Huumesota hävitty

Seurraaja

http://yle.fi/uutiset/huumeiden_vastainen_sota_on_havitty__nyt_etsitaan_vaihtoehtoja/7668251

Kannabiksen laillistaminen lienee yksi varteenotettava vaihtoehto. Ainakin niissä maissa joissa kannabis on laillistettu, ongelmat ovat vähentyneet.

9

118

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tausta pohtiija

      Huumeiden vastainen sota on hävitty – nyt etsitään vaihtoehtoja

      Asein ja myrkyin käytävään taisteluun on uponnut satoja miljardeja dollareita. Silti huumeiden käyttö ei ole vähentynyt. Latinalaisessa Amerikassa keskustellaan yhä avoimemmin tiukasta kieltopolitiikasta luopumisesta. Katso, millaista on huumerikollisuuden maantiede ja miten tähän on tultu.

      Huumeita vastaan asein ja myrkyin

      Maailmanlaajuinen taistelu huumeita vastaan perustuu vuonna 1961 solmittuun YK:n huumausaineyleissopimukseen. Se velvoittaa valtiot kieltämään huumeiden tuotannon, tarjonnan ja kulutuksen.

      Huumeiden vastainen taistelu sai varsinaisen alkusysäyksen vuonna 1971, kun Yhdysvaltojen presidentti Richard Nixon julisti sodan huumeita vastaan. "Huumeiden väärinkäyttö on Yhdysvaltojen julkinen vihollinen numero yksi", julisti Nixon aikana, jolloin hipit polttivat marihuanasätkiä ja monet Vietnamin veteraanit palasivat kotiin huumeriippuvaisina.

      Siitä lähtien Yhdysvallat on johtanut globaalia huumesotaa ja antanut sen luonteelle sisällön. Ennen 70-lukua huumeiden käyttö nähtiin etupäässä sosiaalisena ongelmana, mutta sen jälkeen huumepolitiikka on keskittynyt oikeudellisiin keinoihin, jotka ovat saaneet välillä hyvinkin aggressiivisia muotoja. Huumeiden käyttäjät on yksioikoisesti julistettu rikollisiksi.

      Sotaan on kuulunut – kuten termikin jo kertoo – huumeiden tuottajamaiden militarisointia, viljelmien tuhoamista, käyttäjien pidätyksiä ja oikeudenkäyntejä.

      Huumekauppiaita ja kartelleja vastaan on käyty sotaa, jonka voittamisesta ei toistaiseksi ole merkkejä. Väkivalta huumekaupan ympärillä on kasvanut ja saanut viime vuosina monissa maissa sietämättömät mittasuhteet. Meksiko on ehkä kaikkein karmaisevin esimerkki tästä.

      Meksikossa kymmenet tuhannet ihmiset ovat saaneet surmansa huumeisiin liittyvässä väkivallassa sen jälkeen, kun presidentti Felipe Calderón julisti vuonna 2006 oman huumeiden vastaisen sotansa.
      Huumesota on syönyt tähtitieteellisen määrän rahaa

      Tarkkoja lukuja siitä, miten kalliiksi huumesota on tullut, on mahdoton saada. Mutta eri lähteet arvioivat huumeiden vastaisen sodan maksavan valtioille joka vuosi noin 100 miljardia dollaria, mistä suurimman osan maksaa Yhdysvallat. Rahaa lasketaan palaneen 70-luvun alusta lähtien biljoona eli tuhat miljardia (1 000 000 000 000) dollaria.

      Samaan aikaan huumeiden käyttö ei ole ainakaan vähentynyt.

      YK:n huumeviraston UNODC:n mukaan laittomien huumeiden käyttö on viime vuosina pysynyt kutakuinkin ennallaan maailmassa.

      Tuorein tilasto on vuodelta 2012, jolloin huumeiden käyttäjiä oli koko maailmassa 243 miljoonaa. Mukaan lasketaan sellaiset 15–64-vuotiaat henkilöt, jotka olivat edellisen vuoden aikana käyttäneet ainakin kerran laitonta kannabista, oopiumunikosta saatavia opiaatteja, kokaiinia tai amfetamiini-tyyppisiä stimulantteja. Luku vastaa 5,2 prosenttia koko maailman aikuisväestöstä.

      • Madadooma

      • Ohoohhoo
        Madadooma kirjoitti:

        Http://www.tusky.fi/uutiset/647-67-eestilaisista-kannattaa-kannabiksen-kieltolain-lopettamista

        Hou hou joulupukki, hä hä hää, henkisesti korkein puulato.

        67% eestiläisistä kannattaa kannabiksen kieltolain lopettamista

        09.12.2014 19:22

        Tuoreen mielipidemittauksen mukaan peräti 67% Eestin kansalaisista kannattaisi kannabiksen laillistamista. Aiheen toivotaan nousevan yhdeksi ensi kevään parlamenttivaalien teemoista.

        Kenderkalvet
        Eestin lääkekannabisyhdistyksen puheenjohtaja Mart Kalvet oikealla ja kirjailija Kaur Kender vasemmalla.

        Ensimmäisen kerran Eestin kansalaisten asenteita kannabiksen laillistamiseen selvittäneen TNS Emor tutkimuslaitoksen mittauksen mukaan peräti 67% eestiläisistä kannattaa kannabiksen kieltolain lopettamista. Heidän mielestään kannabismarkkinoita tulisi valvoa samalla tavalla kuin tällä hetkellä tupakka-, alkoholi- ja lääkemarkkinoita.

        Tutkimus kustannettiin Eestin lääkekannabisyhdistyksen ja kirjailija Kaur Kenderin ylläpitämän Nihilist.fm sivuston järjestämällä joukkorahoituksella.

        Ensimmäinen kysymys kuului: Kannatatko kannabismarkkinoiden valvontaa valtion toimesta kuten tupakka-, alkoholi- ja lääkemarkkinoita valvotaan?

        Tähän kysymykseen vastasi 43% kannattavansa täysin ja 24% kannattavansa varauksella.

        Eestissä myydään tupakkaa ja alkoholia 18 vuotta täyttäneille ja molempia on avoimesti tarjolla kaupoissa ja marketeissa. Tupakan mainonta on sallittu mutta anniskelupaikoissa ei saa polttaa sisällä lukuunottamatta erityisiä tupakointitiloja. Alkoholia ei saa myydä kaupoista kello 22 - 10 välisenä aikana.

        Mittauksessa kysyttiin myös kannabiksen lääkekäytön hyväksyntää. 64% eestiläisistä tiesi, että kannabiksella on tieteellisesti osoitettu olevan lääkinnällistä hyötyä ja 31% ei tiennyt.

        Kannabiksen lääkekäyttö on ollut laillista Eestissä jo 10 vuotta mutta sen saanti on hyvin monimutkainen prosessi. Potilailta tulleen palautteen mukaan jotkut lääkärit ovat periaatteessa asian puolesta mutta eivät käytännössä auta laillisen kannabiksen saamisessa.

        Lääkekäytön laajentamiseen suhtaudutaan varauksellisesta. Vain 13% hyväksyi kannabiksen lääkekäytön laajentamisen reseptilääkkeeksi. 29% hyväksyisi tämän varauksella. 26% vastustaa ja 19% vastustaa varauksella.

        Eestissä järjestetään parlamenttivaalit 1.3.2015 ja tämän tutkimuksen toivotaan nostavan kannabiksen laillistaminen yhdeksi vaalikeskustelun teemoiksi.


      • krääs pooom pänk

      • hijokd

      • Oh looord
        hijokd kirjoitti:

        Lähden heti käymään eestissä jos laillistavat.

        Ei perkele nyt tilttasi aivot.. jos Eesti laillistaa niin kaikki ne viinaturistit ainakin kokeilee.. Josta sitten seuraa laillistaminen täälläkin.. Ja sitten voidaan kaikki palata maaseudulle viljelyhommiin eikä tarvi enää koskaan murehtia onko töitä..

        Nyt kaikki peukut pystyyn että ne laillistaa sen. Sitten Copterline takasin :D voit lentää kopterilla 25 min polttaan paukut ja laivallakin voisi laillisesti polttaa heti kun lähtee satamasta :D
        Miettikää miten raha virtaisi :D


      • cool..
        Oh looord kirjoitti:

        Ei perkele nyt tilttasi aivot.. jos Eesti laillistaa niin kaikki ne viinaturistit ainakin kokeilee.. Josta sitten seuraa laillistaminen täälläkin.. Ja sitten voidaan kaikki palata maaseudulle viljelyhommiin eikä tarvi enää koskaan murehtia onko töitä..

        Nyt kaikki peukut pystyyn että ne laillistaa sen. Sitten Copterline takasin :D voit lentää kopterilla 25 min polttaan paukut ja laivallakin voisi laillisesti polttaa heti kun lähtee satamasta :D
        Miettikää miten raha virtaisi :D

        Eesti tai mikä tahansa eurooppalainen maa joka laillistaa tekee ison tilin turismilla.
        Hollannissakin kahvilat on se juttu minkä takia siellä käy paljon porukkaa.

        Suomen päättäjät saisivat tosissaan miettiä mitä tehdä jos eesti laillistaa.
        Voin kuvitella sitä kippuroinnin ja kiemurtelun määrää. Jo siksi toivon että laillistaminen menee eestissä läpi.


    • Sopatonus

      Näinhän se on. Valehtelu loppukoon.

      • Jorma Peter

        Olen samaa mieltä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1843
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1406
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1307
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe