkalle.

    • hillevo

      Riippuu ihan siitä, että miten sovitaan.

      Itselleni siivous ei ole mitään herkkua, mutta koska pidän siisteydestä, niin olen valmis näkemään vähän vaivaa sen eteen. Jos mies olisi sottapytty, niin todennäköisesti olisin aika kiukkuinen tilanteesta. Onneksi mieheni ovat aina olleet itseni kaltaisia siivousasioissa.

      Jos on yhtä paljon aikaa käytössä, niin kumpikin voi tehdä suunnilleen yhtä paljon kotihommia esim toinen käy kaupassa ja toinen esivalmistelee sillä aikaa ruoan ja sen jälkeen toinen tekee ruoan ja toinen vaikkapa kattaa pöytää ja laittaa pyykkikoneen pyörimään.

      Jos mies ansaitsisi enemmän, niin kyllä minä voisin suostua siihen, että tekisin enemmän kotitöitä, jos mies vastaavasti maksaisi kuluista enemmän kuin minä. En kuitenkaan haluaisi sitä tilannetta, että minä hoitaisin kaikki siivoustyöt, koska kuitenkin teen täyttä 40 h työviikkoa.

    • Stellaria

      Ei. Kaikkea ei voi mitata rahalla. Riippuu ajasta, taidoista ja jaksamisesta. Oikein on se, että molemmat tekevät niin paljon kuin kykenevät ja jaksavat toistensa ja yhteisen kodin eteen.

    • työssäkäyvä_äiti

      Jos toinen on ansiotyössä ja toinen yhteiskunnan elättipaska ninn se elätti saa tehdä kyllä kaikki kotityöt.

      • olenkokenuttuon

        Hyvin sanottu. Jos ei työtön loinen itse sitä tajua niin saa mennä. Ja isoa lujaa saakin.


    • Miia-35-

      Jos toinen on työtön niin työttömän pitäis tehdä kotitöitä, käydä kaupassa, ulkoiluttaa koiraa, siivota. Meillä mies tekee kotitöitä mielellään koska on nyt työtön. Minun ei tarvii töiden jälkeen lähteä kauppaan ja tehdä ruokaa, mieheni on tehnyt ruokaa jo päivällä ja tarvii vain lämmittää ruoka.

    • Näinmenee

      Jos eri tulotaso johtuu palkkaerosta, niin molemmat osallistuvat kodin töihin siitä riippumatta saman verran. Eli siis jos molemmat käyvät 8 tuntia päivässä 5 päivänä viikossa töissä, mutta toinen tienaa 1500e/kk ja toinen tienaa 4500e/kk, niin ei se kotitöihin vaikuta. Aikaa on molemmilla saman verran.

      Sen sijaan jos tuloero johtuu siitä, että toinen on ajallisesti vähemmän töissä, niin silloin tietysti enemmän kotona oleva tekee enemmän kotitöitä. Esimerkiksi hoitovapaalla oleva tekee enemmän kotitöitä kuin töissä käyvä. Tai työtön ehtii tekemään käytännössä kaikki talouden kotityöt, jos ei ole pikkulapsia jaloissa.

      Eli ratkaisevaa on aika, ei raha.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      1927
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe