Koira käy toisen päälle kun annan ruokaa!

hermothermot

Otsikko vähän vääränlainen, mutta asiaan.. Eli kun olin äsken keittiössä laittamassa koirille (3kpl) ruokia jokaisen kuppiin, tuli yksi koirista melkein kokonaan keittiöön ja meillä koirat ei saa tulla keittiöön lainkaan.

Komensin koiraani sanomalla pois ja kävelin sitä kohti, kuten aina teen. Taaempana oli toinen koiristani keittiön ja olkkarin välissä seisomassa ja kun tämä keittiöön tullut koirani otti käskystäni muutaman askeleen taaksepäin, ärähti ja kävi taaempana olleen koirani päälle. Pieni tappelu syntyi, joka kesti muutaman sekunnin kun komensin.

Keittiöön tullut koira ei osunut taaempana olevaan koiraan (eli ei voinut esim säikähtää taaempana ollutt koiraa) vaan otti muutaman askeleen sen viereen ja samantien ärähti.

Muutaman kerran aikaisemmin ollut samanlaista hommaa.. Eli selvästikin tuo ärähtelijä yrittää (puolustaa?) ruokiansa. Ruoat eivät ole ehtineet helvetti edes lattialle asti VAAN OLIN VASTA LAITTAMASSA NIITÄ KUPPEIHIN !

Mikä tuota ärähtelijää riivaa? Miten se voi puolustaa ruokia, jotka eivät ole sen ulottuville vielä ehtineetkään?

Neuvoja, muilla samanlaista? Tästä lähtien tuo ärähtelijä menee heti toiseen huoneeseen ennen kun alan ruokia koirille edes laittamaan.

16

108

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hermothermot

      Unohdin mainita, että koirat ovat uros ja narttu. Uros on se ärähtelijä. Muuten eivät tappele koskaan mutta oon huomannu että ruoka laukaisee tuossa uroksessa jonkinlaisen aggression kun on tosiaan muutaman kerran aikaisemmin samanlaista tapahtunut.

    • kataonna

      Meillä ei moista käyttäytymistä suvaita. Tee niin, että ruoki kukin eri huoneessa ja laita koirat huoneisiin ennen kuin otat ruoat esille. Sitten jaat lauma yläpäästä alapääjän -järjestyksessä.

      • sanaharkkaa

        Laitatko lapsesi ja puolisosikin eri huoneisiin syömään?


    • louneinen

      Ihan tyypillistä koiran dominanssikäytöstä se on eikä mitään riivausta. Tarkkaileppas sen käytöstä teidän laumassa. Vaatiiko se muilta kunnioitusta, pyrkiikö olemaan etummaisena tilanteissa? Mikä on sen suhde sinuun, pyrkiikö omimaan ja vaatiiko huomiota?
      Tavallista koirilla on, että turhautunut aggressio puretaan siihen kuka lähimpänä on.
      Oikein on että aggressio kielletään.
      Miten vakiintunut laumasi on?
      Onko muita tilanteita, jotka antaisivat merkkejä tuon yhden dominanssipyrkimyksistä?

    • hermothermot

      Kyllähän se mun luo paljon tulee ja rapsutuksia on vailla, mutta ei kuitenkaan änkeemällä änkeä jos rapsuttelen toista koiraa. Seuraa mua joka paikkaan, mutta ei ole koskaan ärhennelly noille muille koirille kuin vaan ruoka tilanteissa.

      Ei ole muita tilanteita. Ja kun ruoat ovat koirien nenän edessä maassa, ei tuo ärhentelijä syötyään välitä vaikka toinen koira menisi sen tyhjää kippoa nuolemaan.

      Kaikki koirat syövät ihan rauhassa ruokansa, eikä tappeluita siinä vaiheessa ole tullut. Ainoastaan, kun olen laittamassa ruokaa kuppeihin, niin tuo ärhentelijä yrittää tulla keittiöön ja tuntuu ettei suvaitse muita lähellänsä sillä hetkellä.

      Olen huomannut esim tänään kun oli tuo tapahtuma, niin tuo ärhentelijä katsoi toista koiraa vähän ikäänkuin jäykän oloisena (oli sen merkki varmasti että älä tuu lähemmäs) ennen kuin tuo tappelu syntyi.

      Enään en aio tosiaankaan ruokkia noita samassa tilassa.

