Hapattamalla imelletty perunalaatikko

65-75 astetta

Hapanimellettyyn perunalaatikkoon tulee pistävä maku, mutta hämäläisittäin imellettyyn perunalaatikkoon ei pistävää makua ei tule jos imellysaika on 2-4(6) tuntia. Hämäläisittäin imellettyyn perunalaatikkoonkin saa makuun pistävyyttä jos imeltämistä jatkaa kuuteen tuntiin ja yli. On lisäksi huomattava että lämpimässä happaneminen on erittäin nopeaa joten jo 6 tuntia imellettämisaikaa saa jo aikaan happanremisreaktion.

Hapattamalla imelletetty perunalaatikko imeltyy huoneenlämmössä 1-2 vuorokaudessa ja viileämmässä voi hapattaa kolmekin vuorokautta.

Mielestäni hämäläisittäin imellytetty perunalaatikko on paremman makuinen verrattuna pistävänmakuiseen hapattamalla imellytettyyn.

12

1387

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei hapateta

      Perinteistä tuuvinkia ei hapateta

    • efhvv

      Se on tasapaino laji tuo imellyttäminen .

      • ei nyt muuta

        Se on yhdyssana tuo tasapainolaji.


    • syrströmming

      Kun jäähtyy liian hitaasti, hapantuu. Ruoka on pilalla kuin hapanvelli.

      • Hapanperunaa

        "Hapanvelli" on ihan oikea ruokalaji. Näitä hapatettuja ruokalajeja on useita.


    • ainkin sillon,kun

      käy pas`kalla.

    • bulls hit

      Aloituksessa on kyllä fysikaaliset asiat aivan päin mäntyä.

      Normaalisti imellyttämällä tehty perunalaatikko ei happane imellytyksen aikana koska lämpötila on liian korkea jotta laktobasilli voisi laatikon hapannuttaa. Se kyllä selviytyy noista lämpötiloista elossa joten jos perunalaatikon jättää paistamatta pitkäksi aikaa se happanee. Joten jos happanee on imellytyslämpötila ollut väärä.

      Toisekseen hapannuttaminen eli laktobasilli ei todellakaan imellytä yhtikäs mitään, imellytys tarkoittaa sitä että entsyymit pilkkovat tärkkelysketjut sokereiksi. Hapantuminen tarkoittaa sitä että maitohappobakteerit syövät nuo sokerit ja ulostavat maitohappoa, alkoholia ja hiilidioksidia.

      Hapantuminen on siis oikeastaan täysin päinvastainen reaktio kun imeltyminen. Imeltymisessä tuote makeutuu, happamoitumisessa siitä poistuu sokereita.


      Ja ikinä en siis edes ole kuullut metodista jossa perunalaatikko hapatettaisiin, liekö tekijä korkannut vähän liian monta kossua.

    • pernakiskoo tuuvinki
    • bulls hit

      Ah.. ehkäpä nyt alkaa vähän niinkun selkeytymään tämä terminologia.

      Tuulipukukansan tuntojen syvin tulkki alkoholisti paskanpuhuja Jaajo lienee käyttänyt virheellisesti termiä hapanimelletty...

      Se kuulkaa on ihan näitä kiinalaisia juttuja nämä hapanimelletyt kanat jolla taas ei ole mitään tekemistä imellytyksen kanssa, kunhan vaan halutaan sanoa että ruoka on makeaa ja hapanta... eli imelää.

      Imellytys taas on ihan kemiallinen prosessi jossa tärkkelyksestä hajotetaan entsyymien avulla sokereita ts.. perunalaatikko makeutuu.

      Mutta perunalaatikkoa ei siis ikinä ole "hapanimelletty" ja kyseisen termin käyttö on täysin väärin.

      • Hämäläistä

        Imelletyn hämäläisen perunalaatikon amylaasi-imellyttäminen tapahtuu 60-78 asteen lämpötilassa, ja imeltyminen tapahtuu nopeasti 3-5 tunnissa.

        Useiden ohjeidenkin mukaan imellyttäminen tapahtuu huoneenlämmössä tai vain vähän lämpimämmässä, niin silloin kysymyksessä sama reaktio kuin leipätaikinan nostattamisessa hiivalla tai hapattamalla. Onnistuu näinkin, mutta lopputulos ei ole hämäläistä imellytettyä perunalaatikkoa.

        Jos perunalaatikko ei imelly alle 6 tunnissa, niin silloin kysymyksessä on jokin muu imellyttäminen kuin millä hämäläinen perunalaatikko tulisi imellyttää.


      • Hapantaimelää

        Hapanimelletty perunalaatikko on imelletty yön yli huoneenlämmössä. Huoneenlämmössä ei oikeaa imeltymistä tapahdu.


    • Hapantatulee

      Hapanta tulee vaikka tarkoitus on imellyttää. Suurin osa nykyisistä ohjeista antaa imellyttämislämpötilaksi niin alhaisen lämpötilan - 62 astetta tai alle - että siinä monet happobakteerit elää ja voi hyvin. Harvassa ohjeessa on imelyttämislämpötila oikein.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      22
      1321
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1272
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1196
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1184
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1173
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1171
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1157
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      2
      1120
    Aihe