    • huomioinut

      Koirat ei aina nauti laumassa elämisestä,monet haluais olla mielummin ainoita koiria.Sen huomaa kun toinen koira menehtyi, niin jäljelle jäänyt ei surrut ei etsinyt.Oli vain entistä leikkisämpi ja pirteämpi.Elänyt ennen toisen varjosa.
      Ei kannata kerätä laumaa, koirat ei siitä ainakaan ,sullakaan vaikuta nauttivan.
      Paremmin kerkeää hoitaa ja huomioida, kun on yksi vain.

      • louneinen

        No älä toki yleistä noin. Laumassa on ihana elää, jos laumadynamiikka on kunnossa. Tarkoittaa sitä, että ihmisen johtajuus on selkeä ja kiistaton, eikä kukaan koirista ala sitä kyseenalaistamaan. Laumassa ei kukaan saa sortaa toista, tästä pitää johtajan huolehtia. Pitää kyetä lukemaan koirien hienovaraista keskinäistä viestintää oikein, että osaa myös oikeat toimenpiteet tehdä.

        Ihminen ei koskan korvaa koiralle lajitoveria, vaikka olisi kuinka hyvä omistaja tahansa. Ihmisen tehtävä onkin säätää koirien keskinäiset välit hyviksi luomalla säännöt, joista pidetään kiinni. Se ei ole henkilökemiaa vaan laumanjohtajuutta.


      • mites ohitukset
        louneinen kirjoitti:

        No älä toki yleistä noin. Laumassa on ihana elää, jos laumadynamiikka on kunnossa. Tarkoittaa sitä, että ihmisen johtajuus on selkeä ja kiistaton, eikä kukaan koirista ala sitä kyseenalaistamaan. Laumassa ei kukaan saa sortaa toista, tästä pitää johtajan huolehtia. Pitää kyetä lukemaan koirien hienovaraista keskinäistä viestintää oikein, että osaa myös oikeat toimenpiteet tehdä.

        Ihminen ei koskan korvaa koiralle lajitoveria, vaikka olisi kuinka hyvä omistaja tahansa. Ihmisen tehtävä onkin säätää koirien keskinäiset välit hyviksi luomalla säännöt, joista pidetään kiinni. Se ei ole henkilökemiaa vaan laumanjohtajuutta.

        Koirilla on aina laumassa arvojärjestys.Eli kaikki koirat eivät ole laumassa yhtä hyvässä asemassa.Siten väitän, että alimpana laumassa olevat koirat eivät nauti laumassa olosta, vaan ovat siellä muiden kurin pidon alaisena.
        Jäykistelyistä, katseista, elekielestä näät, miten ylempiarvoiset komentavat alempiarvoisia.Niin se menee laumoissa.

        Ihminen ei voi komentamalla vaikuttaa arvojärjestykseen, korkeintaan hillitä tilanteita, ja saada toisaalta joskus myös riitaa ja jännitettä koirien välille.Suosimalla ymmärtämättömyyttään liikaa alempiarvoista koiraa.

        Johtajakoiralle aina kaikki ensin, niin sujuu hyvin.

        Mutta, haluaisitko itse olla laumassa.Jossa joku aina määräisi sinua?
        Missä nukut, leikitkö jne. Minä, en ;)
        Jo pelkillä katseilla ylempiarvoiset komenetelevat alempiarvoisiaan.Tarkka silmäisenä sen huomaat.

        Olen todennut, että yksi koira perheessämme on parempi vaihtoehto.Aikaa sille riittää enemmän, se saa enemmän huomiota.Mahtii näppärämmin mukaan kyläreissuille, kesälomareissuille, veneilemään jne.Eikä sen tarvitse komennella tai alistaa ketään.
        Mitä nyt kaverikoiria välillä yrittää.Mutta toimeen tulee ihan kaikkien koirien kanssa.Hyökkiviiä ja murisevia koiria ei noteeraa, eikä tunge niiden luo.Heiluttelee häntää vaan kauempana.
        Mutta koira tietää paikkansa meillä, eikä sitä kyseenalaista.Tottelee käskyjä.Ei ryi hihnassa.Eikä räyhää kellekkään.

        Olen myös huomannut että yleensä, kun ihmisillä on useampia koiria,kaksi tai "lauma".Niin ne aika harvoin osaavat ohittaa hiljaa ja kauniisti vieraat koirat.
        Mites teillä?
        Ollaanko hiljaa vaan, vai aloittaako ensin yksi, ja sitten muut heti perässä.Kunnes kasassa on "remmiräyhälauma"?

        Siitähän sen näkee, että miten paljon se omistaja pystyy koiralaumansa käytökseen vaikuttamaan.


    • louneinen

      Käsitykseni oikeasta laumadynamiikasta on sellainen että on yksi johtaja(ihminen) ja koirat ovat keskenään tasa-arvoisia. Ihmisen pitää huolehtia siitä, että kukaan koirista ei ala sortamaan eikä kiusaamaan toista. Jos on laumanjohtajan auktoriteetti, koiriin pystyy vaikuttamaan ihan täysin. Ilmeisesti et ole sellaisia laumoja tavannut.

      Ei ihme, nykyisin kun koiria inhimillistetään ihan järjettömyyksiin asti, alkaa johtajuusopit olla katoava luonnonvara. Itsekin rinnastat koiran ihmiseen:

      " Mutta, haluaisitko itse olla laumassa.Jossa joku aina määräisi sinua?
      Missä nukut, leikitkö jne. Minä, en ;)"

      Tällaisen määräysvallan alaisina ovat esimerkiksi lapset perheessä. Ei se nyt niin mahdotonta ole, kun ei kerran ole kykyä itsenäiseen selviytymiseen yhteiskunnassa.

      Koirat eivät tarvitse tolkuttomasti huomiota ihmiseltä, esim. leikkimisen ne hoitavat keskenään. Työpäivän aikana niillä on seuraa toisistaan.
      On jokaisen oma asia ja näkemys, pitääkö yhtä vai useampaa koiraa, kummastakin voi saada aikaan hyvän tai huonon käytännön.

      • 6+18

        Kyllä alaisillakin, siis koirilla, voi olla oma järjestyksensä, jos joukossa on yksi dominoiva ja voimakasluontoinen koira. Itsensä tasavertaiseksi kokevat koirat aiheuttavat välillään myös kitkaa ihan luontonsa puolesta. Samoin jos joku ei alistu dominoivalle jne.


      • 23+98

        Ihminen määrää koiria, mutta niillä on keskenään arvojärjestys.Kun olet poissa, lauman johtaja koira pomottaa muita halunsa mukaan.Sinun ollessa paikalla, se tekee mitä käsketään, paitsi myös komentaa muita elekielellään.Ja jos joku ei tottele, tulee pienehkö yhteenotto.Koirat eivät koskaan ole tasaarvoisia keskenään, se on ihmisen ajatus vain.

        Tuolla kyseltiin koirista laumassa, alkoi kiinnostaa.Koska itse huomannut saman.Monen koiran koirakot rähjäävät aina.Miten sujuu ohitukset teillä?


    • Meitin rekut

      ovat ns. kilttejä rekkuja, eli eivät edes toisiaan jahdatessa ja leikkiessä pure toista. Ehkä pari kertaa on ollut niin, että jos jompikumpi vinkaisee, niin heti keskeytyy temmellys. Ne näyttelevät hampaitaan ja ärisevät, mutta eivät kosketa hampaalla toisiaan. Itseasiassa aika huvittavan näköistä. Ruokin kyllä keittiössä ja molemmilla oma ruokapaikka ja väliä n. kolme metriä. Ja paikat niin, että eivät saa katsekontaktia toisiinsa. Tosin nuorempi (uros) joskus yrittää mennä syömään tämän toisen ruoan, jos on ehtinyt syödä omansa. Eli yleensä vahdin ruokailua ja jos toinen jättää jotain, niin annan toisen syödä loppuun sen pari lusikallista. Koirani eivät ole ahnaita. Onkohan niin, että aloittajalla tuo uros on kovin ahne ruoan perään ja niin nälkäinen, että sen vuoksi yrittää ekana saada mulle nyt ja heti. Minulla koirat makaavat keittiön lattialla ja rauhallisena odottavat, kun teen niille sapuskan. Sitten voi sanoa, että aina olen itse syövinäni kupeista ensin ja kehun kuinka hyvää ja vasta sitten annan koirille ruoan. Ensin vanhemmalle (nartulle) ja sitten tälle nuoremmalle pojulle. Tosin ne eivät saa kuin kerran päivässä varsinaisen aterian ja sekin annetaan vaihtelevasti kello 16. - 19., eli mitään varsinaista tarkkaa aikaa ei ole. Tätä ennen ne on hyvin lenkitetty niin, että pahin energia on purettu (usein heitetty palloa lisäksi tai pallon etsintää). Tämän jälkeen puolen tunnin rauhoittuminen ja sitten saavat ruoan.
      Koirat saavat kyllä purtavaa päivällä ja myös kaluttavaa silloin tällöin illalla. Mitään toiselta varastamista, esim. puruluu en tietenkään salli vaikka sitä joskus yritetäänkin. Onneksi eivät tappele sentään, mutta kerta se ensimmäinen. Näinhän voi joskus käydä. Tuttuni koira on taas tosi mustis ja sekään ei ole kivaa, kun aina ärähtelee mustasukkaisuuttaan ja nappaa kiinni. Lelut joudun kyllä pistämään minäkin piiloon, jos tulee vieras koira taloon, sillä aina halutaan omia niitä leluja. Eivät tietty omat keskenään, mutta heti kun on vieras. Enpä tiedä, siis eihän nää hommat aina niin yksiselitteisiä ole. Itsellä on edes vaikea kuvitella tilannetta, että nuo ärisisivät ruoasta. Kaipa se johtuu siitä, että en ole kuullut kummankaan murisevan sitä vihaista murinaa koskaan, muita murinoita kyllä. Tsemppiä kumminkin, toivottavasti ei tule haavereita.

      • omistajan valinta

        Kokeile ilman tuota kolmen metrin välimatkaa ja näköestettä, sitten ei tarvitse kuvitella tai olla kuvittelematta.
        Vahdit ruokailuja....miksi,jos et voi kuvitella että rähisivät ruuasta?

        Kaksin ei aina ole kaunihimpi, kaikki koirat ei oikeasti edes pidä toisistaan.Olosuhteiden pakosta vain pärjäilevät samassa talossa.Varsinkin jos on sattunut valitsemaan voimakas tarhtoiset koirat, yhteiselo onkin sitten vahtimista ja tappelumahdollisuuksien ehkäisyä.Valinta sekin tietysti omistajan, ei koirien.


    • hermothermot

      Hyvin kirjoitettu tuolta yhdeltä tuo, että olisiko aloittajan koira niin nälkäinen ja ruoan perään että haluaa ensin itelle kaikki! Toi uros on just sellanen, todella perso ruoalle ja aina tuntuu olevan nälkä. Heti lipoo kielellä huuliaan kun näkee että alan laittamaan ruokaa niille.

      Nyt oon tehny niin että oon laittanu tuon ärhentelijän toiseen huoneeseen ennen kun olen edes ottanut koirien ruokakuppeja esille. Sitten kun ärhentelijä on toisessa huoneessa, laitan ruoat rauhassa ja annan kahdelle muulle koiralle ja menen päästämään ärhentelijän ja annan ruoan sille.

      Eipähän tartte pelätä tappeluita.

      • ärhentelijäköpomo

        Koirilla on keskinäinen kateus yleistä.Ja haluavat vaikuttaa ruuaan saanti järjestykseen, ylempiarvoiset vaativat ensin rukaa.Alempiarvoiset odottelevat kiltisti, niin kuin niiden alemmasta asemastaan johtuen on pakkokin.

        Miten teillä muuten tuon koiraporukan kanssa menee.Kun tulee vieraita, onko joku koirista selkeästi se joka ensimmäisenä vieraista ilmoittaa, ja ensimmäisenä tuppautuu vieraiden seuraan?
        Vai onko teillä niin, että omistaja johtajana käskee koirat esim.paikoilleen, ja vieraat saavat olla omissa oloissaan?
        Myös uskoilussa on selkeitä lauman sääntöjä koirien kesken.Jos ihminen on se vahvin, ei ketään koirista puutu vastaantulijoista ilmoittelemaan, tai heitä komentelemaan.
        Mutta jos koirista joku kokee olevansa koko lauman johtaja, se ensimmäisenä ilmoitta näkemästään vieraasta ihmisestä tai koirasta, ja muut ovat joko välinpitämättömiä tai menevät mukaan haukkumiseen.
        Joillakin koirilla, varsinkin jos niitä on useampia, on tapana puolustaa haukkumalla ja jopa rähisemällä omasta mielestään omalla reviiriään.
        Mutta jos omistaja on se joka laumaa määrää, tuollaista käytöstä ei ole.
        Siis onko teillä laumassa selkeästi se uros johtaja?
        Vai onko johtaja ihminen?
        Mieti koirasi käytöstä eri tilanteissa, niin huomaat mistä on kyse.

        Siis, jos koirien johtaja on se ärhentelijä, ja sinä väännät sitä vängällä pohjimmaiseksi antamalla sille kaiken huomion, ruuan jne, viimeisenä.Joutuu se johtajakoirana komentelemalla muita ottamaan ikään kuin paikkansa takaisin, kun sinä teoillasi yritit sen asemaa horjuttaa ja laskea laumassa.

        Joskus, kun ihminen puuttuu liikaa teoillaan lauman hierarkkiaan,ymmärtämättä mitä siitä seuraa, ja lopputuloksena on vain koirien välisiä ristiriitoja ja tappeluita.

        Useiden koirien talouksissa on aina koirista yksi "koirienjohtaja", halusi ihminen sitä sitten tai ei.Ihminen voi toki olla kaikkien koirien johtaja, ja määrätä paikalla ollessaan, miten koirat saavat käyttäytyä.


    • Meitin rekut

      ovat muuten ok, mutta vahdin todellakin ruokailua sivusilmällä ihan vaan sen takia, että jos nuorempi syö nopeampaan, niin sepä tuppaa menemään syömään myös vanhemman. Ei ne kinaa ruoasta, vaan vanhempi väistää. Ja ei tuo nuorempi sitten mene, kun hihkaisen sille, että EI. Ja ihan vetäytyy sitten omiin oloihinsa. Ja kyllä, meillä juuri tämä nuorempi yrittää viedä sen ns. tosiherkunkin vanhemmalta. Esim. kun kerran annoin molemmille kanafileen, niin oikein kyttäsi ja meni sitten ottamaan toiselta. Ja tietty molemmat siivut suussa sitten pakoon. Sain otettua pois ja annettua takaisin. Onhan se selvää, että kun on kaksi rekkua ja toinen vasta pari vuotias, niin kokeillahan täytyy. Muuten ovat kavereita keskenään. Tosin nuorella on vielä paljon petrattavaa, koska haluaa aina olla se eka jne. Nytkin sadekelillä leikitään kotona ja vasta nyt malttaa odottaa vuoroaan. Eli meillä väsätään pieni este eteiseen ja hypätään sen yli, sitten toiselta matolta sohvalle, sohvalta rahille, rahilta tuolille ja toinen koira vielä vuorollansa toiselle tuolille ja siitä lipaston päälle ja takaisin eteiseen samaa reittiä. Pitäähän niillä tekemistä olla. Samoin pikkupallon etsintää. Menevät toiseen huoneeseen odottamaan, jotta jemmaan pallot ja sitten päästän etsimään. Ja voi sitä riemua. Onkin kiva, kun sanon seis, niin molemmat koirat pysähtyvät siihen paikkaan myös leikin tiimellyksessä. Ja vanhemman koiran hitaus syömiseen ei ole siinä, etteikö söisi, mutta kun on tuommoinen nautiskelija, eli kun annan ruokakupin, niin menee maahan sen eteen ja katselee ruoka-annostaan pari minuuttia ja vasta sitten alkaa syömään ja usein toinen on jo melkein syönnyt siinä ajassa, kun toinen vasta aloittelee. Ne ovat erilaisia sekoituksia ja omia persooniaan ja hyvä niin.
      Esim. viikonloppuisin toinen tykkäisi löhöillä kanssamme rapsutusten kera, kun taas tämä junnu tulee ison pehmopallonsa kanssa, jotta heittäkää nyt. Toki lopettavat jos sanon ei tai loppu. Koiratkin ovat yksilöitä. Ainakin meillä. Tuli mieleenkin tässä kirjoitellessa, että juuri pari päivää sitten pallo meni pahvilaatikkoon ja nuorempi ei uskaltanut ottaa palloa sieltä, mutta vanhempi halusi ottaa, mutta ei ylettynyt. Meni n. pari-kolme minuuttia, kun olin opettanut vanhemman koiran kaatamaan laatikon ja ottamaan pallon. Nuorempi ei tee sitä vieläkään ja ei muutenkaan ole yhtä nopea oppimaan. Tuo vanhempi koirani on kaikki jutut oppinut tosi nopeasti. Ihan nää sivulle tulemiset jne. Se tekee asioita ihan siitäkin, että näytän vain esimerkkiä pari krt.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1721
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1327
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1323
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe